Военна информация

Архив - от 16 до 30 септември

 

 

Министърът на отбраната на Република Северна Македония Славянка Петровска бе на „Ново село“

30.09.2023, 22:30

Заедно изграждаме капацитет, с който да гарантираме сигурността на страните-членки на НАТО. Около това се обединиха министрите на отбраната на Република България Тодор Тагарев и на Република Северна Македония Славянка Петровска. Днес двамата посетиха УП „Ново село“ и проведоха срещи с македонски и български военнослужещи от състава на многонационалната бойна група, съобщава Пресцентърът на МО.
Министър Тодор Тагарев отбеляза, че именно на полигон „Ново село“ сме свидетели на реалното приложение на концепцията за повишена бдителност от страна на НАТО и за изграждане на многонационалните бойни групи като елемент за възпиране и отбрана на Източния фланг. „Тук с войски допринасят седем страни, като водещата е Италия, която е с много сериозен капацитет. Но всеки принос на наш съюзник към защитата на НАТО и на нашата територия е ценен, включително и този на военнослужещите от Република Северна Македония“, отбеляза той.
„За мен е чест и удоволствие, че днес, заедно с моя колега, дойдохме тук, за да посетим военнослужещите от многонационалната бойна група и да обърнем специално внимание на македонските и на българските военнослужещи. Особено ме радва това, което чух от брифинга на командира – за начина, по който двете армии в състава на мултинационалното формирование функционират заедно, работят заедно, разбират се и заедно бранят интересите на НАТО“, подчерта министър Славянка Петровска. По думите й – всяка подкрепа и инвестиране във военнослужещите от състава на бойната група означава инвестиране в нашата безопасност и нашето бъдеще. „От мое име и от името на Министерството на отбраната на Република Северна Македония и на Армията на РСМ – благодаря на македонските представители, на българските представители, както и на всички военнослужещи, които са част от тази бойна група, и допринасят за мира и сигурността на НАТО“, подчерта министър Петровска.
В рамките на посещението на УП „Ново село“ пред македонската и българската делегация беше изнесен брифинг за подготовката и задачите на многонационалната бойна група от нейния командир полковник Микеланджело Дженаки. Двамата министри проведоха разговори с военнослужещи от Република България и Република Северна Македония. Министрите Тодор Тагарев и Славянка Петровска подчертаха, че отношенията на двете страни в областта на отбраната са много добри. „Имаме сътрудничество и в други области, основно във военното образование и в участието в съвместни учения“, посочи министър Тагарев. „Сътрудничеството ни в областта на отбраната е изключително значимо, така, както подобава на две страни-членки на НАТО. Обсъждаме по какви други начини може да усъвършенстваме работата си, така че за в бъдеще да даваме позитивен пример затова как могат да се развиват отношенията между нашите две държави“, заяви министър Петровска, за която това е второ посещение в нашата страна.
Пред журналисти министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви, че се надява Народното събрание да приеме проекта за инвестиционен разход за закупуване на бойните машини „Страйкър“ за нуждите на Сухопътните войски преди излизането си във ваканция заради предизборната кампания. „Намерението ни е да придобием пълния комплект – с комуникации, системи за бойно управление, боеприпаси, симулатори за подготовка на военнослужещите, логистична поддръжка, така че това да позволи оборудването на три батальонни бойни групи“, посочи министър Тагарев.
Министерството на отбраната си поставя за цел новият стратегически преглед на отбраната да бъде завършен до края на февруари 2024 г. „При промяната на обстановката е нормално националната отбранителна политика също да се адаптира към нея. Има нови изисквания към нас и този преглед ще ни позволи на междуведомствено равнище да вземем отношение как ще развиваме Въоръжените сили и какво е необходимо за тяхното осигуряване“, заяви министър Тагарев.
Министерството на отбраната ще изпълни решението на Народното събрание от 27 септември 2023 г., с което България трябва да предостави допълнителна военна помощ на Украйна, която включва неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р. Министърът на отбраната уточни, че отказът за ремонт и поддръжка на тези ракети е отпреди да започне войната през февруари миналата година. „От съответната руска фирма са обяснили, че те не могат да направят това, което искаме, а ние нямаме потенциал да се справим сами с тяхното възстановяване“, посочи той.
Източник: https://otbrana.com/

 

130 хил. руски наборници влизат в казармата

30.09.2023, 20:47

Руският президент Владимир Путин подписа указ № 735 за постъпване на наборните войници на служба от 01 октомври. Нормативният акт е публикуван на официалния портал за правна информация.
Около 130 хиляди руски граждани на възраст между 18 и 27 години се очаква да влязат в казармата от 1 октомври до 31 декември. Според закон, приет от руския парламент, максималната възраст на наборниците се повишава от 27 на 30 години, което ще влезе в сила от догодина.
Още миналата година Русия обяви плановете си да увеличи състава на своите въоръжени сили - с около една трета до 1,5 млн. души.

 
 

Започва Стратегически преглед на отбранителната политика

30.09.2023, 09:23

Министерският съвет прие вчера решение да се проведе Стратегически преглед на отбранителната политика на Република България, като периодичен преглед на отбраната. Общото ръководство на прегледа ще се осъществява от министъра на отбраната Тодор Тагарев.
Прегледът се налага поради настъпилите сериозни изменения в средата на сигурност и в концептуалните и планиращи документи на НАТО и ЕС в областта на отбраната.
Пълномащабната агресивна война на Русия срещу Украйна, развитието на процесите в Черноморския регион заедно с нарастващите други заплахи налага военните ни способности да са стабилни и надеждни, за да може заедно със съюзниците да възпираме, а при необходимост, да се отбраняваме срещу заплахите.
Навлизането на нови технологии променя характера на войната. Провеждането на конфликтите едновременно в няколко, или във всички области на операциите, все по-сложната електромагнитна и информационна обстановка, в която действат Въоръжените сили, заедно с промените в климата оказват съществено въздействие върху оперативните аспекти и ефективността на военните действия.
Всичко това поставя по-високи изисквания към способностите на въоръжените сили, налага преодоляване на технологическата изостаналост, постигане на оперативна съвместимост със съюзниците в НАТО и ЕС, прекъсване на зависимостите от Русия по отношение на въоръжението и бойната техника, изграждане на устойчивост и взаимодействие с другите национални участници.
Необходимостта да се инвестира в способностите на бъдещето налага ефективно използване на нарастващите, но все пак ограничени ресурси за отбрана, при ясни приоритети за справяне с предизвикателствата пред отбранителната политика.
Очаква се резултатите от Стратегическия преглед на отбранителната политика на Република България и адаптираните подходи и управленски решения да бъдат представени пред обществеността в „Бяла книга на отбраната“ в края на февруари 2024 г.

 
 

Исторически календар

30.09.2023, 08:00
На 30 септември 1867 година в с. Гайтаниново, Благоевградско, е роден генерал-майор Константин Жостов (1867 – 1916).
Завършва Военното училище в София (1887) и Висшия артилерийски курс във Виена (1897). Участва в Сръбско-българската война (1885) като доброволец от Ученическия легион. Служи в 3-ти артилерийски полк (1887 – 1901) и Артилерийската инспекция (1901 – 1905), след което е военен аташе във Виена (1905 – 1907), Санкт Петербург (1907) и Париж (1907 – 1909).
Последователно заема длъжностите началник-щаб на 8-а пехотна тунджанска дивизия (1909 – 1910), командир на 3-ти артилерийски полк (1910 – 1912) и началник на Школата за запасни подпоручици в София (1912). През Първата балканска война (1912 – 1913) е началник-щаб на 3-та армия в боевете при Лозенград и на съединените 1-ва и 3-та армия – при Люлебургаз и Бунархисар. От 1913 до 1915 г. командва 1-ва бригада от 7-а пехотна рилска дивизия, а от 25 април 1915 г. поема командването на дивизията. На 7 септември 1915 г. е назначен за началник на Щаба на Действащата армия. Ръководи общата мобилизация на Българската армия за участие в Първата световна война (1915 – 1918) и допринася за успешното й настъпление в Сърбия и Македония.
Умира внезапно на 30 август 1916 г. в Кюстендил, където се намира Главната квартира на Действащата армия. Награден е с военен орден „За храброст“ ІІ степен и ІІІ степен 2 клас.

На 30 септември 1916 година по време на Първата световна война неприятелски самолет Фарман-40 навлиза дълбоко във въздушното пространство на България и дори успява да хвърли две бомби по жилищни сгради в столицата София. Зенитната артилерия обстрелва противниковия аероплан.
Излитат два изтребителя Фокер-Е-ІII пилотирани от поручик Марко Първанов (на снимката) и фелдфебел Вагнер. Те набират 3000 м в зоната за изчакване над Владая. Други два учебни L.V.G. C-II кръжат над столицата, за да прихванат нападателя. Наблюдателят на единия от тях първи открива огън по неприятеля. След това атакуват изтребителите Фокер. Двамата пилоти свалят двуместния френски биплан със смесен екипаж – сърбинът Бранко Наумович (наблюдател) и френския пилот Морис Роабл. Екипажът успява да кацне край Своге и е пленен.

Постигната е първата въздушна победа над територията на страната след въздушен бой.

На 30 септември 1961 година е създаден 10-и смесен авиационен корпус.
С Указ № 480 на Президиума на Народното събрание е сформирано най-мощното оперативно-тактическо авиационно съединение в историята на българските ВВС, предназначено за непосредствено осигуряване войските на бойното поле. За първи негов командир е назначен генерал-майор Симеон Симеонов, а за началник на щаба – полковник Йордан Миланов.
През 1962 г. съединението включва 15-и, 21-ви и временно придаден 19-и изтребителен авиополк, 22-ри и 25-и изтребително-бомбардировъчен авиополк, 26-и разузнавателен авиополк, 16-и транспортен авиополк, 44-ти вертолетен авиополк, 10-и отделен свързочен батальон и отделен радиотехнически батальон.
През 1993 г. 10-и смесен авиационен корпус преминава към базова организация, а от 1 септември 1996 г. се реорганизира в корпус Тактическа авиация. През 2006 г. Главният щаб на ВВС, корпус ПВО и корпус Тактическа авиация са реорганизирани в Щаб на ВВС, подчинен на Генералния щаб на Българската армия.

На 30 септември 1944 г. Министерският съвет приема единодушно Наредба-закон за съдене от Народен съд виновниците за въвличане България в Световната война срещу Съюзените народи и за злодеянията, свързани с нея.
Наредбата влиза в сила от деня на обнародването си в „Държавен вестник“ на 6 октомври 1944 г., бр. 219, и е изменяна двукратно.
Следва да се отбележи, че тогава правителството не е доминирано от комунистите – от общо 16 министри по четирима са от БРП(к), от БЗНС на Н. Петков и от „Звено”, двама са социалдемократи и двама независими. ........ Прочети още

 

 

Завърши водолазното учение на Военноморските сили с международно участие „Тритон 2023”

29.09.2023, 22:08

Завърши водолазното учение на Военноморските сили на Република България с международно участие „ТРИТОН 2023”.
To се проведе за трета поредна година и е резултат от доброто сътрудничество на ВМС на Република България и съюзниците от НАТО.
В учението взеха участие водолази от ВМС на България, Румъния, Турция, САЩ, специализирани в откриване, извличане и унищожаване на боеприпаси под вода. Италия се включи с офицер – наблюдател.
Учението се проведе в териториалното море на Република България и бе насочено към усъвършенстване на взаимодействието между различните държави, членки на НАТО, при прилагане на съюзните стандарти във водолазната дейност и подводното обследване.
Днес във Военноморска база – Варна беше проведен заключителния разбор. Отчетено беше успешното планиране и провеждане на учението, както и изпълнението на всички поставени цели.
Създадената реалистична обстановка и внимателно подбраните райони  допринесоха за усъвършенстване на знанията и уменията на участващите водолазни екипи по прилагане на процедурите и стандартите на НАТО, при провеждане на водолазна дейност и извършване на взривни дейности под вода. Това, допринесе и за повишаването на оперативната съвместимост на участниците по противодействие на минната заплаха на море.
Набелязани бяха мероприятия за подобряване на процеса на планиране и провеждане на следващото учение през 2024 година. - (видео)

 

Флотът отбеляза 145 години от създаването на Свързочни войски

29.09.2023, 22:00

Вие сте тези, на чиито способности за адекватно противодействие на потенциални  киберзаплахи разчита командването на Военноморските сили днес и в бъдеще. От вас се очаква да изграждате способности, да водите военни операции в определения от НАТО пети домейн и да допринасяте за гарантиране на колективната отбрана. Това заяви днес, 29 септември, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на тържественото отбелязване на 145 години от създаването на Свързочни войски и органите за информационно осигуряване в Българската армия във военно формирование 26800 – гр. Варна.
Той изказа своята признателност към военнослужещите и цивилните служители на свързочния полк на ВМС за вложените професионализъм, мотивация и разбиране при изпълнението на техните многобройни и сериозни служебни отговорности.
„Много важно и сериозно професионално предизвикателство представлява вашето участие в изграждането и усвояването на системата за комуникационно осигуряване на новите кораби, които предстои да влязат в строя в близко бъдеще. Не бива да пропусна и всички усилия, които полагате за комуникационно-информационното модернизиране на корабите с остатъчен ресурс и на цялата система на ВМС“, категоричен бе адмирал Ефтимов.  
В своето приветствие командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов благодари на личния състав от комуникационно-информационното осигуряване и изрази увереност в постигането на нови професионални успехи.
Със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на Военноморските сили бяха наградени отличили се военнослужещи – специалисти по комуникационно-информационно осигуряване и поддръжка.
На тържествената церемония  бе отбелязана и 71-ата  годишнина от създаването военното формирование. - (видео)

 

The Times: Руската отбрана се оказа по-силна, отколкото Западът очакваше

29.09.2023, 21:22

Началникът на Генералния щаб на армията на Обединеното кралство сър Антъни Дейвид Радакин призна, че руските отбранителни линии са се оказали по-силни, отколкото Западът е очаквал, и призова да се "коригират“ очакванията за това какво ще успеят да постигнат Въоръжените сили на Украйна, пише британският вестник The Times.
По думите му очакванията за това какво Киев ще може да постигне в краткосрочен план може да се наложи да бъдат "коригирани“, тъй като контраофанзива не доведе до решителния пробив, към който се стремеше, и на какъвто се надяваха мнозина в началото на лятото.
Припомня се, че Радакин придружи британския министър на отбраната Грант Шапс по време на първата му визита в Украйна след встъпване в длъжност.
Това пътуване позволи на Шапс да се срещне с президента на Украйна Володимир Зеленски и новия министър на отбраната на Украйна Рустем Умеров, който зае мястото на Олексей Резников след цяла поредица от корупционни скандали в редиците на ВСУ.
Зеленски увери, че е "дълбоко благодарен“ за британските оръжия, включително ракетите с голям обсег Storm Shadow, които украинците наскоро използваха, за да атакуват руски бази в Крим. Шапс на свой ред отговори, че Обединеното кралство ще продължи да стои "рамо до рамо“ с Украйна.
Според Умеров той е обсъдил с Шапс необходимостта от доставка на системи за противовъздушна отбрана, артилерия и средства за унищожаване на БпЛА. "Зимата идва, но ние сме готови. По-силни заедно", написа министърът в социалната мрежа X (бившата Twitter).
Към днешна дата украинската армия е постигнала изключително ограничен напредък в своята контраофанзива, като успя да превземе само няколко села по фронтовата линия. Плътните минни полета, които някои експерти определят като ​​най-обширните в света, до голяма степен развалиха плановете на Киев. ВСУ планират да използват западни танкове и бронирани превозни средства, за да пробият руските отбранителни линии, но украинските сапьори трябва да разминират ръчно, а щурмовите части трябва да заемат територията окоп по окоп.
Дъждът и студеното време през следващите месеци ще представляват друго голямо препятствие за украинците, докато се опитват да пробият руските отбранителни линии, които се простират на 1500 километра на юг и изток.
В интервю за американския подкаст War on the Rocks Радакин подчерта, че Западът трябва да бъде "много внимателен да не прави прибързани заключения“ относно контраофанзивата и да отхвърли идеята за "златна времева линия“.
"Това е спонтанен конфликт, в който времевите рамки и постиженията непрекъснато се коригират. Сега виждаме как Украйна се адаптира към твърдата отбрана на Русия, но все още има инициативата, бавно се движи напред и напредва“, припомни адмиралът.
Радакин предположи, че конфликтът в Украйна може да се проточи и предупреди, че способността на Киев да "победи“ зависи от това дали може да надживее Москва. "Армиите печелят битки, но икономическата устойчивост гарантира победата“, увери той.
Обсъждайки защо контранастъплението върви много по-бавно от предишните операции в регионите на Харков и Херсон, Радакин отбеляза, че киевските генерали са възпрепятствани да постигнат успех от прекомерната разнородност на военната техника, използвана от ВСУ, както и от липсата на необходимото обучение сред войниците.
"Ако погледнете началото на контранастъплението, имаше моменти, в които Украйна искаше да осигури повече техника и боеприпаси. Тогава дойде лошото време и то взе своето. След това бе извършен военен анализ и оценка на руските способности. Оказа се, че всъщност някои руски отбранителни структури са по-силни от първоначално очакваното“.
"Мисля, че ако сте в Киев и разговаряте с [командващия ВСУ] генерал Валери Залужни, ще разберете, че част от оборудването е останало от съветско време, а друго е дошло от различни части на света. И освен това той командва непрофесионална армия, защото е събрана от гражданите на страната. Как можете да накарате цивилна армия да се бие на ниво, което ще позволи на Украйна да пробие руските отбранителни линии? Това е отрезвяващо“.
Радакин призова западните политици да не измерват успеха на контранастъплението с мащаба на нарастващите успехи.
"Информираме нашите лидери всеки ден, всяка седмица за броя километри, които Украйна е успяла да напредне. Но пропускаме факта, че целите на Русия са се провалили тотално", обясни той.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Проектът за бойните машини на Сухопътни войски влезе в парламента

29.09.2023, 16:45

Следващата седмица ще бъде обсъден от Комисията по отбрана. Какво пише в него? Ето отговорите на няколко въпроса.  
Защо се налага новият проект?
Защото към момента Сухопътните войски разполагат основно с морално и физически остаряла техника и въоръжение, произведени преди повече от четиридесет години в страните от бившия Съветски съюз. Промяната на съществуващото състояние, пише в проекта, може да бъде постигната единствено чрез придобиване на нова бойна техника, надеждно въоръжение, оборудване и екипировка за изграждане, развитие и поддържане на способностите на батальонните бойни групи, което от своя страна ще даде възможност за действие в пълния спектър от операции, включително нощем и в екстремни климатични условия. Едно от основанията з аразработването му е проект на международен договор (Letter of Offer and Acceptance) - BU-B-UCP, получен чрез Посолството на САЩ в Република България........Прочети още

 

Три поражения, които костват славата на руския военноморски флот

29.09.2023, 13:08

Битката при Цушима е вероятно най-горчивата от всички руски военни катастрофи. Тя не само води до загуба от войната срещу Япония, но и превръща Русия във втора военноморска държава.
Свенскундското сражение (1790)
След като руснаците смазват шведската армия и флота по време на Великата Северна война (1700-1721), те са уверени, че северният им съсед ще мирува. Въпреки това получават тежко отмъщение 70 години по-късно в Битката при Роченсалм.
През 1788 г. шведският крал Густав III започва война с Русия, за да върне на Швеция онова, което тя губи при предишните войни. Две години по-късно той не постига нищо, като претърпява няколко поражения и почти губи войната. Трябва му огромна победа, за да се измъкне, но получава шанса си.
На 9-10 юли 1790 г. започва тежка битка между флотовете на Швеция и Русия, недалеч от шведската крепост Роченсалм (швед. Свенскунд). С над 500 бойни кораба от двете страни тя се превръща в най-голямата военноморска битка, наблюдавана някога във водите на Балтийско море.
След като шведите отблъскват зле подготвената руска офанзива, корабите им организират успешна контраатака, която води до паника сред руския флот. Силната буря много допринася за поражението, при което неорганизираните руски кораби потъват, попадат в плен или остават безполезни.
Руският флот губи над 7000 мъже и 60 бойни кораба, 22 от които са пленени.  Шведите на свой ред губят само 5 кораба, а военният триумф е отнет от руските ръце.
Битката при Цушима (1905)
Без съмнение това е най-страшното военно поражение в руската история. Втората тихоокеанска ескадра прекарва повече от 6 месеца в прекосяване на половината свят, само за да се изправи пред трагичния си край.
Военноморска единица от 38 военни кораба напуска пристанището на Либава (днешна Лиепая в Латвия), за да се появи в Далечния изток през май идната година. На 27 май те участват в битка с превъзхождащия ги японски флот от 89 кораба пролива Цушима.
Численото превъзходство не е единственото предимство на Япония. Повечето от корабите им са два пъти по-бързи от руските, но и по-модерни и напреднали. Бойният опит на японските моряци засрамва руските новобранци.
Морската битка завършва с пълно поражение на руския флот. Двадесет и един руски кораба потъват, включително и шест бойни. Седем кораба са пленени от японците, шест са скрити в неутрални пристанища, а едва няколко успяват да избягат.
Катастрофата при Цушима силно допринася за загубата на Русия  във войната срещу Япония. Като губи основната си военноморска мощ, тя вече не се смята за морска суперсила. Япония напротив – прави значителна стъпка напред в превръщането си в лидер в азиатско-тихоокеанския регион.
Талинската катастрофа (1941)
Съветската евакуация на Талин, позната още като "Руския Дюнкерк", е една от най-кървавите морски катастрофи в световната история.
Когато през август 1941 г. германските войски прекъсват ЖП-линията Талин-Ленинград и стигат до Финския залив, естонската столица и основната база на Балтийския флот се оказват изолирани и обсадени от врага.
Въпреки че защитата на Талин при тези обстоятелства е безсмислена, съветското ръководство се бави със заповедта за евакуация до последния момент. Едва на 27 август, когато вече са започнали боеве по улиците на града, съветски конвой от 225 кораба напуска Талин в посока Ленинград.
Освен военните кораби, съветската армада включва и много транспортни такива – с остатъците от 10-я стрелкови корпус и гражданския персонал. Общият брой хора е над 41 000.
Въпреки краткото разстояние, пресичането на Финския залив не е лесна задача. Корабите попадат на вражески мини и непрекъснато са атакувани от финландски торпедни лодки.
Истинският ужас обаче идва, когато се появяват Luftwaffe. Съветската армада няма абсолютно никаква авиация, която да покрие корабите, а противовъздушната отбрана е много лоша.
Съветските кораби седят като патици пред немските пилоти. Докато конвоят стига до Ленинград на 31 август, той губи 62 кораба с над 10 хил. души. Германците от своя страна губят едва 10 самолета. - Още за ВМФ на Русия

 
 

Документът, с който се приема атомната бомба, пусната над Хирошима

29.09.2023, 13:02

Една от най-значимите разписки в историята, подписвана някога, съществува и до днес. Тя е издаден за потвърждаване на успешната доставка и използване на атомната бомба Литъл Бой, която ще бъде първата атомна бомба, използвана в битка.
След милиарди долари и години на интензивни изследвания и разработки за създаване на работещо атомно оръжие, атомната бомба Литъл Бой е изпратена към Тихия океан. Когато е предадена във военната база на остров Тиниан, е подписана разписка. И това е може би най-ужасяващата, но най-уникална разписка, издавана някога.......Прочети още

 
 

Путин възложи на бивш командир на Вагнер да сформира доброволчески отряди

29.09.2023, 12:57

Руският президент Владимир Путин възложи на бившия началник на щаба на групировката "Вагнер" полковник от запаса Андрей Трошев да започне формирането на доброволчески части.
„На последната среща говорихме за това, че вие ​​ще участвате във формирането на доброволчески части, които могат да изпълняват различни бойни мисии, преди всичко, разбира се, в зоната на специална военна операция“, каза той на среща в четвъртък с Трошев и руския заместник-министър на отбраната Юнус-Бек Евкуров.
"Вие сами сте се сражавали в такова подразделение повече от година. Знаете какво е, как се прави, знаете за проблемите, които трябва да бъдат решени предварително, така че бойната работа да върви по най-добрия и успешен начин", заяви Путин. - (видео)
Трошев е приближен на основателя на "Вагнер" Евгений Пригожин, който загина в самолетна катастрофа, два месеца след неуспешния бунт на наемниците.
"В момента Андрей Трошев работи за руското министерство на отбраната", потвърди говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.
След смъртта на Пригожин Путин разпореди на бойците от "Вагнер" да се закълнат във вярност към Русия.
Източник: https://trud.bg/

 
 

Германия купува от Израел ракетна система “Ароу 3” за близо 4 млрд. евро

29.09.2023, 08:20

Израелският министър на отбраната Йоав Галант и германският му колега Борис Писториус подписаха споразумение за доставка на произвежданата в Израел система за противоракетна отбрана “Ароу 3” на Германия, предаде ДПА, цитирана от БТА.
Целта е на Германия и нейните съседи да бъде осигурена по-добра защита срещу евентуални ракетни нападения, след като първите батареи “Ароу 3” бъдат доставени и въведени в експлоатация, което Германия се надява да стане до две години.
Управляемите хиперзвукови ракети са предназначени за унищожаване на вражески ракети с далечен обсег извън земната атмосфера с директно попадение. Планира се “Ароу 3” да достигне пълния си капацитет в Германия до 2030 г.
Израел казва, че продажбата на стойност почти 4 млрд. евро е най-голямата оръжейна сделка в неговата история.
Източник: bnr.bg

