Военна информация

Архив - от 16 до 31 октомври

 

 

Командирът на ВМС се срещна със зам.-секретаря на Държавния департамент на САЩ

31.10.2023, 21:51

На 31 октомври на официално посещение в Командването на Военноморските сили във Варна беше делегация водена от заместник-секретаря на Държавния департамент на САЩ по публична дипломация и обществени въпроси госпожа Елизабет Алън.
Заместник-държавният секретар проведе протоколна среща с командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.
На нея беше подчертана ролята на България като държава съюзник в НАТО, както и въпроси свързани със сигурността в Черно море.

 

В резиденция Лозенец обсъдили проблемите на хората в отбраната

31.10.2023, 21:45

В рамките на стартиралия Стратегически преглед на отбранителната политика ръководният състав на Министерството на отбраната е провел днес заседание в резиденция „Лозенец“ със специален фокус върху хората в отбраната, съобщава Пресцентърът на МО.
Вниманието било фокусирано върху основни въпроси, свързани с привлекателността на военната професия, набирането, мотивацията и кадровото развитие на личния състав. Посочено е, че хората в отбраната са основният приоритет и са най-важният фактор за успешното развитие на Въоръжените сили и техните отбранителни способности, затова са необходими подготвени, психологически устойчиви и мотивирани професионалисти, с висок морал и боен дух, се отбелязва в кратката информация.

 

Пентагонът: Русия ще спечели, ако САЩ спрат финансирането за Украйна

31.10.2023, 21:28

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че Русия ще спечели войната в Украйна, ако САЩ спрат подкрепата си за Киев, предава Sky News.
"Мога да гарантирам, че без нашата подкрепа Путин ще успее“, заяви той по време на изслушване в Сената относно искането на президента Джо Байдън за 106 милиарда долара за финансиране на планове за сигурността на границите на Украйна, Израел и САЩ.
"Ако издърпаме килима изпод тях сега, Путин само ще стане по-силен и ще успее да направи това, което иска“, добави Остин.
Освен това той смята, че ако Русия спечели в Украйна, тя ще създаде заплаха за НАТО и рано или късно ще се стигне до "война със стрелба“.
Американският министър на отбраната и държавният секретар Антъни Блинкен твърдяха на изслушването в Сената, че Съединените щати трябва незабавно да изпратят помощ на Израел и Украйна, а засега искането на администрацията за помощ в размер на 105 милиарда долара за страните е заседнало в разделения Конгрес.
От тази сума 61,3 млрд. долара се предлага да бъдат отделени за Украйна, а 14,3 млрд. долара за Израел.
В същото време новоизбраният председател на Камарата на представителите на САЩ предложи да не се комбинира новата помощ за Украйна и Израел в един пакет. Той иска Камарата да гласува индивидуално подобни инициативи.
Междувременно лидерът на републиканците в Сената на САЩ Мич Макконъл се изказа в полза на предоставянето на помощ на Украйна и Израел като част от един пакет.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

КК "Шеньчжоу-16" с трима тайконавти успешно се завърна на Земята.

31.10.2023, 20:05

Физическото състояние на завърналите се на Земята членове на екипажа на КК "Шеньчжоу-16" е добро. Тяхната пилотирана мисия успешно завърши, се казва в съобщение от канцеларията на Програмата за пилотирана космонавтика на Китай (КППК). - (видео)
Възвращаемата капсула на КК "Шеньчжоу-16" с тайконавтите Цзин Хайпен, Чжу Янчжу и Гуй Хайчао на борда в 8:11 местно време на 31 октомври 2023 година се приземи на площадката "Дунфен" в автономия район Вътрешна Монголия.
Капсулата се е отделила от орбиталната час на кораба в 7:21. След запалване на спирачния двигател, възвращаемата капсула се е отделила от двигателния модул и е преминала в режим на кацане, се казва в съобщението на КППК.
След приземяването, наземната група за търсене и спасяване е пристигнала на мястото на кацане, където медиците са провели предварителен преглед, за да се убедят, че тайконавтите са в добро състояние. - (видео)
Стартът на пилотираният КК "Шеньчжоу-16" бе проведен на 30 май 2023г. Той стана първият пилотиран полет в космоса, след като, китайската космическа станция навлезе в стадия на използване и развитие.
Членовете на екипажа на "Шеньчжоу-16" прекараха на орбита 154 денонощия, проведоха около 70 космически експеримента и направиха излизане в открития космос, а също така проведоха лекция от космическата станция и разтовариха няколко товарни КК. - Още Космос

 

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит в село Горски извор

31.10.2023, 19:57

Днес, 31 октомври формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси от 31 механизиран батальон – Хасково, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада разузна и унищожи корозирала ръчна отбранителна граната Ф-1.
Гранатата е открита в село Горски извор, област Хасково. Боеприпасът е транспортиран и унищожен на Учебен център ,,Добрич”.
Военнослужещите с ръководител капитан Тодор Петев в състав от 3 души с 2 единици техника действаха по заповед на командира на Сухопътните войски.
Източник: landforce.armf.bg

 

Най-малко 754 лв. на месец да получава курсантът във военните училища

31.10.2023, 12:03

Това може да се случи, ако Народното събрание гласува поправката на Закона за отбраната и Въоръжените сили, предложена от група народни представители. Преди няколко дни разговарях с председателя на Комисията по отбрана Христо Гаджев, непосредствено след  посещението му заедно с председателя на Комисията по образование Красимир Вълчев, в НВУ „Васил Левски“. Тогава той обеща до края на октомври в парламенат да бъде внесен Законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и Въоръжените сили за подобряване статуса на курсантите. Това вече е факт. Проектът е внесен от него, Ивайло Мирчев, Красимир Вълчев, Костадин Ангелов, Джейхан Ибрямов, Мюмюн Мюмюн и Калоян Икономов. Целта е необходимите финансови средства да бъдат заложени в държавния бюджет за 2024 г.
За какво става дума?
Предлага се курсантите да получават две стипендии. Сега им се полага една в зависимост от званието, като най-малката е 260 лв., а най-голямата – 440 лв. За офицерския кандидат I клас размерите на стипендията са съответно 605 и 785 лв., се посочва в мотивите към проекта. Според вносителите е целесъобразно законът да регламентира още една стипендия за подготовка за изпъленние на военната служба, като професия. Размерът на втората стипендия да бъде не по-малко от 1,3 от базата за определяне на размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност, която се определя в Закона за държавния бюджет. За 2023 г. той е 380 лв.За 2024 г. – предстои да видим.
Какво показва сметката на вносителите?
Размерът на втората стипендия за подготовка за изпълнение на военна служба, като професия, според сега действащия Закон за държавния бюджет ще бъде най-малко 494 лв. Като прибавим първата стипендия от 260 лв., става ясно, че курсантът ще получава най-малко 754 лв. на месец. Максималният размер на двете стипендии ще бъде 934 лв., приблизително колкото минималната работна заплата за 2024 г. За курсант офицерски кандидат I клас минималната стипендия ще бъде 1099 лв., а максималната – 1299 лв. Годишният размер за предложената законодателна прогмяна е в размер на 5, 320 380 млн. лв. Средствата могат да бъдат осигурени в рамките на планираните средства за отбрана в Закона за държавния бюджет, се посочва в предварителната оценка на въздействието.
Продължаваме да смятаме.
Според закона със средства от бюджета си Министерството на отбраната осигурява на курсантите храна и вещево доволствие; медицинско обслужване; задължително застраховане срещу смърт и неработоспособност вследствие на злополука при или по повод на изпълнение на задължения във връзка с подготовката им за изпълнение на военна служба като професия; настаняване в общежития на висшите военни училища; транспорт и настаняване при изпълнение на задачи, свързани с подготовката им за изпълнение на военна служба, извън постоянното им място за обучение, както и при пътуване по медицински причини; ползване на почивната и спортната база към министерството - при условия и по ред, определени с акт на министъра на отбраната и др. Кумулативинят ефект от повишаването на стипендиите и разходите, които са за сметка на Министерството на отбраната, би се приравнил със средната работна заплата за страната през тази година, която курсантите ще получават, за да се обучават във висшите училище. Тази мярка следва да повиши интереса към военното образование, който в последно време е спаднал много. Според вносителите в средносрочен план ще се отрази позитивно и на преодоляването на некомплекта във Въоръжените сили, който е много сериозен и по отношение на офицерите.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Кой взриви атомна бомба в Индийския океан

31.10.2023, 08:42

През септември 1979 г. американският шпионски сателит Vela регистрира двойно проблясване на ядрена експлозия в Индийския океан, близо до островите Крозе и Принц Едуард. Нито една държава в света не поема отговорност за случилото се. Експертите излагат различни версии, но все още не е известно кой точно е виновникът за експлозията. Въпреки това има двама основни заподозрени - Южна Африка и Израел.
Предисторията
На 5 август 1963 г. в Москва е подписан Договорът за забрана на изпитанията на ядрено оръжие в атмосферата, космоса и под водата. Под споразумението се подписват представители на СССР, САЩ и Великобритания. Документът влиза в сила през октомври. Съединените щати изстрелват шпионски сателити Vela, за да наблюдават спазването на споразумението от своя основен геополитически съперник, Съветския съюз. През целия период на работа, американците регистрират повече от 40 двойни огнища. Но винаги има виновни. По правило неподписалите Франция и Китай провеждат атмосферни тестове. Но за инцидента, който се случва през септември 1979 г., нито една държава не поема отговорност.......Прочети още

 

 

Лоша новина от САЩ за Украйна, свързана с боеприпасите

30.10.2023, 20:57

Според нови данни, 155 мм-те артилерийски боеприпаси, които първоначално бяха планирани да бъдат изпратени в Украйна, сега се изпращат обратно в Израел, съобщават световните издания.
Според информацията, военнотранспортен самолет Boeing C-17 "Globemaster III" на ВВС на САЩ вече е пристигнал в израелската авиобаза Неватим, превозвайки посочените боеприпаси.
В контекста на тази операция се отбелязва, че преди това Съединените щати са извели около 150 хиляди 155-мм снаряди от Израел, като са ги предвидили като резерв в случай на извънредна ситуация.
Очевидно обаче заради събитията, които се случиха, сега снарядите се връщат обратно в Израел, лишавайки Украйна от очакваната военна помощ.
В допълнение към това израелски източници съобщават, че САЩ са увеличили доставките на различно военно оборудване за Израел.
Пентагонът потвърди организирането на ежедневни доставки за Израел, включително зенитни ракети за системата за ПВО "Железен купол", противотанкови ракети, противотанкови управляеми ракети и 155-мм артилерийски снаряди за израелските гаубици.
Източник: https://blitz.bg/

 

Военният бизнес на България процъфтява: "Арсенал" ударно се автоматизира

30.10.20233, 20:40

На фона на военните конфликти по целия свят за военния завод "Арсенал" предстои внедряването на мащабна автоматизация на оборудването и процесите. Това става ясно от ведомствения сайт zakazanlak.bg. Само през последните години инвестициите в ново оборудване и нови производствени мощности в "Арсенал" надхвърлят 200 млн. лева.
"Сключените договори за ново оборудване са с максимална автоматизация - комплексни машини, интегрирани с роботи и манипулатори", поясниха от "Арсенал". Пример за това е започналото изграждане на новия завод в Стара Загора, който ще бъде изпълнен с високопроизводителни машини и съоръжения.
Военното предприятие има сключени договори за автоматизиран монтаж на сглобени единици.
"За пръв път в историята на фирмата се решават проблеми за автоматизиран монтаж, интегриран с контрола в специалните производства", съобщиха оща от "Ареснал".
Пред финализиране са няколко проекта в масовите производства за автоматизиран контрол на детайли и изделия.
Важни нови технологии и процеси, които характеризират високото технологично ниво на фирмата, са: МIM процес - инжекционно формоване, депластифициране и синтерованена детайли от метален прах; спининговане на детайли от черни и цветни метали; ротационно поточно формоване на дълги детайли; твърдо анодиране на детайли от алуминиеви сплави; лазерно разкройване и маркиране; линии за автоматично фосфатиране; роботизирано заваряване; безразрушителен контрол на детайли и материали, експресни методи за анализ и много други.
За реализацията на всички тези процеси в предприятието е създадена нова дирекция "Автоматизация на производствените процеси".
Източник: https://money.bg/

 

САЩ и Южна Корея започнаха съвместни военновъздушни учения

30.10.2023, 14:25

Съединените щати и Южна Корея започнаха днес големи военновъздушни учения, в които е предвидено участието на 130 военни самолета на двете страни, предаде Ройтерс.
Годишните учения, носещи названието “Бдителна защита”, ще продължат до петък. В тях е планирано да участват изтребители Ф-35 както на САЩ, така и на Южна Корея, и други видове бойни самолети, се казва в изявление на южнокорейските военновъздушни сили.
Целта на ученията е да бъде подобрена способността на въоръжените сили на САЩ и Южна Корея да действат заедно при военновъздушни мисии.
“Ще съхраним най-висока степен на бойна готовност, за да можем незабавно да реагираме и строго да накажем всяка провокация на врага”, заявиха южнокорейските въоръжени сили.
Сеул и Вашингтон провеждат ученията на фона на засилването на военното сътрудничество между Северна Корея и Русия.
Севернокорейската външна министърка Чое Сон-хюи заяви в събота, че КНДР е решена да задълбочава връзките си с Русия, като изтъкна, че отношенията между Москва и Пхенян ще играят ролята на “силен стратегически” елемент, ако сигурността в региона е застрашена.
Северна Корея от дълго време осъжда съвместните военни учения на САЩ и Южна Корея, като твърди, че те са подготовка за инвазия и че са доказателство за враждебната политика на Вашингтон и Сеул, отбелязва Ройтерс.
Източник: bta.bg

 

Постигането на устойчивост в Югоизточна Европа обсъждат във Военната академия

30.10.2023, 14:08

Във Военна академия „Г. С. Раковски“ днес и утре се провежда научна конференция с международно участие „Споделена устойчивост на Югоизточна Европа“. От името на министъра на отбраната проф. Тодор Тагарев участниците бяха поздравени от заместник-министъра на отбраната генерал-лейтенант от запаса Атанас Запрянов. Той определи темата на форума, като много актуална, с оглед на променената среда на сигурност в Европа и света, от която България не може да остане изолирана. Това е и една от причините за провеждащия се в момента периодичен Стратегически преглед  на отбранителната политика. Анализирайки обстановката в региона, включително и в Близкия изток, заместник-министърът очерта и заплахата от увеличаване на емигрантския натиск. Именно на фона на тази много сложна обстановка и на актуалността на темата, той се надява конференцията да премине под знака на едно позитивно решение на тези проблеми за задълбочаване на устойчивостта на страните от Югоизточна Европа. Такива форуми са необходими, за да се чуе и академичната общност, стана ясно от неговите думи.
Развитието на отношенията на Република България със страните от Югоизточна Европа имат стратегическо значение не само за Балканите, но и за целия регион, посочи началникът на академията генерал-майор Тодор Дочев, който откри конференцията. Споделената устойчивост, каза той, бе трябвало да се разглежда, като важен фактор  за постигане на интегрираност в Европейския контингент, като цяло. Това се определя и от факта, че Югоизточна Европа  е един от най-динамичните региони, като пресечна точка на геостратегически, геополитически и геоенергийни интереси. Началникът на академията изрази увереност, че докладите, презентациите и дискусиите ще обогатят не само знанията на участниците, но ще бъдат полезни при вземането на решения в сферата на сигурността.
Споделената устойчивост има аспекти, които обхващат различни области от обществения живот – политически, икономически и социален, посочи заместник-началникът на академията по учебната част полковник доц. д-р Димитър Ташков. Политическият включва гарантиране на националната сигурност, което изисква дълготрайна политическа стабилност. Икономическият предполага постигане на оптимални условия за развитие на българската икономика, а социалният се изразява в укрепване на административния потенциал и добро управление, полагане на усилия за преодоляване на бедността, опазване на околната среда и развитие на различните сфери на обществения живот.
Динамиката на процесите в държавите от Югоизточна Европа се характеризира с две тенденции, е един от изводите, който се прави. Първата е разфокусиране на регионалното развитие и нарастващите рискове  от регионална нестабилност. И втората – превръщане на национализма във все по-реална алтернатива на евроинтеграцията. Причините, според него може да се свържат  с външни интереси и фактори, чието проявление се изразява в търсенето и утвърждаването на сфери на влияние, както по отношение на страните, като цяло, така и чрез политически и обществени групи вътре в държавите.
Конференцията преминава в четири сесии. За днес следобяд е предвидена Кръгла маса с дискусия по актуални проблеми на сигурността и ефектите от войната. След нея ще бъдат представени две нови книги. „Теоретични основи на тероризма и антитероризма“ е на издателство „Изток-Запад“ с автори Петър Маринов, Стойко Стойков и Димо Иванов, а „Сигурността и защитата на обекти с масово пребиваване на хора“ е на същото издателство с автор Лъчезар Милушев. Очаква се утре към 16 ч. конференцията да завърши със заключителни думи на генерал-майор Тодор Дочев.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Швеция получи първите бронетранспортьори Patria 6x6

30.10.2023, 13:00

Шведската агенция за военни поръчки Försvarets materielverk (FMV) обяви за предаването на шведската армия на 26 октомври 2023 г. на първите от 20-те закупени нови колесни бронетранспортьора Patria 6x6, които получиха официалното шведско военно обозначение Pansarterrängbil 300 A (Patgb300A). Машините са закупени от финландската група Patria по договор, сключен на 17 април 2023 г. в рамките на многонационалната програма Common Armored Vehicle System (CAVS), в която Швеция участва заедно с Финландия, Латвия и Германия.

 

Черният вторник за американските ВВС в Корея

30.10.2023, 12:34

На 30 октомври 1951 г. по време на Корейската война, 21 бомбардировача B-29 Superfortress, ескортирани от почти 200 изтребителя различни типове, са атакувани от 44 МиГ-15. При въздушния бой съветските летци свалят 12 В-29 и 4 F-84. Много от бомбардировачите са получили различни поражения – практически във всеки завърнал се бомбардировач е имало убити или ранени. Американците свалят само един МиГ-15.
В историята на ВВС на САЩ този ден влиза като „черният вторник“.
В следващите три денонощия нито един американски самолет не се появява в зоната на действия на „МиГ“-те.
Едва след месец три бомбардировача В-29, прикривани от изтребители, се опитват отново да извършат бомбардировка денем на переправата на река Ялуцзян. И трите бомбардировача са свалени от изтребители МиГ-15 (от американска страна няма потвърждение за тези загуби). - Още за МиГ-15

 

Как съветската "Цар-бомба" помогна да се съхрани мира

30.10.2023, 12:27

Днес се навършват шестдесет и две години от изпитанията в СССР на най-мощната в историята термоядрена бомба АН602 (наричана често "Цар-бомба"). Тя стана ключов фактор, позволил на СССР да обезпечи ядрено-оръжеен паритет със САЩ.
Бомбата е конструирана в СССР от група физици под ръководството на академик Игор Курчатов. В групата на разработчиците влизат Андрей Сахаров, Виктор Адамски, Юрий Бабаев, Юрий Трунов и Юрий Смирнов. Бомбата е взривена на височина 4 km над остров Нова Земя на 30 октомври 1961 г. Мощността ѝ се равнява на 58,6 мегатона тротилов еквивалент или близо 3600 пъти по-мощна от първата атомна бомба, взривена на 6 август 1945 г. над град Хирошима.
На 30 октомври 1961 г. Ту-95Б с командир майор Дурновцев излита от Оленя към ядрения полигон „Сухой нос“ на остров Нова земя. Съпроводен е от самолет-лаборатория Ту-16А. Бомбата е пусната с парашут от височина 10 500 m и взривена чрез барометричен способ на 4 000 m от повърхността на земята. При взрива се е създало налягане от 1 милион атмосфери, а температурата е била около 10 милиона градуса. Огненото кълбо по време на взрива е с радиус 4,6 km, ядрената гъба е с височина от 64 km, а върхът на "шапката" ѝ е с диаметър от 95 km. Светлинно лъчение е могло да причини изгаряния трета степен в диаметър от 100 km. Ударната взривна вълна обикаля земното кълбо три пъти, а йонизация на атмосферата причинила радиосмущения на стотици километри от мястото на взрива в продължение на 40 минути. - Още за АН602

 

Още пистолети

 
 

 

Наградиха военнослужещи, участвали в мисията в Косово

29.10.2023, 13:40

За високи постижения в службата и изпълнение на служебните задължения в сложна обстановка, заместник-командирът на Съвместното командване на силите бригаден генерал Христо Ганецовски връчи на военнослужещи  участвали в операцията на стабилизиращите сили на НАТО в Косово - KFOR награди от името на министъра на отбраната и командира на Съвместното командване на силите.
Бригаден генерал Ганецовски изказа благодарност към всички военнослужещи за демонстрирания висок професионализъм по време на мисията, достойно изпълнения дълг, отговорното и отлично изпълнение на поставените задачите, съобщават от СКС.
Ротацията на българския контингент се извърши в периода 18-24 октомври 2023 година
На церемонията по предаване на отговорностите между военнослужещите от двата контингента в базата на Силите за сигурност в Прищина, досегашният национален командир подполковник Петко Поповски предаде националния флаг на новия командир подполковник Бойко Цветанов.
Официален гост на събитието беше извънредният и пълномощен посланик на Република България в Косово Христо Гуджев. В обръщението си посланик Гуджев изтъкна ползата от участието на български контингент както за изпълнението на целите на мисията на НАТО в Косово, така и за повишаването на боеспособността на българските военнослужещи и пожела успешна и ползотворна мисия на новия контингент.

 

Те трябваше да изчакат подкрепления, но решиха да тръгнат сами и да спасят живота на пехотинците

29.10.2023, 08:31

В късния следобед на 14 януари 1967 г. три танка с нарисувано асо пика се насочват към командния пункт на 3-ти батальон и 1-ва пехота. Локацията Чау Ха – на около 30 километра южно от Да Нанг. Танковете са част от тежката бригада на 2-ри лейтенант Джим Рей. Лейтенантатът е изпратен в Хаваи на почивка и лечение, оставяйки своите машини под командването на сержант Джон Бартюсевич – 12-месечен ветеран.
Машините ескортират пехотинците през горска местност, оризови полета и пясъчни дюни. Точно този батальон е свикнал да изпраща машини за ремонт на 3-5 дена. Извършват се поправки, презареждане с гориво и попълване на изчерпаните муниции. Всяка една такава операция отнема не повече от 1-2 часа, но точно в този ден нито един от посочените танкове не е успял да премине своето сервизиране. За да не се пътува през нощта, Бартюсевич решава да остане близо до командния пост с план, че ще се върне за презареждане на сутринта......Прочети още

 

Последната тежка мисия на войната – церемонията по предаването на Япония

29.10.2023, 08:27

Церемонията на 2 септември 1945 г. на борда на 45 000-тонния боен кораб USS Мисури (ВВ-63) е логистичен кошмар за персонала на Макартър и екипажа на кораба. Мъжете почистват цялата машина с бели ръкавици безупречно.

