Военна информация

Архив - от 16 до 31 октомври

 

 

Сергей Лавров: Развяването на знамето на американския флот в Черно море не допринася за стабилността по света, говори се за нови бази в България и Румъния

31.10.2021, 22:55

Демонстрацията на знамето на ВМС на САЩ в Черно море не допринася за стабилността на ситуацията по света. Това каза в неделя руският външен министър Сергей Лавров пред репортери в кулоарите на срещата на върха на Г-20, коментирайки решението на Шести флот на САЩ да изпрати флагманския команден кораб „Маунт Уитни“ (USS Mount Whitney, LCC/JCC 20) в Черно море за съвместни операции със силите на НАТО, предава ТАСС.
Отговаряйки на въпроса дали Москва е била предупредена за тези маневри, министърът каза, че „тук не говорим за предупреждение, а за прилагане на международно правни норми за навлизане на кораби на извънкрайбрежни държави в Черно море“. „Тези въпроси се уреждат от Конвенцията от Монтрьо, според която държавите на флага на конкретен военен кораб са длъжни да уведомят турските власти. Доколкото знам, тези правила се спазват. Поне ние ясно следим, че това е точно така“, добави Лавров.
„Като цяло демонстрацията на знамето на ВМС на Съединените щати в Черно море, разбира се, не е изолиран случай. Имаше няколко пъти, когато САЩ изрично заявяваха ба необходимостта военните им кораби да навлизат в тази акватория, за да сдържат Русия и да предотвратят създаването на рискове от Русия в Черно море за американските съюзници. Това, разбира се, не добавя стабилност“, каза ръководителят на руското външно министерство.
Според него американците активно се опитват да тласнат крайбрежните черноморски страни, които са членки на НАТО, да провеждат такава доста конфронтационна линия, „говори се за създаване на нови военноморски бази по черноморското крайбрежие на Румъния или България“.
„Не мисля, че това ще отговаря на интересите на добросъседството в Черноморския регион“, подчерта Лавров.
В същото време той отбеляза, че Русия е готова за всякакви заплахи и може надеждно да гарантира сигурността в Черно море. „Готови сме за всякакви заплахи. За нас няма проблеми да гарантираме надеждно сигурността на руската територия и сигурността в Черно море. Но ние винаги сме за насърчаване на проекти за сътрудничество, а не проекти, които се основават на конфронтация“, каза ръководителят на руското МВнР.
Лавров припомни съществуването на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество, в която участват не само крайбрежните страни, но и други държави от този регион и страни от Европейския съюз. „И ние се застъпваме за това сътрудничеството, а не ескалацията на напрежението, да бъде в основата на отношенията между държавите в тази част на нашия регион“, завърши той.
В петък стана известно, че Шести флот на САЩ изпраща своя флагманския команден кораб „Маунт Уитни“ в Черно море за съвместни операции със силите на НАТО. Шести флот отделно информира, че разрушителят на ВМС на САЩ „Портър“ вече се е насочил към Черно море.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Анастас Герджиков: F-16 можеше да ни спести смъртен случай

31.10.2021, 21:25

Подкрепеният от ГЕРБ кандидат за президент Анастас Герджиков заяви, че ако България е имала F-16, това е щяло да спести смъртта на майор Валентин Терзиев. Това заяви той днес, 31 октомври 2021 г. в предаването „120 минути” по bTV.
„Аз смятам, че това е един много добър самолет, който например можеше да ни спести един смъртен случай в последните месеци, ако бяхме използвали него, а не някой друг”, заяви Герджиков.
Кандидатът подкрепен от ГЕРБ бе запитан, дали подкрепя покупката на още изтребители F-16. В отговор той спекулира, че майор Валентин Терзиев нямаше да загине ако е летял на F-16. Макар и Герджиков да не назова Терзиев по име, няма друга катастрофа във ВВС в последните месеци.
Герджиков заяви, че нито той, нито полковник Митева-Матеева, се кандидатира за министър на отбраната, но той смята, че сделката е била разумна стъпка и трябва да бъдат купени още самолети.
„Вторите F-16 ще бъдат по-евтини. Няма да струват толкова, колкото струваха първите”, заяви още Герджиков.
Полковник Невяна Митева-Матеева, която е кандидат за вицепрезидент, също заяви, че подкрепя покупката на още F-16.
Дали майор Терзиев щеше да е жив ако изпълняваше задачата си с F-16, а не с МиГ-29 е в сферата на спекулациите. Загубата на пространствено ориентиране нощем и над море е коварно състояние, при което се случват катастрофи дори с F-35.
Катастрофата на майор Терзиев не за първи път влиза в политическа употреба. През август лидера на ГЕРБ Бойко Борисов пита дали президентът Радев е виновен за катастрофата и направи препратка към изказванията на вдовицата на Терзиев.
Отвъд спекулациите си, Герджиков пропуска фактора с малката и неритмична подготовка, която е имал майор Терзиев, но явно това не се вписва в наратива на предизборната му кампания.
Трябва да се отбележи и че няма сериозни индикации вторите осем F-16 да са по-евтини от първите осем, за които бяха платени 2,1 млрд. лева. Особено предвид факта, че първите бяха договорени с много малък боекомплект „въздух – въздух”, без управляемо въоръжение „въздух – земя” и с орязано оборудване, като например самолетообслужваща техника за разполагане на второ летище.
Герджиков, който в момента е ректор на Софийския университет е формално независим кандидат, но е подкрепен от ГЕРБ, СДС и БЗНС на бившия военен министър Николай Ненчев.
Цялото участие на Герджиков и Митева-Матеева може да видите тук.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Министърът на отбраната Георги Панайотов ще награди български институции, известни дейци в областта на културата и общественици

31.10.2021, 20:32

В Деня на народните будители утре, 1 ноември, министърът на отбраната Георги Панайотов ще награди български институции, допринесли за развитието на културата и изкуството, общественици със заслуги за възраждането на българския национален дух, допринесли за съхранението и развитието на традициите в Българската армия, и известни български дейци в областта на културата. Тържествената церемония ще започне в 11.00 ч. в Министерството на отбраната.
Със специално разработен за празника почетен плакет на Министерството на отбраната ще бъдат отличени Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, Националното училище за танцово изкуство в София, Негово Високопреосвещенство Великотърновският Митрополит Григорий, Протойерей Серафим Янев, писателят, поетът, драматургът и есеистът Калин Донков и Формация Студио Балкантон.
На церемонията ще присъстват началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-министрите на отбраната Пламен Йорданов и Александър Петков и заместник-началниците на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев и генерал-лейтенант Цанко Стойков.

 

Байдън: Турция трябва да премине през съответен процес за закупуване на F-16

31.10.2021, 17:15

Американският президент Джо Байдън е уведомил турския си колега Реджеп Ердоган, че искането му за закупуване от Турция на изтребители F-16 трябва да премине през определен процес в САЩ и е изразил желание за разрешаване на разногласията между двете страни по ефективен начин, предава Ройтерс.
Няколко дни след като съюзниците в НАТО бяха на ръба на дипломатическа криза заради намиращия се в затвора филантроп Осман Кавала, Байдън и Ердоган проведоха 70-минутна среща в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Рим. На нея американският президент е поставил въпроса за човешките права, съобщи високопоставен представител на американската администрация.
Друг американски представител заяви в събота, че Байдън ще предупреди турския лидер, че „прибързани“ действия няма да са от полза за американско-турските отношения и че кризите трябва да бъдат избягвани, след като Ердоган заплаши да изгони американския посланик в Турция и други чуждестранни пратеници заради искането им за освобождаването на Кавала.
По-късно турският президент оттегли заплахата си за изгонването на пратениците.
„Президентът Байдън потвърди партньорството ни в областта на отбраната и значението на Турция като съюзник в НАТО, но отбеляза американските притеснения заради притежаването от Турция на руски ракетни системи С-400“, съобщи Белият дом в комюнике след срещата.
„Той също така подчерта значението на силните демократични институции, спазването на човешките права и върховенството на закона за мира и просперитета“, се казва още в съобщението.
Турското президентство заяви в комюнике, че двамата държавни ръководители са обсъдили стъпки за засилване на търговията, двустранните отношения и регионалното развитие. Високопоставен турски представител отбеляза, че срещата се е провела в много положителна атмосфера.
„Двамата лидери изразиха съвместния си ангажимент да засилят още повече турско-американските отношения и се договориха за установяването на съвместен механизъм за тази цел“, се казва в съобщението. „Те подчертаха значението на НАТО и на стратегическото партньорство“, се допълва в него.
Двамата президенти са обсъдили и искането на Турция да закупи изтребители F-16, на което американски конгресмени се противопоставиха заради закупуването от Турция на руски противоракетни системи.
„Президентът взе предвид неговото… желание да ги имат (изтребителите – бел. ред.), но даде много ясно да се разбере, че има процес, през който трябва да преминем в САЩ, и се ангажира да продължи да… работи в рамките на процеса“, каза представителят на американската администрация.
Отношенията между Анкара и Вашингтон са обтегнати през последните години заради политически различия за Сирия, закупуването от Турция на руски противоракетни системи С-400, човешките права и правни проблеми.
Байдън и Ердоган позираха за снимки преди разговорите. На въпрос дали планира да даде изтребители F-16 на Турция американският президент заяви, че „планира да проведат добър разговор“.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Фотограф събира гордостта на българската военна авиация в необичайни кадри

31.10.2021, 12:00

Представиха гордостта на Българската военна авиация в няколко необичайни снимки. Кой е фотографът, събрал десетки летци и техника в един кадър разказаха Благой Цицелков и Благой Бекриев по Нова телевизия.
Подреждането на елементите за кадъра отнело осем часа и една рота военни, впрегнати в предизвикателството. Идеалната подредба накара мнозина да мислят, че снимките на авиобазите „Крумово” и „Безмер” всъщност са колажи.
Те обаче са напълно истински, гарантира техният автор Огнян Стефанов. „Всяка една от снимките показва цялата база, с всички отделни елементи от инженерно-технически състав, пилоти”, обяснява Стефанов.
Най-трудното било не подредбата на техниката. „В началото винаги хората се чудят сега какво ще стане, за какво ги карам да лягат”, добавя фотографът. „Честно казано аз подходих с малко резервираност, защото в самата снимка има една статичност”, уточнява командирът на 24-та авиобаза „Крумово” бригаден генерал Димитър Иванов.   Той харесал проекта и се впуснал в предизвикателството, дори с идея: „Заставахме в определени пози, което беше разработено преди това. Моя пък беше идеята аз да козирувам. Все пак трябва да се отличи командирът”, казва още командирът.
Огнян Стефанов познава работата на българските летци от десетилетия като дългогодишен фотограф на българските ВВС. Като такъв е попадал на рискови места. „Хубавите кадри изискват да застанеш по на ръба”, споделя той.
Планира да заснеме и останалите авиобази у нас. Момента снимка на военните ни летци, която би повторил и след десет години. „Искам да е пълна с хора, с техника, с нова техника, със здрава техника, летяща. Това искам!”, заключава Стефанов.
Източник: https://otbrana.com/

 

Последната тежка мисия на войната – церемонията по предаването на Япония

31.10.2021, 08:36

Церемонията на 2 септември 1945 г. на борда на 45 000-тонния боен кораб USS Мисури (ВВ-63) е логистичен кошмар за персонала на Макартър и екипажа на кораба. Мъжете почистват цялата машина с бели ръкавици безупречно. Твърдите, калени в битка бойни лидери сега ръководят подготовката на външния вид, разположението и правилното поведение на хиляди морски пехотинци и моряци, които трябва да присъстват на церемонията.
Операцията включва стотици документи, представители и делегати, да не говорим за прецизната координация на четири американски миноносеца, които служат като водни таксита за превозване на VIP лица до Мисури. На всичкото отгоре американските бойни сили трябва да се погрижат за нуждите на 225 новинарски кореспонденти и 75 фотографи.......Прочети още

 

 
 

Руският кораб "Прогрес" се скачи с МКС

30.10.2021, 22:37

Руският космически кораб "Прогрес МС-18" се скачи с модула "Звезда" на Международната космическа станция и достави там руски и американски товар, предаде ТАСС.
Кораб бе изтрелян от космодрума Байконур на 28 октомври и ще остане в състава на МКС до края на пролетта на следващата година. Предвидено е той да се приводни на 31 май 2022 г.
С кораба бяха доставени храна, оборудване за бордовите системи, медицински средства, средства за индивидуална защита, хранителни продукти и товар за мноцелевия лабораторен модул "Наука". Сред хранителните продукти бяха и такива за новогодишната трапеза на астронавтите и космонавтите на борда на МКС. - Още Космос

 

Как се подбират летците-изпитатели на руското министерство на отбраната

30.10.2021, 22:17

За изпитатели се подбират най-квалифицираните и перспективни военни летци, като има и възрастова граница – трябва да са до 32-годишни. За да попаднат във авиационния елит, им предстои не един изпит и много за учене. Но и, разбира се, много летене.
Центърът за подготовка на летци-изпитатели на министерството на отбраната на Русия навършва 50 години. В навечерието на юбилея началникът на центъра генерал-майор Радик Бариев разказа за "Красная звезда" как подбират и подготвят елитните пилоти на военната авиация.
"В изпитателния център се приемат летци и щурмани от ВС на Русия, на служба по договор с висше професионално военно образование и пълна военно-специална подготовка. Разглежданите кандидати не трябва да сa по-възрастни от 32 години (с квалификация летец първи клас) или 30 години (втори клас), с нальот не по-малко от 500 часа, в годно здравослоно състояние, успешно преминали курса за повишаване на квалификацията в Държавния летателно-изпитателен център на МО и подходящи по още редица критерии", разказа генералът, цитиран от "Российская газета".
Кандидатите полагат изпити по едно от три направления: самолетно, вертолетно и щурманско. За оценка нивото на летателна подготовка се провеждат полети под ръководството на най-опитните летци и щурмани на центъра. Кандидатът трябва да извърши няколко полета на усвоен тип летателни апарати и полет на неусвоен – за проверка на адаптацията към нов въздухоплавателен съд.
"За да се отстрани субективният фактор, полетите се провеждат с различни инструктори", отбеляза Бариев. Експертният метод като цяло е в основата на подготовката на пилотите: качеството на бъдещите изпитатели се оценяват всестранно от опитни специалисти на центъра.
Обучението продължава половин година – плюс двумесечен отпуск при завършване. За половинвековната история на съществуването на центъра, 44 негови випускници са станали Герои на Съветския съюз и Русия, над 70 са удостоени със званието "Заслужил летец и щурман-изпитател", а девет души са участвали в космически програми.
Източник: https://bg.rbth.com/

 

5 пъти, в които САЩ са атакувани на родна земя и как приключват тези атаки

30.10.2021, 22:08

Много американци предполагат, че между 11 септември и Пърл Харбър (1941 г.) САЩ не са били атакувани на собствена земя. Това обаче не е вярно, тъй като САЩ всъщност са били атакувани няколко пъти още по време на Втората световна война.

Разбира се, тези атаки по ефекта си не са нищо повече от неудобство, така че е лесно да се разбере защо Америка, която излиза от Втората световна война практически невредима, често се смята, че никога не е търпяла военни атаки на собствена земя.
Ето обаче 5 примера, когато САЩ са били атакувани у дома си по време на Втората световна война.........Прочети още

 

График на стрелбите на „Батмиш“ през ноември

30.10.2021, 21:20

На огневия комплекс „Батмиш“ край Сливен през ноември ще има планирани стрелби. Това съобщиха от отдел „Сигурност и управление при кризи“ към община Сливен. От 8 до 17 часа ще се стреля на 3, 5 , 8, 9, 11, 12, 15, 16, 17, 18, 19, 26 и 30 ноември, а от 8 до 22 часа – на 2, 4, 10, 22, 23, 24 и 25-ти.
Стрелбите са във връзка с разпределението и реда за използване на учебните полигони и стрелбищата за подготовка на военните формирования и организациите извън въоръжените сили.
За да не се допускат инциденти, живущите в този район трябва да се съобразяват с предупредителните табели и да не навлизат в забранителните зони. Собствениците на ферми трябва да предприемат адекватни мерки за защита на животните си.
Източник: https://sliven-news.com/

 

Байдън и Макрон подкрепят укрепването на стратегическото партньорство между ЕС и НАТО

30.10.2021, 15:44

Вашингтон и Париж подкрепят укрепването на стратегическото партньорство между Европейския съюз (ЕС) и НАТО, ЕС е поканен на срещата на върха на алианса в Мадрид през 2022 г. Това се посочва в съвместно комюнике, прието след разговорите между президентите на Франция и САЩ Еманюел Макрон и Джо Байдън.
„Президентите потвърдиха подкрепата си за укрепване на стратегическото партньорство между ЕС и НАТО”, казва се в документа. Те подкрепиха поканата на ЕС и други партньори за срещата на върха на НАТО, която ще се проведе в Мадрид през 2022 г. Те потвърждават подкрепата си за диалогът за сигурност и отбраната между ЕС и САЩ и усилията за сключване на споразумение между Европейската агенция за отбрана и САЩ.
„В областта на сигурността съюзниците трябва да проведат тесни консултации по въпроси, свързани с ядрения контрол и контрола върху въоръженията“, подчертават президентите.
В текста се посочва още, че „САЩ признават значението на по-силна и по-оперативна европейска отбрана, която допринася за глобалната и трансатлантическата сигурност и допълва НАТО“. „САЩ… приветстват стратегията на ЕС в Индийския и Тихия океан и възнамеряват да продължат активните консултации относно собствената си стратегия“, допълва се в документа.
САЩ вярват, че са преодолели кризата в двустранните отношения с Франция, която възникна от сформирането на AUKUS, ново партньорство за сигурност Вашингтон-Лондон-Канбера. Това съобщи високопоставен представител на американската администрация след личната среща между президентите на САЩ и Франция Джо Байдън и Еманюел Макрон.
„Ние вървим напред. Мисля, че го направихме. Изобщо не се притеснявам от нестабилност или дрейф в отношенията между САЩ и Франция“, каза представителят на изпълнителната власт на САЩ, визирайки уреждането на кризата между Вашингтон и Париж.
Източник: https://bgnes.bg/

 

The Economist: Балканите са в надпревара за въоръжаване - Сърбия трескаво купува оръжия

30.10.2021, 15:10

"Елате с мен", казва Александър Вучич, президент на Сърбия. "Сега ще видите усмивка на лицето ми". От терасата на сградата на президентството в Белград той сочи издигащи се небостъргачи и триумфално заявява: "Като феникс, възкръснал от пепелта", пише The Economist.
Други бивши югославски републики се притесняват, че армията на Сърбия също се издига от пепелта. По време на дребния спор с Косово за регистрационните номера на автомобилите през септември, Сърбия лети с бойни самолети близо до границата и разположи бронирани превозни средства срещу по-малкия си съсед.
Между 2015 и 2021 г. разходите за отбрана на Сърбия скочиха с около 70% до 1,4 милиарда долара годишно. Русия и Беларус са й дали десет самолета МиГ-29. Русия й даде 30 танка и бронетранспортьора и й продаде система за противовъздушна отбрана. Тя е закупила китайски дронове, руски хеликоптери и френска ракетна система земя-въздух.
Този месец министърът на отбраната обяви, че Сърбия води преговори за закупуване на транспортни самолети и хеликоптери от Airbus.
Миналия месец дойде новината, че говори с Израел за противотанкови ракети. Турските дронове, които бяха използвани при миналогодишното поражение на арменските сили в Нагорни Карабах от Азербайджан, може да са в списъка за пазаруване.
Собствената отбранителна индустрия на Сърбия също произвежда нови комплекти, вместо просто да произвежда повече неща от югославската епоха.
След югославските войни през 90-те години на миналия век военният капацитет на Сърбия се разпадна. Но през 2014 г. правителството реши да се превъоръжи.
Намесата на Русия в Украйна показа, че ерата на конвенционалната война в Европа не е приключила и наводненията в Сърбия през същата година бяха "аларма за събуждане", коментира Даниел Сънтър от мозъчния тръст Balkan Security Network. Те разкриха, че страната почти няма хеликоптери за мисии за търсене и спасяване. През 2015 г. Хърватия, също възстановявайки въоръжените си сили, поиска от САЩ да й достави ракети, които, ако бъдат изстреляни срещу Сърбия, могат да достигнат дълбоко в страната.
Съвременната държава се нуждае от модерна армия, казва Вучич. Сърбия харчи повече в абсолютно изражение от преди, но разходите за отбрана като дял от БВП се движат около 2% от 2005 г. насам. В сравнение с България, Унгария или Румъния, това са "фъстъци", казва Вучич.
Но сърбите не са били във война с България, Унгария или Румъния през 90-те години. Те бяха във война със съседи, които сега имат по-малки военни бюджети. Сърбия изпреварва Албания, Босна, Черна гора, Косово и Северна Македония, взети заедно. Страната също така изпреварва Хърватия, която купува френски самолети, за да възстанови почти несъществуващия си въздушен капацитет.
Ако Сърбия просто модернизира въоръжените си сили, никой няма да има нищо против. Контекстът е този, който е "аларма за събуждане". Босна отново е в политически сътресения и Милорад Додик, лидерът на босненските сърби, предположи на 14 октомври, че ако неговата част от Босна се отцепи и последва насилие, Русия ще се намеси, за да я защити.
Контролираните от правителството таблоиди на Сърбия непрекъснато обявяват, че войната с косовските албанци или хърватите е неизбежна. През октомври, след сблъсък между косовските сърби и косовската полиция, сръбските таблоиди с въображение свързаха присъствието на британски войски гурки с насилието.
В същото време националистите, включително министърът на вътрешните работи на Сърбия, говорят за създаването на "сръбски свят", за който мнозина в Косово, Черна гора и Босна се опасяват, че е код за Велика Сърбия, която може да ги погълне. Вучич отхвърля това като "пропаганда". Той казва, че всички съседи знаят, че превъоръжаването "не е против тях".
Вук Вуксанович, изследовател от Белградския център за политика за сигурност, казва, че истинското значение на превъоръжаването на страната е по-скоро политическо, отколкото военно. Ефектните оръжейни сделки впечатляват поддръжниците на Вучич, които са склонни да уважават въоръжените сили.
Но Сърбия на практика е заобиколена от НАТО. С голям алианс, който защитава малките съседи, е малко вероятно Сърбия да изпрати войниците си в действие, поне не в обозримо бъдеще. Всъщност Сърбия има отлични (макар и дискретни) отношения с НАТО, а САЩ обучава сръбски войски. Да имаш силна армия означава, че големите сили се отнасят към теб с уважение, казва Вуксанович.
И ако, "не дай боже", регионалното статукво се разпадне, тогава "ако успеем да нанесем щети на нашите хипотетични опоненти, те може би ще бъдат по-сговорчиви с нас на масата за преговори".
Източник: https://news.bg/

 
 

Военноморското училище вече отбелязва Деня на народните будители

30.10.2021, 08:52

В навечерието на Деня на народните будители – 1 ноември, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ отбеляза празника, съобщават от учебното заведение. По време на церемонията, със заповед на началника на Училището – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, бяха наградени цивилни служители, военнослужещи и курсанти. Наградите са за високи постижения в професионалната дейност и за постигнати отлични спортни резултати. Честването завърши с поставяне на цветя на барелефите в Алеята на преподавателя в Морско училище.

 
 
 

 

Русия ще демонстрира около 300 образеца на въоръжение и техника в Перу

29.10.2021, 22:08

Вчера в столицата Перу град Лима се открива Международното изложение за отбранителни технологии SITDEF 2021. То ще се проведе от 28 до 31 октомври на територията на главния щаб на сухопътните войски. Обединената руска експозиция традиционно се организира от "Рособоронэкспорт", пише "Российская газета".
Както съобщиха от пресслужбата на "Рособоронэкспорт", в експозицията ще бъдат представени разработки на концерн "Алмаз-Антей", компания "Кронштадт", концерн "Калашников", Обединената авиостроителна корпорация, холдинг "Високоточни комплекси" и редица други производители. На своя щанд "Вертолеты России" ще демонстрират производствотo на предприятията за вертолетна техника на холдинга.
Общо "Рособоронэкспорт" ще покажат около 300 образеца въоръжение и военна техника. Като макети компанията ще демонстрира учебно-тренировъчните (учебно-бойните) самолети Як-130, боен вертолет Ми-28НЭ, зенитен ракетно-оръдеен комплекс "Панцирь-С1" и бронетранспортьор БТР-82.
Освен това "Рособоронэкспорт" е готов да предостави изчерпателна информация за предлаганите в рамките на изложението образци руско въоръжение и военна техника. Това са изтребителите Су-35, Су-30СМЭ и МиГ-35, вертолетите Ми-35М, Ми-171Ш, "Ансат", както и съвременни средства за авиационно поразяване.
На посетителите на щанда на компанията ще предложат широка гама средства за ПВО и РЕБ с различен радиус на действие, включително зенитните ракетни системи С-400 "Триумф" и "Антей-4000", зенитните ракетни комплекси "Викинг", "Бук-М2", Тор-М2КМ, както и ПЗРК "Игла-С" и "Верба".
Както смятат експертите, представителите на сухопътните сили и силите за специални операции от страните в региона несъмнено ще се заинтересуват от бронеавтомобилите "Тигр" и "Тайфун-К", противотанковите комплекси "Хризантема-С", "Корнет-Э", бронетранспортьорите БТР-80А и БТР-82А, доказали своята надеждност и ефективност в хода на бойни действия, както и новите колесни бойни машини К-16 и К-17, построени на базата на унифицираните бойни платформи "Бумеранг".
"Специален технологичен център" ще покаже на щанда на "Рособоронэкспорт" рекламни материали на комплексите с безпилотни летателни апарати "Орлан-10Е", ползващи се с огромна популярност сред партньорите на Русия на световния оръжеен пазар.
Очаква се повишено внимание на представителите на всички видове въоръжени сили и родове войски към съвременните системи за обучение и комплекси на водещи руски производители.
"Рособоронэкспорт" е планирал богата бизнес програма, на която ще се проведат срещи и преговори за по-нататъшно сътрудничество в областта на доставката на въоръжение и военна техника, разработване на офсетни програми и възможности за установяване на индустриални партньорства с отбранителни предприятия от страните от региона.
"'Рособоронэкспорт' високо цени нивото на военнотехническо сътрудничество между Русия и Перу. Страната е отдавнашен и надежден партньор на компанията, успешно експлоатираща руските самолети и вертолети, бронетанкова техника и противотанкови комплекси, – заяви по време на откриването на изложението генералният директор на "Рособоронэкспорт" Александър Михеев. –Ние сме готови и занапред да развиваме взаимоизгодно сътрудничество в интересите на въоръжените сили на Перу, както и в други силови ведомства в страната, включително полицията и силите за специални операции. Освен това в хода на изложението с партньорите ще обсъдим взаимодействие в сферата на обучението на специалисти за експлоатация на руско въоръжение, както и въпросите за следпродажбено обслужване на придобитата по-рано техника".
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Офицери от Българската армия участваха в учението на НАТО „Noble Blueprint -21

29.10.2021, 17:43

Командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов, генерали и офицери от Щаба на отбраната, Съвместното командване на силите, видовете въоръжени сили и Щабния елемент за интегриране силите на НАТО в България участваха в учението на НАТО „Noble Blueprint – 21“ , което се проведе в Румъния от 26 до 28 октомври 2021 г.
Учението беше планирано и проведено под ръководството на командира на Съюзното съвместно командване на силите на НАТО в Неапол адмирал Робърт Бърк под мотото „Да се опознаем взаимно преди да имаме нужда един от друг“, демонстрирайки единството на участващите държави. Целта на учението беше да се извърши преглед на актуалните оперативни способности на България и Румъния и да се потвърди водещата роля на Съюзното съвместно командване на силите на НАТО в Неапол към сигурността на Черноморския регион.
„Noble Blueprint -21
„Ученията от този тип са от голямо значение, както за националната и регионалната сигурност, така и за сигурността на Алианса като цяло. Напълно осъзнаваме своя ангажимент към колективната отбрана на НАТО и важната роля на Съюзното съвместно командване на силите на НАТО в Неапол като водещ щаб за планиране и провеждане на операции на Алианса в Югоизточна Европа и Средиземноморския регион. Сигурността на държавите от НАТО е от първостепенно значение и ние твърдо вярваме, че за постигането на тази цел е необходимо да поддържаме нашите сили добре подготвени и в готовност да отговорят на всяко предизвикателство“, заяви генерал-майор Валери Цолов в обръщението си към участниците в учението.
В „Noble Blueprint – 21“ участваха още началникът на отбраната и командирът на Съвместното командване на силите на Румъния, генерали и офицери от командните структури на НАТО.
Източник: https://www.mod.bg/