 
 

 

Министърът на отбраната награди полковник от запаса Лилян Динков

28.09.2023, 23:00

Със заповед на министъра на отбраната Тодор Тагарев полковник от запаса Лилян Динков е награден с плакет „Свети Георги“ и почетна грамота. Отличието е за принос към отбраната на Република България, за активна военно-родолюбива дейност и във връзка с навършване на 80 години. Наградата бе връчена днес от секретаря на Столичната организация на СОСЗР  полковник от запаса Добри Добрев.
Полк. Динков има близо 40 години служба в Българската армия. За активна съюзна дейност и във връзка с годишнината бе удостоен и с мемориален знак на СОСЗР. Днес той е председател на клуб „Танкисти и автомобилисти ген. Борис Тодоров“ в Столичната организация на СОСЗР. Това е същият клуб, чийто членове дариха 1111 лв. за издигането на 111-метров пилон на Рожен, на който се вее националният флаг. Получиха и удостоверение за дарение от фондация „Наследство в бъдещето“, основател и организатор на национална дарителска кампания „България заслужава“.  Членовете на клуба поставиха в урна до пилона завет до идните поколения на България, който беше тържествено прочетен на днешното им събрание: „За нашата родина, Майка България, живяхме с мисъл да я пазим цяла в бран и мир. На следовниците оставяме завет, когато след 110 години отворите капсулата, да сте опазили България цяла и невредима! Да живее Майка България!“.
Събранието на клуба продължи с уточняване на предстоящите задачи и беседа от полковник от запаса Петко Милушев за новостите в съвременното танкостроене.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

НАТО изпраща разузнавателен самолет AWACS в Литва, за да наблюдава руската военна дейност

28.09.2023, 21:34

НАТО временно ще разположи самолети за радарно наблюдение на далечни разстояния със системата за въздушно предупреждение и контрол (AWACS) в литовския град Шяуляй, съобщават от пресслужбата на НАТО.
"НАТО временно ще разположи разузнавателни самолети със системата за въздушно предупреждение и контрол (AWACS) в Шяуляй, Литва. Първият от двата самолета ще пристигне в четвъртък (28 септември 2023 г.) и ще изпълнява мисии за наблюдение на руската военна дейност близо до границите на Алианса", се посочва в съобщението.
"Агресивната война на Русия срещу Украйна насочи нашия фокус върху средата за сигурност в региона на Балтийско море. Нашият AWACS може да открива самолети и ракети на стотици километри, което ги прави ключова способност за ранно предупреждение за НАТО. Благодаря на Литва за домакинството на самолета. Това е важен принос за нашата споделена сигурност."
"В отговор на войната на Русия в Украйна НАТО засили въздушното си присъствие в източната част на Алианса, използвайки бойни самолети, самолети за наблюдение и танкери. Вследствие на ударите на руски дронове близо до територията на НАТО, миналата седмица Съединените щати разположиха четири допълнителни изтребителя F-16 в Румъния, за да подобрят мисията на НАТО за наблюдение на въздуха. От февруари 2022 г. AWACS на НАТО са извършили стотици полети над Източна Европа за наблюдение на руски военни самолети.
AWACS ще започнат своите разузнавателни полети над територията на Алианса през следващите дни. Предвижда се мисията да продължи няколко седмици. Самолетът е част от флотилия от 14 самолета за наблюдение, собственост на НАТО, базирани в Гайленкирхен, Германия. Около 150 военни ще бъдат разположени в Шяуляй в подкрепа на самолета". - Още за AWACS
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Екипажът на корабът 'Съюз МС-23' се завърна на Земята след едногодишна мисия

28.09.2023, 21:03

Космонавтите на Роскосмос Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин и астронавта на НАСА Франк Рубио вчера се завърнаха на Земята след най-дългата мисия в историята на МКС. - (видео)
Прокопиев, Петелин и Рубио пристигнаха на МКС на 21 септември 2022г. Първоначално се планираше екипажът да се завърне на Земята перз пролета, но се наложи мисията да бъде удължена до 27 септември поради проблем - разхерметизация на външния контур на радиатора на системата за терморегулация на КК 'Съюз МС-22', която стана на 15 декември 2022. За да се осигури безопасно завръщане на двамата космонавти и астронавта на НАСА обратно на Земята, към МКС в безпилотен режим бе изпратен 'Съюз МС-23'
Тази експедиция стана най-продължителната за цялата история на МКС - към момента на кацане екипажът проведе в космоса 371 денонощия. По-вече от тях са работили в рамките на една експедиция само космонавтите Валерий Поляков и Сергей Авдеев на орбиталната станция 'Мир'. Поляков има 437 денонощия през 1994 - 1995, а Авдеев 379 през 1998-1999г.
За една година полет на МКС са били проведени 19 корекции на орбитата с помоща на двигателите на руските кораби. Освен това Прокопиев и Петелин направиха шест излизания в открития космос, предимно насочени за дооборудване на многоцелевия модул 'Наука'. Екипажът на МКС за време на експедицията посрещна 15 космически кораба, в това число 4 товарни кораба 'Прогресс МС'.
Както е съобщил Дмитрий Петелин, за времето на експедицияа, космонавтите са изминали на тренажора над 1.1 хиляди км, което е съпоставимо с разстоянието от Москва до Самара. В рамките на мисията са проведени и много научни експерименти - в частност експеримента 'Вампир' - за 'отглеждането' на кристали в електровакумна печка в условията на микрогравитация, експеримента 'Кардиовектор', в рамките на който космонавтиет са проверявали влиянието на безтегловноста на работата на сържето и параметрите на дишането, експеримента 'Каскад' - за отглеждане на микроорганизми на гъбични култури и много др. - Още Космос

 

Тайван показа първата си собствена подводница прави важна стъпка за укрепване на способностите си

28.09.2023, 16:15

Тайван представи на света първата си подводница – собствена разработка. Това е важна стъпка в проекта за подсилване на способностите за сдържане и отбрана на острова срещу Китайския военноморски флот, посочиха местните власти. Очаква се новата подводница да влезе на въоръжение след 2 години.
За тайванските власти, върху чийто остров Пекин предявява териториални претенции, разработването на собствена подводница e ключов елемент от амбициозния план за модернизиране на армията, особено в лицето на зачестилите военни провокации от страната на Китай.
Лично президентът Цай Ингвен представи първата от общо 8 нови подводници. Самата тя инициира проекта, когато зае поста пре 2016 г. Тогава това изглеждаше непосилна задача, а днес виждаме резултата пред очите си, заяви държавният глава и подчерта, че новото въоръжение ще има важна роля за укрепване на „асиметричните“ способности на Тайванските ВМС.
Въпреки рисковете и предизвикателствата, Тайпе трябва да направи всичко по силите си да развива политиката си за отбрана, разчитаща на собствени способности, допълни Цай на фона на новия плавателен съд, наречен Нарвал и носещ цветовете на тайванския флаг.
Подводницата е разработена с участието на експерти от няколко държави, което е един от най-големите дипломатически успехи на Тайван и единственият начин да се бори срещу натиска от Пекин. По план Нарвал ще влезе на въоръжение през 2025 г., когато ще се присъедини към двете нидерландски подводници в тайванския флот, закупени през 80-те години на миналия век.
Източник: https://armymedia.bg/

 

Нова партия руски изтребители Су-57 и Су-35 са изпратени да бомбардират Украйна

28.09.2023, 13:45

Въздушно-космическите сили на Русия са получили нова пратка серийни изтребители Су-57 от пето поколение. Това съобщи днес, 28 септември, вицепремиерът на Руската федерация Денис Мантуров. Съобщението е публикувано на сайта на руското правителство.
"Днес руските авиостроителни предприятия набират добър темп на производство, продължавайки да доставят военна техника на нашите войски. По-специално, предприятията, включени в рамките на "Ростех“ се отличават с добре координирана работа: Авиационният завод в Комсомолск на Амур прехвърли следващите производствени самолети Су-57 (поколение 5) и Су-35С (поколение 4++) на руските въздушно-космически сили“, заяви Мантуров.
Изтребителите, предадени на ВКС на Русия, са преминали пълен цикъл на заводски изпитания и са тествани в различни режими на работа от военни пилоти.
"Останалите бойни машини от пето поколение, планирани за доставка тази година, са в цеха за окончателно сглобяване и също се тестват в станцията за летателни изпитания. Доставихме и третата партида Су-35С тази година. Самолетите от следващия етап се произвеждат във висока степен на готовност“, припомни генералният директор на Обединената самолетостроителна корпорация Юрий Слюсар.
До края на годината войските ще получат следващата партида самолети. Броят на прехвърлените самолети не се посочва.
Първата информация за използването на полет на четири Су-57 в зоната на Северния военен окръг на Русия се появи преди година. Тогава ръководителят на Обединената авиостроителна корпорация Юрий Слюсар потвърди, че Су-57 се показва от най-добрата си страна в Северния военен окръг, а главнокомандващият на ВКС Сергей Суровикин отбеляза, че Су-57, като част от военните действия в Украйна решава "многостранни задачи за поразяване на въздушни и наземни цели“. Никой вече не говори за пристигането на подобни машини в зоната на Северния военен окръг. През август източник на ТАСС от отбранителната индустрия заяви, че се очаква Су-57 да бъде "преоборудван“ с ракети за високоскоростни въздушни цели на разстояние до 300 км.
Източник https://www.focus-news.net/

 

Димитър Стоянов: Нито парче от ракета не бива ди излиза от България

28.09.2023, 09:17

Според секретаря на президента по сигурност и отбрана Димитър Стоянов вчерашното решение на Народното събрание за предоставяне на неизправни зенитно-управляеми ракети на Украйна е отворено, което позволява на изпълнителната власт да предостави до 100 процента от ракетите на ЗРК С-300. Бившият министър на отбраната смята, че е трябвало в решението да бъде записана определена бройка ракети. Той посочи още в интервю по БТВ, че решението на парламента от декември 2022 г. дава право на Министерския съвет да предостави искана от Украйна помощ, но съобразно възможностите ни. В този случай, обаче се потърсиха гласовете на депутатите. Ако аз бях министър на отбраната, нямаше да подкрепя такова решение, бе категоричен Димитър Стоянов.
През 2015 г., припомни г-н Стоянов, ръководството на ВВС възстанови изправността на ракетите, благодарение на експертизата на Зенитно-ракетните ни войски. След като могат да бъдат ремонтирани в Украйна, защо не се ремонтират в България, попита секретарят на президента. Неговото мнение е, че и парче от ракета не бива да излиза от Българската армия.
По време на служебното правителство, в което Димитър Стоянов бе министър на отбраната, е стартирана процедурата по закупуване на нови зенитно-ракетни комплекси с изпращането на искане за предоставяне на информация до САЩ, Франция, Германия и Израел, стана ясно от интервюто. Отговорите вече били в нашето министерство и се очаква решение и продължение на процеса. Въпреки това, обаче, каза г-н Стоянов, не бива да се отказваме веднага от нашето въоръжение, защото не се знае как ще продължи войната и дали някой дрон няма на прелети над България, както стигна до Загреб и Румъния, например. В този смисъл той смята, че трябва да имаме способности да защитим нашето небе. До 3-5 години няма как да се освободим от тези комплекси, прогнозира бившият министър на отбраната.
Източник: https://otbrana.com/

 

Кой изби и погреба невъоръжени и болни войници на 28 септември 1918 година?

28.09.2023, 08:05

Към 10 часа на 28 септември 1918 г. санитарен влак на БДЖ с 31 вагона, задъхан от владайските възвишения, се приближава към Захарна фабрика. Той е препълнен с болни и изтощени от погрома на Южния фронт войници.
В него пътуват и цивилни граждани, повечето жени и застарели хора. В първите 1-2 вагона се люшкат и военнослужещи от административна рота, прибиращи се от Перник в София.
Вместо червената шапка и ритуалния знак на гаровия служител, машинистът забелязва 2-3 товарни вагона на коловоза.......Прочети още

 

 

Ракетите имат неизправност, която се е получила в резултат на дългогодишната им експлоатация

27.09.2023, 21:17

Парламентът одобри изпращането на ракети за Киев. Темата влезе в политическия дневен ред вчера, а днес решението вече е одобрено, въпреки протестите на част от партиите в Народното събрание. Решението в „Интервюто в Новините на NOVA” коментира бригаден генерал Петьо Мирчев, заместник-командир на ВВС.
„Българските ВВС нямат правомощия да дават оръжия и военна техника. Във ВВС констатирахме неизправност в определен брой ракети. Това е докладвано по команден ред. ВВС не дава, а констатира. Всички ракети подлежат на проверка пред определен период”, заяви Мирчев.
„В случая тестът показа, че ракетите имат неизправност, която се е получила в резултат на дългогодишната им експлоатация. Във ВВС ние не ги използваме тези ракети в момента, защото съгласно ръководството при констатиране на неизправност ракетите се сваля и се изпраща в завода-производител. Те се съхраняват в склад в момента”, поясни той.
„Придобили сме ги в края на 80-те години и България не разполага с капацитет за ремонт на тези ракети. Те са разположени в херметически затворени контейнери. Ние нямаме достъп до тях, за да извършваме ремонтни дейности”, добави заместник-командирът на ВВС.
По темата дали ще се отрази изпращането на ракетите на българската армия, Мирчев уточни, че бойното дежурство, което се носи, за да се осигури въздушния суверенитет на България не е прекъснато. „Не е тайна, че в резултат на конфликта между Русия и Украйна все по-трудно става поддържането на бойна техника, която е съветско производство. Затова стартирахме мероприятия за придобиването на нови зенитно-ракетни комплекси”, каза още той. - (видео)

 

WSJ: Войната в Украйна се превърна в най-голямото оръжейно изложение

27.09.2023, 20:18

Украинският екипаж на високотехнологична германска артилерийска система може за няколко секунди да изстреля три снаряда, които едновременно да поразят едно и също място на разстояние над 40 километра. Ако това голямо оръдие е изправно.
Гаубицата Panzerhaubitze е само малка част от арсенала, който в момента преминава изпитания в Украйна, превърнала се в най-голямото изложение за оръжие в света, пише The Wall Street Journal в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“......Прочети още

 

Велизар Енчев: Измислените шпионски афери в София и Лондон

27.09.2023, 20:09

Брутални действия към свещеници са морално недопустими и правно неоправдани. Но какво да очакваш от държавна администрация, обладана от еничарския комплекс на евроатлантиците?
Неведоми са пътищата шпионски, неведоми са прегрешенията на глобалния шпионаж, но най-видими са съдбите на набедените в този грях.
България обвини в шпионаж трима руски свещеници, извършвали богослужение в руската църква „Свети Николай Чудотворец“ в София - архимандрит Васиан, протойерей Евгений и служител на храма.
Руското МВнР бе категорично - тримата са прогонени под измислен предлог, а българските власти се държали с тях по кощунствен и оскърбителен начин. Нашата версия е банална – тези лица са заплаха за националната сигурност, затова са отведени в затворническа камионетка на българо-сръбската граница…
Брутални действия към свещеници са морално недопустими и правно неоправдани. Но какво да очакваш от държавна администрация, обладана от еничарския комплекс на евроатлантиците?
Поне за мен е ясно – шефът на ДАНС „откри“ руски шпиони в расо, за да се откупи от ДБ и ПП, които искат главата му. Сметките му са погрешни, защото Сглобката е обладана от манията контраразузнаването да се оглави от техен кадър.
А сега най-важното – нито едно разузнаване не изпраща на шпионска мисия човек, зависим от сексуални и други отклонения, защото пороците го правят уязвим в очите на местното контраразузнаване. Колкото и да е странно, това се говори от десни богослови и заслепени от русофобия коментатори, несъзнаващи, че подобни твърдения за архимандрит Васиан обезсилват предявените му обвинения в шпионаж.
Вероятно в ДАНС третират като шпионаж совалките на Васиан между София и Скопие в качеството му на дипломатически куриер на Московската патриаршия. Каквито и послания да е пренасял между българската и македонската църкви руският архимандрит, това е рутинна верска мисия, а не шпионаж. В правителството и подопечната му агенция пропускат една азбучна истина - църквата е отделена от държавата и на свещеници не могат да се вменяват светски грехове заради църковната им дейност.
Дори в църквата „Свети Николай Чудотворец“ да е говорено пред верници срещу автокефалността на Украинската православна църква, което е кауза на Московската патриаршия, това не може да се третира нито като шпионаж, нито като хибридна война. Апропо, Руската православна църква подкрепяше съпротивата на Сръбската патриаршия срещу автокефалността и на Македонската православна църква, но това не я прави участник в светските войни на Балканите. Просто ортодоксалният канон трудно допуска отделяне от църквите-майки на църкви в новосъздадени държави, каквито са църковните общини в Киев и Скопие.
Ако пък архимандрит Васиан и протойерей Евгений са отказали да осъдят от амвона войната в Украйна, което за светския политически живот тук е грях, това нито е шпионаж, нито е вербален деликт. Колкото и да е абсурдно, допускам в доклада на ДАНС това да им е вменено като престъпление.
Подобен е и шпионският скандал в Лондон, където петима живеещи във Великобритания българи са обвинени в шпионаж в полза на Русия. За разлика от църковния казус в София, в Лондон обявиха уликите срещу петимата – „притежаване на фалшиви документи за самоличност с неуместни намерения и изработване на фалшиви шофьорски книжки…“
И пак изниква христоматиен въпрос от шпионските буквари: кое разузнаване вербува шпиони в други държави, упражняващи престъпни дейности като изработване и търговия с фалшиви документи, рискувайки да бъдат разкрити от криминалната полиция? И какви ценни контакти на високо ниво могат да имат най-обикновени мошеници, които им осигуряват поверителна информация?
В тези буквари в императивен тон пише и това: спящите клетки на чужди агентури трябва да са по-ниски от тревата, да не привличат вниманието на полиция, пътни полицаи и силови институции, а не да печатат позиви, паспорти и шофьорски книжки.
И още един грях им вмениха - че петимата били в български избирателни секции в Лондон (и то четири пъти!) и имали статут на застъпници на български опозиционни партии. Което е пореден абсурд – та кой руски шпионин в Англия ще си позволи да е застъпник на опозиционна партия в България, обвинявана в русофилия?
Ако това е шпионаж, значи най-древната професия е във фалит.
*Авторът пише този текст в качеството си на офицер от външното разузнаване в Резидентурата в Югославия (1985-1996)
Източник: https://classa.bg/

 

Честваха 50 години от създаването на 81 отделна бригада „ОСНАЗ“

27.09.2023, 19:40

Годините минават, поколенията се сменят, приоритетите са други, но в историята на военното разузнаване ще остане неоспоримият факт за съществуването на една мощна и съвременна структура, дала своя значителен принос за изпълнение на поставените задачи пред Въоръжените сили. Това е радио- и радиотехническото разузнаване (РРТР), посочи в словото си полковник от запаса Васил Таралов на днешното честване в ЦВК по повод 50 години от създаването на 81 отделна бригада „ОСНАЗ“ (Отряд със специално назначение).  В началото на  70-те години на миналия век в състава на отрядите за РРТР се включват органите за радиоразузнаване в УКВ диапазон. На тяхна база през 1973 г. се формира бригада „ОСНАЗ“, подчинена на РУ-ГЩ. Това решение се оказа удачно, посочи полк. Таралов.
Десетки офицери и сержанти, служили в бригадата, дойдоха от различни краища на страната, за да отбележат годишнината. Най-възрастен сред тях бе 93-годишният полковник от запаса Петър Петров, който бе избран в ръководството на празничното събрание. До него бяха най-дългогодишният командир на бригадата полковник от запаса Кръстю Кръстев, организаторът на честването полковник от запаса Митко Митков и председателят на СОСЗР ген. Златан Стойков. Сред гостите бе и заместник-председателят на СОСЗР и председател на Столичната организация бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов.
След като проследи историята на бригадата и открои редица офицери и сержанти с принос за нейните успехи, полк. Таралов изрази надежда за ускореното развитие на електронното разузнаване и за повече инвестиции в неговото модернизиране.  Ген. Стойков връчи мемориалния знак на СОСЗР на полковник от запаса Кръстю Кръстев – командир на бригадата от 1985 до 1990 г., който навърши 80 години; на полковник от запаса Любен Аличков – командир на бригадата от 1990 до 1993 г.; на полковник от запаса Евгени Иванов – командир на бригадата от 1993 до 2000 г. и на полковник от запаса Йордан Владимиров – заместник-командир на бригадата от 1878 до 1982 г., който навърши 85 години.
Участниците в тържеството бяха поздравени от председателя на Асоциацията на военните разузнавачи полковник от запаса Младен Младенов. Той открои ролята на РРТР за успешното изпълнение на задачите от военното разузнаване, като цяло.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Проведе се тренировка на българските и румънски екипажи за изпълнение на мисията по охрана на въздушното пространство

27.09.2023, 14:36

Летателна тренировка „Blue Bridge – 2023“, която се проведе на 26 септември, потвърди успешните съвместни действия на българските летателни екипажи на МиГ-29 и румънските на F-16 по приемането и предаването на самолет-нарушител във въздушното пространство на България и Румъния.
Бойните самолети на двете страни бяха приведени в действие срещу български военнотранспортен самолет Спартан J-27 в ролята на самолет-нарушител и осъществиха прехвата, съпровождането и контролното му предаване на границата на двете страни при спазване на всички процедури за провежданата мисия по охрана на въздушното пространство.
Следвайки командите на българските и румънски пилоти, „нарушителят“ кацна на заповядани летища в двете страни.
Тренировъчните полети под названието „Blue Bridge“ се провеждат ежегодно от 2012 г. Те допринасят за поддържането на добра координация и взаимодействие между дежурните екипажи на България и Румъния при осъществяване на презгранични операции при контрол над въздухоплаването и охраната на въздушното пространство.
Източник: mod.bg

 

Министърът на отбраната подписа заповед за забрана на предизборна агитация в армията

27.09.2023, 13:54

Във връзка с предстоящите избори за местна власт министърът на отбраната Тодор Тагарев е подписал заповед за забрана за извършване на агитационна дейност в полза или във вреда на политически партии, движения или коалиции с политически цели и на кандидати за изборни длъжности. Тя се основава на разпоредби на Изборния кодекс, че в Министерството на отбраната, в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и в районите на военните формирования от Българската армия не бива да се допуска предизборна агитация в устна и писмена форма на предизборни събрания, както и чрез доставчиците на медийни услуги от граждани, партии, коалиции, инициативни комитети, кандидати и застъпници.
На основание на Закона за отбраната и Въоръжените сили на военнослужещите от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия се заповядва да не извършват пропагандна и агитационна дейност в полза или във вреда на политически партии, движения или коалиции с политически цели и на кандидати за изборни длъжности и да не предприемат действия по служба, с които да нарушават политическата си неутралност. И още - военнослужещите да не участват в събрания, митинги и манифестации на политически партии, движения или коалиции с политически цели, когато носят военна униформа, а цивилните служители да не изразяват политически възгледи през работно време и във формированията и обектите на Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.
Достъпът до военните формирования от Българската армия и до структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната на представители на политически партии и коалиции, независимо от качеството, с което се ползват, в т.ч. и като представители на органи на държавна или местна власт, може да се извършва само при наличието на правно основание, по решение на съответния командир/началник/ръководител, взето след предварително разрешение от министъра на отбраната, се посочва в заповедта.
Подробности на https://www.mod.bg/bg/doc/zapovedi/2023/20230926_%D0%9E%D0%A5823.pdf

 

Естония се присъедини към Германия в програмата за доставка на боеприпаси за Украйна

27.09.2023, 11:52

Естония се присъедини към Германия в съвместна програма за доставка на боеприпаси за Украйна, предаде ДПА.
"Много, много се радвам, че Естония току-що реши да се присъедини към германските рамкови договори за боеприпаси", заяви германският министър на отбраната Борис Писториус на среща с естонския си колега Хано Певкур (на снимката) в Талин.
Той допълни, че това ще позволи на индустрията да увеличи производствения си капацитет, което е "много важно за всички нас".
Боеприпасите са и ще останат решаващ фактор за способността на Украйна да се противопоставя на противника, добави Писториус.
Певкур също каза, че в отбраната трябва да се инвестират повече средства, за да се придобият повече боеприпаси. "Трябва да се надяваме, че промишлеността ще бъде готова да произвежда повече и тогава ще можем да купуваме повече", каза той, имайки предвид програма на ЕС, стартирана от Естония, за доставка на Украйна на 1 млн. артилерийски снаряда.
Германия и Естония вече разшириха сътрудничеството си в областта на оръжията. Заедно със съседна Латвия Естония се съгласи да закупи произведената в Германия система за противовъздушна отбрана със среден обсег "Ирис-Т".
Писториус и Певкур споменаха и за полевите болници, които се доставят за Украйна в рамките на съвместна инициатива.
По-рано двамата министри посетиха естонската военновъздушна база Амари, често използвана от германските военновъздушни сили като база за мисията на НАТО за охрана на въздушното пространство в Балтийско море.
Източник: https://www.bta.bg/