Твърдите, калени в битка бойни лидери сега ръководят подготовката на външния вид, разположението и правилното поведение на хиляди морски пехотинци и моряци, които трябва да присъстват на церемонията.
Операцията включва стотици документи, представители и делегати, да не говорим за прецизната координация на четири американски миноносеца, които служат като водни таксита за превозване на VIP лица до Мисури. На всичкото отгоре американските бойни сили трябва да се погрижат за нуждите на 225 новинарски кореспонденти и 75 фотографи.......Прочети още

 
 

Загадъчна гибел: линейният кораб "Новоросийск" избухва преди 68 години

29.10.2023, 08:12

В нощта на 28 срещу 29 октомври 1955 г. се случва една от най-страшните катастрофи в историята на военноморския флот: линейният кораб "Новоросийск" потъва в Севастополския залив, буквално пред очите на целия град. Трагедията отнема живота на 829 души, включително тези, които се опитват да спасят моряците от потъващия плавателен съд.
Бойният кораб "Новоросийск" получава името си през 1949 година. Първоначално той е италианският дреднаут Giulio Cesare, спуснат на вода през 1911 година. Прекарва Първата световна война спокойно, като никога не влиза в битка. След това се превръща в учебен артилерийски кораб, модернизиран е и през Втората световна война участва в бойни действия, като получава много щети. Той служи до 1942 г.: оказва се страшно скъп за ремонт и поддръжка, пише "Российская газета".
След войната страните-победителки разделят италианския флот. СССР не получава веднага вече остарелия кораб. Всъщност той остава на котва от 1943 до 1948 г. без подходяща поддръжка. Има много какво да се желае от състоянието му, а корабните системи изискват сериозен ремонт. През следващите шест години той е ремонтиран нееднократно, въоръжението и оборудването му биват променяни. В резултат на това "Новоросийск" става най-силният кораб на Черноморския флот и се използва за бойна подготовка на моряците до фаталния ден.
Последният поход на линейния кораб e свързан с честването на 100-годишнината от отбраната на Севастопол. Той се завръща в залива вечерта и акустира в района на Морската болница. Нищо обаче не предвещава бедата, а част от екипажа излизат на брега.
В 1:31 ч. сутринта се чува страшен взрив. В подводната част на линейния кораб е пробита дупка с площ от 150 кв.м: това е установено по-късно. Почти 200 души загиват веднага: експлозията се случва при каютите в носовата част. Останалите членове на екипажа се втурват да спасяват кораба.
Първоначално се опитват да го изтеглят до по-плитък участък, но командирът на Черноморския флот вицеадмирал Виктор Пархоменко им дава заповед да спрат. След това тегленето на линейния кораб вече е безсмислено. Корабът се накланя пред очите им, започва да потъва в калния слой, който достига 30 м в дълбочина. Решението за евакуация на моряците е взето твърде късно. Линейният кораб първо ляга изцяло на левия си борд, а след това се обръща с кила нагоре. Под него има стотици хора, които не успяват да скочат във водата.
Много хора остават в капан в отсеците с въздушните възглавници. Спасителите чуват гласовете им до 1 ноември - хората пеят песни и удрят по стените. В корпуса е направена дупка, от която да бъдат извадени моряците: седем души успяват да се спасят. Въздухът обаче започва да излиза през дупките и линейният кораб потъва пред очите им. Извадени са още двама изпод палубата.
През лятото на следващата година корабът е вдигнат от дъното. Впоследствие е нарязан за метал.
От нощта на 29 октомври 1955 г. дълго време стои въпросът: какво причинява гибелта на линейния кораб? Каква е експлозията, гръмнала във фаталната нощ? Официалната версия е посочена от правителствената комисия, разследваща бедствието. Линейният кораб потъва поради дънна мина, поставена по време на Великата отечествена война.
Както преди, така и след трагедията, по дъното на залива са открити много германски мини от типа LMB (теглото им е 986 кг, зарядът на взривното вещество е 690 кг) и RMH. Една вероятно детонира друга - и експлозията е достатъчна, за да потопи такъв огромен кораб. Опонентите на тази версия с основание твърдят, че генераторът, без който взривателят не би работил, няма да издържи до 1955 г. в работоспособно състояние.
Има и версии за диверсия на кораба, както вътрешна, така и външна - от британците. Най-екзотичният сценарий включва "Черният принц" Валерио Боргезе, който командва италианските подводници и е яростен антисъветчик. Неговите подчинени са замесени в редица европейски терористични атаки. Тази версия обаче е отхвърлена от критиците поради многото несъответствия: как италианските диверсанти ще успеят да стигнат до Севастопол и да доставят тон взривни вещества до мястото?
Починалите моряци през 1999 г. са наградени с Орден за храброст. На Братската могила в Севастопол е издигната възпоменателна плоча с думите "На смелите моряци от линейния кораб "Новоросийск", загинали при изпълнение на воинския си дълг на 29 октомври 1955 г. Любовта към Родината и верността към военната клетва за вас са по-силни от смъртта".
Източник: https://bg.rbth.com/

 

 

Исторически календар

28.10.2023, 21:42

На 28 октомври 1934 година в София е открит Мемориал на загиналите от 1-ви пехотен софийски и 6-и пехотен търновски полк.
През 30-те години на ХХ в. България излиза от следвоенната криза и се обръща към близкото минало, за да отдаде почит на своите героични синове. На 28 октомври 1934 г. в казармения район на 1-ви пехотен софийски и 6-и пехотен търновски полк от „желязната“ Софийска дивизия, е осветен и тържествено открит внушителен мемориал в памет на загиналите от двата полка по бойните полета на войните за национално обединение. Пред личния състав от Софийския гарнизон Негово преосвещенство Софийският митрополит Стефан отслужва панихида за падналите герои в присъствието на цар Борис III, членовете на правителството, генералитета, представители на родолюбиви организации и многобройно гражданство. След ритуала Царят тържествено реже лентата и пред събраното множество се откриват имената на 2978 загинали за Отечеството във войните през 1885, 1912 – 1913 и 1915 – 1918 г. Речи произнасят Царят, началникът на Софийския гарнизон генерал-майор Стефан Цанев и митрополит Стефан. През цялото време на тържеството над събралото се множество летят три самолета, които хвърлят цветя. Върху плочите са положени многобройни венци. Проведен е военен парад.
Мемориалната композиция с автор архитект Александър Обретенов е разположена в централната част на казармения комплекс и се състои от три стени във формата на буквата П с размери 21/11м. Върху всяка от тях има възпоменателна плоча с различно мото, като надписът на централната плоча гласи: „Благословени бъдете от майката родина – вечна ви памет“. Акцент в композицията е създадената от скулптора Михаил Михайлов бронзова статуя на лъв, държащ карта на българските етнически граници.
Постепенно паметникът започва да изпълнява функцията на Пантеон, пред който се провеждат тържествени церемонии и се посрещат високопоставени чуждестранни гости. Съюзническата бомбардировка над София на 10 януари 1944 г. нанася тежки щети в района на пехотните казарми. Разрушена е дясната мемориална стена на монумента и частично засегната – централната. Оцелелите плочи са демонтирани през втората половина на 60-те години на ХХ в. при строителството на модна къща „Лада“ и на Националния дворец на културата през 1980 г. Скулптурата на лъва, наличната документация и архитектурните декорации са предадени за съхранение в Националния военноисторически музей. След решение на Столичния общински съвет (2014 г.) за възстановяване на паметника през ноември 2017 г. бронзовият лъв е осветен и върнат на мястото си с отдаване на военни почести за загиналите герои. В основата му е поставена гилза с пръст от мемориала край Тутракан „Военна гробница – 1916“.

Министърът на външните работи Петко Стайнов подписва Съглашението за примирие, Москва, 28 октомври 1944 г.На 28 октомври 1944 година в Москва е подписано Съглашението за примирие.
Съглашението подписват маршал Фьодор Толбухин, представител на Съветското главно командване, генерал-лейтенант Джеймс Хамел, представляващ Върховния командващ на съюзниците в Средиземноморския район и делегатите на българското правителство – министрите Петко Стайнов, Добри Терпешев, Никола Петков и Петко Стоянов. Неговите военни, политически и икономически клаузи задължават победена България да разоръжи намиращите се на нейна територия германски военни части, да издържа и да предоставя такива сухопътни, морски и въздушни сили, които могат да бъдат определени за служба под общото ръководство на Съюзното (Съветското) Главно командване, да предприеме незабавни мерки за евакуирането от гръцка и югославска територия на онези българи, които са били български поданици към 1 януари 1941 г., да разтури всички прохитлеристки организации, да сътрудничи за задържането на лица, обвинени във военни престъпления и за тяхното съдене, да изплаща парични суми в българска валута и да предоставя стоки, средства и услуги на Съюзното (Съветското) Главно командване за изпълнение на неговите функции. За следене и регулиране на условията за примирие е учредена Съюзна контролна комисия под председателството на Съюзното (Съветското) главно командване с участието на представители на Великобритания и Съединените американски щати.

 

Нов пакет военна помощ на САЩ за Украйна на стойност 150 милиона долара

28.10.2023, 20:52

Министерството на отбраната на САЩ на 26 октомври 2023 г. обяви за предоставянето на нов пакет от американска военна помощ за Украйна на обща стойност до 150 милиона долара.

Новият пакет военна помощ за Украйна се отпуска със заповед на президента на САЩ в рамките на неговите административни правомощия (Presidental Drawdown of Security Assistance – PDA) и представлява оперативно разпределение на имущество от Министерството на отбраната на САЩ.

Това е 49-ият президентски пакет от военна помощ за Украйна чрез PDA от август 2021 г.

 

Словакия получи от Германия два зенитно-артилерийски комплекса MANTIS

28.10.2023, 20:40

Министерството на отбраната на Словакия съобщи, че на 24 октомври 2023 г. в базата на 11-та бригада на ВВС на Словакия (интегрирана система за противовъздушна отбрана) в Нитра се проведе церемония по предаването на въоръжение на тази част на две 35-мм стационарно-возими зенитно-артилерийски установки MANTIS, произведени от германската Rheinmetall group.

 

САЩ временно спират износа на цивилни огнестрелни оръжия и боеприпаси

28.10.2023, 20:31

САЩ спират издаването на лицензи за износ на повечето цивилни огнестрелни оръжия и боеприпаси за 90 дни за всички неправителствени потребители, обяви Министерството на търговията.
Ведомството се позовава на интересите на националната сигурност и външната политика, съобщава Ройтерс.
Министерството не дава повече подробности за решението си. То посочва, че „спешен преглед“ ще оцени „риска от отклоняване на огнестрелни оръжия към организации или дейности, които насърчават регионалната нестабилност, нарушават човешките права или подклаждат престъпници дейности."
Американското търговско министерство отказва да коментира въпроса извън съобщението, публикувано на сайта му.
Мярката обхваща повечето от оръжията и боеприпасите, които могат да бъдат закупени в оръжеен магазин в САЩ, според Джоана Рийвс, адвокат, който специализира в контрола върху износа на огнестрелни оръжия в адвокатската кантора Reeves & Dola във Вашингтон.
Тя посочва, че Министерството на търговията на страната никога не е предприемало толкова мащабни действия.
Експортните лицензи за Украйна и Израел, както и някои други близки съюзници, ще бъдат освободени от временната мярка.
Американските компании, които продават огнестрелни оръжия, включително Sturm Ruger & Co., Smith & Wesson Brands и Vista Outdoor, ще бъдат засегнати от забраната за износ.
Отвъдморските клиенти, които са засегнати от мярката, са дистрибутори и магазини, които продават огнестрелни оръжия.
Износителите могат да продължат да подават заявки за лицензи по време на паузата, но те ще бъдат „задържани без действие“ до отмяна на мярката. Тя няма да засегне вече издадените лицензи за износ.
За пратки до правителствени клиенти износителите трябва да посочват конкретни крайни потребители. Заявките с неназовани правителствени, военни и полицейски потребители ще бъдат „върнати без действие“.
Източник: https://www.investor.bg/

 
 

Варна преди фотографията: Руската обсада на Варна върху гравюра от 1830 година

28.10.2023, 19:48

Гравюрата върху медна плоча с размери 21,2 х 14,8 см (размер на листа 22,4 x 35 см), е с неизвестен автор. Датирана е към 1830 г. Гравюрата е поглед към Варненската крепост от „Турна тепе“ (Жеравен връх) по време на руската обсада (22 юли 1828 – 29 септември (11 октомври) 1828 г.). На преден план е представена императорската палатка, пред нея палатката за църковни служби (параклис). Под тях в равнината – палатките на руската армия. В далечината – Варненската крепост, с червени керемидени покриви и извисяващи се над тях островърхи минарета на джамии, и Варненският залив, пълен с бомбардиращи крепостта руски военни кораби.
Източник: http://morskivestnik.com, Анастас Ангелов

 
 

САЩ ще разработят модерна версия на свое тактическо ядрено оръжие

28.10.2023, 18:00

САЩ ще разработят модерна версия на тактическото си ядрено оръжие B61 за потенциална употреба срещу “по-труднодостижими” военни цели, съобщи Пентагонът, предаде ДПА.
Конгресът на САЩ все още трябва да даде одобрението си за проекта, се казва в прессъобщение на Министерството на отбраната.
Бомбата, обозначена като B61-13, ще бъде произведена от Националното управление за ядрена безопасност  към Министерството на енергетиката и ще може да се използва с модерни самолети. Според Пентагона въвеждането на B61-13 не е отговор на конкретно събитие, а “отразява текущата оценка на променящата се среда в областта на сигурност”.
Производството няма за цел да увеличи общия брой на оръжията в ядрения арсенал на САЩ. По-скоро то трябва да осигури на американския президент “допълнителни възможности срещу определени по-трудни и големи военни цели” и да замени някои бомби 62-7.
Ядрените оръжия тип В61 са част от запасите на САЩ от десетилетия и редовно се доразвиват, припомня ДПА.
Източник: bta.bg

 
 

 

Секретни документи! Украйна внася тайно касетъчни боеприпаси от Турция

27.10.2023, 21:30

Документи сочат, че Украйна се е сдобила с турски касетъчни боеприпаси през юли, пише Sam Skove във вашингтонският сайт в областта на отбраната „Дифенс уан“ (Defense One). Новите сведения потвърждават предишни твърдения за такъв внос, които бяха отхвърлени от Анкара и Киев, съобщава БТА.
Осемнадесет пратки с касетъчни боеприпаси M483A1 и етикет, указващ турски произход, са пристигнали в Украйна на 31 юли, сочи украинска документация за вноса, с която разполага американската компания за съхраняване на търговски данни „Импорт джиниъс“ (Import Genius). Всеки от 155-милиметровите снаряди съдържа 88 субмуниции, предназначени за нанасяне на поражения на по-голяма площ отколкото могат стандартните артилерийски боеприпаси.
Документите потвърждават снимка, публикувана в социалните мрежи през август, на която се твърди, че са показани муниции M483A в Украйна. Заместник-директорът по въоръженията на неправителствената правозащитна организация "Хюман райтс уоч" Марк Хизнай определи оръжията като такива от 1995 г. През януари сп. „Форин полиси“ писа, че според неназовани американски и европейски официални лица Турция е изпращала от края на 2022 г. касетъчни боеприпаси на Украйна.
Не е ясно до каква степен правителството на Турция е участвало в решението за изпращане на касетъчните боеприпаси в Украйна, посочва "Дифенс уан" в светлината на новите сведения. В регистрите за внос като изпращач е посочена Romtehnica, румънска търговска компания, собственост на румънското министерство на отбраната, а не Турция. Както Турция, така и Украйна по-рано отрекоха турски касетъчни боеприпаси да са били изпращани в Украйна.
Въпреки че в пратките не са посочени количествата снаряди или индивидуалните цени, изчисленията на "Дифенс уан", базирани на обща стойност и тегло, показват, че Украйна е закупила 6074 снаряда на цена от 2972 долара за снаряд. Според документите за внос, предоставени от "Импорт джиниъс" снарядите са произведени между 1994 г. и 2022 г. и са били ремонтирани преди изпращането им.
Вносът през юли е единственият, посочен в базата данни на "Импорт джиниъс", което предполага, че снарядите, за които съобщава "Форин полиси", са изпратени по друг начин или че записите не са пълни, отбелязва още американското издание.
Употребата на такива муниции е забранена в множество държави поради големия им обсег и непредвидимите смъртоносни последици, които могат да имат. Те предполагат висока степен на опасност за цивилни хора дълго време след първоначалното избухване - седмици или дори години по-късно, посочва сайтът. До 14 процента от снарядите M483A1 не успяват да се взривят при първоначалното изстрелване.
Източник: https://fakti.bg/

 

С до 25% скачат приходите на американските оръжейни компании

27.10.2023, 17:26

Войната в Украйна започва да увеличава приходите на доставчиците в областта на отбраната, като клиенти като правителството на САЩ допълват доставките, изпратени до Украйна, а страните в Европа се въоръжават с поглед към агресията на Москва.
Американски отбранителни изпълнители като Lockheed Martin, General Dynamics и други очакват съществуващите поръчки за стотици хиляди артилерийски снаряди, стотици ракетни прихващачи Patriot и скок в поръчките за бронирани превозни средства, да подкрепят резултатите им през следващите тримесечия.
В края на миналата година бяха подписани нови договори за директна доставка на Украйна - или за замяна на американски оръжия, изпратени в Украйна. Приходите сега текат към големите изпълнители в областта на отбраната.
Lockheed, General Dynamics и RTX отчетоха по-добри от очакваните резултати през последните няколко дни и ръководителите очакват както конфликтът в Украйна, така и войната на Израел с палестинската въоръжена групировка Хамас да стимулират търсенето в краткосрочен план.
"Преминахме от 14 000 снаряда на месец до 20 000 много бързо. Работим предсрочно, за да ускорим този производствен капацитет до 85 000, дори до 100 000 снаряда на месец," каза Джейсън Айкен, главен финансов директор на General Dynamics, по време на разговор с анализатори на Wall Street в сряда.
"Мисля, че ситуацията в Израел само ще окаже допълнителен натиск върху това търсене."
Подразделението Combat Systems на General Dynamics, което произвежда бронирани превозни средства, танкове и артилерия, използвана от Украйна, отбеляза увеличение на приходите си с почти 25% спрямо същия период преди година.
RTX, която произвежда ракети AMRAAM, използвани в Украйна, заяви във вторник във вторник пред анализаторите на Уолстрийт, че е получила поръчки на стойност 3 милиарда долара след инвазията на Русия през февруари 2022 г., които са свързани с попълване на военни запаси в Украйна и САЩ.
Продажбите през третото тримесечие на сегмента за отбранителни системи на Northrop Grumman се повишиха с 6% поради голямото търсене на боеприпаси и ракетни двигатели, използвани в управляеми ракетни системи с многократно изстрелване (GMLRS), които играят решаваща роля в подкрепата на отбранителните усилия на Украйна срещу Русия сили.
Това е част от световната тенденция. Шведският Saab повиши прогнозата си за продажбите за цялата година в четвъртък, а германският Rheinmetall заяви, че печалбата за третото тримесечие е скочила поради силното търсене на оръжия и боеприпаси.
По време на последното си искане за 106 милиарда долара нови фондове за Украйна, Израел, Индо-Тихоокеанския регион и правоприлагането на границата, президентът на САЩ Джо Байдън на 20 октомври каза, че част от допълнителното искане ще отиде при компании, които запълват производството на американски оръжия, изпратени в чужбина. Байдън спомена ракети Пейтриът, произведени в Аризона, и "артилерийски снаряди, произведени в 12 щата в цялата страна", като посочи Пенсилвания, Охайо и Тексас.
Разбира се, ръководители от няколко отбранителни фирми на скорошно търговско изложение предупредиха, че липсата на квалифицирана работна ръка и проблемите с веригата за доставки продължават да възпрепятстват капацитета на компаниите да изпълняват поръчки.
Източник: https://news.bg/

 

През ноември в МО и армията ще получат допълнителни възнаграждения

27.10.2023, 11:38

Министърът на отбраната Тодор Тагарев подписа заповеди за изплащане на награди и допълнително възнаграждение за постигнати резултати от военнослужещите и цивилните служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.

Възнагражденията ще бъдат изплатени с месечните заплати за ноември 2023 г., съобщава Пресцентърът на МО.
Финансовите средства се осигуряват от реализирани собствени икономии през 2023 г. от средствата за персонал в Министерството на отбраната и Българската армия.

 

Разкриха тайната на създаването на първия съветски стратегически бомбардировач Ту-4

27.10.2023, 09:25

Научно-техническото разузнаване (НТР) на СССР се е сдобило с чертежи и инструкции за експлоатацията на американския самолет B-29, въз основа на които всъщност е създаден първият съветски стратегически бомбардировач Ту-4, каза директорът на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин.
"В резултат на операцията на НТР е своевременно получен набор от чертежи, описания и инструкции за експлоатацията на самолета B-29, чието детайлно изучаване помага на конструкторско бюро 'Туполев' в най-кратки срокове да разработи руски стратегически бомбардировач", съобщава РИА "Новости" думите на Наришкин в авторската статия за сп. "Национална отбрана".
Той напомни, че САЩ, използвайки, както им се струва, неуязвимостта на своята стратегическа авиация, за да упражняват психологически натиск, регулярно нарушават въздушно пространство на СССР в Далечния изток в следвоенните години. За да спрат провокациите, руските специалисти, използвайки фактора на неблагоприятните атмосферни условия и като изпращат съответните радиосигнали от съветска територия, успяват да примамят три свръхмощни американски бомбардировача B-29 до летище край Владивосток, пише "Взгляд".
За това време самолетът B-29 е нова дума по всички направления на развитие на системите за авиационна техника (планер, двигатели, контрол, навигация, комуникации, прицелно бомбардиране и друго въоръжение), продължава Наришкин. Именно от самолета B-29 са хвърлени първите атомни бомби и с влизането на администрацията на президента Хари Труман в Белия дом възниква заплаха от тяхното използване на територията на СССР.
"По предложение на външното разузнаване ръководството на страната взема решение да не връща получените самолети, изпращайки само техните екипажи по дипломатически канали в САЩ", каза Наришкин.
Вътрешни специалисти и летци-изпитатели за кратко време усвояват американските самолети и в най-строга тайна ги местят на закрито летище край Москва. Конструкторското бюро "Туполев" трябва да направи свой собствен аналогичен самолет възможно най-бързо. Изпълнението на тази задача е невъзможно без наличието на съответната американска пълна техническа документация, получена от съветските разузнавачи. - Още за Ту-4
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Плавала ли е първата българска подводница УБ-18 по река Дунав?

27.10.2023, 09:18

Няколко промонархически интернет сайта разпространяват тази снимка, публикувана в немско (или австрийско?) издание по време на Първата световна война. На нея добре се вижда първата българска подводница УБ-18, а в пояснителния текст се съобщава, че на борда й се намират престолонаследникът принц Борис и принц Кирил. Това отдавна не е новина за българските изследователи.
Известно е, че при първото демонстрационно плаване във Варненския залив, направено ден след вдигането на българския флаг на подводницата, на борда й се намират както принцовете Борис Търновски и Кирил Преславски, така и началникът на Щаба на Действащата армия полковник (една година по-късно генерал-майор) Иван Луков. Позовавайки се на спомените на кондуктора (флотско звание през този период, съответстващо на фелдфебел) Мишо Бачовски (старши минен специалист от първия екипаж на УБ-18) проф. д-р Вълкан Вълканов цитира диалог между принц Борис Търновски и полковник Иван Луков. „Дано не научи дъртия (визирайки баща си цар Фердинанд І) че сме слизали с подводника на дъното на морето“ - заявява престолонаследникът. На което полковникът отвръща: „Голям риск направихме, Ваше височество, с влизането Ви в подводника за първо плаване“…
Да, но в текста под снимката от посочената публикация, се твърди, че подводницата е снимана по време на плаване по река Дунав! Такова плаване, нито с принцовете, нито без тях, няма фиксирано в известните до сега документи за участието на УБ-18 в Първата световна война. Направих консултация с проф. дин Велико Лечев, който най-обстойно е изследвал корабоплаването по река Дунав по време на Първата световна война. Според него, в прегледаните от него стотици документи на немски, руски, румънски и български език, има само едно съобщение за поява на подводница в най-долното течение на река Дунав, но става въпрос за руска, а не за българска подводница.
Остава ни само да гадаем защо се е появила такава публикация в този си вид. Неинформираност на редакцията, или тъкмо обратното - публикация с цел дезинформация на противника, в чиито ръце би могло да попадне изданието? Вдигането на българския флаг на подводницата УБ-18 е проведено в условията на строга секретност и дори във Варна никой (освен определени длъжностни лица) не узнава за това събитие, състояло се в пристанището на Евксиноград. И изведнъж - бием тъпана за нейното плаване с принцовете на борда, но в издание на съюзническа държава… Казват, че използването на медиите за дезинформация на противника е патент на Наполеон. Повече от век след неговите войни това вече е обичайна практика. Основание за такова подозрение ни дава видът на брега, който се вижда зад подводницата. Май е твърде висок за речен бряг… - Още за подводник №18
Източник: http://morskivestnik.com, Атанас Панайотов

 
 

Исторически календар

27.10.2023, 09:14

На 27 октомври 1875 година в Сливен е роден генерал-майор Петър Мидилев (1875 – 1939).
Завършва Военното училище в София (1897) и Николаевската академия на Генералния щаб в Санкт Петербург, Русия (1904). Служи като младши адютант в щаба на 3-та пехотна балканска дивизия (1904 – 1906), началник-щаб на 1-ва бригада от 3-та пехотна дивизия (1906 – 1908) и адютант в 1-ва военноинспекционна област (1908 – 1910).
По време на Балканските войни (1912 – 1913) е старши адютант в 3-та пехотна дивизия и воюва при Одрин и Чаталджа. От 1914 г. инспектира класовете във Военното училище, а през 1915 г. е дружинен командир в 9-и пехотен пловдивски полк.
Воюва в Първата световна война (1915 – 1918) като началник-щаб на 2-ра пехотна тракийска дивизия (1915 – 1916), началник на Оперативното отделение в щаба на 1-ва армия (1916 –1917), командир на 58-и пехотен полк (1917) и началник на Оперативния отдел в щаба на 1-ва армия (1917 – 1918).
На 12 октомври 1918 г. е назначен за началник на Военното училище, а през ноември 1919 г. – за Главен интендант на войската. От 3 септември до 3 декември 1920 г. заема длъжността началник на Щаба на армията, след което излиза в запаса. През 1924 – 1934 г. е подпредседател на Съюза на запасните офицери, а в периода 1934 – 1935 г. – министър на вътрешните работи. Награден с военен орден „За храброст“ ІV степен 1 клас и ІV степен 2 клас.