 
 

Трагичен инцидент с военнослужещ от състава на българския контингент в Босна и Херцеговина

29.10.2021, 17:28

На 29 октомври 2021 г. в 9.20 ч. българско време в база „Бутмир“ в град Сараево, Босна и Херцеговина е открит мъртъв (с огнестрелна рана) военнослужещ от състава на българския военен контингент, участващ в операцията на Европейския съюз „Алтеа“.
Пристигналият медицински екип от базата е констатирал смъртта му. Уведомени са органите на Военната полиция от състава на операцията, които са предприели незабавни действия по разследване на инцидента.
Създадена е организация за транспортирането на тялото на военнослужещия до Република България със самолет от състава на ВВС.
Ръководството на Министерството на отбраната изказа искрени съболезнования на семейството на загиналия български военнослужещ.
Източник: https://www.mod.bg/

 
 

Успехът ще бъде с тези, които имат ясна представа за бъдещите задачи

29.10.2021, 16:30

Със заповед на министъра на отбраната Георги Панайотов във Випуск – 2021 „Георги С. Раковски бяха зачислени, назначени в длъжност и повишени във военно звание офицери випускници от Военна академия „Георги С. Раковски“ по специалност „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво.“ Първенец на випуска е капитан-лейтенант Станислав Георгиев. Той бе повишен в звание „капитан III ранг“, назначен на длъжност „Командир на кораб трети ранг“ във военно формирование 18 360 – Бургас. Първенецът на випуска бе удостоен с парична награда от министъра на отбраната, а отличниците – с медал на Военна академия. Той получи дипломата си от президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев. В най-пълна степен изпълнихме девиза на факултета „Ние искаме и можем!“, каза вече капитан III ранг Станислав Георгиев. Това стана на тържествена церемония в района на академията по повод дипломирането на офицери от Випуск „Г. С. Раковски“ – II смяна, успешно завършили магистърски програми в редовна и задочна форма на обучение.
Държавният глава застана на трибуната 25 години след като е завършил същата тази академия. От своя опит той каза на випускниците, че успехът ще бъде с тези, които имат ясна представа за бъдещите задачи и реалности, които си поставят високи цели, които осъзнават своята отговорност и значимостта на своето призвание за сигурността и за българската държавност. Президентът изрази убеденост, че офицерите си дават сметка за предизвикателствата в тяхната мисия в един все по-трудно предсказуем и противоречив свят.
Своите дипломи получават 86 слушатели, завършили специалността „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво“, от които един от Република Северна Македония, каза в приветственото си слово началникът на академията генерал-майор д-р Груди Ангелов. От тях 34 са завършили редовна форма на обучение и 52 – задочна форма. Дипломи получиха и осем професори и доценти, придобили образователно и научна степен „доктор“. Обучението на слушателите, подчерта той, бе фокусирано върху изграждането им  като лидери на новото време и експерти в сферата на сигурността и отбраната.
Всичко, което сте научили е прекрасно, вашите академични постижения се ценят високо, но  времената са такива, че всички ние, особено всички военнослужещи, са длъжни всеки ден да научават по нещо ново, за да могат да отговорят на сложните предизвикателства, срещу които се изправяме днес. Това подчерта в обръщението си към випускниците министърът на отбраната Георги Панайотов. Военният фактор, продължи той, има все по-важно значение за националната сигурност, ще растат изискванията и очакванията към бъдещите поколения командири. Наред с това, министърът завеща на офицерите да бъдат пазители на националните ценности.
Знаещи, можещи и мислещи офицери са били необходими винаги в периодите на развитие на държавата ни и Българската армия, посочи в приветствието си началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Особено сега, в периода на модернизация на Въоръжените ни сили, допълни той. Началникът на отбраната изрази убеденост, че випускниците са подготвени за новите длъжности и отговорности. Очакваме от вас, обърна се той към офицерите, да се включите в генерирането и трансформирането на идеи и концепции за развитието на Въоръжените сили на Република България.
В тържествения акт се включиха още генерали и офицери, секретари и съветници на президента, представители на администрацията на МО, преподаватели и служители от академията и чуждестранни военни аташета.  Церемонията, която се командваше от заместник-началника на академията доц. д-р Димитър Ташков,  се проведе с участието на Националната гвардейска част и Гвардейския представителния духов оркестър.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Загадъчна гибел: линейният кораб "Новоросийск" избухва преди 66 години

29.10.2021, 09:38

В нощта на 28 срещу 29 октомври 1955 г. се случва една от най-страшните катастрофи в историята на военноморския флот: линейният кораб "Новоросийск" потъва в Севастополския залив, буквално пред очите на целия град. Трагедията отнема живота на 829 души, включително тези, които се опитват да спасят моряците от потъващия плавателен съд.
Бойният кораб "Новоросийск" получава името си през 1949 година. Първоначално той е италианският дреднаут Giulio Cesare, спуснат на вода през 1911 година. Прекарва Първата световна война спокойно, като никога не влиза в битка. След това се превръща в учебен артилерийски кораб, модернизиран е и през Втората световна война участва в бойни действия, като получава много щети. Той служи до 1942 г.: оказва се страшно скъп за ремонт и поддръжка, пише "Российская газета".
След войната страните-победителки разделят италианския флот. СССР не получава веднага вече остарелия кораб. Всъщност той остава на котва от 1943 до 1948 г. без подходяща поддръжка. Има много какво да се желае от състоянието му, а корабните системи изискват сериозен ремонт. През следващите шест години той е ремонтиран нееднократно, въоръжението и оборудването му биват променяни. В резултат на това "Новоросийск" става най-силният кораб на Черноморския флот и се използва за бойна подготовка на моряците до фаталния ден.
Последният поход на линейния кораб e свързан с честването на 100-годишнината от отбраната на Севастопол. Той се завръща в залива вечерта и акустира в района на Морската болница. Нищо обаче не предвещава бедата, а част от екипажа излизат на брега.
В 1:31 ч. сутринта се чува страшен взрив. В подводната част на линейния кораб е пробита дупка с площ от 150 кв.м: това е установено по-късно. Почти 200 души загиват веднага: експлозията се случва при каютите в носовата част. Останалите членове на екипажа се втурват да спасяват кораба.
Първоначално се опитват да го изтеглят до по-плитък участък, но командирът на Черноморския флот вицеадмирал Виктор Пархоменко им дава заповед да спрат. След това тегленето на линейния кораб вече е безсмислено. Корабът се накланя пред очите им, започва да потъва в калния слой, който достига 30 м в дълбочина. Решението за евакуация на моряците е взето твърде късно. Линейният кораб първо ляга изцяло на левия си борд, а след това се обръща с кила нагоре. Под него има стотици хора, които не успяват да скочат във водата.
Много хора остават в капан в отсеците с въздушните възглавници. Спасителите чуват гласовете им до 1 ноември - хората пеят песни и удрят по стените. В корпуса е направена дупка, от която да бъдат извадени моряците: седем души успяват да се спасят. Въздухът обаче започва да излиза през дупките и линейният кораб потъва пред очите им. Извадени са още двама изпод палубата.
През лятото на следващата година корабът е вдигнат от дъното. Впоследствие е нарязан за метал.
От нощта на 29 октомври 1955 г. дълго време стои въпросът: какво причинява гибелта на линейния кораб? Каква е експлозията, гръмнала във фаталната нощ? Официалната версия е посочена от правителствената комисия, разследваща бедствието. Линейният кораб потъва поради дънна мина, поставена по време на Великата отечествена война.
Както преди, така и след трагедията, по дъното на залива са открити много германски мини от типа LMB (теглото им е 986 кг, зарядът на взривното вещество е 690 кг) и RMH. Една вероятно детонира друга - и експлозията е достатъчна, за да потопи такъв огромен кораб. Опонентите на тази версия с основание твърдят, че генераторът, без който взривателят не би работил, няма да издържи до 1955 г. в работоспособно състояние.
Има и версии за диверсия на кораба, както вътрешна, така и външна - от британците. Най-екзотичният сценарий включва "Черният принц" Валерио Боргезе, който командва италианските подводници и е яростен антисъветчик. Неговите подчинени са замесени в редица европейски терористични атаки. Тази версия обаче е отхвърлена от критиците поради многото несъответствия: как италианските диверсанти ще успеят да стигнат до Севастопол и да доставят тон взривни вещества до мястото?
Починалите моряци през 1999 г. са наградени с Орден за храброст. На Братската могила в Севастопол е издигната възпоменателна плоча с думите "На смелите моряци от линейния кораб "Новоросийск", загинали при изпълнение на воинския си дълг на 29 октомври 1955 г. Любовта към Родината и верността към военната клетва за вас са по-силни от смъртта".
Източник: https://bg.rbth.com/

 
 

Младежи се присъединяват към авиационното семейство на ВВВУ „Георги Бенковски“

29.10.2021, 09:02

Ръководствата на СУ “Евлоги Георгиев“- гр. Тръстеник и СУ“Васил  Априлов“- гр. Долна Митрополия сключиха договори за съвместна дейност. С началото на новата учебна година стартираха и първите съвместни начинания чрез програмата на МОН „Занимания по интереси“, съобщават от ВВВУ.
Програмата има за цел да се създадат условия за творческото развитие и осмисляне на свободното време на учениците, за  създаване на собствен стил на учене и трайни навици за планиране на учебното и извънучебното време у учениците и стимулиране на тяхното творческото развитие.
В сътрудничество между ВВВУ „Георги Бенковски “ и средищните училища на територията на община Долна Митрополия започнаха своята дейност три клуба.
След преминаванто накурса в  клубове  по „Роботика“ с  ръководител  подполковник доц. д-р инж. Мартин Камбушев –главен асистент в катедра Катедра „Електротехника, автоматика и информационни технологии“ с учениците от 11 и 12 клас от  СУ“Васил  Априлов“- гр. Долна Митрополия и СУ“Евлоги Георгиев“-гр. Тръстеник участниците ще придобият знания и умения свързани с изследване, конструиране, управление, програмиране и експлоатация на роботизирани и мехатронни комплекси. Учениците ще създават истински роботи и с тяхна помощ ще пресъздават модели от заобикалящия ни свят.
В клуба по  „Авиомоделизъм“ с ръководител  полковник доц. д-р инж . Димитър Димитров-началник Катедра „ Електроника, навигация и комуникация в авиацията“, участниците ще придобият технически умения, ще развият въображението си, ще се научат  да работят в колектив .
Участници са ученици от 7 клас на СУ „Васил  Априлов“.  Те ще решават творчески задачи с проблемен характер  и ще изработят авиомодел по чертеж.
Заниманията на клубовете ще се провеждат във ВВВУ „Георги Бенковски“.
Клубовете ще приключат своята дейност с представителни изяви – изложба и демонстрации през юни 2022 година.
Началото на интересния и интригуващ път в науката бе поставено в присъствието на представители на ръководствата на трите образователни институции.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

Успешно лагерно обучение на артилерийския полк

29.10.2021, 08:44

Успешно завърши полевото лагерно обучение на военнослужещите от 4-и артилерийски полк на учебен полигон "Корен", съобщава Пресцентърът на МО. В продължение на десет денонощия артилеристи, свързочници, разузнавачи, автомобилисти, както и други специалисти на практика показаха усвоеното в кабинетите и учебните зали.
В хода на обучението бяха проведени две тактически учения с бойни артилерийски стрелби с батареите от състава на противотанковия и артилерийския дивизион, едно тактическо учение също с бойни стрелби с реактивния дивизион, както и двудневна тренировка по стрелба и управление на огъня на артилерийската група.
„Винаги има какво още да бъде надградено, но аз съм доволен от резултатите, постигнати по време на цялото лагерно обучение“, заяви в края на лагерното обучение полковник Красимир Ташев и изказа благодарност към всички участници за старанието и професионализма.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

 

Турция плаши да смени американските изтребители с руски

28.10.2021, 22:12

Ако САЩ откажат на Турция да ѝ продадат модернизираните изтребители F-16, то Анкара може по-специално да разгледа варианта за закупуване на руските изтребители Су-35 и Су-57. Това каза пред Анадолската агенция турският външен министър Мевлют Чавушоглу.
"Част от отбранителните продукти сега се произвеждат в самата Турция, а част от тях се внасят.
Ако САЩ не искат да продават F-35 или F-16 на Турция, тогава ще разгледаме други варианти, включително Су-35 и Су-57. Това ще продължи, докато започнем да произвеждаме собствени самолети", уточни турският външен министър, цитиран от Анадолската агенция.
Така Мевлют Чавушоглу коментира информацията, че група американски сенатори призовали администрацията на Белия дом да не продава F-16 на Анкара.
Чавушоглу подчерта, че по този въпрос всичко зависи от Белия дом, тъй като администрацията на президента на САЩ "може да убеди Конгреса да подкрепи продажбата на оръжие на Турция".
През октомври турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Вашингтон е предложил да достави на Турция изтребители F-16 в замяна на по-ранните си инвестиции в програмата F-35, от която Анкара беше изключена преди няколко години.
Това се случи, след като Турция закупи руските зенитно-ракетни системи С-400.
Белият дом се опасява, че Русия може да използва своите ПВО системи за получаване на информация за изтребителите-бомбардировачи от пето поколение F-35.
Източник: news.bg   

 

Пентагонът не се интересува от думите на Китай, а потенциала с ядрена заплаха

28.10.2021, 20:58

Китай се отдалечава от концепцията за поддържане на ядрения си арсенал на минимално необходимото ниво и САЩ възнамеряват да вземат това предвид при военното си развитие, коментира генерал Джон Хейтън, заместник-председател на Комитета на началниците на щабовете на въоръжените сили на САЩ на среща с базираната във Вашингтон група на пишещите за отбрана, съобщава ТАСС.
"Притеснявам се, че те се отдалечават от минималния потенциал за възпиране. Тъй като всички признаци показват, че те правят това", каза военният лидер, коментирайки ядреното развитие на Китай.
"Работата, която вършат в областта на хиперзвуково оръжие, работата за формиране на ядрена триада, работата по изграждането на МКБР, както силозни, така и мобилни комплекси, разполагането на балистични ракети на бомбардировачи, разполагането на балистични ракети на подводници..."
"Когато погледнете тази структура, тогава разбирате, че това не е минимален възпиращ потенциал. Такива средства не са необходими с минимален възпиращ потенциал", убеден е Хейтън.
В същото време той отбеляза, че отделя много по-малко внимание на прокламирането на принципа да не нанасят ядрен удар първи. "Неизползването първи. Това твърдение не ме интересува. Тъй като думите не ме интересуват ... интересува ме потенциалът".
"Ако сте военен офицер, трябва да вземете предвид потенциала, възможността врагът да използва този потенциал срещу вас. Така че трябва да се изхожда от факта, че потенциалът е създаден по някаква причина и да се ангажирате с планиране, като се има предвид това".
"Политиците трябва да се тревожат за думите, военните трябва да се тревожат за потенциала", допълва генералът.
"Всички хиперзвукови оръжия, които създават, всички ядрени оръжия, които създават, не са предназначени за тяхното население, не са създадени във връзка с проблема в Западен Китай. Те са предназначени за Съединените щати. Трябва да изхождаме от това, да правим планове, въз основа на това, да бъдем готови за това. Те ни догонват в тази позиция заради оръжията, които създават", коментира Хейтън.
Министерството на външните работи на Китай изрази "решителен протест" и "загриженост относно раздуването от страна на НАТО на темата за китайската ядрена заплаха".
"Китай преследва отбранителна стратегия в тази област и поддържа своя ядрен арсенал на минимално необходимото ниво", заяви китайското външно министерство.
Източник: news.bg   

 
 

Индия тества балистична ракета с обсег от 5000 км

28.10.2021, 20::28

Индия е тествала балистична ракета, способна да носи ядрена бойна глава на разстояние до 5000 километра. Това обявиха от министерството на отбраната на страната, като медиите нарекоха изпитанието “неумолим сигнал” към Китай, докато двете страни продължават да са в пограничен конфликт, информира “Франс прес”.
Ракетата “Агни-5”, изстреляна от остров Абдул Калам край източното крайбрежие на Индия късно вчера, се е приземила в Бенгалския залив.
“Успешният тест… е в съответствие със заявената политика на Индия да има “надеждно минимално възпиране”, което подсилва ангажимента за “без първа употреба” (на ядрени оръжия)”, се посочва в изявление на министерството на отбраната.
Високата 17 метра ракета е била тествана няколко пъти преди, но не и през нощта, а местните медии отбелязаха, че времето на изстрелването целяло изпращане на сигнал до Пекин.
Напрежението с Китай нараства, откакто 20 индийски войници загинаха при сблъсъци на спорната им граница в Хималаите през юни 2020 г.
Оттогава ядрено въоръжените съседи подсилиха границата с десетки хиляди допълнителни войници.
Индия задълбочи сътрудничеството в областта на отбраната със западните страни през последните години, включително в алианса Quad със САЩ, Япония и Австралия.
Ню Делхи също така е голям купувач на руска военна техника, като поръча системата за противоракетна отбрана С-400 въпреки заплахата от американски санкции заради сделката на стойност 5,4 млрд. долара.
Британското издание “Файненшъл таймс” съобщи този месец, че Китай е тествал хиперзвукова ракета, която е обиколила Земята на ниска орбита, преди да се спусне, но пропускайки, целта си.
Пекин отрече информацията, настоявайки, че това е бил рутинен тест на космически кораб за многократна употреба.
Хиперзвуковите ракети са новата граница в ракетната технология, тъй като те летят по-ниско и са по-трудни за засичане от балистичните ракети, могат да достигат целите по-бързо и са маневрени.
САЩ, Русия, Китай и Северна Корея са тествали хиперзвукови ракети, а няколко други разработват технологията, включително Индия.
Според Times of India Ню Делхи работи върху това да позволи на “Агни-5” да носи няколко ядрени бойни глави наведнъж, за да могат да се разделят и да поразяват различни цели.
Източник: news.bg   

 

Министърът на отбраната Георги Панайотов на среща с ръководствата на Служба „Военна полиция“ и Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана

28.10.2021, 17:54

Министърът на отбраната Георги Панайотов посети днес, 28 октомври, Служба „Военна полиция“ и Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана.
Като важна и ключова определи работата на Служба „Военна полиция“ министърът на отбраната на срещата с бригаден генерал Ивайло Сотиров – директор на Служба „Военна полиция“. В навечерието на предстоящия празник на Службата министър Панайотов поздрави ръководството на Военна полиция за действащата визия за управление и справяне с предизвикателствата, които стоят пред военните полицаи. След като бе запознат със задачите, проблемите и предложенията за тяхното решаване, той изтъкна, че среща воля за промяна в дългосрочен план. „Разчитаме на вашата бдителност“, заяви още той.
По повод годишнината от създаването на Служба „Военна полиция“ министърът на отбраната Георги Панайотов връчи почетен плакет на бригаден генерал Ивайло Сотиров.
По-късно днес министър Панайотов посети още новосформираното Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана. Бригаден генерал Васил Събински – командир на Командването, представи работата на Центъра за управление и киберотбрана, който е част от състава на Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана. В рамките на визитата той се запозна с екипа на Центъра. Бригаден генерал Събински представи пред министъра целите, приоритетите и възможностите за развитие на Командването до достигането на пълни оперативни способности.
На срещите днес присъства също заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит в с. Долно Белево

28.10.2021, 17:21

Поредна успешно изпълнена задача от Сухопътни войски по мисия „Принос към националната сигурност в мирно време“. Специализиран екип от 31-ви механизиран батальон – гр. Хасково от състава на 2-а механизирана бригада разузна и унищожи корозирала 82 мм артилерийска мина. Боеприпасът бе открит на 27 октомври в покрив на къща в село Долно Белево, област Хасково, съобщава КСВ.
Военнослужещите транспортираха и обезвредиха мината в района на Учебен център „Добрич” при спазване на всички мерки за безопасност. Ръководител на специализирания екип е капитан Слави Красев.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

 

Националният военен университет подготвя военни картографи

28.10.2021, 09:25

Топографски карти, карти на морското дъно и на звездите, на населени места и улици се учат да изработват курсантите, които избират военната специализация „Артилерийско инструментално разузнаване“ във факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на Националния военен университет „Васил Левски“, съобщават от учебното заведение. Бъдещите офицери вече работят с най-съвременните геодезически инструменти – перманентни глобални навигационни спътникови системи, дронове, лодка с GPS, гинес приемник и сонар. Факултетът разполага и със станция, с която обучаемите могат да правят заснимане и връзки на цялата територия на България, дори в Гърция и Румъния.
„Цивилната специалност на курсантите с военна специализация „Артилерийско инструментално разузнаване“ е „Геодезия“. Това е регулирана професия, която се учи пет години директно за магистър“, обяснява проф. доктор на науките инж. Андрей Андреев. „Курсантите се учат да четат и да изготвят карти, да познават основните знаци, да изпълняват задачи за определяне на площи, разстояния, да търсят маршрути. В Българската армия има едно формирование, което с това се занимава – то е в Троян и ние готвим кадри за този военно-картографски център“, допълва проф. Андреев, който е бил два мандата зам.-началник - по научната дейност и по артилерия, ПВО и КИС.
„Това е важна и отговорна специалност и за гражданския, и за военния сектор. Армията не може без карти и навигация, без съвременни GPS приемници. Картите са важни за структури като МВР, Гражданска защита, пожарната. Един съвременен град също не може без геодезическите познания“, казва професорът. И допълва, че курсантите изучават много и интересни общообразователни и специализирани дисциплини. В програмата им има три математики, физика, проектиране, защото стават напълно правоспособни членове на Камарата на инженерите, строителство и архитектура, дори и астрономия, която е избираем предмет.
„Понеже животът ни все повече се дигитализира, обучаемите изучават освен класически технологии, и принципите на изготвяне на дигитални карти. Не е никак лесна тази специалност, но пък е интересна. Картите не са константни величини, правят се постоянно нови, освен това се е и актуализират старите карти. И стават все по-точни, благодарение именно на съвременните и модерни уреди, с които се работи. Лодката, която ние имаме и е снабдена с GPS, гинес приемник и сонар, слиза до 300 метра дълбочина и определя координатите на точките с точност до 2 см.“, обяснява проф. Андреев.
После разказва, че най-старата ни топографска карта се пази в  Историческия музей в Русе. Изработена е по време на Освобождението, когато Руският корпус е имал специален топографски батальон, който е извършил картиране на България. „Иначе данни за такива картирания по нашите земи има още от древността. Птоломей е извършвал такова заснимане и е правил карти, на които се виждат Дакия, т.е. днешна Румъния и територията на България. А картата на България, често описвана като разпъната кожа, която всеки е дърпал, е с официално дефинирани граници едва от… 10 години. Направихме го съвместно със съседите, за да фиксираме точно границите. А проблемни за нас бяха Дунава и Резовска река, които при всяка промяна, променяха и границите. Сега вече те са категорични и не зависят от реката“, усмихва се проф. Андреев.
Източник: https://otbrana.com
/

 

Варна преди фотографията: Руската обсада на Варна върху гравюра от 1830 година

28.10.2021, 08:20

Гравюрата върху медна плоча с размери 21,2 х 14,8 см (размер на листа 22,4 x 35 см), е с неизвестен автор. Датирана е към 1830 г. Гравюрата е поглед към Варненската крепост от „Турна тепе“ (Жеравен връх) по време на руската обсада (22 юли 1828 – 29 септември (11 октомври) 1828 г.). На преден план е представена императорската палатка, пред нея палатката за църковни служби (параклис). Под тях в равнината – палатките на руската армия. В далечината – Варненската крепост, с червени керемидени покриви и извисяващи се над тях островърхи минарета на джамии, и Варненският залив, пълен с бомбардиращи крепостта руски военни кораби.
Източник: http://morskivestnik.com, Анастас Ангелов

 

Плавала ли е първата българска подводница УБ-18 по река Дунав?

28.10.2021, 08:15

Няколко промонархически интернет сайта разпространяват тази снимка, публикувана в немско (или австрийско?) издание по време на Първата световна война. На нея добре се вижда първата българска подводница УБ-18, а в пояснителния текст се съобщава, че на борда й се намират престолонаследникът принц Борис и принц Кирил. Това отдавна не е новина за българските изследователи.
Известно е, че при първото демонстрационно плаване във Варненския залив, направено ден след вдигането на българския флаг на подводницата, на борда й се намират както принцовете Борис Търновски и Кирил Преславски, така и началникът на Щаба на Действащата армия полковник (една година по-късно генерал-майор) Иван Луков. Позовавайки се на спомените на кондуктора (флотско звание през този период, съответстващо на фелдфебел) Мишо Бачовски (старши минен специалист от първия екипаж на УБ-18) проф. д-р Вълкан Вълканов цитира диалог между принц Борис Търновски и полковник Иван Луков. „Дано не научи дъртия (визирайки баща си цар Фердинанд І) че сме слизали с подводника на дъното на морето“ - заявява престолонаследникът. На което полковникът отвръща: „Голям риск направихме, Ваше височество, с влизането Ви в подводника за първо плаване“…
Да, но в текста под снимката от посочената публикация, се твърди, че подводницата е снимана по време на плаване по река Дунав! Такова плаване, нито с принцовете, нито без тях, няма фиксирано в известните до сега документи за участието на УБ-18 в Първата световна война. Направих консултация с проф. дин Велико Лечев, който най-обстойно е изследвал корабоплаването по река Дунав по време на Първата световна война. Според него, в прегледаните от него стотици документи на немски, руски, румънски и български език, има само едно съобщение за поява на подводница в най-долното течение на река Дунав, но става въпрос за руска, а не за българска подводница.
Остава ни само да гадаем защо се е появила такава публикация в този си вид. Неинформираност на редакцията, или тъкмо обратното - публикация с цел дезинформация на противника, в чиито ръце би могло да попадне изданието? Вдигането на българския флаг на подводницата УБ-18 е проведено в условията на строга секретност и дори във Варна никой (освен определени длъжностни лица) не узнава за това събитие, състояло се в пристанището на Евксиноград. И изведнъж - бием тъпана за нейното плаване с принцовете на борда, но в издание на съюзническа държава… Казват, че използването на медиите за дезинформация на противника е патент на Наполеон. Повече от век след неговите войни това вече е обичайна практика. Основание за такова подозрение ни дава видът на брега, който се вижда зад подводницата. Май е твърде висок за речен бряг… - Още за подводник №18
Източник: http://morskivestnik.com, Атанас Панайотов

 

 

Al Jazeera: Напрежението между Русия и Запада ескалира в Черно море. Кой има преимущество?