 

„Страйкър“, краят на дългата сага за Сухопътни войски

27.09.2023, 09:00

Новината за предстоящата сделка за закупуване от България на бронираната бойна колесна машина 8х8  „M1296 Dragoon“ за Сухопътните войски предизвика естествено голям обществен интерес. Както често става в такива случаи, в медийното пространство се лансираха различни становища, повечето от които неверни или буквално некомпетентни. Поради това предоставяме на българската общественост подробна и абсолютно професионално издържана информация за съдържанието на сделката със „Страйкър“. Тук само накратко ще набележим основните моменти от това голямо и ключово начинание на държавата, което пряко засяга настоящето и бъдещето на българските Сухопътни войски, което означава и настоящето и бъдещето на националната ни сигурност. Информацията, която ще бъде поднесена на читателите на вестник „Българска армия“ в новия брой, е любезно предоставена от водещите експерти на Сухопътни войски под ръководството на командира им, генерал-майор Деян Дешков.......Прочети още

 

Румъния иска да купи 32 Ф-35

27.09.2023, 08:55

Румъния възнамерява да купи 32 американски изтребителя от най-ново поколение Ф-35, потвърдиха от министерството на отбраната на страната.
Сделката с производителя “Локхийд Мартин” се оценява на 6,5 милиарда долара като включва боеприпаси, логистика и обучение, както и опция за още 16 самолета.
Северната ни съседка повиши разходите за въоръжените си сили тази година от 2 до 2,5 процента от брутния вътрешен продукт, в отговор на руското нашествие в Украйна.
Източник: bnr.bg

 

Швейцарският парламент разреши продажбата на стари танкове обратно на Германия

27.09.2023, 08:50

Швейцарският парламент одобри продажбата на 25 танка “Леопард 2” обратно на германския им производител с решение, което ще даде възможност изведените от експлоатация танкове да бъдат прехвърлени в други европейски държави, предаде ДПА.
Стъпката вече беше одобрена от Националния съвет на Швейцария. Швейцарското правителство все още трябва да вземе решение относно подробностите и сроковете за продажбата.
Въпреки нахлуването на Русия в Украйна и доставянето на оръжия от много европейски държави на Киев, Швейцария запазва политиката си на неутралитет. Швейцарският закон за военната техника изисква да не се доставя военно оборудване на държави, които участват във въоръжен конфликт.
Берн заяви, че това важи независимо от това дали дадена страна – като Украйна – е била нападната и иска да се защити.
През юни швейцарското правителство отхвърли предложението на швейцарската оръжейна компания РУАГ да продаде 96 танка “Леопард 1”, които се съхраняват в Германия, за да могат да бъдат ремонтирани и след това доставени на Украйна. През февруари обаче германското правителство поиска от Швейцария да продаде изведените от експлоатация танкове обратно на германската оръжейна компания “Райнметал”, като обеща, че танковете няма да бъдат предадени на Украйна. Вместо това изведените от експлоатация швейцарски танкове ще бъдат използвани за попълване на запасите в страните от ЕС или НАТО, които са намалени заради доставките за Украйна, която в момента отблъсква пълномащабна руска инвазия.
Източник: bta.bg

 

Днес е празникът на Централното военно окръжие

27.09.2023, 08:24

С Указ № 165 от 27 септември 1880 г. на княз Александър І се въвежда длъжността ”Окръжен воински началник”, в чиито задължения влиза комплектуване на армията с войници. От действията по мобилизацията зависят успехите на новосформираната българска армия. От тогава и до днес органите по водене на военния отчет на българските граждани са давали и дават своя принос за повишаване на военната и отбранителната мощ на държавата. Датата 27 септември е обявена за празник на Централно военно окръжие. По този повод началникът на ЦВО полковник Георги Петков поздравява всички колеги и им благодари за професионализма, отговорността и всеотдайността при изпълнение на служебните задачи.
Руско-турската война от 1877-1878 година довежда до освобождение на значителна част от българския народ и до разрушаване на турската феодална система в освободените български земи. Сред новосъздадените държавни институции в следосвобожденска България важно място заема Българската армия, чиято основна задача е да гарантира не само суверенитета на страната, но и да осъществи националния идеал – обединението на всички земи, населени с българи, в границите на една държава.
Още на 25 април 1878 година руският императорски комисар в България Александър Дондуков-Корсаков одобрява “Временни правила за образуване на Земска войска на Княжество България”, а на 8 юли 1878 година подписва Приказ № 1 за сформиране и устройство на Българската земска войска. С това се поставя началото на процеса на преустройството на опълченските дружини в държавно институирана въоръжена сила.
В т. 1 на “Временните правила за образуване на Земска войска в Княжеството” се посочва, че всички постоянни жители на Княжеството са длъжни да участват в охраната на реда, безопасността и спокойствието на страната и следователно да носят службата в Земската войска.
С Указ 165 от 27 септември 1880 година на Александър I се въвежда длъжността “Oкръжен войнски началник”.
В най-ранният период от изграждането на войската, въпросите относно комплектуването на армията с наборен състав са от компетенцията на окръжния войнски началник. Военните окръжия се определят като военно-административни учреждения, чиито основни задачи са да подготвят набора и да водят установената от закона подготовка и извършване отчетността на мобилизацията.

 

 

Пентагонът и ВПК на САЩ финансират НПО-та, за да лобират за ескалация на войната в Украйна

26.09.2023, 21:45

Задълбочен и аргументиран анализ за влиянието на военнопромишления комплекс на САЩ върху медийното отразяване на войната в Украйна.

Без да прави генерален извод, че оръжейният бизнес пряко ръководи начина, по който конфликтът е отразяван в големите американски телевизии, вестници и списания, Бен Фрийман (на снимката) доказва връзка между средствата, който тинк-танковете получават от военните и налагането на определена гледна точка за конфликта в медиите.

По консервативни данни Пентагонът и военнопромишленият комплекс финансират мозъчни тръстове в САЩ със стотици милиони долари годишно, които от своя страна се отблагодаряват на благодетелите си през медиите, в който присъстват като водещи анализатори.

Авторът проследява призивите за ескалация на войната чрез изпращане на още и още оръжия на Украйна и връзката им с парите, идващи от производителите на оръжия "Локхийд Мартин" и „Нортръп Груман“........Прочети още

 

Адмирал Ефтимов: Показахме единство и решимост за възпиране и отбрана в Черноморския регион

26.09.2023, 17:15

Многонационалната бойна група в България с рамкова държава Италия демонстрира днес на полигон „Ново село“ способности пред медиите и високопоставени гости от командните структури на НАТО в рамките на учението“Noble Blueprint 23”. Показани бяха единството и решимостта за възпиране и отбрана в Черноморския регион и готовността ни за колективен отговор, каза началникът на отбраната  адмирал Емил Ефтимов. България, като страна домакин, продължи той, полага необходимите усилия да създаде условия за съвместна подготовка на формированията от Българската армия и силите, предоставени от нашите съюзници. Страната ни, каза още адмирал Ефтимов, допринася за засилване на възпиращия и отбранителен потенциал на Съюза в отговор на войната в Украйна.  Началникът на отбраната изказа благодарност на генерал-майор Валери Цолов, командир на СКС, на командирите на Сухопътните войски и на ВВС генерал-майор Деян Дешков и генерал-майор Димитър Петров за оказаната подкрепа и на командира на бойната група полковник Микеланджело Дженки и на всички командири и военнослужещи от България, Албания, Гърция, Италия, Република Северна Македония, САЩ и Черна гора, които успешно организираха и проведоха учението на наша територия.  
Адмирал Стюарт Мънч, като командир на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол, е отговорен за възпирането и отбраната на Югоизточния фланг на Алианса, включително за нашата страна. Той благодари за домакинството на учението на адмирал Ефтимов и генерал-майор Цолов и на всички военнослужещи от Многонационалната бойна група за успешните действия. Алиансът е най-силен, когато работим заедно, като екип, подчерта адмирал Мънч.  Учението “Noble Blueprint 23”, каза той, позволява да се опознаваме по-добре и да участваме успешно в една многонационална военно операция. Трябва да сме подготвени да действаме заедно за възпиране и при необходимост за отбрана при всяка заплаха, отбеляза адмирал Мънч. България заема централно място в плановете за отбрана на Югоизточния фланг  на НАТО, отговори той на въпрос на ВТК.
Силно се надявам да няма опасност да не се изпълни проектът за инвестиционен разход за бойните машини „Страйкър“ за Сухопътните войски, отговори на въпрос адмирал Ефтимов. Той подчерта усилията на командира на Сухопътни войски генерал-майор Деян Дешков и на неговия предшественик генерал-лейтенант Михаил Попов за възможността днес да предложим машина, която е добра, удачна и усъвършенствана комбинация между огнева мощ,  мобилност и защита. Грешно е да се говори, че около Ямбол ще строим натовска база, уточни по повод на друг въпрос началникът на отбраната. Ние се възползваме, каза той, от колективната система за сигурност, за да изграждаме инфраструктура на Българската армия, защото у нас казарми не са строени от около 30 години. Имаме техника от съветско време, включително няколко зенитно-управляеми ракети, които не могат да се поддържат и са опасни да стоят в складовете на армията, отговори началникът на отбраната по повод внесеното от депутати проекторешение за предоставяне на такава техника на Украйна. По същото време Комисията по отбрана към Народното събрание подкрепи предложението България да изпрати на Украйна неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с калибър 5.56х45 мм с отпаднала необходимост за нуждите на Министерство на вътрешните работи. „За“ гласуваха 11 депутати, а „против“ четирима. В предложението за предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна не става въпрос за зенитно-ракетни комплекси, обясни министърът на отбраната Тодор Тагарев пред журналисти преди началото на извънредното заседание на комисията. Той обясни, че България ще предостави на Украйна ракети, които не подлежат на ремонт. Не става въпрос за зенитно-ракетни комплекси от какъвто и да е вид, заяви министърът.
Днес участниците в „Noble Blueprint - 2023“ от състава на Многонационалната бойна група демонстрираха способности за действия в съвместна настъпателна операция. В трите фази на учението участваха близо 220 военнослужещи от състава на механизиран взвод, снайперски екип, инженерен взвод, артилерийско отделение, артилерийски минохвъргачен взвод, две механизирани роти и формирование за противовъздушна отбрана с общо 53 бойни и логистични машини, включително безпилотни летателни апарати. Беше извършена и медицинска евакуация на пострадал военнослужещ с използването на линейка и хеликоптер Black Hawk.
На статичен показ след демонстрациите бяха представени образци на въоръжение и техника на военните формирования от състава на многонационалната бойна група.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов    
     

 

Полски експерти потвърдиха, че ракетата, поразила съоръжение за зърно и убила двама души през ноември 2022 г., е била украинска

26.09.2023, 16:02

Полски експерти потвърдиха, че ракетата, която през ноември миналата година уби двама души в съоръжение за зърно, е била изстреляна от Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на полския вестник "Жечпосполита".
Експлозията на ракетата в Полша, членка на НАТО, засили опасенията, че войната в Украйна може да прерасне в по-остър конфликт, като задейства клаузата за взаимна отбрана на алианса, но тогава Варшава и НАТО заявиха, че смятат, че ракетата е била украинска, което намали опасенията за ескалация. Източници, запознати с разследването, казаха пред "Жечпосполита", че Полша е установила, че ракетата, която удари село Пшеводув, е била ракета за противовъздушна отбрана С-300 5В55, изстреляна от украинска територия.
"Ракетата е с обсег между 75 и 90 километра", посочи вестникът, позовавайки се на източник. "По това време руските позиции са били на място, от което няма как руска ракета да стигне Пшеводув", посочи той. Украйна отрече някоя от нейните ракети да се е разбивала в Полша. "Жечпосполита" съобщи, че украинската страна не е предоставила никакви материали за разследване на полските следователи.
Изданието цитира Лукаш Лапчински, говорител на полската прокуратура, който заяви, че прокуратурата е получила становището на експертите, но не разкрива съдържанието му, тъй като то е поверително. Лапчински не е бил открит за коментар, а прокуратурата все още не е отговорила на запитването, изпратено от Ройтерс.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Големите царските маневри – едно послание на Борис III към Ньойския договор

26.09.2023, 09:45

На 24 септември 1937 край Попово започва провеждането военно учение с 35 000 души. Щиковете са демонстративно събрани от цар Борис III, който иска да заяви ясно пред целия свят, че България няма да съобразява с унизителния Ньойски договор, който й забранява да има собствена армия.
По силата на този договор България трябва да предаде Западните покрайнини около Босилеград, Цариброд и Струмица, както и няколко влашки села в Кулско, а Беломорска Тракия е дадена на Гърция. България трябва да изплати на съюзниците репарации в размер на 2,25 милиарда златни франка – на шестмесечни вноски като първото плащане трябва да е на 1 юли 1920 година, а последното на 1 януари 1958 година. Освен пари България трябва да компенсира съседките си и с добитък – общо 125 бика, 13 500 крави, 12 500 коня, 2 500 мулета, 9 200 волове, 33 000 овце. България трябва да доставя и на Кралството на сърби, хървати и словенци по 50 хиляди тона въглища в продължение на 5 години......Прочети още

 

Не лъжете. Нашият военен флот воюва срещу съветския

26.09.2023, 09:43

От сутрин до вечер ни проглушават ушите как цар Борис III не изпратил български войници на Източния фронт, а неблагодарните болшевики окупирали царството му. Но защо почти никой не споменава какви ги вършат по височайши заповеди моряците на неговото величество? Ами че те водят ожесточени морски сражения със Съветския военен флот и в тях загиват стотици съветски моряци, най-вече подводничари.
Днес ви предлагаме със съкращения само два източника, с които се повдига димната завеса и се вижда кристално ясно, че българският бряг е даден без аренда на Абвера, че нашето море е превърнато във военноморска база на германските морски "братушки". Че в китното ни Черноморие се укриват германски подводници и военни кораби, нещо повече - ремонтират се и се строят нови. А нашите моряци охраняват и морските кервани с петрол от Румъния, с хромова и медна руда от Турция и всякакво друго продоволствие, най-вече наши храни, с което се оказва огромно влияние върху хода на Втората световна война.
Само през 1942 г. по река Дунав в Германия са били доставени 8 милиона тона товари!.......Прочети още

 

Як-141 – „Волният стил” на ОКБ "Яковлев"

26.09.2023, 09:36

Як-141 (по кодификацията на НАТО: Freestyle - «волен стил») е многоцелеви свръхзвуков палубен самолет с вертикално/съкратено излитане и кацане (СВ/СИК), разработен от ОКБ „Яковлев”. Той става третият в света СВ/СИК (след EWR VJ 101 и Dassault Mirage IIIV), който може да лети със свръхзвукова скорост.
Як-141 е предназначен за осигуряване на въздушно прикритие на авионосните съединения от авиацията на противника, завоюване превъзходство във въздуха, водене на близък маневрен и далечен въздушен бой, както и за нанасяне на удари по наземни и надводни цели.
Самолетът се е разработвaл в средата на 1970-те години, а първият полет e през 1987 г. Предполагало се е, че Як-141 ще влезе в състава на авиогрупи начело с авионосните тежки крайцери «Новороссийск», «Баку» (по-късно «Адмирал Горшков»), «Тбилиси» (по-късно «Адмирал Кузнецов»), «Рига» (по-късно «Варяг») и «Ульяновск», както и да замени Як-38 на ‘крайцерите’ «Киев» и «Минск», а така също и да бъде приет на въоръжение във ВВС.
Изпитанията на новата машина се забавят и първото кацане на Як-141 на палуба се извършва на днешната дата през 1991 година.
Разпадът на СССР, настъпилата криза, аварията с един от опитните образци и отрицателното отношение по онова време към самолетите с вертикално излитане и кацане водят до прекратяване на финансирането и закриването на проекта.
Днес Як-141 може да се види само в авиационните музеи. В редица медии се появи информация, че опитът по разработване на Як-141 е използван от Локхийд при създаването на F-35. - Още за Як-141

 

Забравените герои на България: Генерал от пехотата Никола Петков Бакърджиев

26.09.2023, 09:33

Навършват се 142 години от рождението на генерала от пехотата Никола Петков Бакърджиев. Той е роден на 26 септември 1881 г. в Търново. Завършва Военното училище в София (1901) и Генералщабна академия в Торино, Италия (1907). На 1 януари 1901 г. е произведен в чин подпоручик, а на 15 октомври 1908 г. в чин капитан. Служи първоначално в кавалерията, след това е командир на батарея в артилерийски полк. През 1907 г. е прикомандирован към Щаба на армията. Последователно е назначен за старши адютант на 1- ва бригада на 7- ма пехотна Рилска дивизия (1908); помощник-началник на секция за военни съобщения при Щаба на армията (1909); преподавател във военното училище (1909-1910); началник секция за военни съобщения при Щаба на армията (1911); началник на строева секция при организационно-строевото отделение (1912).
През Балканската война (1912-1913) е помощник-началник на оперативна секция при Щаба на действащата армията (до март 1914). На 5 август 1913 г. е произведен в чин майор. По време на Първата световна война (1915-1918) е началник на оперативна секция в Щаба на действащата армията и командир на дружина в 1- ви пехотен Софийски полк (1916), с който участва във войната с Румъния. На 16 март 1917 г. е повишен в чин подполковник.
След войната с чин полковник е назначен за началник отделение и председател на Военноисторическата комисия при Щаба на войската; командир на 2- ри пехотен тракийски полк (1925). На 6 май 1926 г. е произведен в чин генерал-майор. От 1926 до 1929 и от 1931 до 1934 г. заема длъжността началник на Щаба на войската. От 1929 до 1931 г. е военен министър. На 16 май 1934 г. е произведен в чин генерал от пехотата и уволнен от армията. Умира на 21 март 1954 г. в София.
Награден е с военния орден „За храброст” IIIст. 2 кл.; IV ст. 1 и 2 кл.; ордена „Св. Александър” V ст. с мечове; същия орден II ст. без мечове; народния орден „За военна заслуга” V ст. на военна лента и същия орден I ст. на обикновена лента.

 

САЩ предлагат на Полша заем от 2 милиарда долара за модернизиране на армията ѝ

26.09.2023, 09:29

Правителството на американския президент Джо Байдън обяви вчера, че предлага заем от 2 милиарда долара на Варшава, за да подпомогне модернизацията на отбраната на Полша, предаде Асошиейтед прес.
В изявление на Държавния департамент се казва, че Полша е “решителен” съюзник на САЩ, чиято “сигурност е жизненоважна за колективната отбрана” на източния фланг на НАТО, и че подобно финансиране е запазено за най-важните партньори на Вашингтон в областта на сигурността.
Правителството на САЩ също така предоставя на Варшава до 60 милиона долара за покриване на разходите по заема под формата на чуждестранно военно финансиране (Foreign Military Financing – FMF), което ще подпомогне “спешни покупки на отбранителни продукти и услуги от САЩ”, заяви Държавният департамент. Тези 60 млн. долара са субсидия за заем, която има за цел да гарантира, че Варшава ще може да осигури благоприятни условия за заема.
Полша е в процес на модернизация на въоръжението и военната си техника, за да замени това, което е предала на Украйна, възлагайки поръчки на американски и южнокорейски отбранителни компании, припомня АП.
Източник: bta.bg

 

 

Отбелязаха 75 години военно артилерийското образование в България

25.09.2023, 21:48

Тържество по повод 75 години от военно артилерийското образование в България се състоя в шуменския факултет “Артилерия, ПВО и КИС” на НВУ “Васил Левски”. На плаца във Военното училище се събраха бивши началници на Висше военно артилерийско училище, офицери от резерва и запаса, настоящи преподаватели и студенти във военния университет, партньори на училището от Полша и Румъния, офицери и командири от въоръжените сили на Република България, съобщава ШУМ.БГ.
“Чувствам се горд, че съм учил тук и че сега съм тук, защото то е различно. Тук съм усещал духа, общност, семейство. Мисията на този университет е да изгражда своите възпитаници морално, умствено, физически, да ги приобщава към идеалите на дълга, честта, родолюбието и да ги изгражда като лидери. Продължавам да вярвам, че военното образование е в основата на това да имаме държава”, каза в поздравителното си слово началникът на НВУ “Васил Левски” бригаден генерал Иван Маламов.
След това той заедно с деканът на Факултет "Артилерия, ПВО и КИС" полковник Дилян Димитров и Лиляна Драгоева - директор на регионално управление източен регион на БГ пощи валидираха пощенска марка  „75 години военно артилерийско образование“.  Художник на марката е доцент Светлин Балездров. Тя е отпечатана в тираж от 10 000 броя и е с номинал от 75 ст.
Със заповед на бригадент генерал Маламов с грамоти бяха отличени военни преподаватели и цивилни служители от НВУ, постигнали високи резултати при изпълнението на служебните си задължения и допринесли за военно образователната система.
За празника Военният факултет получи като дарение историята на 7-ми преславски пехотен. Историята на 7-ми преславски полк ще се съхранява в Музея на Шуменския гарнизон.
Източник: https://otbrana.com/

 

Министърът на отбраната Тодор Тагарев проведе среща с командира на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол адмирал Стюарт Мънч

25.09.2023, 21:44

Министърът на отбраната Тодор Тагарев се срещна днес, 25 септември, с командира на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол адмирал Стюарт Мънч. Във фокуса на разговорите бяха въпроси, свързани с изикванията за прилагане на регионалните планове на НАТО.
Адмирал Стюарт Мънч е на посещение у нас по покана на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, за да обсъдят обстановката по сигурността и действията в коалиционен мащаб за стабилността и сигурността на Югоизточния фланг на Алианса.

Те ще наблюдават утре на учебен полигон „Ново село“ заключителния етап на учението „Noble Blueprint - 2023“ на многонационалната бойна група с рамкова държава Италия, на която нашата страна е домакин.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Военнослужещи унищожиха невзривени боеприпаси, открити в област Стара Загора

25.09.2023, 20:11

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривени боеприпаси, открити в област Стара Загора, днес, 25 септември.

Формированиeто за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси на военно формирование 44200, от състава на 2-ра механизирана бригада – Стара Загора унищожи две силно корозирали ръчни гранати, открити в пресъхнал ръкав на язовир „Чаталка” в землището на село Елхово, област Стара Загора.
Формированието в състав от 4 военнослужещи с 2 единици техника под ръководството на капитан Иван Панайотов действа по заповед на командира на Сухопътните войски.
Източник: mod.bg

 

Флотските химици проведоха полева подготовка

25.09.2023, 14:11

От 11 до 21 септември на Учебен полигон ,,Ново село” – район 2 ,,Чубра” се проведе полева подготовка на щатните и нещатни специалисти по ядрена, химическа и биологическа защита (ЯХБЗ) от военните формирования на Военноморските сили, под ръководството на майор Иван Русев, флагмански специалист във флотилия бойни и спомагателни кораби, съобщават от ВМС.
Целта на полевата подготовка бе военнослужещите от Военноморските сили да усъвършенстват практическите действия при възникване на ЯХБ обстановка в резултат на използване на оръжия за масово унищожение (ОМУ), терористични актове с използване на ЯХБ агенти, възникване на ЯХБ опасни аварии с изтичане на токсични индустриални материали (ТИМ) и трансгранично замърсяване на територията на Република България.
На 20 септември  се проведе заключителният етап от полевата подготовка – приемане на проведената полева подготовка от комисия от Щаба на отбраната и Командването на Военноморските сили. Военнослужещите от ВМС показаха високи резултати и демонстрираха знания и умения,  придобити по време  на двуседмично си подготовка, се посочва в съобщението.
Източник: https://otbrana.com/

 

С военен ритуал във Варна откриха паметник на ген. Иван Колев

25.09.2023, 14:00

Той се намира до Окръжна болница във Варна - в градинката на кръстовището на бул. "Цар Освободител" и ул. "Ген. Колев".
Паметникът бе открит от кмета на града Иван Портних и инициаторът за създаването му - Артак Казарян - председател на сдружение "Български родолюбци", съобщава Varna24.bg.
На церемонията присъстваха представители на местната власт, сред които областният управител проф. Андрияна Андреева, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, общински съветници, политици, общественици и десетки варненци. Сред участниците бяха военнослужещи от ВМС с командир контраадмирал Кирил Михайлов и членове на военно-патриотични организации.
Поздравителен адрес за откриването на паметника на ген. Иван Колев от името на президента на Република България - Румен Радев, прочете неговият съветник Илия Милушев.
Иван Колев Колев е български офицер, генерал-лейтенант. Роден е на 25 септември 1863 г. в бесарабското село Бановка, създадено от български преселници от Тракия и разположено на 25 км източно от Болград.
Участвал е в Сръбско-българска война (1885), Балканските войни (1912 – 1913). След Междусъюзническата война отново поема командването на Лейбгвардейския конен полк. През октомври 1914 г. е назначен за командир на 10-а пехотна беломорска дивизия, а на 2 август 1915 г. е произведен в чин генерал-майор.
Взема участие в Първата световна война (1915 – 1918). Главнокомандващият войските на Централните сили на Северния фронт фелдмаршал Аугуст фон Макензен сравнява българския пълководец с кайзер Фридрих Велики, който също е бил известен кавалерист.
На мястото на паметника на маршал Толбухин в Добрич е поставен този на ген. Колев. Две български села са наречени в негова чест: Генерал Колево (Област Варна) и Генерал Колево (Област Добрич).
На Иван Колев е посветено стихотворението на Иван Вазов "Добруджанската конница“, чийто последен стих е изписан на постамента на паметника му във Варна. Бюстът е дело на изтъкнатия скулптор Живко Дончев - носител на голямата Награда "Варна" за 2023 г.

