Военна информация

Архив - от 1 до 15 октомври

 

 

Пред паметника на летеца в София ще бъде отбелязан Празникът на авиацията и Българските ВВС

15.10.2023, 22:45

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев ще участва утре в отбелязването в София на Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили, съобщават от пресскретариата на държавния глава.  На 16 октомври се честват 111 години от създаване на българската бойна авиация. От 10.00 часа пред Паметника на българския летец държавният глава ще приеме почетния караул. Президентът ще почете паметта на загиналите за Родината летци и парашутисти. В честването ще се включат министърът на отбраната Тодор Тагарев и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, съобщават от Пресцентъра на МО.
Военнослужещи от ВВС ще отдадат воински почести и ще поднесат венци и цветя в Алеята на летците (в Централните софийски гробища) и пред Паметника на загиналите летци (в кв. „Иван Вазов“ в София).
По традиция в навечерието на празника командването на ВВС се срещна с военнослужещи – ветерани, служили достойно в редиците на бойната ни авиация.
Преди 111 години, на 16 октомври 1912 г., пилотът поручик Радул Милков и наблюдателят поручик Продан Таракчиев със своя самолет „Албатрос” изпълняват разузнавателен полет над Одринската крепост и успяват да хвърлят ръчни гранати над гара Караагач. Това е бойното кръщение на младата тогава българска военна авиация. Датата на първия боен полет в историята не само на нашата, но и на Европейската авиация - 16 октомври, е приета за официален празник на Военновъздушните сили на Република България.

 

Част от корабите в 27-ото издание на "Бриз - 2023" са на Морска гара - Варна

15.10.2023, 21:32

Част от корабите, участващи в 27-ото издание на "Бриз - 2023", могат да се видят на Морска гара - Варна. То  продължава традицията от предишните си издания, чиято цел е да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите страни чрез изпълнение на съвместни задачи и водене на широк спектър от бойни действия на море в операция за осигуряване на морската сигурност в региона. Това каза командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов на пресконференция днес, 15 октомври, в гр. Варна. Той запозна журналистите с целите, задачите и участниците в националното учение на Военноморските сили на Република  България с международно участие „Бриз-2023“.
„Целта на ученията от серията „Бриз“ на първо място винаги е била да се изгради здрава спойка на единство и доверие с нашите партньори и съюзници в НАТО. Това включва повишаването на оперативната съвместимост, както и съвместното изпълнение на всички видове действия на брега и на море не само в контекста на една съюзна операция, но и с участието на правителствени и неправителствени организации“, подчерта контраадмирал Михайлов, съобщават от пресцентъра на ВМС.
В хода на учението ще бъде усъвършенствано междуведомственото сътрудничество в многонационална среда с активното участие на 4 министерства, 27 държавни организации, правителствени и неправителствени организации, доброволчески сдружения и ведомства.
„За поредна година в учението се включва Европейската агенция за морска безопасност, която следи за прилагане на съответното законодателство, свързано с намаляването на риска от морски произшествия, замърсяването на морето от кораби и загубата на човешки живот в морето. Това е знак, че ЕС вижда във Военноморските сили на  България достоен партньор и отчита, че това, което ние правим е полезно не само за НАТО, но и за Европейския съюз“, посочи командирът на ВМС.
Конраадмирал Михайлов акцентира върху сложната обстановка в Черно море, която за втора година не позволява участието на чуждестранни кораби в учението. От 12 държави участнички, Румъния се включва с кораб, САЩ, Франция и Турция със самолети и всички имат свои представители в ръководството и Щаба на учението.
„Учението е демонстрация на единството на съюзниците от НАТО, на тяхната готовност за екипно взаимодействие в морския домейн“, заяви контраадмирал Михайлов.
Командирът на многонационалното оперативно съединение флотилен адмирал Велко Велков подчерта, че по време на изпълнението на действията на море ще бъдат спазени всички мерки за сигурност при изпълнението на тактики, техники и процедури, отчитайки опасността от плаващи мини и заплахата от неконтролирани дронове.
В хода на „Бриз – 2023“ предстои да се извърши оценка на бойните способности и сертифициране на Морската тактическа група за специални операции.

 

Нов полски граничен патрулен кораб

15.10.2023, 21:12

На 12 октомври 2023 г. в базата на полуостров Вестерплате в Гданск се проведе официалната церемония по кръщението и въвеждането в експлоатация на новия граничен патрулен кораб SG-301 Generał Józef Haller във флота на Морската част на Полската гранична охрана (Morski Oddział Straży Granicznej). Корабът е построен по проект OPV 70 от френската корабостроителна компания Socarenam и се превърна в най-голямата единица на полския граничен флот. - (видео)

 

Договор за модернизация на шведските танкове Leopard 2S

15.10.2023, 21:04

Шведската агенция за обществени поръчки в областта на отбраната Försvarets materielverk (FMV) на 10 октомври 2023 г. обяви сключването на договор на стойност 3,5 милиарда шведски крони (300 милиона евро) с германската компания Krauss-Maffei Wegmann (KMW, част от асоциацията KNDS) за модернизиране на 44 шведски танка Leopard 2S (шведско обозначение Stridsvagn 122 - Strv 122). Модернизираните танкове ще получат шведското военно обозначение Strv 123A и ​​ще започнат да се доставят от 2026 г.

 

Белият дом: Президентът Джо Байдън готви военна помощ за Украйна и Израел за повече от 2 млрд. долара

15.10.2023, 20:31

Новият оръжеен пакет на Съединените щати за Израел и Украйна ще бъде на значително по-висока стойност от 2 милиарда долара. Това заяви съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, цитиран от "Ройтерс".
Той посочи, че идната седмица американският президент Джо Байдън ще проведе интензивни разговори с Конгреса на САЩ относно необходимостта пакетът да бъде одобрен.
Борбите на републиканците да изберат председател на Камарата на представителите, след като преди почти две седмици партийните хардлайнери свалиха Кевин Маккарти, забавиха действията по законодателството.
Байдън обмисля искане за бюджет, обединяващ помощта за Израел, Украйна и вероятно Тайван, за да увеличи шансовете той да бъде одобрен на фона на призивите на някои републиканци за намаляване на средствата за Киев.
Запитан дали искането ще бъде за 2 милиарда долара, Съливан отвърна: "Цифрата ще бъде значително по-висока, но, както казах, със сигурност ще включва необходимото военно оборудване за защита на свободата, суверенитета и териториалната цялост на Украйна и помощ на Израел да се защити в борбата с терористичната заплаха".
Източник: https://fakti.bg/

 
 

Допитване: Мнозинството от германците са против изпращането на ракети "Таурус" в Украйна

15.10.2023, 20:04

Според проучване повечето германци са съгласни с позицията на германския канцлер Олаф Шолц да не се изпращат крилати ракети "Таурус" в Украйна, предаде ДПА.
Докато 55% от анкетираните подкрепят позицията му, само 26% смятат това решение за неправилно, сочи проучване, проведено от изследователския институт ЮГав по поръчка на ДПА.
По-рано този месец Шолц изтъкна риска от ескалация, за да обоснове решението си да не предоставя крилати ракети "Таурус" с обсег на действие 500 км въпреки спешните молби на Украйна от май 2023 г. насам. Той посочи и опасността от използването на оръжието за поразяване на цели на руска територия.
Решението обаче беше критикувано от депутати от опозиционните християндемократи, както и от партии от управляващата коалиция, а именно Зелените и СвДП.
Като цяло обаче избирателите, подкрепящи всички представени в Бундестага партии, одобриха решението му.
Подкрепата беше особено силна сред избирателите на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (AзГ) (79%), следвана от привържениците на социалдемократите (ГСДП) (59%), пробизнес Свободните демократи (СвД) (57%), консервативния опозиционен блок ХДС/ХСС (53%) и германската крайнолява партия Левицата (49%).
Гласоподавателите на Зелените са разделени, като 40% определят решението като правилно, а 34% - като неправилно.
Германия е вторият по големина доставчик на оръжия за Украйна след САЩ и Берлин е предоставил на Киев бойни танкове, тежка артилерия и системи за противовъздушна отбрана.
Тези доставки срещнаха разнопосочен отговор сред населението - 39% от анкетираните от ЮГав смятат, че военната подкрепа е прекалено голяма, докато 29% смятат, че се доставя точното количество оръжие.
В същото време 18% смятат, че германското правителство трябва да предостави още повече оръжия.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Варна и авиацията до 1915 г.

15.10.2023, 17:05

От историята на варненската авиация до 1915 г. са известни най-вече три събития - тъй нареченото начало на аеродинамичните изследвания в България (1894 г.), първото българско авиационно периодично издание „Към Небето” (1911 г.) и опитът на Сотир Черкезов да събере средства за купуването на един хидросамолет („Варна”, 1914 г.). Въпреки наличието на две книги, посветени специално на варненската авиационна история, нейният начален етап е всъщност твърде незадоволително проучен. В значителна степен това се дължи и на факта, че слабо е изследвана и ранната (до 1912 г.) история на българската авиация. Тук предлагам както неизвестни досега сведения за нея, така и критичен прочит на версии, приети безкритично от години в историческата литература.......Прочети още

 
 

Исторически календар

15.10.2023, 09:00

На 15 октомври 1912 г. се осъществява първото бойно кръщение на българското въздухоплаване. В 9.00 ч. балонът „София-1” с командир капитан Йордан Казанджиев извършва въздушно наблюдение над Одрин.
При издигането на балона на следващия ден капитан Йордан Казанджиев разкрива позициите на турските войски, опитващи се да преминат в настъпление в посока с. Кемал. В резултат на разузнаването, бойците от 34-ти полк, 5-та и 6-та артилерия разбиват турските сили. За отлично изпълнената задача, капитан Йордан Казанджиев е представен за награждаване.