27.10.2021, 20:34

Доха. Откакто Русия анексира Крим през 2014 г., военното й присъствие в Северното Черноморие се увеличи. Това предизвика недоволството на Украйна и някои западни сили, които многократно изразяваха загриженост за действията на Русия в Черно и Азовско море, които пречат на реализирането на интересите им в региона, пише Al Jazeera в материал, представен без редакторска намеса от Агенция „Фокус“.
Москва оправдава присъствието си със същите причини, смятайки, че „експанзионистичната политика“ на НАТО в Украйна и Черно море представлява сериозна заплаха за сигурността на страната........Прочети още

 

Путин: Русия няма да разполага нови ракети в Азиатско-тихоокеанския региони

27.10.2021, 19:45

Предложеният от Русия мораториум върху разполагането на ракети със среден и малък обсег остава в сила. Това обяви руският президент Владимир Путин на среща чрез видеоконферентна връзка с лидерите на страните от Югоизточна Азия.
Путин предупреди, че след излизането на Русия и на Съединените щати от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, съществува реална опасност от появата на такива ракети в Азиатско-тихоокеанския региони от нова надпревара във въоръжаването.
Осъзнавайки опасността от подобно развитие на събитията, Русия обяви едностранен мораториум върху разполагането на ракети със среден и малък обсег в Азиатско-тихоокеанския регион и други части на света и призова за сериозен разговор по този въпрос с всички заинтересовани държави. Това руско предложение е в сила и става все по-актуално.
Междувременно руският министър на външните работи Сергей Лавров укрепна западните държави, че пренебрегват предложението на президента Путин:
“Нашите западни колеги се отказват от този мораториум и не искат да преговарят по дадения въпрос. Това е жалко”.
Лавров подчерта, че Москва е категорично против заявеното от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг разширяване на мисията на Алианса в Индийско-тихоокеанския регион.
“Смятам, че това са много опасни игри. Ще направим всичко възможно да се противопоставим на подобни тенденции”, заяви Лавров след преговори в Москва с южнокорейския си колега Чон И Йон.
Източник: bnr.bg/

 

„Дръзки“ е отново на задгранично плаване

27.10.2021, 11:54

От пункт за базиране Бургас вчера бе изпратена фрегата „Дръзки” 41 от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби, за участие в операция на НАТО за Морска сигурност в Средиземно море „SEA GUARDIAN” и във Втората постоянна група на НАТО SNMG 2, съобщават от ВМС.
Участието на кораба в съответствие с плана за подготовка на ВМС и в изпълнение на съюзните задължения към коалиционните ни партньори от НАТО е за времето от 26.10. до 08.12.2021 г.
По време на плаването си фрегата „Дръзки“  ще вземе участие  в учението на ВМС на Република Гърция „NIRIIS 21” и ще посети пристанищата Суда и Пирея в Гърция, Хаифа в Израел и Александрия в Египет.
За пореден път пред екипажа на фрегата „Дръзки“ с командир капитан ІІ ранг Стоян Христов предстои отговорната задача да покаже своите способности, развявайки Българския военноморски флаг в Средиземно море и да затвърди авторитета на Република България и Военноморските ни сили.

 

John Cockerill Defense държи на участието си в модернизирането на Сухопътните ни войски

27,19,2921, 09:27

Вчера в София John Cockerill Defense представи пред журналисти най-новия продукт на компанията за бойни бронирани машини – куполът Cockerill 1030. Това сториха Беър Мидкиф, вицепрезидент маркетинг и продажби на белгийската компанията за Централна и Източна Европа и Тибо Ламбер, мениджър маркетинг и продажби.  Съобщени бяха редица детайли за основните характеристики на Cockerill 1030, който може да бъде ефективно решение за българските Сухопътни войски. Компанията продължава да държи на участието си в проекта „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“, който бе одобрен от Народното събрание на 8 юни 2018 г. и спрян в средата на март т.г., поради по-големи ценови оферти, т.е. над 1, 5 млрд. лв., от гласуваните разходи от Народното събрание.  Представени бяха и някои актуални проекти и иновации, които компанията разработва.
Новият купол Cockerill® 1030 може да се интегрира с бронирани машини с верижно и колесно задвижване 6х6 и 8х8. Основното въоръжение е 30 мм оръдие с лентово подаване на боеприпаси 30х173 мм и спомагателно – 7,62 мм картечница отдясно. Противотанковите способности са в рамките на купола с противотанкова система, реактивна система, лека и оръжейна система, система за аерозолна защита и др.  Най-общо, според производителите, новият купол е лек, точен, мощен и защитен. - (видео)
Монтажът на куполите може да се прави у вас, някои от частите също да се произвеждат от българската индустрия, каза Беър Мидкиф. Същото се отнася и за поддръжка на бойните машини по време на жизнения им цикъл. Вече са произведени и продадени над 600 машини от този вид.
От John Cockerill Defense информират, че непрекъснато правят иновации, за да предвидят нарастващите и развиващи се изисквания на сухопътните армии по отношение на поливалентност и мобилност. Тези иновации са предприети с обща цел: непрекъснато да се развиват способностите на оръжейните системи Cockerill®, независимо дали са нови или вече в експлоатация, във фаза с еволюцията на оперативните ограничения на техните потребители. Полагат се значителни усилия за иновации, особено в модулността на оръжейните системи, тяхната ситуационна осведоменост и възможностите за непряка стрелба, способността им да интегрират данни, получени от дронове, разработването на решения за симулация и обучение, интегрирането на противотанкови ракети, както и при избора на използване на леки и здрави композитни материали.
В началото на октомври на въпрос за реализирането на проекта министърът на отбраната Георги Панайотов отговори, че е получил от Щаба на отбраната анализ на всички възможни варианти. Ще изберем един и ще работим по него, каза той. И бе категоричен, че Сухопътни войски ще получат необходимата им техника. Проектът предвижда за 8-годишен период да бъдат придобити 150 бойни и специални бронирани машини за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада. В началото на лятото министърът разкри, че е имал среща с представители на една от участващите фирми в конкурса и попитал как се е получило така, че финалната цена надвишава първоначално договорената с около 500 млн.  лв. Спецификациите, посочени от българска страна в началото, стана ясно от неговите думи, са били променени в около 90 позиции, променяни са условията на договора, което е принудило участниците в търга да сложат т. нар. „буфери“ за себе си, което е довело до тази цена, която е неприемлива за България.
Ценовите оферти бяха отворени на 2 октомври 2020 г. В средата на март т.г. стана ясно, че Министерството на отбраната е изпратило писма до фирмите  "Дженеръл Дайнамикс“ (General Dynamics) и "Патриа“ (Patria) за прекратяване на процедурата за купуване на бойни бронирани машини за Сухопътните ни войски. "Ценовите предложения на двете фирми, допуснати до втория етап, значително превишават рамката, утвърдена от Народното събрание", се посочваше в съобщението МО, като същевременно се отбелязваше, че България ще се опита да си произвежда сама такава техника. Информацията бе, че тогавашният министър на отбраната Красимир Каракачанов е възложил на "специална политико-военна работна група" да проведе срещи с представители на двете фирми възможностите за намаляване на цените. "От разговорите стана ясно, че това е невъзможно без съществена промяна на изискванията на тактико-техническите задания по проекта, които биха позволили на фирмите да предложат алтернативни технически решения при запазване на изискваните бойни способности на машините. В същото време евентуална промяна в изискванията пък би довела до дискриминиране на отстранените вече участници в процедурата", се казваше в съобщението.
Все още един от трите най-важни проекта за модернизиране на Въоръжените ни сили – този на Сухопътни войски, остава нереализиран. Остава непостигната и целта превъоръжаването на трите вида въоръжени сили да върви едновременно.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

На тази дата през 1961 година

27.10.2021, 09:10

С указ № 480/27.10.1961 г. на Президиума на Народното събрание на Република България е връчено бойното знаме на 44 вертолетен авиополк (ВАП), основан с разпореждане № 00267/30.09.1961 г. на началник ГЩ. За командир е назначен летецът- пилот майор Милан Асенов Миланов.
Полкът е базиран на летище Пловдив. Подготовката на 44 ВАП започва с 3 вертолета Ми-4 и 4 Ми-1, които достигат през 1963 г. до 37 броя Ми-4 и 12 броя Ми-1. Съвременните вертолети 8 броя Ми-8 и 14 Ми-2 постъпват в периода 1970 – 1978 г. През 1985 г. на въоръжение влизат 19 броя Ми-17 и Ми-17П. Доставката на бойните вертолети Ми-24Д и Ми-24В през 1978 г. повишават бойните възможности на полка. Пребазирането на 44ВАП на летище Крумово се извършва през1980 г. Със създаването на 13 вертолетен полк бойни вертолети (впбв) през 1983 г., бойните вертолети се пребазират на летище Стара Загора. Летателният, инженерно-техническият и осигуряващ състав изпълняват задачи за транспортиране на войски, бойна техника, включително на външен товар, десантиране, специални задачи. Извършват аварийно-спасителни работи, авиомедицинска евакуация, спасително-издирвателни операции над суша и море, в интерес на армията и гражданските структури, гасене на пожари на територията на страната и извън нея, както и операции по ликвидиране на последствията от бедствия, аварии и катастрофи. Летателният състав се подготвя за изпълнение на задачи във всички метеорологични условия денем и нощем, над суша и море.
През 1994 г. след промяната в структурите на армията, 44 ВАП се реорганизира в 24 вертолетна авиобаза(ВАБ). През лятото на 1999 г. шест летци и група от инженерно-техническия състав от авиобазата преминават успешно курс за приучване на вертолет Бел-206 във Форт Уърт, Тексас, САЩ. Първите американски вертолети 6 Бел-206 и 1 Бел-430 пристигат в България през 1999 г. От 2000 г. бойните вертолети от Ст. Загора се завръщат в състава на 24 вертолетна авиобаза. В периода 2006-2007 г. Двадесет и четири летци и група от инженерно-техническия състав от авиобазата преминават успешно курс за приучване на вертолет Кугър (COUGAR AS 532 AL) в Маринян, Франция. Първите вертолети френско производство пристигат през 2006 г.
44ВАП и наследника му 24АБ участват в най- мащабните учения на Варшавския договор, в съвместни мисии в страната и чужбина след членството на България в структурите на НАТО.
В авиобазата се поддържа постоянно бойно дежурство за Аварийно спасително осигуряване (АСО) с готовност за излитане в рамките на 30 минути. - Още за 24-та АБ

 

Разкриха тайната на създаването на първия съветски стратегически бомбардировач Ту-4

27.10.2021, 08:44

Научно-техническото разузнаване (НТР) на СССР се е сдобило с чертежи и инструкции за експлоатацията на американския самолет B-29, въз основа на които всъщност е създаден първият съветски стратегически бомбардировач Ту-4, каза директорът на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин.
"В резултат на операцията на НТР е своевременно получен набор от чертежи, описания и инструкции за експлоатацията на самолета B-29, чието детайлно изучаване помага на конструкторско бюро 'Туполев' в най-кратки срокове да разработи руски стратегически бомбардировач", съобщава РИА "Новости" думите на Наришкин в авторската статия за сп. "Национална отбрана".
Той напомни, че САЩ, използвайки, както им се струва, неуязвимостта на своята стратегическа авиация, за да упражняват психологически натиск, регулярно нарушават въздушно пространство на СССР в Далечния изток в следвоенните години. За да спрат провокациите, руските специалисти, използвайки фактора на неблагоприятните атмосферни условия и като изпращат съответните радиосигнали от съветска територия, успяват да примамят три свръхмощни американски бомбардировача B-29 до летище край Владивосток, пише "Взгляд".
За това време самолетът B-29 е нова дума по всички направления на развитие на системите за авиационна техника (планер, двигатели, контрол, навигация, комуникации, прицелно бомбардиране и друго въоръжение), продължава Наришкин. Именно от самолета B-29 са хвърлени първите атомни бомби и с влизането на администрацията на президента Хари Труман в Белия дом възниква заплаха от тяхното използване на територията на СССР.
"По предложение на външното разузнаване ръководството на страната взема решение да не връща получените самолети, изпращайки само техните екипажи по дипломатически канали в САЩ", каза Наришкин.
Вътрешни специалисти и летци-изпитатели за кратко време усвояват американските самолети и в най-строга тайна ги местят на закрито летище край Москва. Конструкторското бюро "Туполев" трябва да направи свой собствен аналогичен самолет възможно най-бързо. Изпълнението на тази задача е невъзможно без наличието на съответната американска пълна техническа документация, получена от съветските разузнавачи. - Още за Ту-4

 

Самозарядният пистолет на Браунинг

27.10.2021, 08:17

Джон Браунинг е един от най-известните оръжейни конструктори, а оръжието, произведено в милионен тираж и донесло му слава е пистолет с индекс M 1900. Сега ви представяме една интересна дисекция на този самозаряден пистолет, направена от доц. д-р инж. Георги Маринов, който твърди, че именно Browning M 1900 е пистолетът, запалил Първата световна война.
Едно от първите оръжия, които Браунинг създава във Fabrique Nationale е неговият самозаряден пистолет 7,65 mm Browning M 1900. Преди това, през 1899 г., конструкторът разработва новия пистолетен патрон 7,65 mm Browning. Патронът е зареден с 0,16 г бездимен барут, което му осигурява превъзходство по своята поразяваща способност над револверните патрони с димен барут. Куршумът му с маса 5,6 г се изстрелва с начална скорост около 310 м/с и получава дулна енергия около 220 джаула.
Пистолетът 7,65 mm Browning M 1900 е самозарядно оръжие, автоматиката на който работи на принципа на отката на свободния затвор при неподвижна цев. Характерна особеност на оръжието, че възвратната пружина е разположена над цевта, което е създало условия да се намали значително общата широчина на оръжието.
Друга особеност на пистолета е, че възвратната му пружина изпълнява ролята и на бойна пружина. Ударно-спусковият му механизъм е с единично действие. Предпазителят е разположен отляво на рамата на оръжието. Ниското разположение на цевта е наложило прозорецът за изхвърляне на изстреляните гилзи да се изработи на рамата.
Прицелните приспособления са открити нерегулируеми. Горният край на лоста, съединяващ възвратно-бойната пружина с ударника, служи като указател за взвеждането на ударника. При спуснат ударник лостът прикрива прореза в мерника и закрива линията на прицелване. Дължината на цевта на пистолета първоначално била 122 мм, а впоследствие тя била намалена до 102 мм. Захранването с патрони се осъществява от едноредов пълнител с вместимост 7 патрона.
Ключалката на пълнителя е разположена в долната задна част на ръкохватката. Оръжието се получило компактно и мощно, като превъзхождало всички съществуващи до този момент пистолети и револвери. В периода от 1900 до 1911 г. били произведени около 700 000 пистолета от този модел. Оръжието било широко използвано от полицейските сили и граждански лица, като значително количество копия от него били произведени в Азия - основно в Китай. През 1912 г. бил произведен неговият милионен екземпляр. - Още пистолети

 

 

Полша предвижда голямо увеличение на военните разходи

26.10.2021, 22:43

Полша ще използва начин на финансиране, използван за борба с икономическите последици от COVID-19, за да помогне за финансирането на голямо увеличение на военните разходи. Това обяви полският министър на отбраната, докато правителството се стреми да модернизира и увеличи размера на въоръжените сили, информира "Ройтерс".
Полското правителство използва облигации, емитирани от институции като националната банка за развитие BGK или държавния фонд PFR, но обезпечени от държавата, за финансиране на голяма част от разходите си за подпомагане на икономиката през пандемията.
Това ѝ помогна да избегне включването на подобни разходи в държавния бюджет, тактика, която беше критикувана от Върховната сметна палата като липса на прозрачност.
Министърът на отбраната Мариуш Блашчак (на снимката) каза, че правителството ще създаде Фонд за подкрепа на въоръжените сили, финансиран от държавно обезпечени облигации, емитирани от BGK, съкровищни ​​облигации, държавния бюджет и печалби от централната банка.
"Това е решение, използвано от фонда за COVID-19. Искам категорично да подчертая, че Фондът за подкрепа на въоръжените сили ще се управлява от BGK, така че няма да бъде някаква допълнителна институция", отбеляза Блашчак на пресконференция.
Той не уточни колко точно ще струва разширяването и модернизацията на въоръжените сили. Лидерът на управляващата в Полша партия "Право и справедливост" Ярослав Качински обаче подчерта, че разходите ще бъдат "значително по-високи" от 2% от брутния вътрешен продукт, нивото, изисквано от страните от НАТО, което Полша вече надвишава.
"По-добре е да сме в безопасност и малко повече в дългове", изтъкна Качински.
Блашчак отбеляза, че Министерството на отбраната има за цел да има повече от 250 000 войници и повече от 50 000 членове на Силите за териториална отбрана, които се състоят от професионални и работещи от време на време войници доброволци. През 2020 г. е имало около 110 000 войници на пълен работен ден.
Източник: https://news.bg/

 

На този ден през 1999 година

26.10.2021, 19:53

Последен пуск и отлична оценка на огнева задача N-1 от първа стартова батарея на 101 кордн (9 ордн). - Още Ракетни войски

 

Стартира националното компютърно подпомагано командно-щабно учение по поддръжка от страната домакин – „ПСД 21“

26.10.2021, 15:52

Заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов и заместник-началникът на отбраната генерал лейтенант Цанко Стойков присъстваха днес, 26 октомври, на откриването на националното компютърно подпомагано командно-щабно учение по поддръжка от страната домакин – „ПСД 21“. В учението, което се провежда в района на Военна академия „Г. С. Раковски“ и ще продължи до 28 октомври 2021 г., участват още заместник-министри и ръководители на общо 14 министерства и държавни агенции.
Поддръжката от страната домакин е гражданска и военна помощ, оказвана в мирно време, при кризи или по време на война от държава домакин на съюзнически сили и организации, които са разположени, действат или преминават през нейната територия. Такъв тип учение се провежда за първи път и в него се включват над 70 представители от министерствата на отбраната, на външните работи, на вътрешните работи, на финансите, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на енергетиката, на икономиката, на регионалното развитие и благоустройството, на здравеопазването, на околната среда и водите, на земеделието, храните и горите, Държавна агенция „Национална сигурност“, Държавна агенция „Електронно управление“, Държавна комисия по сигурността на информацията, както и от Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО на територията на Република България (BGR NFIU). Участието на представители от държавните структури в „ПСД 21“ ще повиши подготовката и координацията между ведомствата.
С „ПСД 21“ ще се тества разработената от Министерството на отбраната процедура за организиране на дейностите по изпълнение на Националния план за оказване на поддръжка на съюзнически сили на територията на Република България. За целите на учението ще се използват софтуер за планиране и управление (JEMM) и симулационна система (JCATS). - (видео)
Източник: https://www.mod.bg/

 

В Румъния започват ученията Noble Blueprint 21 с участието на България

26.10.2021, 15:32

В периода 26-28 октомври Съвместното командване на съюзническите сили на НАТО в Неапол, Италия (JFC Naples) организира в Румъния учението Noble Blueprint 21 като част от програмата за съвместни маневри и обучение, предназначени за укрепване на мерките за колективна отбрана на членовете на Алинаса. Това съобщиха от Генералния щаб на Военноморските сили на северната ни съседка, предава държавната информационна агенция Agerpres.
ВМС посочват в прессъобщение, че основната цел на учението Noble Blueprint 21 е да предостави на политическите и военните власти на НАТО необходимата подкрепа за проектиране, организиране и провеждане на операции в отговор на възможни регионални кризи в съответствие с чл. 5 от Договора за Северноатлантическия съюз, под командването на Обединеното командване на съюзническите сили на НАТО.
Noble Blueprint 21 допринася за укрепване на информационната база на командирите на оперативни и тактически структури на НАТО, за синхронизиране на оперативните процедури и способностите за реагиране.
В планираните дейности в Румъния участват ръководителите на някои централни военни структури на НАТО, както и ръководителите на някои военни структури от Румъния и България. Учението, водено от командващия на Съюзническото съвместно командване на НАТО в Неапол, адмирал Робърт П. Бърк (САЩ), ще завърши в Кюстенджа, за да се подчертае важността на гарантирането на сигурността и стабилността в Черноморския регион.
„В динамична и нестабилна среда за сигурност северноатлантическото сътрудничество е все по-необходимо и оправдано. НАТО е силна организация благодарение на сплотеността на своите членове и гарантира сигурността на всяка държава от Алианса. С влизането на Румъния и България в него, НАТО засили присъствието си на Източния фланг, а съюзническите инициативи засилват способностите на НАТО за бързо реагиране в подкрепа на отбраната, възпирането и бързата военна реакция при кризисни ситуации в Черноморския регион“, отбелязват още в съобщението от ВМС на Румъния.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Честваха 58 години от създаването на батальона за осигуряване на Щаба на ВМС

26.10.2021, 15:00

На 26 октомври 2021 г., по случай 58 години от създаването на батальона за осигуряване на Щаба на Военноморските сили, се състоя военен ритуал за отбелязване на годишнината.
Строят на личния състав бе приет от заместник-началника на Щаба на ВМС капитан I ранг Атанас Змийчаров, който награди с грамота военнослужещи и цивилни служители, отличили се по време на изпълнение на службата.
Командирът на военното формирование капитан III ранг Слави Стоянов в словото си по случай празника направи кратка историческа ретроспекция, поздрави военнослужещите и цивилните служители и техните семейства, благодари им за това, че успяват в днешните трудни условия да мобилизират своите сили, за да изпълняват успешно поставените задачи и им пожела да бъдат здрави и смели в мечтите, съобщават от ВМС.
Източник: https://otbrana.com

 

Първи приоритет за Столичната организация на СОСЗР е запазване здравето на запасните и резервистите

26.10.2021, 14:55

С обсъждане на възможностите за опазване здравето на членовете на СОСЗР остана в историята последното за тази година разширено заседание на Управителния съвет на Столичната организация. Председателят бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов (на снимката) подчерта, че днес това е най-важния приоритет на ръководствата в районите, на дружествата и клубовете. Спазването на мерките, посочени в заповедта на министъра на здравеопазването, бе определено и като грижа за собственото си здраве, и като пример на запасните и резервистите за останалите членове на обществото.
Вторият въпрос бе свързан с предстоящите президентски и парламентарни избори. До вчера от страна на Столичната организация имаше регистрирани 10 наблюдатели и 14 застъпници. Участниците в заседанието бяха категорични, че приемат решението на централното ръководство на СОСЗР за подкрепа на кандидатурите на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент.
Председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков запозна присъстващите с последните резултати от процеса на обединение на военно-патриотичните организации. Съобщено бе, че замисленият първоначално Обединителен конгрес няма да се състои, защото желаещите обединение подават документи за колективни членове на СОСЗР. Генералът отговори на въпроси, породени от проблеми с медицинското осигуряване на запасните и резервистите и поставената цел за признаване на СОСЗР за национално-представителна военно-патриотична организация.
Източник; https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Варна преди фотографията: Атаката на първи бастион на Варненската крепост - две немски гравюри от 1828 г.

26.10.2021, 08:04

Гравюрата № 1 (в ляво), с размери 21,2 х 16 см, е с неизвестен автор. Тя е издадена от издателството „Johann Andreas Endter Erben” (1670-1854) в Нюрнберг (Nuremberg) през 1828 г.
Авторът представя мощна крепостна стена, усилена с полукръгли, високо извисяващи се над куртината кули. Руските егери щурмуват разрушения от мина Първи бастион. Това е представата на немския художник за Варненската крепост.
Атаката на Първи бастион (по време на Руско-турската война от 1828-1829 г.), взривен от мина на 21 септември (3 октомври) 1828 г. , е извършена на 25 септември (7 октомври) 1828 г. в 5 часа сутринта. В нея участват 110 стрелци от 13-и и 14-и егерски полкове, под командването на капитан Николай Абрамович Докудовски (Докудовский) от 13-и егерски полк и 40 матроси от Черноморския флот, под командването на лейтенант Ефим Петрович Зайцевски (Зайцевский) и мичман Карл Адамович Гюленген [4]. Атакуващият отряд е в състав от 620 души, под командването на подполковник Лисецки (Лисецкий), командир на 13-и егерски полк и резерв от 1 060 души, под командването на флигел-адютант полковник княз Алексей Яковлевич Лобанов-Ростовски (Ростовский). С привлечените резерви руснаците задържат бастиона повече от два часа, но са изтласкани от турците с тежки загуби.
Гравюрата № 2 (в дясно) е с неизвестен автор. Тя има размери 21,2 x 16 см. Авторът представя мощна крепостна стена, усилена с квадратни високо извисяващи се над куртината кули. Руските егери и матроси щурмуват разрушения от мина бастион. В залива на Варна - руският военен флот.
Източник: http://morskivestnik.com, Анастас Ангелов

 

Джон Т. Томпсън – оръжейният създател, който открадна дизайнът на всяко качествено оръжие

26.10.2021, 07:55

Прословутият автомат „Томпсън“ нашумява много сериозно през Втората Световна война. Можем да видим, че дори Уинстън Чърчил има снимки с безпогрешното оръжие с дисков пълнител. Жителите на Сицилия, които все пак успяват да намерят пътя до Щатите, също приемат оръжието като един ефективен инструмент за разчистване на сметките, особено около сухия период на САЩ. Какво обаче трябва да знаем за това магическо оръжие и неговият създател.
Бригаден генерал Джон Т. Томпсън променя значително воденето на битки, но нека не забравяме, че освен мистичният Томпсън, генералът разработва и още някои интересни идеи за подобряването на военната индустрия. За повечето създатели, едно изобретение е напълно достатъчно да останат в историята само с едно изобретение, но генерал Томпсън дава малко повече на света, впрочем много повече от другите оръжейни производители........Прочети още

 

 

Плащало ли е предишното управление завишени цени за ремонт на трите Спартан -а?