 
 

На тази дата през 1961 година

27.10.2023, 09:09

С указ № 480/27.10.1961 г. на Президиума на Народното събрание на Република България е връчено бойното знаме на 44 вертолетен авиополк (ВАП), основан с разпореждане № 00267/30.09.1961 г. на началник ГЩ. За командир е назначен летецът- пилот майор Милан Асенов Миланов.
Полкът е базиран на летище Пловдив. Подготовката на 44 ВАП започва с 3 вертолета Ми-4 и 4 Ми-1, които достигат през 1963 г. до 37 броя Ми-4 и 12 броя Ми-1. Съвременните вертолети 8 броя Ми-8 и 14 Ми-2 постъпват в периода 1970 – 1978 г. През 1985 г. на въоръжение влизат 19 броя Ми-17 и Ми-17П. Доставката на бойните вертолети Ми-24Д и Ми-24В през 1978 г. повишават бойните възможности на полка. Пребазирането на 44ВАП на летище Крумово се извършва през1980 г. Със създаването на 13 вертолетен полк бойни вертолети (впбв) през 1983 г., бойните вертолети се пребазират на летище Стара Загора. Летателният, инженерно-техническият и осигуряващ състав изпълняват задачи за транспортиране на войски, бойна техника, включително на външен товар, десантиране, специални задачи. Извършват аварийно-спасителни работи, авиомедицинска евакуация, спасително-издирвателни операции над суша и море, в интерес на армията и гражданските структури, гасене на пожари на територията на страната и извън нея, както и операции по ликвидиране на последствията от бедствия, аварии и катастрофи. Летателният състав се подготвя за изпълнение на задачи във всички метеорологични условия денем и нощем, над суша и море.
През 1994 г. след промяната в структурите на армията, 44 ВАП се реорганизира в 24 вертолетна авиобаза(ВАБ). През лятото на 1999 г. шест летци и група от инженерно-техническия състав от авиобазата преминават успешно курс за приучване на вертолет Бел-206 във Форт Уърт, Тексас, САЩ. Първите американски вертолети 6 Бел-206 и 1 Бел-430 пристигат в България през 1999 г. От 2000 г. бойните вертолети от Ст. Загора се завръщат в състава на 24 вертолетна авиобаза. В периода 2006-2007 г. Двадесет и четири летци и група от инженерно-техническия състав от авиобазата преминават успешно курс за приучване на вертолет Кугър (COUGAR AS 532 AL) в Маринян, Франция. Първите вертолети френско производство пристигат през 2006 г.
44ВАП и наследника му 24АБ участват в най- мащабните учения на Варшавския договор, в съвместни мисии в страната и чужбина след членството на България в структурите на НАТО.
В авиобазата се поддържа постоянно бойно дежурство за Аварийно спасително осигуряване (АСО) с готовност за излитане в рамките на 30 минути. - Още за 24-та АБ

 
 

 

Руските депутати одобриха на първо четене проектобюджет за 2024-2026 г., предвиждащ значително увеличение на военните разходи

26.10.2023, 20:11

Руските депутати одобриха днес на първо четене проектобюджет за 2024-2026 г., в който се предвижда увеличение от близо 70% на военните разходи за следващата година, предаде Франс прес.
Според АФП това е индикация, че Кремъл преориентира цялата си политика към войната в Украйна.
В Думата (долната камара на руския парламент) 320 депутати гласуваха “за” тригодишния бюджет, а 80 гласуваха “против”. Според Франс прес проектобюджетът е бил представен накратко и не е имало реални дебати по него.
Сериозното увеличение на военните разходи показва решимостта на Москва да продължи войната си в Украйна въпреки високата човешка и икономическа цена, която плаща за нея, отбелязва АФП.
Руското правителство не крие намеренията си.
Бюджетът за 2024 г. “е насочен към нашата основна задача: да гарантираме победата си”, каза днес финансовият министър Антон Силуанов в парламента, преди гласуването на проектобюджета.
“Всичко за фронта, всичко за победата!”, заяви Леонид Слуцки, председател на националистическата Либерално-демократическа партия на Русия (ЛДПР) и на комисията по външни работи в Думата.
В края на миналия месец Кремъл заяви, че е “абсолютно необходимо” да бъдат увеличени военните разходи предвид ситуацията със сигурността.
Източник: bta.bg

 

Словакия спира военната помощ за Украйна, обяви премиерът Фицо след встъпването си в длъжност

26.10.2023, 20:04

Словакия обяви, че спира военната помощ за Украйна. Информацията за това дойде непосредствено след като проруският популист Роберт Фицо встъпи в длъжност за четвъртия си мандат като министър-председател.
До момента Словакия беше един от най-твърдите поддръжници на Киев след началото на войната през февруари миналата година, като осигури доставки на оръжие и бързо отвори границите си за украинските бежанци.
Военната помощ обаче остава в историята, обяви премиерът Роберт Фицо. „Ограничаваме помощта си до гражданска и хуманитарна и няма да доставяме повече оръжия“, заяви той след като в сряда за четвърти път положи клетва като министър-председател в Братислава.
Фицо често е определян като проруски популист, а сега в правителството му освен неговата партия „Посока-социалдемокрация“ влизат и лявоцентристката формация „Глас“ и националистическата Словашка национална партия. Още след изборите през септември се появиха опасения, че победата на новия-стар премиер ще бележи повратна точка във външната политика на страната и ще постави на изпитание единството на НАТО и ЕС. Припомняме, че Фицо вече се противопостави на европейските санкции срещу Москва, постави под съмнение успеха на украинската контраофанзива и смята да спре Киев по пътя му към Алианса.
Източник: bta.bg

 

АА: Република Турция навлиза в новия си век със стабилни постижения в сферата на отбраната

26.10.2023, 19:57

Турция чества своята 100-годишнина със стотици произведени в страната оръжейни системи, от ракети до минохвъргачки. Това предаде Анадолската агенция (АА) за БТА съгласно споразумението за обмен на информация между двете агенции.
Заради стратегическото си географско местоположение, сцена на много конфликти през вековете, Турция винаги се е нуждаела от отбранителни средства на високо ниво, за да се защити. Поради обтегнатите си отношения с някои страни тя обаче се сблъсква с ембарго или трудности при получаването на тези системи.
През 1985 г. страната създава Администрация за развитие и подкрепа на отбранителната промишленост, която по-късно става Президентство на отбранителните индустрии, на фона на оръжейно ембарго, свързано с нейната мирна операция в Севернокипърска турска република.
Периодът 1985-2004 се счита за основополагащ за турската отбранителна промишленост, като първоначално отбранителните компании работят като подизпълнители, запълвайки празнината между обучена работна сила и технологии и влагайки в инфраструктурни инвестиции.
През този период беше създадена Фондацията на турските въоръжени сили (TAFF), а под нейната шапка през 1988 г. се появиха и компаниите „Аселсан“ (Aselsan), „Хавелсан“ (Havelsan), „ТАИ“ (TAI), „Ишбир“ (Isbir), „Аспилсан“ (Aspi̇lsan) и „Рокетсан“ (Roketsan), които станаха движещата сила на турската отбранителна промишленост.
Благодарение на нарастващия брой местни отбранителни компании страната спечели значителна позиция особено през последното десетилетие.
Така вносът в страната на стоки за отбрана намаля значително, а Турция стана износител на някои продукти. Четири турски отбранителни гиганта – „Аселсан“, „Хавелсан“, „ТАИ“ и „Асфат“ (Asfat) – влязоха в списъка на най-големите износители на отбранителна продукция на изданието „Дифенс нюз“, със седалище в САЩ.
През миналата година износът на отбранителна техника от Турция възлиза на 4,5 милиарда долара.
Последни събития
Производителят на безпилотни летателни апарати „Байкар“ (Baykar) продължава да тества новия си боен дрон „Байрактар ТБ3“ (Bayraktar TB3), като същевременно изнася друг боен дрон – „ТБ2“.
„Байкар“ също продължава изпитанията на своя безпилотен изтребител „Байрактар Къзълелма“ (Bayraktar Kizilelma).
Фирмата наскоро представи и крилата ракета „Кеманкеш“ (Kemankes).
Турската държавна авиационна компания „ТАИ“ (TAI), която има широка продуктова гама, от хеликоптери и тренировъчни самолети до дронове, тази година показа своето четвърто поколение изтребител „Каан“ (Kaan).
Очаква се през 2028 г. „Каан“ да полети с двигател местно производство. Турция има амбицията до 2030 г. да замени съществуващия си флот от изтребители „Ф-16“ със самолети от ново поколение, включително с „Каан“.
Турските отбранителни гиганти „Аселсан“ и „Рокетсан“ се съсредоточиха върху разработването на местна система за противовъздушна отбрана, която е от решаващо значение за безопасността на страната.
Въпреки че има няколко системи за различни височини в процес на изпитания, на преден план излезе системата за противовъздушна отбрана „Сипер“ (Siper) с обхват от 800 километра.
Турският производител „Сарсълмаз“ (Sarsilmaz) произвежда различни видове и размери оръжия от много отдавна, като неговият пистолет „Сар 9“ (Sar 9) печели награди няколко пъти на американския пазар.
Страната също направи значителен скок във военноморската техника, като тази година в сътрудничество с испанска фирма произведе самолетоносач, който може да бъде оборудван с безпилотни летателни апарати.
В резултат на националния проект за производство на кораби МИЛГЕМ Турция вече разполага с много военни кораби и снабди с кораби и Пакистан.
Освен военни транспортни средства страната произвежда подсистеми, стратегически части за отбранителна техника и софтуер.
През 2021 г. Канада блокира износа на компонент за камера, използван в турските дронове, но турският отбранителен гигант „Аселсан“ успя да произведе подобен за кратък срок и турските дронове бяха оборудвани с тази система.
През годините заради наложено ембарго или забрана турските отбранителни компании и инженери успяха да разработят и заменят вносните компоненти с местни продукти и системи.
Турция също така организира големи отбранителни и технологични събития като SAHA Expo, IDEF и TEKNOFEST, за да покаже своите разработки и най-новите си продукти пред света.
Източник: bta.bg

 

Българската армия започва възстановително-ремонтни дейности по инженерното съоръжение на границата

26.10.2023, 14:20

В изпълнение на решение на Министерския съвет от 12 октомври 2023 г. военнослужещи от Българската армия ще извършат възстановително-ремонтни дейности по инженерното съоръжение от възпрепятстващ тип на българо-турската граница и прилежащия към него път, съобщава Пресцентърът на МО.
Формирование от 20 военнослужещи с 10 единици техника от 55-ти инженерен полк - Белене от състава на Сухопътните войски започва работа по изпълнение на съвместния план на Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната за дейностите по извършване на неотложни ремонтно-възстановителни дейности по държавната граница и прилежащия път.
В срок до 31 декември 2023 г. ежедневно ще бъдат извършвани строително-монтажни дейности по съоръжението от възпрепятстващ тип и възстановяване на прилежащия път.
Необходимите строителни и монтажни материали, стопански инвентар и оборудване се осигуряват от Главна дирекция „Гранична полиция“, в рамките на неусвоените финансови средства, одобрени по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2022 г.

 

Исторически календар

26.10.2023, 08:51

На 26 октомври 1855 година в Габрово е роден генерал-майор Христо Цонев Луков (1855 – 1923).
Завършва Военното училище в София (1880) и служи в пехотата. Участва в Сръбско-българската война (1885) като адютант по стопанската част.
През Първата балканска война (1912 – 1913) е етапен комендант в с. Стралджа, Ямболско.
Във Втората балканска война (1913) поема командването на новосформираната 13-а пехотна дивизия (62-ри, 63-ти и 64-ти пехотен полк, 13-и артилерийски полк и 13-а пионерна рота), с която воюва срещу сръбските войски.
По време на Първата световна война (1915 – 1918) ръководи последователно Етапното и Транспортното отделение в Главно тилово управление. След войната преминава в запаса (1918). Награден с военен орден „За храброст“ ІV степен 2 клас.

На 26 октомври 1865 година в Калофер е роден генерал-майор Генко Мархолев (1865 – 1937).
Участва в Сръбско-българската война (1885) като доброволец в 1-ви пехотен софийски полк и се отличава в боя при Гургулят (7 ноември). През 1887 г. завършва Военното училище в София и служи в 3-ти и 1-ви конен полк. На 15 октомври 1912 г. е назначен за началник на Кавалерийската школа, а от 7 ноември с. г. командва Лейбгвардейския конен полк в състава на 2-ра армия при Одрин. Под неговото ръководство гвардейците охраняват левия фланг на войските от Източния сектор и извършват успешни разузнавания и нападения на турските предни постове. Като командир на Конния отряд (Лейбгвардейски конен полк, Тимошки сръбски конен полк, Дунавски сръбски конен полк) участва в щурма и превземането на Одринската крепост (11 – 13 март 1913). Начело на отряда влиза в Одрин и пленява коменданта на крепостта Шукри паша и неговия щаб в укреплението Хадарлък (13 март 1913).
Във Втората балканска война (1913) командва Лейбгвардейския конен полк в боевете при вр. Букова глава и Босилеград, а след войната – 2-ри конен полк. От 1 януари 1916 г. заема длъжността командир на 2-ра конна бригада, с която участва в овладяването на Македония през Първата световна война (1915 – 1918). На 12 ноември 1916 г. излиза в запаса, а на 6 май 1936 г. е произведен в звание генерал-майор. Награден с военен орден „За храброст“ ІІІ степен 2 клас и IV степен.

На 26 октомври 1866 година в Копривщица е роден генерал-майор Димитър Кацаров (1866 – 1958).
Завършва Военното училище в София (1887) и Щабен офицерски курс във Виена (1894). От 1887 до 1903 г. командва последователно 3-та, 6-а и 8-а батарея в 4-ти артилерийски полк. През есента на 1903 г. поема командването на 1-ва батарея от 1-во товарно артилерийско отделение, след което е назначен за командир на отделение във 2-ри артилерийски полк (1906 – 1911), помощник-командир на 2-ри (1911 – 1912) и на 5-и артилерийски полк (1912).
Участва в Балканските войни (1912 – 1913) като командир на 5-и нескорострелен артилерийски полк и се сражава при Ески Полос, Петра, Караагач и Чаталджа.
До включването на България в Първата световна война (1915 – 1918) е началник на Строево-домакинското отделение в Артилерийската инспекция (1913 – 1914) и командир на 4-ти артилерийски полк (1914 – 1915).
По време на войната командва 1-ва артилерийска бригада, с която се сражава при Пирот, Власотинци, Лесковац (1915) и на Добруджанския фронт (1916). През февруари 1918 г. е назначен за помощник-началник на артилерията в Действащата армия, а след края на Първата световна война – за Инспектор на артилерията (1918 – 1919). На 1 октомври 1919 г. излиза в запаса. Награден с военен орден „За храброст“ ІІІ и ІV степен.

 

Варна преди фотографията: Атаката на първи бастион на Варненската крепост - две немски гравюри от 1828 г.

26.10.2023, 08:43

Гравюрата № 1 (в ляво), с размери 21,2 х 16 см, е с неизвестен автор. Тя е издадена от издателството „Johann Andreas Endter Erben” (1670-1854) в Нюрнберг (Nuremberg) през 1828 г.
Авторът представя мощна крепостна стена, усилена с полукръгли, високо извисяващи се над куртината кули. Руските егери щурмуват разрушения от мина Първи бастион. Това е представата на немския художник за Варненската крепост.
Атаката на Първи бастион (по време на Руско-турската война от 1828-1829 г.), взривен от мина на 21 септември (3 октомври) 1828 г. , е извършена на 25 септември (7 октомври) 1828 г. в 5 часа сутринта. В нея участват 110 стрелци от 13-и и 14-и егерски полкове, под командването на капитан Николай Абрамович Докудовски (Докудовский) от 13-и егерски полк и 40 матроси от Черноморския флот, под командването на лейтенант Ефим Петрович Зайцевски (Зайцевский) и мичман Карл Адамович Гюленген [4]. Атакуващият отряд е в състав от 620 души, под командването на подполковник Лисецки (Лисецкий), командир на 13-и егерски полк и резерв от 1 060 души, под командването на флигел-адютант полковник княз Алексей Яковлевич Лобанов-Ростовски (Ростовский). С привлечените резерви руснаците задържат бастиона повече от два часа, но са изтласкани от турците с тежки загуби.
Гравюрата № 2 е с неизвестен автор. Тя има размери 21,2 x 16 см. Авторът представя мощна крепостна стена, усилена с квадратни високо извисяващи се над куртината кули. Руските егери и матроси щурмуват разрушения от мина бастион. В залива на Варна - руският военен флот.
Източник: http://morskivestnik.com, Анастас Ангелов

 

Самозарядният пистолет на Браунинг

26.10.2023, 08:40

Джон Браунинг е един от най-известните оръжейни конструктори, а оръжието, произведено в милионен тираж и донесло му слава е пистолет с индекс M 1900. Сега ви представяме една интересна дисекция на този самозаряден пистолет, направена от доц. д-р инж. Георги Маринов, който твърди, че именно Browning M 1900 е пистолетът, запалил Първата световна война.
Едно от първите оръжия, които Браунинг създава във Fabrique Nationale е неговият самозаряден пистолет 7,65 mm Browning M 1900. Преди това, през 1899 г., конструкторът разработва новия пистолетен патрон 7,65 mm Browning. Патронът е зареден с 0,16 г бездимен барут, което му осигурява превъзходство по своята поразяваща способност над револверните патрони с димен барут. Куршумът му с маса 5,6 г се изстрелва с начална скорост около 310 м/с и получава дулна енергия около 220 джаула.
Пистолетът 7,65 mm Browning M 1900 е самозарядно оръжие, автоматиката на който работи на принципа на отката на свободния затвор при неподвижна цев. Характерна особеност на оръжието, че възвратната пружина е разположена над цевта, което е създало условия да се намали значително общата широчина на оръжието.
Друга особеност на пистолета е, че възвратната му пружина изпълнява ролята и на бойна пружина. Ударно-спусковият му механизъм е с единично действие. Предпазителят е разположен отляво на рамата на оръжието. Ниското разположение на цевта е наложило прозорецът за изхвърляне на изстреляните гилзи да се изработи на рамата.
Прицелните приспособления са открити нерегулируеми. Горният край на лоста, съединяващ възвратно-бойната пружина с ударника, служи като указател за взвеждането на ударника. При спуснат ударник лостът прикрива прореза в мерника и закрива линията на прицелване. Дължината на цевта на пистолета първоначално била 122 мм, а впоследствие тя била намалена до 102 мм. Захранването с патрони се осъществява от едноредов пълнител с вместимост 7 патрона.
Ключалката на пълнителя е разположена в долната задна част на ръкохватката. Оръжието се получило компактно и мощно, като превъзхождало всички съществуващи до този момент пистолети и револвери. В периода от 1900 до 1911 г. били произведени около 700 000 пистолета от този модел. Оръжието било широко използвано от полицейските сили и граждански лица, като значително количество копия от него били произведени в Азия - основно в Китай. През 1912 г. бил произведен неговият милионен екземпляр. - Още пистолети

 
 

Джон Т. Томпсън – оръжейният създател, който открадна дизайнът на всяко качествено оръжие

26.10.2023, 08:38

Прословутият автомат „Томпсън“ нашумява много сериозно през Втората Световна война. Можем да видим, че дори Уинстън Чърчил има снимки с безпогрешното оръжие с дисков пълнител. Жителите на Сицилия, които все пак успяват да намерят пътя до Щатите, също приемат оръжието като един ефективен инструмент за разчистване на сметките, особено около сухия период на САЩ. Какво обаче трябва да знаем за това магическо оръжие и неговият създател.
Бригаден генерал Джон Т. Томпсън променя значително воденето на битки, но нека не забравяме, че освен мистичният Томпсън, генералът разработва и още някои интересни идеи за подобряването на военната индустрия. За повечето създатели, едно изобретение е напълно достатъчно да останат в историята само с едно изобретение, но генерал Томпсън дава малко повече на света, впрочем много повече от другите оръжейни производители........Прочети още

 

 
 

Великите битки, променили историята – Виена (1529 г.)

25.10.2023, 21:50

Военната история е изтъкана от много епоси и легенди. Могъщи пълководци, величави армии, страховити империи и достойни бранители на отчаяни каузи.

В тези легендарни епизоди от историята човешката трагедия, героизъм и саможертва се преплитат по уникален начин, който разкрива цялата пъстрота на нашата душевност. Наяве излизат героите, страхливците, достойните и недостойните.
Всяка битка е откровение. Всяка война е изпитание. Ала дори и сред пелената от кръв, чест и стомана, има имена на полесражения, които и до ден днешен грабват умовете на поколенията.

Всяка битка е величава по свой начин, но сред куршумите, стрелите и остриетата на хиляди стълкновения изпъкват такива, които променят съдбата на народи, региони и континенти......Прочети още

 

Латвия ще купи шест ракетни установки ХАЙМАРС

25.10.2023, 15:42

Латвия ще купи от САЩ шест ракетни системи “ХАЙМАРС” (М142 HIMARS) като част от усилията за увеличаване на отбранителния си капацитет след нахлуването на Русия в Украйна, предаде ДПА.
Латвийският министър на отбраната Андрис Спрудс заяви днес, че Държавният департамент на САЩ е разрешил продажбата на мобилни оръжейни системи, които изстрелват управляеми ракети с голям обсег.
Латвия, която е член на ЕС и НАТО, ще се сдобие и с високоточни ракети АТАКМС, написа той в “Екс”. Ракетите са предназначени за нанасяне на удари дълбоко зад вражеските линии.
Сделката е на обща стойност от около 220 млн. долара. Очавка се договорът да бъде подписан през следващите месеци.
Закупеното въоръжение ще “увеличи значително” мощта на латвийската армия и ще подобри стратегическото партньорство със САЩ, добави Спрудс.
Американската агенция за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността също заяви, че продажбата ще увеличи способностите на балтийската държава, граничеща с Русия и Беларус. Агенцията добави, че това ще повиши бойната съвместимост със силите на САЩ и други съюзници от НАТО. - Още за М142
Източник: bta.bg

 

Руският парламент одобри излизането от договора за забрана опити с ядрени оръжия

25.10.2023, 13:32

Руският парламент приключи приемането на закон в сряда, който оттегля ратифицирането на Москва на световния договор за забрана на опити на ядрени оръжия, съобщава Ройтерс.
Горната камара – Съветът на федерацията, одобри закона със 156 гласа „за“, без „против“, след като долната камара също го прие единодушно. Сега той отива за подпис от президента Владимир Путин.
Путин призова законодателите по-рано този месец да направят промяната, за да „отразят“ позицията на САЩ, които подписаха, но така и не ратифицираха Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (ДВЗЯО).
Русия заяви, че няма да възобнови опитите на ядрени оръжия, освен ако Вашингтон не го направи, но експерти по контрол на оръжията изпитват опасения, че страната може би се доближава до опит, който Западът би възприел като заплашителна ескалация в контекста на войната в Украйна.
Киев обвини Русия, че засилва „ядреното изнудване“.
Макар че официално така и не влезе в сила, договорът направи ядрените опити табу – нито една страна с изключение на Северна Корея не е извършвала тест, включващ ядрено детониране, през този век.
Експерти по контрол на оръжията казват, че тест от Русия или от САЩ може да предизвика нова оръжейна надпревара в момент на остро международно напрежение на фона на войните в Украйна и Близкия изток. Според тях, ако една страна реши да прави опити, другата вероятно ще направи същото, а трети държави като Китай, Индия и Пакистан може да ги последват.
CNN публикува сателитни снимки миналия месец, на които се вижда, че Русия, САЩ и Китай са построили нови съоръжения на площадките си за ядрени опити през последните години.
Министерство на енергетиката на САЩ каза миналата седмица, че е извършила химическа експлозия на обекта си за ядрени тестове в Невада, „за да подобри способността на САЩ да засича ядрени експлозии с ниска мощност по света".
Говорейки пред руските законодатели преди вота в сряда, заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков каза, че взривът в Невада „е без съмнение политически сигнал“.
„Както каза нашият президент, трябва да сме нащрек и ако САЩ се придвижат напред към започването на ядрени тестове, ще трябва да отговорим тук по същия начин“, каза той.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Ротация на контингента ни в Косово

25.10.2023, 13:22

Нови  военнослужещи от Въоръжените сили на Република България започнаха участие в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово, KFOR.
Ротацията на българския контингент се извърши в периода 18-24 октомври 2023 година.
На церемонията по предаване на отговорностите между военнослужещите от двата контингента в базата на Силите за сигурност в Прищина, досегашният национален командир подполковник Петко Поповски предаде националния флаг на новия командир подполковник Бойко Цветанов.
Официален гост на събитието беше извънредният и пълномощен посланик на Република България в Косово Христо Гуджев. В обръщението си посланик Гуджев изтъкна ползата от участието на български контингент както за изпълнението на целите на мисията на НАТО в Косово, така и за повишаването на боеспособността на българските военнослужещи и пожела успешна и ползотворна мисия на новия контингент.
Източник: jfc.armf.bg

 

Австралия изпраща войници и авиация в Близкия изток

25.10.2023, 13:17

Австралия съобщи днес, че изпраща войници и два военно-транспортни самолета към Близкия изток заради засилващите се притеснения за австралийските граждани в региона, предаде АФП.
Министърът на отбраната Ричард Марлс заяви, че значителен брой военнослужещи ще бъде изпратен, но не уточни точната бройка. Ще бъдат разположени два самолета  C-130J “Супер Херкулес”.
Марлс, който е и вицепремиер, не уточни и къде ще бъдат базирани военните и самолетите.
В района вече има товарен самолет C-17A”Глоубмастър” и въздушна цистерна КС-30.
Войната на Израел и “Хамас”, започнала след безпрецедентна атака на радикалното палестинско движение на 7 октомври, доведе до хиляди жертви от двете страни.
Над 800 австралийци са напуснали Израел след 13 октомври. Марлс уточни, че правителството на Австралия се опитва да помогне на 79 граждани в Газа и на 51 на Западния бряг, които искат да напуснат района.
Източник: bnr.bg

 

Предстои обучението на студенти за придобиване на квалификация „Офицер от резерва“

25.10.2023, 12:57

Очаква се до 15 декември да излезе заповед на министъра на отбраната за обявяване броя на местата за обучение на българските граждани придобиване на квалификация „Офицер от резерва“. Това бе съобщено на вчерашната среща на представители на ЦВО начело с началника полковник Павлин Велков на среща във Военна академия „Георги С. Раковски“ със студенти от специалност „Национална сигурност и отбрана“.
Проявата бе по покана на началника на академията генерал-майор Тодор Дочев, който приветства участниците и председателя на Съвета на слушателите, студентите и докторантите във Военна академия Денислав Иванов. Преди седмица тя бе предшествана от подобна среща с представители на дирекция „Управление на човешките ресурси“ в МО........Прочети още

 

Китайското министерство на отбраната разкритикува годишния доклад на Пентагона за Китай

25.10.2023, 12:47

Китайското министерството на отбраната разкритикува днес годишния доклад на Пентагона за Китай, предаде Ройтерс.
Според китайското министерство докладът съдържа изкривена информация за политиката на Пекин в сферата на сигурността и за китайската военна стратегия.
През следващото десетилетие Китайската народна република бързо ще модернизира, разнообрази и разшири ядрените си сили, се казва в доклада на Пентагона, представен на вниманието на американския Конгрес.
Пентагонът заяви, че Китай понастоящем разполага с над 500 ядрени бойни глави и че до 2030 г. най-вероятно ще има над 1000. В доклада се казва, че Китай използва нови реактори и инсталации, за да произвежда плутоний за ядрените си оръжия, въпреки че публично твърди, че те са предназначени за мирни цели.
“Изразяваме сериозното си недоволство от този доклад и решително му се противопоставяме”, заяви Ву Цян, говорител на китайското министерство на отбраната, който подчерта, че китайската военна заплаха, за която говори американският документ, не съществува.
Ву изтъкна, че с развитието на въоръжените си сили Китай цели да сдържа заплахата от война и да гарантира както собствената си сигурност, така и световния мир.
Източник: bta.bg

 

Отредена ни е ролята на пушечно месо, ако избухне конфликт НАТО-Русия

25.10.2023, 09:39

Ние се превърнахме (или се оставихме да ни превърнат) във възможно най-русофобската част на НАТО, което предполага, че при конфликт НАТО-Русия, ние ще поемем основната част от руския удар. Ако Европа представлява изнесения щит на Америка срещу Русия, то Източна Европа се превръща в щита на Западна Европа. Затова във Вашингтон, Брюксел, Париж, Лондон и Берлин се насърчава и провокира русофобското поведение на източноевропейските правителства. От тях се очаква да изиграят ролята на пушечно месо, ако избухне конвенционална война с Русия.
Доставката на американски тактически балистични ракети MGM-140 ATACMS за Украйна и появата над Черно море на руски височинни изтребители МиГ- 31, снабдени с хиперзвуковите ракети 9-А-7660 „Кинжал“, са индикации, че става все по- вероятно да се стигне до пряк военен сблъсък между между НАТО и Русия. Залогът във войната в Украйна, особено поставен в днешния контекст, стимулира участниците в конфликта да прибягват до все по-агресивно и авантюристично поведение и всяка тяхна стъпка се превръща във все по-голям риск за глобалната сигурност. Да се върнат назад вече не могат, защото съзнателно са разрушили мостовете си за отстъпление......Прочети още

 

Исторически календар

25.10.2023, 09:00

На 25 октомври 1876 година в Сливен е роден полковник Стефан Нойков (1876 – 1925). Завършва Военното училище в София (1897) и Академията на Генералния щаб в Торино, Италия (1908). От 1908 г. служи като офицер за поръчки в щаба на 2-ра военноинспекционна област и като батареен командир в 3-ти артилерийски полк.
През Първата балканска война (1912 – 1913) е старши адютант в щаба на 9-а пехотна плевенска дивизия, а през Втората балканска война (1913) – командир на дружина от 65-и пехотен полк и началник-щаб на отделната пехотна бригада в състава на 1-ва армия. От януари 1915 г. преподава военна история във Военната академия в София.
По време на Първата световна война (1915 – 1918) е началник на Разузнавателната секция (1915 – 1916) и на Оперативното отделение (1916; 1917), началник-щаб на 4-та пехотна дивизия (1916). На 6 декември 1917 г. е назначен за началник на Оперативния отдел в Щаба на Действащата армия. След войната заема длъжностите началник на Оперативния отдел в Щаба на армията (1918), командир на 8-и пехотен приморски полк (1918 – 1919), началник на Военното училище (1919 – 1920) и помощник-началник на Щаба на армията (1920 – 1921). Участва като военен експерт в състава на българската делегация при подписването на мирния договор в Ньой (1919).
На 6 януари 1921 г. преминава в запаса и постъпва на дипломатическа работа. По предложение на министър-председателя Александър Стамболийски от 18 май до 9 юни 1923 г. заема длъжността началник на Щаба на армията. Загива при атентата в църквата „Света Неделя“ (25 април 1925).
Автор на книгата „Защо не победихме 1915 – 1918“ (1922). Награден с военен орден „За храброст“ ІІІ степен и IV степен 2 клас.