Александър Атанасов Чирпанлиев е роден на 24 юни 1908 г. в село Шипка, Казанлъшко. Завършва педагогическото училище в град Казанлък. През 1927 г. е приет в Аеропланното училище в Казанлък. През 1928 г. той и още 29 курсисти са изпратени да учат в Школа за запасни офицери (ШЗО) в София. Това е първият випуск на летци-пилоти от ШЗО. Същата година е произведен в чин „фелдфебел-школник“ и се връща в Казанлък, за да продължи летателната си подготовка. Присвоена му е длъжността „военен пилот-авиатор“.
Поради политически причини е уволнен заедно с целия си випуск от армията и от 1931 г. до 1935 г. е учител в село Велковци, Брезнишко. През 1935 г. випускът е възстановен и Александър Чирпанлиев е разпределен в Пловдив, а след това отново изпратен в ШЗО-София. На 9 ноември 1936 г. е назначен във Втора летателна част – Пловдив. Участва в Царските маневри през 1937 г. През 1938 г. е преместен в Казанлък, където става офицерски кандидат и инструктор-летец при Въздушните школи на Въздушните на Н. В. войски.
В началото на октомври 1939 г. е командирован в Германия за доставката на самолети Летов-Шмолик-328 „Врана“. На път за България, на 15 октомври 1939 г., малко преди Виена самолетите попадат в условия на гъста мъгла, където машината на Александър Чирпанлиев се сблъсква с друг Летов-Шмолик и се разбива, а той самият загива.
Четири дни по-късно командването на Луфтвафе в Германия провежда тържествена траурна церемония с отдаване на военни почести.

През р. Брегалница, 21 октомври 1944 г.От 15 октомври до 14 ноември 1944 година Четвърта армия провежда Брегалнишко – Струмишката настъпателна операция. В състав от 5-а и 7-а пехотна дивизия и 2-ра конна бригада, армията под командването на генерал-майор Боян Урумов, настъпва по Горноджумайско – Велешкото оператив¬но направление за нанасяне на осигуряващ удар. Задачата на войските е да овладеят района на Щип и като преградят направленията Струмица – Пехчево и Щип – Кратово да осигурят левия фланг на Българската армия.
Като сломяват една след друга противниковите съпротиви те освобождават градовете Кочани, Струмица, Ново село, Радовиш, Валандово, Щип, и преследват оттеглящия се към долината на р. Вардар противник. На 10 ноември е овладян Велес. На 13 ноември конно-разузнавателният взвод на 5-и пехотен полк влиза в Скопие.
В бойните действия загиват 669 български офицери, подофицери и войници.

 
 

 

Румънски войници подсилиха мироопазващата мисия на НАТО в Косово

14.10.2023, 20:41

НАТО съобщи днес, че над 130 войници от Румъния са подсилили мироопазващата мисия на алианса в Косово (КейФОР) след най-сериозното насилие в Северно Косово от години, предаде Ройтерс.
Северноатлантическият алианс разреши изпращането на допълнителни сили в Косово в края на септември, след като сблъсъци между полицията и въоръжени сърби, които се барикадираха в манастир, превърнаха едно спокойно село в Северно Косово в бойно поле на 24 септември. При избухналото насилие загина един косовски полицаи и трима от нападателите.
НАТО не уточни тогава колко войници ще бъдат добавени и от кои страни.
Алиансът заяви в съобщение, че 200 британски войници са били разположени по-рано този месец и че войниците от Румъния са пристигнали в петък.
Мисията КейФОР, която функционира от 1999 г., включва над 4500 войници от 27 страни, отбелязва агенцията.
Източник: bta.bg

 

Франция мобилизира 7000 войници за допълнителни патрули след ислямистко нападение

14.10.2023, 11:54

Френският президент Еманюел Макрон нареди да бъдат мобилизирани 7000 войници за увеличаване на броя на служителите, извършващи патрули за гарантиране на сигурността, съобщиха днес от кабинета му, предаде Ройтерс.
Това се случва ден след като учител беше намушкан с нож при нападение от ислямист.
Вчера Франция беше поставена в най-висока степен на тревога за терористична заплаха, след като 20-годишен мъж намушка смъртоносно с нож учител и рани тежко други двама души при нападение в училище в град Арас в Северна Франция.
Кабинетът на Макрон заяви, че войниците ще бъдат мобилизирани от понеделник вечерта до второ нареждане като част от текущите мерки, при които има редовни патрули в центровете на големите градове и туристически обекти.
Предупреждението за сигурност идва в момент, когато Франция е домакин на Световната купа по ръгби и се подготвя да се изправи срещу Южна Африка днес вечерта в мача на четвъртфинала.
Франция е била мишена на редица ислямистки атаки като най-тежкото от тях беше едновременното нападение на въоръжени и атентатори самоубийци в  развлекателни заведения и кафенета в Париж през ноември 2015 г.
Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен заяви вчера, че нападението в Арас е свързано със събитията в Близкия изток, където Израел провежда военна офанзива, за да унищожи “Хамас” след смъртоносното нахлуване на негови бойци в еврейската държава миналата събота.
Източник: bta.bg

 
 

Исторически календар

14.10.2023, 11:45

На 14 октомври 1859 година в Самоков е роден генерал-майор Христо Петрунов (1859 – 1939).
Завършва Во
енното училище в София (1879) и Офицерската кавалерийска школа в Санкт Петербург (1884). Служи в 1-ва софийска конна сотня (1879), като адютант-ковчежник в Конвоя на княз Александър І (1880) и ескадронен командир в 1-ви конен полк (1885).
По време на Сръбско-българската война (1885) командва 1-ви конен полк, с който се сражава при Цариброд и Пирот. След войната е назначен за почетен флигел-адютант на княз Фердинанд І (1888 – 1890) и зачислен завинаги в списъците на 1-ви конен полк. През 1890 г. става първият инспектор на Конницата в българската войска. От 1892 г. поема командването на Кавалерийската дивизия.
В Първата балканска война (1912 – 1913) е заместник-инспектор на Конницата, а във Втората балканска война (1913) – командир на Македонската полева подвижна конница, с която воюва при Пирот и Ниш срещу сръбските войски.
През Първата световна война (1915 – 1918) командва 3-та дивизионна област (1916).

На 14 октомври 1895 година в Банско е роден полковник Димитър Младенов (1895 – 1951).
Завършва Военното училище в София (1916) и до края на Първата световна война (1915 – 1918) се сражава на Южния фронт в състава на 3-ти гаубичен артилерийски полк. След войната служи в 7-и артилерийски полк. От 1928 до 1933 г. командва батарея в 4-ти артилерийски полк и в Артилерийската школа, след което заема длъжностите завеждащ учебната част на Артилерийската школа (1934), командир на артилерийско отделение в Артилерийската школа (1934 – 1935), командир на 2-ро конно артилерийско отделение (1935), командир на 1-ви дивизионен артилерийски полк (1940). През 1942 г. поема командването на 15-и дивизионен артилерийски полк, а от 5 септември 1944 г. – на 15-а пехотна охридска дивизия в състава на 5-а армия във Вардарска Македония. Организира оттеглянето на дивизията в довоенните граници като проявява изключителна лична храброст и командни качества. Запазва от обезоръжаване и обкръжение войските на Прилепския гарнизон, които от 9 до 23 септември 1944 г. водят упорита отбрана срещу германските части.
Участва във войната срещу Германия като началник на Артилерийския отдел при Щаба на 4-та армия. В края на декември 1947 г. излиза в запаса. На 17 юли 1948 г. е арестуван и изпратен в лагера Куциян, а по-късно – в Белене, където умира на 20 юни 1951 г. През 1992 г. е реабилитиран. Награден с военен орден „За храброст“ ІV степен 1 клас.

 
 

Бабий Яр - конвейерът на смъртта край Киев

14.10.2023, 11:40

За два дни - на 29 и 30 септември 1941 година - в покрайнините на Киев са разстреляни 33 771 души. Сред тях е имало евреи, роми, съветски военнопленници, партизани. Но броят на евреите е бил най-голям – над 30 000 души. Разстрелите в Бабий Яр са една от най-масовите екзекуции на хора през Втората световна война.
До войната в Киев са живеели около 50 000 евреи. След началото на военните действия много от тях бягат на изток – към вътрешността на СССР, други заминават на фронта, а най-голямата част от тях, която остава в града, по-късно е унищожена.
Ловът на евреи започва веднага след като нацистите превземат Киев – залавят ги по улиците и в къщите и ги избиват на място. През септември 1941 из целия град били разлепени обяви, че на 29 септември всички евреи са задължени да се явят на определено място, като носят със себе си документи, ценности и топли дрехи. Всяко неподчинение щяло да се наказва с незабавен разстрел.......Прочети още

 
 

76 години от преминаването на звуковата бариера

14.10.2023, 11:30

Точно преди 76 години, на 14 октомври 1947 г., капитан Чарлз „Чък” Йегър прави първото документирано преминаване на звуковата бариера и осъществява свръхзвуков полет с изпитателния ракетоплан Bell X-1.
Ракетоплана X-1 (в началото има означението XS-1) полита за първи път през януари 1946 г. и основната му цел е изпитания на полети с много висока скорост. След юли 1947 г. апаратът е задействан за изпитания под шапката на NACA (предшественика на NASA), a 24-годишният ас от Втората световна война Чък Йегър е избран да пилотира.
На 14 октомври 1947 г. Йегър сяда в кабината на X-1 (борден номер 46-062 и име „Glamorous Glennis”), който е закачен под модифициран бомбардировач B-29, който ги издига на голяма височина и след това пуска. Йегър задейства ракетния двигател на самолета си и над пресъхналото езеро Роджърс в пустинята Мохаве, той достига скорост от M 1,07 (съответстваща на около 1300 km/h) в хоризонтален полет на височина от 13 700 m. След това Йегър приземява ракетоплана на пресъхналото езеро.
Полетът е добре документиран, но остава в тайна. Чак през декември същата година американските медии съобщават за него, но минава още близо година преди ВВС на САЩ и NACA да признаят официално за свръхзвуковия полет. - (видео)
Йегър вероятно не е първия човек, който преминава звуковата бариера. Има множество съобщения, че и други летци са преминавали звуковата бариера, но това е ставало в пикиране и тези случаи не са добре документирани, а някои от тях са приключвали и с катастрофи.