 

Франция изтегля военните и посланиците си от Нигер

25.09.2023, 13:36

Франция изтегля военнослужещите и посланика си от Нигер. Това обяви държавният глава на страната Еманюел Макрон. Той посочи, като причини решението на Париж да прекрати сътрудничеството си с хунтата, която завзе властта в страната след преврата през юли тази година.
В момента в Нигер има разположени около 1500 френски военнослужещи, които до скоро бяха част от международната анти-терористична операция „Баркан“ срещу различните ислямистки и джихадистки групировки в региона на Сахел.
Изтеглянето на френските войници от Нигер трябва да приключи до края на годината, като Франция ще направи всичко възможно  да ограничи до минимум присъствието си в африканската република, подчерта френският президент Еманюел Макрон.
Той допълни, че единствената цел на Франция в региона е справянето със заплахата от организации, като Ал-кайда и ИДИЛ. Освен в Нигер, те са активни и в съседните Мали и Буркина Фасо, които също се управляват от военни хунти.
Припомням, че до скоро и в двете държави имаше френско военно присъствие, но заради разстящите анти-френски настроения ,Париж взе решение да изтегли военните си и посланици от тях. Експерти се опасяват, че изтеглянето на френската армия ще подкопае сигурността в района на Западна Африка, която освен сигурно убежище за различни терористични организации,  e източник на мигранти, търсещи по добър живот в Европа.
Източник: https://armymedia.bg/

 

Исторически календар

25.09.2023, 09:17

На 25 септември 1863 година в с. Бановка, Бесарабия, е роден генерал-лейтенант Иван Колев (1863 – 1917).

Завършва българската гимназия в Болград, Бесарабия (1882), Военното училище в София (1887) и Академията на Генералния щаб в Торино, Италия (1894).
През Сръбско-българската война (1885) е доброволец от Ученическия легион. Служи като командир на ескадрон в 3-ти конен полк (1887 – 1890), командир на Конно-сапьорна команда (1890 – 1892), старши адютант при 1-ва пехотна софийска дивизия (1894 – 1897), командир на ескадрон в 4-ти конен полк (1897), офицер за особени поръчки (1898 – 1900) и старши адютант в Кавалерийската инспекция (1900 – 1902), помощник-командир на Лейбгвардейския конен полк (1902 – 1904) и началник-щаб на Кавалерийската инспекция (1904 – 1908). На 4 октомври 1908 г. е назначен за командир на Лейбгвардейския конен полк (1908 – 1912).
По време на Първата балканска война (1912 – 1913) е офицер за поръчки към Главната квартира на Действащата армия и началник-щаб на 3-та армия (от декември 1912).
Във Втората балканска война (1913) заема длъжността началник-щаб на 1-ва резервна и на 5-а отделна армия. От 21 октомври 1913 г. поема командването на 1-ва конна бригада, а от октомври 1914 г. – на 10-а пехотна беломорска дивизия. Укрепва Беломорската брегова граница и на 22 януари 1916 г. успява да отблъсне опита за десант на английски и френски военни кораби при Порто Лагос. Участва в Първата световна война (1915 – 1918) като командир на 1-ва конна дивизия (1916 – 1917) и инспектор на конницата, с която воюва на Добруджанския фронт при Курт Бунар, Кочмар, Кара Пелит, Добрич, Мустафа Ачи, Кара Мурад, Мачин и Тулча. Поради заболяване напуска фронта и заминава на лечение във Виена, където умира на 29 юли 1917 г. Награден е с военен орден „За храброст“ ІІ степен и ІІІ степен 1 и 2 клас.
От 25 до 30 септември 1982 година Българската армия участва в оперативно-стратегическото учение на Варшавския пакт „Щит-82“.
Съгласно плана на територията на Източна България и в прилежащата акватория на Черно море се провежда настъпателна операция на фронта на Приморското настъпление във взаимодействие със силите на Обединения черноморски флот, ВМС на България и Румъния, военнотранспортно подразделение от ВВС на Полша, оперативни групи на Чехословакия и Унгария, Одеския военен окръг и въздушнодесантна дивизия от ВВС на Съветския съюз.
Учението отработва взаимодействието на съединения и части на видовете въоръжени сили и родовете войски на съюзните армии в случай на масирано чуждо нападение по въздух, суша и вода. То включва разузнавателни операции и операции за пробив, въздушнодесантни атаки, въздушна и морска подкрепа на пехотата и десантни операции по брега на Черно море.
В него участват над 60 000 бойци, около 800 танка, 1100 БТР и бойни машини, над 1000 оръдия, 508 самолета и вертолета, 10 000 транспортни средства и 16 ракетни пускови установки.
Краят на най-голямото бойно учение в историята на Българската армия е отбелязан на 1 октомври 1982 г. в Бургас със заключителен тържествен парад. - Още за "Щит-82"

 

Чудните военни машини: Триглавият дракон на СССР – VVA-14 трябваше да пази руските брегове

25.09.2023, 09:13

По време на Студената война ще видим, че страхът може да тласне науката и технологията в една много по-тъмна посока.
Военната промишленост е готова да приеме най-различни предложения, за да бъде с едни гърди пред противника.
Мнозина използват неуспешните опити на СССР за създаването на военна техника, но липсата на късмет, както и ресурси в определено време, може да ни радва, защото при евентуален успех, проектите им най-вероятно щяха да променят генерално историята на света.
Всички са чували за легендарното гигантско каспийско чудовище.......Прочети още

 

Честит празник на всички свързочници!

25.09.2023, 08:36

Днес е празник на Свързочните войски и органите за информационно осигуряване. Основите на днешните Свързочни войски са положени преди 145 години със създаването на телеграфен взвод към учебно-сапьорната рота в Българската земска войска. Този ден остава в историята и слага началото на дългогодишните усилия, умения, отговорност и всеотдайност на всички специалисти в тази област. - (видео)
На 25 септември 1878 г. е създадено първото свързочно подразделение в Българската земска войска. През ноември 1943 г. инженерно-свързочните войски се разделят на два отделни рода войски: инженерни и свързочни.
От 1943 г. до наши дни свързочните войски постоянно усъвършенстват организационно-щатната си структура, снабдяват се с модерни средства за управление на войските, овладяват свързочното дело, с достойнство участват в двете фази на Отечествената война (1944 - 1945 г.) и във всички учения, провеждани от Българската армия.
От 1 септември 1997 г. в състава на Свързочни войски организационно се включват и органите по автоматизация на управлението на войските.
От 1 септември 1997 г. в състава на Свързочни войски организационно се включват и органите по автоматизация на управлението на войските. От 1998 г. 25 септември се отбелязва като празник на Свързочните войски и органите за информационно осигуряване в Българската армия.
На 1 септември 2021 г. съгласно Постановление №183 от 7 май 2021 г. за приемане на План за развитие на въоръжените сили на Република България до 2026 г. е създадено Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана (ККИПКО), като структура в Българската армия на оперативно ниво, чиято мисия е да „осъществява комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана на органите и пунктовете за ръководство, командване и управление на страната и въоръжените сили на стратегическо ниво.“ - Още КИС

 

 

Откриват паметник на генерал Колев във Варна

24.09.2023, 22:00

В първия ден на седмицата, 25 септември от 11:00 часа, във Варна ще бъде открит паметник на генерал Иван Колев, научи Moreto.net.
Иван Колев Колев е български офицер, генерал-лейтенант известен още като Бащата на българската конница.
Място: Градинката на ул. “Ген Колев” и бул. “Цар Освободител” / до бившият магазин Гастро/
Във връзка с откриване на паметник на генерал Колев на 25.09.2023 г. за времето от 10:45 часа до приключване на мероприятието (около 12:00 часа) ще бъде преустановено движението на автомобили по бул. „Ген. Колев“, в отсечката от кръстовището на бул. „Ген. Колев“ с бул. „Цар Освободител“ до кръстовището на бул. „Ген. Колев“ с ул. „Македония“.

 

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

24.09.2023, 20:55

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка.
Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по време на тренировка с участието на хеликоптер, съобщиха местни медии.
Подводничарите са ударени от вълна, когато работят на палубата на спуснатата през 2004 г. на вода подводница.
Инцидентът е станал край Кейп Таун в сряда, 20-и септември.
„С дълбока тъга MO обявява трагичната загуба на трима подводничари от екипажа на SAS MANTHATISI (S101) от флота на Южна Африка край Кометийе на 20 септември“, се казва в изявление на Министерството на отбраната на Южна Африка.
Военното министерство съобщава още, че всички подводничари са успешно изтеглени обратно на борда, но трима са загинали, а един остава в критично състояние.
В учението е участвал хеликоптер „Lynx“ от състава на Военновъздушните сили на страната. От борда му е спуснат плувец-спасител. Мъжът е настанен за лечение в местна болница.
Сред загиналите е първата жена навигатор на борда на подводница в състава на ВМС на Южна Африка – Джилиан Елизабет Хектор.
„Разследване на обстоятелствата около инцидента ще бъде започнато своевременно“, обяви Министерството на отбраната на Южна Африка.
Учението е провеждано в изключително тежка хидрометеорологична обстановка
Източник: https://www.maritime.bg/

 

По идея на СОСЗР ще се строи параклис на историческия връх „Велийца“

24.09.2023, 20:06

Построяването на параклис „Свети Георги“ на връх Велийца в памет на 42-мата герои от 27-ми Чепински пехотен полк и 39-ти Пловдивски пехотен полк, загинали в първия ден на Балканската война за свободата на Родопа планина е по идея на Общинската организация на СОСЗР във Велинград, подкрепена от областното и националното ръководство.  „Тази идея се роди преди няколко години и смятам, че тези наши воини заслужават да бъде изграден паметник в тяхна чест. Основната цел на нашата организация е военно-патриотичното възпитание на населението. Искаме да включим това място в 100-те национални туристически обекта, което ще даде възможност да се подобри и пътят до върха“, каза майор от запаса Костадин Златев, председател на Общинската организация на СОСЗР във Велинград на 22 септември на областния събор на запасното войнство в местността „Добра вода“.
През март е проведено учредително събрание в Община Велинград, на което е избран Инициативен комитет с председател майор от запаса Костадин Златев. В състава са още председателят на Областната организация на СОСЗР в Пазарджик подполковник от запаса Трифон Калпаков, секретарят подполковник от запаса Димитър Шулев, полковник от запаса Съби Гочев и много велинградски бизнесмени, хора фактори в града, които лично ще участват в построяването на параклиса. По време на учредяването кметът на Общината д-р Костадин Коев заяви, че ще подкрепя и подпомага изграждането на параклиса, за да може всеки минаващ покрай него да почита и помни делото на воините, дали живота си за свободата на Родопите.
За строителни материали ще са необходими около 50 хил. лв., а общата сума ще стигне до 160-180 хил. лв. Вече има доста кандидати, които са заявили желание да участват в това дело, включително от българи, които са зад граница. Предстои да бъде обявена дарителска сметка. Майор от запаса Златев отправи апел всички членове на Областната организация на СОСЗР да участват с базова дарителска вноска от 5 лв. Неговото изказване бе посрещнато с аплодисменти от стотиците участници в традиционната проява, която тази година бе посветена на 115 години от обявяването на независимостта на България и 111 години от началото на Балканската война.
На Велийца днес има паметник, който е на около 6 км. от с. Аврамово и на 30 км. през с. Кръстава. Връхът е висок 1712 м. и достъпен с високо проходими машини. Всяка година по инициатива на СОСЗР на 5 октомври местните военно-патриотични организация провеждат паметно поклонение.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Варна в началото на Кримската война – из дневника на Франсес Дъбърли

24.09.2023, 08:22

Fanny Duberly, Camp before Sebastopol. Roger Fenton, 15 April 1855 Франсес (Фани) Изабела Лок (Дъбърли) (Frances Isabella Duberly) е родена на 27 септември 1829 г. в Роудъ (Rowde), близо до Девизес (Devizes), графство Уилтшир (Wiltshire). Тя е най-малкото от осемте деца на сър Уадхам Лок (банкер в Девизес) и Анна Мария Селина Пауъл. Нейният баща умира когато Франсес е на шест години, а майка й - когато е на осем. Отгледана и възпитана от най-голямата си сестра - Селина. Завършва училището-интернат в Хай Уикъмб (High Wycombe) - графство Бъкингамшър (Buckinghamshire). През 1846 г. тя се запознава с лейтенант Хенри Дъбърли (1822-1891) и на 21 февруари 1850 г. става негова жена.
По време на Кримската война (1853-1856) тя придружава съпруга си - капитан Хенри Дъбърли, ковчежник на 8-ми ирландски хусарски полк (8th King's Royal Irish Hussars), и си води дневник. Първото издание на дневника излиза в Лондон през декември 1855 г. (още по време на войната) - „Дневник, воден по време на Руската война, от отпътуването на армията от Англия през април 1854, до падането на Севастопол“ (Journal kept during the Russian war, from the departure of the army from England in April, 1854, to the fall of Sebastopol. By Mrs. Henry Duberly. London, Longman, Brown, Green, and Longmans, 1855).
Умира на 19 ноември 1902 г. в Челтнъм (Cheltenham), Глостършир (Gloucestershire).............Прочети още

 

Забравените герои на България: Генерал-лейтенант Радко Русков Димитриев

24.09.2023, 08:17

Навършват се 154 години от рождението на генерал-лейтенант Радко Русков Димитриев. Той е роден на 24 септември 1859 г. в с. Градец, Сливенско. Учи в Априловската гимназия в Габрово. Участва в национално-освободителното движение в Котел (1876). През Руско-турската война (1877-1878) е зачислен като преводач в Улановския полк на 2- ра гвардейска дивизия в руската армия. След Освобождението завършва първия випуск на Военното училище в София (1879) и Николаевската генералщабна академия в Санкт-Петербург (1884). На 18 октомври 1884 г. е произведен в чин капитан и е назначен в 1- ва пехотна Пловдивска дружина. Участва в подготовката за Съединението. След историческия акт (6 септември 1885) става началник-щаб на Южнобългарските войски. През Сръбско-българската война (1885) е назначен за помощник-началник-щаб на Западния корпус. Командва авангарда на лявата клона при овладяването на Пирот.
След войната е един от главните организатори на детронацията на княз Александър I Батенберг (9 август 1886). След неуспеха емигрира в Румъния и става член на комитета на офицерите емигранти. Участва в бунта на офицерите русофили в Силистра (1887). След неуспеха емигрира в Русия, където служи в руската армия.
В България се завръща през 1898 г. Произведен в чин подполковник и е назначен за помощник-началник на щаба на 5-та пехотна Дунавска дивизия, а след това е повишен в чин полковник (18 май 1900) и е назначен за началник оперативното отделение в Генералния щаб (1900-1904); за началник на Генералния щаб (1904-1907) и началник на 3–та военноинспекционна област в Русе (1909). На 1 май 1905 г. е повишен в чин генерал-майор.
През Балканската война (1912-1913) е назначен за командващ 3-та армия (от 17 септември 1912- до 21 юни 1913). Тя осъществява оперативнотактическата изненада на турците на Тракийския военен театър в боевете при Лозенград, Люлебургаз и Бунархисар. При атаката на Чаталджанската укрепена линия (ноември 1912) поема командването на обединените 1- ва и 3- та армии.
По време на Междусъюзническата война (1913) е назначен за помощник-главнокомандващ (от юни с.г.) на българските войски. Същата година е изпратен като пълномощен министър в Санкт-Петербург.
В Първата световна война (1915-1918) участва в редовете на руската армия като командващ на 8-ми и 3-ти сибирски корпус и 3- та и 12- та армии. След Февруарската революция (1917) излиза в запаса. Заминава заедно със семейството си за Кавказ, близо до град Пятигорск. На 18 октомври 1918 г. заедно с около 100 генерали и офицери е разстрелян от есерите. Тленните му останки са пренесени и погребани в църквата в Пятигорск.
Награден е с българския военен орден „За храброст” II и IVст. 2 кл.; ордена „Св.Александър” I ст. с мечове по средата ; със същия орден III ст. без мечове; народния орден „За военна заслуга” II ст. За участието си в руската армия е награден с военния орден III и IV ст. и удостоен със званието генерал от инфантерията. - Още за генерал-лейтенант Димитриев

 
 

 

Прекратяваме участието си в мисията на ЕС в Мали

23.09.2023, 22:35

Министерският съвет прие решение за прекратяване участието на военнослужещи от въоръжените сили на Република България в Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали (EUTM МALI). Възлага на Министерството на отбраната и на Министерството на външните работи планирането на изтеглянето на българските военнослужещите не по-късно от 16 октомври 2023 г.
Към настоящия момент Република България участва в Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали с медицински екип, в състав 4 (четирима) военнослужещи.
Първият мандат на EUTM Мали беше одобрен с Решение 2013/34/ОВППС на Съвета от 17 януари 2013 г. С Решение № 79 от 07 февруари 2013 г., Министерският съвет на Република България приема решение за изпращането на медицински екип Роля 1 (4 военнослужещи) от Въоръжените сили на Република България с личното си въоръжение и екипировка в Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали (EUTM Mali - European Union Training Mission Mali).
Целта на мисията е с помощта на специалистите от страните-членки на ЕС да се подготвят и обучат националните сили за сигурност и армията на Мали. От 25.08.2016 г. от 02.08.2018 г. в операцията участваше и щабен офицер в областта на логистиката в щаба на операцията.
В момента Въоръжените сили на Република България участват в операцията на ЕС с медицински екип от 4 военнослужещи в медицинския щаб на операцията, разположен в Бамако, в състав 1 офицер и 3 сержанти, като ротацията се провежда през 4 месеца. Задачите на българския контингент в Мали са свързани с медицинско осигуряване (Роля 1) при ликвидиране на последствията от терористични актове в района на Бамако (Мали), свързани с евакуация, сортиране на пострадали и определяне на приоритетите за указване на медицинска помощ, следене, обобщаване и анализиране на информацията за обстановката и евентуалните признаци за наличие на начални симптоми на вируса ”EVD”.

 

САЩ не могат да нанесат стратегическо поражение на Русия

23.09.2023, 20:45

За целите на руската специална военна операция (СВО), а именно денацификация и демилитаризация на Украйна, е писано и говорено много, както и за това, че година и половина след началото ѝ те не са постигнати. Целите на САЩ също са известни, но нека ги напомня. Отначало беше заявено, че целта е стратегическо поражение на Русия. След година стана ясно, че това е непостижимо и тя беше променена – икономическо и военно изтощаване на страната, в резултат на което трябва да се създадат условия за вътрешно напрежение и смяна на властта в Кремъл. За да се разбере, че САЩ не могат да постигнат целите си в предизвиканата от тях война в Украйна, е необходимо да се проследи, макар и накратко, нейното развитие и действията на страните, участващи в нея........Прочети още

 

F-35 рядко са готови за полет и ремонтите са твърде бавни

23.09.2023, 20:36

Американските изтребители F-35 са в готовност за полети само в 55% от времето, а 73% от резервните части трябва да бъдат изпратени обратно на доставчиците, тъй като депата за поддръжка на Пентагона са недостатъчни, според нов одит на Конгреса на САЩ за проблемната поддръжка на самолета, който е най-скъпата оръжейна система в света.
Докладът, публикуван в четвъртък от Службата за отчетност на правителството (GAO), дойде дни след като F-35B на стойност 100 милиона долара се разби над Южна Каролина. Пилотът от морската пехота на военния самолет, който е бил на тренировъчна мисия, е успял да катапултира без наранявания.
Корпусът на морската пехота едва е започнал своето разследване какво се е объркало. Но докладът на GAO актуализира постоянните недостатъци в поддръжката на усъвършенствания изтребител, построен от Lockheed Martin Corp., който се очаква да струва общо 1,7 трилиона долара, включително десетилетия операции и поддръжка.
Средният процент на наличност от 55% към март е „далеч под“ целта за „процент на възможност за мисия“ от 85% до 90%, в зависимост от различните версии на самолета, каза GAO в своята оценка от 96 страници.
Целта на Корпуса на морската пехота за наличност на неговата версия F-35B е например 85%. Вместо това коефициентът на „способност за мисия“ за тренировъчни самолети F-35B през фискалната 2022 г. е около 55% — и близо до нула за „пълна“ способност за мисия, според статистиката на ВМС, цитирана в доклада.
Същността на оценката на GAO е, че предизвикателствата по поддръжката само ще се влошат, освен ако Министерството на отбраната и военните служби не направят драстични и устойчиви подобрения в капацитета на депото за поддръжка, докато Lockheed продължава да произвежда самолетите. Повече от 950 самолета от повече от 3000 планирани F-35 вече са доставени на американски и международни клиенти.
Lockheed каза в изявление, че „ние сме готови да си партнираме с правителството, докато се създават планове за бъдещето на поддръжката на F-35, осигурявайки готовност за мисии“. Изпълнителят каза, че „F-35 е един от най-надеждните самолети в изтребителния флот на САЩ с повече от 90% от частите, работещи по-добре от предвиденото.“
Генерал-лейтенант Майк Шмид, ръководител на програмата F-35 на Пентагона, каза в изявление, че неговият офис работи „за стимулиране на подобрения в предприятието F-35“ с нарастването на флота. Той каза, че това включва създаването на „нашата глобална мрежа за ремонт, транспорт и складиране с по-бързи темпове“.
Кристофър Лоуман, помощник-министърът на отбраната по поддръжката, е силно фокусиран върху предизвикателството за поддръжка на F-35, казаха служители.
Армията на САЩ остава „изостанала от графика при установяването на дейности по поддръжка на депо за извършване на ремонти“ и „силно разчита“ на Lockheed и неговите подизпълнители за информация за части и ремонти, каза GAO.
Пентагонът „добави нови F-35 към своя флот, увеличавайки търсенето на ремонти, като същевременно продължава да се сблъсква със закъснения при установяването на капацитет за ремонт на военни депа“, се казва в съобщението.
Към март Пентагонът „изпращаше 73% от всички компоненти на F-35 обратно на производителя на оригиналното оборудване“ под надзора на Lockheed „поради забавяне в изграждането на пълен капацитет за ремонт в депата на военните служби“, каза GAO . „В резултат времето за ремонт на компонентите остана бавно, като над 10 000 чакаха да бъдат ремонтирани.“
Това е принудило програмния офис на F-35 да закупи „нови части, вместо да ремонтира частите, които вече има в инвентара“, практика, която служителите на програмата „не вярват, че е устойчиво решение“, според доклада.
Сред проблемите: екипите за поддръжка в три бази на F-35 казаха на GAO, че се нуждаят от номера на части, „които се намират в база данни, която е собственост“ на Lockheed. „Липсата на лесен достъп до номерата на частите възпрепятства“ ремонта на реактивни самолети, защото „забавя поръчката и получаването на необходимите части“, пише одиторската агенция. - Още за F-35
Източник: https://www.bloombergtv.bg, Тони Капачо

 

САЩ разработва космически оръжия, за да се бори със заплахата от Русия и Китай

23.09.2023, 19:52

САЩ ще започне разработката на космически оръжия. Това разкрива нова стратегия на Пентагона, пише "Вашингтон таймс".
Космическите оръжия, разположени от Китай и Русия, представляват сериозна заплаха за орбиталните системи.
Пентагонът ще разработи и разположи нови космически оръжия, за да се бори с китайските и руските космически сили в бъдещ конфликт, се посочва в стратегически доклад.
Разсекретената версия на стратегията, публикувана в четвъртък, не предоставя подробности за видовете разработвани оръжия.
Стратегията също така поставя основен акцент върху пасивните мерки, като например изграждането на заместващи сателити, които могат да бъдат използвани, след като орбитални системи бъдат взривени или изпепелени по време на конфликт с противник като Китай или Русия.

 

Може ли военнослужещ да стане кмет?