Войници от Бронираната бригада, ноември 1944 г.От 25 октомври до 30 ноември 1944 година Втора армия провежда Косовската настъпателна операция. В края на Нишката операция 2-ра армия (4-та, 6-а, 9-а и 12-а пехотна дивизия, Бронираната бригада, 6-и пехотен граничен полк, 4-ти конен полк и армейски части) получава задача да настъпи към Подуево – Прищина и да овладее Косово поле.
От 25 октомври до 3 ноември съединенията пробиват противниковата отбрана и овладяват Подуево, а оттеглилите се на Копаоник планина германски части оказват ожесточена съпротива на подстъпите към Косово поле. При трудни зимни условия войските на 2-ра армия преодоляват Копаоник, на 19 ноември освобождават Прищина и излизат с главните си сили в Косово поле като прекъсват направлението Скопие – Прищина – Сараево.
До края на месеца част от силите преследват оттеглящия се противник и достигат линията Рашка – Нови Пазар. Общите загуби на 2-ра армия в Косовската операция възлизат на 4893 убити, ранени и безследно изчезнали офицери, подофицери и войници.

 

25 октомври 1922 г. Край на гражданската война в Съветска Русия

25.10.2023, 08:57

В 4.00 ч. сутринта на 25 октомври 1922 г. Червената армия влизат във Владивосток. Корабите с остатъците от японските и белогвардейски войски два часа преди това са напуснали града.
След абдикацията на цар Николай II през февруари 1917 г. и последвалата победа на болшевиките през октомври същата година, Русия е разкъсана от кръвопролитен конфликт.
През февруари 1922 г. частите на Червената армия преминават в настъпление в Далечния изток на Русия. Те отхвърлят предните части на противника и на 10 февруари предприемат щурм на Волочаевската позиция. Три денонощия при температури от минус 35-градуса и дълбока снежна покривка червеноармейците непрекъснато атакуват противника. Накрая отбраната му е сломена. На 14 февруари Червената армия заема Хабаровск. Белогвардейците отстъпват зад неутралната зона под прикритието на японски войски. През септември 1922 г. белите отново се опитват да преминат в настъпление, но са разгромени.
На 24 октомври японското командване е принудено да сключи споразумение с Червената армия за своите войски от Далечния Изток. Ден по-късно пада и Владивосток.

 

 

Възраждане на специализирания ръкопашен бой в Сухопътните войски

24.10.2023, 21:50

В Сухопътните войски започна „възраждане” на Специализирания ръкопашен бой, обособявайки го като отделна дисциплина за изучаване под името „Специална лична защита“.
Новата дисциплина ще бъде въведена за изучаване във формированията от Сухопътните войски през 2025 г. До тогава ще се подготвят и обучат необходимите за тази цел инструктори.
Специалната лична защита ще се базира на основата на източните системи за самозащита. Основава се на законите на физиката, нормативната база и селектирани техники за самоотбрана.
Обучението на инструктори се явява ключов елемент в изпълнението на разработена „Визия за развитието на специална лична защита за военнослужещите от Сухопътните войски“, защото инструкторите ще обучават военнослужещите от формированията на Сухопътните войски на всички тези техники.
Основата беше положена на 14 септември с провеждането на първия семинар на тема: „Представяне и трениране на техники за специализирана защита без оръжие“.
Втората крачка беше направена в учебният център на Служба „Военна полиция“ – София, където за времето от 16 до 27 октомври, се провежда и първия модул от планираното обучението на инструкторите по „Специална лична защита“ с участие на военнослужещи от  2-ра механизирана бригада –  Стара Загора, 61-ва механизирана бригада – Карлово, 3-то бригадно командване – Благоевград, 5-то бригадно командване – Плевен, 101-ви алпийски полк – Смолян и 1-ви разузнавателен батальон – Свобода.
Обучението на инструктори от останалите формирования от Сухопътните войски ще продължи и през 2024 г. в Центърът по бойна подготовка и спорт към Академията на МВР - София и Учебният център на служба „Военна полиция“ – София.
Успешно завършилите подготовката ще бъдат обучавани във втори и трети модул. Квалификацията „инструктор“ или „главен инструктор по Специална лична защита“ ще се придобива след успешно завършени курсове и положени изпити по действащата кю-дан система за оценяване нивото на придобитите умения.
Предвижда се във всеки батальон подготовката да се води от отделен инструктор - сержант или войник. - Още физическа подготовка
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

НАТО настоява за общи стандарти и ограничаване на протекционизма, за да се увеличи производството на артилерийски снаряди

24.10.2023, 21:36

НАТО настоява пред своите членове да преодолеят протекционистичните тенденции и да се споразумеят за единен стандарт за артилерийските боеприпаси, за да увеличат производството на спешно необходимите 155-милиметрови снаряди, като същевременно намалят цените, които се покачиха след нахлуването на Русия в Украйна, предаде Ройтерс.
Адмирал Роб Бауер, ръководител на военния комитет на Организацията на Северноатлантическия договор, призова страните членки да спрат да защитават националните производители на оръжие, чийто настоящ бизнес модел той сравни с този на компаниите, произвеждащи принтери.
“Производителят не забогатява заради принтерите, които прави, а заради мастилото”, каза Бауер в интервю за Ройтерс. “Ако направите артилерийски снаряд, който пасва само на оръжието, което произвеждате, тогава принуждавате потребителите да купуват вашите боеприпаси.”
Бауер добави, че цената на един артилерийски снаряд се е повишила до 8000 евро, в сравнение с 2000 евро преди нападението на Русия над Украйна.
Западните държави се борят да увеличат производството на артилерийски снаряди, тъй като Киев, който изстрелва хиляди снаряди на ден, изгаря запасите много по-бързо, отколкото съюзниците успяват да ги произведат, отбелязва Ройтерс.
Съществува единен стандарт за артилерийските боеприпаси на НАТО, но прилагането му е доброволно и неспазването му от различни страни доведе до раздробяване на пазара и попречи на потока на доставките. Според Бауер 14 страни от НАТО са си запазили правото да се отклоняват от стандарта, което означава, че всяка от тях има свой собствен вид 155-милиметрови артилерийски боеприпаси.
Според адмирала отказът от стандартизацията се обяснява със свиването на пазара на отбранителни продукти, ограничен драстично след Студената война, когато страните от НАТО отделяха по 3-6 % от БВП за военни цели. “Броят на купувачите намаля, количеството на парите намаля и така всеки защитаваше собствената си индустрия”, отбеляза той.
Въпреки това, позовавайки се на значително увеличените разходи за отбрана през предходните години, Бауер изрази увереност, че през следващите 15 години ще има достатъчно пари за индустрията.
Предвид, че в момента страните от НАТО попълват запасите си, изчерпани от даренията за Киев, Бауер заяви, че сега е подходящият момент да се прекъсне цикълът и да се направи нов тласък към стандартизацията, не само по отношение на боеприпасите, а и в други области като транспорта и медицинските консумативи.
“Ако разгледаме позицията на войника на бойното поле, той иска взаимозаменяемост, защото иска да има кутия със 155-милиметрови артилерийски снаряди”, каза той. “И не го интересува кой ги е произвел, стига да пасват и да летят по права линия”.
Източник: bta.bg

 

Китай смени липсващия от месеци министър на отбраната

24.10.2023, 17:43

Китай отстрани от поста му липсващия от края на август министър на отбраната Ли Шанфу, съобщава Bloomberg, като се позовава на публикации в китайски медии. CNN допълва, че той е отстранен и от Централната военна комисия - институцията, оглавявана от президента Си Дзинпин, която по същество управлява армията на Китай.
По същия начин преди през лятото беше сменен и външният министър Цин Ган. Без обяснение изчезнаха и някои висши военни в страната, допълва още агенцията.
65-годишният Ли беше назначен на поста през март 2023 г. Той беше сочен за близък с ген. Джан Йоуся, приятел от детинство на президента Си, и за един от водещите дипломати в Министерството на отбраната.
За последно министърът беше видян по време на форум в Пекин на 29 август. В средата на месеца той пътува до Русия и Беларус. В изчезването на Цин също има "руска връзка" - за последно той се появи публично в Пекин до руския зам.-министър на външните работи Андрей Руденко на 25 юни.
Смяната без обяснения на Ли, втора на ключов министър, започва да предизвиква въпроси за стабилността на китайското правителство. Според медийни публикации Ли е разследван за нарушения при сделки за оборудване. Говорител на Министерството на отбраната на Китай отбеляза, че не е наясно с казуса, попитан директно дали срещу министъра се води проверка.
Ли оглавяваше звеното за доставки на оръжия в периода 2017 - 2022 г.
Смяната на министъра обаче може да "отпуши" разговорите между САЩ и Китай на високо ниво във военната сфера. Ли беше включен в списъка със санкционираните лица от администрацията на Доналд Тръм и китайските власти отхвърлиха предложенията за преговори със САЩ.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Тактическо учение с бойни стрелби на Учебен полигон „Корен“ на 4-ти артилерийски полк от състава на Сухопътните войски

24.10.2023, 17:08

До  26 октомври артилерийски формирования от състава на  4 артилерийски полк – Асеновград, ще вземат участие в тактическо учение и бойни стрелби на Учебен полигон „Корен“. В учението участват около 180 военнослужещи с над 40 броя бойна, специална и спомагателна техника. Основната част от личния състав и  техниката е от състава на артилерийския дивизион с командир подполковник Александър Младенов.
В тактическото учение ще вземат участие  над 40 военнослужещи с около 10 единици въоръжение и техника от състава на многонационалната батальонна бойна група от Въоръжените сили на Италианската Република, базирани на УП „Ново село”, които заедно с военнослужещите от артилерийския дивизион ще изпълняват и огневи задачи.  
Офицер провеждащ учението е командира на 4-ти полк полковник Красимир Ташев. Директор на учението е заместник-командира на полка  подполковник Кирил Байлов.
Източник: landforce.armf.bg

 

САЩ са в състояние да доставят едновременно оръжия както на Израел, така и на Украйна, заяви Пентагонът

24.10.2023, 13:10

Съединените щати са в състояние да доставят едновременно оръжия както на Израел, така и на Украйна, заяви говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър, цитиран от Укринформ.
Райдър обясни, че пакетите с помощ за двете страни съдържат само няколко общи неща. Причината е, че бойните действия, които водят Украйна и Израел, са от различно естество.
Един от малкото видове боеприпаси, от които имат нужда и двете страни, са 155-милиметровите артилерийски снаряди, даде пример говорителят на министерството на отбраната на САЩ на брифинг вчера. В същото време той отбеляза, че Съединените щати, както и техните съюзници и партньори, увеличават своето производството.
"Така че, отново, ние сме уверени, че в крайна сметка ще можем да отговорим на тези нужди и занапред", каза в заключение американският генерал.

 

От България стартира Карибската криза и разминаването с ядрена война през 1962 г.

24.10.2023, 09:20

Карибската криза е най-острата международна криза по време на Студената война, възникнала в отношенията между СССР и САЩ във връзка с построяването на съветски установки за изстрелване на балистични ракети в Куба.
Кризата започва на 14 октомври 1962 г., когато американското разузнаване информира американския президент Джон Кенеди за наличието на стартови площадки на съветски атомни ракети на острова и завършва 13 дни по-късно на 28 октомври 1962 г., когато съветският лидер Никита Хрушчов обявява, че инсталациите ще бъдат демонтирани.
Кубинската криза се смята за момента, когато Студената война е най-близо до прерастването ѝ в ядрена война. Руснаците я наричат „Карибска криза“, американците – „Кубинска ракетна криза“, а кубинците – „Октомврийска криза“.
Различни изчисления показват, че САЩ има решително превъзходство над Съветския съюз през периода, водещ до Кубинската криза. Към края на 1962 г. Америка има огромно превъзходство по отношение на ядрените оръжия с повече от 300 шахтно базирани междуконтинентални балистични ракети и флот от ядрени подводници, въоръжени с ракети Поларис. От своя страна СССР разполага със само 4 до 6 шахтни установки, по изчисления на Белия дом през 1962 г. Разработването на съветските Р-16 междуконтинентални балистични ракети значително се забавя след октомври 1960 г., когато по време на Катастрофата в Байконур загива целият технически екип и проектът изостава с година.
През 1961 г. Щатите започват разполагането на 15 ракети „Юпитер“ със среден радиус на действие край Измир, Турция, които директно заплашват градовете в западните части на СССР. Президентът Кенеди смята, че тези ракети имат спорна стратегическа стойност; една ядрена подводница е способна да осигури същото, едновременно с незабележимост и по-голяма огнева мощ.
Съветският лидер Хрушчов публично изразява своя гняв заради разполагането в Турция и приема тези ракети като персонална обида. Разгръщането на ракети в Куба (за първи път съветски ракети са разположени извън СССР) е най-вече смятано за директен отговор на Хрушчов за турските ракети.
Съветските ракети със среден радиус на действие на кубинска почва, със своя радиус на действие от 2000 km, могат да заплашат Вашингтон и половината от американските бази с базирани атомни бомбардировачи. Времето на полета на тези ракети е около 20 мин. Освен това, американските радарни системи, ориентирани към СССР, не биха могли да засекат изстрелване от Куба.
През късния август, самолет U-2 фотографира серия установки за ракети земя-въздух, но на 4 септември 1962 г. това е опровергано от президента Кенеди пред Конгреса на САЩ. През нощта на 8 септември първата пратка от ракети SS-4 е разтоварена в Хавана, а втората партида пристига чак на 16 септември. Съветите строят 9 площадки – шест за SS-4 и три за SS-5 с радиус на действие 4000 km. Планираният арсенал е 40 стартови площадки. които ще увеличат капацитета на СССР за първи удар със 70%. Това веднага е забелязано от кубинците и около 1000 съобщения достигат Маями. Те са сметнати за фалшиви от Американското разузнаване.
Серия от несвързани проблеми отлага разкритието за 14 октомври, когато самолет U-2 открива строителната площадка за ракета SS-4 край Сан Кристобал. Снимките са показани на Кенеди на 16 октомври. До 19 октомври полетите на самолетите U-2 показват, че четирите площадки са в бойна готовност. Първоначално американският парламент запазва секретността на информацията, информирайки само 14-те лица от изпълнителния комитет. Великобритания не е информирана до вечерта на 21 октомври. На 22 октомври в телевизионна реч, Кенеди известява за откритието на инсталациите и огласява, че всяка ракетна атака от Куба ще се счита за атака на СССР и ще ѝ бъде отговорено по съответен начин. Също така е организирана морска блокада на Куба, за да се предотвратят следващи доставки на оръжие.
Разполагайки с доказателства за разполагането на ракетни бази в Куба, Кенеди свиква специална група от старши съветници на секретна среща в Белия дом. Тази група по-късно става известна като изпълнителен комитет на съвета за национална сигурност. От сутринта на 16 октомври групата се среща често, за да разработи отговор на заплахата. Незабавното бомбардиране е отхвърлено в началото. Остава само възможността за дипломация, стеснявайки избора до морска блокада и ултимитализъм или пълномащабна инвазия. Избрана е блокада и е планирана инвазия, за която се мобилизират войници във Флорида. Но американското разузнаване греши в броя на съветските и кубински войници в Куба, вярвайки, че те са 10 000 и 100 000, а всъщност те са съответно 43 000 и 270 000. Също те не са наясно с факта, че 12 ядрени бойни глави са вече доставени и монтирани на артилерийски установки Фрог 3 Луна и могат да бъдат изстреляни при заповед на съветския командир на острова – генерал Плиев, в случай на нападение. Въпреки че не са пряка заплаха за континентална Америка, нападението вероятно ще е предшествано от ядрен удар по настъпващите сили с катастрофален резултат.
Това са няколко от проблемите относно морската блокада. Според Фидел Кастро няма нищо нелегално в ракетните инсталации; те със сигурност са заплаха за САЩ, но подобни ракети, насочени към СССР са разположени в Европа (60 междуконтинентални балистични ракети Тор в четири ешелона близо до Нотингам във Великобритания; 30 ракети Юпитер в Италия и един ешелон в Турция). Има известни притеснения за съветската реакция към блокадата, която може да се превърне в ескалиращ ответен удар.
Кенеди прави телевизионно обръщение към американския народ и към съветското правителство на 22 октомври. Той потвърждава присъствието на ракети в Куба и обявява морска блокада като карантинна зона от 926 km около кубинския бряг. Той предупреждава, че военните са подготвени за всяка възможност и осъжда СССР за секретност и лъжа. САЩ са изненадани от голямата подкрепа на своите европейски съюзници, по-специално от подкрепата на президента на Франция Шарл дьо Гол. Въпреки всичко, английският министър-председател Харолд Макмилан, както и по-голяма част от международната общност, не разбират защо не се търси дипломатическо решение.
На извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН американският посланик Адлай Стивънсън опитва да принуди съветския посланик Валериан Зорин да отговори на въпроса за съществуването на ядрени оръжия със знаменитата си реплика „Не чакайте превода!“. След отказа на Зорин, Стивънсън показва снимки, направени от американски разузнавателен самолет, които показват ракетни инсталации в Куба.
Хрушчов изпраща писма към Кенеди на 23/24 октомври твърдейки за възпиращата роля на ракетите в Куба и мирните намерения на Съветския съюз. Въпреки това, СССР предлага две различни спогодби на американското правителство. На 26 октомври те предлагат изтегляне на ракетите в замяна на гаранция за ненападение или инвазия на Куба. Втората спогодба е излъчена по радио Москва на 27 октомври и изисква премахването на ракетите в Турция в допълнение на условията от предишното споразумение. Кризата достига своя връх на 27 октомври, когато самолет U-2 (пилотиран от Рудолф Андерсън) е свален над Куба и пилотът загива, а друг самолет U-2 е почти прихванат в Русия, след като се изгубва край източните съветски граници в Сибир. На същата дата американски кораб разкрива присъствието на съветска подводница B-59 с торпедо с ядрена бойна глава в близост до блокадата и само по случайност не избухват военни действия. По същото време съветски търговски кораби приближават карантинната зона. Отговорът на Кенеди е публично да приеме първата спогодба и да изпрати Робърт Кенеди в съветското посолство тайно да приеме втората. Ракетите Юпитер ще бъдат премахнати от Турция след 6 месеца. Съветските кораби се връщат и на 28 октомври Хрушчов оповестява, че е наредил премахването на съветските ракети от Куба. Думите на държавния секретар на САЩ Дийн Ръск „Бяхме се втренчили очи в очи и другият току-що мигна.“ са резултат от това решение. Доволен от оттеглянето на ракетите Кенеди нарежда край на карантината на Куба на 20 ноември. - Още за операция "Анадырь" (видео)

 

Исторически календар

24.10.2023, 09:10

На 24 октомври 1865 година в Прилеп, Македония, е роден генерал-майор Григор Кюркчиев (1865 – 1925).
Участва като юнкер в Сръбско-българската война (1885) и се сражава при Драгоман, Сливница и Пирот, след което завършва Военното училище в София (1885). Служи в пехотата (8-и пехотен резервен полк, 18-и пехотен етърски полк, 19-и пехотен шуменски полк) и като началник на 19-о полково военно окръжие (1909), помощник-командир на 3-ти пехотен бдински полк (1911) и командир на дружина в същия полк (1912).
По време на Първата балканска война (1912 – 1913) командва дружината в боевете при Лозенград, Люлебургаз, Изетин и Ялос. През юни 1913 г. поема командването на 65-и пехотен полк, с който се сражава във Втората балканска война (1913) срещу сръбските войски. От август 1913 до септември 1915 г. е командир на 24-ти пехотен полк.
В Първата световна война (1915 – 1918) командва 2-ра бригада от 11-а пехотна македонска дивизия и воюва на Южния фронт в Македония. Тежко ранен в боя при с. Долно Чичево (1 ноември 1915) генерал Кюркчиев загубва десния си крак. След като се възстановява отказва да служи в тила и с дървен крак отново се връща на фронта. До края на войната е начело на бригадата, а войниците му изработват специален стол – носилка за любимия си командир, с който го носят по скалите и върховете на Беласица. Излиза в запаса през август 1919 г. и до 1922 г. е председател на Главната ликвидационна комисия. Кавалер на военния орден „За храброст“ ІІІ степен 2 клас и IV степен 2 клас.
Загива при атентата в църквата „Св. Неделя“ на 16 април 1925 г.

 

 

Командна структура на НАТО започна да работи от днес в румънския град Сибиу

23.10.2023, 22:52

Командна структура на НАТО бе приведена днес в оперативна готовност в град Сибиу в Централна Румъния, предаде агенция Аджерпрес. Многонационалният корпус „Югоизток“ е част от структурата на силите на НАТО и включва военни от 17 съюзнически държави, включително Румъния. Мисията на корпуса е да допринася за възпиране на всякакви враждебни намерения срещу НАТО и да осигурява командването и контрола на сухопътните операции на Алианса на ниво корпус във всякакви ситуации – от криза до война – на територията на Румъния и България, пояснява агенция Аджерпрес.
Бюджетът на структурата на НАТО в Сибиу възлиза на 350 милиона евро. Командир на Многонационалния корпус “Югоизток“ е генерал-майор Драгош Думитру Якоб.
Румъния ще продължи да дава своя принос за подобряване на регионалната и евроатлантическата сигурност, в това число като стълб на стабилност в Черно море, се посочва в послание на президента на Румъния Клаус Йоханис към участниците в церемонията по повод пълното привеждане в оперативна готовност на Многонационалния корпус.
“Командването на Многонационалния корпус “Югоизток” в Сибиу днес е в състояние да изпълнява мисията и ролята си в рамките на възпиращата и отбранителната позиция на НАТО на източния фланг в Черноморския регион”, подчертава Йоханис.
Румънският президент припомня, че на срещата на върха на НАТО в Брюксел през 2018 г. съюзниците са приветствали и подкрепили намерението на Румъния да завърши съюзническата архитектура за командване и контрол на националната територия със сухопътна способност на ниво корпус, за да засили планирането и функционирането на силите и структурите на Алианса на територията на Румъния – Частта за интегриране на силите на НАТО, Командването на Многонационалната дивизия “Югоизток” и Многонационалната бригада “Югоизток”.
По думите на Йоханис дългосрочното укрепване на възпиращата и отбранителната позиция на НАТО в Черно море въз основа на „историческите решения“ от срещата на върха в Мадрид и тези, приети тази година във Вилнюс, остават приоритетна цел.
“Двете срещи определиха ясен курс за ускорена военна адаптация на НАТО чрез мерки, които ще засилят предната отбрана, противовъздушната отбрана и оперативната ситуационна осведоменост на източния фланг и в Черно море, така че да увеличим значително способността на Северноатлантическия алианс да отговори на предизвикателствата пред сигурността”, посочва румънският президент.
Според него „единството и солидарността на съюзниците са от ключово значение, особено в контекста на нелегалната и брутална агресия на Русия срещу Украйна“.
Румънският президент посочва, че неотдавнашните атаки срещу цивилна пристанищна инфраструктура на Украйна по река Дунав увеличават рисковете за сигурността по границите на Румъния, и съответно по границите на НАТО. Йоханис окачестви тези нападения като „военни престъпления“.
Източник: bta.bg

 

“Еърбъс” подписа договори на стойност 1,2 млрд. евро с френските военни

23.10.2023, 21:30

Европейският гигант в самолетостроенето “Еърбъс СЕ” съобщи днес, че неговото подразделение за аерокосмически изследвания и отбрана е сключило два договора на стойност 1,2 млрд. евро с френските военни, предаде ДПА.
Договорите, сключени от френските министерства на отбраната и на въздухоплаването, са предназначени за повишаване на капацитета и сервизна поддръжка на френския флот от самолети A330 MRTT.
Двата договора предвиждат разширяване на възможностите на самолетите A330 MRTT с акцент върху свързаността, включително по време на смущения и екстремни метеорологични условия, заявиха от компанията.
Вторият договор обхваща експлоатационната поддръжка на флота “Феникс” за 10 години и две години по избор във въздушната база Истре в Южна Франция.
Компанията заяви, че Франция е най-големият клиент на A330 MRTT с 15 поръчани такива самолети.
Понастоящем акциите на “Еърбъс” се търгуват в Париж на цена от 121,06 евро, което е спад от 0,21 %.
Източник: bta.bg

 

Ердоган внесе за ратификация в турския парламент кандидатурата на Швеция за членство в НАТО

23.10.2023, 21:23

Турският президент Реджеп Ердоган внесе в понеделник в парламента на страната за ратификация законопроект за кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, съобщиха от турското президентство, предаде “Ройтерс”.
“Протоколът за присъединяване на Швеция към НАТО беше подписан от президента Реджеп Тайип Ердоган на 23 октомври 2023 г. и беше отнесен до Великото национално събрание на Турция”, посочиха от президентството в социалната медийна платформа X, но без да бъдат дадени  повече подробности.
Трябва да се има предвид обаче, че няма определен срок за самата ратификация. Законопроектът ще бъде включен в дневния ред на парламентарната комисия по външните работи, която ще трябва да го приеме, преди да може да бъде изпратен за ратификация в общото събрание.
По-рано през деня държавният глава на Турция е подписал протокола за шведското членство в Алианса.
Междувременно шведският министър-председател Улф Кристерсон приветства новината за внасянето от турския президент Реджеп Ердоган в парламента на законопроект за ратифициране на кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО.
“Сега остава парламентът да се заеме с въпроса. Очакваме с нетърпение да станем член на НАТО”, написа Улф Кристерсон в социалната медийна платформа X.
Турция и Унгария са единствените членки на НАТО, които не са ратифицирали присъединяването на Швеция към НАТО.
През юли тази Турция се съгласи да напредне с кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, въпреки че президентът Ердоган заяви тогава, че Анкара не може да одобри кандидатурата преди октомврийската сесия на турския парламент.
Източник: bnr.bg

 

Официално финансиране на Украйна по линия на Пентагона от февруари 2022 г. до октомври 2023 г.