 

 

Нов командир на военно формирование 34630 – Божурище

13.10.2023, 23:00

Днес се проведе тържествена церемония по сдаване и приемане на длъжността „Командир” на военно формирование 34630 – Божурище от състава на Първа зенитно-ракетна база. Със заповед на началника на отбраната досегашният командир на формированието подполковник Русалин Иванов е преназначен за по - нататъшно изпълнение на службата във Военна академия „Г. С. Раковски“ – София. За негов приемник със заповед на командира на Военновъздушните сили е назначен и повишен в звание подполковник Руси Русев, досегашен старши помощник-началник на отделение „Зенитно-ракетна техника” в управлението на Първа зенитно-ракетна база. На церемонията присъстваха командирът на базата полковник Цветелин Цонев и комисия от управлението й.
В знак на благодарност за добрата съвместна служба командирът на базата връчи на подполковник Иванов награден плакет и му пожела много здраве и успехи в новото начинание. От името на личния състав началникът на щаба на военно формирование 34630 майор Петър Манолов подари на досегашния командир гравиран часовник и фотопано с посвещение за спомен.
Подполковник Руси Русев започва службата си в ЗРВ през 2001 г. След като завършва военното училище в Шумен, като лейтенант е разпределен във военно формирование 34630. Там преминава през всички основни командни длъжности до началник на група за техническо обслужване на зенитни управляеми ракети. Впоследствие е назначен в управлението на Първа зенитно-ракетна база. Завършил е Военна академия „Г. С. Раковски“.
Полковник Цонев поздрави новия командир и във връзка с новата длъжност и повишаването в звание му връчи подполковнишки пагони: „Днес, когато официално поемате командването на вече Вашия дивизион, господин подполковник, е и рождения Ви ден. Вярвам, че това съвпадение ще Ви е на късмет. Честито и много професионални и лични успехи!“
Личният състав на военно формирование 34630 посрещна подполковник Русев в духа на българската традиция с питка и мед. И за да са повече сладките моменти в съвместната им служба тържеството по посрещането му започна с разрязване на торта с логото на дивизиона, съобщават от формированието.

 

Празнува 29-ти механизиран батальон – Шумен

13.10.2023, 16:15

Днес наследникът на славния 7-ми пехотен Преславски полк – 29-ти механизиран батальон – Шумен, от състава на 5-то бригадно командване – Плевен, отбеляза своя празник – 139 години от създаването си, съобщава КСВ.
Началото на празника беше дадено с поход на командването и личният състав на батальона от парк ,,Кьошкове” до „Стария град”.
Тържествената церемония по повод празника започна с приемане на строя на батальона от заместник – командира по логистичното осигуряване на 5-то бригадно командване подполковник Ивайло Тихов. Бяха прочетени поздравителни адреси от името на Командира на Сухопътните войски генерал – майор Деян Дешков, командира на 5-то бригадно командване полковник Иван Вълев и от командири на формирования от състава на Сухопътните войски.
В приветственото си слово заместник - началникът на щаба на батальона капитан Ангел Узунов припомни за славните битки за свободата и независимостта на Родината, за освобождението и обединението на Отечеството ни, водени от предците на 29-ти механизиран батальон и, че „Всички военнослужещи и цивилни служители заслужено можете да се гордеете, че сте наследници на славния 7-ми пехотен Преславски полк“.
По повод празника на батальона от името на командира на 5-то бригадно командване и от временно изпълняващия длъжността командир на 29-ти механизиран батальон майор Ерхан Сюлейман бяха наградени военнослужещи и цивилни служители.
Празничния ден продължи с провеждането на спортни игри между формированията на батальона и награждаване на отборите заели призовите места
Източник: https://otbrana.com/

 

Първите курсанти-военни лекари ще получат офицерски пагони на церемония във ВМА

13.10.2023, 14:25

На 14.10.2023 г. (събота), от 10.00 часа във Военномедицинска академия (ВМА) ще се проведе тържествен акт по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от Випуск-2023 „Васил Левски“ – специализация „Медицинско осигуряване на Въоръжените сили“ на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“.
В звание „лейтенант“ ще бъдат произведени 17 младежи и девойки от първия випуск военни лекари, завършили пълния 6-годишен курс на обучение в специализация „Медицинско осигуряване на Въоръжените сили“ по тристранната програма на ВМА, ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” и МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов“.
На събитието са поканени да присъстват президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България, министърът на отбраната, министърът на здравеопазването, министърът на образованието, началникът на отбраната, представители на военни структури и други официални гости.
Проектът „Военен лекар” стартира през 2017 г.
Обучението по специалност „Медицина” в МУ-Варна отговаря на най-високите национални и международни стандарти, а във Военноморското училище курсантите ще усвоят управление на катер и яхта, водолазни умения, както и оцеляване в разнообразни условия. Студентите ще имат възможност да управляват виртуални кораби на най-модерните симулатори в Европа и да контактуват с курсанти от целия свят.
В последните 3 години от обучението акцент е военномедицинската подготовка, а фокусът е върху: организация на медицинското обслужване, превантивна военна медицина; военномедицинско снабдяване; военномедицинско управление; военномедицинска експертиза; военна хирургия; военна токсикология и други.
След като завършат, новите военни лекари ще имат възможност да специализират във ВМА, а техни учители ще бъдат доценти и професори на световно ниво. Сред приоритетните за военните лекари специалности са хирургия; ортопедия и травматология; анестезиология и интензивно лечение; психиатрия; пластична хирургия и изгаряния; вирусология; спешна медицина; инфекционни заболявания; епидемиология.
Източник: ВМА

 

Влязоха в сила промени в наредбата за допълнителните възнаграждания на военнослужещите

13.10.2023, 12:49

В днешния брой на Държавен вестник са публикувани измененията в Наредбата за условията, размерите и реда за изплащане на допълнителни възнаграждения за специфични условия при изпълнение на военната служба на военнослужещите и за специфични условия на труд на цивилните служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Те влизат в сила от днес. С тях отпадат ограниченията при изплащане на някои допълнителни възнаграждения на военнослужещи.
Съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили, допълнителни  възнаграждения с постоянен характер са тези, които „се изплащат ежемесечно заедно с основното месечно възнаграждение за постоянно съществуващи фактори, утежняващи условията за изпълнение на военната служба за заеманата длъжност“.
Промяната е в интерес на военнослужещите, изпълняващи военна служба на длъжности в многонационално формирование на територията на страната "Бойна група за изпълнение на дейности по усилена бдителност на Алианса“, които всеки месец ще получават допълнително 600 лв. На същия принцип, но по 300 лв., нараства месечният доход на военнослужещи и цивилни служители в Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия като международна военна организация на територията на страната, в Щабния елемент за интегриране сили на НАТО, като многонационално военно формирование на територията на страната и в Националния мобилен модул по КИС, което е военно формирование от командната структура на НАТО на територията на страната, Сега, при непълен работен месец, тези допълнителни възнаграждения се изплащат пропорционално на отработените дни.
Въвеждат се еднакви базисни ограничаващи условия, приложими към всички допълнителни възнаграждения, определени по реда на наредбата. Тук промяната е, че ще се изплащат допълнителни възнаграждения при ползване на отпуск за гледане на болен член от семейството.  Отпадат и ограниченията за изплащане на допълнителни  възнаграждения за времето на курсовете, с цел повишаване на мотивацията  на военнослужещите и цивилните служители за придобиване на по-висока  квалификация.
(Промените на ttps://dv.parliament.bg/)

 
 
 
 
 
 
 
 

 

Държавният глава проведе среща преди празника с курсанти от ВВВУ „Георги Бенковски“

12.10.2023, 22:18

Българските военновъздушни сили са носители на гордостта на нацията и младите хора, избрали професионална реализация в бойната ни авиация, са призвани да пазят и утвърждават нейната чест и слава. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща в президентската институция с курсанти от Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ по повод предстоящия на 16 октомври Празник на авиацията и Българските военновъздушни сили.
Пред курсантите държавният глава припомни славната история на българската военна авиация, белязана от всеотдаен труд, храброст и героизъм на поколения пилоти, инженерно-технически и осигуряващ състав. Заедно със силните авиационни традиции президентът Радев подчерта и необходимостта от непрекъснато развитие и технологична модернизация на въоръжените ни сили като важно условие за отстояването на нашия въздушен суверенитет и национална независимост.
Повишаването на мотивацията на младите хора за професионална реализация в бойната авиация е от ключово значение за развитието на  Военновъздушни сили, подчерта още държавният глава. Авиационната професията изисква усвояването на много знания и умения и е изпълнена с много трудности и предизвикателства, но и с големи възможности за развитие, посочи Румен Радев пред курсантите. По думите му именно те ще имат честта да станат свидетели на така необходимата технологична революция, при която с придобиването на новите изтребители F-16 ще навлязат и нови технологии на оборудване и информационно осигуряване.
„Професията на офицер от Военновъздушни сили е дисциплина, много знания, но и свобода в инициативата“, изтъкна президентът Радев пред курсантите и допълни, че успехът ще бъде с тези, които използват натрупаните знания и умения като възможност за непрекъснато професионално и личностно развитие и усъвършенстване. Държавният глава пожела на курсантите успешно завършване на ВВВУ „Г. Бенковски“ и изрази увереност, че с вливането си в строя те ще дадат своя принос за бъдещите успехи и славата на Българските военновъздушни сили.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

Започва национално военноморско учение „Бриз-2023” с международно участие

12.10.2023, 21:48

Националното военноморско учение „Бриз – 2023“, отворено за участие на чуждестранни военноморски сили ще се проведе в периода 13 – 22 октомври 2023 година. Учението се провежда от българските Военноморски сили в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Република България и в предварително обявени райони. В него участват военни кораби, авиация, личен състав, сили и средства от военноморските сили на България, Албания Белгия, Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Франция, Военноморското командване на НАТО, Командването за специални операции в Европа SOCEUR, Тренировъчният център на НАТО по морски възпиращи операции (NMIOTC), Щабният елемент за интеграция на силите на НАТО в България NFIU, Съвместното командване на силите, Сухопътните войски, Военновъздушните сили и ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.
Основната цел на учението е да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите страни, чрез изпълнение на съвместни задачи и водене на широк спектър от бойни действия на море в операция за осигуряване на морската сигурност в региона.
Двадесет и седмото учение „Бриз“ през тази година продължава традицията от предишните си издания да се усъвършенства междуведомственото сътрудничество в многонационална среда, с активното участие на 4 министерства, 27 държавни организации, правителствени и неправителствени организации, доброволчески сдружения и ведомства.
Планирането на учението се извърши под ръководството на командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, който е и общ ръководител на „Бриз – 2023“. Офицер, провеждащ учението и директор на учението е флотилен адмирал Георги Пенев – заместник-командир на Военноморските сили. Началник на Щаба на ръководството на учението е капитан І ранг Ваньо Мусински – началник на Щаба на Военноморските сили. Командир на многонационалното корабно оперативно съединение е флотилен адмирал Велко Велков – командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби.
Източник: mod.bg

 