23.09.2023, 19:27

Засега няма данни военнослужещ (не от резерва и запаса) да е кандидат за кмет на предстоящите местни избори, въпреки че законът го разрешава. Неизвестните, относно кандидатите за местните избори, ще приключат на 26 септември (вторник), когато е крайният срок да бъдат подадени кандидатските листи в общинските избирателни комисии и да бъдат регистрирани те, обясни заместник-председателят на ЦИК Росица Матева в по Дарик радио. Така че има време и за такъв прецедент.
Военнослужещият има право да се кандидатира за изборна длъжност. Ако е независим и го изберат за кмет, е в неплатен отпуск в рамките на мандата и пак е военнослужещ. Този въпрос е уреден в Закона за отбраната и Въоръжените сили. Законодателят е казал, че  военнослужещият може да се кандидатира за президент, вицепрезидент на републиката, народен представител, член на Европейския парламент от Република България, общински съветник или кмет при условия, определени със закон.
Уточнено е, че военнослужещ, регистриран за кандидат за изборна длъжност от политическа партия или коалиция, се освобождава от военна служба след обявяване на регистрацията от съответната избирателна комисия. Изборният кодекс регламентира, че не може да бъдат посочвани и регистрирани като кандидати от името на партии и коалиции военнослужещите от Въоръжените сили, служителите в дипломатическата служба, служителите от Министерството на вътрешните работи, Държавна агенция „Разузнаване”, Националната служба за охрана и Държавната агенция „Технически операции”, държавните служители от Държавна агенция „Национална сигурност”, съдии, прокурори и следователи, както и други лица, за които със закон е забранено членство в политическа партия. Тези граждани може да участват в изборите като независими кандидати.
Другият казус е, че военнослужещият, избран за президент, вицепрезидент на Републиката, народен представител, член на Европейския парламент от Република България, общински съветник или кмет от независима листа, ползва неплатен отпуск за времето на мандата и след прекратяване на пълномощията му се осигурява заемането на същата или друга длъжност в съответствие с притежаваните военно звание и квалификация.
Законът за отбраната и въоръжените сили казва още нещо:  „Военнослужещите не могат да участват в събрания, митинги и манифестации на политически партии, движения или коалиции с политически цели, когато носят военна униформа.“ Т.е. обличат нещо друго и отиват на партийнополитическа сбирка.
Според закона има и друга политическа перспектива за военнослужещия. Ако е назначен за министър-председател, министър или заместник-министър в служебно правителство, той се смята в неплатен отпуск и след прекратяване на пълномощията му се осигурява заемането на същата или друга длъжност в съответствие с притежаваните военно звание и квалификация. Така че това е шанс при следващо служебно правителство.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Забравените герои на България: Генерал-лейтенант Христо Димитров Бурмов

23.09.2023, 09:03

Навършват се 154 години от рождението на генерал-лейтенант Христо Димитров Бурмов. Той е роден е на 23 септември 1869 г. в Габрово. Завършва Военното училище в София (1889) и Генералщабна академия в Торино, Италия (1898). Военната си служба започва като подпоручик (18 май 1889) в пехотата. На 2 август 1892 г. е произведен в чин поручик, а на 1 януари 1899 г. в чин капитан. Като строеви офицер командва рота, дружина и полк. От 1899 г. е прикомандирован в Щаба на армията като офицер за особени поръчки при Оперативното отделение, след това е редактор на сп. „Военен журнал” (1900). На 1 януари 1904 г. е произведен в чин майор; на 15 октомври 1908 г. в чин подполковник. По това време е старши адютант при щаба на 1-ва пехотна Софийска дивизия (1903); военно аташе във Виена (1904); командир на дружина в 6-ти пехотен полк (1907); началник-щаб на 3-та пехотна Балканска дивизия (1910); командир на 11-ти пехотен Сливенски полк (1911).
През Балканската война (1912-1913) е началник-щаб на 3- та пехотна Балканска дивизия, която в състава на 2-ра армия се отличава в боевете при Одрин и Чаталджа, а през Междусъюзническата война (1913) - при Кукуш и Пехчево срещу гръцката армия. На 15 октомври 1912 г. е произведен в чин полковник. От март 1914 г. е началник на Школата за запасни подпоручици, а след това е началник-щаб на 1- ва армейска инспекционна област.
По време на Първата световна война (1915-1918) командва 1- ва бригада от 7- ма пехотна Рилска дивизия. С нея преминава р. Вардар в Македония при Зелениково и принуждава противника да отстъпи град Велес. От април 1916 г. поема командването на 1- ва пехотна Беломорска дивизия. На 20 май 1917 г. е повишен в чин генерал-майор и назначен за командващ 2- ра пехотна Тракийска дивизия (до юли 1918), която заема боен участък източно от „Завоя на р. Черна” на Македонския фронт. От 15 юли до 30 септември 1918 г. заема длъжността началник-щаб на действащата армия.
След войната е началник на 2-ра военна инспекция. През лятото на 1919 г. преминава в запаса и се отдава на научна дейност. Той е първият председател на Военнонаучния институт, открит през 1932 г. На 6 май 1936 г. е произведен в чин генерал-лейтенант. Умира на 23 декември 1936 г. в София.
Награден е с военния орден „За храброст” III и IV ст. 2 кл.; ордена „Св. Александър” III и IV ст. с мечове по средата и народния орден „За военна заслуга” II ст. с военно отличие.

 

В продължение на 38 години 23 септември е празник на БНА

23.09.2023, 09:00

С Постановление № П-129 на Министерския съвет от 1953 г. 23 септември е определен за Ден на Българската народна армия – денят на обявяването на Септемврийското въстание през 1923 г. Министър на народната отбраната е армейски генерал Петър Панчевски, участник в това въстание. Празникът се чества в продължение на 38 години. По това време, обикновено ставаха кадровите размествания и новоназначенията при висшия команден състав. Отдавна не е така. Празниците на армията ни също се менят.
След обявяването на България за народна република през 1946 г. честването на празника на 6 май е прекратено. За празник на армията е възприета датата 9 септември, а през 1947 г. е проведен първият празничен военен парад в Народна Република България. И след 1953 г., когато за Ден на Българската народна армия е определен 23 септември, парадите продължават да се състоят на 9 септември. Най-значимото провеждане на военен парад у нас е през 1974 г., когато участва и значително количество военна техника, включително над 160 единици авиационна техника. Внушителен е и парадът през 1981 г., посветен на отбелязаната тогава 1300 годишнина от основаването на Българската държава.
В първите години след своето създаване българската войска няма официален боен празник. През 1888 г. в празничния календар се въвежда Ден на падналите войници (7 ноември), определен за отслужване на молебени и панихиди, и Ден на българската победа при Сливница (8 ноември), в който се провеждат военни паради. По-късно (1898) те се сливат в един общ Празник на победите, отбелязван всяка година на 15/27 ноември. От 1926 г. Празникът на военния орден „За храброст“ (6 май) и Празникът на победите (27 ноември) се обединяват в Ден на храбростта и победите, честван в деня на Св. Великомъченик Георги Победоносец.
След 1990 г. Седмото Великото народно събрание определя за празник на войската датата 23 август – денят на решителните боеве при Шипка от 1877 г. Две години, 1991 и 1992, Българската армия чества този паметен ден като свой празник. Това се изпълнява с Постановление №100 на МС от 30 май 1991 г., което определя 23 август за Празник на Българската армия. Тогава министър на обраната е армейски генерал Йордан Мутафчиев. На него се възлага да утвърди ритуал за честваането. Отменя се Постановление № П-129 на Министерския съвет от 1953 г. за определяне ден на Българската народна армия, който е бил на 23 сеептември. През 1993 г. с постановление на МС № 15 от 27 януари 6 май е определен за Празник на Българскат армия. Тогава министър на отбраната е Валентин Александров. - Още за БА
Източник: https://otbrana.com/

 

 

Великите битки, променили историята: Аустерлиц (1805 г.)

22.09.2023, 22:37

Военната история е изтъкана от много епоси и легенди. Могъщи пълководци, величави армии, страховити империи и достойни бранители на отчаяни каузи. В тези легендарни епизоди от историята човешката трагедия, героизъм и саможертва се преплитат по уникален начин, който разкрива цялата пъстрота на нашата душевност. Наяве излизат героите, страхливците, достойните и недостойните.
Всяка битка е откровение. Всяка война е изпитание. Ала дори и сред пелената от кръв, чест и стомана, има имена на полесражения, които и до ден днешен грабват умовете на поколенията. Всяка битка е величава по свой начин, но сред куршумите, стрелите и остриетата на хиляди стълкновения изпъкват такива, които променят съдбата на народи, региони и континенти........Прочети още

 

Проектът за бойните машини на пехотата е за 1,37 милиарда щатски долара

22.09.2023, 21:09

„Реализирането на проекта за нова бойна машина за пехотата е изключително важно за нас. Сухопътните войски са гръбнакът на Българската армия, те са основната ни бойна мощ, а винаги оставаха на втори план през годините“, каза министърът на отбраната пред журналисти. „Този проект е важен, не само за да направим три механизирани батальонни бойни групи в една бригада, а и да се включим с оперативно съвместима техника във всички съюзни инициативи, които в сегашния момент са насочени в наша защита, да покажем на младите хора, че те биха могли да служат в една модерна армия и да повишим интереса към военната служба, за да може да решим въпроса с некомплекта“, заяви министър Тодор Тагарев във ВВВУ, съобщава Пресцентърът на МО. Той разясни, че предложението за инвестиционен разход за проекта, което ще бъде внесено за одобрение в Народното събрание, е на стойност 1,37 милиарда щатски долара. Очакванията са народните представители да одобрят този инвестиционен разход, след което предстои подписване на договора и неговата ратификация от Народното събрание. „Когато направим първите плащания, договорът ще влезе в сила. От там говорим доставката да започне след две години и договорът да бъде изпълнен в рамките на 3 години“, посочи министър Тагарев. Той поясни, че процесът по придобиването на новата бойна машина е свързан и със сериозни изисквания към подготовката на хора, избирането на подходяща инфраструктура и решаване на проблема с некомплекта. „Все отговорни задачи, които трябва да изпълним до пристигането на новите бойни машини, но това на практика е най-бързият вариант ние да се сдобием с модерна, оперативно съвместима техника и най-накрая да имаме Сухопътни войски, които да работят със самочувствие със своите колеги от сухопътните войски на съюзните държави“, заяви министърът на отбраната.
Източник: https://otbrana.com/

 

Осигурени са средства за закупуване на два учебни хеликоптери за обучение на курсанти

22.09.2023, 21:07

„В днешната обстановка на сигурност изискванията към Българската армията са много по-високи. Това се разбира не само от професионалния състав в армията, това се разбира и от политическия елит на страната. България реши да задели много по-сериозен ресурс за оборудването на армията, за нейната подготовка, за намирането на качествени хора. Правителството пое ангажимент през следващите години да поддържа минимум 2% от БВП за финансиране на отбраната и ние се стараем да използваме този ресурс по най-разумния начин.“ Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев днес на откриването на първото лицензирано хеликоптерно летище за обучение на курсанти и оперативна база за спешна медицинска помощ по въздуха,, съобщава Пресцентърът на МО. „Висшето военновъздушно училище работи не само за Българската армия, но изпълнява и функции, които са в помощ на населението и на гражданските власти и пример за това е лицензираната площадка, която може да бъде ползвана за оказване на бърза помощ с хеликоптери“, допълни той.
„Съвсем наскоро заделихме над 2 милиона лева, за да може Военновъздушното училище да придобие два учебни хеликоптера и така в много кратки срокове да осигурим цялостно капацитета за оказване на бърза помощ по въздуха. Те ще бъдат използвани и за подготовка на пилоти на Военновъздушните сили“, съобщи министър Тагарев. Той изрази увереност, че преподавателският и инженерно-техническият състав на Висшето училище ще направят всичко възможно за обучението на курсантите по най-добрите световни стандарти.
„Най-големият проект за модернизацията на Българската армия е проектът за придобиването на нов боен самолет F-16. Абсолютно задължително е Висшето военновъздушно училище да подготви тези млади момчета и момичета да летят на него, да го обслужват по най-добрия начин, за да може да използваме всички негови възможности“, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев във ВВВУ. Той поздрави курсантите от специализация „Летец-пилот“ - трети курс за завършения първи авиационен стаж през 2023 г., за постигнатото равнище в подготовката и им пожела да се чувстват уверени в силите си и да са едни от най-добрите пилоти сред съюзниците.
На тържеството във Висшето военновъздушно училище присъстваха командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев, началникът на Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски, директорът на Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров“ полковник Борислав Генов, личният състав на училището, представители на местната власт и граждани. Министър Тагарев поздрави всички присъстващи по повод Деня на Независимостта.
Източник: https://otbrana.com/

 

62 години от първия полет на Ми-2

22.09.2023, 09:18

На днешната дата се навършват 62 години от първия полет на вертолета Ми-2, който е осъществен на 22 септември 1961 г.
Машината, тогава с означението В-2 се управлява от летеца-изпитател Герман Алферов. Първоначално вертолетът е тестван на висене, след това в свободен полет. Всичко приключва в рамките на 15 минути. Алферов остава доволен.
Разработката на Ми-2 стартира от ОКБ Мил в края на 50-те години на миналия век, като идеята е да се създаде задвижван от един газотурбинен двигател, заместник на Ми-1. Проектът е означен, като В-5, но скоро става ясно, че компановката с един двигател не е подходяща и се преминава към разработката на двудвигателния В-2.
Първоначалната идея е В-2 да се експлоатира основно от цивилни оператори, най-вече за аерохимическа работа, медицински задачи, превоз на пътници до отдалечени площадки и други подобни, чисти цивилни, задачи. ОКБ Мил получава правителственото задание на 30 май 1960 г.
След успешните изпитания на първия прототип, в края на 1961 г. полита и втория прототип. Първоначално вертолетът се готви основно за аерохимическа работа, където е и фокуса на тестовете по онова време.
През септември 1963 г. е взето решение В-2 да се вкара в серийно производство под означението Ми-2, но производството няма да се извършва в Съветския съюз, а в Полша. През януари 1964 г. е подписан договор за лицензно производство в полското предприятие PZL Swidnik.
Серийното производство стартира през 1965 г., първоначално с готови китове от СССР, но след това в Полша са усвоени повечето елементи от вертолета. Основното изключение са двигателите ГТД-350. Развитието на вертолета се осъществява съвместно от ОКБ Мил и PZL Swidnik.
Разработени са десетки цивилни и военни варианти. Серийното производство приключва през 1985 г. след сглобяването на цели 5505 бройки. След това, PZL Swidnik се опитва да наложи подобрената версия PZL Kania, но в следващите няколко години са сглобени едва 19 бройки.
Ми-2 оставя дълбока диря и в българската авиация. През 1970 г. са доставени първите селскостопански Ми-2, като са получени общо около 30 машини. ПСАУ получава пет вертолета, които се използват за санитарни и други цивилни задачи. В системата на МВР постъпват други пет вертолета.
ВВС получават първите осем вертолета през 1973 г., последвани от два през 1975 г., четири през 1977 г. и последните два през 1985 г. Те получават бордни номера от 201 до 216. Машините идват в разнообразни конфигурации, като се използват за учебни и транспортни задачи, радиационно-химическо разузнаване от въздуха, командно-контролни задачи, както и непосредствена поддръжка.
Българските ВВС спират полетите с типа през 1997 г. след серия технически проблеми и изтекли ресурси. МВР лети с последния си Ми-2 до есента на 2006 г. Типът се използва у нас за аерохимическа работа още няколко години след това. - Още за Ми-2
Източник: https://aero-bg.com/

 

Управляемо от човек торпедо на бавен ход – SLC

22.09.2023, 09:14

В един от най-важните туристически центрове на Сицилия - градчето Таормина, можете да се запознаете отблизо с прототипа на небезизвестното управляемо от човек торпедо на бавен ход - SLC (Siluri a lenta corsa).
Идеята за използването на бавноходното торпедо за диверсионни акции срещу противникови кораби се ражда и се реализира във ВМС на Италия през Първата световна война.
На базата на 510 мм германско торпедо морските офицери Р. Росети и Р. Паолучи разработват подводен апарат, който се задвижва със сгъстен въздух и се управлява от водолаз.
В стандартното бойно зарядно отделение на торпедото поставят два заряда от по 170 кг тротил, които могат да бъдат закрепени към корпуса на атакувания кораб с магнити.........Прочети още

 

Исторически календар

22.09.2023, 09:10

Цар Фердинанд I и генерал-лейтенант Михаил Савов на фронта, октомври 1912 г.На 22 септември 1912 година с Височайша заповед №1 на цар Фердинанд І е създадена Обща главна квартира.

Стратегическото ръководство на войските през Първата балканска война (1912 – 1913) се осъществява от Главно командване, Щаб на Действащата армия (Оперативен отдел, Цензурно-картографски отдел, Управление на инспектора на Артилерията, Управление на инспектора на Инженерните войски, Санитарна инспекция), Главно тилово управление (Щаб, Главно интендантство, Главно управление на съобщенията и етапите) и Военносъдебна част (Полево главно военно прокурорство). Цар Фердинанд І възлага на себе си Главното командване на Действащата армия. За свой помощник назначава генерал-лейтенант Михаил Савов, а за началник на Щаба на Действащата армия – генерал-майор Иван Фичев. Задачата на Щаба на Действащата армия е да организира и ръководи бойните действия на войските. Организирането на хранителното, вещевото и паричното доволствие на частите е поверено на Главно тилово управление. За комендант на Общата главна квартира е назначен началникът на разформираната Кавалерийска школа, от чийто постоянен състав са създадени Ординарчески ескадрон, Комендантска секция, Стражарски ескадрон и Стражарска рота. На 30 септември 1912 г. Общата главна квартира се установява в Стара Загора. Градът е център на телеграфните съобщения в Южна България и дава възможност за връзка с всички войскови части и учреждения на фронта, както и с останалата част на Царството. Седалището на Главната квартира остава там до 25 октомври 1912 г., когато във връзка с отдалечаването от театъра на активните бойни действия, който доближава Чаталджанската укрепена линия, е преместена в Лозенград, Източна Тракия.

На 22 септември 1926 г. в с. Джулюница, Великотърновско, е родена Сийка Костадинова Цончева – единствената българка-летец, пилотирала военен, граждански, водосамолет и вертолет.

След гимназията завършва полувисше училище за медицински сестри и същевременно записва в Аероклуб – Варна, курсове по парашутизъм. През 1948 г. взима първия си изпит за пилот в Аероклуб – Граф Игнатиево. На следващата 1949 г. постъпва като курсант в НВВУ „Г. Бенковски”. Завършва през 1950 г. и е произведена в звание лейтенант. След завършването на инструкторски курс остава там като инструктор. В рамките на две години обучава курсантите за втори пилотски изпит.
От 1952 г. е назначена на водолетище „Чайка“ – Варна. Като военен летец пилотира хидросамолетите Арадо-196 А-3 „Акула“, Хенкел-60 „Тюлен”. След това службата я отвежда към военнотранспортния авиополк, където лети на По-2, Як-12, Ли-2 и вертолет Ми-1.
От 17 февруари 1970 г. Сийка Цончева е част от Българската гражданска авиация – санитарно звено. Лети на самолет Ан-14 „Пчьолка“. Подполковник от запаса. На 17 септември 1976 г. загива заедно със 7 пътници при изпълнение на полет Кърджали – София.

 
 

Денят на независимостта е

22.09.2023, 09:04

Нa 22 ceптeмври 1908 г. във Вeликo Търнoвo княз Фeрдинaнд c мaнифecт oбявявa нeзaвиcимocттa нa Бългaрия. C тoзи aкт нa прaктикa ce oтхвърлят пocлeднитe вacaлни връзки c Ocмaнcкaтa импeрия. Княжecтвo Бългaрия cтaвa нeзaвиcимa държaвa нaчeлo c кoрoнoвaния цaр Фeрдинaнд. Виcoкaтa пoртa, a cлeд тoвa и вeликитe cили признaвaт oфициaлнo бългaрcкaтa нeзaвиcимocт.
Дeнят нa нeзaвиcимocттa e oбявeн зa oфициaлeн прaзник c рeшeниe нa Нaрoднoтo cъбрaниe oт 10 ceптeмври 1998 г. Дългo врeмe знaчимocттa нa тoвa cъбитиe oт нoвaтa иcтoрия нe ce oцeнявa, нo нa тaзи дaтa прeз 1908 г. Бългaрия - eднa oт нaй-cтaритe в Eврoпa, oтнoвo ce пoявявa нa кaртaтa нa Eврoпa cлeд пeтвeкoвнoтo рoбcтвo......Прочети още

 
 

Каква е тайната на точността на "кремълската винтовка", която охранява Владимир Путин

22.09.2023, 09:00

Снайперската винтовка T-5000, с която се охранява президентът Владимир Путин, е самия връх на съветската прецизност и надеждност. Ето защо Федералната служба за охрана (ФСО) на Руската федерация, която отговаря за сигурността на Владимир Путин и други държавни служители, използва руската снайперска винтовка ОРСИС T-5000. Това оръжие е част от комплекса "Точност" и то не само по своето име. Когато става дума за надеждност и безупречна прецизност, T-5000 е най-доброто, което Русия може да предложи. Ето защо ФСО – служба, която може много да подбира - използва именно руското оръжие, вместо продуктите на британския производител Accuracy International.
Тайната на прецизността на T-5000 е в нейната цев. Тя е изработена от неръждаема стомана и е произведена по метода на еднопроходното нарязване. Това е технология, която изисква много средства и време, но си заслужава, когато става въпрос за прецизни оръжия, пише Forbes. За производството на тази руска пушка се използва германско производствено оборудване. А от изрязването на цевта до завършването на крайния продукт тя преминава през десетки други процедури. След това се провежда основна проверка, която включва интроскопско сканиране на цевния канал.
Алуминиевата ложа на T-5000 не само намалява масата на оръжието, но и позволява твърдо монтиране на прицелно и друго оборудване. Прикладът е телескопичен, с възможност за регулиране според нуждите на стрелеца. Освен това има допълнителен монопод за фиксиране в режим на готовност.
Тази руска винтовка има добре проектирани решения, които улесняват работата на снайпериста. Например, затворът може да бъде свален и демонтиран на земята без допълнително оборудване, само за няколко минути. Това е важно в ситуации, при които затворът е замърсен.
Винтовката може да използва пет вида боеприпаси. Най-мощният от тях е .338 Lapua Magnum. Този куршум с тегло 16,2 г излиза от цевта със скорост 900 м/сек, така че може да се използва и за далечни цели на разстояние до 2,5 км, а дори и повече.
Цевта на T-5000 за този калибър е с дължина почти 70 см и е снабдена с регулатор на удара, за да компенсира мощния откат. Голямото предимство на тази пушка е нейната многокалибреност. Само за 20 минути и в зависимост от задачата, при смяна на цевта и няколко други елементи, е възможно да се създаде оръжие за употреба на боеприпаси от друг калибър.
Т-5000 е модерна винтовка за прецизни операции и превъзхожда всички по-ранни руски модели. С това оръжие в арсенала си ФСО е в състояние да защити държавното ръководство по най-добрия възможен начин. - Още за Т-5000

 

 

Изтребител KF-16 се е разбил в Южна Корея

21.09.2023, 21:56

Изтребител KF-16 на военновъздушните сили на Южна Корея е катастрофирал вчера в 08:20 местно време при излитане от летището в град Сеосан. Това съобщи ресурсът РБК днес четвъртък, 21 септември, позовавайки се на Yonhap News Agency. Пилотът се е катапултирал благополучно и е хоспитализиран.
Военният самолет е принадлежал на 20-то изтребителен авиополк. Той се е разбил на около 120 km югозападно от Сеул. Сред гражданското население няма жертви, тъй като катастрофата е станала във военновъздушната база.

Известно е, че на 20 ноември 2022 г. друг изтребител KF-16 се разби поради проблем с двигателя по време на изпълнение на задача. Пилотът му също успя да се спаси благополучно. Самолетът е принадлежал на 19-то изтребителен авиополк.

KF-16 е южнокорейска модификация на американския лек свръхзвуков изтребител F-16 Fighting Falcon. Способен да води бойни действия във въздуха, да осигурява огнева поддръжка, да подавя противовъздушната отбрана на противника, да прехваща, да провежда въздушно разузнаване, да доставя тактически ядрени оръжия и да нанася удари при всякакви метеорологични условия.

 

Австрия ще придобие военнотранспортни самолети Embraer C-390

21.09.2023, 16:37

На 20 септември 2023 г. министърът на отбраната на Австрия Клаудия Танер на съвместна пресконференция с началника на въоръженията на австрийските въоръжени сили генерал-майор Харалд Водосек обяви решението за закупуване, вероятно на четири, средни военнотранспортни самолети C-390 Millenium (20-тоннен клас), произведени от бразилската компания Embraer. Те ще заменят намиращите се на въоръжение в австрийските ВВС три военнотранспортни самолета Lockheed C-130K Hercules, получени от Великобритания през 2003 година.