23.10.2023, 14:11
 

МО и армията

23.10.2023, 14:05

Продължават срещите на студентите във Военна академия „Г.С.Раковски“, на които те получават информация за възможностите за професионално реализиране в Министерството на отбраната и Въоръжените сили, както и за придобиване на квалификация „Офицер от резерва“. Утре с тях ще разговарят представители на Централното военно окръжие по покана на началника на академията генерал-майор Тодор Дочев и председателя на Съвета на слушателите, студентите и докторантите във Военна академия Денислав Иванов.
Точно преди седмица по тези теми студентите имаха среща с представители на дирекция "Управление на човешките ресурси в отбраната" в Министерството на отбраната. С тях разговаряха заместник-директорът на дирекцията полковник Станчо Кайков, полковник Милен Илиев, началник на отдел „Образование и квалификация и г-жа Даниела Лозанова.
Интерес предизвика възможността за провеждане на студентски стажове в Министерството на отбраната и военните формирования, която на този етап е ограничена от редица изисквания във връзка с достъпа до класифицирана информация. Подробно бе разяснена процедурата по заемане на длъжности в администрацията на министерството. Друг въпрос бе кандидатстването и обучението на български граждани, отговарящи на условията на Закона за резерва на въоръжените сили за придобиване на квалификация „Офицер от резерва“. Студентите получиха информация за стъпките, които се предприемат по преодоляване на некомплекта от войници, сержанти и офицери.
Източник: /https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

В бойна готовност! Пентагонът изпраща свои самолети в гръцка военна авиобаза

23.10.2023, 12:40

САЩ са поискали да използват гръцката военна авиобаза на летище Елефсина край Атина за разполагане на американски военно-транспортни самолети, включително за евакуация на граждани от военната зона в Близкия изток, съобщи електронното издание на гръцкия в. „Вима“, пише БТА.
Американците искат летището, за да разположат временно там свои самолети, пише „Вима“.
Според сайта pentapostagma.gr самолет С-21 на САЩ вече е кацнал на летището. Базата в Елефсина би могла да предостави на военновъздушните сили на САЩ също възможност за зареждане с гориво, отбелязва още този гръцки сайт.
На летището в залива Суда, остров Крит, вече са разположени няколко американски самолета като RC-135, P-3, KC-135 и KC-45, посочи вестникът.
Ситуацията в Близкия изток се изостри, след като на 7 октомври бойци на групировката „Хамас“ нахлуха в Израел през ивицата Газа. САЩ изпратиха най-големия и мощен самолетоносач със значителна огнева мощ „Форд“, който се намира в Източното Средиземноморие заедно с осем ескадрили от бойни и спомагателни самолети.
Източник: https://fakti.bg/

 
 

Исторически календар

23.10.2023, 08;23

На 23 октомври 1863 година в Свищов е роден генерал от пехотата Пантелей Киселов (1863 – 1927). Завършва Военното училище в София (1883) и служи в 15-а пехотна ломска дружина.
През Сръбско-българската война (1885) командва рота в 3-ти пехотен бдински полк и участва в отбраната на Видинската крепост. Последователно заема длъжностите ротен командир в 13-и пехотен рилски полк (1886), командир на дружина от 8-и пехотен полк (1899), комендант на София (1906 – 1908), командир на 5-и пехотен дунавски полк (1909).
От 10 март 1912 г. командва 8-и пехотен приморски полк, с който воюва в Балканските войни (1912 – 1913) при Селиолу, Гечкенли, Караагач и на Калиманската укрепена линия.

През септември 1913 г. е назначен за командир на 2-ра бригада в 4-та пехотна преславска дивизия, а от следващата година поема командването на дивизията. Ръководи войските при овладяването на Тутраканската крепост (6 септември 1916), пробива на Кубадинската позиция (21 октомври 1916) и успешните отбранителни действия на Южния фронт при Завоя на р. Черна (1917 – 1918). На 12 октомври 1918 г. става началник на 3-та военноинспекционна област, а през 1919 г. е произведен в чин генерал от пехотата и приведен в запаса. Награден с военен орден „За храброст“ ІІІ степен 1 и 2 клас.

На 14 октомври 1927 г. героят от Тутракан - Пантелей Киселов умира от инфаркт.. - (видео).

 
 

Последното пътуване на Каспийския звяр - от водите до музея

23.10.2023, 08:17

Той се е отпуснал спокойно край бреговете на Каспийско море. Прилича повече на колосален воден звяр - причудливо творение, което се чувства по-удобно в дълбините, отколкото над вълните. Със сигурност не прилича на нещо, което някога би могло да лети.
След като повече от три десетилетия Каспийското чудовище лежи в морето, то отново е в движение. Една от най-причудливите летящи машини, създавани някога, е на път да завърши последното си пътешествие.
През юли тази година, след 14 часа в морето, флотилия от три влекача и два ескортни кораба маневрира бавно по бреговете на Каспийско море, за да достави своя обемист товар до местоназначението му - участък от брега близо до най-южната точка на Русия. Именно тук, до древния град Дербент, в руската република Дагестан, 380-тонният Lun-class Ekranoplan намери своя нов и най-вероятно окончателен дом........Прочети още

 

 

Франция се присъедини към белгийско-холандската програма за противоминни кораби

22.10.2023, 20:17

Ресурсът Naval News съобщи, че Франция се е присъединила към съвместната белгийско-холандска програма за изграждане на ново поколение противоминни кораби Mine Counter Measures (rMCM). Съответният меморандум за разбирателство беше подписан от министерствата на отбраната на Белгия, Холандия и Франция на 30 август 2023 г. В съответствие с меморандума базовият проект на противоминен кораб от белгийско-холандската програма rMCM ще бъде използван като основа за проектирането на перспективен противоминен кораб по програмата Bâtiments de guerre des Mines (BDGM) на френската ВМС. Предварително се планира построяването на шест противоминни кораба за френския флот по тази програма.

На снимката: Водещият противоминен кораб от новото поколение M 940 Oostende от съвместната белгийско-холандска програма за противоминни кораби (rMCM), който се достроява в сухия док на френската корабостроителна компания Piriou в Конкарно. Предназначен е за белгийския флот, септември 2023 г. (c) C. des Déserts

 

Българската армия участва активно в гасенето на възникналия в община Костинброд пожар

22.10.2023, 20:03

Над 30 военнослужещи от Сухопътните войски участваха в потушаването на пожара, възникнал вчера в землището на село Безден, община Костинброд и разпространил се към УЦ „Сливница”.
В 7.00 ч. тази сутрин, 22 октомври, в борбата с пожара към екипа на формированиeто от 78-и батальон за осигуряване – София по заповед на командира на Сухопътните войски се включиха и шест военнослужещи от 38-и батальон за ЯХБЗ и Е – Мусачево с две авторазливни станции (АРС). Около 10.00 ч. огънят в района беше потушен и противопожарните действия бяха преустановени.
Поради неблагоприятните метеорологични условия пламъците са се разпространили в друга посока, което наложи включването на Военновъздушните сили. Екип с вертолет Ми-17 от състава на 24-та авиационна база Крумово излетя в 11.20 ч. за облитане на района и преценяване на обстановката. Военнослужещите от ВВС са задействани по молба на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” със заповед на началника на отбраната, информира МО.

 

Специфичното възнаграждение на военнослужещите от Специалните сили не е променяно от 2006 г.

22.10.2023, 19:40

Нееднократно съм казвал, че дори и в мирно време се готвим за война, припомни генерал-майор Явор  Матеев тази вечер по БТВ в предаването „120 минути.“. С това, с което разполагаме, трябва всеки ден да се готвим за война, продължи командирът на СКСО. Но, подчерта той, с една единствена цел - да сме толкова добри, че да успяваме да пазим мира. Това, уточни генералът, в никакъв случай не означава, че българският военнослужещ и военнолюбец, а напротив. Българският военнослужещ е миротворец и това го е показал с годините, заяви той. Най-адекватният отговор на съвременните рискове и заплахи са специалните сили и специалните операции, смята командирът на СКСО.
В Специалните сили сме издигнали в култ физическата подготовка, която е изключително важна, за да може всеки мъж и жена, които служат в тях, нормално да понасят натоварванията и да изпълняват всички задачи, за да бъдат пълноценен член на този колектив, подчерта ген. Матеев. В Специалните сили, продължи той, се влиза много трудно. От неговите думи стана ясно, че още когато се прави подборът личният състав преминава през много по-сложни психологически, медицински и физически изпити, отколкото при останалия личен състав в армията.
На въпрос за кандидатите за служба в Специалните сили ген. Матеев отговори така: „До преди година-две ние връщахме по стотина човека, издържали изпитите на конкурсите, защото нямаше къде да ги назначим. Понастоящем след изпитите остават по 25 процента от обявените свободни места. Причините са комплексни. Започна войната. Факт е, че хората се стресират. Може би в миналото не се е знаело толкова много какво и как се случва. Сега светът е изключително осведомен. Всеки гледа в реално време какво се случва в света. Особено в нашата държава, отиваме в другата крайност. Едни говорят, че не могат да си изпратят децата да воюват с Русия. Ние не готвим нашите войници да се бият спрямо някого. Други говорят, че войната в Черно море с НАТО е неизбежна. Това са крайности. Това не създава добър климат в обществото.“
Още от думите на командира на СКСО: „Изключително важно е точно в този момент българският военнослужещ да получава  адекватно заплащане, което е съизмеримо точно с тези рискове и усилия, с тези заплахи, които ежедневно трябва да преодолява, за да се готви утре да бъде боеспособен. Заплащането в тези условия явно не е достатъчно.“
Специфичното заплащане на българския парашутист не е променяно от 2006 г. „Точно това специфично възнаграждение, което  се дава за изключителен риск, свързан с изпълнението на парашутни скокове – денем и нощем, от различни височини, да виси на въже от хеликоптера и да изпълнява задачи, се дава от години, от 2006 г. Скоро ще станат 20 години. Това специфично възнаграждение в бойните формирования на Специалните сили не е променяно до днес. То е 306 лв. Аз също чувствам вина, че не мога да се преборя с тези, които трябва да вземат решение – с военното ръководство на Министерството на отбраната. Добре разбирам, че имаме финансови затруднения. Виждам, че за друг специфичен труд някои допълнителни възнаграждения бяха повишени, съобразно новите реалности. И това е правилният начин, адмирирам го. Но не мога да се съглася, че точно рисковете, които имат военнослужещите от Специалните сили, не заслужават същото такова осъвременяване на възнагражденията. Това е още нещо, което спира по някакъв начин кандидатите за военни формирования и да полагат такъв тежък труд с такива рискове. В края на краищата всичко си има цена!“, смята командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Великите военни изцепки: Битката в Тевтобургската гора

22.10.2023, 17:40

Военната история на света е изтъкана от множество подвизи, дръзки атаки и отчаяни отбрани. Геройство, дързост и непреклонност в лицето на сигурната гибел са сред онези елементи от разказите за воинските подвизи, с които сме свикнали да обвързваме спомените за отминалите конфликти. Войната има и други лица.
Има една страна на военното дело, която най-често може да се нарече трагикомична. Както при всяко друго човешко начинание, в хода на войните нерядко се случват непредвидени куриози, които изумяват както съвременниците, така и идните поколения.
Истината е, че те са не по-малко ценни за опознаването на нашето минало. В поредица от няколко текста ще ви представим някои от най-грандиозните издънки във военната история. Тези събития без съмнение ще ви накарат да погледнете на историята от един по-нестандартен ъгъл......Прочети още

 

Су-25 в България – Началото

22.10.2023, 17:37

В средата на 80-те години бойната авиация на България се развива много динамично, като модернизацията става според възможностите на икономиката на страната.
Особено внимание се отделя на повишаване на ударните възможности.
В движение са променени редица планове и възгледи, заложени при дългосрочното планиране още в средата на 70-те години.
След като през 1976 г. в 25-и изтребително-бомбардировъчен авиополк (ибап) в Чешнигирово започва да постъпва изтребителя-бомбардировач с изменяема геометрия на крилото МиГ-23БН, се предполага, че през следващите години именно този тип самолет трябва да продължава да заменя морално остарелите изтребители-бомбардировачи МиГ-17 в 22-ри ибап в Безмер.......Прочети още

 

Саудитска Арабия иска да закупи 54 изтребителя „Рафал“ от Франция

22.10.2023, 13:25

Саудитска Арабия е поискала от е френския самолетостроителен концерн „Дасо Авиасион“ оферта за придобиването на 54 самолета „Рафал“, съобщи Франс прес.
Досега кралството е доставяло своите бойни самолети от американски и британски производители, пише вестник „Трибюн диманш“.
Позовавайки се на неидентифицирани "съгласувани източници", седмичникът уверява, че френският производител на самолети има срок "до 10 ноември да отговори" на искането на Рияд, предаде БТА.
Подобен успех "би бил огромен" за „Рафал“, отбелязва изданието, според което саудитските военновъздушни сили предпочитат американските Еф-15 или „Юрофайтър тайфун“, произведени от консорциум, включващ Германия, Обединеното кралство, Италия и Испания.
Въпреки това Германия замрази продажбите на оръжия на Рияд след убийството на журналиста Джамал Хашоги в края на 2018 г., припомня „Трибюн диманш“, споменавайки, че е възможно интересът, проявен от саудитците към „Рафал“ да е средство за оказване на натиск върху нейните обичайни доставчици на бойни самолети.
Самолетът на „Дасо“ вече е  доставен на съседи на Саудитска Арабия – Египет, Обединените арабски емирства и Катар са оборудвани с него.
По-рано смятан за непродаваем извън Франция, двумоторният многоцелеви изтребител с делтовидна конфигурация на крилете, който влезе в експлоатация през 2004 г. във френския флот, сега започна да бъде успешно експортиран.
От 453 нови самолета, поръчани на този етап, 261 са за седем чуждестранни клиенти (в допълнение към трите страни от Близкия изток това са Гърция, Хърватия, Индонезия и Индия), а 192 са поръчани от Франция, отбелязва АФП. - Още за Рафал
Източник: ttps://trud.bg/

 

61 гoдини oт Kapибcĸaтa ĸpизa - мoмeнтът, в ĸoйтo cвeтът бeшe нa pъбa нa ядpeнa вoйнa

22.10.2023, 09:29

Ha 22 oĸтoмвpи 1962 г. aмepиĸaнcĸият пpeзидeн Джoн Keнeди пpaви тeлeвизиoннo oбpъщeниe ĸъм aмepиĸaнcĸия нapoд и ĸъм cъвeтcĸoтo пpaвитeлcтвo.
B нeгo тoй пoтвъpждaвa пpиcъcтвиeтo нa paĸeти в Kyбa и oбявявa мopcĸa блoĸaдa ĸaтo "ĸapaнтиннa зoнa" oт 926 km oĸoлo ĸyбинcĸия бpяг.
Toй пpeдyпpeждaвa, чe вoeннитe ca пoдгoтвeни зa вcяĸa възмoжнocт и ocъждa CCCP зa ceĸpeтнocт и лъжa.......Прочети още

 

Исторически календар

22.10.2023, 09:26

На 22 октомври 1850 година в Санкт Петербург, Русия, е роден санитарен полковник Димитър Виницки (1850 – 1935). Завършва ветеринарния отдел на Императорската медико-хирургическа академия в Санкт Петербург (1877).
Участва в Руско-турската война (1877 – 1878) като ветеринарен лекар, а през 1880 г. постъпва в Българската армия, където заема длъжностите главен ветеринарен лекар на Източнорумелийската милиция и жандармерия (1880 – 1885) и ветеринарен лекар във 2-ри артилерийски полк (1885 – 1887).
Симпатизира на делото на Съединението и поддържа близки връзки със 3ахари Стоянов, Райчо Николов и др. През 1887 – 1893 г. се числи в запаса, след което служи като ветеринарен лекар в 3-ти артилерийски полк (1893 – 1895) и завеждащ конските военноремонтни депа и конезавода в Божурище (1895 – 1906).
От 1906 до 1914 г. е Главен ветеринарен лекар на Българската армия и началник на Военно-ветеринарното отделение и Ветеринарно-ремонтната част при Военното министерство. Избран е за почетен член на Съюза на ветеринарните лекари в България (1900).
Излиза в запаса през 1914 г. Автор е на „Спомени за Освободителната война 1877 – 1878. Източна Румелия, Съединението 1885 и детронирането на княз Батенберг 1886 г. Регентството.“ (1928). Награден с военен орден „За храброст“ IV степен.

На 22 октомври 1881 година в Ловеч е роден генерал-майор Анастас Ватев (1881 – 1967). Завършва Военното училище в София (1903) и Академията на Генералния щаб в Торино, Италия (1912).
Воюва в Първата Балканска война (1912 – 1913) като командир на батарея от 4-ти гаубичен артилерийски полк и е ранен в боевете при Чаталджа.
През Първата световна война (1915 – 1918) заема длъжностите началник-щаб на 1-ва и на 2-ра бригада от 7-а пехотна дивизия, командир на дружина в 13-и пехотен полк и началник на Оперативния отдел в Щаба на Действащата армия.
В следващите години служи като помощник-командир на 8-и и на 1-ви пехотен полк (1919 – 1923), началник-щаб на 6-а пехотна дивизия и началник на Врачанското окръжие (1923 – 1927), командир на 8-а пехотна дивизия (1928 – 1932) и началник на 2-ра военноиспекционна област (1932 – 1934). От 1932 до 1934 г. ръководи Централното управление на Военния съюз.
На 9 май 1934 г. е назначен за министър на войната. При подготовката на военния преврат (19 май 1934) не изпълнява нареждането на Централното управление да постави начело на частите от Софийския гарнизон верни на Военния съюз офицери. Поради това на 18 май 1934 г. е арестуван, уволнен от армията и екстерниран от страната, където се завръща след година и половина. Награден с военен орден „За храброст“ ІV степен 1 клас и ІV степен 2 клас.

 
 

 

Успешни ротни тактически учения на 61 Стрямска механизирана бригада

21.10.2023, 14:43

На УП „Корен“ се проведе ротно тактическо учение с бойна стрелба с механизирана рота и самоходна минохвъргачна батарея от 2-ри механизиран батальон на 61-ва механизирана бригада, от състава на Сухопътните войски. В състава на механизираната рота участваше взвод от Република Италия. Ръководител на учението беше командирът на батальона майор Цветелин Георгиев, съобщава КСВ.
По време на учението бяха отработени учебни въпроси по извършване на марш, заемане на район, водене на отбранителни бойни действия, подготовка на настъпление, и водене на настъпателен бой.
По същото време ротата за ядрена, химическа и биологична защита от батальон за защита на силите на бригадата проведе ротно тактическо учение под ръководството на командира на батальона подполковник Георги Димитров. Въпросите, които бяха отработени включваха: заемане и оборудване на район за бойно използване, действия на ротата при изпълнение на задачи по ядрена, химическа и биологична защита при подготовката и водене на отбранителен бой. Някои от учебните въпроси бяха отработени във взаимодействие с механизираната рота и самоходната батарея.
Ученията преминаха при отлична организация, като поставените цели бяха постигнати напълно. Военнослужещите показаха висока мотивация и демонстрираха способностите си за изпълнение на поставените им задачи в условия близки до реалните
Източник: https://otbrana.com

 

Правителството актуализира постановлението за възлагане на военновременни задачи по отбраната

21.10.2023, 14:35

Причините са създадените след 2021 г. нови или са закрити съществуващи държавни органи и административни структури, с актове на Народното събрание и Министерския съвет, за които няма възложени военновременни задачи или за които не са актуални задачите по действащото постановление. Настъпиха и изменения в наименованията на някои министерства и ведомства. Това е наложило Министерският съвет да приеме промени в Постановлението за възлагане на военновременни задачи по отбраната на страната на държавните органи, органите на местното самоуправление и местната администрация, става ясно от мотивите, които бяха приложени към проекта. Самото постановление съдържа класифицирана информация и е маркиран с гриф за сигурност „Секретно“.
С промяната се цели коректно формулиране на военновременните задачи по отбраната на страната, съобразени  с динамиката на средата на сигурност, с проведените Стратегически преглед на системата за защита на националната сигурност и Стратегически преглед на отбраната, измененията в административните структури и органи на изпълнителната власт. Включват се всички нови и преструктурирани държавни органи и административни структури, създадени с актове на Народното събрание и Министерския съвет, които не попадат в  обхвата на сега действащото постановление. Отразяват се съюзните ангажименти на страната при формулирането на актуалните военновременни задачи, се посочва в частичната предварителна оценка на въздействието, която се прави в такива случаи. Смята се, че този процес ще спомогне и работата по актуализацията на Държавния военновременен план и неговото ресурсно осигуряване и ще създаде предпоставки за устойчивост на доставките на стоки и услуги, както за националните и  съюзните въоръжени сили, така и за населението.
Министерство на отбраната да уведоми заинтересованите министерства за извършените изменения и допълнения на приложението, се посочва в постановлението.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Участниците в учението „Бриз 2023“ показаха отлична подготовка

21.10.2023, 25

„Наблюдавахме действията на Морската тактическа група за специални операции, която се справи перфектно. Учението е много по-комплексно и показва, че Военноморските ни сили изпълняват задълженията си да осигуряват морската сигурност на държавата, свободата на корабоплаването, да изпълняват задачи по мисията за подпомагане на населението - издирване и спасяване, във взаимодействие с граждански ведомства и организации.“ Това каза заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов на заключителния етап на националното учение с международно участие „Бриз 2023“. Заедно със заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов и командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов той наблюдава в района на Морската вертолетна авиобаза „Чайка“ действията на военнослужещите от Морската тактическа група за специални операции.
Националното военноморско учение „Бриз 2023“ с международно участие се провежда от 13 до 22 октомври. На финала военнослужещите от  Морската тактическа група за специални операции демонстрираха уменията си при овладяване на малък плавателен съд за охрана на базов район, обезвреждане на терористична клетка, унищожаване на брегови команден пункт и извеждане на сили от крайбрежен район по въздух и вода. В демонстрацията участваха вертолети и катер на ВМС.
„Приоритетна задача сега е осигуряването на брегови комплекси за Военноморските сили за изграждането на комплексните им способности“, посочи заместник-министър Запрянов в отговор на журналистически въпроси. „Ние разчитаме догодина да имаме 2 % от БВП като разходи за отбрана, което да ни позволи да продължим модернизацията на Въоръжените сили и тяхното попълване с личен състав. Това изисква промени в социалния пакет, повишаване на заплащането, промени по отношение на кадровото развитие на военнослужещите. Те изпълняват много сложни задачи и това изисква добра подготовка“, посочи той.
Командирът на ВМС контраадмирал Михайлов отбеляза, че въпреки сложната обстановка и допълнително възникналите задължения на ВМС в програмата за подготовка през следващата година са планирани много учения: „Доволен съм от постигнатите резултати по време на учението „Бриз“. Подготовката на морските специални сили е отлична. За разлика от предходни години, през тази година се увеличи участието в учението на формирования на морската патрулна авиация. Ние успяхме да изпълним всички поставени задачи, независимо от сложната обстановка на море. Съвместните действия с правителствените, неправителствените и частните организации бяха изпълнени в пълен обем, което само може да ме радва и показва, че ВМС стоят на своя пост“, категоричен беше командирът на ВМС. По думите му, независимо от заплахите за сигурността в Черно море, корабите провеждат своята подготовка и всяко едно плаване е плаване за противоминно наблюдение, търсене на разливи, на замърсявания. От  няколко години ВМС развиват специализирани противоминни способности със съвременни кораби, оборудвани с дистанционно управляеми апарати. „Ние съчетаваме подготовката с изпълнението на реални задачи за осигуряване на безопасността на корабоплаването в българските морски пространства“, посочи в заключение контраадмирал Михайлов.
Връзки с обществеността на ВМС

 

Виктор Афзалов е новият началник на руските въздушно-космически сили

21.10.2023, 09:37

Генерал-полковник Виктор Мусавирович Афзалов (55 г.) е назначен за главнокомандващ на руските въздушно-космически сили, съобщи руската държавна осведомителна агенция РИА Новости, като се позова на свой източник.
Афзалов досега беше временно изпълняващ длъжността главнокомандващ на руските ВКС, след като през август от поста беше отстранен армейски генерал Сергей Суровикин. Афзалов допреди това беше заместник на Суровикин.
Източник: bta.bg

 

Варна преди фотографията: две гравюри на Георг Бенедикт Вундер от руската обсада на Варна през 1828 г.