Турция провежда изпитания на безпилотен катер-камикадзе

12.10.2023, 21:08

Турските военноморски сили на 4 октомври са провели успешно изпитание на противокорабния безекипажен катер камикадзе „Албатрос“. Това съобщи министерството на националната отбрана на Турция, цитирано от турските медии.
Катерът камикадзе е разработен от турската военна компания „Аселсан“ .
„Албатрос“ бе тестван в района на средиземноморския град Мерсин. В рамките на изпитанията катерът, който може да се движи със сравнително висока скорост като част от група от осем такива апарата, порази кораб-мишена. Катерът камикадзе е оборудван с боеприпаси, произведени от турската компания „Рокетсан“.
Когато удари 22-метровата цел, той се взриви. Корабът-мишена потъна в рамките на няколко минути, посочиха от министерството на отбраната.
„Албатрос“ е оборудван с дизелов двигател и е способен да работи самостоятелно в продължение на 10 часа на разстояние до около 200 морски мили. Той тежи два тона и е с дължина 7,2 метра и широчина 2 метра. Може да достига скорост до около 35 kn. Предназначен е за разузнавателни дейности, патрулиране, пазене на пристанища и поразяване на цели самостоятелно или като част от група. - (видео)
Източник: https://www.maritime.bg/

 

Началникът израелската армия призна за провали на военните след нападенията на Хамас

12.10.2023, 20:38

Началникът на ГЩ на израелската армия генерал-лейтенант Херци Халеви призна провалите на военните след нападенията на бойците на "Хамас" в края на миналата седмица, предаде ДПА.
"Израелските сили за отбрана (ИСО) са отговорни за сигурността на страната и гражданите, а в събота сутринта ние не изпълнихме тази си отговорност", каза той и призова след войната да бъде направена оценка на допуснатите грешки.
Избиването на жени и деца е безчовечен акт, добави Халеви в първото си публично изказване след нападенията.
"ИСО воюват безмилостно срещу терористите, които извършиха невъобразими действия", посочи генералът и добави, че армията ги убива и унищожава терористичната инфраструктура в Газа.
"Ще направим всичко възможно да върнем отвлечените у дома", заяви Халеви за най-малко 150-те души, похитени и отведени в Газа.
В събота бойци на "Хамас" нападнаха Израел и, както самият Израел посочи, предизвикаха най-голямото кръвопролитие в историята на държавата. Израел отговори с масирани въздушни удари по гъсто населения крайбрежен анклав Газа.
Всяка една от двете страни е дала досега по над 1200 жертви.
Нападенията завариха Израел неподготвен въпреки репутацията на армията и службите му.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Направена е оценка на готовността на „Авионамс“ да поддържа новите самолети Ф-16

12.10.2023, 19:49

Има шест проекта по Рамковото  споразумение между с американската компания Локхийд Мартин от 2019 г., относно програма за индустриално сътрудничество по договора за придобиване на самолетите F-16 блок 70, каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов. Три  се управляват от нашето министерство и имаме напредък по тях, каза още той. Направена е оценка на „Авионамс“, който  ще изпълнява определена техническа поддръжка по изтребителите. Имало проверка от Локхийд Мартин, подготвено е споразумение за подписване.
По изпълнението на Рамковото споразумение, което бе прието от 44-ото Народно събрание на 19 юли 2019 г. и публикувано в Държавен вестник на 29 юли същата година, бе днешното  заседание на Комисията по отбрана по инициатива на председателя й Христо Гаджев. В  него участваха още заместник-министрите на отбраната Станимир Георгиев и Атанас Запрянов, както и представители на Министерството на иновациите и растежа, което след разделянето на икономическото министерство на две поема отговорността за индустриалното сътрудничество. Министерството на отбраната има ангажимент към шестия проект, който предвижда изграждане на Национален център за подготовка на специалисти в района на Висшето военновъздушно училище. Има подписан меморандум с Локхийд Мартин, обучени са преподаватели, проектът се изпълнява, каза заместник-министър Георгиев. Очаква се да пристигне и тренажьор за подготовка.
Целта на индустриалното сътрудничество е поддръжката на самолетите в България, посочи заместник-министър Запрянов.  Той обясни, че по този начин се получава евтино технология, за която при други условия се плаща най-малко десет пъти повече. От МО очакват чрез индустриалното сътрудничество да се доставят повече тренажори за обучение, както и да се реализира проект за безпилотни средства за армията.
Министър Богданов пое инициативата до 15 ноември да изпрати в комисията предложения и стъпки, както по шестте проекта към индустриално сътрудничество в бъдеще, което би могло да бъде не само по отношение на военна техника. Въпреки забавянето да този момент няма нанесени щети на държавата, каза той. Предвижда се в края на ноември комисията да има второ подобно заседание по изпълнение на рамковото споразумение по инициатива на заместник-председателя й Джейхан Ибрямов..
За какво споразумение става дума?
С Решение № 399 от 10 юли 2019 г. Министерският съвет упълномощава министъра на икономиката да проведе преговори и да сключи Рамково споразумение между Министерството на икономиката на Република България и американската компания Локхийд Мартин, относно програма за промишлено сътрудничество F-16 блок 70. Министърът на икономиката е провел преговорите и споразумението е подписано на 11 и 12 юли, съответно във Вашингтон и София. То е сключено във връзка с приетия от Народното събрание актуализиран Проект за инвестиционен разход (ПИР) „Придобиване на нов тип боен самолет” и заложеното изискване за осъществяване на индустриално сътрудничество във връзка с изпълнение на проекта. В раздел 8 „Индустриално сътрудничество” от ПИР е посочено, че индустриалното сътрудничество цели увеличаване на способностите (или създаване на нови такива) на българската индустрия в областта на отбраната и сигурността за гарантиране на стратегическите интереси на Република България. Изисква се всеки потенциален доставчик да предложи проекти за индустриално сътрудничество в три области.
Това са изграждане на национални способности за логистична поддръжка на самолетите на междинно ниво на експлоатация; дългосрочно коопериране с българската индустрия с цел развиване на индустриални и технологични способности в Република България и изграждане на способности в областта на сигурността и отбраната. Подчертано е, че най-важната от трите области е изграждането на национални способности за логистична поддръжка на самолетите на междинно ниво на експлоатация. Целта е постигане на максимално възможното ниво (от икономическа и технологична гледна точка) на независимост при оперирането и поддръжката на самолетите в Република България.
С дългосрочното коопериране с българската индустрия се цели изграждане на способности и даване на достъп на българската отбранителна индустрия до световните пазари, свързани с производството и поддръжката на продукти в областта на сигурността и отбраната. В мотивите към законопроекта е записано, че изграждането на способности в областта на сигурността и отбраната може да включва проекти, свързани с трансфер на технологии за производство на безпилотни летателни апарати, системи за граничен контрол, видеонаблюдение и др.
https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Колко дълго Америка може да бъде арсенал на света?

12.10.2023, 13:52

САЩ не биха могли да подкрепят две големи войни, докато се подготвят за евентуална трета такава. Това е трудна, наистина неизбежна реалност, която става все по-очевидна с всеки изминал час, предупреждава журналистът на американския телевизионен канал CNN Дейвид Анделман.
Военно-промишлената база на Америка вече е "разтегната“ от продължаващата война в Украйна, която Русия изглежда готова да продължи за неопределено време. Но още преди началото на конфликта през февруари 2022 година вече се повдигаха въпроси дали твърденията, че САЩ са суперсила, не са преувеличени......Прочети още

 
 

Шойгу: Броят на тежките транспортни самолети Ан-124 в Русия трябва да бъде удвоен до 2025 г.

12.10.2023, 09:24

Министърът на отбраната на Русия армейски генерал Сергей Шойгу проведе в Уляновск среща с ръководството на Обединената авиостроителна корпорация по въпросите на увеличаването на възможностите на военнотранспортната авиация. Това казаха от руското министерство на отбраната, съобщават руски медии.
Министърът провери изпълнението на държавната отбранителна поръчка в предприятието ПАО Ил-Авиастар, инспектира производството на самолет Ил-76МД-90А и ремонта на Ан-124-100. Както уточни военното ведомство, след резултатите от работата в предприятието Шойгу проведе среща, на която участниците разгледаха състоянието и перспективите за развитие на ВТА.
"Днес ще разгледаме въпроси, които са изключително важни за днешния ден - състоянието и разширяването на възможностите на военнотранспортната авиация. Като се има предвид специалната военна операция, натовареността на военнотранспортната авиация действително се увеличи няколко пъти, надхвърлихме натовареност, която беше във военнотранспортната авиация в най-напрегнатите времена на Съветския съюз почти два пъти“, отбеляза руският министър на отбраната на срещата.
Шойгу посочи необходимостта от увеличаване на флота от самолети на военната авиация на Руската федерация поради най-новата модификация на Ил-76.
"Второ, ние трябва да увеличим този флот, като получим нови машини, които са най-новата модификация на Ил-76, която разгледахме днес и която вече имаме на въоръжение. Те, разбира се, показват отлични бойни характеристики, но там Има и възможности за продължаване на усъвършенстването на тези машини, за увеличаване на техния обхват и товароносимост“, каза още  Шойгу.
Според Шойгу броят на тежките транспортни самолети Ан-124 в Русия трябва да бъде удвоен до 2025 г. - (видео)
„Освен това днес трябва да вземем решения и да разгледаме всички въпроси по тежките транспортни самолети Ан-124. До 2025 г. трябва да удвоим техния брой поради факта, че сега имаме двигатели, имаме възможностите и капацитета за модернизация на тези самолети ”, заяви Шойгу.
Ан-124 "Руслан" е тежък турбореактивен транспортен самолет за дълги разстояния. Проектиран да доставя войски с военна техника и оръжия от дълбокия тил до театрите на военни операции, да подсилва десантните сили с тежка военна техника и да транспортира тежки и обемисти товари.
Ил-76МД-90А - модернизация на Ил-76МД с двигатели ПС-90А-76, осигуряващи по-нисък (10%) разход на гориво, увеличен обхват на полета на самолета до 5 хиляди км с полезен товар 52 тона, както и разширен обсег транспортна и десантна техника, оборудване и въоръжение. Самолетът е създаден от домашни компоненти. Новият Ил-76МД-90А има подобрени основни характеристики в сравнение с предишните версии. По-специално, обхватът на полета и транспортираният товар са увеличени. Освен това са подобрени точността на навигацията и кацането на самолета, както и качеството на радиокомуникациите.
Източник: https://trud.bg/