25.10.2021, 23:00

Мистерството на отбраната е пуснало обществена поръчка за поддръжка на трите самолета C-27J Spartan от състава на ВВС. Целта е да се осигури непрекъснатото оперативно използване на самолетите, не по-малко от 500 летателни часа средно годишно, с минимални срокове за престой на земята поради технически неизправности.
Припомняме, че трите самолета са купени от италианската фирма "Аления Аеронавтика" през 2006 година. Първоначалният договор предвиждаше доставката на 5 самолета "Спартан" за 91.8 млн. евро, но той бе предоговорен от първото правителство на ГЕРБ и страната ни се отказа от последните две машини.
Освен за военни цели, транспортните самолети се ползват и за спешни полети при донорски ситуации, оказване на международна помощ, а в редки случи дори за държавни визити.
Какво включва поръчката?
Поръчката, пусната от служебния министър Георги Панайотов, включва доставки на части за самолетите, двигателите, техните системи и елементи, както и изпълнение на планове инспекции и сервизни бюлетини.
Изпълнителят трябва да достави и програмни продукти, и необходимия хардуер за обучение на летателен и инженерно-технически състав, както и за други автоматизирани системи за обучение. Според заданието се цели и доставка на контролно-измервателна и контролно-проверовъчна апаратура, необходима за експлоатацията на самолетите.
Цената, която държавата ще плати, е близо 56 млн. лева, като срокът, в който изпълнителят ще поддържа самолетите е 7 години. Крайният срок за подаване на оферти е 18 ноември тази година.
Разлика в цената
Предишният договор за интегрирана логистична поддръжка на транспортните самолети "Спартан" на българските ВВС е подписан на 30 април 2018 г. от тогавашния министър Красимир Каракачанов. Тогава договорът обхваща период на действие до 16 декември 2021 г. и е на стойност 34 265 094 лева без ДДС. Това означава, че за 1 година поддръжка на самолетите, правителството на ГЕРБ със своя ресорен министър е плащало 11,4 млн. лева. Тогава от Министерството на отбраната дори твърдят, че в хода на преговорите са успели да свалят 22% от първоначалната оферта на "Леонардо" - италианската компания, която печели поръчката. Според специализираното издание "Аеро" поевтиняването се дължи на намаляването на часовете, които се осигуряват годишно – от 600 на 500.
Според сегашната поръчка отново става въпрос за 500 часа годишно, но цената за 1 година е малко над 8 млн.лв. Това означава, че по договора, подписан от Каракачанов, държавата ни е плащала 3 млн. лева повече годишно. Не могат обаче да бъдат проверени останалите детайли в него, тъй като нито договорът, нито поръчката са публикувани на сайта на министерството.
Източник: https://www.actualno.com/

 

Украйна получи военна помощ от САЩ на стойност 60 милиона долара

25.10.2021, 20:21

Киев. През октомври Украйна е получила военна помощ от САЩ на стойност 60 милиона долара, съобщава изданието „Кореспондент“, като се позовава на думите на премиера Денис Шмигал.
„През тази седмица страната ни получи две пратки допълнителна международна помощ от правителството на САЩ за нуждите на въоръжените сили на Украйна. По-специално пристигнаха боеприпаси, противотанкови и високоточни оръжия, медицинско оборудване и други“, обяви Шмигал, като изрази благодарност на Вашингтон.
„Това - заедно с посещението на ръководителя на Пентагона Лойд Остин в Украйна - е доказателство за силната и последователна подкрепа от САЩ за противодействие на руската агресия“, подчерта премиерът на Украйна.
Припомня се, че на министерско ниво Украйна и САЩ се договориха за стъпките за практическо изпълнение на споразуменията за осигуряване на отбраната на Украйна, както и в киберпространството от съществуващи и потенциални заплахи.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

10 000 войници разполага Полша по границата с Беларус

25.10.2021, 19:42

Полша увеличава от 2500 на 10 000 броя на войниците, разположени в подкрепа на граничната служба, за да попречат на мигрантите да преминават границата с Беларус, предаде Франс прес, като цитира изявление на полския министър на отбраната Мариуш Блашчак в Туитър.
Изявлението беше направено след серия от инциденти по границата. Големи групи мигранти се опитаха да съборят телена преграда, издигната неотдавна от полските власти, съобщава БТА.
Хиляди мигранти, повечето произхождащи от Близкия изток, опитаха да прекосят полско-беларуската граница от лятото насам. ЕС обвинява беларуския президент Александър Лукашенко, че води жители на страни от Близкия изток и Африка в Минск, след което ги прехвърля през границите с Полша, Литва и Латвия като отмъщение за наложените от Брюксел икономически санкции срещу неговия режим.
Няколко мигранти загинаха при опит да прекосят външните граници на ЕС, а през уикенда беше съобщено за още два инцидента. Двама войници бяха приети в болница в неделя, след като около 60 мигранти се опитали да проникнат със сила в Полша, замервайки силите за сигурност с камъни.
Двамата са леко ранени, съобщава Ройтерс.
Подобен инцидент, но с участието на около 70 мигранти, имаше и в събота.
Варшава, която планира да построи стена по границата си, наложи извънредно положение в района, където мигрантите са в капан между беларуските граничари и полските сили на реда.
Повечето мигранти, преминаващи полската граница, се насочват към Германия, отбелязва. След влизане в Полша те могат да поискат международна закрила. Докато очакват решение, което най-често е отказ, те се намират в охранявани центрове за чужденци.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Военните моряци спечелиха финала на държавното военно първенство по футбол

25.10.2021, 17:31

За времето от 19 до 21 октомври 2021 г. в град Сливен се проведоха финални срещи от държавното военно първенство по футбол – мъже на Военните спортни клубове, членове на „Националната военна спортна федерация” за 2021 година. Първата полуфинална среща между отборите на ВСК „Стрямци-61“ и ВМСК  „Варна“ завърши с минимална победа с 1:0 за отбора от град Карлово. Във втората среща между бургаските отбори на ВСК „Транс-Логистик“ и ВСК „Атия-2007“ победител бе отбора от Атия. През третия ден в надпреварата за 3 и 4 място победителя между ВСК „Транс-Логистик“  и  ВМСК  Варна  се определи след изпълнение на дузпи като в редовното време срещата завърши 1:1. По-точни от бялата точка бяха футболистите от Бургас, които завоюваха третата позиция, а за варненци остана четвъртото място. Финалната среща между ВСК „Стрямци-61“  и ВСК „Атия-2007“ беше изпъстрена с много майсторски изпълнения и от двете страни като бургазлии поведоха след точен удар на гл. с-на Даниел Павлов, а след драма в последните секунди от добавеното време карловци изравниха. При лотарията на дузпите майсторски бяха спасяванията на капитан-лейтенант Пенко Димов, който отрази 2 дузпи. По-хладнокръвни се оказаха ВСК „Атия-2007“ и след  дългогодишно чакане ВСК „Атия-2007“ най-накрая се окичи със златните медали. С индивидуални награди бяха отличени гл. с-на Даниел Павлов – най-добър нападател и голмайстор на турнира и капитан-лейтенант Пенко Димов – най-добър вратар.

 

Дисциплина с добавена реалност разработват в Шуменския военен факултет

25.10.2021, 17:26

Военна дисциплина с добавена реалност за онлайн обучение разработват във факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на Националния военен университет „Васил Левски“. Иновативната програма е за дисциплината „Измервания в комуникациите“ и е част от международния проект „Дигитализиране на образователни ресурси по отбрана във висшето образование“, в който факултетът участва, съобщава НВУ.
Инициатор и ръководител на проекта е Военновъздушната академия в Брашов, Румъния, а партньори, освен Шуменският факултет на НВУ, са факултетът „Национална сигурност“ на Университета по военни науки във Варшава, Полша и Гръцката военновъздушна академия в Атина.
„12 учебни дисциплини ще бъдат дигитализирани по този проект, като четири от тях ще бъдат с добавена реалност. Ние ще ръководим работата на проектите по три дисциплини и тази, която избрахме да направим с добавена реалност, е „Измервания в комуникацията“, обяснява капитан доктор Деян Атанасов, асистент в катедра „Противовъздушна отбрана“ на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“. Той е координатор на проекта за НВУ, а деканът на факултета полк. Дилян Димитров, е ръководител.
До няколко месеца факултетът трябва да получи специалния шлем за добавена реалност, разработка на Майкрософт. След това преподавателите, които участват в проекта, ще трябва да направят и приложението към него. „Добавената реалност е атрактивен и иновативен метод на обучение. Когато са с очилата, нашите обучаеми ще виждат физическата реалност, към която ще добавяме елементи и инструкции, които курсантите да изпълняват. Приложението ни дава възможност всеки път да променяме инструкциите според нуждата на упражнението“, обяснява капитан Атанасов.
„Управление на кризи“ и „База данни“ са другите две дисциплини, които ще бъдат дигитализирани по стандартните методи. Всички 12 учебни предмета ще бъдат разработени на английски език и качени в специално създадена по проекта дигитална библиотека. Базата от данни ще бъде достъпна до всички военни и цивилни университети, които си партнират по програма „Еразъм +“.
Проектът е на стойност 130 000 евро, Националният военен университет ще получи около 30 000 евро.
Източник: https://otbrana.com/

 

Адмирал Ефтимов ще участва в заседанието на Военния комитет на ЕС

25.10.2021, 17:17

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участва днес и утре в заседанието на Военния комитет на Европейския съюз в Брюксел, Белгия, съобщава Пресцентърът на МО.
Началниците на отбраната на страните членки на Евросъюза ще разгледат основните резултати от диалога на стратегическо ниво по инициативата „Стратегически компас“ и ще набележат мерки за нейното операционализиране. Военните ръководители ще дискутират актуални теми, насочени към укрепването на Общата политика за сигурност и отбрана и предоставянето на ЕС на най-подходящите военни инструменти. По време на заседанието ще бъде разгледан и въпросът за изменението на климата и въздействието му върху сигурността и отбраната.
В последната сесия от заседанията утре ще бъде отбелязана двадесетгодишнината от създаването на най-висшия военен орган в рамките на Съвета – Военния комитет.

 

Информация от Конституцията и законите за кандидати за президенти

25.10.2021, 11:59

Това се случва в почти всяка предизборна кампания за държавен глава. И не само при нея. И тази сутрин слушам как един кандидат за президент щял да бъде и главнокомандващ на армията. А Конституцията на Република България казва, че „президентът е върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България“. Т.е. не само на армията, а на въоръжените сили, чийто състав пък е регламентиран в Закона за отбраната и въоръжените сили. Там е написано, че Въоръжените сили на Република България включват: Българската армия; служба "Военна полиция"; Служба "Военно разузнаване"; военните академии и висшите военни училища; Военномедицинската академия; Националната гвардейска част; Военно-географската служба; Централното военно окръжие; Централния артилерийски технически изпитателен полигон и Комендантство – МО.
И още нещо от закона. При обявяване на положение на война или на военно положение началникът на отбраната е главнокомандващ на въоръжените сили. Така че по закон си има главнокомандващ и той е военнослужещ. Ако не други, поне кандидатите за президенти трябва да бъдат прецизни, що се отнася до определените в Конституцията и законите длъжности и функции на държавния глава.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

От България стартира Карибската криза и разминаването с ядрена война през 1962 г.

25.10.2021, 08:50

Карибската криза е най-острата международна криза по време на Студената война, възникнала в отношенията между СССР и САЩ във връзка с построяването на съветски установки за изстрелване на балистични ракети в Куба.
Кризата започва на 14 октомври 1962 г., когато американското разузнаване информира американския президент Джон Кенеди за наличието на стартови площадки на съветски атомни ракети на острова и завършва 13 дни по-късно на 28 октомври 1962 г., когато съветският лидер Никита Хрушчов обявява, че инсталациите ще бъдат демонтирани.
Кубинската криза се смята за момента, когато Студената война е най-близо до прерастването ѝ в ядрена война. Руснаците я наричат „Карибска криза“, американците – „Кубинска ракетна криза“, а кубинците – „Октомврийска криза“.
Различни изчисления показват, че САЩ има решително превъзходство над Съветския съюз през периода, водещ до Кубинската криза. Към края на 1962 г. Америка има огромно превъзходство по отношение на ядрените оръжия с повече от 300 шахтно базирани междуконтинентални балистични ракети и флот от ядрени подводници, въоръжени с ракети Поларис. От своя страна СССР разполага със само 4 до 6 шахтни установки, по изчисления на Белия дом през 1962 г. Разработването на съветските Р-16 междуконтинентални балистични ракети значително се забавя след октомври 1960 г., когато по време на Катастрофата в Байконур загива целият технически екип и проектът изостава с година.
През 1961 г. Щатите започват разполагането на 15 ракети „Юпитер“ със среден радиус на действие край Измир, Турция, които директно заплашват градовете в западните части на СССР. Президентът Кенеди смята, че тези ракети имат спорна стратегическа стойност; една ядрена подводница е способна да осигури същото, едновременно с незабележимост и по-голяма огнева мощ.
Съветският лидер Хрушчов публично изразява своя гняв заради разполагането в Турция и приема тези ракети като персонална обида. Разгръщането на ракети в Куба (за първи път съветски ракети са разположени извън СССР) е най-вече смятано за директен отговор на Хрушчов за турските ракети.
Съветските ракети със среден радиус на действие на кубинска почва, със своя радиус на действие от 2000 km, могат да заплашат Вашингтон и половината от американските бази с базирани атомни бомбардировачи. Времето на полета на тези ракети е около 20 мин. Освен това, американските радарни системи, ориентирани към СССР, не биха могли да засекат изстрелване от Куба.
През късния август, самолет U-2 фотографира серия установки за ракети земя-въздух, но на 4 септември 1962 г. това е опровергано от президента Кенеди пред Конгреса на САЩ. През нощта на 8 септември първата пратка от ракети SS-4 е разтоварена в Хавана, а втората партида пристига чак на 16 септември. Съветите строят 9 площадки – шест за SS-4 и три за SS-5 с радиус на действие 4000 km. Планираният арсенал е 40 стартови площадки. които ще увеличат капацитета на СССР за първи удар със 70%. Това веднага е забелязано от кубинците и около 1000 съобщения достигат Маями. Те са сметнати за фалшиви от Американското разузнаване.
Серия от несвързани проблеми отлага разкритието за 14 октомври, когато самолет U-2 открива строителната площадка за ракета SS-4 край Сан Кристобал. Снимките са показани на Кенеди на 16 октомври. До 19 октомври полетите на самолетите U-2 показват, че четирите площадки са в бойна готовност. Първоначално американският парламент запазва секретността на информацията, информирайки само 14-те лица от изпълнителния комитет. Великобритания не е информирана до вечерта на 21 октомври. На 22 октомври в телевизионна реч, Кенеди известява за откритието на инсталациите и огласява, че всяка ракетна атака от Куба ще се счита за атака на СССР и ще ѝ бъде отговорено по съответен начин. Също така е организирана морска блокада на Куба, за да се предотвратят следващи доставки на оръжие.
Разполагайки с доказателства за разполагането на ракетни бази в Куба, Кенеди свиква специална група от старши съветници на секретна среща в Белия дом. Тази група по-късно става известна като изпълнителен комитет на съвета за национална сигурност. От сутринта на 16 октомври групата се среща често, за да разработи отговор на заплахата. Незабавното бомбардиране е отхвърлено в началото. Остава само възможността за дипломация, стеснявайки избора до морска блокада и ултимитализъм или пълномащабна инвазия. Избрана е блокада и е планирана инвазия, за която се мобилизират войници във Флорида. Но американското разузнаване греши в броя на съветските и кубински войници в Куба, вярвайки, че те са 10 000 и 100 000, а всъщност те са съответно 43 000 и 270 000. Също те не са наясно с факта, че 12 ядрени бойни глави са вече доставени и монтирани на артилерийски установки Фрог 3 Луна и могат да бъдат изстреляни при заповед на съветския командир на острова – генерал Плиев, в случай на нападение. Въпреки че не са пряка заплаха за континентална Америка, нападението вероятно ще е предшествано от ядрен удар по настъпващите сили с катастрофален резултат.
Това са няколко от проблемите относно морската блокада. Според Фидел Кастро няма нищо нелегално в ракетните инсталации; те със сигурност са заплаха за САЩ, но подобни ракети, насочени към СССР са разположени в Европа (60 междуконтинентални балистични ракети Тор в четири ешелона близо до Нотингам във Великобритания; 30 ракети Юпитер в Италия и един ешелон в Турция). Има известни притеснения за съветската реакция към блокадата, която може да се превърне в ескалиращ ответен удар.
Кенеди прави телевизионно обръщение към американския народ и към съветското правителство на 22 октомври. Той потвърждава присъствието на ракети в Куба и обявява морска блокада като карантинна зона от 926 km около кубинския бряг. Той предупреждава, че военните са подготвени за всяка възможност и осъжда СССР за секретност и лъжа. САЩ са изненадани от голямата подкрепа на своите европейски съюзници, по-специално от подкрепата на президента на Франция Шарл дьо Гол. Въпреки всичко, английският министър-председател Харолд Макмилан, както и по-голяма част от международната общност, не разбират защо не се търси дипломатическо решение.
На извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН американският посланик Адлай Стивънсън опитва да принуди съветския посланик Валериан Зорин да отговори на въпроса за съществуването на ядрени оръжия със знаменитата си реплика „Не чакайте превода!“. След отказа на Зорин, Стивънсън показва снимки, направени от американски разузнавателен самолет, които показват ракетни инсталации в Куба.
Хрушчов изпраща писма към Кенеди на 23/24 октомври твърдейки за възпиращата роля на ракетите в Куба и мирните намерения на Съветския съюз. Въпреки това, СССР предлага две различни спогодби на американското правителство. На 26 октомври те предлагат изтегляне на ракетите в замяна на гаранция за ненападение или инвазия на Куба. Втората спогодба е излъчена по радио Москва на 27 октомври и изисква премахването на ракетите в Турция в допълнение на условията от предишното споразумение. Кризата достига своя връх на 27 октомври, когато самолет U-2 (пилотиран от Рудолф Андерсън) е свален над Куба и пилотът загива, а друг самолет U-2 е почти прихванат в Русия, след като се изгубва край източните съветски граници в Сибир. На същата дата американски кораб разкрива присъствието на съветска подводница B-59 с торпедо с ядрена бойна глава в близост до блокадата и само по случайност не избухват военни действия. По същото време съветски търговски кораби приближават карантинната зона. Отговорът на Кенеди е публично да приеме първата спогодба и да изпрати Робърт Кенеди в съветското посолство тайно да приеме втората. Ракетите Юпитер ще бъдат премахнати от Турция след 6 месеца. Съветските кораби се връщат и на 28 октомври Хрушчов оповестява, че е наредил премахването на съветските ракети от Куба. Думите на държавния секретар на САЩ Дийн Ръск „Бяхме се втренчили очи в очи и другият току-що мигна.“ са резултат от това решение. Доволен от оттеглянето на ракетите Кенеди нарежда край на карантината на Куба на 20 ноември. - Още за операция "Анадырь" (видео)

 

25 октомври 1922 г. Край на гражданската война в Съветска Русия

25.10.2021, 08:37

В 4.00 ч. сутринта на 25 октомври 1922 г. Червената армия влизат във Владивосток. Корабите с остатъците от японските и белогвардейски войски два часа преди това са напуснали града.
След абдикацията на цар Николай II през февруари 1917 г. и последвалата победа на болшевиките през октомври същата година, Русия е разкъсана от кръвопролитен конфликт.
През февруари 1922 г. частите на Червената армия преминават в настъпление в Далечния изток на Русия. Те отхвърлят предните части на противника и на 10 февруари предприемат щурм на Волочаевската позиция. Три денонощия при температури от минус 35-градуса и дълбока снежна покривка червеноармейците непрекъснато атакуват противника. Накрая отбраната му е сломена. На 14 февруари Червената армия заема Хабаровск. Белогвардейците отстъпват зад неутралната зона под прикритието на японски войски. През септември 1922 г. белите отново се опитват да преминат в настъпление, но са разгромени.
На 24 октомври японското командване е принудено да сключи споразумение с Червената армия за своите войски от Далечния Изток.
Ден по-късно пада и Владивосток.

 

 

Преглед на някои от основните теми в руския печат

24.10.2021, 23:21

Москва. Отказът на Русия от отношения с НАТО няма да доведе до негативни последици за Москва, агресивната позиция на Алианса никога не е била тайна, а блокът е създаден именно срещу Русия. Това каза прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, цитиран от вестник „Коммерсанть“.
„Агресивната позиция на НАТО никога не е била тайна. Това е блок, който е създаден срещу страната ни. И никакви миролюбиви изявления, никакви камуфлажи на тази агресивна ориентация на НАТО – те не са в състояние да скрият истинската цел на този блок. Това е агресивен блок, който ни смята за враг. И следователно нищо страшно няма да се случи, ако ние, на фона на изостряне на агресивността, на фона на такива декларации, че основната задача е да ни сдържат, просто изоставим тези отношения“, заяви представителят на Кремъл.
Говорителят на руския президент добави, че Москва, въпреки това, винаги е била за развитието на отношенията с Алианса. „Едва сега, когато стана очевидно, че всичките ни усилия са напразни, ние просто официализирахме това, което е реално“, каза той.
Дмитрий Песков добави, че Русия ще направи всичко, за да минимизира последствията от евентуално сближаване между Украйна и НАТО. „Не можем да предотвратим това. И това е невъзможно... Но можем да сведем до минимум последствията от подобни стъпки за нашата страна “, каза той.
По-рано руското външно министерство обяви закриването на постоянната мисия на страната към НАТО за неопределен срок. Освен това е прекратена дейността на две структури в Москва - военната мисия на Алианса и неговото Информационно бюро. В същото време Северноатлантическият алианс и Европейският съюз се готвят да отблъснат „руската заплаха“.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Министърът на отбраната на Франция посъветва НАТО да се примири със създаването на армия на ЕС

24.10.2021, 20:19

Париж. Северноатлантическият алианс (НАТО) не трябва да се страхува от създаването на армия на Европейския съюз - просто трябва да се примири с това, заяви министърът на въоръжените сили на Франция Флоранс Парли, цитирана от Reuters.
„Европейската отбрана не се изгражда срещу НАТО, а точно обратното: укрепването на Европа ще помогне за укрепване и повишаване на жизнеността на Aлианса“, заяви тя.
Агенцията припомня, че темата за създаване на общоевропейска армия отново стана актуална на фона на кавгата между Франция и членовете на новия тристранен съюз АУКУС – Австралия, Великобритания и САЩ.
На 2 септември Жозеп Борел, върховният представител на Европейския съюз за външните работи и политиката на сигурност, обяви, че окончателният проект за отбрана и сигурност „Стратегическият компас на ЕС“ ще бъде готов до октомври-ноември. Беше посочено, че в своя дизайн документът ще бъде близък до доктрината на ЕС и стратегическата концепция на НАТО.
На свой ред генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг каза, че създаването на общи въоръжени сили на ЕС може да доведе до негативни ефекти под формата на отслабване на НАТО и разединяване на самия Европейски съюз.
Той уточни, че коренът на проблема е финансовият въпрос, тъй като 80% от разходите на НАТО за отбрана се падат на съюзници от Алианса, които не са страни-членки на ЕС. В тази категория попадат САЩ, Великобритания, Исландия, Норвегия, Канада и Турция, които в същото време са ключови играчи в гарантирането на европейската сигурност.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Началникът на генщаба на Великобритания: Русия е сериозна заплаха и предприема враждебни действия срещу Запада

24.10.2021, 20:08

Лондон. Началникът на щаба на отбраната на Великобритания Никълъс Картър нарече Русия „сериозна заплаха“ за Обединеното кралство, като посочи развитието на усъвършенствания руски арсенал от оръжия, пише Daily Express.
Картър посочи, че страната е загрижена най-вече от развитието на модерни оръжия в Русия. По-специално генералът итъкна успехите на Кремъл в подводните технологии и дълбоководните подводни способности, което е „сериозен проблем за сигурността“ за западните съюзници. Според Картър светът е навлязъл в „ера на постоянна конкуренция“ с авторитарни сили като Русия.
Началникът на щаба на отбраната посочи, че Великобритания трябва да помисли за сдържане в Северния Атлантик. „В този контекст си струва да споменем Русия, която от наша гледна точка представлява сериозна заплаха, и Китай, който е хронично системно предизвикателство за нас. Няма съмнение, че трябва да следваме курс на сдържане“, цитира думите му изданието.
В същото време, както отбелязва Daily Express, бившият британски разузнавач Кристофър Стийл заяви, че разполага с доказателства за враждебните действия на Русия срещу Великобритания, включително по време на референдума за Брекзит през 2016 г.
В първото интервю по британската телевизия след публикуването на досие с уличаващи доказателства срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, на въпроса дали вижда доказателства за враждебни операции срещу Великобритания, Стийл отговори утвърдително.
„Всичко, от пари от корумпираното ръководство, които се прехвърлят в офшорки и се инвестират в стратегически индустрии в чужбина, което поражда опасения, до потенциални опити за финансиране на части от кампанията и интервенцията за Брекзит, шотландския референдум и някои други доказателства за намеса също“, каза Стийл.
Той смята всичко това за враждебно поведение, с което Великобритания се сблъсква периодически. Въпреки това Стийл отбеляза, че „няма конкретни доказателства“, въпреки че според него те се отнасят до обичайния сценарий: „движението на парите по съмнителни канали, когато те излязат изпрани на другия край, е технически законно”.
Освен това, според Стийл, Русия представлява риск за единството на Европейския съюз. „Мисля, че те мислят, че могат да унищожат ЕС“, цитира думите му Daily Express.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Институтът по отбрана и Военна акадмия са водещи партньори в научна програма за 6 млн. лв.

24.10.2021, 19:18

Предстои анализ и оценка на системи за командване и управление на въоръжените сили и на многонационалните сили на ЕС и НАТО. Това е един момент от новата научна програма на Министерството на образованието и науката „Сигурност и отбрана“, приета от правителството. Конкретните коментари и бележки на Министерството на отбраната са били взети предвид при разработването. Това става ясно от думите на министър Георги Панайотов по време на заседанието. Общата цел, записана в програмата, е „осигуряване на сигурна и благоприятна среда за развитие на обществото и държавата чрез провеждане на координирани и целеви фундаментални и приложни научни изследвания в областта на сигурността и отбраната и създаване на устойчиво партньорство между включените научни и образователните организации в програмата за съвместно участие в национални и европейски международни изследователски мрежи, програми и проекти“. Бюджетът на програмата е 6 млн. лв. Очаква се дейностите по нея да стартират през 2022 г. и да се изпълняват до 2025 г. Организациите партньори образуват консорциум за изпълнение на програмата. Консорциумът се управлява от Изпълнителен съвет (ИС), състоящ се от представители на всички партньори, изпълняващи конкретни дейности от програмата въз основа на подписано партньорско споразумение с работен и финансов план.
Водещи организации - партньори са Институт по отбрана „Професор Цветан Лазаров” и Военна академия „Г. С. Раковски”. От тях ще се избира координатор на програмата (физическо лице). Той ще бъде съгласуван с МОН и одобрен от Изпълнителния съвет (ИС) и за негов председател. Потенциалните бенефициенти са Центърът за изследвания по национална сигурност и отбрана към БАН, УНСС, УниБИТ, Военната академия „Г. С. Раковски“, Институтът по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“, Академията на МВР, Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, Националният военен университет „Васил Левски”, Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски”, Лабораторният комплекс на София Тех Парк и др.
За гарантиране на максимално възможната ефективност и полза от изпълнението на програмата се създава Надзорен съвет на програмата (НС), който включва представители на Министерство на отбраната, Министерство на вътрешните работи, Министерство на образованието и науката, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, МОСВ, ДАЕУ, ДАНС, Министерство на външните работи, бизнеса, местната власт, неправителствени организации и др. Надзорният съвет ще наблюдава и контролира работата на ИС при изпълнението на програмата и ще насочва дейностите й в посока за постигане на максимална полза за обществото.
Заложено е синхронизиране на програмата с останалите национални и международни научни програми за повишаване участието на български научни колективи и организации в Европейското научно пространство, рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации „Хоризонт Европа“, „Европейски фонд за отбрана“ и програмата за наука на НАТО „Наука за мир и сигурност“. Също така фокусът е насочен към отразяване на инициативите, създавани от Европейската агенция по отбрана, която  има водеща  роля при изготвянето на  Плана  на  ЕС за  развитие на  отбранителните способности (Capabllity  Development Plan - CDP), Всеобхватната стратегическа изследователска програма (Overarching Strategic Research  Agenda - OSRA) и идентифицирането на Ключовите стратегически дейности (Кеу Strategic Activities - KSA), които допринасят за изпълнение на ключови политики в сферата на сигурността и отбраната.
Програмата предвижда съвместно с бизнеса да се разработят съвременни системи и технологии за защита на информацията, както и по-сигурна среда за виртуална комуникация. Висшите училища и научните организации ще могат да обучават съвместно докторанти и да правят интердисциплинарни изследвания. Учените ще бъдат стимулирани да публикуват разработките си във висококачествени научни издания.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Военната прокуратура не видя корупция в Министерството на отбраната при Каракачанов

24.10.2021, 10:23

Военната прокуратура не е видяла основания за образуване на предварително производство по два от сигналите за корупция в главна дирекция "Инфраструктура на отбраната". Сигналите бяха подадени от служебното ръководство на Министерството на отбраната още през май, припомня БНР.
Още в началото на мандата на първия служебен кабинет служебният министър на отбраната Георги Панайотов поиска от Военната прокуратура и Агенцията за държавна финансова инспекция да проверят дейностите на дирекция "Инфраструктура на отбраната" за периода 2018-2020 година, когато военен министър беше Красимир Каракачанов.
Служебното ръководство видя в действията "индикации за корупция" и обясни, че 80% от поръчките за инфраструктурните проекти през 2020 г. са сключени чрез директно възлагане, без проучване на пазара и предпочитане на изпълнители.
Преведената сума е за около 184 млн. лева.
Част от договорите засягат инфраструктурата за новите изтребители F-16. Директорът на дирекцията за инфраструктура на отбраната беше освободен, а други бяха наказани.
"Прокуратурата каза, че няма основание да образува предварително производство", отбеляза Георги Панайотов.
Но във ведомството все още очакват и становището на държавната финансова инспекция, която правела проверките съобразно своя административен капацитет. А подадените от МО сигнали не били приоритетни. Защото приоритетни били сигналите, идващи от Министерския съвет, финансовото министерство, прокуратурата и МВР.
Той допълни, че Военната прокуратура още не е отговорила на сигнала по проверката в ИА "Военни клубове и военно-почивно дело". Според министерството агенцията не е възлагала инвеститорски контрол при ремонта на базите в Созопол и Несебър.
Източник: https://news.bg/

 

Франция изстреля военен сателит от последно поколение

24.10.2021, 09:27

От космическия център в Куру, Френска Гвиана, вчера в 22:10 местно време бе изстреляна ракета “Ариана 5” с два телекомуникационни спътника, съобщиха ДПА и Франс прес, позовавайки се на европейската компания “Арианаспейс”. Плановете бяха ракетата да потегли в петък, но стартът бе отложен с един ден за допълнителни проверки на оборудването. - (видео)
Единият от двата сателита, който изведе в орбита “Ариана”, е “Сиракюз4А” (Syracuse-4), e създаден за френското министерство на въоръжените сили и наречен от Франс прес “технологично бижу”. Той ще осигурява качествена връзка за военни операции със защита от смущения, предизвикани от електромагнитни импулси в резултат на ядрена експлозия например. Спътникът ще работи и за нуждите на оператори от Европа и НАТО. Апаратът тежи 3,8 тона и е планирано да работи 15 години.
Вторият сателит Ес Е Ес-17 (SES-17) е на оператора на спътникова връзка SES и ще обслужва абонати в Северна и Южна Америка, в зоната на Атлантическия океан и Карибските острови. Той е разработен от компанията “Талес аления спейс”, тежи 6,4 тона и с експлоатационен срок от 15 години, предаде ТАСС.
Следващото предизвикателство за “Ариана-5” ще е извеждането в Космоса на телескоп на НАСА в партньорство с Европейската космическа агенция. - Още Космос
Източник: bta.bg

 

Великите Военни Изцепки: Битката в Тевтобургската гора

24.10.2021, 08:56

Военната история на света е изтъкана от множество подвизи, дръзки атаки и отчаяни отбрани. Геройство, дързост и непреклонност в лицето на сигурната гибел са сред онези елементи от разказите за воинските подвизи, с които сме свикнали да обвързваме спомените за отминалите конфликти. Войната има и други лица.
Има една страна на военното дело, която най-често може да се нарече трагикомична. Както при всяко друго човешко начинание, в хода на войните нерядко се случват непредвидени куриози, които изумяват както съвременниците, така и идните поколения.
Истината е, че те са не по-малко ценни за опознаването на нашето минало. В поредица от няколко текста ще ви представим някои от най-грандиозните издънки във военната история. Тези събития без съмнение ще ви накарат да погледнете на историята от един по-нестандартен ъгъл......Прочети още

 

 

Русия натъртва на случилото се с Германия през ВСВ в отговор на германския военен министър

23.10.2021, 20:34

НАТО последователно стяга сили към границите на Руската федерация на фона на призивите за военно сдържане на Русия. Това обяви руският военен министър армейски генерал Сергей Шойгу в отговор на изявление на германския министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер.
"На фона на призивите за военно сдържане на Русия, НАТО последователно стяга сили към нашите граници. Как това вече приключи за Германия и Европа, министърът на отбраната на Германия трябва да знае добре", подчерта Шойгу, намеквайки за резултата от Втората световна война.
"Сигурността в Европа може да бъде само обща, без да се нарушават интересите на Русия. Но днес именно НАТО не е готов за равнопоставен диалог по този въпрос", твърди руският военен министър.
Той нарече катастрофа резултатите от прилагането на плана на НАТО за "сдържане" в Афганистан. "Освен това изпълнението на плана на НАТО за "сдържане" в Афганистан завърши с катастрофа, с която сега е добре запознат целият свят", подчерта още Шойгу.
По-рано германският министър на отбраната в ефира на радио Deutschlandfunk, отговаряйки на въпрос дали НАТО обмисля сценарии за сдържане на Русия за регионите на Балтийско и Черно море, включително във въздушното пространство с ядрени оръжия, изтъкна, че НАТО трябва да даде ясно да се разбере на Русия, че алиансът е готов да използва и такива средства, които биха имали ранен възпиращ ефект и на никого не би му хрумнало да атакува, например, в района на Прибалтика или партньорите на НАТО в Черно море. Крамп-Каренбауер подчерта, че това е основната идея на НАТО, тя ще бъде адаптирана към сегашното поведение на Русия.
Източник: https://news.bg/

 

Су-25 в България – Началото

23.10.2021, 19:37

В средата на 80-те години бойната авиация на България се развива много динамично, като модернизацията става според възможностите на икономиката на страната.