21.10.2023, 09:10

Гравюрите са работа на немския художник, гравюр и литограф Георг Бенедикт Вундер (Georg Benedikt Wunder, 1786-1858). Те са издадени през 1831 г. в Нюрнберг (Nurnberg) от Фридрих Кампе (Friedrich Campe, 1777-1846), гравьор, картограф и издател.
Първата гравюра представя сражението (вылазка) между турците и руснаците на 12 септември 1828 г. пред крепостните стени на Варна (увенчани с високи зъбери).
Втората гравюра представя предаването на ключовете на Варненската крепост на руския император Николай I на 29 септември (11 октомври) 1828 г. на фона на Варненската крепост и Варненския залив, пълен с руски военни кораби*.
* В действителност церемония по предаване на ключовете на Варненската крепост на сушата не е имало. Ключовете на крепостта са предадени на 29 септември (11 октомври) в 1 часа след обед на борда на адмиралтейския кораб „Париж“.
Източник: http://morskivestnik.com, Анастас Ангелов

 

Белият терор в Русия

21.10.2023, 09:05

Не пресъхва потокът от статии и бележки за „добрия Цар-батюшка“ в Русия, за благородното бяло движение и за противниците му, червените болшевики - кръвопийци. Няма да заставам нито на едната, нито на другата страна на барикадата. Просто ще ви предоставя малко факти. Обикновени голи факти, взети от открити източници. И нищо повече.
Отреклият се от престола Цар Николай II бил арестуван на 2 март 1917 г.от  генерал Михаил Алексеев – началник на неговия щаб. Царицата и семейството на Николай II са арестувани на 7 март от генерал Лавр Корнилов – командващ Петроградския военен отряд. Да, да, същите тези герои-създатели на бялото движение.......Прочети още

 

Исторически календар

21.10.2023, 08:52

На 21 октомври 1881 година в Елена е роден генерал-лейтенант Петко Златев (1881 – 1948). Завършва Военното училище (1903) и Военната академия (1919) в София.
Участва в Първата балканска война (1912 – 1913) като офицер в щаба на 1-ва конна бригада и ескадронен командир в 1-ви конен полк.
По време на Първата световна война (1915 – 1918) е началник-щаб на 1-ва и на 5-а конна бригада, командир на дружина в 52-ри пехотен полк и офицер за поръчки в щаба на 1-ва конна дивизия.
След войната заема длъжностите помощник-командир на 7-и конен полк, началник секция за личен състав в Кавалерийската инспекция, командир на 1-ви, 6-и и 9-и конен полк. От 1928 г. е Инспектор на конницата.
Като един от ръководителите на Военния съюз след преврата на 19 май 1934 г. е назначен за министър на войната (19 май 1934 – 22 януари 1935) в кабинета на Кимон Георгиев. На 22 януари 1935 г. съставя ново правителство, в което заема длъжностите председател на Министерския съвет и министър на войната (22 януари – 21 април 1935). Извършва значителни кадрови промени, при които отстранява противници на Военния съюз. Награден с военен орден „За храброст“ ІІІ степен 2 клас, ІV степен 1 клас и ІV степен 2 клас.

 

 

Бяхме в Страцин, за да почетем героите от Втората световна война

20.10.2023, 19:58

Военнослужещи, ветерани, запасни и резервисти от България дойдоха днес в покрайнините на с. Страцин, Република Северна Македония (РСМ) , за да почетат героите ни от Втората световна война. Преди 79 години в този район се провежда част от Страцинско – Кумановската настъпателна операция на Първа армия. Военнослужещите бяха от Съвместното командване на специалните операции (СКСО), ветераните, запасните и резервистите от Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) начело със заместник-председателя полковник от запаса Петър Пандурски, Съюза на българските парашутисти (СБП) под ръководството на председателя полковник от запаса Сирмо , Сирмов, представители на СОСЗР в Кюстендил  и членове на пробългарски организации в РСМ. Делегацията от България беше посрещната от посланика ни в Скопие Ангел Ангелов, пълномощния министър Петьо Вълков, военния ни аташе подполковник Асен Ламбев, помощник-военният ни аташе майор Диян Динев, консулите ни в Битоля и Скопие Николай Димитров и Димитър Грозданов.
За първи път от години в ритуала се включи представителен духов оркестър, който е на СКСО, също за първи път заупокойната панихида за загиналите бе в съслужение на представители на православните църкви на България и РСМ. На малката височина над селото бяха положени венци и цветя от министър на отбраната началника на отбраната, посланика ни в Скопие, командира на СКСО, СВВБ, СБП и от всички участници във възпоменателното събитие.
Командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев приветства участниците и подчерта ролята на армията ни за победите през Втората световна война. Той изрично посочи факта, че в събитието се включиха и македонски военнослужещи, като изрази очакване, че догодина, когато отбележим 80 години от боевете на Парашутната дружина ще има много по-голямо присъствие. В знак на признателност удостои с почетни грамоти ветераните от Втората световна война Мария Стоянова, Любен Ризов, Тодор Андонов и Иван Караджов и им благодари за тяхната достойна служба на Родината. Изразявайки удовлетвореност от съхраняването на родолюбивата традиция посланик Ангелов подчерта сътрудничеството на двете страни, като членове на НАТО. Той говори и за успешното участие на македонски военнослужещи в Многонационалната бойна група с рамкова държава Италия, чийто домакин е България.
„Днес е един много вълнуващ ден за нас ветераните от Втората световна война и за всички, които сме тук, където Българската армия даде свидни жертви в боевете за освобождение на Балканския полуостров и Европа от фашизма“, посочи в словото си заместник-председателят на Съюза на ветераните от войните на България доброволката Мария Стоянова.
И продължи по-нататък: „Вярно е, че идваме всяка година и никога, при никакви обстоятелства, няма да се откажем от тази традиционна родолюбива мисия. Също така вярваме, че всички вие ще продължите това дело в памет на българския войник.
Идваме всяка година и винаги вълнението ни е като за първи път. Защото едва ли може да има истински българин, който да е безразличен към миналото на своята армия, а тук е бойното кръщение на славната ни Парашутна дружина. Загиват много наши другари, на задачата е изпълнена.
Парашутната дружина проявява чудеса от храброст и героизъм в много сражения с противника. Независимо от жертвите, тя продължава настъплението и овладява ключови немски позиции по билото на Стражин и принуждава противника да напусне Стражинската позиция. В жестокия бой за Страцин загива и помощник-командирът на Парашутната дружина Димитър Захариев, чиято сестра полковник от запаса Митка Захариева, като ветеран от войната, е член на нашия Съюз.
През следващата година ще отбележим 80 години от тези славни боеве. Това ще бъде една от юбилейните годишнини, около които Съюзът на ветераните от войните на България ще планира своята военно-патриотична дейност. Надяваме се, че през октомври 2024 година ще бъдем тук отново заедно с военнослужещите от Съвместното командване на специалните операции, който са достойни наследници на славната Парашутна дружина. Благодаря Ви, господин генерал-майор Явор Матеев за подкрепата, която ни оказвате. Ние сме спокойни, защото във Ваше лице оставяме в сигурни ръце съхраняването на паметта на нашите бойни другари.“
В края на словото си Мария Стоянова обяви решението на Изпълнителното бюро на Съюза на ветераните от войните на България и заповедите на председателя доц. д-р Иван Сечанов, който е воювал по тези земи в състава на Девета гвардейска дружина за награждаване с паметен плакет на Съвместното командване на специалните операции, а със знак „За признателност“ майор  Анна Проданова от Командването. Тя лично връчи отличията на генерал-майор Явор  Матеев и на майор Анна Проданова. Оказа се, че майор Проданова вече е подполковник, за което получи аплодисменти от всички участници в паметното събитие.
*********
От 8 октомври до 19 ноември 1944 г. Първа армия провежда Страцинско – Кумановската настъпателна операция. Войските на армията (1-ва, 2-ра и 11-а пехотна дивизия, 2-ра конна бригада, Въздушната ескадра, 333-то армейско разузнавателно ято и Парашутната дружина) под командването на генерал-майор Владимир Стойчев нанасят спомагателния удар на Българската армия по Кюстендилско – Скопското оперативно направление. Задачата на армията е да разгроми противниковата групировка в района на Крива паланка, на Стражин – Страцин и на Куманово, да излезе в долината на р. Вардар и да прекъсне пътищата за оттегляне на групата армии „Е“. В боевете за Стражинската позиция особено се отличават 9-и пехотен пловдивски полк, получил почетното име „Стражински“, и Парашутната дружина, която се сражава като щурмово подразделение. Героично се отбранява в продължение на една седмица обкръженият при Страцин 1-ви пехотен софийски полк. След овладяването на Куманово, 1-ва армия във взаимодействие с югославски части и войски от 4-та армия освобождава Скопие и преследва противника към Косово поле. В боевете за силно укрепените противникови позиции при Крива паланка, Стражин, Страцин и Куманово загиват 2863 български офицери, подофицери и войници.
18 октомври е определен за Ден на военния парашутист от Българската армия с решение на министъра на отбраната през 1994 г. На тази дата през 1944 г. Парашутната дружина от състава на Първа Българска армия участва за първи път в реални бойни действия. С цената на свидни жертви дружината овладява силно укрепения район на височината Стражин, откривайки пътя за настъпление на Българската армия. Офицерите, сержантите и войниците се сражават храбро, жертвайки живота си, за да оцелеят другарите им. За проявения героизъм и саможертва целият личен състав на Парашутната дружина е повишен в звание.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Естония купува турски колесни бронирани машини

20.10.2023, 13:59

Държавният център за отбранителни инвестиции към Министерството на отбраната на Естония (Riigi Kaitseinvesteeringute Keskus – RKIK) съобщи, че на 18 октомври 2023 г. в Талин е подписал договори с турските компании Nurol Makina ve Sanayi A.Ş. и Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş. за обща сума от около 200 милиона евро за доставка на около 230 колесни бронирани машини за естонските въоръжени сили - бронетранспортьори Otokar ARMA (6x6) и леки бронирани машини Nurol NMS (4x4). Освен това бяха закупени и още четири бронирани машини Nurol NMS (4x4) за Центъра за обезвреждане на взривоопасни предмети към Естонския спасителен департамент.

 

Без сериозен пробив през лятото Украйна се готви за тежка зима на фронта

20.10.2023, 12:34

Лятната офанзива на Украйна остана без сериозен пробив досега и военните ще трябва да се подготвят за тежка зима, пише в анализ Кралският институт за обединени служби (RUSI) в анализ за случващото се на фронтовата линия. Според анализаторите и двете армии не успяха да се разгърнат, а сега ще бъдат изправени пред предизвикателството да възстановят своите части за настъпателни операции през следващите месеци.
И за двете армии от съществено значение е и възможността за подготовката на частите, изпращани към фронтовата линия.
Украйна трябва да прецени доколко може да си позволи да поддържа натиска срещу руснаците през зимата, каквито заявки имаше от страна на властите, става ясно още от публикацията. През миналата зима обаче украинските военни извършваха само ограничени операции в зоните на контакт, което позволи на руснаците да изградят много сериозна линия на отбрана. Повторение на тази ситуация и през тази зима рискува още по-сериозно "окопаване" на руската армия в окупираните територии......Прочети още

 

Пентагонът: Китай вече има над 500 атомни бомби

20.10.2023, 12:11

Китай надхвърли предишните прогнози за размера на ядрения си арсенал и сега произвежда още повече оръжия, като същевременно разширява флота си, предупреждава Пентагонът в нов доклад, публикуван в четвъртък, пише американската редакция на Politico.
Министерството на отбраната конкретно смята, че Китай е имал повече от 500 ядрени бойни глави в своя арсенал към май, приблизително 100 повече от миналата година, според годишния доклад за военната мощ на Китай.
DOD също така изчислява, че Китай вероятно ще удвои това до повече от 1000 ядрени бойни глави до 2030 г. и се очаква броят им да нарасне, се казва в доклада.
Докладът идва в момент, когато администрацията на Байдън се подготвя за потенциална среща лице в лице между президента Джо Байдън и китайския лидер Си Дзинпин в Калифорния следващия месец. Но напрежението между страните все още е високо: тази седмица Пентагонът разсекрети редица видеоклипове и изображения, показващи увеличение на китайските изтребители, тормозещи американски военни самолети в Южно и Източнокитайско море през тази и миналата година.
Високопоставен служител на Министерството на отбраната заяви, че последните оценки за ядрения арсенал на Китай са "на път да надвишат предишните прогнози“, но отказа да предостави по-конкретни числа. Миналата година Пентагонът изчисли, че Китай ще има 1000 бойни глави до 2030 г. и 1500 до 2035 г.
"Това, което правят сега, ако го сравните с това, което правеха преди около десетилетие, то наистина далеч го надхвърля по отношение на мащаб и сложност“, казва служителят. "Те разширяват и инвестират в своите наземни, морски и въздушни платформи за ядрена доставка, както и инфраструктурата, която е необходима за поддържане на това доста голямо разширяване на техните ядрени сили“.
Според доклада Китай вероятно ще използва новите си реактори за "бързо размножаване“ и съоръжения за преработка, за да произведе плутоний за своята нарастваща програма за ядрени оръжия, въпреки че китайските служители публично твърдят, че тези съоръжения са предназначени за "мирни цели“.
В допълнение, Китай вероятно е завършил изграждането на своите три нови обекта със силози за ракети с твърдо гориво през 2022 г., включително най-малко 300 нови силоза за междуконтинентални балистични ракети, и е заредил "поне някои“ междуконтинентални балистични ракети в силозите, според доклада.
Ядрените запаси на Пекин все още са много по-малки от тези на Русия или Съединените щати. Към януари Русия разполагаше с 5889 ядрени бойни глави; Съединените щати са имали 5244, според независимия Стокхолмски международен институт за изследване на мира. Китай обаче отказа да започне преговори за ядрено разоръжаване със САЩ и Русия с аргумента, че арсеналите на другите две държави са много по-големи от неговите собствени.
През февруари Русия обяви, че ще спре участието си в Новия договор за намаляване на стратегическите оръжия със Съединените щати, който ограничава ядрените сили на двете страни.
Военната експанзия на Китай не се ограничава до ядрения му арсенал. Както и в предишни години, Пекин продължи да разширява флота си от 340 кораба и подводници в експлоатация миналата година до повече от 370 тази година, според официалния представител.
Годишният бюджет за отбрана на Китай трябва да се е увеличил със 7,1 процента, обявиха военните.
Докладът също така обсъжда "задълбочаването" на връзките на Китай с Русия, отбелязвайки, че Пекин "е опитал дискретен подход за предоставяне на материална подкрепа на Русия за нейната война срещу Украйна". Предполага се, че това се отнася за появата на китайски компоненти за бронежилетки и друга техника на бойното поле в Украйна.
Източник: https://www.focus-news.net/

 
 

Полковник от запаса Георги Караиванов вече на 80! Честито!

20.10.2023,  09:20

Един от хроникьорите на Свързочни войски полковник от запаса Георги Караиванов днес навършва 80 години.  Неговите колеги и пирятели он Клуб „Сързочници и автоматизатори „Ген. лейт. Дяко яков” към Столичната организация на СОСЗР го поздравяват и му пожелават крепко здраве, дълголетие, ползотворен живот и семейно щастие!
Полковник от запаса Георги Караиванов е възпитаник на ВНВИСУ „Георги Дамянов“ – Силистра, ВВУЗ „Георги Раковски“ – София и Военна академия „Георги Раковски“. Той е преминал през нелекия път на обучение и възпитание на новата вълна от свързочни офицери с инженерна подготовка, а по-късно служи изцяло в Свързочните войски на БНА.
През 2018, 2020, 2022 г. и 2023 г.излизат от печат книгите  на полк. Караиванов „Ние свързочниците.“Академиците“, „Ние свързочниците. Нашето училище“, „Ние свързочниците. Нашата фотографска памет“ и „Ние свързочниците. Великотърновци“. Три от тях са посветени изцяло на подготовката , обучението и развитието на офицерските свързочни кадри през периода след 1945 до 2002 г .в различните свързочни училища - НВУ, НВСУ, НВИСУ, ВНВИСУ, ВНВУ, ВВОВУ , НВУ и военни академии, на техните командири и  преподаватели от свързочните катедри, курсантските и слушателски курсове, класни отделения и формирования. Неотменна част от съдържанието на тези книги са поименните списъци на завършилите свързочни випуски от курсанти и МЗ за производство, преподаватели и командири, слушатели от академиите. Характерна особеност на книгите и стила на автора е стремежът максимално да бъдат обхванати имената на випускниците. - Още КИС

 
 

Великите битки, променили историята: Битката при Зама

20.10.2023, 06:06

Военната история е изтъкана от много епоси и легенди. Могъщи пълководци, величави армии, страховити империи и достойни бранители на отчаяни каузи. В тези легендарни епизоди от историята човешката трагедия, героизъм и саможертва се преплитат по уникален начин, който разкрива цялата пъстрота на нашата душевност. Наяве излизат героите, страхливците, достойните и недостойните.
Всяка битка е откровение. Всяка война е изпитание. Ала дори и сред пелената от кръв, чест и стомана, има имена на полесражения, които и до ден днешен грабват умовете на поколенията. Всяка битка е величава по свой начин, но сред куршумите, стрелите и остриетата на хиляди стълкновения изпъкват такива, които променят съдбата на народи, региони и континенти.
В самия край на III в. пр. Хр. Западното Средиземноморие е разкъсано от мащабен конфликт, в който се вкопчват двете суперсили на тогавашния свят – Рим и Картаген. Как се стига до тази ситуация?........Прочети още

 
 

Исторически календар

20.10.2023, 06:00

На 20 октомври 1915 г. в Божурище се създава първото Аеропланно училище в България. За негов временен началник е назначен капитан Продан Таракчиев, а от 22 ноември капитан Симеон Петров.
По това време са доставени шест от поръчаните 12 разузнавателни самолета ЛВГ.С-ІІ. Взето е решение обучението на българските пилоти да бъде извършено в Аеропланното училище.
Първата група се състои от 7 пилоти и 9 наблюдатели, обучавани от немския летец Франке. Усвояването на самолетите е извършено за по-малко от месец.

На 20 октомври 1951 година в Западна Германия е сформирана Българска доброволческа рота 4093.
Вдъхновител на идеята за нейното създаване е председателят на Българския национален комитет д-р Георги М. Димитров, главен секретар на БЗНС в изгнание.
Със заповед № 53 на началника на Главната квартира на Американските въоръжени сили в Европа, ротата е включена в структурите на Северноатлантическия пакт (НАТО) с постоянно местоположение в гарнизона на 7-а американска армия до гр. Гермерсхайм, Германия. Тя е в състав 200 войници български доброволци, организирани в четири взвода по образец на американската пехотна рота.
Командири на военната част последователно са лейтенант Стефан Бойдев, капитан Борислав Байчев и капитан Димитър Кръстев. Рота 4093 изпълнява охранителни функции до разформирането й на 20 юни 1964 г.

На 20 октомври 1915 г. в Божурище се създава първото Аеропланно училище в България. За негов временен началник е назначен капитан Продан Таракчиев, а от 22 ноември капитан Симеон Петров.
По това време са доставени шест от поръчаните 12 разузнавателни самолета ЛВГ.С-ІІ. Взето е решение обучението на българските пилоти да бъде извършено в Аеропланното училище.
Първата група се състои от 7 пилоти и 9 наблюдатели, обучавани от немския летец Франке. Усвояването на самолетите е извършено за по-малко от месец.

 
 

 

Варна преди фотографията (The siege of Varna, 1828)

19.10.2023, 23:30

Акварелът (с размери 32,7 x 47,2 см) е продаден през октомври 2009 г. на аукцион от Artnet Worldwide Corporation. Заглавието е на аукционната къща. Авторът на акварела е неизвестен.
Акварелът представя поглед от „Турна тепе“ (Жеравен връх) към Варненската крепост и Варненския залив по време на обсадата на града от руската армия през 1828 г. Тя се провежда от 22 юли до 29 септември (11 октомври) 1828 г., когато Варна пада в руски ръце. На преден план (вдясно) - императорската палатка. Долу в равнината - палатковите лагери на руската армия. Близо до морския бряг - лагерът на граф Михаил Семьонович Воронцов - командващ (18 август - 29 септември) обсадата на Варна. В залива - руския флот, бомбардиращ Варненската крепост*.
*На 29 септември (11 октомври) 1828 г., след 3-месечна обсада по време на Руско-турската война от 1828-1829 г., Варна е превзета от руските войски. Най-голямата турска крепост и пристанище по западния бряг на Черно море, прикриваща един от пътищата, водещи към столицата на Османската империя - Константинопол (Истанбул), е в руски ръце.
Обсадата се ръководи от вицеадмирал княз Александър Сергеевич Меншиков и неговият началник-щаб генерал-майор Василий Алексеевич Перовски, а след раняването на княз Меншиков - от граф Михаил Семьонович Воронцов.
Източник: http://morskivestnik.com, Атанас Ангелов

 

Няколко съвета при избор на ловна пушка

19.10.2023, 23:00

Индивидуалните особености на тялото на ловеца не бива да се пренебрегват. При покупка на ловна пушка трябва да се вземат пред вид теглото на ловеца, височината му, дължината на ръцете, височината на шията и раменете.
Калибърът на пушката не е най-важното. Макар че между двата най-употребявани калибри 12 и 16 има разлика в далекобойността и концентрацията на сачмите в битата площ, той има значение за теглото на ловеца. Тежката пушка изморява бързо ловеца.
Установено е, че теглото на пушката трябва да не надвишава 1/22 част от теглото на стопанина си, пише hunter.bg. Така че, ако ловецът тежи около 70 kg, пушката му не трябва да тежи повече от 3.2kg. Ловецът с това и повече от това тегло може да си закупи пушка 12-ти калибър. За лица под 70kg тя трябва да бъде 1б-ти калибър.
Дължината на цевите на ловната пушка също има значение. При пушка с къси цеви по-бързо се взема прицел, но е неточен, а при такава с дълги — по-бавно, но е по-точен. В гористи местности не се препоръчва ловуването с дългоцевна пушка. Тя е по-пригодна за стрелба по открити места.
Двуцевка или надцевка? Под понятието двуцевка разбираме ловна пушка с хоризонтално споени две цеви една до друга (двуцевка), а под надцевка - пушка, на която цевите са споени вертикално една над друга.
Какви са предимствата на надцевката? Цевите, поставени една върху друга, дават възможност да се запои върху цевта една по-тясна мерна планка, което осигурява по-голяма точност при прицелването, по-голяма видимост при стрелбата, особено при „покриването" на целта.
Откатът при стрелба с надцевката е по-малък. При този вид пушки долната цев е първата, с която се произвежда изстрел с предния спусък (тя се явява дясната цев на успоредната). Вибрацията сравнително се намалява, а това позволява по-точно прицелване. Тези и други по-второстепенни предимства са причина напоследък надцевките да са търсени наравно с успоредките. Те се предпочитат от младите ловци.
Автоматичните предпазители имат недостатъка, че се задействуват заедно с ударниците и когато разглобяваме пушката, те остават натегнати (взведени). Това ни принуждава да ги спускаме напразно, нещо, което понякога води до счупване на бойните пружини. При пушките, които не са с автоматичен предпазител, тази опасност е избегната. - Още ловно оръжие
Източник: https://fakti.bg, Радослав Славчев

 

Гурките – най-силното звено на Британската армия

19.10.2023, 21:20

Жестоките сражения по време на обсадата в Делхи през 1857 г. – периодът на индийските бунтове, оставя около 462-ма души на Майор Чарлз Рийд и сийморския батальон. Битката е била особено жестока и са налични около 327 жертви. Въпреки жестокото клане, Рийд е успял да получи малко подкрепления, с които да замени ранените бойци.
Събират се доброволци, а от болницата излизат хора, които могат да ходят и да продължат сражението. Задържането на Делхи става с цената на много жертви. Опитът за превземане на вражеската позиция и пленяването на 13 оръдия, идва с допълнителни страдания, но дава възможност на Рийд да се позиционира на около 10 километра западно от града. На 8 юни идват още две роти от 60-та стрелкова бригада, които окупират къщи в южния край на възвишението. Домът на Хинду Рао е интересна точка на сраженията и през следващите 16 часа ще се води една от най-жестоките битки......Прочети още

 

Наредба в МО ще урежда допълнителни възнаграждения на военнослужещи и цивилни служители

19.10.2023, 16:50

Нова наредба на министъра на отбраната ще се създава правна възможност за изплащане на допълнително възнаграждение за постигнати високи резултати за работа по програми/проекти с външно финансиране за военнослужещите и за цивилните служители по трудово правоотношение в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Проектът е публикуван за обществено обсъждане до 19 ноември.
Става дума за извършени дейности по разработване, управление и изпълнение на проекти,  съфинансирани със средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове, или на проекти и програми, финансирани от други международни финансови институции и донори, в рамките на длъжностната характеристика, без това да е основно функционално задължение на длъжността/основна цел на длъжността, която заемат (постигнати високи резултати за работа по програми/проекти с външно финансиране).
Общият размер на допълнителните възнаграждения за постигнати високи резултати в служебната дейност и допълнителното възнаграждение за постигнати високи резултати от работа по програми/проекти с външно финансиране за една година, се посочва в проекта, не може да надвишава 80 на сто от начислените на военнослужещия/цивилния служител основни месечни възнаграждения/ основни месечни заплати и допълнителни възнаграждения с постоянен характер за съответната година.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