 

Турция ще работи с Румъния и България срещу заплахата от плаващи мини в Черно море

12.10.2023, 09:17

Турция, Румъния и България ще работят заедно срещу заплахата от плаващи мини в Черно море, възникнала в резултат на войната между Русия и Украйна, съобщи турското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.
Министерството не съобщи подробности за това как ще се справи с проблема с плаващите мини. В мрежата "Екс" ведомството обяви, че трите държави са обсъдили въпроса на срещата на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел.
Миналата седмица британското правителство каза, че Русия може да използва морски мини, за да атакува граждански кораби в Черно море, включително като ги поставя на подхода към украинските пристанища. Украйна и Русия се обвиняват взаимно, че залагат мини в украинското крайбрежие.
През април 2022 г. Турция, Румъния и България, заедно с Грузия, Полша и Украйна, обсъдиха разчистването на плаващите мини.
Турция работи също с ООН, Украйна и Русия за съживяване на т. нар. Черноморска зърнена инициатива, от която по-рано тази година Москва се оттегли.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Исторически календар - 12 октомври 1884 година

12.10.2023, 08:51

Подполковник Константин Дончев, командир на 1-ви пехотен полк, Страцин, октомври 1944 г.На тази дата е формиран е 1-ви пехотен софийски полк. С въвеждането на полковата организация в българската войска от състава на 1-ва пехотна софийска дружина, 5-а пехотна тетевенска дружина и 6-а пехотна плевенска дружина е създаден 1-ви пехотен софийски полк. Заради устремеността и подвизите му народът го нарича „железен“. Неговите войници, водени от храбри подофицери и офицери, воюват за братята си българи в Тракия, Македония и Добруджа, изписвайки с кръв, любов и героизъм новата история на България.
През Сръбско-българската война (1885) полкът с командир капитан Христо Попов се сражава срещу Моравската и Дринската дивизия в боевете при Алдомировци, Гургулят, Бански дол, Зли дол и Пирот. За проявена храброст полковото знаме е наградено с Възпоменателен медал за Сръбско-българската война.
В Балканските войни (1912 – 1913) Софийци под командването на полковник Иван Мотикаров воюват при Гечкенли, Селиолу, Люлебургаз, Бунархисар, Чаталджа, Кадъкьой, Градоман, вр. Бубляк и по долината на р. Струма. В ожесточените и кръвопролитни боеве загиват геройски капитан Тодор Ночев, капитан Васил Гужгулов, капитан Лазар Пенев, поручик Иван Атанасов, поручик Александър Митев и много други. По време на Първата световна война (1915 – 1918) полкът, командван от полковник Георги Долапчиев (1915 – 1916) и полковник Велизар Лазаров (1916 – 1918), води успешни бойни действия в долините на реките Нишава и Българска Морава (1915), сражава се на Добруджанския фронт при Тутракан, Кубадин, р. Серет (1916) и в отбранителните действия на Южния фронт край Битоля, Ресен и кота 1248 (1917 – 1918). За героизма и себеотрицанието на полка знамето му е удостоено с лентата на войнишкия знак на І степен на ордена „За храброст“.
В заключителния етап на Втората световна война воюва при Страцин, Крива паланка и Куманово (1944). В сражението при Страцин полкът попада в обкръжение и се отбранява героично в продължение на една седмица. На третия ден от боевете командирът на полка подполковник Константин Дончев съобщава в щаба на 1-ва дивизия: „Полкът е атакуван от три страни. Нямам нито един снаряд за отделението и нито една мина за минохвъргачките. Духът е висок. Ще задържим позицията“. Записал славни страници в своята история 1-ви пехотен софийски полк остава в паметта на поколенията с героизма и жертвоготовността на войниците и офицерите си в името на България.
Марш на 3-ти пехотен бдински полк край с. Цапари, Битолско, 1917 г.На същата дата е формиран и 3-ти пехотен бдински полк. Създаден с указ № 41 на княз Александър І от състава на 7-а ломска, 9-а берковска и 15-а свищовска пехотна дружина, полкът прославя името си във войните за национално обединение.
Негов първи командир е руският офицер подполковник Маслов, а от 21 септември 1885 г. – капитан Марин Маринов.
През Сръбско-българската война (1885) влиза в състава на Трънския отряд от Западния корпус и се сражава при Врабча (3 ноември), Сливница (5 – 7 ноември) и Три уши (7 ноември), където капитан Маринов е тежко ранен и по-късно умира. За проявения от Бдинци героизъм полковото знаме е наградено през 1891 г. с Възпоменателен медал за Сръбско-българската война.
По време на Първата балканска война (1912 – 1913) полкът воюва при Лозенград (9 – 11 октомври), Люлебургаз – Бунархисар (15 – 19 октомври) и Чаталджа (4 – 5 ноември), където загива командирът полковник Георги Тенев.
През Първата световна война (1915 – 1918) Бдинци се сражават в Моравската (1 – 25 октомври) и Косовската операция (1 – 24 ноември 1915), водят боеве на Южния фронт в Баба планина и при Червената стена. След подписване на Солунското примирие (29 септември 1918) 3-ти пехотен полк остава в заложничество, а бойното му знаме е спасено от плен благодарение на командира полковник Минчо Сотиров и знаменосеца подофицер Ангел Петров. През декември 1920 г. полкът е реорганизират в дружина. На 31 октомври 1926 г. знамето е наградено с „Гривна за спасяване“, а спасителите му – със „Знак за спасяване на знаме“.
Трети бдински пехотен полк е формиран отново през 1928 г., но до 1935 г. продължава да носи явното наименование „дружина“. На 3 октомври 1937 г., по време на маневрите край Попово, Бдинци се прощават със старото си бойно знаме, водило ги по прашните и кървави пътища на четири войни, и получават новото си бойно знаме.
През Втората световна война 3-ти пехотен полк е на Прикриващия фронт (1940 – 1941) и в състава на 5-а армия в Македония (1941 – 1942). От септември 1944 г. се включва във Видинския отряд и с 22-ри и 23-ти граничен участък отбранява граничната линия северно от Белоградчик до р. Дунав.

 

 

Екипажи на самолети МиГ-29 изпълниха задачи в условия на радиоелектронни смущения

11.10.2023, 19:57

Тренировката на сили и средства за противовъздушна отбрана за работа в условия на радиоелектронни смущения „RAMSTEIN GUARD BGR 2023” се проведе във въздушното пространство на страната ни, съобщават от Командването на ВВС.
Тя бе ръководена от Центъра за въздушни операции в Торехон, Испания с участието на самолет за създаване на радиоелектронни смущения DA-20 Falcon на DRAKEN Europe, българските изтребители МиГ-29, радиотехнически и зенитно-ракетни формирования от състава на ВВС и СВ.
Основната цел на учебните полети е усъвършенстване на подготовката на летателния състав за изпълнение на задачи в условията на радиоелектронни смущения.
Източник: https://otbrana.com

 

Комисията по отбрана ще пита докъде стигна индустриалното сътрудничество по договора за Ф-16

11.10.2023, 19:53

За утре е насрочено заседание на Комисията по отбрана. Първа точка от предварителния дневен ред е изслушване на министрите на отбраната, икономиката и индустрията и на иновациите и растежа за изпълнение на рамковото споразумение с Локхийд Мартин по индустриалното сътрудничество, относно придобиването на изтребителите Ф-16 блок 70. Преди няколко дни председателят на комисията Христо Гаджев написа във фейсбук, че с разделянето на Министерството на икономиката на две, отговорността за индустриалното сътрудничество е преминала към Министерство на иновациите и растежа.
За какво споразумение става дума?
С Решение № 399 от 10 юли 2019 г. Министерският съвет упълномощава министъра на икономиката да проведе преговори и да сключи Рамково споразумение между Министерството на икономиката на Република България и американската компания Локхийд Мартин, относно програма за промишлено сътрудничество F-16 блок 70. Министърът на икономиката е провел преговорите и споразумението е подписано на 11 и 12 юли, съответно във Вашингтон и София. То е сключено във връзка с приетия от Народното събрание актуализиран Проект за инвестиционен разход (ПИР) „Придобиване на нов тип боен самолет” и заложеното изискване за осъществяване на индустриално сътрудничество във връзка с изпълнение на проекта. В раздел 8 „Индустриално сътрудничество” от ПИР е посочено, че индустриалното сътрудничество цели увеличаване на способностите (или създаване на нови такива) на българската индустрия в областта на отбраната и сигурността за гарантиране на стратегическите интереси на Република България. Изисква се всеки потенциален доставчик да предложи проекти за индустриално сътрудничество в три области.
Това са изграждане на национални способности за логистична поддръжка на самолетите на междинно ниво на експлоатация; дългосрочно коопериране с българската индустрия с цел развиване на индустриални и технологични способности в Република България и изграждане на способности в областта на сигурността и отбраната. Подчертано е, че най-важната от трите области е изграждането на национални способности за логистична поддръжка на самолетите на междинно ниво на експлоатация. Целта е постигане на максимално възможното ниво (от икономическа и технологична гледна точка) на независимост при оперирането и поддръжката на самолетите в Република България.
С дългосрочното коопериране с българската индустрия се цели изграждане на способности и даване на достъп на българската отбранителна индустрия до световните пазари, свързани с производството и поддръжката на продукти в областта на сигурността и отбраната. В мотивите към законопроекта е записано, че изграждането на способности в областта на сигурността и отбраната може да включва проекти, свързани с трансфер на технологии за производство на безпилотни летателни апарати, системи за граничен контрол, видеонаблюдение и др.
Рамковото споразумение е прието от 44-ото Народно събрание на 19 юли 2019 г. и публикувано в Държавен вестник на 29 юли същата година.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Кадрови промени в Сухопътни войски