Особено внимание се отделя на повишаване на ударните възможности.

В движение са променени редица планове и възгледи, заложени при дългосрочното планиране още в средата на 70-те години.
След като през 1976 г. в 25-и изтребително-бомбардировъчен авиополк (ибап) в Чешнигирово започва да постъпва изтребителя-бомбардировач с изменяема геометрия на крилото МиГ-23БН, се предполага, че през следващите години именно този тип самолет трябва да продължава да заменя морално остарелите изтребители-бомбардировачи МиГ-17 в 22-ри ибап в Безмер.......Прочети още

 

Варна преди фотографията: две гравюри на Георг Бенедикт Вундер от руската обсада на Варна през 1828 г.

23.10.2021, 17:40

Гравюрите са работа на немския художник, гравюр и литограф Георг Бенедикт Вундер (Georg Benedikt Wunder, 1786-1858). Те са издадени през 1831 г. в Нюрнберг (Nurnberg) от Фридрих Кампе (Friedrich Campe, 1777-1846), гравьор, картограф и издател.
Първата гравюра представя сражението (вылазка) между турците и руснаците на 12 септември 1828 г. пред крепостните стени на Варна (увенчани с високи зъбери).
Втората гравюра представя предаването на ключовете на Варненската крепост на руския император Николай I на 29 септември (11 октомври) 1828 г. на фона на Варненската крепост и Варненския залив, пълен с руски военни кораби*.
* В действителност церемония по предаване на ключовете на Варненската крепост на сушата не е имало. Ключовете на крепостта са предадени на 29 септември (11 октомври) в 1 часа след обед на борда на адмиралтейския кораб „Париж“.
Източник: http://morskivestnik.com, Анастас Ангелов

 

Турция предупреждава срещу съюзи, които вредят на НАТО

23.10.2021, 17:34

Министърът на отбраната на натовска Турция подчерта, че сформирането на съюзи извън НАТО ще навреди на организацията, след като Гърция и Франция договориха отбранителен пакт миналия месец, информира "Ройтерс".
Съюзниците в НАТО Гърция и Франция сключиха през септември пакт за стратегическо военно и отбранително сътрудничество, който включва поръчка за три френски фрегати на стойност около 3 млрд. евро.
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис изтъкна този месец, че споразумението ще позволи на двете страни да се притекат на помощ една на друга в случай на външна заплаха.
"Като се има предвид, че сме вътре в НАТО, всеки трябва да знае, че търсенето на различни съюзи извън него едновременно ще навреди на НАТО и на нашите двустранни отношения и ще разклати доверието", изтъкна турският военен министър Хулуси Акар пред репортери след срещата на министрите на отбраната на страните членки на НАТО в Брюксел тази седмица.
Коментарите бяха публикувани от турското министерство на отбраната.
Гърция и Турция са в конфликт относно своите континентални шелфове и морските си граници. Те подновиха проучвателни контакти по споровете си по-рано тази година, а Акар отбеляза, че е имал конструктивна среща с гръцкия си колега.
"Имахме положителни, конструктивни разговори с гръцкия министър на отбраната. Очакваме да видим положителни резултати от тези разговори по-нататък във времето", посочи Акар.
Източник: https://news.bg/

 

Правим сериозни стъпки за членство в Европейската космическа агенция

23.10.2021, 08:37

С кръгла маса днес завърши тридневната Седемнадесета международна научна конференция „Космос, Екология, Сигурност (Space, Ecology, Safety) – SES 2021“, посветена на  60-годишнина от първия полет на човек в Космоса и 40-годишнината на сателитите "България 1300". Това стана  в София в Института за космически изследвания и технологии (ИКИТ) към БАН в онлайн формат.
Темата на кръглата маса бе „Предстоящото подписване на новия договор между Република България и Европейската космическа агенция (ЕКА)“. В нея се включиха представители на Министерството на икономиката и други ведомства, на институти и университети. За ползата от инвестиции в дългосрочни приложения и услуги на базата на сателитни данни, говори г-жа Богдана Цоневска от ЕКА. В презентациите на Желязко Енев - директор на дирекция „Икономическа политика“ на Министерството на икономиката, на  Камен Илиев - директор на офиса за технологичен трансфер за аерокосмически технологии в ИКИТ и последвалите изказвания бе акцентирано върху стъпките, които ще ни доведат до асоцииран и по-късно до пълноправен член на ЕКА. Категорично бе посочено, че усилията на държавата в това отношение си заслужават, защото подобен статут на България ще бъде от полза преди всичко за науката и индустрията ни. (ЕКА е европейска междуправителствена организация за космически изследвания, основана през 1975 г.  Главната й квартира сее  намира в Париж, Франция.)
България работи с агенцията от 2015 г. Участвали сме в седем тръжни процедури с предложения за различен брой проекти. Общо 31 проекта, като водещ в това отношение е ИКИТ с 13. Предстои разработването на Национален стратегически документ с визия за развитието на космическия сектор. Там ще намерят място целите, които си поставят науката, образованието, отбраната и други сфери при използването на възможностите, които предоставя Космоса. Те, според участниците в кръглата маса, все още не се познават достатъчно. За това говорят и изводите в проучването за ролята и мястото на българската наука в космическия сектор. Според Камен Илиев, нашата индустрия все още не е готова да участва в научните програми на ЕКА. Що се отнася до инвестираните средства за космически изследвания, лидери сред ведомствата са министерствата на образованието, отбраната и земеделието. Обърнато бе внимание и на факта, че в рамките на НАТО Космосът е дефиниран, като пета област на действие. Една от краткосрочните ни цели би трябвало да бъде създаването на капацитет и възможности за използване на космическите технологии в интерес на националната сигурност и отбраната.
До този момент сме направили много, посочи   член-кореспондент проф. Петър Гецов, председател на Организационния комитет на форума. Не случайно, припомни той, сме 18-ата космическа държава в света. По неговите думи сега навлизаме в прагматичния космически период, т.е. не сме случайни в Космоса. В този смисъл желанието ни за членство в ЕКА е реално и обосновано. Амбициозната перспектива е това да стане до края на 2022 г., бе отбелязано в доклада на Камен Илиев.     
В конференцията бяха депозирани 60 доклада и над 20 постера, каза заместник-председателят на Организационния комитет проф. Гаро Мардиросян. До месец те ще намерят място на сайта на ИКИТ и в списанието на института „Аерокосмически изследвания в България“. Директорът на ИКИТ проф. д-р Георги Желев оцени високо резултатите от конференцията и благодари на участниците, които бяха от различни страни. Само в научно-програмния комитет имаше представители на България, Франция, Русия, Гърция, Чехия, Италия, Англия, Нидерландия, Египет и Полша В него са включително нашите космонавти генералите д-р Георги Иванов и д-р Александър Александров.
При откриването в сряда държавният глава Румен Радев приветства организаторите, участниците и гостите на форума, благодари и на всички учени, работили в годините за българската космическа програма и издигнали високо реномето на България и нейната наука, и пожела успех на конференцията. Космосът има огромна значение за нашето ежедневие, посочи още президентът. Според него е крайно време да осъзнаем в пълнота този факт и да работим така, че да използваме в пълен обем, това което може да ни даде. И още от държавния глава: „Космосът е арена на активно международно сътрудничество. Горд съм, че България е важна част в това сътрудничество.“ - Още Космос
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Последното пътуване на Каспийския звяр - от водите до музея

23.10.2021, 08;14

Той се е отпуснал спокойно край бреговете на Каспийско море. Прилича повече на колосален воден звяр - причудливо творение, което се чувства по-удобно в дълбините, отколкото над вълните. Със сигурност не прилича на нещо, което някога би могло да лети.
След като повече от три десетилетия Каспийското чудовище лежи в морето, то отново е в движение. Една от най-причудливите летящи машини, създавани някога, е на път да завърши последното си пътешествие.
През юли тази година, след 14 часа в морето, флотилия от три влекача и два ескортни кораба маневрира бавно по бреговете на Каспийско море, за да достави своя обемист товар до местоназначението му - участък от брега близо до най-южната точка на Русия. Именно тук, до древния град Дербент, в руската република Дагестан, 380-тонният Lun-class Ekranoplan намери своя нов и най-вероятно окончателен дом........Прочети още

 

 

Москва заяви, че новият план на НАТО за Русия показва, че е била права да прекъсне отношенията

22.10.2021. 20:30

Кремъл заяви, че приемането на новата стратегия на НАТО с фокус върху Русия е потвърждение на това, че решението за прекъсване на връзките с алианса е било правилно, предаде Ройтерс.
“При тези обстоятелства няма никаква нужда от диалог, а (приемането на) подобна концепция от НАТО само още веднъж потвърждава това”, каза на брифинг говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. “Русия никога не си е правила илюзии за НАТО. Познаваме природата на този алианс. Този алианс не е създаден за мир, той е замислен и създаден за конфронтация.”
Тази седмица министрите на отбраната от НАТО приеха нов подробен план за защита от всякакво потенциално руско нападение на няколко фронта, потвърждавайки основната цел на алианса да възпира Москва въпреки нарастващия фокус върху Китай, отбелязва Ройтерс.
Броени дни преди това Русия прекъсна отношенията с НАТО. Тя закри дипломатическата си мисия към северноатлантическия пакт и мисията на алианса в Москва, след като НАТО изгони осем руснаци, обвинени в шпионаж.
Източник: bta.bg

 
 

Преди изборите: Обсъдиха проблемите на запасното войнство

22.10.2021, 19:45

Първата и единствена засега партия, която пожела преди предстоящите парламентарни избори да чуе проблемите на запасното войнство е „Има такъв народ“. Това се случи днес.
В централата на СОСЗР в София заедно със заместник-председателя на партията Тошко Йорданов дойдоха още Виктория Василева, Филип Станев, Ива Митева и полковник от запаса Александър (Сашо) Александров. От страна на председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков, неговите  заместници, председателя на Столичната организация на Съюза бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов, ръководителите на колективните членове на СОСЗР и на районни организации бе акцентирано върху липсата на необходимото внимание от държавата и институциите към тези, които са отдали десетки години от живота си за защитата на България и поддържането на обществения ред и сигурност. Потърсена бе подкрепа за приемане на закон за запасното войнство, който да отговори на тази, назряла от десетки години, необходимост.
За очакваните отдавна промени в Закон да военноинвалидите и военнопосрадалите и повишаване на пенсиите за военна инвалидност говори младши лейтенант от запаса Петър Велчев. От Съюза на ветераните от войните на България бе аргументирана нуждата от изграждане на държавен хоспис и отмяна на поправка в закона, която ограничава възможността за лечение на живите фронтоваци.
От представителите на „Има такъв народ“ бе изразена готовност  за съвместна работа по обсъжданите проблеми  в 47-ото Народно събрание.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Меморандум за сътрудничество сключиха ВВВУ и Висше училище по телекомуникации и пощи

22.10.2021, 19:30

Ректорите на двете висши училища бригаден генерал Юлиян Радойски и професор д-р Миглена Темелкова потвърждават стремежа за сътрудничество и партньорство чрез разнообразни по форма, съдържание и практически резултати учебни и научни дейности в името на съвременните изисквания към висшето образование, съобщщват от ВВВУ.
Ще се реализират интердисциплинарни дейности в областта на професионално направление 5.3 „Комуникационна и компютърна техника” и на професионално направление 3.7 „Администрация и управление”.
Меморандумът предвижда партньорство както между преподавателските и научни екипи, така и интересни начинания между студентите и курсантите от двете училища.

 
 

Тревога в САЩ заради мощта на хиперзвуковото оръжие на Русия и Китай

22.10.2021, 17:42

Хиперзвуковото оръжие е технология, в която САЩ не могат да постигнат сериозни успехи, отстъпвайки на основните си съперници в тази област, във връзка с което властите на страната се стремят да създадат международен обществен резонанс и да доведат до надпревара във въоръжението.
Вашингтон е обезпокоен от хиперзвуковата ракетна технология и потенциалната ѝ военна употреба от Китай и Русия, заяви представителят на САЩ за контрол на оръжията Робърт Ууд в понеделник след съобщения в медиите, че Пекин е изпитал хиперзвукови оръжия, способни да носят ядрени глави.
Хиперзвуковите ракети могат да летят с повече от пет пъти по-висока скорост от тази на звука и подобно на балистичните ракети могат да носят ядрени бойни глави.
Докато междуконтиненталните балистични ракети (МКБР) се издигат високо в космоса, за да достигнат целта си, то хиперзвукова ракета пътува ниско в атмосферата, потенциално достигайки целта по-бързо. Най-важното е, че хиперзвуковата ракета е маневрена, което затруднява проследяването и защитата от нея.
Много страни разработват системи за защита срещу крилати и балистични ракети, но способността им да откриват и унищожават хиперзвукови ракети остава под въпрос, тъй като на практика няма потвърдени данни за успешното поразяване на хиперзвукови обекти и всички изпитания се свеждат изключително до компютърни симулации.
За да постигне плановете си, американското правителство поставя обекти на слоеста система за противоракетна отбрана не само в Европа, но и в космоса.
Американските ядрени експерти обаче посочват, че системите за противоракетна отбрана на страната са предназначени да защитават от държави с малки арсенали и не могат да служат като защита срещу залпове ракети от Русия или Китай. Ядреното възпиране е стратегия на САЩ срещу такива големи ядрени сили.
Дейностите на водещите държави в областта на хиперзвуковите технологии днес, за наше най-дълбоко съжаление, не са уредени с никакви правни актове или международни споразумения, поради което никоя държава сама няма правото да осъжда нечие развитие.
За да се облекчи напрежението на световната сцена, водещите играчи трябва да започнат поредица от преговори, насочени към стабилизиране на настоящата ситуация.
В рамките на такива решения трябва да се обсъждат не само въпроси, свързани с разоръжаването и регулирането на хиперзвуковите оръжия, но и разработването на системи за противоракетна отбрана, тъй като те са не по-малко важен аспект за поддържане на стратегическата стабилност.
Източник: https://blitz.bg/

 
 

Успешен пуск на МБР „Булава“ от борда на атомна подводница

22.10.2021, 09:12

Русия съобщи за успешен пуск на балистична ракета „Булава“ от борда на ракетния подводен крайцер със стратегическо назначение К-552 „Княз Олег“ (проект 955А).

От руското военно ведомство уточняват, че пускът се е състоял в рамките на редовните държавни изпитания. Подводницата се е намирала във водите на Бяло море, а ракетата „Булава“ е изстреляна от подводно положение по мишена на полигон „Кура“ на п-в Камчатка. - (видео)
„Според данните от обективния контрол бойните блокове на ракетата в разчетеното време са достигнали зададения район“, отбелязват от министерството на отбраната, като потвърждават успешния резултат от пуска, предаде RBTH.
От ведомството напомнят, че подводният крайцер „Княз Олег“ е атомна подводница от четвърто поколение по проект „Борей-А“. По план тя трябва да бъде предадена на ВМФ (ТОФ) до края на тази година.
Междуконтиненталната балистична ракета Р-40 „Булава“ се състои от три степени. Обхватът й варира от 8000 до 11 000 км. С бойната си глава „Булава“ е дълга 12,1 м. Ракетата се задвижва от двигател на твърдо гориво. Общото й тегло е 36,8 т., като е способна да носи товар от 1150 кг. Достатъчно, за да носи боен блок от 6-10 независимо насочващи се 150-килотонни бойни глави. Вероятното отклонение при максималния й обхват е до 350 м.

В момента в корабостроителницата в Северодвинск  в различни стадии на строителство са серийните кораби от същия проект „Генералисимус Суворов“ (заводски номер 206, заложен на 26 декември 2014 г), „Император Александър III“ (заводски номер 207, заложен на 18 декември 2015 г) и „Княз Пожарски“ (заводски номер 208, заложен на 23 декември 2016 г).
През юли 2020 година Министерството на отбраната на Русия подписа контракт за строителството на още две атомни субмарини от проект 955А със заводски номера 209 и 210, които трабва да бъдат въведени в експлоатация през 2026 и 2027 г. съответно. - Още за проект 955

 
 

Затвор грози бившия президент на Аржентина за шпионажа срещу роднините на екипажа на подводница ARA San Juan

22.10.2021, 09:01

Бившият президент на Аржентина Маурисио Макри (на снимката) обяви, че няма да прави заявления и към момента няма да се яви пред съда по повод обвиненията за предполагаем шпионаж, разпореден от него, срещу семействата, роднините и близките на загиналите 44 подводничари от подводница ARA San Juan (S-42). Maritime.bg припомня, че Аржентина обяви гибелта на подводната лодка след продължила близо година операция по търсене и след изчезването й на 17 ноември 2017 година.
„Няма да се явя, докато въпросите, които адвокатът ми ще повдигне, не бъдат решени, за да ми гарантират надежден процес и защита в съда“, каза Макри в публикация в Twitter, предаде „Буенос Айрес Таймс“.
Опозиционният лидер, който беше президент на Аржентина от 2015 до 2019 г., се разследва за предполагаема отговорност за шпионаж на роднини на членове от екипажа. Подводница ARA San Juan бе открита през ноември 2018 г. на дълбочина около 900 метра, след година търсене, в което участваха и сили на редица други държави.
Известно е, че семействата на 44-те подводничари са били проследявани, подслушвани, заснемани, както и че срещу тях е оказван натиск да се откажат от всякакви претенции, свързани с инцидента.
Ако вината на бившия президент бъде доказана, той може да бъде лишен от свобода за 3 до 10 години, според законодателството за специалните разузнавателни средства в Аржентина.
„Нямам нищо общо с този случай. Никога не съм разпореждал подобно нещо“, каза Макри пред местния съд в сряда..
Пред съдии той заяви, че този процес е част от „предизборната кампания“ за вота, който предстои през следващия месец.
От съда коментират пред местни медии, че „тогавашният президент е бил напълно наясно с последващите действия, извършени от Федералното разузнавателно управление по отношение роднините на членовете на екипажа“.
Макри от своя страна разкритикува тези твърдения, наричайки ги „некомпетентни“.
Тогавашните ръководители на разузнавателните служби Густаво Арибас и Силвия Майдалани също са обвинени в събиране на „незаконни разузнавателни данни“ спрямо роднините, които се бориха за получаване на информация за съдбата на подводницата.
Източник: https://www.maritime.bg/

 
 

САЩ извършиха три изпитания на компоненти от програмите си за хиперзвукови оръжия

22.10.2021, 08:35

Военноморските сили и сухопътните войски на САЩ извършиха три изпитания на прототипи на компоненти от програмите си за хиперзвукови оръжия, съобщи Пентагонът и определи изпитанията като успешни, предаде Ройтерс.
При изпитанията бяха “демонстрирани усъвършенствани хиперзвукови технологии, възможности и прототипи на системи в реалистична оперативна среда”, заяви американското министерство на отбраната.
Изпитанията бяха извършени в същия ден, в който президентът на САЩ Джо Байдън изрази безпокойство от китайски хиперзвукови оръжия, отбелязва Ройтерс.
Хиперзвуковите оръжия летят в горните слоеве на атмосферата с над пет пъти по-голяма скорост от тази на звука.
Източник: bta.bg

 
 

Белият терор в Русия

22.10.2021, 08:11

Не пресъхва потокът от статии и бележки за „добрия Цар-батюшка“ в Русия, за благородното бяло движение и за противниците му, червените болшевики - кръвопийци. Няма да заставам нито на едната, нито на другата страна на барикадата. Просто ще ви предоставя малко факти. Обикновени голи факти, взети от открити източници. И нищо повече.
Отреклият се от престола Цар Николай II бил арестуван на 2 март 1917 г.от  генерал Михаил Алексеев – началник на неговия щаб. Царицата и семейството на Николай II са арестувани на 7 март от генерал Лавр Корнилов – командващ Петроградския военен отряд. Да, да, същите тези герои-създатели на бялото движение.......Прочети още

 

 
 

Германия предприема инициатива за европейски сили за бързо реагиране с още четири страни

21.10.2021,

Германия предприе инициатива за създаване на сили за бързо реагиране на Европейския съюз заедно с други четири държави членки, предаде ДПА.
Инициативата, в която освен Германия участват също Финландия, Нидерландия, Португалия и Словения, предвижда разширяване на съществуващите бойни подразделения на ЕС и превръщането им в ефективни сили, способни бързо да реагират на кризи.
Новият формат би трябвало да включва космически и кибернетичен капацитет, а също специални сили и въздушен транспорт.
Според документ, съставен от петте страни, неотдавнашните събития в Афганистан още веднъж са показали, че ЕС трябва да бъде в състояние да действа енергично и бързо. За тази цел, смятат те, е необходимо да се подобрят използваемостта, готовността, компетентността и възможностите за разгръщане на силите.
За да се осигури по-голяма гъвкавост, петте страни предлагат да се използва член 44 от Договора за ЕС, който никога досега не е бил задействан, за да се позволи на коалиции от желаещи държави членки да извършват дейности по сигурността с разрешението на други, неучастващи страни. Наред с това според тях би трябвало да се засили използването на вече съществуващи споразумения за регионално сътрудничество.
В документа не се правят конкретни предложения за числеността на силите за бързо реагиране, а само се казва, че наземните сили би трябвало да са с големина на бригада, около 5000 души.
Сегашната концепция за бойни подразделения включва две групи от по около 1500 военни, които да бъдат в готовност, като техният състав трябва да се попълва на ротационен принцип от различни държави на всеки шест месеца.
Постигането на планираната численост се сблъсква с постоянни проблеми, а към момента е налична само една бойна група.
Източник: bta.bg

 

Четвърти артилерийски полк – Асеновград провежда полево лагерно обучение на учебен полигон „Корен“

21.10.2021, 20:24

Четвърти артилерийски полк от състава на Сухопътните войски провежда полево лагерно обучение на учебен полигон „Корен”. В него участват близо 490 военнослужещи с 98 бойни, специални и спомагателни машини. Началник на лагерния сбор е командирът на 4-ти артилерийски полк полковник Красимир Ташев. Целта на подготовката е повишаване на способностите на артилеристите за осигуряване на навременна и точна обща огнева поддръжка на маневрените формирования.
Днес, 21 октомври, военнослужещите от трета батарея от състава на противотанковия дивизион с командир подполковник Коста Делев изпълниха огневи задачи по поразяване на бронирани цели на противника.
Полевото лагерно обучение, което ще продължи до 29 октомври, се провежда при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки за недопускане на разпространението на COVID-19.
Източник: https://www.mod.bg/

 

НАТО взима на въоръжение изкуствения интелект

21.10.2021, 20:17

Министрите на отбраната от НАТО са приели на днешното си заседание в Брюксел стратегия за използването на изкуствения интелект в работата на алианса. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, цитиран от БТА.
Той добави, че държавите от алианса разработват цели за придобиване на отбранителни способности, така че военният съюз да разполага с всичко необходимо за действие при всякакви заплахи, без всеки от съюзниците да трябва да поддържа целия арсенал от възможности. Министрите са одобрили план за защита в случай на конфликт, за да може навреме необходимите сили да бъдат разположени на нужното място.
Решението е свързано с увеличаване на числеността на силите за бързо реагиране, поясни Столтенберг. Той допълни, че НАТО не възнамерява да отвръща с огледални действия на развитието на новите руски ракетни системи, но уточни, че алиансът ще разшири използването на изтребители от пето поколение.
По повод Афганистан военните министри са изразили готовност да продължи наблюдението дали талибаните изпълняват поетите обещания за опазване на човешките права в страната и за осигуряване на възможност на желаещите да напуснат. Столтенберг съобщи, че вече 2000 афганистанци, работили за НАТО, са успели да отпътуват.
По неговите думи това, че НАТО се изтегли от Афганистан, не означава, че ислямската държава отново лесно ще се превърне в развъдник за терористи. Той отбеляза, че съюзниците разполагат с възможности да нанасят удари по терористи, независимо че нямат войски на мястото, където е терористичната заплаха.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Министърът на отбраната призовава за ваксиниране