В Пловдив отбелязаха 79 години от първия боен ден на Парашутната дружина

19.10.2023, 16:45

Министърът на отбраната Тодор Тагарев поздрави военнослужещите от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) по повод Деня на военния парашутист, съобщава Пресцентърът на МО. Днес в Пловдив, в района на СКСО, министър Тагарев присъства на тържествената церемония, с която бе отбелязана 79-ата годишнина от паметната битка на Парашутната дружина на височината Стражин по време на Втората световна война (18 октомври 1944 г.).
В приветствието си към военнослужещите от Специалните сили министърът на отбраната подчерта, че сложната среда за сигурност поставя много по-високи изисквания към готовността на Българската армия за изпълнение на разнообразни задачи. „В тази сложна среда значително се повишават изискванията и към Вас“, обърна се министър Тагарев към военнослужещите от СКСО.
Министърът увери, че Министерският съвет и политическите сили в Народното събрание са готови да отговорят на повишените изисквания с повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП в следващата година и може би над 2% в следващите няколко години. „Това ще даде възможност да осигурим най-модерно оборудване и условия за такава подготовка, каквато изискват най-високите стандарти на НАТО, които са и наши стандарти“, подчерта министър Тагарев. По този начин българските военнослужещи ще получат възможност да се подготвят по възможно най-добрия начин за операции в чужбина, за участие в международни учения, за изпълнение на задачи на границата. „Използвайте тези възможности по най-добрия начин, за да бъдете готови да защитавате Родината тогава, когато е необходимо“, подчерта министърът.
Министър Тодор Тагарев награди военнослужещи от Специалните сили за проявен висок професионализъм при изпълнението на задачите. Командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев също отличи военнослужещи от формированието. Гостите на празника на СКСО наблюдаваха демонстрации по специализиран ръкопашен бой и изпълнение на парашутни скокове. На церемонията присъстваха още висши офицери, военнослужещи от резерва, общественици, представители на местната и държавната власт и др. Благодарствен молебен по повод храмовия празник на параклис „Св. Йоан Рилски Чудотворец“, който е в района на формированието, бе отслужен от Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений.
В отговор на въпрос на журналисти, свързан с евентуална бежанска вълна заради ситуацията в Близкия Изток, министър Тодор Тагарев подчерта, че Министерството на отбраната има готовност да предостави повече сили и средства за защита на държавната граница, в случай на повишаване на риска от бежанска вълна. „Засилихме присъствието на армията на границата. Службите следят обстановката и сме готови веднага да пренасочим нови сили и средства, но увеличаване на бежанската вълна в близко време не се очаква от района на Израел и Ивицата Газа“, каза още министър Тагарев.
Министър Тагарев увери, че до края на следващия месец в Народното събрание ще бъде внесена актуализираната инвестиционна програма за приоритетните проекти за превъоръжаване. „Армията има нужда от изключително много видове въоръжение, оборудване, техника, системи за подготовка. Ние работим комплексно. Изучаваме уроците от войната в Украйна, където масово се използват безпилотни системи. Тяхната употреба ще залегне в програмата за инвестиции“, посочи министър Тагарев. Той допълни, че вече има две обществени поръчки за придобиване на безпилотни летателни апарати за нуждите на Сухопътни войски, а и в Специалните сили вече използват такива системи. - (видео)
Източник: https://otbrana.com/

 

Исторически календар

19.10.2023, 08:56

На 19 октомври 1856 година в Габрово е роден майор Константин Никифоров (1856 – 1891). Завършва Константиновското военно артилерийско училище (1878) в Санкт Петербург и Михайловската артилерийска академия (1883) в същия град. Като юнкер участва в Руско-турската война (1877 – 1878) и воюва в състава на 26-а артилерийска бригада.
След Освобождението служи в 1-ва видинска батарея. От 1883 до 1885 г. е помощник-началник на артилерията и преподавател по артилерия във Военното училище. Под негово ръководство се извършва превъоръжаването на Българската армия със стоманените оръдия „Круп“.
След Съединението (1885) поема управлението на Военното министерство (10 септември 1885). Ръководи отбраната на западната граница и участва в избора и укрепяването на Сливнишката отбранителна позиция. Сформира Северния отряд и осигурява отбраната на Петроханския проход.
По време на Сръбско-българската война (1885) осъществява връзката между корпусите и Щаба на войската. За заслугите му във войната е произведен предсрочно в чин майор и утвърден на длъжността военен министър (22 ноември 1885 – 12 август 1886).
По негово нареждане започва превеждането на руски устави и наставления за нуждите на българската войска. На 22 септември 1886 г. се уволнява от армията по здравословни причини. В края на 1890 г. заминава на лечение в гр. Мерано, Италия, където умира на 20 януари 1891 г. Автор на „Ръководство по артилерия. Ч. І – ІІ“ (1889; 1891). Награден с военен орден „За храброст“ ІІ степен.

На 19 октомври 1912 г. загива поручик Христо Топракчиев. При полета си със самолет Блерио ХІ над турските позиции на 17 октомври 1912 г., Христо Топракчиев се завръща със 11 пробойни от куршуми.
На следващия ден той извършва ремонт за отстраняване на повредите по самолета и управлението му. На 19 октомври предстои да бъде проведен контролен полет след ремонта. Самолетът е изведен на пистата, проверен и подготвен за излитане.
След като се отделя от земята, на височина около 20 метра се срива, рязко се наклонява и се забива в земята. Машината изгаря, а пилотът загива.
Българската военна авиация дава своята първа жертва. Със заповед № 90 от 25 юни 1920 г. на министъра на войната поручик Топракчиев е повишен в чин капитан със старшинство от 11 октомври 1912 г. Награден с военен орден „За храброст“.
В дневника на аеропланното отделение е записано: „...изпитване на аеропланите над аеродрума. Смъртно падане на поручик Топракчиев“. Признателното българско население от новоосвободения град Мустафапаша /Свиленград/ изпраща с почести капитан Христо Топракчиев.

На 19 октомври 1925 г. Гърция нахлува в България
Нa 19 oктoмври 1925 гoдинa в мecтнocттa Дeмир кaпия бългaрcки вoйници грaничaри кoпaят клaдeнeц. Гръцкитe чacoвoи нe прeцeнявaт прaвилнo дeйcтвиeтo, извършвaнo oт тях и cмятaт, чe тe кoпaят oкoп – нeщo, кoeтo нямaт прaвo дa прaвят.
Към 14:30 чaca eдин гръцки грaничaр cъвceм бeзцeрeмoннo ce зaпътвa към тях, нaвлизaйки в бългaрcкa тeритoрия. Бългaрcкият чacoвoй Рaдoй Гeoргиeв cтрeля пo нaрушитeля и гo убивa.
Зaпoчвa прecтрeлкa, в кoятo e рaнeн друг гръцки вoйник, кoйтo пo - къcнo cъщo умирa, рaзкaзвa caйтът „Бългaрcкa иcтoрия“........Прочети още

 

Сръбската 155-mm самоходна гаубица "Александар"

19.10.2023, 08:50

Тя бе представена по време на международното изложение за въоръжение и военна техника Partner 2019, което се проведе в Белград. По време на това изложение компанията Yugoimport показа нова версия на колесната САУ МГС-25 "Александар" със 155-mm оръдие на шасито на камиона MAN 8Х8. Компанията- разработчик вече представи на обществеността своите САУ „Александар“, но оръдието преди това беше монтирано върху шасито на камиона КамАЗ 6560.
Бойната машина „Александар“ е ново поколение самоходни артилерийски системи, използващо 155-mm/52-калиброво оръдие, монтирано на товарно шаси. Управлението на оръдието се извършва дистанционно от кабината. Има две версии на оръдието: първата версия има 23-l зарядна камера и отговаря на изискванията на стандарта на НАТО JBMOU, втората версия има 25-l зарядна камера и следователно има по-големи мощност и далечина на поражението на целите.
Оръдието е оборудвано с автомат за зареждане с 12 снаряда в бойното отделение. Автоматът осигурява скорострелност от 6 изстр./мин. Други 12 снаряда са в отделно бойно отделение, откъдето могат да бъдат дозаредени в автоматичен режим. "Александар" може да използва всякакви боеприпаси от НАТО с калибър 155 mm, както и сръбските боеприпаси с увеличено разстояние на стрелбата ERFB (37,5 km), далекобойните боеприпаси ERFB BB (49 km), както и активно-реактивните боеприпаси VLAP с обхват 62 km.
Платформата, на която е монтирано оръдието, е въртяща се и дава възможност е да се стреля и в двете посоки спрямо посоката на движение. Две хидравлични опори разположени от всяка страна на корпуса могат да бъдат спуснати на земята за по-добра стабилизация при стрелба. Екипажът на машината се състои от 3 души: водач, командир и насочвач. Бронираната кабина защитава войниците от огъня на стрелковото оръжие и осколките на артилерийските снаряди. - Още артилерия
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

 

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов се срещна с военно-патриотичните организации

18.10.2023, 23:30

Двадесет и осем военно-патриотични организации бяха поканени днес в ЦВК на среща със заместник-министъра на отбраната генерал-лейтенант от запаса Атанас Запрянов и директора на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ генерал-лейтенант от запаса Димитър Илиев. Председатели и членове на сдруженията бяха запознати с актуални въпроси, които решава МО. Те получиха информация за целта на започналия вече периодичен Стратегически преглед на отбранителната политика. Предстои да бъдат актуализирани някои от документите, да бъде преценено доколко отбранителните способности на Въоръжените сили са адекватни на усложнената среда за сигурност, особено в аспекта на войната в Украйна и новите ни задачи, като членове на НАТО и ЕС.
Модернизацията на Въоръжените сили отстъпва приоритетното си място на голямата задача за преодоляване на проблема с недостатъчния брой военнослужещи, включително офицери, сержанти и войници. Проектите за превъоръжаване се изпълняват и модернизацията от проблемна се превръща в успешна област, каза заместник-министърът. Неговият апел към военно-патриотичните организации бе така да настроят своята организационна и военно-родолюбива дейност, че да промотират военната професия както пред младото поколение, така и пред широката общественост. По тези и други въпроси участниците в срещата обмениха опит и направиха предложения. Главната ни цел, каза ген. Илиев е да имаме колкото се може по-добро и ефективно взаимодействие с военно-патриотичните организации.
Служители на дирекцията запознаха участниците с документите, които се отнасят до съвместната работа с МО. Те са свързани с финансовата и материалната помощ за обществено полезна дейност на сдруженията, както и предоставяне на помещения, съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили. Разяснени бяха възможности за подпомагане на пенсионирани военнослужещи, ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали, които са изпаднали в тежко материално положение. Конкретна информация имаше и по темата за проучване, опазване, изграждане и възстановяване на военни паметници.
Общо бе мнението, че такива срещи по конкретни въпроси трябва да има и занапред.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Пилотът на разбилия се Су-25 край Безмер отива на съд

18.10.2023, 22:15

Военно-окръжна прокуратура - Сливен внесе в Сливенския военен съд обвинителен акт срещу пилота на щурмови самолет Су-25, който се разби на 28 септември 2022 г. на летище "Безмер". Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.
Пилотът на самолета - полковник Пейо Дончев, е обвинен, че при изпълнение на бойно упражнение за полет и кацане в двойка като втори самолет (воден), е нарушил конкретни правила по техниката на пилотиране и е допуснал управлявания от него самолет да навлезе в образувана от самолета на водача вихрова въздушна спътна следа. Това нарушение, според експертите, е довело до промяна на полетната ситуация, която за много кратко време (части от секундата) прераснала от сложна в аварийна, тъй като самолетът започнал неконтролирано снижение с наклон наляво.
Обвиняемият офицер катапултирал от машината в последния възможен безопасен момент от полета, което е спасило живота му. Щурмовият самолет продължил полета си надолу с малък наклон наляво и се разбил при срещата със земната повърхност, като едновременно с това се запалил.
При аварийното приземяване пилотът е получил различни по степен контузии и наранявания, представляващи в своята съвкупност една лека и една средна телесни повреди.
Пълното разрушаване на бойния самолет, допуснато по непредпазливост от пилота, е довело до значителни имуществени вреди за Военновъздушните сили. Изготвената по досъдебното производство експертиза сочи, че вредите са за над пет милиона лева.
В хода на разследването са събрани множество доказателства, като са извършени огледи на местопроизшествието, изготвени са редица експертизи с участие на авиоексперти и други специалисти по военна техника, разпитани са повече от 25-ма свидетели, анализирани са видеозаписи, изискани са документи и са иззети веществени доказателства.
Предстои делото да бъде насрочено във Военния съд в Сливен.
Източник: https://trud.bg/

 

Участниците в „Бриз 2023“ отработиха реакция при кризи

18.10.2023, 21:57

На 18 октомври 2023 г. в Пристанище Варна и акваторията на Варненски залив се проведоха епизоди от националното военноморско учение с международно участие "Бриз 2023“, свързани с взаимодействието на Военноморските сили и партньорите им от правителствени и неправителствени организации и институции.
Участниците в тазгодишния „Бриз“ продължават традицията да отработват междуведомственото си сътрудничество в многонационална среда, като усилията са насочени към издигане нивото на координация при реакция на кризи и защита на населението. Това включва тренировки на съвместните им действия при ликвидиране на пожар на борда на кораб в пристанище, преодоляване на последствията от инцидент с търговски кораб в териториалното море на Република България, медицинска евакуация, спасяване на бедстващи хора на море и борба с нефтен разлив.
В част от епизодите се включиха представители на Агенцията на Европейския съюз за морска безопасност.
Началото на епизода „Борба с пожар на търговски кораб в пристанище“ беше дадено от борда на кораб от състава на Военноморските сили с разиграването на фиктивен сценарий за възникнал пожар, евакуация на пострадали и ликвидирането на последствията от пожара.
Отработи се и съвместна операция по преодоляване на последствията от инцидент с търговски кораб в националните морски пространства, медицинска консултация и евакуация, както и спасяване на бедстващи хора на море, с цел да се изградят необходимите способности за действия при кризи от невоенен характер.
В двата епизода взеха участие двадесет и седем правителствени и неправителствени организации и институции. - (видео)
Източник: https://www.maritime.bg/

 

Руски изтребители МиГ-31 започват да патрулират постоянно над Черно море

18.10.2023, 19:24

Въоръжени с ракети “Кинжал” руски изтребители МиГ-31К ще патрулират постоянно над неутралните води в Черно море. Това обяви президентът на Русия Владимир Путин. Той уточни, че самолетите ще следят обстановката в Средиземно море, където Съединените щати изпратиха два самолетоносача на фона на бойните действия между Израел и палестинската радикална групировка “Хамас”.
На пресконференция за руски журналисти след преговорите си с китайския лидер Си Цзинпин в Пекин Владимир Путин обвини Съединените щати в нагнетяване на обстановката в Близкия изток и даде пример с изпращането на два американски самолетоносача в Средиземно море. Като направи уговорката, че с това не се цели заплаха, Путин заяви:
“По мое разпореждане военно-космическите сили на Русия започват постоянно да патрулират в неутралната зона на въздушното пространство над Черно море. Нашите самолети МиГ-31К са въоръжени с комплекси “Кинжал”. Както е известно, далечината на полета им е над 1000 км със скорост 9 Мах”.
Руският президент обвини Съединените щати, че все повече се въвличат в конфликта в Украйна.
И добави, че доставките на ракети ATACMS за украинската армия създават допълнителна заплаха за Русия, но не могат кардинално да променят ситуацията на фронта.
Източник: bnr.bg

 

Специалните сили дойдоха в София за Деня на военния парашутист

18.10.2023, 19:00

Седемдесет и девет години от първия боен ден на Парашутната дружина бяха отбелязани днес в столицата. 18 октомври е определен за Ден на военния парашутист от Българската армия с решение на министъра на отбраната през 1994 г. На тази дата през 1944 г. Парашутната дружина от състава на Първа Българска армия участва за първи път в реални бойни действия. С цената на свидни жертви дружината овладява силно укрепения район на височината Стражин, откривайки пътя за настъпление на Българската армия. Офицерите, сержантите и войниците се сражават храбро, жертвайки живота си, за да оцелеят другарите им. За проявения героизъм и саможертва целият личен състав на Парашутната дружина е повишен в звание.
Почетният строй на Съвместното командване на специалните операции с командир генерал-майор Явор Матеев бе приет и поздравен от президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев. Във военния ритуал с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на загиналите парашутисти на площад „Народно събрание“ се включиха още председателят на Народното събрание Росен Желязков, председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов и други генерали и офицери. Със своите знамена участваха и ветераните от двата съюза на българските парашутисти. Празникът беше почетен и от аташета по отбраната, акредитирани у нас.
Преди това в Алеята на парашутиста в Централните софийски гробища бе отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите български парашутисти. Военнослужещи от СКСО отдадоха воинска почит и поднесоха венци и цветя. - (видео)
Утре в гр. Пловдив честването на Деня на военния парашутист ще започне в 10.30 ч. в района на СКСО (ул. „Радко Димитриев“ № 2) с награждаване на военнослужещи от Специалните сили. Те ще бъдат отличени със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на СКСО за проявен професионализъм при изпълнение на задачите. Негово Преосвещенство Знеполския епископ Арсений ще отслужи благодарствен молебен по повод храмовия празник на параклис „Св.Йоан Рилски Чудотворец“ в района на формированието. От 11.30 ч. военнослужещи от СКСО ще демонстрират способности при изпълнение на специализирани ръкопашни техники и парашутни скокове.
Източник: https://otbrana.com/

 

Чехия ще придобие два военнотранспортни самолета Embraer C-390

18.10.2023, 09:58

Вчера, 17 октомври 2023 г., министерството на отбраната на Чехия и бразилската компания Embraer обявиха, че са започнали преговори за доставка на два средни военнотранспортни самолета Embraer C-390 Millenium за чешките въоръжени сили. Подписването на договора е планирано за 2024 г.

 

Исторически календар

18.10.2023, 09:24
Майор Андрей БукурещлиевНа 18 октомври 1857 година в с. Плевня, Драмско (дн. Петруса, Гърция), е роден майор Андрей Букурещлиев (1857 – 1925).
Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879) и служи в пехотата.
В Сръбско-българската война (1885) командва народното опълчение от Царибродска околия и Долноневлянския отряд, който прикрива направлението Пирот – Трън – Брезник. Сражава се при Мало Малово, Бански дол, Сливница и Пирот.
До 1887 г. служи във Военното училище и като началник на Военното окръжие в Бургас, след което се уволнява от армията.
През Първата балканска война (1912 – 1913) е мобилизиран и назначен за комендант на жп гара Ръждавица. Награден с военен орден „За храброст“ IV степен.

Войници от 9-а трудова дружина строят жп линията Гюешево – Куманово, 1942 г.На 18 октомври 1938 година е създадена Школата за подготовка на трудови офицери.
Успешно завършилите едногодишния курс на обучение получават първо офицерско звание „трудов подпоручик“. За периода 1938 – 1946 г. са произведени 8 випуска с над 400 трудови офицери.
През септември 1951 г. Школата е реорганизирана в Народно училище за трудови офицери „Генерал Благой Иванов“, което на 21 август 1969 г. е преименувано в Полувисше народно военно училище за офицери от Строителните войски. От 1973 г. учебното заведение преминава към висш курс на обучение и се преименува във Висше народно военно строително училище „Ген. Благой Иванов“.
Завършилите ВНВСУ получават военно звание „лейтенант“ и висше образование по специалността „Промишлено и гражданско строителство“.
През 1984 г. към ВНВСУ е открито и Средно сержантско военно строително училище.
На 15 август 1991 г. с Президентски указ № 248 ВНВСУ е преименувано на Висше военно инженерно строително училище „Любен Каравелов“. От 1998 г. започва обучението и на редовни студенти, а приемът на курсанти е преустановен. След влизане в сила на Закона за преобразуване на Строителните войски, Войските на Министерството на транспорта и Войските на Комитета по пощи и далекосъобщения в държавни предприятия (2000), училището е девоенизирано и преименувано във Висше строително училище „Любен Каравелов“.

 

Какви територии искаше Гърция от България през 1946 г.

18.10.2023, 09:20

На 15 октомври 2023 г. се навършиха 77 години от края на Парижката мирна конференция. Макар и не кръгла годишнина, съдбовното значение за България на този голям международен форум налага по-често да си спомняме за него. За втори път след 1919 г. България бе поставена на подсъдимата скамейка като съюзник на най-агресивната държава през Първата световна война – Германия, и на най-варварския режим в световната история – нацизма. Претенциите на победителите и на двата форума към българската държава са стряскащи. Огромни репарационни и териториални претенции, които застрашават дори бъдещата българска държавност.
За разлика от унизителното положение, в което бе поставена България през 1919 г. от победителите и особено обидното високомерие на Англия и арогантната надменност на Франция, отношението към България през 1946 г. е съвършено различно. През 1919-а българската държава нямаше нито един приятел, нито една делегация, която да прояви съчуствие към тази страна, вкарана във войната като съюзник на Германия от авантюриста Фердинанд......Прочети още

 

 

На 18 октомври отбелязваме Деня на военния парашутист от Българската армия

17.10.2023, 22:44

Денят на военния парашутист и 79-ата годишнина от паметната битка на Парашутната дружина на височината Стражин по традиция ще бъдат отбелязани с военни ритуали на 18 и 19 октомври в гр. София и в гр. Пловдив.
В столицата министърът на отбраната Тодор Тагарев и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов ще участват във военния ритуал с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на загиналите парашутисти на площад „Народно събрание“. Те ще отдадат почит в памет на бойците, загинали при изпълнение на воинския си дълг. В ритуала, който ще започне в 12.30 ч. утре, 18 октомври, ще участват командирът на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) генерал-майор Явор Матеев, военнослужещи от Специалните сили и ветерани парашутисти.
От 10.30 ч. същия ден в Алеята на парашутиста в Централните софийски гробища ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите български парашутисти. Военнослужещи от СКСО ще отдадат воинска почит и ще поднесат венци и цветя.
На 19 октомври в гр. Пловдив честването на Деня на военния парашутист ще започне в 10.30 ч. в района на СКСО (ул. „Радко Димитриев“ № 2) с награждаване на военнослужещи от Специалните сили. Те ще бъдат отличени със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на СКСО за проявен професионализъм при изпълнение на задачите. Негово Преосвещенство Знеполския епископ Арсений ще отслужи благодарствен молебен по повод храмовия празник на параклис „Св.Йоан Рилски Чудотворец“ в района на формированието. От 11.30 ч. военнослужещи от СКСО ще демонстрират способности при изпълнение на специализирани ръкопашни техники и парашутни скокове.
******
18 октомври е определен за Ден на военния парашутист от Българската армия с решение на министъра на отбраната през 1994 г. На тази дата през 1944 г. Парашутната дружина от състава на Първа Българска армия участва за първи път в реални бойни действия. С цената на свидни жертви дружината овладява силно укрепения район на височината Стражин, откривайки пътя за настъпление на Българската армия. Офицерите, сержантите и войниците се сражават храбро, жертвайки живота си, за да оцелеят другарите им. За проявения героизъм и саможертва целият личен състав на Парашутната дружина е повишен в звание.