 

Има потенциал, както в Ямбол, така и в Сливен, за изграждане на новия войскови район

21.09.2023, 15:41

Във вчерашната дискусия в Сливен с участието на министъра на отбраната, не ставаше въпрос за разполагане на допълнителни сили на НАТО в района на Ямбол и Сливен, уточни началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов по БНР. За мен, продължи той, винаги основна цел е било развитието на способностите на Българската армия. Един от важните елементи на способностите е инфрастрактурата, но от 30 години не е правено нищо в това отношение, стана ясно от думите на адмирал Ефтимов. Мен, посочи той, много ми се иска, битовите условия за нашите военнослужещи да бъдат адекватни на 21 век.  Когато става дума за  потенциала на районите около Ямбол и Сливен, ние разглеждаме възможностите за инвестиции в инфраструктурата за нуждите  на Българската армия, каза началникът на отбраната. Когато говорим за евентуално разполагане на съюзнически сили, е в общия контекст на възпирането, уточни адмирал Ефтимов. Т.е. да има възможност България да се възползва от колективните механизми за сигурност чрез разполагането на войски на наша територия, които поемат своите разходи. От това ще има и икономически ползи за съответните райони, смята началникът на отбраната.
Що се отнася до избора на място за войсковия район, адмирал Ефтимов каза, че военните аргументи са дадени и той, като началник на отбраната застава зад тях. Смята, че има потенциал, както в Ямбол, така и в Сливен. За развитието на районите ще бъде добре и за Българската армия ще бъде добре, подчерта началникът на отбраната.
Инфраструктурните проекти са залегнали в Програмата за инвестиционин разходи на МО, която бе изтеглена от новото правителство. Новата ще бъде одобрена от правителството и след това от парламента.
Темата за Военноморския координационен елемент е от 2016 г. с приемането на инициативите със засилено и адаптирано предно присъствие на срещата на върха на НАТО във Варшава, каза адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната. Тогава нашето предложение било Варна да домакинства Военноморския координационен елемент на НАТО. Целта е България, Румъния и Турция да координират съвместните усилия и да допринасят за ситуационната осведоменост на НАТО. От 2016 г. работим по този въпрос.
Шансовете ни Варна да домакинства Военноморски координационен елемент на НАТО са добри, смята началникът на отбраната, защото сме инвестирали, обучили сме личния състав и центърът действа в националното си качество. Има предварителни действия да бъде припознат регионално. Домакинството може да се случи в обозримо бъдеще, когато се вземе съответното политическо решение в органите на НАТО, отбеляза адмирал Ефтимов.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Исторически календар

21.09.2023, 14:51

На 21 септември 1898 година в с. Войводино, Варненско, е роден капитан I ранг Борис Рогев (1898 – 1976).
Завършва Военното училище в София (1920) и Висшия курс за морски офицери при Флота (1921). Служи в морските специални школи, в отрядите миноносци и в Дунавската пристанищна и крайбрежна полицейска служба в Русе. Специализира астрономия и навигация в Парижкия университет (1927 – 1931) и получава научна степен по математика, физика и астрономия.
През 1932 г. е назначен за началник на Хидрографското отделение към Държавния военен географски институт. С кораба „Камчия“ проучва и картографира в мащаб 1:10 000 Варненския залив (1933). Под негово ръководство са извършени хидрографски проучвания на отделни участъци от северното крайбрежие на Егейско море и магнитни измервания във Варненския и Бургаския залив (1942 – 1944).
От 1946 до 1951 г. е началник на Държавния военен географски институт, а след това – началник на катедра „Математика“ и преподавател по топография във Военна академия „Г. С. Раковски“.
През 1954 г. се уволнява от армията и преминава в запаса. Автор е на 25 научни труда в областта на хидрографията, математическата геодезия и астрономията.

Посрещане на първите български части в Южна Добруджа, 21 септември 1940 г.На 21 септември 1940 година българската войска навлиза в Южна Добруджа.
Операцията по заемането на Южна Добруджа е възложена на 3-та армия (4-та пехотна преславска дивизия, 1-ва бърза дивизия, 4-ти граничен полк), усилена с флотски части (стражевият кораб „Бургас“, три торпедоразрушителя, два катера и рота морска пехота), под командването на генерал-лейтенант Георги Попов. Съгласно разработения план възвърнатата територия е разделена на четири зони, които трябва да се заемат последователно в срок до 1 октомври 1940 г. Със специална заповед от 21 септември 1940 г. цар Борис ІІІ нарежда на армията в 9.00 ч. да навлезе в градовете и селата на Южна Добруджа. Министърът на войната генерал-лейтенант Теодоси Даскалов командва колоната, настъпваща към Тутракан. Войските по направлението Варна – Балчик – Добрич са под командването на генерал-лейтенант Георги Попов. Начело на флотската групировка, предназначена за действия по Черноморското крайбрежие, е командващият морските войски капитан І ранг Асен Тошев. В указания срок 3-та армия излиза на границата от 1912 г., а силите на флота заемат всички пристанища и крайбрежието от Балчик до Дуранкулак. Само за 10 дни Южна Добруджа е приобщена към Отечеството и по мирен начин е постигната една част от целите за национално обединение. Възвърнатата област е включена във военнотериториалното деление на страната. Формирани са и се установяват като постоянни гарнизони 31-ви пехотен полк в Силистра, 46-и пехотен полк в Добрич и въздушна част, базирана на летище Балчик.

72 години от постъпването в НВМУ на випуск 1951-1957 г
На 10 август 1951 г. в двора на НВМУ „Н. Й. Вапцаров” на ул. „Стефан Караджа“ 37 се събраха около 700 младежи от всички краища на страната.
Това бяха основно шестнадесетгодишни младежи, завършили V гимназиален клас (IX клас), които се явиха на конкурсни изпити за приемане във Военно-гимназиалния отдел на НВМУ. Между тях имаше и 15, 17 и даже 18 годишни младежи. След проведените конкурсни изпити по математика и български език и литература, и много строгите медицински прегледи, със заповед на началника на НВМУ „Н. Й. Вапцаров“ капитан I ранг Ангел Папазов от 26 август 1951 г. бяха приети 146 младежи и бе сформирана 10-а рота в училището.
Ще напомня, че до 1947 г. в Морското училище приемането е било само на младежи, завършили IX клас. За първи път в 1947 г. са приети за обучение и младежи със завършено средно образование. Те се обучават заедно с приетите две (три, при дванадесет-класно средно образоване) години по-рано младежи във Военно-гимназиалния отдел.........Прочети още

 
 

МО пуска нов проект за инвестиционен разход за нов тип бойна техника за Сухопътните войски

21.09.2023, 14:48

Съветът по отбрана към министъра на отбраната одобри днес Проект за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“, съобщава Пресцентърът на МО. Предстои процедура по междуведомствено съгласуване за последващо внасяне на проекта в Министерския съвет.
Проектът за придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада е приоритетен за Министерството на отбраната и има очакване за неговото придвижване в най-кратки срокове. Осъществяването на проекта ще осигури постигане на оперативна съвместимост с армиите на съюзниците ни в НАТО, придобиване и поддържане на способности за отбрана на страната самостоятелно, в съвместна операция и в системата за колективна отбрана, както и участие в съюзни операции извън територията на страната, се посочав в съобщението.
От информацията става ясно, че това е нов Проект за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“. В момента има такъв, приет от Народното събрание на 8 юни 2018 г. Той обхваща значителни по обем и сложност дейности, които изискват детайлно планиране и координация и обхващат голям период от време. Тогава бе отчетено, че текущото икономическо състояние на страната, цялостното изпълнение на проекта ще има значителна финансова тежест, което го прави трудно изпълнимо в кратък период, поради което се предвиждаше възможност процесът по придобиването на техниката да се осъществи за по кратък срок, а заплащането да се извърши за по-дълъг период от време. Проектът бе разработен за времеви интервал от 12 години. През първия етап на периода бе предвидено до 8  години след подписване на договор да се придобият 150 единици бойна и специална техника за три батальонни бойни групи. Прогнозната стойност за придобиване на бойна, специална техника и допълнително оборудване възлизаше на 1, 464 млрд. лв. с ДДС при разсрочено плащане.
Източник: https://otbrana.com

 
 

Международинят ден на мира отбелязахме днес пред Паметника на незнайния воин

21.09.2023, 14:44

Дружеството за ООН в България и Съюзът на ветераните от войните на България, съвместно с Пробега на мира и съдействието на Столична община, отбелязаха днес тържествено пред Паметника на незнайния воин в София Международния ден на мира – 21 септември. Гости на проявата бяха представителят на Върховния комисариат за бежанците към ООН г-жа Седа Кузуджу, председателят СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков, председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, заместник-председателят на СОСЗР и председател на Столичната организация бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов, председателят на Асоциацията на българските ветерани миротворци полковник от запаса Стефан Давидов, представители на УНИЦЕФ и на Министерството на външните работи. Ветераните от Втората световна война Мария Стоянова, Любен Ризов и Тодор Андонов бяха начело с председателя на Съюза доц. д-р Иван Сечанов. С тях бяха учениците от 106 училище „Григорий Цамблак“  и децата от вокална група „Бели брези“ към Центъра за изкуства, култура и образование  в София, които зарадваха присъствашщите със своите изпълнения.
Двама изключителни млади хора Александър Янев и Коста Каракашян, новоизбраните български младежки делегати към ООН, прочетова посланието на генералния секретар на ООН Антонио Гутереш и отправиха своето послания към всички. „Мирът не е даденост, той е в резултат на действия за ускоряване на напредъка към Целите за устойчиво развитие и гарантиране, че никой няма да бъде изоставен. Действия за прекратяване на войната срещу нашата планета и нейните природни дадености! Действия за защита на правата на човека и достойнството на всеки от нас! Действия за използване на вечните инструменти – дипломацията, диалога и сътрудничеството за намаляване на напрежението и прекратяване на конфликтите! Действия в полза на милионите хора, които преживяват ужасите на войната“, се посочва в посланието на генералния секретар на ООН.
Общото събрание на ООН приема резолюция преди 42 години, с която обявява 21 септември за Международен ден на мира. „С това решение държавите членки на Световната организация потвърждават изключително важното значение на мира за съществуването и развитието на човечеството. С това те потвърждават своята готовност и желание да избавят идните поколения от бедствията на войната“, посочи в словото си посланик Владимир Сотиров, председател на Дружеството за ООН в България. С 87 хиляди миротворци от 125 държави, които са ангажирани с 12 операции по поддържане на мира, ООН полага усилия за запазване на мира, но за съжаление нашият свят е разкъсан от раздори и размирици, каза още посланик Сотиров. В днешната сложна обстановка единственият път, смята той, е пътят на укрепване на доверието, на диалога и на преговорите.
Днес е много важен ден за цялото човечество, каза Мария Стоянова, заместник-председател на Съюза на ветераните от войните на България, доброволка от Втората световна война и продължи: „ Отбелязваме нашето искрено желание да има мир по целия свят. Да няма войни, които водят до много жертви, разрушения, разплакани деца, майки и бащи. Ние, ветераните от Втората световна война, сме свидетели на този ужас. Никога няма да го забравим. Помнете и вие, нека чуе целият свят от тук и от други краища, където се отбелязва 21 септември – Международния ден на мира – спрете войните и не позволявайте нови такива.
Поздравявам всички от името на Съюза на ветераните от войните на България, които дойдоха тук пред Паметника на незнайния воин. Днес ще се поклоним и на тези, които загинаха за майка България.  Да помним и техния героизъм. Те бяха в нашите редици. Завършвам с призива – да бъдем единни в борбата за мир. Нека човечеството да живее без войни, а в любов и много радости!“
Всички участници в отбелязването на Международния ден на мира поднесоха венци и цветя на Паметника на незнайния воин и се поклониха пред паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

САЩ с нов председател на Съвета на началник-щабовете, Сенатът утвърди номинацията на ген. Чарлз Браун за поста

21.09.2023, 14:39

Американският Сенат утвърди генерал Чарлз Браун за нов председател на Съвета на началник-щабовете на Въоръжените сили на САЩ, предадоха световните агенции. Той беше номиниран за поста от президента Джо Байдън още през май и ще наследи досегашния най-висш военен – ген. Марк Мили, който се пенсионира на 29 септември.
С 83 гласа „ЗА“ и 11 „ПРОТИВ“ американските сенатори одобриха номинацията на генерал Чарлз Браун за председател на Съвета на началниците на генералните щабове на Американските въоръжени сили на мястото на пенсиониращия се ген. Марк Мили.
Припомняме, че доста дълго време имаше проблем с кандидатурата му и тя беше блокирана, заедно с още 300 военни назначения, от сенатора-републиканец Томи Тъбървил, който се противопостави на политиката на Пентагона, подкрепяща морално и финансово военнослужещите, които пътуват, за да направят аборт, но след процедурна маневра ветото беше преодоляно.
През май президентът Джо Байдън номинира ген. Браун за председател на Съвета на началник-щабовете и го представи като смел и непоколебим патриот,  опитен военнослужещ, изповядващ най-големите демократични ценности и активно мобилизиран срещу расизма. Той е бивш боен пилот и досегашен началник-щаб на Военновъздушните сили, като има значителен управленски опит в Тихоокеанския регион и то по време на най-сериозното напрежение в отношенията с Китай.
Ген. Чарлз Браун ще бъде пряко подчинен на министъра на отбраната Лойд Остин и е едва вторият афроамериканец, който заема най-висшия военен пост в САЩ след Колин Пауъл преди 3 десетилетия.
Източник: https://armymedia.bg/

 
 

Полша не доставя повече оръжия на Украйна, защото се фокусира върху собственото си въоръжаване, заяви полският премиер Моравецки

21.09.2023, 14:34

Полша не доставя повече оръжия на Украйна, защото се фокусира върху собственото си въоръжаване, заяви полският премиер Матеуш Моравецки, предаде Франс прес.
Това изявление бе направено няколко часа след като Варшава извика спешно украинския посланик в Полша, за да протестира срещу думите на президента на Украйна Володимир Зеленски, изречени пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк.
“Ние не прехвърляме повече никакви оръжия на Украйна, защото ние самите се въоръжаваме с по-модерни оръжия”, заяви Моравецки пред полската частна телевизия “Полсат” относно военната и хуманитарната подкрепа на Полша за Украйна въпреки конфликта за украинското зърно.
Полският премиер не уточни кога Полша, един от най-големите доставчици на оръжие за Украйна,  е спряла да й доставя оръжия, нито дали това има връзка с конфликта относно зърното.
“Ние се съсредоточаваме върху бързото модернизиране и въоръжаване на полската армия, за да стане тя една от най-могъщите сухопътни армии в Европа и то в най-кратки срокове”, обясни той.
Моравецки също така поясни, че военният хъб, разположен в град Жешов, в югоизточната част на страната, през който преминава западна техника за Украйна, функционира нормално.
Във вторник украинският президент Володимир Зеленски заяви пред Общото събрание на ООН, че някои страни се преструват, че са солидарни с Украйна, подкрепяйки индиректно Русия. Полският заместник министър на външните работи реагира на тези изказвания с думите, че това е една фалшива теза спрямо Полша и тя е особено неоправдана предвид това, че Полша подкрепя Украйна от първите дни на войната.
Напреженията между Полша и Украйна, предизвикани от зърнения конфликт във връзка с наложената забраната от Варшава върху вноса на украинско зърно, за да защити интересите на полските производители, се засилиха в последните дни.
Украйна обяви, че сезира Световната търговска организация. А полският премиер предупреди вчера, че ще разшири забранените за внос украински продукти, ако Киев ескалира конфликта във връзка с полското ембарго върху зърнените култури. Украйна реагира бързо на това предупреждение и призова Полша да остави встрани емоциите и да възприеме конструктивен подход в този спор относно украинския износ на зърнени култури.
Източник: bta.bg

 
 

 

Съвместните военни учения на Армения и САЩ ще приключат днес, както е по план, каза говорител на американските въоръжени сили

20.09.2023, 13:02

Американските войници ще приключат днес съвместните си военни учение с арменската армия в Армения, както беше планирано, а провеждането на маневрите няма да бъде повлияно от мащабната военна операция на съседен Азербайджан в Нагорни Карабах, каза говорител на американските въоръжени сили, цитиран от Ройтерс.
Говорителят уточни, че няма промяна в програмата на 10-дневните учения “Игъл партнър 2023”, в които участват 85 американски и 175 арменски военнослужещи, въпреки предприетата вчера от Азербайджан антитерористична операция, както я определя Баку, в Нагорни Крабах.
“Наясно сме, че те провеждат операции, но не смятаме, че в момента има риск за нашите войници и те ще останат до края на ученията”, добави говорителят.
Източник: bta.bg

 

„Свалете противника на всяка цена, ако трябва се разбийте в него!“ – как няколко Су-9 преследваха Lockheed U-2

20.09.2023, 08:10

В края на 50-те години на миналия век, ЦРУ нарежда на американските авиатори да започнат по-сериозни разузнавателни полети над СССР. Повечето пилоти са оптимисти, защото получават достъп до един от най-модерните и изключително бързи американски разузнавателни самолети, останали без аналог и до днес – Lockheed U-2. Той е и единственият кандидат за изпълнението на тази мисия. Причината да се даде една по-голяма свобода на действие идва и с факта, че ЦРУ допуска липсата на технологично развитие, както и прихващане на самолети на височина над 20 хиляди метра – територията, в която U-2 продължава да се развива с невероятна скорост.
Мисията на американците е да прелитат над Пакистан и спокойно да преминават съветското въздушно пространство. Първите няколко полета са натоварващи, но колкото повече опит се трупа в черната птица, толкова по-малко внимание се обръща на факта, че това не е самолет, който може да остане неуязвим за противника. Докладите на летците карат ЦРУ да започне да изпълнява и други най-различни мисии и да разширява периметъра на действие. Първият разузнавателен полет в по-дълбоката територия на СССР е възложен на капитан Франсис Гари Пауърс, който излита американската база в Пешавар, Пакистан........Прочети още

 

 

Spiegel: Танковете Leopard 1A5 са толкова стари, че Украйна отказа да ги приеме

19.09.2023, 21:04

Преди шест месеца федералното правителство на Германия обяви, че ще достави на Украйна повече от сто по-стари танкове Leopard 1A5. Според информация на Der Spiegel сега се появяват значителни проблеми с проекта.
Според изданието преди няколко дни Украйна е изпратила група специалисти в полския град Жешов, за да инспектират германските танкове Leopard, предназначени за Въоръжените сили на Украйна, цитира РБК–Украйна. На място се установи, че техниката вече е силно износена по време на обучението на украинските войници в Германия и се нуждае от ремонт.
В същото време, както уточнява Spiegel, няколко от десетте танка Leopard 1A5, които вече са предадени на Украйна през юли, са отказали поради подобни проблеми.
Германия обеща да прехвърли повече от сто Leopard 1A5 на Украйна. Тези танкове са изтеглени от въоръжение на Бундесвера преди около десет години. Но тъй като много модели все още бяха на склад, специалистите бяха инструктирани да ги приведат в работно състояние възможно най-скоро.
"Проблемите, които се появиха, показват, че много неправилно е направено планирането на доставката на танкове. Още скоро след вземането на политическото решение за доставката на танкове, започна да се говорят, че могат да се предвидят проблеми с поддръжката и доставките на резервни части“, пише германското издание.
Сега Берлин иска бързо да обучи украински техници, така че да могат самостоятелно да поддържат Leopard 1 в добро състояние и да извършват дребни ремонти.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Започна водолазното учение на Военноморските сили с международно участие „ТРИТОН 2023”

19.09.2023, 20:27

Учението се провежда за трета поредна година и е плод на доброто сътрудничество на ВМС на Република България и съюзниците от НАТО.
Тази година то се провежда за времето от 18 до 29 септември 2023 г. в района на Военноморска база Варна и териториалните води на България.
„ТРИТОН 2023” е планирано и ще се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО и е насочено към усъвършенстване на нивото на оперативната съвместимост и подготовката на личния състав на тактическо ниво при планиране и провеждане на водолазни и противоминни операции в коалиционен формат.
По време на учението ще бъдат създадени условия за прилагане на стандартните тактики, техники и процедури за действия при осветяване на подводната обстановка, борба с минната опасност и дълбоководни водолазни работи.
В учението участват военнослужещи от ВМС на България, Румъния, Турция, САЩ и Италия, специализирани в унищожаването и обезвреждането на боеприпаси под вода.
„ТРИТОН 2023” се провежда под ръководството на командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби, а тактическото управление на участващите сили и средства е възложено на командира на дивизиона кораби със спомагателно назначение, дислоциран във Военноморска база  Варна.
Източник: navy.mod.bg/

 

Успешно участие на военнослужещи от Сухопътните войски в многонационалното учение „SABER JUNCTION 23”

19.09.2023, 20:24

Военнослужещи от над 14 държави взеха участие в съвместното многонационално учение „SABER JUNCTION 23”. В подготовката и провеждането на учението участваха и над 100 военнослужещи от 1-ви механизиран батальон на 61-ва Стрямска механизирана бригада от състава на Сухопътните войски. Учението се проведе в тренировъчния център на Силите на САЩ – Хохенфелс, Германия от 7 до 18 септември.
Успешно участие на военнослужещи от Сухопътните войски в многонационалното учение „SABER JUNCTION 23”
При изпълнение на поставените задачи българските военнослужещи показаха висока мотивация и отлична подготовка и представиха достойно Сухопътните войски на Република България. Днес и утре се извършва придвижване на личния състав и техниката от ГКПП – Калотина до пункта за постоянна дислокация.
Източник: mod.bg

 

Русия е увеличила производството на някои видове военна техника повече от десет пъти, съобщи руската държавна корпорация "Ростех"

19.09.2023, 20:17

Русия е увеличила производство на някои видове военна техника с повече от десет пъти, за да снабдява армията си в Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на руската държавна корпорация "Ростех".
Агенцията отбелязва, че според корпорацията, която контролира голяма част от оръжейната индустрия в страната, значително е било увеличено производството на ракети, дронове, бойни машини и артилерия.
Руският президент Владимир Путин е наредил да бъде увеличено производството, за да се гарантира, че Москва ще постигне целите на така наречената от Москва специална военна операция в Украйна, въпреки че Западът доставя на Киев оръжия на стойност милиарди долари и наложи безпрецедентни санкции на руската икономика.
Според производствения директор на "Ростех" Бекхан Оздоев (на снимката) голяма част от производството на различните видове оръжия се е увеличило между два и десет пъти. Оздоев каза, че има значителен ръст в производството на танкове, бронирани машини, ракетни установки, артилерия, балистични ракети с малък обсег "Искандер", балистични ракети със среден обсег "Панцир" и хиперзвуковата ракета "Кинжал". Той не съобщи подробности за общия обем на произведените оръжия.
Корпорацията "Ростех", която попада под санкциите на Запада, се ръководи от Сергей Чемезов, близък съюзник на Путин. Той контролира 800 руски граждански и военни предприятия и е най-големият производител на оръжие в Русия.
Министерството на финансите на САЩ нарича "Ростех" "крайъгълен камък на руския отбранителен, промишлен, технологичен и производствен сектор".
Източник: https://www.bta.bg/

 

Започна предварителната подготовка на Четвъртия национален събор на запасното войнство

19.09.2023, 20:05

Председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков имаше днес поредица от срещи в Стара Загора. Целта беше да се видят възможностите за провеждане на Четвъртия национален събор на запасното войнство през следващата година. Тази инициатива се превърна не само в очаквани срещи на генерали, адмирали, офицери, сержанти и войници от запаса, но и в удачна форма за военно-патриотично възпитание и издигане престижа на военната професия.
По този повод ген. Стойков срещна подкрепа в разговорите със секретаря на Община Стара Загора Делян Иванов, заместник-командира на 2-ра механизирана бригада полковник Емил Симеонов, началника на Военното окръжие полковник Людмил Маринов, както и от ръководството на Областната организация на СОСЗР. Заедно с него бяха главният секретар на СОСЗР полковник от запаса Павел Станев, членът на ЦКРК на Съюза капитан от запаса Бойко Терзиев, председателят на Областната организация на СОСЗР подполковник от запаса Веселин Ангелов, почетният член на СОСЗР подполковник от запаса Емил Христов и други представители на местната военно-патриотична организация.
Окончателното решение кога, къде и по каква програма ще се проведе съборът ще вземе Централният съвет на СОСЗР.  По всеобщо признание първите три събора доказаха своята значимост. Първите два през 2018 и 2019 г. бяха в местността Крънска кория край Казанлък, а третият - през 2022 г. в местността „Ормана“ край Ямбол. Съюзът винаги е срещал подкрепата на държавната и местната власт, както и на ръководството на Българската армия. Началото на инициативата бе поставено на 15 септември 2018 г. от президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили генерал-майор от запаса Румен Радев. На Десетия конгрес на СОСЗР, проведен през юни 2022 г. в Ямбол, бе решено националните събори да се провеждат през година.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Исторически календар

19.09.2023, 09:40

На 19 септември 1941 година в Стара Загора е формиран 2-ри армейски пехотен попълващ полк.
От 30 октомври 1941 до 20 май 1942 г. полкът е на югоизточната граница. На 15 юни 1942 г. е разформиран, а в началото на декември 1943 г. – отново сформиран и включен в състава на 1-ви корпус в Сърбия.
От 20 декември 1943 до 10 септември 1944 г., когато е разформиран, носи името 122-ри пехотен полк.
На 10 януари 1945 г. полкът отново е мобилизиран и преименуван в 1-ви армейски пехотен попълващ полк с командир полковник Георги Консулов.
Участва във втория период на войната срещу Германия (1944 – 1945) в състава на 1-ва българска армия. В ожесточените сражения при унгарските села Мат и Гордиша по време на Дравската отбранителна операция загиват 192-ма бойци от 1-ви армейски попълващ полк.