21.10.2021, 17:14

Обръщение на министъра на отбраната Георги Панайотов към личния състав на Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия
Уважаеми генерали и адмирали, офицери, сержанти и старшини, курсанти, войници и матроси, цивилни служители,
Обръщам се към Вас не само в качеството си на министър на отбраната, но също така и като гражданин, който вярва, че в тази усложнена епидемиологична обстановка в България и при безпрецедентна световна здравна криза, повече от всякога Българската армия е нужна на народа си.
Във време на изпитания тя винаги е била щит пред хората и когато е воювала в защита на целостта и независимостта на страната си, и когато е в помощ на населението при овладяване на хуманитарни кризи, бедствия и аварии.
В битката с COVID-19, този път на първа линия на фронта са българските медици, които се борят с него заради нас! С този вирус трябва да се води непоколебима борба, а ваксините на този етап са единственият начин за защита. Сега е моментът и Българската армия да послужи за пример на обществото, какъвто винаги е била, като избере да подкрепи ваксинацията в България.
Убеден съм, че единственото разумно поведение е да се възползваме от достиженията на науката и медицината. Бих искал да съм сигурен, че никой от нас, особено положилите клетва да служат честно и достойно на народа си, не бихме допуснали част от населението да падне жертва на пандемията.
Ако се върнем назад във времето на българската история след Освобождението на България, може да видим, че приносът от включването на българската войска в битките за овладяване на не една епидемия, е значителен. Например, в мерките за прекратяване на разпространението от тиф и дифтерит, най-усилена битка водят военните командвания, които подпомагат здравните и санитарни власти. По време на Първата световна война на територията, където е оперирала Българската армия, населението е било ваксинирано срещу едра шарка.
Страната ни през 1928 г. е една от първите в Европа, която ликвидира едрата шарка. В началото на миналия век, като една от първите държави в света, България започва да използва и ваксини срещу дифтерит. България е отново и една от първите страни, която прилага БЦЖ ваксината за туберкулоза още преди широкото ѝ въвеждане. Благодарение на ваксините са изкоренени редица общественоопасни заболявания, които са били бич за човечеството през всички векове досега. Това остава единственият начин, познат на човека да се предпази.
Разбира се, скептицизъм, подозрителност и опасения по отношение на мерки за предотвратяване на различен вид заразни заболявания, както и към новите за времето си ваксини за тях, е имало и тогава. Но въпреки всичко това България успява да се превърне в една от държавите, която показва на света, че уповавайки се на постиженията на науката и развитието на медицината, може да се справи със здравни кризи.
Да, няма ваксина, която да е със 100% ефективност и да дава 100% защита – потвърждават го експертите. Но данни на Министерството на здравеопазването сочат, че близо 92 % от новозаразените и постъпилите в болница са неваксинирани. В момента само във ВМА 97% от хоспитализираните с инфекцията пациенти в COVID-зоните на лечебното заведение са неваксинирани. В същото време Европейската комисия отчете, че 75 % от пълнолетните европейци вече са ваксинирани против COVID19.
Ето защо Ви призовавам да преодолеете предубежденията и притесненията и да се ваксинирате! Без да имам претенции за здравномедицинска експертиза и с ясното съзнание, че ваксинирането е въпрос на личен избор, разчитам, че ще се ваксинирате, за да защитите Вашето здраве, това на Вашите семейства, близките Ви хора и на обществото като цяло.
Източник: https://otbrana.com/

 

Завърши посещението на адмирал Емил Ефтимов в Турция

21.10.2021, 17:07

„България винаги е била сред държавите, настояващи за засилено присъствие на Алианса, което да гарантира възпирането на враждебни действия и отбраната на региона. Като наш съюзник в НАТО и непосредствен съсед на България, Турция играе важна роля в справянето със съвременните предизвикателства пред сигурността“. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов по време на двустранна среща с началника на Генерален щаб на Република Турция армейски генерал Яшар Гюлер, съобщава Пресцентърът на МО.
Срещата между двамата военачалници се проведе в рамките на официалното посещение на адмирал Ефтимов в Република Турция в периода 20-21 октомври. Двете страни обсъдиха средата на сигурност в регионален и глобален аспект, както и нейното влияние върху стабилността и просперитета. Беше подчертана важността на Черноморския регион като пресечна точка, свързваща Европа с Кавказ, Каспийско море и Азия, и неговото значение за европейската и евроатлантическата сигурност. Адмирал Емил Ефтимов посочи, че сложната среда на сигурност в региона още веднъж демонстрира необходимостта от цялостен и системен подход на НАТО за защита на неговия Източен фланг.
От своя страна армейски генерал Гюлер отбеляза важността от поддържането на ползотворен двустранен диалог, който се базира на добросъседство и взаимно уважение. Той изтъкна важната роля на Турция за поддържането на баланс в сферата на сигурността в Черноморския регион.
По време на двустранния военно-политически диалог бяха обсъдени теми, които да дадат положителен тласък на сътрудничеството, особено в контекста на българското предложение за домакинство на регионалното морско присъствие (Военноморски координационен център) в гр. Варна.
Друг въпрос от дневния ред на НАТО, който бе обсъден, бе възможното провеждане на трансгранични операции за охрана на въздушното пространство между съседни страни-членки на Алианса. За целта следва да се подходи прагматично и в съответствие с правните и военно-техническите изисквания.
Отчитайки доброто взаимодействие между двете страни, адмирал Емил Ефтимов и армейски генерал Яшар Гюлер обсъдиха възможността за адаптиране на съществуващото от 1997 г. двустранно рамково споразумение за сътрудничество в областта на отбраната. Подчертана бе необходимостта от задълбочен анализ на постигнатото до момента, както и от фокусиране върху ефективно и ползотворно взаимодействие, което отчита текущата обстановка и насочва към справяне с бъдещи предизвикателства.
В обхвата на темите бе разгледано и изпълнението на една от мерките от адаптираното предно присъствие на НАТО, свързано с използването на български авиобази за изпълнение на полети на морска патрулна авиация. Беше отчетена нейната важност за повишаването на способностите на Алианса за ситуационна осведоменост и ранно предупреждение в Черноморския регион.
В програмата на посещението членовете на българската делегация посетиха и Командването на специалните операции на Република Турция, където се запознаха със структурата, възможностите за подготовка и изпълняваните от военното формирование задачи, и наблюдаваха показ на способности.
Източник: https://otbrana.com/

 

Община Сандански благодари на Бригадното командване

21.10.2021, 17:04

Сандански отбеляза 109 години от освобождението на Свети Врач и Пиринска Македония! Годината е 1912, а денят 20 - ти октомври! Дата, белязана с особен смисъл - изстрадана в петвековно робство, силно желана и смело отстоявана. Дата, която помни подвига на храбрите и достойните, дали живота си, за да може днес да бъдем свободни!
С минута мълчание и в знак на преклонение поднесохме венци и цветя пред паметника на гененал Тодоров, командир на Седма пехотна рилска дивизия, който сражавайки се на Македонския фронт, поставя началото на новата история на днешния град Сандански!
Благодарим на всеки, който отдели от времето си и постави цвете пред образа на ген. Тодоров!
Благодарим и на Военно формирование 56 040, град Благоевград, на Общински духов оркестър "Емил Кирянов" и самодейците от НЧ "Отец Паисий-1919" - град Сандански, които допринесоха за празничното настроение днес, пишат от общината.
Източник: https://otbrana.com/

 

Министрите на отбраната на НАТО съгласуват нов план за противодействие на Русия

21.10.2021, 08:37

Брюксел. На среща в Брюксел министрите на страните-членки на НАТО планират да одобрят нов план за противодействие на предполагаема възможна атака от Русия в няколко посоки едновременно, съобщава Reuters, позовавайки се на източници сред официални лица.
„Министрите на отбраната на НАТО възнамеряват в четвъртък да се споразумеят за нов всеобхватен план за защита срещу всяка потенциална атака на множество фронтове“, подчертава агенцията. В статията се посочва, че НАТО „все още е решено да съдържа Москва“, въпреки факта, че сега Алиансът обръща повече внимание на Китай и заплахите, произтичащи от Поднебесната империя.
Агенцията отбелязва, че планът предвижда възможност за „всяко едновременно нападение в регионите на Балтийско и Черно море“, включително с потенциално използване на ядрени и кибероръжия, както и космически системи – дори и такова да не се случи.
„Ако има такъв голям конфликт, той ще изисква действия в цялата зона на операции“, цитира агенцията думите на източник. „Различни събития могат да се случат едновременно, което изисква цялостна подготовка“, добави той.
Министрите на отбраната на НАТО ще проведат насрочено заседание на Северноатлантическия съвет в Брюксел на 21-22 октомври. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви на пресконференция в Брюксел в сряда, че на тази среща ще бъдат разгледани възможните последици от закриването на мисиите на Русия и НАТО в Брюксел и Москва и въпросите за военното сдържане на Руската федерация. Освен това ще бъда направена оценка на руския ракетен и ядрен потенциал.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

 

The Telegraph: САЩ ги очаква поражение от Русия и Китай в хиперзвукова Трета световна война

20.10.2021, 20:38

Лондон. Неотдавнашното китайско изпитание на хиперзвукова ракета, способна да носи ядрена бойна глава, е силно напомняне, че всяка бъдеща голяма война между великите сили ще бъде много различна от миналото, пише авторитетното британско издание The Telegraph в материал, представен без редакторска намеса от Агенция „Фокус“.
В допълнение към хиперзвуковите оръжия, изстреляни в космоса и планиращи към целите, вероятно можем да очакваме и „рояци дронове“ с изкуствен интелект и автономни ракети, доставящи транспортни средства и припаси на бойните полета........Прочети още

 

Кораби от Флотилия бойни и спомагателни кораби провеждат учения

20.10.2021, 20:22

Кораби от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби провеждат тактически учения на море.
В периода от 12 до 14 октомври учебно-спомагателен кораб “Капитан I ранг Димитър Добрев”, с командир капитан III ранг Павел Павлов, проведе тактическо учение на единичния кораб. По време на плаването помощник-командира – капитан-лейтенант Георги Мирчев сдаде практически изпит за допуск до самостоятелно управление на кораба. Комисия с председател заместник-командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби – капитан I ранг Ваньо Мусински, наблюдаваха и оцениха действията на помощник-командира и екипажа. На море, екипажът на кораба отработи поредица от учения по управление на кораба  в интерес на видовете отбрани и защити, борба за живучест, търсене и спасяване на човек паднал зад борд и защита от ядрено, химическо и биологическо оръжие.
Спасителен кораб “Протео”, с командир капитан III ранг Тенко Стефанов, продължава да изпълнява планираната подготовка по линия на проект “Повишаване на способностите на ВМС за подводни интервенции”. Под ръководството на командира на дивизиона капитан І ранг Даниел Тодоров, протича провеждането на експериментални водолазни  спускания.
В периода от 19 до 21 октомври, минен ловец “Цибър” с командир капитан ІІІ ранг Мирослав Добрев, плава за провеждане на тактическо учение на единичния кораб. Ще се отработят сериали за повишаване на подготовката на екипажа, за изпълнение на задачи на море в интерес на видовете отбрани и защити, борба за живучест, търсене и спасяване на човек паднал зад борд, бойни упражнения по използването на артилерийското оръжие за отразяване на атаките на въздушен противник и за унищожаване на плаваща мина.
На 20 и 21 октомври малък военен транспорт „Сириус“ провежда третото поред тактическо учение на единичния кораб за годината. По време на плаването се отработват мероприятия по организация на използване на оръжието и техническите средства на кораба при прехода му на море,  борба за живучест на кораба и тренировка по товарене и разтоварване на техника на необорудван бряг.
В периода от 19 до 20 октомври се провежда заключителният етап от подготовката на фрегата „Дръзки“ за участието й в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian” в Средиземно море. Това е четвъртото поред учение на единичния кораб, по време на което екипажът на фрегатата провежда последните си тренировки по работа в аварийни ситуации и сложни условия, ръководени от командира на кораба капитан II ранг Стоян Христов.
Не за първи път пред екипажа на фрегата „Дръзки“ предстои отговорната задача да развее Българския военноморски флаг в Средиземно море и да покаже своите способности, както и да затвърди извоювания авторитет на Република България и Военноморските ни сили пред съюзниците от НАТО.
Готовността на фрегата „Дръзки“ се потвърди за пореден път по време на успешно преминалото оценяване на кораба съгласно стандартите на НАТО, но стремежът към усъвършенстване и надграждане на уменията на екипажа налага пълноценното използване на всяка възможност за подготовка на море. Високата мотивация на личния състав, досегашен опит и ниво на професионална подготовка дават увереност за успешното изпълнение на задачите в предстоящата мисия.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Млади пилоти със самостоятелен полет на МиГ-29

20.10.2021, 20:02

След успешно преминати контролни полети, капитаните Георги Йорданов и Денислав Танков бяха допуснати и извършиха първи самостоятелен полет на МиГ-29 на 19 и 20 октомври 2021 г. Това съобщиха от ВВС.
По традиция, след самостоятелните кацания на двамата, в присъствието на летателния и инженерно-технически състав на старта, командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Николай Русев им връчи сертификати.
„Поводи, като този, осмислят волята на командно-инструкторския състав в осигуряването на приемственост в обучението и подготовката на нови летци-изтребители за отговорните задачи по охрана на въздушното пространство! Всяко Ваше постижение в обучението и напредък в летателната подготовката са повод за нашата радост и гордост!“, отбеляза генерал Русев. Той им пожела още много и безаварийни полети.
Практическата част от обучението на МиГ-29 започна през септември 2021 г. Началник на курса е майор Иларион Иларионов, командир на Отделно учебно-бойно звено в авиобазата. Майор Димитър Метаксов, заместник-командир на изтребителната авиационна ескадрила, е другият инструктор, с който пилотите провеждат летателното си обучение.
В рамките подготовката на типа самолет, те ще преминат през всички етапи на неговото усвояване до ниво бойно използване включително.

 

Смолянските алпийци отбелязаха своя празник

20.10.2021, 17:55

Днес, 20 октомври, в района на 101-ви алпийски полк – Смолян беше тържествено отбелязан празникът на военното формирование, който започна с молебен за здраве, отслужен от Негово преосвещенство Смоленският епископ Васарион и продължи с поднасяне на венци и цветя в знак на признателност пред паметната плоча на генерал Андрей Боцев – бивш началник на отбраната и командир на алпийците от 2004 до 2007 г.
Мероприятията продължиха с награждаване от командира на полка полковник Димитър Кацаров на отличилите се през годината военнослужещи. В своето приветствие той поздрави наградените и даде висока оценка на постигнатите резултати от целия личен състав.
На честванията присъстваха заместник-областният управител на област Смолян Младен Исаев, командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деан Дешков, представители на Министерството на отбраната, на държавни институции, военнопатриотични съюзи и др.
Преди празничната дата бе проведен турнир по стрелба с пистолет „Макаров“, на който военнослужещите се представиха отлично в индивидуалното и отборното класиране.
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев откри заседанието на Управителния съвет на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия

20.10.2021, 17:47

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев днес, 20 октомври, откри деветото заседание на Управителния съвет на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия (CMDR COE). Той приветства представителите на страните-спонсори – Гърция, Полша, Румъния и България, като изрази удовлетворението си от досегашната им съвместна работа в центъра. Генерал-лейтенант Илиев оцени високо, че въпреки затрудненията, свързани с пандемичната обстановка по света, структурата е адаптирала бързо своите дейности и задачи, без това да се отрази на качеството на проведените курсове, семинари, конференции, тестове и експерименти.
В заседанието участват представителите на Управителния съвет от страните-спонсори. Като наблюдатели са поканени да присъстват представители на Съвместното командване по трансформацията на НАТО, министерствата на отбраната на Унгария и Република Северна Македония. Те имат възможност да се запознаят с дейностите и проектите на центъра и да обсъдят предложения за споделяне на общите отговорности между страните за повишаване качеството на предлаганите от него продукти, както и да обменят идеи и информация за съвременните тенденции в областта на управлението на кризи и реагирането при бедствия. Предвижда се в рамките на форума да бъде приет отчетът на директора на Центъра, споделеният бюджет и Програмата му за работа за 2022 г.
Източник: mod.bg

 

Русия вдигна два изтребителя Су-30 срещу два бомбардировача на САЩ над Черно море

20.10.2021, 17:12

Два руски изтребителя Су-30 са съпроводили два стратегически бомбардировача B-1B на САЩ над Черно море, летящи към границата на Русия, информира “Новости”.
Както уточниха от Националния център за управление на отбраната (НЦУО) на Русия, радарите са засекли чуждестранни свръхзвукови самолети вчера (19 октомври). До тях са летели два самолета за зареждане с гориво КС-135. - (видео)
“За идентифициране на въздушните цели и предотвратяване на нарушаване на държавната граница, два изтребителя Су-30 от състава на дежурните сили на военноморската авиация и противовъздушната отбрана на Черноморския флот бяха вдигнати във въздуха”, се посочва в съобщение на НЦУО.
Те са проследили американските военни самолети да не нарушат границата и са се завърнали в базите си, веднага щом те са се отдалечили.
Руските военни твърдят, че екипажите на Су-30 били изпълнили полета в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство.
Напоследък активността на чуждестранни разузнавателни самолети и дронове близо до границите на страната се е увеличила значително. Руското военно министерство многократно било призовавало Запада да се откаже от подобни действия, но нямало реакция.
Освен това тази седмица в Японско море се случи инцидент с американския разрушител Chafee. Той се приближил до руските териториални води и направил опит да пресече границата, но големият противолодочен кораб на Тихоокеанския флот “Адмирал Трибуц” спрял нарушението, каквато е версията на руските военни. Пентагонът отказа да коментира инцидента. В Москва действията на американския екипаж бяха наречени грубо нарушение на международните правила.
Източник: news.bg

 

Страните от Централна и Източна Европа не са ентусиазирани за европейска армия

20.10.2021, 12:37

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен наскоро призова ЕС да увеличи военните си възможности, включително насърчи отново създаването на европейска армия. Идеята обаче не се посреща особено ентусиазирано в Централна и Източна Европа.
Бързото изтегляне на САЩ от Афганистан, което остави европейските им съюзници в уязвимо положение, както и скорошната сделка AUKUS между САЩ, Великобритания и Австралия, която изключи Франция, отново поставят темата за отбраната в ЕС на челно място в европейския политически дневен ред, пише онлайн изданието Emerging Europe.
Този път обаче има забележима разлика в отношението към общоевропейското военно сътрудничество в сравнение с 2016 г., в разгара на мигрантската криза, когато Чехия и Унгария бяха начело на призивите за създаването на армия на ЕС. Сега страните от Централна и Източна Европа са далеч по-малко ентусиазирани........Прочети още

 

Исторически календар

20.10.2021, 08:59

На 20 октомври 1915 г. в Божурище се създава първото Аеропланно училище в България. За негов временен началник е назначен капитан Продан Таракчиев, а от 22 ноември капитан Симеон Петров.

По това време са доставени шест от поръчаните 12 разузнавателни самолета ЛВГ.С-ІІ. Взето е решение обучението на българските пилоти да бъде извършено в Аеропланното училище.

Първата група се състои от 7 пилоти и 9 наблюдатели, обучавани от немския летец Франке. Усвояването на самолетите е извършено за по-малко от месец.

 

Обсъждат концепцията за развитие на сержантския и войнишкия състав

20.10.2021, 08:55

Главни сержанти от Българската армия и директорите на трите професионални сержантски колежа са на работна среща  в Националния военен университет „Васил Левски“, съобщават от елитното учебно заведение. Част от въпросите, които участниците обсъждат са свързани с концепцията за развитие на сержантския и войнишкия състав, разширяването на ролята на главните сержанти при планирането и провеждането на обучение в сержантските колежи, както и с идеята за въвеждане на по-тясно сътрудничество между главните сержанти и съществуващите три сержантски колежа. „Ще дискутираме системния подход в обучението и връзката му с оперативните нужди на въоръжението сили и ще поставим началото на курс по лидерска подготовка за главни сержанти на ниво „рота“ и „батальон“, обяснява директорът на Професионалния сержантски колеж в Националния военен университет „Васил Левски“ офицерски кандидат Крум Вачков, който откри срещата от името на началника на Военния университет бригаден генерал Иван Маламов.
Ръководител на срещата е главен сержант на Съвместното командване на силите старшина Петър Симеонов. В дискусията участват и офицерски кандидат Любомир Василев, директор на Професионалния сержантски колеж на Военновъздушните сили, офицерски кандидат Свилен Савов, директор на Професионалния старшински колеж във Варна, главните сержанти на Сухопътните войски и на Военновъздушните сили старшина Любомир Ламбов и старшина Румен Петров, старшина Тодор Алексиев, главен сержант в Командването за логистична поддръжка, старшина Мирослав Рангелов, главен сержант в Съвместно командване на специалните операции и главният инструктор-специалист в Професионалния сержантски колеж на Военния университет старшина Борислав Домеников.
Източник: https://otbrana.com/

 

Варна преди фотографията (The siege of Varna, 1828)

20.10.2021, 08:25

Акварелът (с размери 32,7 x 47,2 см) е продаден през октомври 2009 г. на аукцион от Artnet Worldwide Corporation. Заглавието е на аукционната къща. Авторът на акварела е неизвестен.
Акварелът представя поглед от „Турна тепе“ (Жеравен връх) към Варненската крепост и Варненския залив по време на обсадата на града от руската армия през 1828 г. Тя се провежда от 22 юли до 29 септември (11 октомври) 1828 г., когато Варна пада в руски ръце. На преден план (вдясно) - императорската палатка. Долу в равнината - палатковите лагери на руската армия. Близо до морския бряг - лагерът на граф Михаил Семьонович Воронцов - командващ (18 август - 29 септември) обсадата на Варна. В залива - руския флот, бомбардиращ Варненската крепост*.
*На 29 септември (11 октомври) 1828 г., след 3-месечна обсада по време на Руско-турската война от 1828-1829 г., Варна е превзета от руските войски. Най-голямата турска крепост и пристанище по западния бряг на Черно море, прикриваща един от пътищата, водещи към столицата на Османската империя - Константинопол (Истанбул), е в руски ръце.
Обсадата се ръководи от вицеадмирал княз Александър Сергеевич Меншиков и неговият началник-щаб генерал-майор Василий Алексеевич Перовски, а след раняването на княз Меншиков - от граф Михаил Семьонович Воронцов.
Източник: http://morskivestnik.com, Атанас Ангелов

 

Няколко съвета при избор на ловна пушка

20.10.2021, 08:20

Индивидуалните особености на тялото на ловеца не бива да се пренебрегват. При покупка на ловна пушка трябва да се вземат пред вид теглото на ловеца, височината му, дължината на ръцете, височината на шията и раменете.
Калибърът на пушката не е най-важното. Макар че между двата най-употребявани калибри 12 и 16 има разлика в далекобойността и концентрацията на сачмите в битата площ, той има значение за теглото на ловеца. Тежката пушка изморява бързо ловеца.
Установено е, че теглото на пушката трябва да не надвишава 1/22 част от теглото на стопанина си, пише hunter.bg. Така че, ако ловецът тежи около 70 kg, пушката му не трябва да тежи повече от 3.2kg. Ловецът с това и повече от това тегло може да си закупи пушка 12-ти калибър. За лица под 70kg тя трябва да бъде 1б-ти калибър.
Дължината на цевите на ловната пушка също има значение. При пушка с къси цеви по-бързо се взема прицел, но е неточен, а при такава с дълги — по-бавно, но е по-точен. В гористи местности не се препоръчва ловуването с дългоцевна пушка. Тя е по-пригодна за стрелба по открити места.
Двуцевка или надцевка? Под понятието двуцевка разбираме ловна пушка с хоризонтално споени две цеви една до друга (двуцевка), а под надцевка - пушка, на която цевите са споени вертикално една над друга.
Какви са предимствата на надцевката? Цевите, поставени една върху друга, дават възможност да се запои върху цевта една по-тясна мерна планка, което осигурява по-голяма точност при прицелването, по-голяма видимост при стрелбата, особено при „покриването" на целта.
Откатът при стрелба с надцевката е по-малък. При този вид пушки долната цев е първата, с която се произвежда изстрел с предния спусък (тя се явява дясната цев на успоредната). Вибрацията сравнително се намалява, а това позволява по-точно прицелване. Тези и други по-второстепенни предимства са причина напоследък надцевките да са търсени наравно с успоредките. Те се предпочитат от младите ловци.
Автоматичните предпазители имат недостатъка, че се задействуват заедно с ударниците и когато разглобяваме пушката, те остават натегнати (взведени). Това ни принуждава да ги спускаме напразно, нещо, което понякога води до счупване на бойните пружини. При пушките, които не са с автоматичен предпазител, тази опасност е избегната. - Още ловно оръжие
Източник: https://fakti.bg, Радослав Славчев

 

Иран и Русия планират да подпишат военно споразумение

20.10.2021, 07:57

Иран и Русия планират да сключат споразумение, което включва военно сътрудничество, закупуване на оръжие и борба с тероризма, заяви иранският началник на щаба на армията генерал-майор Мохамад Багери (на снимката).
"Този документ е в процес на подготовка. Лидерите на нашите страни имат пълно разбиране в разработването на този документ. Съответните отдели на нашите страни вече се включиха в тази работа и се надявам, че скоро ще завършим подготовката на този документ," каза Мохамад Багери в интервю за "Росия-24". - (видео)
Висшият военен от Иран уточни още, че Иран все още не е готов да създаде военен блок с Русия, но не изключва такава възможност в бъдеще.
"Разбира се, че ще развиваме военно сътрудничество и в бъдеще може да стигнем до това, но досега нашите отношения все още не са достигнали такъв етап", каза Мохамад Багери, отговаряйки на въпрос за перспективите за създаване на съвместен военен блок на двете държави.
Тази седмица Багери проведе разговори в Москва с руския министър на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб на Русия армейски генерал Валери Герасимов.
Източник: https://news.bg/

 

 

Исторически календар

19.10.2021, 22:00

На 19 октомври 1912 г. загива поручик Христо Топракчиев. При полета си със самолет Блерио ХІ над турските позиции на 17 октомври 1912 г., Христо Топракчиев се завръща със 11 пробойни от куршуми.
На следващия ден той извършва ремонт за отстраняване на повредите по самолета и управлението му. На 19 октомври предстои да бъде проведен контролен полет след ремонта. Самолетът е изведен на пистата, проверен и подготвен за излитане.
След като се отделя от земята, на височина около 20 метра се срива, рязко се наклонява и се забива в земята. Машината изгаря, а пилотът загива.

В дневника на аеропланното отделение е записано: „...изпитване на аеропланите над аеродрума. Смъртно падане на поручик Топракчиев“. Признателното българско население от новоосвободения град Мустафапаша /Свиленград/ изпраща с почести капитан Христо Топракчиев, посмъртно произведен в по-горен чин.

 
 

6000 полски войници охраняват границата с Беларус

19.10.2021, 21:05

Полша разположи близо 6 000 полски войници за охрана по границата с Беларус на фона на продължаващата миграционна криза, съобщи днес полският министър на отбраната Мариуш Блашчак.
"Почти 6000 войници от състава на 12-та, 16-та и 18-та механизирани дивизии вече са разположени на полско-беларуската граница", написа Блашчак в Туитър и добави, че те ще помагат на граничарите при предотвратяването на всякакви незаконни преминавания.
През изминалото денонощие полската гранична охрана съобщи за 612 такива опита на границата с Беларус. През този месец са били засечени около 10 000 опита за незаконно преминаване на границата, след 20 000 случая през септември.
През последните месеци Полша, заедно със съседните Латвия и Литва, съобщиха за наплив от мигранти, които се опитват да преминат в Европейския съюз от Беларус, и обвиниха Минск, че улеснява незаконната миграция, за да дестабилизира блока в отговор на мащабните санкции. Минск отхвърли твърденията, като заяви, че не е в състояние да овладее миграционната криза поради западните санкции.