11.10.2023, 14:03

Снимки: младши сержант Симеон МарковПред целия личен състав на Командването на Сухопътните войски са обявени заповеди на министъра на отбраната и на командира на Сухопътните войски за назначаване на военнослужещи на длъжности и повишаване във военно звание, съобщават от КСВ.
Полковник Атанас Георгиев е назначен за заместник-началник на щаба по ресурсите на Сухопътни войски, подполковник Атанас Лефтеров – за началник на сектор в отдел „Операции“ и повишен във военно звание „полковник“, подполковник Александър Бойков – за главен експерт в отдел „Операции“, майор Георги Василев - за главен експерт в отдел „Планиране“ и повишен във военно звание „подполковник“, майор Пламен Бакалов – за главен експерт в отдел „Подготовка“ и повишен във военно звание „подполковник“, старшина Красимира Доминова - за завеждащ регистратура за класифицирана информация на НАТО и ЕС в отдел „Сигурност на информацията“.
Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков връчи новите пагони на повишените военнослужещи, нагръдния знак на Командването на Сухопътни войски на новодошлите, след което пожела на всички здраве, успех, бързо адаптиране в колектива и бъдещо професионално израстване.
По повод преминаването в запаса на полковник Иван Тенев Иванов – началник на сектор „Сертифициране на формированията“ в отдел „Подготовка“ в КСВ, му пожелаха „На добър път!“ от ръководството и колегите от Сухопътни войски!
В тържествена обстановка, пред личния състав на Командването, началникът на отдел „Личен състав“ полковник Евгени Събев прочете заповед на министъра на отбраната за прекратяване на договора за военна служба и зачисляване в запаса на полковник Иван Иванов.
Полковник Иванов е офицер с богат опит и професионална подготовка. За заслугите му към отбраната на страната и положените усилия по време на службата му в редиците на Българската армия е награждаван многократно с различни предметни и морални награди от министъра на отбраната, началника на отбраната и преките му командири.
Предметна награда „Картина“ му беше връчена от командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, който му пожела дълги години само здраве и едно ново начало, чиято посока ще го води дълго напред, след което му благодари за достойната и вярна служба.
Полковник Иванов целуна бойното знаме и се обърна към своите командири и колеги с думите: „Искам да благодаря на Ръководството и на всички Вас за дългогодишната ни съвместна работа, не губете човешкото в себе си и останете човеци!“, завършва съобщението на КСВ.
Източник: https://otbrana.com/

 

ПАП: Президентът на Полша назначи двама висши военни командири, след като предшествениците им подадоха оставки

11.10.2023, 13:04

Президентът Анджей Дуда назначи нов началник на Генералния щаб и оперативен командир на полските въоръжени сили, след като прие оставките на техните предшественици, предаде полската новинарска агенция ПАП.
Генерал Вислав Кукула беше назначен за началник на Генералния щаб на полските въоръжени сили, а генерал Мачей Клиш – за оперативен командир, на церемония в президентския дворец.
По-рано генерал Кукула беше освободен от поста главен командир на въоръжените сили, а генерал Клиш – от поста командир на силите за териториална отбрана.
Техните предшественици, чиито оставки президентът прие по-рано, а именно генерал Раймунд Анджейчак, началник на Генералния щаб, и генерал Томаш Пьотровски, оперативен командир, връчиха предизвестията си вчера.
Яцек Севера, ръководител на полското Бюро за национална сигурност, заяви на пресконференция, предшестваща назначенията, че оставките на генералите са включени в дневния ред на днешната среща между президента, министър-председателя Матеуш Моравецки и представители на правителството.
Той добави, че както за президента, така и за Бюрото е абсолютно необходимо да се запази приемствеността на командването и ефективността на операциите, като например евакуацията на поляците от Израел, която в момента е в ход.
“Тази операция се координира от Главното командване, така че нейната приемственост не е застрашена по никакъв начин”, каза Севера.
Той допълни, че операциите на всички войски ще продължат под ново ръководство, “защото днес ще има кадрови промени на най-важните командни позиции в полската армия”.
Източник: bta.bg

 

The National Interest: Колко е силна армията на Турция?

11.10.2023, 08:01

Простираща се на два континента, Турция разполага с една от най-силните въоръжени сили в Европа или Азия, коментира американското списание The National Interest.
С численост над 400 хил. души, въоръжените сили на Анкара са разделени на сухопътни сили, военновъздушни сили и флот. Съществуват и спец части, които са под директното командване на генералният щаб на турската армия. Преди години тя представляваше основната преграда пред страните от Варшавският договор, като беше изправена пред войските на България, Румъния и Съветския съюз, които във военно време биха могли да прекосят Тракия и да превземат Босфора.
След разпада на СССР, размера на турските въоръжени сили беше намален, като те освен това бяха механизирани. Турските военновъздушни сили са едни от най-силните в региона, като в състава си включват почти 300 изтребителя Ф-16. Турският флот също е един от най-големите в Източното Средиземноморие и разполага с множество подводници и морски пехотинци на свое разположение.
Голяма част от екипировката на войската е внесена от чужбина, но страната прави опити да създаде своя собствена военна индустрия. Турция разработва танкове и ракети и също така разширява връзките си с външни сили. Турските компании бяха включени в програмата за изтребители Ф-35, а след като страната беше изключена от нея сега се опитват да разработят собствени самолети. Като се има това предвид, Турция разполага с няколко основни оръжия в своя арсенал.
Едно от тях е крилатата ракета „SOM-J”. Тя беше създадена като част от програмата за изтребителите Ф-35 и представлява първата турска крилата ракета, създадена да поразява цели по земя и по море. Тя е създадена, за да бъде използвана от изтребителите Ф-35, но може да бъде прикачена и към Ф-16.
Турция също така разполага и с множество танкове „Леопард 2“, като германската машина е основният боен танк на сухопътните сили. Той разполага с напреднала и дебела броня, 120 мм гладкоцевно оръдие и дизелов двигател с 1500 конски сили. Той е бил разработен за да предостави на силите на ФРГ през студената война надежден танк в случай на съветска инвазия. След края на студената война Турция закупува няколкостотин използвани танкове „Леопард 2“. Те обаче не разполагат с подобренията, които други страни като Швеция, Сингапур и Германия използват.
През 2016 поне десет турски „Леопард 2“ танка бяха унищожени в сражения с „Ислямска държава“.
Турските военновъздушни сили разполагат с 270 изтребителя Ф-16, но страната също така е една от малкото производители на самолета. Опитът на Анкара с него стои в основата на разработеният в Турция самолет Т-FX. Той беше представен през 2019 г. в Париж.
Турция разполага и с множество подводници „Тип 209“, общо 14 на брой, което представлява един от най-големите подобни флотове в Средиземно море. Турските подводници са способни да се движат със скорост от 22 възела (около 40 км/ч) и са въоръжени с американски торпеда тип „Марк 37“.
Турция не е, строго казано, държава с ядрено оръжие. Въпреки това, статутът на страната като фронтова държава от Студената война доведе до това, че Анкара стана пазител на голям брой американски тактически ядрени оръжия. Съединените щати съхраняват приблизително 90 ядрени бомби във военновъздушна база в Инджирлик, като 50 са разпределени за пилоти на ВВС на САЩ и 40, предназначени за пилоти на турските ВВС.
Ядрените бомби са поставени под строги военни мерки за контрол и безопасност от страна на САЩ, които правят почти невъзможно никоя друга страна, освен американските сили, да ги използва. Турските сили нямат достъп до тях, освен във военно време и дори тогава само под ръководството и надзора на американското командване. - Още за ВС на Турция

 

Отбелязваме бойното кръщение на българската брегова артилерия

11.10.2023, 07:55

На днешната дата 11 октомври през 1912 г. става бойното кръщение на българската брегова артилерия.
Началото на флотската брегова артилерия на Черно море е поставено през 1906 г. със закупуването на една двуоръдейна 240-мм батарея от френската фирма „Шнайдер“. Монтажът на оръдията в местността Св. Никола (днес „Почивка“) край Варна започва през 1909 г., а през 1910 г. се провеждат първите изпитателни стрелби. Бойното кръщение на бреговата артилерия е по време на Балканската война.
За този епизод от войната, изследователят на морската и бреговата ни артилерия полковник Петко Велев пише: „На 11 (24) октомври турският крайцер „Меджидие“ навлиза в залива и в далекобойността на батареята, но извън минното заграждение. Железов командва „залп!“ с 240 мм батарея. Точността на попаденията е респектираща. Един от снарядите пада близо до кораба – къс, а другият много близо до кораба – дълъг. На артилерийски език това се нарича – целта е накрита на вилка. Противниковият крайцер прави рязък ляв завой и с обратен курс започва бързо отдалечение. При дадения втори залп корабът вече е излязъл извън възможностите на батареята и снарядите не го достигат … Крайцерът отговаря на огъня, но те не достигат позицията и падат във водата на неколкостотин метра пред батареята.
Това е първият, единствен и последен двубой на тази батарея с противников кораб. Макар и кратък, той изиграва решаваща роля за промяна на практическите задачи на ескадрата и нейната тактика. За командването на същата става ясно, че пред Варненския залив има създадена солидна минно-артилерийска позиция, която не може да бъде преодоляна, че собствените им оръдия, поради голямото им (над 20 годишно) износване, са загубили далекобойност, която е по-малка от тази на батареята, че точността на огъня на батареята и мощните 180 кг снаряди са опасни за навлизане по-дълбоко в залива. Поради това задачата за осигуряване на военните превози от Кюстенджа до Босфора не може да се изпълни чрез унищожаване на нашите миноносци в пристанището и тактиката им се променя. Скоро ескадрата турски кораби се изтегля далече зад н. Калиакра за непосредствена охрана на конвоите, където според тях нашите миноносци не биха рискували да се появят…“
Така бреговата батарея се включва ефективно в защитата на Варна. Днес едно от двете оръдия на батареята е експонат на Военноморския музей.

 

 

Германия обяви нов пакет отбранителна помощ за Украйна на стойност 1 милиард евро

10.10.2023, 21:17

Германия обяви нов пакет отбранителна помощ за Украйна на стойност 1 милиард евро, съобщи министерството на отбраната на страната, предаде Ройтерс.
Агенцията отбелязва, че според германското ведомство програмата обхваща системи за противовъздушна отбрана, оръжия и сухопътни превозни средства.
"Германия ще продължи да подкрепя Украйна с това, от което се нуждае най-спешно - противовъздушна отбрана, боеприпаси и танкове", каза германският министър на отбраната Борис Писториус.
"С този нов "зимен пакет" ние допълнително увеличаваме оперативната готовност на украинските въоръжени сили през следващите месеци", добави той.