 

САЩ претърпяха поражение в Украйна. Сега ще ни убеждават, че загубата е победа, а провалът - успех

17.10.2023, 21:01

Съединените щати претърпяха поражение в Украйна. Би могло да се каже и че са изправени пред поражение, или – още по-сурово – че гледат поражението в лицето. Нито една от тези формулировки обаче няма да е подходяща. Съединените щати не гледат реалността право в очите. Ние предпочитаме да гледаме света през изкривените лещи на нашите фантазии. Хвърляме се напред по пътя, който сме избрали, докато извръщаме очи от топографията, която се опитваме да прекосим. Единствената ни пътеводна светлина е блясъкът на отдалечен мираж. Това е нашият притегателен център.
Поражението не е чуждо на Америка. Ние сме много добре запознати с него: Виетнам, Афганистан, Ирак, Сирия – ако не непременно във военно, то в стратегическо отношение. Към тази широка категория можем да добавим Венецуела, Куба, Нигер. Този богат опит на фрустрирана амбиция не успя да ни освободи от дълбоко вкоренения навик да преглъщаме поражението. Наистина сме придобили широк асортимент от начини да го правим........Прочети още

 

Азербайджан ще бъде домакин на военно учение с Турция по случай стогодишнината от основаването ѝ

17.10.2023, 20:51

Азербайджан съобщи днес, че ще бъде домакин на военни учения заедно с близкия си съюзник Турция следващата седмица, предаде Ройтерс.
Маневрите ще отбележат навършването на сто години от основаването на Република Турция, съобщи азербайджанското министерство на отбраната. Те ще се проведат в периода 23-25 октомври на различни места, включително в столицата Баку, района Нахичеван и територии на Азербайджан, отнети от контрола на арменците след 2020 г.
Миналия месец президентът на Азербайджан Илхам Алиев посрещна турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в Нахичеван, по-малко от седмица, след като азербайджанските сили навлязоха в контролираната от арменците територия на Нагорни Карабах, последната земя на Азербайджан извън контрола на Баку, напомня агенцията.
Източник: bta.bg

 

Началниците на отбраната от Европейския съюз ще обсъдят актуални теми от дневния ред на Общата политика за сигурност и отбрана

17.10.2023, 17:02

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участва в двудневното заседание на Военния комитет на Европейския съюз, което започва днес, 17 октомври в Севиля, Испания. Форумът се провежда в рамките на испанското ротационно председателство на Съвета на ЕС.
По време на заседанието ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с изпълнението на стратегическите цели на Европейския съюз в областта на отбраната и други актуални теми от дневния ред на Общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО), произтичащи от динамичната обстановка по сигурността. Военният комитет ще обсъди готовността за въвеждане на формированията за бързо развръщане като инструмент на ЕС за навременна реакция в отговор на кризисни ситуации, както и по-нататъшното развитие на системата за командване и управление на водените от Съюза мисии и операции. Акцент ще бъде поставен върху възможностите за принос към сигурността на Украйна в дългосрочен план.
Ще бъде дискутиран ревизираният пакет от приоритети на ЕС за развитие на отбранителни способности, който трябва да бъде утвърден от министрите на отбраната през месец ноември тази година. По време на заседанието ще бъде разгледана и актуалната влошена обстановка по сигурността в региона на Сахел.
На 19 октомври началниците на отбраната от Европейския съюз ще наблюдават учението MILEX 23 във военноморска база „Рота“.
Източник: mod.bg

 

Развиваме двустранното сътрудничество с Грузинската академия за отбрана

17.10.2023, 11:56

Българска делегация водена от генерал-майор Тодор Дочев, началник на Военна академия „Георги С. Раковски“ посети Грузинската академия за отбрана (David Aghmashenebeli National Defence Academy of Georgia) в град Гори, Грузия, съобщава от учебното заведение. Домакин на делегацията бе първият заместник-ректор  на Академията за отбрана, полковник Леван Кавтарадзе, както и други официални лица.
На срещата бяха обсъдени въпроси за двустранното сътрудничество, програмите за обмен и начините за изпълнение на по-нататъшни етапи в рамките на сключения договор между двете институции. Генерал-майор Тодор Дочев се запозна с презентацията за академията. В режим на въпроси и отговори той получи изчерпателна информация за инфраструктурата, учебните програми и реализираните проекти.
По време на посещението си членовете на делегацията се запознаха с учебно – материалната база на Грузинската академия за отбрана.
В рамките на своето посещение, делегацията имаше възможността да присъства и на международната конференция осъществена в рамките на взаимното сътрудничество между Грузинската академия за отбрана и Norwegian Defense University College (NDUC) на тема  „Дистанционно обучение, предизвикателства и бъдеще“, с участието на представители на други девет държави, сред които и служители на Министерството на отбраната на Грузия.
На конференцията генерал-майор Тодор Дочев, отправи поздравителен адрес към участниците в конференцията. На събитието взеха участие представители на Чехия, Кралство Холандия, Кралство Дания, Кралство Норвегия, Република Армения, Азербайджан, Унгария, Полша и САЩ.
Беше осъществена и среща с ръководството на Държавения университет на Тбилиси (Ivane Javalhishvili Tbilisi State Universiti) в град Тбилиси. Делегацията беше посрещната от заместник ректора на университета г-жа Нино Окрибелашвили, поради отсъствието на ректора. На срещата бяха набелязани стъпки за сключване на договор по програма „Еразъм +“ на Европейския съюз с цел обмяна на преподаватели и студенти между двете учебни заведения.
Източник: https://otbrana.com/

 

Формирования на България и Италия ще проведат учения на полигон „Корен“

17.10.2023, 11:55

Две ротни тактически учения с участието на формирования от сухопътните войски на България и Италия ще се проведат от 18 до 20 октомври на учебен полигон „Корен“. В тях ще участват над 280 военнослужещи и 60 бойни машини, съобщава Пресцентърът на МО.
В тактическото учение с бойни стрелби на тема „Механизирана рота в настъпление“ ще участват военнослужещи от 2-ри механизиран батальон на 61-ва Стрямска механизирана бригада и от италиански взвод от състава на многонационалната бойна група в България. Ръководител на учението е командирът на 2-ри механизиран батальон майор Цветелин Георгиев. Целта е да се повиши подготовката на военнослужещите при заемане на район, водене на отбранителни бойни действия, подготовка за настъпление и водене на настъпателен бой. Бойните стрелби ще бъдат изпълнени от механизираната рота във взаимодействие със самоходна минохвъргачна батарея.
Темата на второто ротно тактическо учение е „Действие на рота за ядрена, химическа и биологична защита (ЯХБЗ) при отбрана на механизирана бригада в планинско-гориста местност“. В него ще участат военнослужещи от рота за ЯХБЗ от батальона за защита на силите на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Ръководител на учението е командирът на батальона за защита на силите подполковник Георги Димитров. Военнослужещите ще повишат подготовката си при действия за заемане и оборудване на район за бойно използване, както и за изпълнение на задачи по ядрена, химическа и биологична защита при подготовка и водене на отбранителен бой.
Източник: https://otbrana.com/

 

Стратегическият преглед на отбранителната политика не бива да посяга на числеността на армията

17.10.2023, 11:52

С решение на правителството започна Стратегически преглед на отбранителната политика, който трябва да завърши на 28 февруари 2024 г. с обобщени резултати в „Бала книга на обраната“.
По този повод потърсихме мнението на генерал-лейтенант от запаса Кирил Цветков, командващ Сухопътните войски от 11 май 2001 г. до 25 април 2003 г.  Дългогодишен председател е на Асоциацията на Сухопътните войски.......Прочети още

 

The National Interest: Съветската САУ "Гвоздика" е уникат

17.10.2023, 09:00

В годините на Студената война в СССР е създадена самоходна гаубица-амфибия, чиито характеристики и днес си остават уникални. Редакторът на The National Interest Питър Сичиу си спомни за необичайния образец на съветска военна техника.
По-миналата година Националната гвардия на САЩ проведе "извънредно необичайни" учения в щата Вирджиния. Те включваха стрелба от 105-мм гаубица М118 от борда на десантен кораб. Така американците искаха да демонстрират каква мобилна огнева поддръжка могат да оказват по време на изпълнение на задачи в крайбрежни зони. По-рано това е правено от неголеми кораби.
Но за подобни цели съветската армия още преди десетилетия разполага със самоходната гаубица 2С1 "Гвоздика" (Карамфил), създадена на базата на многоцелеви брониран лек транспортьор МТ-ЛБ (МТ-ЛБу е негова удължена версия, шассито има по 7 ролки от всяка стана), на който е монтирано 122-мм оръдие.
"Особено уникално в тази верижна машина е това, че тя не изисква особена подготовка за влизане във вода. Преди началото на движение към водоема се включва водна помпа във вътрешната част на корпуса на гаубицата, в предната част на корпуса се издига водоотблъскващ щит, над задвижващите колела и предните паразитни колела се поставя защитен кожух, а отзад се спускат водоотражатели. За всичко това са необходими максимум 20 минути, а резултатът фактически се свежда до схемата "нагазил във водата и заплавал", пише редакторът.
Максималната скорост на "Гвоздика" във вода е 4,5 км/ч. При това по шосе машината може да вдига до 60 км/ч, а по пресечена местност – до 29 км/ч. Силовата ѝ установка се състои от дизелов двигател с 300 к.с. мощност и механична трансмисия.
Екипажът на машината е от четирима души – командир, водач, мерач и зареждач.
Освен стандартната противоосколъчна защита машината разполага и със система за защита от поразяващи фактори от ядрен взрив.
Основното ѝ въоръжение е гаубица 2А31 – доработена версия на буксируемото оръдие Д-30. Тя позволява използването на всякакви боеприпаси от 122-мм калибър: осколъчни, осколъчно-фугасни, кумулативни, касетъчни, димни и осветителни. Обсегът на стрелба на обикновени снаряди е около 15 км, а снаряди с ракетен ускорител – до 22 км.
През годините на Студената война "Гвоздика" е изнасяна в страните от Варшавския договор. В последните години остава на въоръжение в редица страни, включително България, Украйна, Беларус и Индия.
В Русия 2С1 е в резерва и се използва основно по време на обучения на артилеристи. Във войсковите подразделения машините са заменени от 152-мм гаубици 2С19 "Мста".
"Разработената в края на 1960-те години съветска гаубица-амфибия си остава най-необикновен пример за оръжейна технология. Предлага решение на проблема, с който не всички страни могат да се справят", обобщава авторът, цитиран от "Российская газета". - Още за 2С1

 

Българското посрещане на френски, ирландски и британски дивизии в Македония през Първата Световна война

17.10.2023, 08:36

След катастрофално проведената френска кампания в Дарданелите, френските сили, както обикновено, откриват начин да отстъпят и да насочат силите си в съвсем друга посока. Веднъж изгонени,  генерал Морис Сарай решава да прояви някаква форма на героизъм на Балканите. Ето защо, неговите дивизии акустират в Солун през октомври 1915 г. Сърбия вече е пропищяла, след като е нападната от три страни – силите на Австро-Унгария, Германия и България.
Не трябва да забравяме, че след жестоката демонстрация на сила по време на Балканската война и самосиндикалното разправяне с Османската империя, родният войник е ухажван от всички страни, за да се включи в конфликта. Морис трябва да подпомогне бягащата сръбска армия, която се опитва да мине през Албанските планини и да стигне до своите съюзници. Отчаяната операция се оказва доста трудна и почти невъзможна, а в спасителната акция се освобождават около едва 100 000 души......Прочети още

 

Ние летяхме и пазехме небето над София

17.10.2023, 08:30

Недалеч от северните квартали на София се намира авиобаза „Доброславци“. Тя е закрита преди 20 години. Площта й е 290 хектара или колкото 200 футболни игрища. Мястото е стратегическо, на 15 километра от идеалния център на София. Основната задача на авиобазата е била противовъздушната отбрана на София. Тези, които са служели там не без гордост казват : „Ние летяхме и пазехме небето над София!“  
Началото е поставено във Враждебна през 1950г. Там е дислоциран 18 изтребителен авиополк в състава на Четвърта изтребителна авиационна дивизия. Неин командир е полковник Генчо Димитров, който по-късно загива при самолетна катастрофа. Само след две години полкът е пребазиран  на летище Доброславци. Превъоръжава се с най-новите за времето си изтребители ЯК-17 и ЯК-23. Така се слага началото на реактивната бойна авиация. През годините от 1978-1992г.  постъпват различни модификации на МиГ.....Прочети още

 

 

САЩ не постигат целта си в Украйна, но може да се обявят за победители

16.10.2023, 22:24

Събитията в Близкия изток изместиха на втори план конфликта в Украйна. Създава се впечатление, че там няма динамично развиващи се бойни действия и двете воюващи страни едва ли не са спрели на достигнатите позиции. Няма динамика и в политическо отношение и почти не се споменава за доставяне на военна помощ за въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Действителността обаче е съвсем друга – бойните действия не спират, помощта продължава да постъпва, изострят се и политическите схватки.
Неуспехът на украинското контранастъпление налага на САЩ разработване на различни варианти за по-нататъшни действия. Един от тях предвижда оказване на такава помощ на ВСУ, че те да могат самостоятелно да осигурят съществуването на украинската държава в средносрочна перспектива - това би позволило на САЩ да твърдят, че са постигнали победа. С други думи, след като не успяха да нанесат стратегическо поражение на Русия и действията им не изтощиха нейната икономика и военен потенциал, САЩ ще могат да обявят, че са постигнали победа, като са запазили страната.......Прочети още

 

Южна Корея провежда най-голямото си изложение за отбрана

16.10.2023, 17:12

Южна Корея започва тази седмица (от 17 до 22.10) най-голямото си изложение за отбрана, тъй като се стреми да увеличи продажбите си на оръжие и да демонстрира рядка поява на американски бомбардировач с ядрен капацитет, съобщава "Ройтерс".
Международно изложение за аерокосмическа и отбранителна техника в Сеул (Seoul ADEX 2023) отваря врати във вторник. Организаторите твърдят, че ще има повече компании от всякога и ще има безпрецедентно прелитане от американски бомбардировач B-52, който ще направи рядко кацане във въздушна база на полуострова.
Тазгодишното изложение има за цел да помогне на Южна Корея да постигне целта си да стане четвъртият по големина износител на оръжие в света, обяви на брифинг в понеделник Лий Джонг-хо, ръководител на организацията на събитието. Според него се очаква да присъстват повече от 450 висши служители на отбраната от 54 държави, заедно със стотици хиляди други професионалисти и членове на обществеността. "Това е възможност за отбранителната индустрия на Корея да привлече международното внимание и да направи огромен скок напред", добави Лий.
Южнокорейското правителство си е поставило за цел да достигне 20 милиарда долара износ на отбрана тази година, след като реализира рекордните 17,3 милиарда долара продажби на оръжия през 2022 г., които включват огромни сделки с Полша за танкове, гаубици, бойни самолети и ракети.
През последните години Южна Корея се класира около девето място в света по износ на отбрана, но президентът Юн Сук Йол призова за по-добри резултати.
Днес в южнокорейска военна въздушна база южно от Сеул изложителите се подготвят за събитието. В района са разположени южнокорейски и американски военни превозни средства и бойни самолети, включително модерни американски стелт самолети F-22 и F-35.
За да отбележи 70-ата годишнина от съюза на Южна Корея със Съединените щати, шоуто ще включва по-голямо от обичайното представяне на американската военна мощ, включително полет B-52, обясни полковникът от ВВС на САЩ Чарлз Камерън.
Под управлението на Юн Южна Корея и Съединените щати засилиха демонстрациите на сила, особено американските активи с ядрени възможности, в опит да възпрат Северна Корея.
Миналия месец Южна Корея организира военен парад. Целодневното събитие включваше хиляди войници и танкове и самоходна артилерия собствено производство, към които се присъединиха и 300 американски войници от общо 28 500, базирани в страната, каза Министерството на отбраната.
Южнокорейска активистка група заяви, че планира да протестира срещу събитието, наричайки търговията с оръжие "паразит", който се облагодетелства от страданията на места като Украйна и израелско-палестинския конфликт.
Източник: https://news.bg/

 

Военноисторическата комисия припомня бовете при Булаир

16.10.2023, 16:27

Спомените на генерал Тодор Митов и Али Фетих, посветени на боевете при Булаир, във връзка със 111 години от Балканските войни ще бъдат представени на 19 октомври от 18 ч. в ЦВК от Военноисторическата комисия.
През Първата балканска война ген. Тодор митов командва Първа бригада от Седма пехотна рилска дивизия и участва в боевете при Булаир. По време на Междусъюзническата война (1913 г.) воюва със сърбите при Кочани, Струмица и Калиманци.

 

Отбелязахме празника на родните Военновъздушни сили

16.10.2023, 13:48

Празникът на Българските ВВС бе отбелязан днес в София. Президентът и върховен главнокомандващ ген. Румен Радев прие почетния строй, поздрави гвардейците и поднесе венец на Паметника на летеца. Заедно с него бяха министърът на отбраната Тодор Тагарев, командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров, заместник-началнкът на отбраната генерал-лейтенанг Михаил Попов, генерали и офицери от авиацията и ЗРВ. Видяхме бившите командващи генералите от запаса Стефан Попов, Михо Михов, Константин Попов и други ветерани. Тук бяха председателят Комисията по отбрана в  Народното събрание Христо Гаджев,  секретари и съветници на президента, както и членове на чуждестранни дипломатически мисии у нас.
Военнослужещи от ВВС ще отдададоха воински почести, поднесоха венци и цветя още в Алеята на летците (в Централните софийски гробища) и пред Паметника на загиналите летци (в кв. „Иван Вазов“ в София). По традиция в навечерието на празника командването на ВВС се срещна с военнослужещи – ветерани, служили достойно в редиците на бойната ни авиация. - (видео)
Преди 111 години, на 16 октомври 1912 г., пилотът поручик Радул Милков и наблюдателят поручик Продан Таракчиев със своя самолет „Албатрос” изпълняват разузнавателен полет над Одринската крепост и успяват да хвърлят ръчни гранати над гара Караагач. Това е бойното кръщение на младата тогава българска военна авиация. Датата на първия боен полет в историята не само на нашата, но и на Европейската авиация - 16 октомври, е приета за официален празник на Военновъздушните сили на Република България. - Още ВВС на България
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

„Генералисимус Суворов“ пристигна във базата си в Камчатка

16.10.2023, 12:10

Както беше съобщено в Telegram, на 16 октомври 2023 г. в мястото за постоянно базиране във Вилючинск (Камчатка) в състава на 25-та дивизия подводни лодки на ТОФ пристигна атомната стратегическа ракетна субмарина К-553 "Генералисимус Суворов" (сериен номер 206) на модифицирания проект 09552 (проект 955А, код "Борей-А") извършвайки междуфлотски преход от Северния до Тихоокеанския флот по Северния морски път. - Още за проект 955А

 

Путин: Пълни глупости са, че САЩ ще тръгнат на война с Русия и Китай

16.10.2023, 08:17

Президентът Владимир Путин заяви, че предложенията, че Съединените щати трябва да се подготвят за война срещу Русия и Китай, са глупости, и предупреди Запада, че всяка война срещу Русия ще бъде на съвсем различно ниво от конфликта в Украйна, предава Reuters.
Двупартиен панел, назначен от Конгреса на САЩ, заяви в четвъртък, че Вашингтон трябва да се подготви за възможни едновременни войни с Москва и Пекин чрез разширяване на своите конвенционални сили, укрепване на съюзите и засилване на програмата за модернизиране на ядрените оръжия.
Путин, който трябва да посети Китай тази седмица, посочи, че Съединените щати са подклаждали напрежението с Пекин чрез изграждането на съюза за сигурност AUKUS на САЩ, Австралия и Великобритания и че Русия и Китай не изграждат военен съюз.
Путин заяво пред репортера от Кремъл Павел Зарубин в клип, публикуван в неделя, че мислите за война между Русия и Съединените щати са нездравословни, но че ако хората оповестяват такива мисли публично, те не могат да не предизвикат безпокойство у Москва.
"Не мисля, че това са здравословни мисли в умовете на здрави хора, защото да се каже, че Съединените щати се готвят за война с Русия, всички ние се готвим за война, защото следваме древния принцип: ако искате мир, гответе се за война“, заяви Путин в клип, публикуван в Telegram.
"Но ние искаме мир“, каза Путин с усмивка. "Нещо повече, да воюваш и с Русия, и с Китай, това е глупост – не мисля, че е сериозно. Мисля, че те просто се плашат взаимно“.
Задълбочаващото се партньорство между издигащата се суперсила Китай и Русия, най-голямата ядрена сила в света, е едно от най-интригуващите геополитически развития през последните години - и такова, което Западът наблюдава с тревога, отбелязва Reuters.
Съединените щати определят Китай като свой най-голям конкурент, а Русия като най-голямата заплаха за национална държава, докато президентът на САЩ Джо Байдън твърди, че този век ще бъде определен от екзистенциално състезание между демокрациите и автокрациите.
Путин предупреди, че ако Съединените щати воюват срещу Русия, това ще бъде много различно от войната в Украйна, която Кремъл нарича специална военна операция.
"И ако искат да воюват с Русия, това ще бъде съвсем друга война – няма да се провежда специална военна операция“, заяви Путин. "Погледнете Близкия изток - това специална военна операция ли е - можете ли да ги сравните?"
"Ако говорим за война между велики ядрени сили, тогава това ще бъде съвсем различна история. Не мисля, че хората с здрав разум могат да си помислят за такова нещо, но ако подобна мисъл им идва, тогава може само да ни накара да бъдем предпазливи“. - (видео)
Съединените щати казват, че както Русия, така и Китай модернизират арсеналите си с ядрени оръжия и че Китай вероятно ще има запас от 1500 ядрени бойни глави до 2035 г., ако продължи със сегашния си темп на ядрено изграждане.
Путин контролира около 5889 ядрени бойни глави към 2023 г., в сравнение с 5244, контролирани от Байдън, според Федерацията на американските учени. От тях Русия има около 1674 разположени стратегически ядрени бойни глави, докато Съединените щати имат 1670.

 

Преди 111 години е спасена бойната светиня на Преславци

16.10.2023, 08:00

Днес, 16 октомври 2022 г. се навършват 111 години от спасяване на знамето на 7-ми пехотен Преславски полк, събитие наподобяващо спасяването на Самарското знаме.
Бойното знаме е символ на всяка войскова част. В „Общь войнишки учебникь” от 1936 г. кратко и ясно е определено значението му: „Знамето служи за водач на войските на бойното поле. Около него се групират всички и начело с него побеждават”. Пленяването на бойното знаме се приема за позор, а частта се разформирова. Ето защо опазването му по време на бой и спасяването му в критични ситуации се приема за особена храброст и героизъм.
7-ми Преславски полк е формиран през 1884 г. на основата на Врачанската № 8, Орханийската № 11 и Разградската № 22 пеши дружини. За знаме на полка се приема знамето на Врачанската дружина. Това знаме се извисявало над Сливница и Пирот (1885 г.), Лозенград-Караагач и Чаталджа (1912-1913 г.), Тутракан-Черна вода и Тулча (1915-1918 г.).
В тези войни всеки български полк е имал трудни и кръвопролитни боеве, в които полковата светиня е била в опасност. За 7-ми Преславски полк това е боят на 16 октомври 1912 г., тогава хубав и слънчев есенен ден. Този ден е най-кръвополитният ден за Българската армия в Люлебургас-Бунархисарската операция. Полкът е острието на атаката на IV пехотна дивизия и има за задача да настъпи южно от село Караагач в посока р. Карагач дере.
Противникът е разположен на левия стръмен бряг на реката и има тактическо и огнево предимство. В 15 ч. Преславци достигат реката, но с мощния си артилерийски и в последствие стрелкови огън, противникът ги спира и преминава в контраатака. В тези критичните минути, полковият знаменосец пада ранен. Един след друг са ранени още няколко войници, опитали да задържат знамето. Накрая, знамето попада в ръцете на редник Иван Тотев Цонев от 15 рота на 4 дружина, подкрепен от група войници, командването на която е поето от подпоручик Христо Йорданов Михнев - командир на взвод в 8рота от 2 дружина. Така знамето е изнесено успешно от бойното поле.
За проявения героизъм и съобразителност участвалите в спасяването са отличени. Редник Цонев е произведен в чин младши подофицер и остава полкови знаменосец до края на войните. През 1913 г. младши подпоручик. Цонев е награден с орден "За храброст" IV степен.
Командир на рота, в която служи редник Иван Цонев, е капитан Марин Куцаров. Това е офицерът, който в края на Първата световна война, вече като командир на полк, ще спаси в Македония знамето на 19-ти пехотен Шуменски полк.
През 1937 г., вече окъсано, напоено с кръв и подвизите на преславци, знамето на полка бива подменено. Понастоящем светинята на 7-ми пехотен Преславски полк се съхранява в Националния военноисторически музей в София.
През 2011 г. на стената на Военния клуб в Шумен е поставена паметна плоча „Спасители на шуменските бойни знамена”, на която са изписани имената на героите, опазили честта на своите части и допринесли да няма пленено наше знаме. Гарнизон Шумен не забравя своите герои и помни редник Иван Тотев Цонев.
На снимката: През 2011 г. на стената на Военния клуб в Шумен е поставена паметна плоча „Спасители на шуменските бойни знамена” от СОСЗР, СВВБ и дружество „Краеведи“.
Източник: https://otbrana.com, подполковник Георги Георгиев

 

За английската и френската ескадри в Балчик по време на Кримската война

16.10.2023, 07:45

На 2 ноември 1853 г., със султанско разрешение, съюзническите - английска  и френска ескадри навлизат в Босфора и на 8 ноември хвърлят котва в залива Бейкоз (Beykoz) в Константинопол (Истанбул).
На 4 януари 1854 г., съюзническите ескадри навлизат в Черно море. Те получават заповед от своите правителства да защитят турските брегове и да неутрализират руския черноморски флот.
На 6 януари 1854 г. английскaта парна фрегата „Retribution” („Възмездие“), с капитан Джеймс Робърт Дръмонд (James Robert Drummond) доставя в Севастопол уведомителните писма на вицеадмиралите Дъндъс и Амлен до коменданта на Севастопол за навлизането на английската и френска ескадри в Черно море. На 12 януари 1854 г. посланиците на Англия и Франция в Санкт Петербург информират руското правителство за навлизането на техните ескадри в Черно море. На 21 февруари 1854 г. Русия скъсва дипломатическите си отношения с Англия и Франция. До голямата война остава само една крачка.........Прочети още

 

Исторически календар

16.10.2023, 07:30

На 16 октомври 1912 г. поручик Радул Милков и наблюдател поручик Продан Таракчиев със самолет Албатрос Ф-II извършват първия боен разузнавателен полет в историята на българската авиация. Машината излита в 9.30 ч.от летище Мустафа паша (Свиленград) в направление Одрин на височина 400-500 м със скорост 70 км/ч.. Поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев наблюдават разположението на турските позиции над гара Караагач и с. Кадънкьой. Над Папазтепе, на височина 800 м, откриват две роти в резерв и други две, които водят бой с българската войска. Полетът продължава 50 мин.
В донесението на инспектора на инженерните войски при ЩДА генерал Симеон Янков до Главното командване с телеграма № 474/16.10.1912 г. е написано: „Днес 16 октомври, към 11 часа преди пладне, се направи едно летение с аероплан към Одрин в продължение на 50 минути. Събраните сведения се съобщиха в щаба на командващия 2-ра армия...“. Записаното в дневника за военните действия на 2-ра армия за 16 октомври „...при днешното летене на аеропланите открити били 18 групи от около по 1 табор пехота зад Кадънкьой, които произвеждаха днес вилазката...“.
До края на Първата балканска война са изпълнени 70 бойни полета от 10 пилоти българи и чужденци с 29 самолета. С разпореждане на Министерския съвет от 1963 г. 16 октомври е обявен за празник на Българската авиация и Военновъздушните сили.

 
 

На този ден преди 59 г. Китай изпитва първата си атомна бомба

16.10.2023, 07:02

В началото на 1956 г. ЦК на КПК взема решение за развитие на атомната енергетика, в съответствие с която в Китай се предполага да се създадат стратегически ракети и ядрено оръжие.
Към края на 1956 г. за реализацията на програмата е създадено „Трето министерство на машиностроенето” – аналог на съветското Средмаш, като за ръководител на атомната програма е назначен шефът на Държавната сигурност Кан Шен.
Ядрената програма отначало се изпълнява при активното съдействие от страна на СССР: за периода 1950-1960 г. Китай е посетен от около 10 000 съветски специалисти в атомния отрасъл, като освен това около 11 000 китайски специалисти и 1000 техни учени от атомния отрасъл преминават подготовка в СССР...........Прочети още

 
 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}