На 19 септември 1944 година започва подготовка на Българската армия за войната срещу Германия.

От 19 до 25 септември е проведена обща мобилизация, в резултат на която личният състав на българската армия достига 474 000 души с над 3100 оръдия и минохвъргачки, 97 средни и 38 леки танка, 270 бойни самолета и 24 кораба. До края на септември от войската са отстранени 336 офицери, оценени като нелоялни към властта на Отечествения фронт. За командващи армии, командири на съединения и в щаба на войската са назначени 45 запасни офицери – членове на Военния съюз и на Отечествения фронт, уволнени през 1935 – 1937 г. На 651 командири от Народоосвободителната въстаническа армия (НОВА) са присвоени офицерски звания. Българският Щаб на Главното командване не разполага с предварително разработен план за война с доскорошния съюзник и поради това в кратки срокове е подготвен „План за настъпление на българските войски на Запад“. Той предвижда разгромяване на част от балканските сили на Вермахта, прекъсване възможностите им за придвижване на север и освобождаване на Южна Сърбия, Вардарска Македония и Косово. Стратегическите задачи включват преграждане на комуникациите на групата армии „Егея“ по долините на реките Морава и Вардар и в Косово поле, както и осигуряване левия стратегически фланг на Съветската армия. За действия срещу противника южно от Стара планина на българо-югославската граница към края на септември 1944 г. са съсредоточени 14 български дивизии и бригади, сведени в три отделни армии – 2-ра, 1-ва и 4-та за настъпление по Софийско – Нишкото, Кюстендилско – Скопското и Горноджумайско – Велешкото оперативно направление

 

54 години от първия полет на Ми-24

19.09.2023, 09:38

Днес се навършват 54 години от първия полет на съветския щурмови вертолет Ми-24. Той е осъществен на 19 септември 1969 г. от изпитателната станция на конструкторското бюро Мил в Панки, край Москва.
Дебютният полет е извършен от летецът-изпитател на Мил Герман Алфьоров. Четири дни по-рано той изпълнява и първото зависване с първия прототип на вертолета, означен тогава като В-24.
През март 1967 г. Президиума на Министерския съвет на СССР дава нареждане до конструкторските бюра на Мил и Камов за изготвяне на технически проект на специализиран боен вертолет. В Камов създават въоръжена версия на морския вертолет Ка-25, докато в Мил пристъпват към проектирането на тежка скоростна и двудвигателна машина, която взаимства част от агрегатите и системите от съществуващите по това време Ми-8 и Ми-14.
Предпочитанията са за проекта на Мил, като през май 1968 г. е издадено постановление на ЦК на КПСС, с което се дава началото на работата по бойния вертолет В-24.
Ръководителят на проекта В-24 е самият Михаил Мил, който стриктно следи за прилагане на неговата идеология при конструиране на машината. За главен конструктор е назначен Виктор Кузнецов. Същинската проектантска работа започва през август 1968 г.
Залага се на използването на доста елементи от Ми-8/14. На първо място това са втулката и лопатите на носещия винт, опашният винт, автоматът-наклонител и елементи от трансмисията. Заложено е на двигателя Изотов ТВ3-117, който в края на 60-те вече задвижва първите морски вертолети Ми-14. От самото начало на вертолета се придава изключително изчистена аеродинамична форма. За разполагането на сериозното въоръжение се предвижда своеобразно крило – една от бъдещите отличителни черти на Ми-24.
През февруари 1969 г. правителствена комисия утвърждава окончателния вид на вертолета и почти веднага започва сглобяването на прототипа. Първият прототип излиза от халето за окончателно сглобяване през юни същата година.
Изпитанията не вървят много гладко, но няма непреодолими технически трудности. Общо в изпитанията се включват два прототипа и 10 предсерийни Ми-24. Държавните изпитания от страна на НИИ на ВВС започват през юни 1970 г. и продължават година и половина. Както обаче диктува съветската традиция, серийното производство на вертолета започва преди окончателното им завършване и първите серийни Ми-24А започват да излизат от завод „Прогрес”, град Арсениев във втората половина на 1970 г.
С известни пръсвания през 90-те години на миналия век, производството на Ми-24 продължава и до днес. Актуалната му версия се нарича Ми-35М и продължава да намира добър прием по света. - (видео)
През лятото на 1979 г. първите Ми-24 предназначени за българските ВВС пристигат у нас. - Още за Ми-24

 

Техническите характеристики на новия изтребител МиГ-35

19.09.2023, 09:28

Производителят (ОКБ МиГ, авиазавод "Сокол") определи най-новият изтребител МиГ-35 за връх в това самолетно семейство, като публикува подробни технически характеристики, предава РИА Новости.
Машините са представени в две модификации – МиГ-35 (едноместен) и МиГ-35Д (двуместен), като и двата варианта са създадени на базата на технологиите за изтребител от пето поколение.
„За серийното производство на самолетите е модернизирана и успешно функционира производствено-технологическа база, която осигурява възможността за производство на самолетите с високи темпове и високо ниво на качество“ се казва в съобщение на корпорация „МиГ“.
Предсерийните модели за произведени по поръчка на Министерството на отбраната на Русия и преминават изпитания в интерес на Въздушно-космическите сили (ВКС).
Изтребителят е предназначен да унищожава въздушни цел през деня и нощта, в прости и сложни метеорологични условия, както и да поразява подвижни и неподвижни наземни (надводни) цели.
Основните му характеристики:
- Максимално тегло при излитане - 24 500 кг;
- Максимално външно натоварване - 6500 кг;
- Максимална тяга - до 18 000 kgf;
- Максимална скорост - 2100 км/ч;
- Практически таван - 16 000 м;
- Максимално експлоатационно претоварване - 9G;
- Максималният обхват на полета е 3000 км.
Сред основните предимства на самолета са:
- Намалена радиолокационна контрастност;
- Четирикратно резервиране по всички канали за управление;
- Авионика от ново поколение, включваща радарна станция с активна фазирана антенна решетка, оптична радиолокационна станция и система за обозначение и индикация, монтирана на каска;
- Съвременно информационно и контролно поле на кабината с високо ниво на автоматизация.
Най-съвременното бордово оборудване в съчетание с високоточното въоръжение позволяват на МиГ-35 да решава широк спектър от задачи и конкретно:
- Завоюване на господство във въздуха при борба с изтребители от четвърто и пето поколение;
- Прехващане на съвременни средства за въздушно нападение;
- Нанасяне на удари с високоточно оръжие по наземни и надводни цели без влизане в зоната на ПВО през деня и нощта и във всякакви метеорологични условия;
- Въздушно разузнаване с използване на оптико-електронни и радиотехнически средства;
- Участие в групови действия и изпълняване на функциите на въздушен пункт за управление на авиационни групи.
МиГ-35 е оборудван с нови двигатели с увеличена и управляема по вектора тяга, има възможно за дозареждане с гориво в полет и да изпълнява ролята на танкер. В допълнение, едноместната и двуместната версии на самолета са напълно унифицирани според дизайна на самолета, комплекса от бордово оборудване и изпълняваните функции.
В девет точки на външното окачване изтребителят може да носи широка гама оръжия:
- Управляеми ракети въздух-въздух с малък, среден и голям обсег;
- Ракети въздух-повърхност, предназначени за унищожаване на земни (надводни) цели;
- Управляеми въздушни бомби;
- Неуправляеми ракети;
- Авиобомби и еднократни бомбови контейнери с калибър от 100 до 500 кг
В допълнение, МиГ-35 има вградено 30 милиметрово автоматично оръдие. - Още за МиГ-35

 

Защо Сталин унищожава линията “Сталин“?

19.09.2023, 09:24

При създаването на стратегическата визия на Червената армия на Укрепените райони (УР) се отрежда изключително важна роля. Съгласно плановете те са били длъжни да прикриват най-важните операционни направления и райони. От удържането на тези участъци зависи устойчивостта на отбраната.
Освен това те са опорни рубежи за действие на полевите войски, както в отбрана, така и при преминаване в решително настъпление. В случай на пробив на противника на съседни направления, УР е трябвало да осигурят стабилна основа с цел маневриране на военни части и въоръжение.
Съгласно тези планове, при инженерната подготовка на вероятните театри на военни действия, главно внимание се отделя на строителството на УР. .......Прочети още

 

Как Русия взима Финландия от Швеция?

19.09.2023, 09:18

Ако за шведите преминаването на Финландия под господството на руския цар е велика трагедия, то за финландците това е надежда за създаване в бъдеще на първата им национална държава.
Когато през 1917 г. от руините на Руската империя се ражда независима Финландия, това не става от само себе си. Политическата свобода, която руските царе дават на финландците през столетието, в което те живеят в състава на Русия, им позволява да създадат "държава в държавата".
Много векове преди това финландците живеят под властта на шведските крале, но дори не могат да си мечтаят за подобно нещо.......Прочети още

 

 

Откритият дрон в Тюленово постави много въпроси

18.09.2023, 22:34

Коментарите бяха най-различни, включително и на извънредното заседание на Комисията по отбрана. Каква е ситуацията?
Модулно формирование за обезвреждане на боеприпаси от Военноморска база Варна е задействано рано сутринта на 18 септември  по сигнал за намерена част от дрон с прикрепен към нея предмет, наподобяващ боеприпас. Предметът е бил около открит около 22 ч. през нощта в района на пристан за лодки в Тюленово.
Специализираният екип в състав от петима военнослужещи е излязъл в 6.10 ч. сутринта на 18 септември. На място извършил разузнаване на предмета, при което е установено, че към останките на дрона е прикрепен 82-мм минохвъргачен осколъчно-фугасен боеприпас. Преценено е, че поради силно увреденото му състояние, преместването и превозването на боеприпаса до полигон или друго, подходящо за обезвреждане място е невъзможно. Взето е решение минохвъргачният осколъчно-фугасен боеприпас да бъде унищожен на място, с контролиран взрив в обезопасен район с радиус 150 м. Хората, обитаващи намиращите се в близост сгради, са предупредени за стриктно спазване на указаните им мерки за безопасност. В 11 ч. боеприпасът е обзвреден.
„Изцяло контролирано протече взривяването. Няма нанесени никакви щети – нито по близките сгради на хотели и жилища, нито по плавателни съдове, които имаше в съседство на дрона с боеприпаса. Щети не са нанесени дори по скалите, където е забелязан и сниман дронът от собственик на един от хотелите на брега на морето в селото, каза областният управител на Добрич Йорданка Костадинова, която бе на мястото. Тя изказа благодарност за професионализма на служителите на Министерство на вътрешните работи за предприетите действия и на военнослужещите от ВМС, отзовали се на сигнала и успешно ликвидирали боеприпаса.
В края на деня бе свикано извънредно заседание на Комисията по отбрана. Депутатите изслушаха министъра на отбраната Тодор Тагарев. Работната хипотеза до момента бе, че по някаква причина дронът е паднал във водата и морското течение го изхвърлило на брега. По предварителна оценка е бил във водата не повече от две седмици. Според министъра Българската армия е реагирала съгласно протоколите. В извънработно време екипите в такава ситуация трябва да бъдат задействани в рамките на 4 часа. В конкретния случай е станала точно така. Спазени са всички мерки за безопасност. Можем да поздравим колегите от ВМС, бе категоричен министърът на отбраната. Около това се обединиха и народните представители, които независимо от партийната си принадлежност бяха на същото мнение.
На този етап не е ясно откъде е дронът. Имаше въпроси дали не би могло мината да се отдели от летателния апарат, който по-късно да се изследва. Според министъра би било добре, но рискът е много голям от евентуално самовзривяване и нанасяне на поражения. Поради това разполагаме само със снимки и остатъци от дрона. По тях ще се прави анализ, но едва ли ще стане ясно с голяма достоверност откъде е дошъл, прогнозира министърът.
Често ли се случват подобни ситуации, в които армията участва, попитаха депутати. Министърът уточни, че през първите седем месеца на тази година 34 пъти са извеждани екипи за унищожаване на невзривени боеприпаси, като са неутрализирани 127 с участието на 161 военнослужещи и 68 единици техника. Това са данни за цялата страна, а не само за Черноморието, бе уточнено по време на изслушването.
Повишаването на степента на готовност на армията ще окаже много негативно влияние върху личния състав, отговори на друг въпрос министърът. Натоварването ще бъде много голямо, но би могло да се анализира установената система за реакция и да се вземат определени мерки. Имаше препоръки за повишаване подготовката на областните управители, кметовете и служителите в държавната и местната администрация за по-адекватни действия в такива ситуации. Министър Тагарев посочи, че Военна академия „Г. С. Раковски“ има капацитет да провежда подобни обучения. Това бе препоръчано и от секретаря на президента по сигурност и отбрана Димитър Стоянов, бивш министър на отбраната.
Екипировката на сапьорните екипи, бе обсъждана доста от депутатите, на основата на разпространен клип в социалните мрежи от момента на взривяването. Стана ясно, че има общо разбиране да се осигурят дори и средства за нейното подобряване. Други препоръки имаше във връзка с наблюдението на крайбрежието, оперативното взаимодействие с нашите съюзници, комуникацията с обществото и населението на място.
Министърът потвърди притесненията, че рискове има. След мащабната агресия на Русия срещу Украйна, войната е на нашите морски и не е толкова далеч от сухопътните граници, посочи той. Подобни инциденти има и в други страни членки на НАТО. Българската армия поддържа капацитет и екипи, които реагират, според ясни и установени протоколи, при откриване на невзривени боеприпаси. Случаят от 18 септември е точно такъв. Опитите за всяване на паника сред населението по този повод са недопустими, коментира министърът на отбраната Тодор Тагарев по повод на обезвреждането на 82-мм минохвъргачен осколъчнофугасен боеприпаса, прикрепен към части от дрон, открит в морски води край с. Тюленово.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

Според телеграм каналът "Рыбарь" дронът от Тюленово е украински "Довбуш Т10"

 

САЩ с необичайна молба към гражданите - да намерят изчезнал F-35

18.09.2023, 11:52

Американската армия отправи необичаен призив към обществеността - да помогне за откриването на изчезнал стелт изтребител, съобщава CNN.
Следите на самолета F-35B Lightning II от състава на 501-ва учебна морска изтребителна ескадрила (VMFAT-501)
, струващ милиони долари, са се изгубили вчера.
Властите уточняват, че след "злополука" при полет в южния щат Южна Каролина пилотът е катапултирал.
Летецът е оцелял, но армията се е сблъскала със скъпоструващ проблем - не е успяла да открие самолета. Това принуди военновъздушната база в Чарлстън да поиска помощ от жителите на щата.
"Ако разполагате с някаква информация, която може да помогне на нашите спасителни екипи да открият F-35, моля, обадете се на Центъра за отбранителни операции", гласи публикация на военната база в социалната мрежа "Екс".
Властите на авиобазата уточниха, че издирването се провежда около две езера северно от град Чарлстън, в координация с федералните авиационни регулатори,.
Изтребителите F-35, произведени от "Локхийд Мартин", струват около 80 млн. долара всеки.
Технологията стелт прави даден летателен апарат "невидим" за радарите. - Още за F-35

 

Балчик по време на Кримската война на страниците на френското списание „Илюстрасион“

18.09.2023, 08:59

По време на Кримската война (1853-1856 г.) френското списание „Илюстрасион“ (L'Illustration, Journal Universel) публикува интересни описания на Балчик. Градът е една от главните бази на съюзническите английска, френска и турска флоти по време на войната. Защитен от североизточните ветрове заливът на Балчик (и Каварна) е избран за база на съюзническите флоти. В Балчик са квартирите на командващи военните флоти на Англия и Франция в Средиземно (и Черно) море - aдмиралите Джеймс Уитли Динс Дъндъс, Едмънд Лайънс, Фердинанд Алфонс Амлен и Арман Жозеф Брюа.
От 21 юли до 9 август 1854 г. френската Първа пехотна дивизия - 10 262 войници и сержанти, 328 офицери (тогава под командването на бригаден генерал Шарл Мари Еспри Еспинас), следвана на 22 юли от 3-хилядна кавалерия башибозуци (Spahis d’Orient) под командването на френския генерал Юсуф паша (Joseph Vantini), предприемат настъпление в Добруджа, за да изтласкат отвъд Дунава останалите край Бабадаг, Исакча и Тулча руски части, под командването на генерал-лейтенант Александър Клеонакович Ушаков.....Прочети още (pdf)

 

Исторически календар

18.09.2023, 08:55

На 18 септември 1915 г. в с. Кара кьой, Драмско, е роден Петър Димитров Манолев.

Завършва Военното на Негово Величество училище на 16 юни 1939 г., випуск 58-и „Родопски“ с чин подпоручик. От 16 юни 1942 г. е повишен в поручик, от 15 ноември 1946 г. е капитан.
Авиационната си подготовка получава в Полша. След завръщането си в България служи във Въздушната школа в Казанлък през 1939 г., след това във 2-ри армейски орляк, командир на крило в Изтребителния полк. Завършва Изтребителната школа за висш пилотаж в Карлово през 1940 г.
С Министерска заповед № 35/1942 г. е изпратен като старши инструктор в Изтребителната школа в Долна Митрополия. Подготвя 7 випуска изтребители.
С Министерска заповед № 103/1944г. е назначен за командир на 682-ро изтребително ято от 3/6 изтребителен орляк. Участва във въздушните боеве, сваля 4-моторен бомбардировач Боинг Б-17, ранен успява да кацне по корем на летище Божурище. Във втората фаза на войната срещу Германия участва във всички бойни полети с изтребителния орляк.
След войната е командир на юнкерско учебно ято 1946 г., от 1947 г. заема различни длъжности в Щаба на Въздушни войски, присвоено последно звание – полковник.
За участието си в отбраната на София по времето на Втората световна война е награден с военен орден „За храброст“ – IV степен, 2-ри клас. Уволнен през 1953 г. Умира на 19 март 2013 г.

Навършват се 164 години от рождението на генерал-майор Панайот Вичев Бърнев. Той е роден на 18 септември 1859 г. в Ески Джумая (дн. Търговище).
Завършва Военното училище в София (1883). На 24 май 1866 г. е произведен в чин поручик, на 1 януари 1888 г. в чин капитан, през 1903 г. в чин подполковник, а на 15 август 1907 г. в чин полковник.
Служи в пехотата. През 1903 г. е флигел-адютант на Н.В. княза, след това е назначен за началник на военното училище. На 2 август 1915 г. е произведен в чин генерал-майор.
През Първата световна война е началник на 5- та пехотна Дунавска дивизия (1915), която в състава на 2- ра армия участва в настъплението към Скопие. По-късно става началник на 5- та дивизионна област (1918). След демобилизацията излиза в запаса.
Мястото и годината на смъртта не са установени.
Награден е с военния орден „За храброст” III ст. 2 кл.; народния орден „За военна заслуга” II ст. с военно отличие; ордена „Св.Александър” III ст. с мечове по средата и същия орден IV ст. без мечове.

 
 

За пневматичната ловна пушка R-1

18.09.2023, 08:51

Един от утвърдените производители на този вид ловно оръжие е Beeman Precision Airguns. Американската компания предлага няколко модела, а сп. Лов и риболов разказва за един от тях. Става дума за модела R-1, който е класически представител на еднозарядните пневматични пушки с чупеща се цев. Принципът е широко известен – цевта е свързана с бутало, което нагнетява въздух в пневматичен цилиндър и след издърпване на спусъка, под въздействието на пружина, буталото изстрелва въздуха през малък отвор и той изхвърля сачмата. - (видео)
Металните части са от въглеродна стомана, като външните им повърхности са оксидирани с цел предпазване от корозия. Ложата и прикладът се изработват в едно цяло от буково дърво, като приклада е ергономичен с полупистолетна ръкохватка и удебелен гумен задтилък с вдлъбнатина в средата. R-1 е снабдена с механични мерни прибори, като мушката е фиксирана, защитена от цилиндричен метален сенник, а мерникът е регулируем.
По принцип на този тип пневматични пушки мерната линия е доста къса, тъй като и мушката и мерника се монтират върху 12-каналната цев, а това влияе на точността на стрелбата. Ето защо голяма част от любителите на пневматични оръжия ги използват с оптика, особено за лов на дребни животинки или пернати. Спусъкът и спусковата скоба са стандартни, като спусъка е двупозиционен, а усилието за взвеждането му е около един килограм.
Усилието за взвеждане на пружината е 15 kg, а началната скорост на 4,5-милиметрова сачма тип чашка е 285 m/s при дулна енергия от 19 J. Началната скорост на 5-mm е 258 m/s, а дулната енергия – 20,5 J, на 5,5-mm е 230 m/s, а дулната енергия – 22 J. Предлагат се три варианта на оръжието в зависимост от калибъра, като по-големите калибри са подходящи за лов.
Тук трябва да се отбележи, че цевта с калибър 5,5 mm е 6 канала, а не 12 както всички останали. По принцип пневматичните пушки се използват за тренировки по стрелба, развлекателна стрелба, състезания и лов. Фирмата дава едногодишна гаранция за своя продукт, който се предлага на доста високата цена от около $600. - Още ловно оръжие
Източник: https://fakti.bg/

 
 

 

Канада ще отпусне 24,5 милиона долара за закупуването на системи за ПВО за Украйна

17.09.2023, 22:43

Канада ще отпусне 24,5 милиона долара за съвместно закупуване на отбранително оборудване с Великобритания на системи за ПВО за Украйна, заяви канадският министър на отбраната Бил Блеър (на снимката), цитиран от Ройтерс.
Блеър посочи, че това е част от военната помощ на стойност половин милиард канадски долара (около 370 милиона американски долара), която премиерът Джъстин Трюдо обеща на Украйна при посещението си в Киев през юни.
Канада, където живеят едни от най-големите украински диаспори в света, е гласовит поддръжник на Киев. От началото на руската инвазия досега тя е предоставила помощ на Украйна в размер на близо 6 милиарда американски долара, като около една четвърт от тях са отделени за военна подкрепа.
Канадските власти си партнират със страни като САЩ, Нидерландия и Дания, за да закупуват стотици ракети за ПВО с малък и среден обсег и свързани с тях системи.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Шведската армия поръча 48 самоходни гаубици Archer на немско шаси

17.09.2023, 21:28

На 13 септември 2023 г. корпорацията BAE Systems Corporation подписа контракт на стойност 5 милиарда шведски крони (419 милиона евро) с шведската агенция за отбранителни поръчки Försvarets materielverk (FMV) за доставка на 48 самоходни гаубици Archer калибър 155 mm/52 на Шведската армия, които ще бъдат на колесно автомобилно шаси RMMV HX2 (8x8), произведено от немската компания Rheinmetall MAN Military Vehicle (RMMV). Производството на самоходни гаубици Archer ще се извършва от шведския клон на BAE Systems (BAE Systems Bofors) с начало на доставките през 2025 г.

 

За подводния звуков маяк на нос Шабла и още нещо..