 

В учебния център Чинку, централна Румъния, започва учението “Steadfast Jupiter” 2023, в което участват над 400 военни

10.10.2023, 16:40

Над 400 румънски и чуждестранни военни участват в учението “Steadfast Jupiter” 2023 (STJU23), което ще започне с официална церемония днес в Националния център за съвместно обучение “Джетика” в град Чинку в централния румънски окръг Брашов, съобщава Аджерпрес.
“Командването на Многонационалния корпус “Югоизток” (HQ MNC-SE) участва в STJU23 CAX/CPX (компютърно подпомагано командно-щабно учение) с повече от 400 военнослужещи като част от структурата на силите на НАТО, за да тества способността за командване и управление в сложен сценарий, включващ всички оперативни области на съвместно ниво”, се посочва в съобщение на министерството на отбраната.
“Steadfast Jupiter” се организира от Върховното командване на съюзническите сили в Европа (SHAPE) и е най-сложното CPX/CAX учение на НАТО по отношение на броя на участниците и сложността на сценария, отбелязва агенцията.
В учението участват военнослужещи от 17 съюзнически държави и повече от 20 подразделения от структурата на командването и силите на НАТО.
Съвместното обучение има за цел да повиши сплотеността и оперативната съвместимост между участващите въоръжени сили и е отлична възможност за тестване на способностите за реагиране, командване и контрол и отбранителната позиция в геополитическа среда, характеризираща се с множество заплахи, отбелязва министерството.
Многонационалният корпус “Югоизток” (MNC-SE) е част от структурата на силите на НАТО и има мисията да осигурява командването и контрола на сухопътните операции на НАТО на ниво армейски корпус при всяка ситуация, криза или война, с цел укрепване на възпиращата и отбранителната позиция на Северноатлантическия алианс в Румъния и България.
Източник: bta.bg

 

Няма добър и лош пистолет, важен е стрелецът

10.10.2023, 09:17

Чешкият СZ-75/85 е удбоен и надежден
Това е едно от най-успешните творения на чешките оръжейници. Пистолетът е създаден през 80-те години на миналия век с калибър 9×19 мм. Удобство, надеждност и простота на дизайна донася на това оръжие доста голяма популярност на запад. CZ-75/85 има отлична далекобойност и точна стрелба, а също така и много добра пробивна способност. Поради това броят на продадените копия от него е почти колкото на „Колт”.

Командоси от 7 държави гърмят с Heckler & Koch USP
Този пистолет е изработен от немската фирма Heckler & Koch в началото на 90-те години. През 1993 г. той е приет на въоръжение в Бундесвера и има голям брой модификации. Heckler & Koch USP е считан за едно от най-подходящите оръжия за специалните части и полицията. Той е изключително надежден и непретенциозен, има много точна стрелба. Оръжието може да се използва във всяка среда – и при голям студ, и при жега, не му влияе замърсяване или удар. Heckler & Koch USP е на въоръжение в спецчастите на Германия, САЩ, Италия, Франция, Украйна, Полша и Япония. В особеностите на пистолета трябва да се отбележат универсалната рама и буферната система за намаляване на триенето, както и възможността за бърза смяна на калибъра на боеприпаса.

„Стечкин“ пуска и откоси като автомат
„Стечкин“ е един от доста популярните пищови в света. Изработен е в СССР в края на 40-те. АПС (автоматичен пистолет Стечкин) използва патрон калибър 9х18 мм, автоматиката му работи на принципа на свободния затвор. Този пистолет е много популярен в Русия и в други бивши съветски републики. Предимството на „Стечкин“ е, че може да произвежда и автоматичен огън, което не е присъщо за обикновените пистолети. Кобурът му пък може да се използва и като приклад. Стандартният пълнител съдържа 20 патрона. АПС е разработен за служители на специалните служби, но много бързо е снет от въоръжение. Недостатъкът му е прекомерно тегло и обемност, което го прави неподходящ за скрито и продължително носене. Освен това е недостатъчно мощен. Въпреки това пистолетът е използван много успешно в десетки конфликти по време на Студената война и в горещите точки на територията на бившия СССР.

Beretta 92 се използва и с дясна, и с лява ръка
Един от най-добрите пистолети в света, създаден от най-старата европейска фирма за производство на оръжия. Той е приет на въоръжение през 1980 г., използва патрон 9 х 19 мм. Beretta 92. За неговите качествата е показателен фактът, че през 1985 г. е приет като основно въоръжение (вместо Colt M1911) в САЩ. Beretta 92 е в ръцете и на израелските войници. Всяка година се произвеждат около 100 хиляди пистолета от различните модификации. Има много версии на този пистолет, много популярен е моделът за гражданския пазар. Предимствата на Beretta 92 са отличната ергономичност, добър баланс, което осигурява висока точност и прецизност на изстрела. Специалната ръкохватка позволява да се стреля и лява, и с дясна ръка. Куршумът има мощна пробивна сила. Сред Негови недостатъци са теглото и чувствителност към замърсяване.

И бронежилетка не спасява от съветския TT
Това легендарно оръжие е първият съветски пистолет, разработен от оръжейния конструктор Токарев в началото на 30-те години. ТТ е на въоръжение в Червената армия през цялото време на Втората световна война. Използван е и във всички конфликти в следвоенния период, на въоръжение е и до днес в Русия.
Пистолетът е просто и надеждно оръжие, което използва мощен патрон 7,62 х 25 мм. Пробива по-голяма част от всички модели бронежилетки. TT има сравнително малък размер, удобен е за скрито носене, въпреки че има оплаквания за ергономията на пистолета.

Walther PP е любимецът на танкисти и пилоти
Това е един от най-известните и най-успешните модели пистолети с изключително много произведени бройки. Walther PP е една от първите марки масови пистолети, който е с ударно-спусков механизъм с двойно действие. Разработен е през 1929 г. в Германия като полицейски пистолет, но по-късно е широко използван като лично оръжие. Любимото оръжие на танкисти, пилоти и моряци.
През 60-те години на миналия век масовото производство на този пистолет е възобновено и продължава и до днес. Пистолетът се прави по лиценз и в САЩ. По света са произведени повече от милион такива оръжия. Съветският „Макаров” на практика е реплика на германския пистолет.

Colt M1911- легендата на миналия век
Colt M1911 е легендарен пистолет, създадена от гениалния оръжейник Джон Браунинг преди началото на Първата световна война. Той е на въоръжение в армията на САЩ и до ден днешен. Този пистолет е изпитал само една значителна модернизация през 1926 г. Армията на САЩ го е използвала в двете световни войни, в Корея, Виетнам и във всички конфликти по време на Студената война. Този пистолет е бил доставен в Русия по време на Първата световна война, а след това и по време на Великата отечествена война. Colt M1911 използва 0,45 патрон АКТБ (11,43 23 мм). Пистолетът има спусков механизъм с едно действие, което често се определя като една от основните му слабости. Както и високото тегло и размери. Въпреки някои недостатъци Colt M1911 е най-известният и почитан пистолет на миналия век.

Белгийският FN Five-seveN е на мода сред US командосите
Белгийският пещов FN Five-seveN е създаден от белгийската компания Fabrique Nationale в края на 90-те години в допълнение към P90 автомат. А това определя и неговите характеристики.
Пистолетът исползва същия уникален патрон 5,7?28 мм с остър връх, който пробива по-голямата част от съществуващите днес бронежилетки. Това оръжие е много популярно сред командосите от специалните части, особено в САЩ. В последните години тези оръжия са все по-търсени на цивилния пазар. FN Five-seveN е използван в няколко войни и конфликти.

Desert Eagle – емблематичното оръжие на Холивуд
Desert Eagle, дело на израело-американски екип, се счита за един от най-мощните пистолети в света. Разработката е от 80-те години. Патронът му е голям калибър (12.7 мм). Конструкторите са търсили мощно оръжие за лов и самоотбрана.
Desert Eagle не е на въоръжение в нито една армия по света, не го използват и в специалните сили, но е любимото оръжие на Холивуд. Именно поради тази причина е едно от най-разпознаваемите оръжия в света. Професионалистите не използват Desert Eagle заради прекомерното му тегло и обемност. А и защото има чудовищен откат и оглушителен изстрел, поради което е забранен в стрелбища на закрито. Този пистолет не е много надежден и е с много скъпи патрони.

Бижуто Glock 17 стреля и под вода
Това е пистолетът, който оглавява топ 10, той е истински стожер в производството на късоцевни огнестрелни оръжия. Glock 17 използва патрони 9 х 19 мм Parabellum, като автоматиката работи на принципа на откат при къс ход на цевта. Историята за създаването на пистолета е много интересна. През 1980 г. е бил обявен конкурс за самозареждащ се пистолет за нуждите на австрийската армия и полиция. Заедно с другите утвърдени фирми участва и неизвестната Glock GmbH, която по-рано се е занимавала основно с доставката на щиковете на армията, изкопни инструменти и други боеприпаси, но никога и с оръжия. Въпреки това точно пистолет Glock 17 печели конкурса. Веднага е пуснат в масово производство. Отделно от австрийската армия, Glock 17 е на въоръжение в армиите и полициите на повече от трийсет страни по целия свят. За производството на пистолета е използвана удароустойчива и топлоустойчива пластмаса (полиамид), което го прави изключително здрав и лек. Освен това е и много устойчив на корозия, но при продължително използване неизбежно дава микропукнатини. Пистолетът има изключително точна и прецизна стрелба, много удобен за държане и лесен за разглобяване. Характерна особеност на този пистолет е, че той няма предпазител. Затова много бързо влиза в бойна готовност. С Glock 17 може спокойно да се стреля под вода. - Още пистолети

 

 

Япония: промени в отбранителната стратегия и оръжейни сделки

09.10.2023, 20:15

Япония ще започне да купува крилати ракети “Томахок” от САЩ още през фискалната 2025 г., една година по-рано от първоначално планираното, в отговор на влошаването на ситуацията със сигурността в азиатския регион, заяви вчера японският министър на отбраната Минору Кихара, цитиран от Киодо и Ройтерс. Първоначалните планове са предвиждали закупуването на ракетите в периода 2026-2027 година.
Кихара, който зае поста при разместването на кабинета в средата на септември, направи съобщението на пресконференция във Вашингтон, след първите си разговори на четири очи с американския си колега Лойд Остин. Той заяви, че очаква правителството на САЩ да предприеме необходимите стъпки за одобряване на покупката от Конгреса......Прочети още

 

НАТО няма да позволи връщане на насилието от деветдесетте години, заяви Столтенберг