 

Турция: Трябва да се подготвим за бъдещи войни по света

19.10.2021, 20:42

Турция смята, че е необходимо да се подготвя за бъдещи войни по света, заяви днес ръководителят на турската Агенция за отбранителна промишленост Исмаил Демир във видео обръщение на международната конференция "Войници на бъдещето", предаде турската телевизия ТРТ-Хабер.
Турция вече не е пазар за отбранителна техника, а е активен играч в износа на оръжие. Имаме за цел максимално добре да подготвим страната за бъдещи войни. В съвременния свят стратегията за водене на войни е пряко свързана с нивото на технологичното развитие на страните, каза Демир.
Начинът, по който ще се водят войните в близко бъдеще и в дългосрочен план, вероятните сценарии, условията за сблъсъци - всичко това изисква от държавата наличност на ефективен военен потенциал, заяви още ръководителят на турската Агенция за отбранителна промишленост, предава БТА.
Напълно сигурен съм, че скоро ще видим Турция, която ще бъде с още по-развита отбранителна промишленост, каза Демир.
Конференцията "Войници на бъдещето" е организирана със съдействието на Генералния щаб на турската армия, министерството на отбраната на Турция, турския Съюз на износителите на отбранителна продукция и др. Демир не участва в конференцията на живо, а записа видео послание, тъй като присъства на погребението на Йоздемир Байрактар, който бе председател на управителния съвет на компанията "Байкар" (производител на дроновете "Байрактар"), информира ТРТ-Хабер.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на официално посещение в Турция

19.10.2021, 20:17

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов отпътува днес, 19 октомври, за турската столица Анкара по покана на своя колега – началника на Генералния щаб на Република Турция армейски генерал Яшар Гюлер.

Това е първото официално посещение на началник на отбраната на Република България в южната ни съседка в последните 15 години.
В разговорите по време на визитата ще бъде направен преглед на двустранното военно сътрудничество и участието в съвместни инициативи в съюзен формат. В програмата е включено и посещение на българската делегация в района на Командването на специалните операции.

Източник: https://www.mod.bg/

 

Индонезия и Малайзия изразиха безпокойство от намерението на Австралия да се сдобие с ядрени подводници

19.10.2021, 13:21

Индонезия и Малайзия изразиха днес безпокойство от плановете на Австралия да придобие ядрени подводници от САЩ, предаде ДПА.
“Въпреки че страната заяви, че тези подводници с ядрено задвижване няма да имат ядрено въоръжение, и двете правителства изразяваме безпокойство и загриженост”, заяви външният министър на Малайзия Сайфудин Абдула след разговори с индонезийската си колежка Ретно Марсуди в Джакарта.
“Това може да доведе до по-голямо съперничество за надмощие в региона на страните от АСЕАН и в Южнокитайско море”, каза той.
Ретно заяви, че Индонезия и Малайзия не искат да виждат “надпревара във въоръжението и проекти за надмощие” в региона.
“Подобна ситуация няма да бъде от полза за никого”, каза тя.
Австралия, Великобритания и САЩ обявиха миналия месец, че сключват споразумение за стратегическо партньорство в сферата на сигурността, което стана известно като АУКУС. В рамките на споразумението през следващите 18 месеца Канбера ще получи ядрено задвижвани подводници от САЩ. Франция реагира гневно на решението на Австралия да купи технология от Съединените щати, анулирайки сделка с Париж от 2016 г. за предоставянето на конвенционални подводници на Австралия, чиято стойност беше 56 милиарда евро.
Източник: bta.bg

 

Българските военни гробища край Кавадарци най-вероятно са унищожени още в началото на миналия век

19.10.2021, 13:17

Българските военни гробища край Кавадарци, Република Северна Македония, най-вероятно са унищожени още през 30-те години на миналия век. Това заяви в студиото на „Денят започва“ Радослав Симеонов, главен експерт по военните паметници в дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ към Министерството на отбраната.
По данни на министерството край кавадарското село Дреново със сигурност са съществували две български военни гробища с 432-ма войници, погребани в тях.
Оцеляването им обаче е било обречено заради политиката на целенасочено унищожение на български военни гробища от югославските власти през 30-те години на миналия век, посочи Симеонов.
Въпреки че няма данни за скорошно посегателство върху двата паметника, останали на мястото на гробищата край с. Дреново, отношението на македонските власти към тях не е изрядно, изтъкна военния експерт.
Според него физическото оцеляване на двата монумента е застрашено от новоизграждащата се магистрала Скопие-Прилеп. Не са предвидени подстъпи към паметниците от аутобана. Липсват и информационни табели. Така на практика достъпът до тях е отрязан.
В ефира на „Денят започва“ Радослав Симеонов изтъкна, че Министерството на отбраната ще продължава още по-усърдно да следи състоянието на българските военни гробища в Република Северна Македония.
На територията на югозападната ни съседка е имало между 480 и 500 гробища на български войници. Голяма част от тях са унищожени през 20-ти век, а едва 4-5 са преведени във вид, съответстващ на европейските практики.
Източник: https://otbrana.com/

 

Обзорно-сензорна система Star SAFIRE 380-HD

19.10.2021, 08:41

Американската компания FLIR Systems е пионер в термовизионните технологии за авиационно използване в защита на закона, разработвайки първите системи за наблюдение с въздушно базиране още в края на 70-те години на миналия век.
Днес в света се използват над 5000 системи за наблюдение, производство на FLIR, за мисии в защита на закона, както и търсене и спасяване. Това е повече от общия брой на системите на всички други производители. Защитавайки нашите общност, операторите на борда на хеликоптерите и самолетите, са от жизнено значение при изпълнение на модерните мисии за защита на реда и законността......Прочети още

 

На 19 октомври 1925 г. Гърция нахлува в България

19.10.2021, 09:38

Нa 19 oктoмври 1925 гoдинa в мecтнocттa Дeмир кaпия бългaрcки вoйници грaничaри кoпaят клaдeнeц. Гръцкитe чacoвoи нe прeцeнявaт прaвилнo дeйcтвиeтo, извършвaнo oт тях и cмятaт, чe тe кoпaят oкoп – нeщo, кoeтo нямaт прaвo дa прaвят.
Към 14:30 чaca eдин гръцки грaничaр cъвceм бeзцeрeмoннo ce зaпътвa към тях, нaвлизaйки в бългaрcкa тeритoрия. Бългaрcкият чacoвoй Рaдoй Гeoргиeв cтрeля пo нaрушитeля и гo убивa.
Зaпoчвa прecтрeлкa, в кoятo e рaнeн друг гръцки вoйник, кoйтo пo - къcнo cъщo умирa, рaзкaзвa caйтът „Бългaрcкa иcтoрия“........Прочети още

 

Политическа философия на Втората световна война

19.10.2021, 08:35

Човешкият разум все още е в дълг на хуманността. Задачата на човека като единствено разумно същество е да осмисли същността на войната, а не да се ограничава само в нейното сурово осъждане.
На съвременния човек му липсва пълнота в разбирането за войната като философска категория. Паради тази причина той я възприема в ограничените рамки на своята емоционалност – само като жертви, страдания и разрушения. А войната като феномен далеч надхвърля нашите възприятия.
Войната е естествено състояние на материалния и духовен свят. В тези два свята цялостното развитие се осъществява в един непрекъснат сблъсък, при който се раждат нови, по-прогресивни и устойчиви форми. Отмира остарялото, слабото и нежизнеспособно. А закрепването на новото става в условията на покой, или другояче казано, в условията на мир.
Пречупвайки войната през тези по-радикални виждания, можем да се освободим от традиционните трактовки, които като правило са далеч от обективността, защото са не само емоционални, но и прекомерно обременени от идеологическа митология и политически предразсъдъци......Прочети още

 

Сръбската 155-mm самоходна гаубица "Александар"

19.10.2021, 08:08

Тя бе представена по време на международното изложение за въоръжение и военна техника Partner 2019, което се проведе в Белград. По време на това изложение компанията Yugoimport показа нова версия на колесната САУ МГС-25 "Александар" със 155-mm оръдие на шасито на камиона MAN 8Х8. Компанията- разработчик вече представи на обществеността своите САУ „Александар“, но оръдието преди това беше монтирано върху шасито на камиона КамАЗ 6560.
Бойната машина „Александар“ е ново поколение самоходни артилерийски системи, използващо 155-mm/52-калиброво оръдие, монтирано на товарно шаси. Управлението на оръдието се извършва дистанционно от кабината. Има две версии на оръдието: първата версия има 23-l зарядна камера и отговаря на изискванията на стандарта на НАТО JBMOU, втората версия има 25-l зарядна камера и следователно има по-големи мощност и далечина на поражението на целите.
Оръдието е оборудвано с автомат за зареждане с 12 снаряда в бойното отделение. Автоматът осигурява скорострелност от 6 изстр./мин. Други 12 снаряда са в отделно бойно отделение, откъдето могат да бъдат дозаредени в автоматичен режим. "Александар" може да използва всякакви боеприпаси от НАТО с калибър 155 mm, както и сръбските боеприпаси с увеличено разстояние на стрелбата ERFB (37,5 km), далекобойните боеприпаси ERFB BB (49 km), както и активно-реактивните боеприпаси VLAP с обхват 62 km.
Платформата, на която е монтирано оръдието, е въртяща се и дава възможност е да се стреля и в двете посоки спрямо посоката на движение. Две хидравлични опори разположени от всяка страна на корпуса могат да бъдат спуснати на земята за по-добра стабилизация при стрелба. Екипажът на машината се състои от 3 души: водач, командир и насочвач. Бронираната кабина защитава войниците от огъня на стрелковото оръжие и осколките на артилерийските снаряди.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

 

НАТО сменя фокуса и се съсредоточава върху Китай

18.10.2021, 22:50

Противопоставянето на заплахата за сигурността, породена от напредъка на Китай в областта на космическите оръжия, ще бъде важна част от бъдещата работа на НАТО, каза шефът на алианса Йенс Столтенберг. В интервю за "Файненшъл таймс" Столтенберг заяви, че Китай вече оказва влияние върху европейската сигурност чрез своите кибер възможности, нови технологии и ракети с голям обсег.
В неделя стана ясно, че през август азиатската страна е постигнала поредния напредък в областта на космическите оръжия, когато тайно е тествала усъвършенствана хиперзвукова ракета с възможност за ядрен заряд. Новата ракета е изненадала САЩ, като източник заяви пред "Файненшъл таймс", че хиперзвуковите възможности на Китай са "много по-напреднали, отколкото САЩ осъзнават".  Ракетата може да прелети над Южния полюс, което би представлявало голям проблем за американската армия, чиито системи за противоракетна отбрана са съсредоточени главно върху северния полярен регион, припомня БГНЕС.
В понеделник обаче Китай заяви, че тази информация е неточна и че учението е било тест на технология за многократна употреба, която може да намали разходите за изстрелване на космически кораби. "Според моето разбиране това изпитание е рутинно изпитание на космически кораб, използвано за тестване на технология за многократно използване на космически кораби", заяви пред репортери говорителят на китайското външно министервство, предава БГНЕС. "Това би могло да осигури удобен и евтин начин за използване на космоса от хората за мирни цели". На  въпрос дали информацията на "Файненшъл таймс" по отношение на ракетата е неточна, говорителят отговори с "да".
Столтенберг каза в интервютото, че Русия и Китай не трябва да се разглеждат като отделни заплахи. "На първо място Китай и Русия работят в тясно сътрудничество. Цялата тази идея за разграничаване между Китай, Русия, Азиатско-Тихоокеанския регион или Европа: това е една голяма среда на сигурност и ние трябва да се заемем с всичко това наведнъж. Работата ни по готовността, технологиите, устойчивостта се отнася за всички тези региони", добави той.
НАТО ще приеме новата си стратегическа концепция на среща на върха следващото лято. Тя ще очертава целта на алианса за следващите 10 години. Настоящата версия, приета през 2010 г., не споменава Китай.
Източник: https://www.segabg.com/

 

Русия обяви, че преустановява дейността на представителството си в НАТО и на на това на НАТО в Москва

18,10.2021, 21:36

Русия обяви днес, че преустановява дейността на представителството си в НАТО и на това на НАТО в Москва, след като алиансът отмени акредитацията на осем служители на руската мисия в НАТО, предадоха световните агенции.
Дейността на руското представителство ще бъде преустановена от 1 ноември, заяви днес на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров.
“В резултат на целенасочените стъпки от страна на НАТО липсват необходимите условия за елементарна дипломатическа дейност. В отговор на действията на НАТО преустановяваме работата на постоянното си представителство в НАТО, включително и работата на главния представител, най-вероятно от 1 ноември или няколко дни по-късно”, изтъкна Лавров.
Лавров обяви, че служителите на военното представителство на НАТО в Москва ще бъдат лишени от акредитация от 1 ноември и че при нужда НАТО ще може да контактува с Русия чрез посолството й в Брюксел.
Руският първи дипломат съобщи още, че се слага край на дейността на информационното бюро на НАТО. Алиансът определя мисията на това бюро като средство за улесняване и подобряване на взаимното опознаване и разбиране.
В началото на октомври НАТО обяви, че отнема акредитацията на 8 членове на руската мисия в Брюксел, обвинени, че са необявени “агенти на руското разузнаване”. Освен това беше казано, че Русия е виновна за увеличаване на “злонамерената си дейност” в Европа, според генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг.
През март 2018 г. Организацията на североатлантическия договор реши да отнеме акредитациите на 7 членове на руската мисия и да ги изгони от Белгия след отравянето в Обединеното кралство на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му.
Тогава броят на акредитациите в мисията на Русия в НАТО беше намален от 30 на 20. На 7 октомври 2021 г. този брой беше допълнително намален до десет.
Източник: bta.bg

 

Министър Георги Панайотов и заместник-помощник секретарят по отбраната на САЩ Спенсър Бойър обсъдиха напредъка по изпълнението на 10-годишната Пътна карта за сътрудничество в отбраната на среща в София

18.10.2021, 21:31

Въпроси за стратегическото партньорство между България и САЩ в сферата на отбраната обсъдиха днес, 18 октомври, министърът на отбраната на Република България Георги Панайотов и заместник-помощник секретарят на отбраната на САЩ по политиката за НАТО и Европа Спенсър Бойър. На срещата, която се проведе в Министерството на отбраната, присъстваха още заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
Отбелязано бе ползотворното взаимодействие между двете страни по отношение на модернизацията на българските въоръжение сили, провеждането на съвместни учения и тренировки, сътрудничеството в региона на Черно море и в сферата на киберсигурността. На съвместно работно заседание беше разгледан постигнатият напредък по изпълнението на договорените насоки за работа в „Пътната карта за сътрудничество в отбраната между Република България и САЩ 2020-2030 г.“.
Министър Георги Панайотов отбеляза, че освен за засилването на двустранното отбранително сътрудничество, изпълнението на заложените приоритети в 10-годишната Пътна карта подпомага и усилията на българската страна по отношение на изпълнението на националните ангажименти, свързани с Целите на силите на НАТО. В тази връзка той отбеляза, че за българската страна е от изключително значение двете страни да продължат да изпълняват договорените приоритети и насоки на работа, целящи постигането на конкретни и измерими резултати.
Заместник-помощник секретарят по отбраната на САЩ Спенсър Бойър отбеляза, че американската страна високо оценява действията, предприети от България във връзка с възпирането на зловредните дейности по отношение на сигурността в региона и справедливото споделяне на отговорностите в рамките на НАТО. Той изрази благодарност към българската страна за възможностите, които предоставя за провеждането на съвместни учения и тренировки със силите на САЩ. Спенсър Бойър заяви, че България е надежден съюзник в НАТО и изрази желанието на американската страна да продължи развитието и надграждането на интензивното сътрудничество в отбраната между двете държави. Той допълни, че както президентът Байдън e потвърдил на Срещата на върха на деветте в Букурещ през май 2021 г., настоящата американска администрация се ангажира с укрепването на евроатлантическите връзки.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Денят на военния парашутист от Българската армия бе отбелязан в София

18.10.2021, 21:28

Денят на военния парашутист от Българската армия бе отбелязан днес, 18 октомври, с полагането на венци и цветя пред паметника на загиналите парашутисти в София. Министърът на отбраната Георги Панайотов поздрави офицерите, сержантите, войниците и цивилните служители в Съвместното командване на специалните операции (СКСО) и техните семейства с думите: „Пожелавам им да бъдат здрави и все така доблестно да служат на България“.
Венци и цветя пред паметника положиха също президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили на Република България Румен Радев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, военнослужещи от СКСО, председатели на военно-патриотични съюзи, ветерани, военни аташета, акредитирани у нас, граждани.
Командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев отбеляза, че днешният ден е и своеобразен професионален празник. „Военнослужещите днес отдават почит на героите от Парашутната дружина, загинали в най-епичните битки, по време на участието на Българската армия във Втората световна война. Прекланяме се и пред паметта на всички военнослужещи от Специалните сили, които през годините са изгубили живота си, изпълнявайки служебния си дълг и функционалните си задължения. На този ден благодарим и на нашите учители, нашите ветерани, защото ние нямаше да сме това, което сме днес, без тяхната подкрепа, и без това, на което са ни учили. Като командир благодаря на мъжете и жените от Специалните сили за тяхната всеотдайна служба“, каза генерал-майор Матеев. В отговор на въпрос той съобщи, че през следващия месец пристигат първите 45 машини по проекта „Повишаване на мобилността и защитата на личния състав от силите за специални операции“. Договорът предвижда доставка на 98 броя бронирани единици техника от 10 различни типа. Формированията, които са разположени в гарнизон Пловдив, са окомплектовани на 100 процента с войнишки състав. В Групата „Специални сили“, в района на София, се изгражда и реновира материалната база, поради което окомплектоването е на по-малък процент, отбеляза още командирът на СКСО.
*********
18 октомври е определен за Ден на военния парашутист от Българската армия с решение на министъра на отбраната през 1994 г. На тази дата през 1944 г. Парашутната дружина от състава на Първа Българска армия участва за първи път в реални бойни действия. С цената на свидни жертви, дружината овладява силно укрепения район на височината Стражин, откривайки пътя за настъпление на Българската армия. Офицерите, сержантите и войниците се сражават храбро, жертвайки живота си, за да оцелеят другарите им. За проявения героизъм и саможертва целият личен състав на Парашутната дружина е повишен в звание, а телата на всички загинали парашутисти са пренесени и погребани в България в „Алеята на парашутиста“. Военнослужещи от СКСО днес положиха венци и цветя на гробовете на загиналите парашутисти в Централните софийски гробища.
Източник: https://www.mod.bg/

 

ОДКС започва военни учения до границата с Афганистан

18.10.2021, 20:39

Водената от Русия Организация на Договора за колективна сигурност (ОДКС) започна днес най-големите си от години военни учения близо до таджикистанско-афганистанската граница. Това става на фона на напрежение по границата между двете страни, преди преговорите между новото талибанско правителство в Афганистан и големите регионални сили, предаде Ройтерс.
За разлика от останалите северни съседи на Афганистан, които де факто признаха правителството на талибаните и започнаха да изграждат работни отношения с Кабул, Таджикистан отказва да признае ислямисткото движение и се появиха информации за струпване на войски от двете страни на границата, съобщава БТА.
В ученията, провеждани от ОДКС, участват над 5000 военнослужещи, повече от половината от които руски войници, съобщиха министерствата на отбраната на Русия и Таджикистан.
Ученията под наименованията "Ешелон-2021", "Търсене-2021" и "Взаимодействие-2021" се провеждат на таджикистанския полигон Харбмайдон, предаде ТАСС.
На тържествената церемония по откриването им началникът на генералния щаб на Таджикистан генерал-лейтенант Емомали Собирзода отбеляза, че създалата се ситуация в Централна Азия на фона на събитията в Афганистан остава сложна и има тенденция към изостряне.
Започналите днес шестдневни учения последваха поредица от по-малки учения, проведени в близост до границата с Афганистан от Русия и централноазиатските ѝ съюзници през август и септември.
Русия е обезпокоена от възможността ислямистки екстремисти да проникнат в бившите съветски републики в Централна Азия, които Москва вижда като свой южен отбранителен буфер, отбелязва Ройтерс.
Русия има военна база в Таджикистан и уверява Душанбе, че ще помогне на страната в случай на нарушаване на нейните граници.
Източник: https://fakti.bg/

 

Стартира летателната тренировка Castle Forge 2021

18.10.2021, 17:23

Авиобаза Граф Игнатиево е домакин на летателната тренировка „Castle Forge 2021“, която започва от днес, 18 октомври 2021 г., с участието на българските и американските ВВС. Това съобщиха от МО.
В тренировката ще участват Военновъздушните сили и Сухопътни войски на Република България и сили и средства от 336-та изтребителна ескадрила от състава на 4-то изтребително крило на Военновъздушни сили на САЩ.
По време на откриващата церемония в присъствието на участниците бяха вдигнати националните флагове на двете страни.
„За 16 години, от 2006 г. насам,  авиобаза Граф Игнатиево е домакин на повече от 20 българо-американски летателни тренировки с участието на сили и средства на Военновъздушните сили на САЩ в Европа и формирования от Националната гвардия на САЩ“, припомни в словото си бригаден генерал Николай Русев, командир на авиобаза Граф Игнатиево и допълни: „Тази летателна тренировка е поредната крачка напред в развитието на нашето ползотворно сътрудничество, което доведе до реални резултати, а именно повишаване на нивото на оперативна съвместимост, подобряване на летателната подготовка на българските екипажи, както и разработването на стандартни оперативни процедури, техники и тактики в съответствие със стандартите на НАТО.“
Генерал Русев пожела на всички участници успешно и безаварийно изпълнение на съвместните задачи. От своя страна, майор Бронко Мангано, заместник-командир на американските участници за периода на летателната тренировка, благодари за гостоприемството на българската страна и потвърди, че летейки заедно, крило до крило, българските и американски Военновъздушни сили задълбочават партньорството си и приносът към колективната отбрана на НАТО.
Това е първото пребазиране на територията на нашата страна на личен състав и техника от състава на 336-та ескадрила, която е въоръжена с F-15E. В рамките на настоящата седмица ще проведат съвместни тренировъчни действия  с изтребителите МиГ-29, учебно-бойните самолети L-39ZA и щурмовите самолети Су-25, както и зенитно-ракетни формирования от Военновъздушните сили и Сухопътните войски.
Изпълнението на съвместни тренировъчни задачи с формирования от САЩ е в интерес на задълбочаване на българо-американското сътрудничество и повишаване на оперативна съвместимост между армиите на двете страни, се казва още в съобщението на МО.
През миналата седмица бойните самолети F-15E от състава на 336-та ескадрила преминаха през гръцката авиобаза Лариса. Тогава американското посолство в Атина публикува туит, в който се казва, че основната задача на тренировката Castle Forge е засилване на ангажимента на САЩ в Черноморския регион.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Сблъсък на титаните: Кога американските и съветските войници са се били едни с други

18.10.2021, 09:19

СССР и САЩ никога не са влизали в сериозна открита война.
Това обаче не пречи на войниците им от време на време да се сблъскват брутално – на земята или във въздуха......Прочети още

 

 

Какви територии искаше Гърция от България през 1946 г.

18.10.2021, 09:13

На 15 октомври 2021 г. се навършиха 75 години от края на Парижката мирна конференция. Макар и не кръгла годишнина, съдбовното значение за България на този голям международен форум налага по-често да си спомняме за него. За втори път след 1919 г. България бе поставена на подсъдимата скамейка като съюзник на най-агресивната държава през Първата световна война – Германия, и на най-варварския режим в световната история – нацизма. Претенциите на победителите и на двата форума към българската държава са стряскащи. Огромни репарационни и териториални претенции, които застрашават дори бъдещата българска държавност.
За разлика от унизителното положение, в което бе поставена България през 1919 г. от победителите и особено обидното високомерие на Англия и арогантната надменност на Франция, отношението към България през 1946 г. е съвършено различно. През 1919-а българската държава нямаше нито един приятел, нито една делегация, която да прояви съчуствие към тази страна, вкарана във войната като съюзник на Германия от авантюриста Фердинанд......Прочети още

 

Очакваме в парламента поне един от двамата генерали кандидати за депутати

18.10.2021, 08:49

Един бърз поглед на изборните листи на основните кандидати за 47-ото Народно събрание подсказва, че проблемите на отбраната, които никак не са малко, ще се решават най-вече от икономисти, юристи, инженери и т.н. Военната експертиза в новото народно представителство отново ще бъде на заден план, както в предишните два парламента. Да се надяваме, че с това партиите и коалициите не искат да ни кажат, че подреждат отбраната и Въоръжените сили в долната половина на приоритетите си. Виждаме само един министър на отбраната (в служебното правителство през 2014 г.)  в лицето на Велизар Шаламанов (Демократична България) и един заместник-министър на отбраната Валентин Радев (ГЕРБ-СДС) в първото правителство на Бойко Борисов. Хубавото е, че и двамата са били офицери, а след уволнението си продължиха да се занимават с темата. Прави впечатление, че ГЕРБ разчиташе на сериозна военна експертиза в 44-ото Народно събрание, но след това промени политиката си по избора на кандидати за депутати и преля към представители на МВР и полицията. По всичко личи, че ще разчита най-вече на Христо Гаджев, който е част от Комисията по отбрана вече няколко парламента, а за предстоящите избори е единственият представен, като експерт по отбрана.
От „БСП за България“ очакваме двама генерали в новия състав на парламента. Бригаден генерал от запаса Кольо Милев е отлично запознат не само с войската, но и с парламентарната дейност, като член на 44-ото и 45-ото Народно събрание и на Комисията по отбрана.   Другият генерал от лявото политическо пространство е Радослав Пешлеевски - специалист по военно и гражданско строителство. От 1991 г. до 1993 г. е началник щаб на войските на Министерството на транспорта, а от март 1993 г. до април 1998 г. е началник на Строителните войски. „БСП за България“ разчита още на капитан III ранг от запаса Борислав Гуцанов, кандидат за депутат от Варна и на дългогодишния народен представител експерт и по отбрана и по енергетика подполковник от запаса Таско Ерменков. В сливенската листа е и първият български рейнджър полковник от запаса Янко Янков. Там кандидатите от БСП се водят от Атанас Зафиров, който бе председател на Комисията по отбрана в предишния парламент.
ПП „Има такъв народ“ отново е представена от полковник от запаса Александър (Сашо) Александров. Този път той се бори за трети мандат от Варна. Направи впечатление, че в представянето си, като депутат от предишните два парламента, срещу графата „професия“ бе записал офицер, а не инженер, както обикновено пишат бивши военнослужещи, станал народни представители. Той е най-скоро излезлият от армията, в сравнение с останалите офицери кандидати за депутати. Впрочем, с Велизар Шаламанов, Христо Гаджев и Атанас Зафиров бяха най-активни по темата за отбраната в 46-ото Народно събрание, колкото и малко време да беше отделено за нея.
ДПС, очевидно, пак ще разчита на Джейхан Ибрямов, който има многомандатен опит в Комисията по отбрана. ПГ „Изправи се БГ! Ние идваме“ е включила отново в листите си международника Данаил Георгиев, който е офицер от запаса, бил е експертен сътрудник в Комисията по отбрана в 40-ото и 41-ото Народно събрание. Беше и парламентарен секретар на Министерството на отбраната, когато министър бе Ангел Найденов. Той бе в Комисията по отбрана в предишния парламент.
Разбира се, това не е всичко. Лошото е, че поне трима от споменатите кандидати са доста назад в изборните листи, но при сегашната система на гласуване може да се придвижат напред. Другият двузначен показател е, че не виждаме нито един бивш началник на Генералния щаб или на отбраната, командир на вид въоръжена сили или друг високопоставен в близкото минало офицер. Така че отговорността пред отбраната и Въоръжените сили на тези, за които стана дума вече, ще бъде много голяма. Да им пожелаем успех!
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