17.09.2023, 16:45

Дейностите на Хидрографската служба (ХС) по навигационно-хидрографското и хидрометеорологично осигуряване силите на ВМС на  България през 70-те и 80-те години на ХХ в. се  разширяваха в  съответствие с развитие на тенденциите в осъвременяване на тактиката им в съвременните (тогава) условия. Това изискваше подмяна на средствата  за навигационно осигуряване, подобряване на системата за контрол  и  управление на информацията за тяхното техническо състояние.
Работата в това направление доведе до доставяне и монтаж  на нова  апаратура за главните фарове по българското Черноморско крайбрежие.
През периода 1978 - 83 г. бяха монтирани нови светооптически системи (фарове) тип АСА-500, (старите механизми и оптики бяха предадени на  Военноморския музей в  гр. Варна) - на н. Шабла, н. Калиакра, н. Галата, н. Маслен нос.
Интересни събития по системата на управлението им се развиха още с постъпването ми в ХС като механик на хидрографен кораб ХК-501. През  лятото на 1967 г. корабът участва в подготовката и прекарването на  подводен  кабел между България (залив Болата, Калиакра) и СССР (Севастопол). Трябваше да поставим буйове по трасето на кабела в точки- на подхода на кабела към нашето крайбрежие и точките на изменение на посоката му в крайбрежната част (Русалка и Болата)......Прочети още

 

На този ден през 1912 година

17.09.2023, 13:07

На 17 септември 1912 година, в навечерието на Балканската война, с Указ №5 на цар Фердинанд І в България е обявена обща мобилизация. Посрещната с ентусиазъм, мобилизацията се провежда организирано и завършва предсрочно. За прикриване съсредоточаването на войските е създадена Прикриваща армия (Хасковски отряд, 8-а и 3-та пехотна дивизия, Сборна конна бригада и Конна дивизия) с командващ генерал-лейтенант Никола Иванов. Военното училище и Школата за запасни подпоручици са разформирани, а личният състав получава назначение в строевите части.
За осем денонощия броят на мобилизираните офицери, подофицери и войници достига 599 879, сведени в 358 дружини, 262 батареи и 48 ескадрона. От тях 366 209 души се числят в Действащата армия, а останалите – в Народното опълчение, доброволческите формирования (Македоно-одринско опълчение и 52 чети), допълващите и граничните части. Едновременно с мобилизацията се извършва съсредоточаване на частите към районите на военните действия.
Първа армия начело с генерал-лейтенант Васил Кутинчев се групира в района на Тополовград от двете страни на р. Тунджа.
Втора армия с командващ генерал-лейтенант Никола Иванов е разположена в района на Хасково – Любимец – Симеоновград.
Трета армия на генерал-лейтенант Радко Димитриев е съсредоточена в района източно от Ямбол и разположението й остава неизвестно за турското командване. Общият фронт на трите армии е около 120 км и те са готови преди противника да започнат военни действия.
Седма пехотна рилска дивизия с командир генерал-майор Георги Тодоров заема района на Кюстендил и Дупница за настъпление по Струмското направление. В района Ракитово – Батак – Чепеларе се развръща Родопският отряд под командването на генерал-майор Стилиян Ковачев, а в района на Хасково – Хасковският отряд с командир полковник Васил Делов......Прочети още

 
 

НАТО: Трябва да се подготвим за дълга война в Украйна, Германия да увеличи разходите си за отбрана

17.09.2023, 11:54

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг не очаква войната в Украйна да приключи скоро. "Повечето войни продължават по-дълго, отколкото се е очаквало, когато са избухнали", цитира думите му Der Spiegel.
"Всички ние желаем бързо да бъде постигнат мир. В същото време трябва да осъзнаем, че ако президентът Зеленски и украинците спрат да воюват, страната им ще престане да съществува. Ако президентът Путин и Русия оставят оръжията ще имаме мир", категоричен е Столтенберг.
Той е допълнил, че "са необходими гаранции за сигурността на Украйна, за да не се повтаря историята. Няма съмнение, че в крайна сметка Украйна ще бъде в НАТО".
Освен това Столтенберг е призовал Германия да увеличи значително разходите си за отбрана. "По време на Студената война, при управлението на Конрад Аденауер или Вили Бранд, разходите за отбрана са три до четири процента от икономиката",  е коментирал Столтенберг, като е припомнил решението от срещата на върха на НАТО във Вилнюс: "два процента от брутния вътрешен продукт е минимумът".
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Повишаването на цените на боеприпасите спъва усилията на НАТО за увеличаване на сигурността, заяви високопоставен представител на алианса

17.09.2023, 11:44

Драстичното покачване на цените на боеприпасите означава, че по-високите разходи за отбрана на съюзниците не водят автоматично до по-голяма сигурност, заяви днес холандският адмирал Роб Бауер, председател на Военния комитет на НАТО, и призова за повече частни инвестиции в отбранителните компании, предаде Ройтерс.
"Цените на оборудването и боеприпасите се покачват. В момента плащаме все повече и повече за едно и също нещо", каза Бауер на годишната среща на началниците на отбраната на страните от алианса в Осло.
"Това означава, че не можем да се уверим, че увеличените разходи за отбрана действително водят до повече сигурност", допълни той.
НАТО настоява за засилване на производството в областта на отбраната, за да се задоволи търсенето на оръжия и оборудване, което рязко нарасна след нахлуването на Русия в Украйна, тъй като съюзниците не само бързат с доставките за Киев, но и създават свои собствени запаси.
Един от основните проблеми е недостигът на 155-милиметрови артилерийски снаряди, като Киев изстрелва до 10 000 такива снаряда на ден, отбелязва Ройтерс.
"Четиридесет процента от (украинската) икономика се изпариха в първите дни на войната, това бяха до голяма степен частни пари, които вече ги няма", посочи Бауер.
Той настоя бизнес лидерите да ускорят разширяването на производствения капацитет.
Според Бауер обаче няма връзка между недостига на боеприпаси и трудностите при напредъка на контраофанзивата в Украйна.
"Причината, поради която това отнема време, е, че е изключително опасно, защото има огромно количество мини", каза той. Бауер допълни, че Украйна все още напредва с между 200 и 300 метра на ден.
Източник: https://www.bta.bg/

 

 

Самолет от италианския военен аеробатичен тим се разби в Торино

16.09.2023, 22:00

Един от самолетите на италианския демонстрационен аеробатичен тим Frecce Tricolori (Трицветни Стрели)  се разби днес  в 16:30 часа по време на учение в Торино, падна върху кола и уби петгодишно момиченце, а пилотът оцеля, съобщават италианските медии. Дветгодишният брат на загиналото момиче е тежко ранен, а родителите и пилотът са без опасност за живота.
Видео показва как самолетът губи тяга при излитането и не е в състояние да набере височина, след което избухва в пламъци при досега му с земята. Пилотът е катапултирал.
Италиански медии съобщават, че военният самолет с
р.н. MM54539/4 се е разбил по време на излитане на летището в Торино.
Според първоначалната информация инцидентът е станал, защото самолетът е влетял в ято птици и след това е започнал да губи височина. След взрива колата, превозваща четиричленно семейство, се е преобърнала. Родителите успели да изтеглят по-големия син на безопасно място, но докато се опитвали да спасят момиченцето, колата се запалила и те не могли да направят нищо.
Момчето е с тежки изгаряния и е в реанимация. Състоянието му е много тежко с висок процент изгаряния на тялото. Останалите са с различни по степен изгаряния и са транспортирани в болница.
Летището беше затворено до 19:30 местно време и много полети са закъснели.
Frecce Tricolori, официално известен като "313° Gruppo Addestramento Acrobatico, Pattuglia Acrobatica Nazionale Frecce Tricolori" (313-та акробатична тренировъчна група, Национален отбор по аеробатика Трицветните Стрели), е пилотажният демонстрационен екип на италианските военновъздушни сили. Екипът използва самолети Aermacchi MB-339.
Източник: https://dnes.dir.bg/

 

Boeннa ĸyxня: C ĸaĸвo ce xpaнят apмиитe пo cвeтa и в Бългapия?

16.09.2023, 20:23

Бeз знaчeниe зa ĸoгo ce бият, вoйницитe пo cвeтa имaт нeщo мнoгo oбщo: тe тpябвa дa ядaт. Moжe би нe e изнeнaдвaщo, чe пoлeвитe дaжби, извecтни cpeд aмepиĸaнcĸитe вoйници ĸaтo "Гoтoви зa ĸoнcyмaция яcтия" или "МRЕ'ѕ", имaт дocтa лoшa peпyтaция cpeд вoйcĸитe, ĸoитo тpябвa дa paзчитaт нa лиoфилизиpaнитe, вaĸyyмиpaни яcтия, дoĸaтo пaтpyлиpaт или ca нa бoйнoтo пoлe.
Bъпpeĸи чe ниĸoй нe oчaĸвa пoлeви дaжби дa ocигypят пeтзвeзднo изживявaнe пpи xpaнeнe, мнoгo apмии пpaвят ĸaĸвoтo мoгaт, зa дa дaдaт нa вoйницитe cи пpиличнa xpaнa, нeзaвиcимo дaли им cepвиpaт тpaдициoнни яcтия или измepвaт ĸaĸ ядeнeтo нa МRЕѕ мoжe дa пoвлияe нa здpaвeтo нa тexнитe вoйcĸи.

Зa aмepиĸaнcĸитe вoйници МRЕ, ca пълни c вcичĸo, oт ĸoeтo вoйницитe ce нyждaят зa coлиднa xpaнa oт 1200 ĸaлopии, вĸлючитeлнo няĸoлĸo яcтия, нaпитĸи, бeзплaмъчни нaгpeвaтeлни eлeмeнти и пpибopи. Ho apмиятa нe e зaгpижeнa caмo зa зaxpaнвaнeтo нa cвoитe вoйници: тя иcĸa и тe дa ce нacлaдят нa xpaнaтa cи........Прочети още

 

Според ген. Марк Мили доставката на севернокорейски муниции за Русия няма да има голямо значение за войната в Украйна

16.09.2023, 19:53

Северна Корея може да увеличи доставките на артилерийски боеприпаси за Русия, но това вероятно няма да доведе до голяма промяна входа на войната в Украйна, заяви най-високопоставеният американски военен офицер, който пристигна в Норвегия за срещите на НАТО, които започнаха в събота и отчасти ще бъдат посветени на конфликта, предаде Асошиейтед прес.
Генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете, заяви, че неотдавнашната среща в Русия между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и руския президент Владимир Путин вероятно ще накара Северна Корея да предостави на Москва 152-милиметрови артилерийски снаряди по сатнадрта от съветската епоха. Но той каза, че все още не е ясно колко като количество и кога.
"Дали това ще доведе до огромна разлика? Скептичен съм по този въпрос", каза Мили пред пътуващите с него репортери. Той каза, че макар да не иска да омаловажава прекалено много помощта, "се съмнявам, че тя би била решаваща".
Чужди правителства и експерти предполагат, че Ким вероятно ще доставя боеприпаси на Русия в замяна на получаването на модерни оръжия или технологии от Русия.
Мили и другите началници на отбраната на страните от НАТО ще се срещнат през следващите няколко дни в ски зоната Холменколен в покрайнините на Осло, за да обсъдят подкрепата за Украйна и други регионални въпроси на отбраната. Оттам във вторник Мили ще участва в месечната среща на Контактната група по отбраната на Украйна в Германия. Тази група, ръководена от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, е основният международен форум за набиране на военна подкрепа за Украйна.
Американският генерал заяви, че в Украйна продължава да има нужда от повече оръжия и оборудване и че съюзниците и партньорите ще обсъждат как да се справят с това. Той посочи, че според него в САЩ и Конгреса на САЩ продължава да има широка, двупартийна подкрепа за помощта за Киев.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Великите военни изцепки – Битката за Египет (1940-1941 г.)

16.09.2023, 08:00

Военната история на света е изтъкана от множество подвизи, дръзки атаки и отчаяни отбрани. Геройство, дързост и непреклонност в лицето на сигурната гибел са сред онези елементи от разказите за воинските подвизи, с които сме свикнали да обвързваме спомените за отминалите конфликти. Войната има и други лица.
Има една страна на военното дело, която най-често може да се нарече трагикомична. Както при всяко друго човешко начинание, в хода на войните нерядко се случват непредвидени куриози, които изумяват както съвременниците, така и идните поколения.
Истината е, че те са не по-малко ценни за опознаването на нашето минало. В поредица от няколко текста ще ви представим някои от най-грандиозните издънки във военната история. Тези събития без съмнение ще ви накарат да погледнете на историята от един по-нестандартен ъгъл........Прочети още

 

Военноинвалидите тачат царица Елеонора

16.09.2023, 07:50

През 1913-1915 г. у нас започва движение за организиране на пострадалите войници от войните. През 1913 г. е създадено първото дружество „Военноинвалид” в гр. София, а през 1915 г. е учреден Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите, за което по косвен път е помогнала и участвала и Нейно Величество царица Елеонора. Тя има заслуга Цар Фердинанд I, като Главнокомандващ на Българската войска да поема патронажа на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите. С неговата благословия и подпис на 13 април 1915 г. излиза Указ № 45 на министъра на войната „Закон за привилегии на инвалиди, техните семейства и семействата на загиналите през време на войните от рани и болести, добити при изпълнение на отечествения дълг”.
По късно патронажът се предава и поема от Негово Величество Цар Борис III, а след него Цар Симеон II до 1945 г. След възстановяването на организацията ни през 1990 г. патронажът е възстановен от д-р Желю Желев – президент на Република България и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили. След него тази отговорност носят президентите Петър Стоянов, Георги Първанов, Росен Плевнелиев и Румен Радев. Всичко това дължим на тази прекрасна дама Нейно Величество Царица Елеонора Българска.
За нея народният поет Иван Вазов пише: „Жена венценосна, сестра милосърдна, сестра на героите из боя жестоки. Царице, ти любов си победна, душа изтъкана от чувства високи”.
Уникална личност за времето си, а и за днешното! Нейният девиз е „Вярност и постоянство”. Тя е единствената жена шеф на полк. С височайша заповед № 327 от 9 август 1912 г. е назначена за шеф на 24-ти Черноморски полк, който носи името „Полк на Нейно Величество Царица Елеонора“.
Царица Елеонора се разболява тежко в последната година на Първата световна война и след продължително боледуване умира на  12 септември 1917 г. в Евксиноград. Съгласно последната й воля е погребана до южната фасада на Боянската църква. Царица Елеонора е единствената жена носителка на Военния орден „За храброст“ (IV степен).
На 12 септември се навършиха 103 г. от смъртта на Нейно Величество Елеонора Българска, съпруга на Негово Величество Цар Фердинанд I. Тя е родена на 22 август 1860 г. в Тшебехов, Полша, като дъщеря на принц Хейнрих четвърти Ройс цу Кьостриц и принцеса Луиза Ройс цу Грайц с името Елеонора Каролина Гаспарина Луиза, принцеса Ройс цу Кьостриц и по-късно българска царица от 1908 до 1917 г., като втора съпруга на Цар Фердинанд I.
След смъртта на първата си съпруга Мария-Луиза Бурбон-Пармска през 1899 г., Фердинанд I се обръща към великата княгиня Мария Павловна, която е на посещение в България през 1907 г. за откриването на паметника на Цар Освободител, с молба да му предложи нова съпруга, която да не очаква много внимание и да се занимава с благотворителност. Великата Княгиня предлага своята първа братовчедка – Елеонора Ройс-Кьостриц, която е в близки роднински връзки с руското императорско семейство и е преценена като добра партия за българския монарх.
Състрадателна и грижовна, Елеонора бързо печели любовта на заварените деца на Фердинанд и на целия български народ. Основната дейност на царица Елеонора като съпруга на държавния глава е благотворителността. По нейна инициатива през 1910 г. със заповед на Министерството на просвещението е създаден фонд „Царица Елеонора“, чието предназначение е събиране на средства за построяване на отделни сгради на институтите за глухи и за слепи деца. Царица Елеонора създава Детския санаториум за лечение на костна туберколоза край Варна.
Наред с това благодарение на нейната намеса от събаряне е спасена Боянската църква, която през 1912 г.. трябвало да бъде разрушена, за да се построи на нейно място по-голям храм. За да спаси уникалната църква, Царицата лично издейства на боянчани парцел, заплаща с лични средства, за строеж на нова църква, а в средновековния храм започват реставрационни дейности. По-късно е погребана в двора на църквата.
По време на войните царица Елеонора организира курсове за милосърдни сестри, самата тя е на фронта като милосърдна сестра.
Царицата подарява главното знаме на Македоно-одринското опълчение, а заедно с княгиня Клементина Бурбон-Орлеанска, царица Елеонора е основен дарител на създадения в 1885 г. Български Червен кръст. Царица Елеонора е основателка на подпомагащото го женско дружеството „Самарянка“.
Източник: http://otbrana.com, Младши лейтенант от запаса Петър Велчев, председател на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

 

Английските "щикове" и 9 септември

16.09.2023, 07:40

Партийната пропаганда по времето на социализма "забравяше" за хилядите български бойци на тихия, и не само на тихия, фронт, които всеотдайно сътрудничат на Англия във Втората световна война. Предимно "дружбаши" и звенари са. Първите въоръжени акции у нас срещу българския и немския фашизъм са не след 22 юни 1941 г., а с близо година по-рано. Сега също никой не обелва и дума за тях, да не би някой да си помисли, че 9 септември идва благодарение и на английските "щикове", в по-малка степен на американските, а не само заради тези на Червената армия. А и самите англичани сега са "ослепели" за фашистките извращения в новата ни история, които обругават не само паметта на българските антифашисти, но и тази на британските, загинали в България. Спомнят ли си за един от ръководителите на английското разузнаване в България Вадим Гриневич, който оцелял по чудо, след Девети се връща в България, за да издирва български военнопрестъпници. Познайте с каква цел го прави......Прочети още

 

Исторически календар

16.09.2023, 07:30

На 16 септември 1890 година в Пловдив е роден генерал-лейтенант Константин Лукаш (1890 – 1945).
Завършва Военното училище (1909) и Военната академия в София (1926). Участва в Балканските войни (1912 – 1913) като ротен командир в 21-ви пехотен средногорски полк.
По време на Първата световна война (1915 – 1918) последователно заема длъжностите командир на рота в 57-и пехотен драмски полк, командир на взвод в Школата за запасни офицери, младши адютант в щаба на 4-та пехотна преславска дивизия, командир на рота и дружина в 16-и пехотен ловчански полк, офицер за поръчки в щаба на 4-та пехотна дивизия, командир на взвод във Военното училище и помощник-началник на Оперативната секция в Щаба на Действащата армия.
След войната е командир на дружина в 21-ви пехотен полк (1919), строеви адютант при Щаба на 2-ра военноинспекционна област (1920), началник на 10-и пограничен участък (1922). През 1927 – 1928 г. служи в Школата за запасни офицери, след което става инспектор на класовете във Военното училище (1928 – 1931), флигел-адютант в Свитата на цар Борис III (1932 – 1934), началник-щаб на 4-та военноинспекционна област (1934 – 1935), командир на 1-ва пехотна софийска дивизия (1935 – 1938) и началник на 1-ва армейска област (1938 – 1941). От 11 август 1941 до 11 май 1944 г. е началник на Щаба на войската. Под негово ръководство се преработва плана за военновременната организация, развръщане и мобилизация на Българската армия.
На 21 септември 1944 г. е арестуван и по-късно осъден на смърт от Народния съд.
Награден е с военен орден „За храброст“ IV степен 2 клас.

 

48 години от първия полет на МиГ-31

16.09.2023, 07:25

Днес, 16 септември 2023 г., се навършват точно 48 години от първия полет на прототипа на тежкия изтребител-прехващач МиГ-31.
Първият полет на типа става факт на 16 септември 1975 г. на летището в изпитателния център Жуковски, край Москва. В пилотската кабина е летецът-изпитател Александър Федотов, а във втората кабина е бордният инженер Валерий Зайцев. Полетът преминава нормално.
Работата по МиГ-31 стартира с Постановление на Министерския съвет на СССР от 24 май 1968 г., в което се дава заръка за разработка на тежък многорежимен прехващач, който може да работи едновременно по нисковисочинни цели (включително крилати ракети), така и по височинни, които се движат със скорости от порядъка на M 3 (най-вече стратегическите разузнавачи SR-71).
По това време в ОКБ-155 (така е известно конструкторското бюро МиГ тогава) работят по серия от тежки бойни самолети под индекса Е-155. Вариантът Е-155МП предвижда създаването на изтребител-прехващач. Паралелно с това в Туполев разработват проектът Ту-148, който до голяма степен трябва да отговори на същите необходимости. През 1970 г., обаче работата по него е спряна. Междувременно Е-155МП минава през няколко варианти на аеродинамична компановка, но в крайна сметка е взето решение да се подобри вече наличната конструкция на МиГ-25.
Основните разлики идват от това, че крилото получава голям наплав и подобрена механизация, добавена е втора кабина за радарен оператор, диаметърът на носа е увеличен сериозно за да се помести мощният радар „Заслон”, главният калибър на изтребителя, ракетите „въздух – въздух“ Р-33, ще се носят в полупотопени под фюзелажа, поставени са малко по-мощни, но доста по-икономични двигатели, шасито е усилено, а в конструкцията се прилага повече алуминиеви сплави и титан, за разлика от почти изцяло стоманения МиГ-25. Отвъд това, като аеродинамика и конструкция, двата самолета са доволно еднакви.
Изтребителят първоначално е означен, като МиГ-25МП (Изделие 83). Първият прототип получава крило от МиГ-25РБ. В този си вид самолетът прави първи полет, но в последствие крилото е сменено. Вторият прототип, полетял година по-късно, вече е означен като МиГ-31 и носи на борда си и по-голямата част от авиониката, която се предвижда за серийните изтребители, но без радара „Заслон”. Той се монтира по-късно и именно с втория прототип преминават по-голямата част от изпитанията му.
През 1977 г. са построени два предсерийни изтребителя, единият от които е загубен при тестовете. В последствие са построени още осем предсерийни изтребителя. отново използвани най-вече за тестове. Държавните изпитания на МиГ-31 стартират през същата година, но вървят бавно, основно заради изключително сложната авионика и радар, както и проблемите около двигателите Д30Ф-6. Първият им етап приключва през декември 1978 г. с препоръка за стартиране на серийно производство, което и се случва през следващата година. Все пак, през 1979 г. стартира и вторият етап от държавните изпитания.
Сериозна част от изпитанията са посветени на това изтребителят да може да открива и прехваща множество цели летящи на различни височини, посоки и скорости, както и да обстрелва до четири от тях едновременно. Вторият етап на изпитанията приключва през декември 1980 г., а на 6 май 1981 г. МиГ-31 е официално приет на въоръжение. Масово МиГ-31 започва да постъпва във войските на ПВО през 1983 г.
Общо са построени 505 броя серийни МиГ-31 до 1994 г. След разпадът на СССР изтребителят се оказва на въоръжение в Русия и Казахстан, където служи и до момента. В руските ВКС той остава основна платформа за противовъздушна отбрана, особено в Крайния Север. Изтребителят преминава през няколко варианта и модернизации, но най-интересното му развитие в момента е МиГ-31К, където изтребителят става носител на хиперзвуковата ракета „въздух – земя” „Кинжал”. - Още за МиГ-31

 
 

16 септември 1918 г. Дойранската епопея

16.09.2023, 07:16

На 16 септември 1918 г. частите на Антантата започват масирано настъпление срещу Дойранската позиция. Тя е защитавана от Девета плевенска дивизия.
Край красивото Дойранско езеро Антантата е струпала колосални сили - 4 английски, 2 гръцки и една френска дивизия. Девета плевенска е сама. Резерви няма. Знаейки съотношението на силите, нашите се готвят да умрат. Много офицери обличат парадните си униформи, войниците слагат приготвените за последно бели ризи.
На 16-ти септември по тях са изстреляни 350 000 снаряда, включително и газови, но фортификациите на генерал Вазов пак си казват думата — даваме 9 убити и 40 ранени. В 5.00 ч. на 18 септември три английски и една гръцка дивизия тръгват в атака.
В този момент 220 артилерийски дула започват да бълват огън. Генерал Вазов не пести снарядите - няма вече за кога. 400 български минохвъргачки превръщат скатовете на хълмовете в ад. 440 картечници направо косят настъпващите. Измъкналите се от бункерите българи поддържат такъв плътен огън, че до окопите стигат едва 20-30 процента от атакуващите. А там пък ги посрещат с ужасна и съкрушителна контраатака на нож.
Противникът е спрян и обърнат в бягство, което скоро обхваща целия Дойрански фронт. На бойното поле остават повече от 10 000 трупа в британски униформи. Отчаяният британски генерал Милн праща резервните две дивизии в обход през Беласица да опитат пробив между 9-та плевенска и 11-та македонска дивизия. Нашите ги пускат на 50 метра и ги избиват от упор с картечниците и огнехвъргачките си. 10 000 гърци изгарят по скатовете на Беласица.
На 19-ти септември генерал Милн събира всичко , което може да носи оръжие, за да попълни оределите си части. Но и последната атака е удавена в кръв. Побеснялата българска артилерия коси с барабанен огън, за първи път използва и газови снаряди. Това е най-кръвопролитното сражение в цялата Първа световна война, с най-голяма плътност на убитите на километър фронт. В никоя война англичаните не са давали наведнъж толкова много жертви, както при Дойран.
В цялата тая сеч Девета плевенска дава само 494 убити и 1208 ранени. На 20 септември разузнаването докладва на генерал Вазов, че пред него няма вражески части. Той пита София да настъпи ли към незащитения вече от никого Солун. Не му разрешават. Благодарение на Дойранската победа, обаче, в подготвяното там споразумение за примирие, загубилата войната България е спасена от окупация.
През 1936 г. в Лондон е организирана среща на ветераните от първата световна война. Българската делегация се води от специално поканения о.з. генерал Владимир Вазов. На гара Виктория я посреща лично лондонският кмет, носител на най-високото английско благородническо звание. Генерал Вазов е настанен в замъка на лорд Харболи, където е пребивавал Наполеон. На парада на ветераните участват 3000 запасни войни и 200 бойни знамена. При появата на нашата делегация фелдмаршал лорд Милн командва:
"Свалете знамената! Минава генерал Вазов - победителят от Дойран!"
Българската победа при Дойран - най-голямата в цялата ни 14-вековна история - се изучава във всички военни академии. Тя е записала една невероятна статистика: близо 70 хиляди убити от Антантата срещу по-малко от 500 загинали българи. Седем дивизии - напълно унищожени от една. - (видео)

 
 

На този ден преди 68 години: Първи пуск на балистична ракета от руска подводница

16.09.2023, 07:00

Под ръководството на академик Королев, в съкратени срокове на базата на оперативно-тактическата ракета Р-11 е била създадена морската балистична ракета Р-11ФМ с далечина на действие 150 км. Като носител на две такива ракети е използвана модернизирана дизелова торпедна подводница проект 661.
Първото в света изпитание на стратегическа ракета с морско базиране е били извършено на 16 септември 1955 година на полигон в Бяло море от борда на подводницата Б-67 (командир капитан 2 ранг Ф.И. Козлов), намираща се в надводно положение.
След успешните изпитания е взето решение за преоборудване на още пет аналогични подводници, като на тях са монтирани по две пускови установки за ракети Р-11ФМ. – Още морско оръжие

 
 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}