The National Interest: Съветската САУ "Гвоздика" е уникат

17.10.2021, 22:28

В годините на Студената война в СССР е създадена самоходна гаубица-амфибия, чиито характеристики и днес си остават уникални. Редакторът на The National Interest Питър Сичиу си спомни за необичайния образец на съветска военна техника.
През миналата година Националната гвардия на САЩ проведе "извънредно необичайни" учения в щата Вирджиния. Те включваха стрелба от 105-мм гаубица М118 от борда на десантен кораб. Така американците искаха да демонстрират каква мобилна огнева поддръжка могат да оказват по време на изпълнение на задачи в крайбрежни зони. По-рано това е правено от неголеми кораби.
Но за подобни цели съветската армия още преди десетилетия разполага със самоходната гаубица 2С1 "Гвоздика" (Карамфил), създадена на базата на многоцелеви брониран лек транспортьор МТ-ЛБ (МТ-ЛБу е негова удължена версия, шассито има по 7 ролки от всяка стана), на който е монтирано 122-мм оръдие.
"Особено уникално в тази верижна машина е това, че тя не изисква особена подготовка за влизане във вода. Преди началото на движение във водоема се включва водна помпа във вътрешната част на корпуса на гаубицата, в предната част на корпуса се издига водоотблъскващ щит, над задвижващите колела и предните паразитни колела се поставя защитен кожух, а отзад се спускат водоотражатели. За всичко това са необходими максимум 20 минути, а резултатът фактически се свежда до схемата "нагазил във водата и заплавал", пише редакторът.
Максималната скорост на "Гвоздика" във вода е 4,5 км/ч. При това по шосе машината може да вдига до 60 км/ч, а по пресечена местност – до 29 км/ч. Силовата ѝ установка се състои от дизелов двигател с 300 к.с. мощност и механична трансмисия.
Екипажът на машината е от четирима души – командир, водач, мерач и зареждач.
Освен стандартната противоосколъчна защита машината разполага и със система за защита от поразяващи фактори от ядрен взрив.
Основното ѝ въоръжение е гаубица 2А31 – доработена версия на буксируемото оръдие Д-30. Тя позволява използването на всякакви боеприпаси от 122-мм калибър: осколъчни, осколъчно-фугасни, кумулативни, касетъчни, димни и осветителни. Обсегът на стрелба на обикновени снаряди е около 15 км, а снаряди с ракетен ускорител – до 22 км.
През годините на Студената война "Гвоздика" е изнасяна в страните от Варшавския договор. В последните години остава на въоръжение в редица страни, включително България, Украйна, Беларус и Индия.
В Русия 2С1 е в резерва и се използва основно по време на обучения на артилеристи. Във войсковите подразделения машините са заменени от 152-мм гаубици 2С19 "Мста".
"Разработената в края на 1960-те години съветска гаубица-амфибия си остава най-необикновен пример за оръжейна технология. Предлага решение на проблема, с който не всички страни могат да се справят", обобщава авторът, цитиран от "Российская газета". - Още за 2С1

 

На фокус: Нов сръбски бронетранспортьор

17.10.2021, 22:16

На проведеното в Белград от 11 до 14 октомври 2021 година отбранително-промишлено изложение "Партньор-2021" сръбското обединение "Југоимпорт - СДПР" за първи път представи опитен образец на новия колесен бронетранспортьор „Лазански“ (8х8), оборудван с руския необитаем боен модул „Кинжал“ с 57-мм автоматично оръдие 2А91. - (видео)

 

Президентът ще отдаде утре почит пред Паметната плоча на загиналите парашутисти

17.10.2021, 21:13

На 18 октомври, понеделник, от 12.30 часа пред паметната плоча на загиналите парашутисти държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще участва в отбелязването на Празника на военните парашутисти, съобщава прссекретариатът на държавния глава. Президентът ще отдаде почит и ще положи цветя на паметната плоча.
**********
В навечерието на Деня на парашутиста и 78-та годишнина от Първия боен ден на Парашутната дружина военна клетва положиха новоназначените военослужещи в Съвместното командване на специалните операции на БА, наследник на Парашутната бригада, съобщава БНР-Пловдив.
„Силите за специални операции днес са по-живи от всякога. Те са основна част от архитектурата на националната сигурност и на войската на Република България“ – каза в словото си командирът на Специалните сили генерал -майор Явор Матеев.  На тържествената церемония бяха връчени грамоти, плакети и предметни награди - щик на отличили се военослужещи.
Пловдивският митрополит Николай отслужи благодарствен молебен, а паметта на загиналите бойци присъстващите – сред които бяха кметът на Пловдив Здравко Димитров и председателят на Общинския съвет Александър Държиков – почетоха с едноминутно мълчание и падане на колене.
Пред паметника на загиналите при параклиса „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ в двора на Съвместното командване на специалните операции бяха поднесени венци и цветя.
Източник: https://otbrana.com/

 

Министърът на отбраната на САЩ започва обиколка в страни от Черноморския район

17.10.2021, 19:50

Американският министър на отбраната Лойд Остин отпътува днес на обиколка в държави от Черноморския район, за да укрепи съюзите със страните, подложени на натиск от Русия, и да засвидетелства признателността на САЩ за участието им в продължилата 20 години война в Афганистан, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Остин ще посети Грузия, Румъния и Украйна, след което ще се присъедини към колегите си от НАТО за срещата им на 21 и 22 октомври в Брюксел.
В Грузия Остин ще се срещне с премиера Иракли Гарибашвили и с министъра на отбраната Джуаншер Бурчуладзе, като главна цел е продължаването на двустранното сътрудничество в сферата на отбраната, предвид приключващата тази година тригодишна програма за обучение, осигурено от американската армия.
Грузия се надява посещението на Остин да допринесе за придвижване на въпроса за нейното пълноправно членство в НАТО.
Това ще е "поредно ясно послание от САЩ в подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Грузия, на нейното стабилно и демократично развитие и на евроатлантическите й цели", заяви по-рано тази седмица грузинският външен министър Давид Залкалиани.
"Очакваме тези срещи да бъдат фокусирани върху задълбочаването на сътрудничеството ни, върху въпросите на регионалната сигурност и процеса на интеграция на Грузия в НАТО", допълни той.
В Украйна шефът на Пентагона ще разговаря с президента Володимир Зеленски и с колегата си Андрий Таран, които в началото на септември пътуваха до Вашингтон, за да поискат подкрепата на президента Джо Байдън за присъединяване на страната им към алианса.
В Румъния, последна спирка в обиколката му, Остин ще се срещне с президента Клаус Йоханис и министъра на отбраната Николае Чука, в обстановка на нова политическа криза в страната.
Остин ще завърши работната седмица със срещата с колегите си от НАТО в централата на Алианса в Брюксел.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Европа няма да се превърне във военна сила. Не й и трябва!

17.10.2021, 19:35

Всеки, който се опитва да звучи сериозно относно европейската отбрана, трябва да рецитира набор от традиционни мантри. Той ритуално ще се присмее на европейците като наивни вегетарианци, които трябва да разберат, че живеят в месояден свят, където САЩ няма да ги защитават повече, пише Саймън Кюпър за Financial Times.
Тези мантри се лансират отново след последните военни унижения на Европа. Първо САЩ се изтеглиха от Афганистан, без да си направят труда да предупредят своите съюзници. След това Австралия отмени поръчка за френски подводници и подписа отбранителния договор Aukus с англофонските си приятели САЩ и Великобритания.
„Необходимостта от повече европейска отбрана никога не е била толкова очевидна“, казва Хосеп Борел, представителят на ЕС по външната политика. „Европа има уникална възможност да се утвърди като сила в стратегически план“, посочва френската министърка на отбраната Флоранс Парли. Документът на ЕС „Стратегически компас” следващата година ще облече този свадлив език във военна униформа.
За щастие, повечето от това са само приказки: Европа няма да стане военна сила. Нещо повече - не й трябва. По-силната армия би причинила повече вреда, отколкото полза.
Само една от 27-те държави членки на ЕС, Франция, има големи военни амбиции, въпреки че има значително повече национална гордост плюс отбранителна индустрия. Другата полусериозна военна сила в Европа, Обединеното кралство, има теологична неприязън към съюз с ЕС за каквото и да било. Междувременно Германия остава практически наблюдател. Ако тя харчи 2% от националния си доход за отбрана, което не би направила, скоро би могла да има най-силната европейска армия, което никой не иска. По-големият въпрос обаче е за какво ще служи една голяма европейска армия?
Основната цел на армията би трябвало да е възпирането на атаки. Дори след глобалното намаление на междудържавните войни, Европа все още е изправена пред една правдоподобна военна заплаха: руско нашествие в Прибалтика. През последните години, игнорирани от повечето европейци, Русия и НАТО превърнаха региона в новата фронтова линия на континента, еквивалент на Германия в Студената война. Ако Русия нахлуе, нейните войски ще достигнат покрайнините на Талин и Рига в рамките на 60 часа, прогнозира Rand Corporation през 2016 г. Това не е нещо ново: Москва успяваше да влезе със сила в източноевропейските страни, без противопоставяне от страна на западните нации, след 1944 г. В дълга война превъзхождащите сили на НАТО би трябвало да надделеят, освен ако не предизвикат ядрен апокалипсис.
Но дали САЩ, Великобритания, Франция и Германия наистина биха се сборили с ядрено въоръжен противник в регион, където нямат екзистенциални интереси? Владимир Путин не нахлу в Прибалтика, дори когато близостта му с Доналд Тръмп позволяваше това, но ако го направи, може би ще хареса идеята западните сили да затънат там с години.
Робърт Кагън писа, че Европа няма чук, така че не иска нищо да й прилича на пирон. Всъщност обаче слабостта на Европа помогна за потушаване на напрежението. Представете си как изглежда светът от Москва или Пекин, казва Дан Плеш от Лондонския център за международни изследвания и дипломация: те виждат всемогъща американска армия, подстрекавана от враждебни малки съседи. Когато Русия сканира Европа и вижда (с риск да прекалим с фалическата метафора) ръждясал чук, висящ сред паяжини в бараката, това е релаксиращо. Клишето гласи, че Студената война приключи без нито един изстрел. По-точно казано тя приключи, защото почти имаше изстрел. Една западна атака можеше да укрепи съветската военна мощ. Днес мечтата на военните ястреби за възпиране на Русия чрез изпращане на още повече западни войски в Прибалтиката може да предизвика ужасяваща ескалация.
Другият голям риск за Европа е тероризмът. Но Западът току-що проведе 20-годишен експеримент относно два начина за борба с терористите, като полицейската работа и кибернаблюдението дадоха по-добри резултати от „вечните” войни.
Макс Бъргмън от Центъра за американски прогрес пише за Афганистан: „Ако европейските лидери имаха способността да действат автономно и бяха предложили да поемат мисията за подкрепа, САЩ щяха да откликнат“. Това е изречение, което ще искате да прочетете два пъти: защо Европа би поела американската политика на катастрофални чуждестранни намеси? Нито опитът на Европа в Либия през 2011 г., нито осемгодишната мисия на Франция в региона Сахел в Африка бяха добри. Сега Франция гледа към Индо-Тихоокеанския регион, като посочва, че има повече от 1,6 милиона души в своите задгранични владения там. Но други индо-тихоокеански страни имат милиарди.
Вместо да придобива чук, Европа трябва да използва своя по-сложен инструментариум от санкции, дипломация, помощи и преговори за въоръжение. Разбира се, меката сила не работи много добре. Но съдейки по военния опит на САЩ след 1950 г., тя работи по-добре от чука и убива по-малко хора.
Ана Паласио, бивша външна министърка на Испания, казва, че Европа може да се превърне във „външнополитически играч от тежка категория“, само ако „отклони ресурси от своята заветна социална държава“. И все пак, ако целта ни е да спасим човешки животи, Covid-19 ни напомни, че е по-добре да разширим тази социална държава. Американците също разбраха това. Повечето от тях сега изглежда искат да подражават на Европа и да се превърнат в тихо кътче на геополитиката.
Източник: https://www.investor.bg, Петър Нейков

 

Руски МиГ-31 ескортира американски бомбардировач над Японско море

17.10.2021, 19:18

Руски изтребител МиГ-31 ескортира американски стратегически бомбардировач В-1В над Японско море, съобщи ТАСС, позовавайки се на Националния център за управление на отбраната на Русия.
Това става два дни след инцидент с разрушител на американските военноморски сили в същия район, отбелязва Ройтерс. В петък Русия съобщи, че неин кораб е попречил на разрушител от САЩ да навлезе в руски териториални води в Японско море. Вашингтон отговори, че това не е вярно.
Отбранителният център уточни, че руските средства за контрол на въздушното пространство са открили целта, приближаваща се към границата над неутрални води в Японско море. За опознаването й във въздуха е изпратен МиГ-31 от дежурните сили на Източния военен окръг.
Екипажът на руския изтребител идентифицирал въздушната цел като стратегически бомбардировач В-1В на ВВС на САЩ и го съпроводил над акваторията на Японско море. Не е допуснато нарушение на държавната граница на Руската Федерация, се казва в съобщението.
Източник: bta.bg

 

Китай е осъществил изпитание на планиращ хиперзвуков летателен апарат

17.10.2021, 19:10

През август Китай е осъществил изпитание на планиращ хиперзвуков летателен апарат, способен да носи ядрено оръжие, съобщава ТАСС като се позовава на информация на “Файненшъл таймс”.
Изданието цитира правителствени източници в Съединените щати и редица азиатски държави. Според тях апаратът е преминал през ниска орбита около земята, след като е бил качен на ракета носител, но не е успял да достигне зададената цел. Машината е минала на няколко десетки километра от нея, но вестникът посочва, че въпреки това американски военни са били силно впечатлени от постигнатото.
“Нямаме понятие как са го направили”, цитира изданието един от тях.
“Файненшъл таймс” посочва, че на теория апаратът може да лети над Южния полюс, което ще представлява опасност за американската система за противоракетна отбрана.
От Пентагона не коментираха съобщенията за китайското изпитание
Източник: bnr.bg/

 

Ердоган: САЩ ни предложиха продажба на F-16 в замяна на инвестиция

17.10.2021, 13:50

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Съединените щати са предложили продажби на изтребители F-16 на Турция в замяна на инвестицията й в програмата F-35, от която Анкара беше отстранена, след като купи отбранителни ракетни системи С-400 от Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Агенцията съобщи по-рано този месец, че Турция е отправила питане към САЩ за покупка на 40 изтребителя F-16 на производителя Локхийд Мартин и близо 80 комплекта за модернизация на съществуващите й самолети, според източници, близки до темата.
Покупката на изтребители F-16 и модернизацията на наличните самолети от този тип може да бъде алтернатива за Турция за парите, похарчени от нея в програмата за изтребителите F-35, от която страната бе изключена, заяви миналата седмица пред в. "Миллиет" Ибрахим Калън, говорител на президента Реджеп Тайип Ердоган.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Мосад работи най-добре извън светлината на прожекторите

17.10.2021, 09:09

Мосад е една от най-успешните служби за външно разузнаване и специални задачи в света. През последните 70 години израелската агенцията си е създала репутация за високоефективен шпионаж и впечатляващи аналитични способности, разказва Bloomberg TV Bulgaria.
Една от тайните на успеха на Мосад е нейната потайност. Организацията е под пряк контрол на премиера Нафтали Бенет. Службата не докладва на никой и няма говорител. Доскоро дори името на ръководителя на агенцията беше държавна тайна. Едва сега репутацията на Мосад и тази на израелския премиер беше разклатена заради не толкова секретна операция.
Миналата седмица в телевизионна реч пред Кнесета Бенет направи нещо необичайно, като обяви приключването на „сложна и мащабна операция“ от „мъже и жени агенти на Мосад“ за откриване на останките на подполковник Рон Арад, навигатор от военновъздушните сили, който през 1986 г. е свален и заловен над Ливан.
Последният път, когато беше споменато името на подполковника, беше преди повече от 30 години. Той беше заловен от ливанската шиитска милиция „Амал“ през 1986 г. и се предполага, че е загинал в плен, след като плановете за размяна на затворници и плащане на откуп се провалиха. Рон Арад обаче не беше забравен и съдбата му често беше обект на спекулации в израелските медии.
Обявяването на операцията от Бенет беше очевиден провал. Тялото на Арад не е намерено. Мосад обикновено не публикува своите провали и нещата станаха все по-объркващи, след като по-късно новият шеф на Мосад Давид Барнеа заяви, че операцията е била успешна, но не даде повече подробности.
Много коментатори определят изявлението на Бенет като грешка на новобранец. Доверието на Мосад, както и неговата ефективност, са от решаващо значение за сигурността на Израел. Израелският премиер обаче имаше своите причини. В момента той води преговори с палестинската военна организация "Хамас". Ключов момент е връщането на телата на двама израелски войници, убити в Газа през 2015 г. Мнозина политици обвиняват премиера в безразличие, така че обявяването на операцията вероятно е вид опровержение. Бенет заяви, че намирането и връщането на телата на изчезналите израелски войници у дома е „една от най-свещените ценности на държавата Израел“ и обеща да върне всички, независимо колко време ще отнеме.
Други премиери също са използвали Мосад за мисии с политическа цел, но рядко са били толкова явни. Бенямин Нетаняху, предшественик на Бенет, е пионер в техниката за разкриване и приписване на заслуги за операциите на Мосад. През 2018 г. той се появи в телевизията и показа иранския ядрен архив, откраднат от израелски агенти от правителствен склад в Техеран. „Само няколко иранци знаеха, че е там“, каза той със самодоволна усмивка, „и единствено няколко израелци“. - Още специални служби на Израел
Източник: https://www.investor.bg/

 

Българското посрещане на френски, ирландски и британски дивизии в Македония през Първата Световна война

17.10.2021, 08:26

След катастрофално проведената френска кампания в Дарданелите, френските сили, както обикновено, откриват начин да отстъпят и да насочат силите си в съвсем друга посока. Веднъж изгонени,  генерал Морис Сарай решава да прояви някаква форма на героизъм на Балканите. Ето защо, неговите дивизии акустират в Солун през октомври 1915 г. Сърбия вече е пропищяла, след като е нападната от три страни – силите на Австро-Унгария, Германия и България.
Не трябва да забравяме, че след жестоката демонстрация на сила по време на Балканската война и самосиндикалното разправяне с Османската империя, родният войник е ухажван от всички страни, за да се включи в конфликта. Морис трябва да подпомогне бягащата сръбска армия, която се опитва да мине през Албанските планини и да стигне до своите съюзници. Отчаяната операция се оказва доста трудна и почти невъзможна, а в спасителната акция се освобождават около едва 100 000 души......Прочети още

 

 

За английската и френската ескадри в Балчик по време на Кримската война

16.10.2021, 22:40

На 2 ноември 1853 г., със султанско разрешение, съюзническите - английска  и френска ескадри навлизат в Босфора и на 8 ноември хвърлят котва в залива Бейкоз (Beykoz) в Константинопол (Истанбул).
На 4 януари 1854 г., съюзническите ескадри навлизат в Черно море. Те получават заповед от своите правителства да защитят турските брегове и да неутрализират руския черноморски флот.
На 6 януари 1854 г. английскaта парна фрегата „Retribution” („Възмездие“), с капитан Джеймс Робърт Дръмонд (James Robert Drummond) доставя в Севастопол уведомителните писма на вицеадмиралите Дъндъс и Амлен до коменданта на Севастопол за навлизането на английската и френска ескадри в Черно море. На 12 януари 1854 г. посланиците на Англия и Франция в Санкт Петербург информират руското правителство за навлизането на техните ескадри в Черно море. На 21 февруари 1854 г. Русия скъсва дипломатическите си отношения с Англия и Франция. До голямата война остава само една крачка.........Прочети още

 
 

САЩ дават $8,5 млрд. за нов клас атомна подводница

16.10.2021, 20:30

Първата стратегическа американска ядрена подводница от клас "Колумбия" (USS Columbia, SSBN-826), която е оборудвана с междуконтинентални балистични ракети с ядрени бойни глави, ще струва около 8,5 млрд. долара, разкри АП.
Средства за закупуването на първата подобна подводница вече са разпределени, нейното изграждане е в ход.
Тези стратегически подводници трябва да заменят остарелите подводници от клас Охайо. Общо 12 подводници от клас "Колумбия", способни да носят 16 МБР Traident II D5 с MIRV, трябва да бъдат построени и предадени на флота на САЩ до 2031 г.
Подводниците ще заменят 14-те остарели стратегически подводници от клас Охайо, които понастоящем са в ядрената триада на САЩ, всяка от които носи 20 ракети Traident II D5.
Очаква се шест подводници да бъдат разположени в базата Бангор Пасифик в щата Вашингтон и още шест в Кинг бей, Джорджия, в Атлантическия океан. На бойни патрули в световния океан ще има поне осем такива подводници едновременно. Останалите ще бъдат подложени на текуща поддръжка в базите.
Според документите на Конгреса, през следващите години се очаква да бъдат изразходвани общо 109,8 милиарда долара за програмата за подмяна на подводници.
Усъвършенстваните стратегически ядрени подводници от клас "Колумбия" са предназначени за 42 години служба. Строителството се извършва в корабостроителниците на General Dynamics Electric Boat и Newport News Shipbuilding.
Бойният флот на САЩ подчертават, че програмата за изграждане на нови ракетоносеци от клас "Колумбия" в момента е приоритет за стратегическите ядрени сили на САЩ. - Още подводници
Източник: https://news.bg/

 

Ако съществува трети глобален конфликт, той ще бъде спечелен от Китай

16.10.2021, 17:44

Веднъж на няколко месеца откриваме различни конспирации за предстоящ трети глобален конфликт. В това отношение не е трудно да видим и някои от основните заподозрени в тази мисия. Няма как да избягаме от факта, че основните лица в тази игра остават Китай, Русия и САЩ.
Единствената подробност е, че докато последните две страни се опитват да водят войната си на тихия фронт – невидимо и с помощта на най-различни секретни мисии, кибер война и каквото още може да изберете, от другата страна на света ще открием, че Китай не се притеснява по никакъв начин да демонстрира своята военна мощ.
Страната, която показа, че не само може да впрегне своя човешки капитал, но днес вече официално се смята за абсолютен хегемон в редица сектори.........Прочети още

 

Китай изстреля космически кораб с екипаж за 6-месечна мисия

16.10.2021, 08:40

Китай изстреля космически кораб за своята недовършена космическа станция малко след полунощ в събота местно време.
На борда са трима астронавти, сред които е първата жена, която ще посети станцията. Те се отправиха към най-дългата космическа мисия с екипаж в страната досега, предаде Washington Post. Тя е от 6 месеца.
Космическият кораб "Шенджоу-13" излетя от пустинята Гоби в Северен Китай. Името му се превежда като "Божествен съд". - (видео)
Китай разработва цяло десетилетие космическа станция. Шестмесечното пътуване бележи още една стъпка в бързо развиващата се космическа програма на страната.
Три китайски астронавти се завърнаха през септември от успешно 90-дневно посещение на станцията, като през това време направиха проверка на системата за поддържане на живота на Tianhe, отидоха на космически разходки и разгърнаха роботизираната ръка на модула. Тримесечното пътуване бележи първата мисия на екипажа на Китай от 2016 г.
Преди пускането в експлоатация Пекин поднови ангажимента си да си сътрудничи с международното използване на космоса за мирни цели.
Говорителят на външното министерство Джао Лицзян определи изпращането на хора в космоса като "обща кауза на човечеството". Джао каза, че Китай "ще продължи да разширява дълбочината и обхвата на международното сътрудничество и обмен" в космическите полети и "ще даде положителен принос за изследването на мистериите на Вселената".
Джай Жиган, който беше избран за командир на мисията за шестмесечното пътуване, завърши първата китайска група стажанти-астронавти през 90-те години, съобщи агенция Ройтерс. Избран от повече от 1500 потенциални кандидати за астронавти през 1998 г., Джай, някога пилот на изтребител в Китайската народно -освободителна армия, в крайна сметка проведе първия космически излет в Китай.
"След 13 години ще отида отново в космоса", каза Джай пред репортери. "Чувствам се развълнуван. Чувствам се вдъхновен. Чувствам и някакъв натиск. "
41 -годишната Ван Япин е първата жена астронавт, която посети китайската станция, и втората китайка, която влезе в космоса.
Китай е прекарал десетилетие в разработване на технологии за космическа станция. Изграждането на първата в страната постоянна космическа станция Tiangong започна през април. Предвижда се да се състои от три модула. Един, наречен Tianhe или "Небесна хармония", е просто по -голям от градски автобус и служи като основен жилищен блок. Ще бъдат необходими 11 мисии за пълно снабдяване и завършване на станцията.
Шестмесечното пътуване бележи още една стъпка в бързо развиващата се космическа програма на страната.
Три китайски астронавти се завърнаха през септември от успешно 90-дневно посещение на станцията, като прекарваха времето си в проверка на системата за поддържане на живота на Tianhe, ходене на космически разходки и разгръщане на роботизираната ръка на модула. Групата също разговаря чрез видео връзка с презинта на Китай Си Цзинпин. Тримесечното пътуване бележи първата мисия на екипажа на Китай от 2016 г.
"Определено ще срещнем физически и психологически проблеми, както и проблеми, свързани с оборудването и съоръженията", каза Джай пред репортери в четвъртък. "Дали ще успеем да изпълним добре тази полетна мисия зависи от нашия екип, нашата упорита воля и бойния дух на нашите трима членове на екипажа."
Той добави, че двугодишното обучение на екипажа им дава "силата и мъдростта" да разрешат всички трудности.
Преди пускането в експлоатация Пекин поднови ангажимента си да си сътрудничи с международното използване на космоса за мирни цели.
Говорителят на външното министерство Джао Лицзян определи изпращането на хора в космоса като "обща кауза на човечеството". Джао каза, че Китай "ще продължи да разширява дълбочината и обхвата на международното сътрудничество и обмен" в космическите полети и "ще даде положителен принос за изследването на мистериите на Вселената". - Още Космос
Източник: https://news.bg/

 

Исторически календар

16.10.2021, 08:22

На 16 октомври 1912 г. поручик Радул Милков и наблюдател поручик Продан Таракчиев със самолет Албатрос Ф-II извършват първия боен разузнавателен полет в историята на българската авиация. Машината излита в 9.30 ч.от летище Мустафа паша (Свиленград) в направление Одрин на височина 400-500 м със скорост 70 км/ч.. Поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев наблюдават разположението на турските позиции над гара Караагач и с. Кадънкьой. Над Папазтепе, на височина 800 м, откриват две роти в резерв и други две, които водят бой с българската войска. Полетът продължава 50 мин.
В донесението на инспектора на инженерните войски при ЩДА генерал Симеон Янков до Главното командване с телеграма № 474/16.10.1912 г. е написано: „Днес 16 октомври, към 11 часа преди пладне, се направи едно летение с аероплан към Одрин в продължение на 50 минути. Събраните сведения се съобщиха в щаба на командващия 2-ра армия...“. Записаното в дневника за военните действия на 2-ра армия за 16 октомври „...при днешното летене на аеропланите открити били 18 групи от около по 1 табор пехота зад Кадънкьой, които произвеждаха днес вилазката...“.
До края на Първата балканска война са изпълнени 70 бойни полета от 10 пилоти българи и чужденци с 29 самолета. С разпореждане на Министерския съвет от 1963 г. 16 октомври е обявен за празник на Българската авиация и Военновъздушните сили.

 
 

На този ден преди 57 г. Китай изпитва първата си атомна бомба

16.10.2021, 07:00

В началото на 1956 г. ЦК на КПК взема решение за развитие на атомната енергетика, в съответствие с която в Китай се предполага да се създадат стратегически ракети и ядрено оръжие.
Към края на 1956 г. за реализацията на програмата е създадено „Трето министерство на машиностроенето” – аналог на съветското Средмаш, като за ръководител на атомната програма е назначен шефът на Държавната сигурност Кан Шен.
Ядрената програма отначало се изпълнява при активното съдействие от страна на СССР: за периода 1950-1960 г. Китай е посетен от около 10 000 съветски специалисти в атомния отрасъл, като освен това около 11 000 китайски специалисти и 1000 техни учени от атомния отрасъл преминават подготовка в СССР...........Прочети още

 
 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}