09.10.2023, 13:02

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че силите на НАТО са готови да поддържат мира в Косово и “няма да позволят връщане на насилието от 90-те години на 20 век”, съобщи сръбската телевизия РТС.
В интервю за германския вестник “Велт” Столтенберг призова Белград и Прищина да се върнат към преговорите с посредничеството на ЕС, посочвайки, че този път е единственото устойчиво средство за постигане на траен мир за всички общности.
“Искам да стане ясно, че силите на НАТО са готови да запазят мира в Косово. Няма да позволим насилието от 90-те години да се върне“, каза Столтенберг.
По думите му НАТО е ангажирана с поддържането на мира и сигурността в целия регион и е много важно да се положат допълнителни дипломатически усилия за разрешаването на въпроса за Косово.
След събитията в село Банска в северната част на Косово на 24 септември страните-членки на НАТО увеличиха броя на членовете на мисията КейФОР в Косово до около 4500 войници.
По време на обръщението си на конференцията на алианса в Будва заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана изтъкна, че командващият войските на НАТО в Косово е в постоянен контакт с всички свои основни събеседници, включително ръководителите на косовските сили за сигурност и на сръбските сили. Той повтори, че КейФОР ще предприемат всички необходими действия, за да изпълнят мисията си съгласно резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, т.е. поддържане на безопасна среда и свобода на движение за всички общности в Косово.
Източник: bta.bg

 

САЩ изпращат самолетоносача “Джералд Форд” и ударна група от военни кораби в Източното Средиземноморие в подкрепа на Израел

09.10.2023, 09:00

Пентагонът е наредил на своя самолетоносач “Джералд Форд” (CVN-78), един от най-големите в света, и придружаващата го ударна група от военни кораби да отплават към Източното Средиземноморие, за да бъдат готови да окажат помощ на Израел, предаде Асошиейтед прес, като се позова на днешно изявление на двама официални представители на САЩ.
Американският самолетоносач “Джералд Форд” с неговите приблизително 5000 моряци и десетки бойни самолети и хеликоптери на палубата ще бъдат придружавани от крайцери и разрушители като демонстрация на сила, която има за цел да бъде готова да реагира на всичко – от евентуално пресичане на достъпа на “Хамас” до допълнителни оръжия до извършване на наблюдение.
Голямата бойна група, включваща множество военни кораби и самолети, подчертава загрижеността на САЩ в опитите им да предотвратят разрастване на конфликта, въпреки че израелското правителство днес официално обяви война и даде зелена светлина за “значителни военни стъпки” в отговор на нападенията на палестинската групировка “Хамас”.
Източник: bta.bg

 

Пътят на оръжието

09.10.2023, 08:53

„Знаете ли кой ще наследи Земята? Оръжейните търговци. Защото всички други са заети да се избиват едни-други. Това е тайната на оцеляването. Никога не тръгвайте на война. Особено със себе си.“
Историята е много близка до реалната и не трябва да пропускаме фактите. Балканите се превръщат в територията, която получава едно смъртоносно завещание. Тонове оръжие, което трябва да се използва, ако евентуално възникне следващата световна война, като фронтът най-вероятно се очаква да бъде Европа. Веднъж след като едната страна официално капитулира, а бойният арсенал остава, но бързо има нужда от иновация, което означава бракуване на старото, като тук се заражда един особен проблем – никой не може да гарантира дали то се бракува или не.
Едно разследване на изданието VICE разказва историята на френски журналист, който успява да си купи бойна глава от България. Изненадани от резултата, журналистите от американското издание решават да разследват случая, като най-накрая дори достигат до човек, който се представя за пратеник на Осама Бин Ладен и който има намерение да закупи използвано ядрено гориво, за да произвежда мръсни бомби – практически тяхната сила не е като на атомна бомба, но пък е отново достатъчно мощна. Тяхното разследване можем да видим тук......Прочети още

 

Оръжие на победата: как легендарната картечница ДШК оставя следа в историята

09.10.2023, 08:40

Малко преди началото на Втората световна война в СССР е създадена 12,7-мм картечница. През следващите години тя не само придобива широко разпространение, но и оставя следа в световната история, пише The National Interest.
Смята се, че голямокалибрените картечници са създадени за по-ефективно унищожение на пехотата на противника. Много по-ценна особеност на това оръжие обаче е способността му да унищожава лекобронирана техника.
Разработката на ДШК започва в края на 1920-те години. Вече известният по онова време конструктор Василий Дегтярев получава задача да създаде голямокалибрена картечница, предназначена преди всичко за борба със самолетите на противника. Скоро Дегтярев представя своя ДК, който се отличава с ниска скорост на стрелба и пълнител, който побира само 30 патрона. Тези недостатъци стават причина картечницата да бъде модернизирана от Георги Шпагин – бъдещият създател на не по-малко известната ППШ. Той разработва модул за лентово подаване на патроните и прави още няколко подобрения. В края на 1930-те години започва и серийното производство на ДШК.
"Душката" работи с патрони 12,7х108 мм. Те са с 9 мм по-дълги от тези, които използват американците (M2 12,7x99мм), заради което ДШК може да пробива броня с дебелина до 15-20 мм на разстояние до 500 м. Принципно М2 се смята за малко по-точна, а ДШК – за по-лесна за обслужване. По време на войната са произведени 9000 ДШК. Те се монтират на камиони ГАЗ-АА, патрулни и торпедни катери, бронирани влакове, танкове Т-40 и др.
Дори на по-късните етапи на войната немската авиация понякога създава доста проблеми на съветските танкове, затова скоро започват да монтират ДШК на танковете ИС-2 и самоходките ИС-152. Това позволява не само да се отблъскват и унищожават атакуващите самолети на противника, но и да се стреля по снайперисти по горните етажи на сградите в градски условия.
ДШК доказва полезността си в хода на войната, затова скоро след края ѝ е разработена усъвършенстваната ДШКМ, в която е променена конструкцията на устройството за захранване на пълнителя с патрони и монтирането на цевта. Смята се, че общо са произведени над 1 милион такива картечници. Те се изнасят в държави от Азия, Африка, Близкия изток и Източна Европа. Китай създава собствено копие на оръжието, което кръщава Ти-54, а под лиценз картечниците се произвеждат в Пакистан, Иран, Югославия, Румъния и Чехословакия.
Това оръжие оставя забележителна следа в историята. По време на битката при Диен Биен Фу бойците от Виетнам под командването на генерал Во Нгуен Зиап обкръжават укрепена база, където е разположена писта за самолети, осигуряващи доставки, както и за разузнавателни машини и изтребители. Виетнамците разполагат около 100 картечници ДШК, както и 80 тежки 37-мм зенитни оръдия на позиции, които им позволяват да контролират пистата. В резултат на операцията френските военни губят 62 самолети и достъпа си до надежден път за снабдяване. След седемседмичната обсада те се предават, което слага край на френското колониално присъствие в Югоизточна Азия.
ДШК се използват активно като зенитно оръдие и в хода на Виетнамската война. Те не са толкова смъртоносни, колкото по-тежките зенитни оръдия, затова могат по-лесно да се транспортират в Южен Виетнам, Камбоджа и Лаос. "Душките" са и много ефективни при борба с хеликоптери и неголеми самолети-разузнавачи като O-1 Bird Dog. Именно картечният огън, а  не ракетите "земя-въздух" и "въздух-въздух" са основната причина за загубите на американската авиация във Виетнам.
Картечницата се използва и за неутрализиране на бронирана техника. С нея се унищожават бронетранспортьори като М113 и дори някои БМП.
СССР на свой ред продължава да монтира ДШК (ДШКТ) на танкове и други бойни машини и картечниците на танковите куполи с цев, насочена към небето, се превръща в един от символите на съветската военна мощ.
По време на войната в Афганистан обаче съветските военни сами разбират колко е неприятно да си под обстрела на тази картечница. Възползвайки се от откритата местност, бунтовниците масово използват "Душки", за да обстрелват противника от укрепените си позиции в планините и пещерите. Картечниците се използват успешно и в Близкия изток и Северна Африка, където ги монтират на пикапи и камиони. Те са важен елемент от оборудването на въоръжените сфомирования на сомалийските полеви командири и изиграват важна роля в сраженията по улиците на Могадишу. ДШК, монтирани на камиони, и до днес играят важна роля в конфликтите на територията на Афганистан, Сирия, Либия и Ирак, посочва "Российская газета". - Още картечници

 

Операция "Връх на надеждата": как ЦРУ краде съветски хеликоптер Ми-25 от Чад

09.10.2023, 08:35

Военната техника на СССР е високо ценена от военните в чужбина, затова те се опитват да се сдобият с нея по най-различни начини, пише "Российская газета", като цитира интернет изданието War is Boring. През юни 1988 г. ЦРУ успява да открадне военен хеликоптер Ми-25 съветско производство. Машината е изоставена от пилоти от ВВС на Либия на авиобазата Уади-Дум по време на войната с Чад.
Ми-25 (експортен  вариант на Ми-24Д, отличаващ се с някои изменения в състава на оборудването) привлича интереса на Пентагона заради своите високи летателни характеристики и мощно въоръжение.
"Моделът Hind-D представлява голям интерес за САЩ, тъй като по онова време това е най-тежкият боен хеликоптер и има възможности, за които американските пилоти могат само да мечтаят", се посочва в материала на интернет изданието.
Освен мощно и разнообразно въоръжение, съветският вертолет може да транспортира и осем военни в отделна кабина. Американското разузнаване проявява интерес и към уникалното брониране на Ми-25.
Властите в Чад дават зелена светлина за тайната операция на ЦРУ, но не гарантират нейната сигурност. Либийските военни все още действат в този район. Освен това предаването на машината на американците може да предизвика и дипломатически скандал.
Американските военни прекарват в Чад общо 67 часа. В операцията, наречена "Връх на надеждата", са задействани два американски хеликоптера MH-47 (вариант на СН-47 за специални операции), два самолета C-130 Hercules и транспортен самолет C-5 Galaxy. Включват се общо 75 военни, които са прикривани от въздуха от френски изтребители Mirage F1.
За операцията американските пилоти от 160-и авиационен полк със специално предназначение (известни като "Нощните ловци") се готвят няколко месеца. Тя започва на 10 юни 1988 година. Независимо от пясъчната бюра, американските хеликоптери изминават 970 км под прикритието на нощта и пристигат в Африка. От Ми-25 са свалени всички всички витла и друго оборудване, а след това той е транспортиран на външно очакване до летището на столицата на Чад – в Нджамена. Оттам Ми-25 заминава за САЩ. - Още за Ми-24

 

Варна върху гравюра на Йохан (Джон) Шьонберг от 1877 година

09.10.2023, 08:12

Рисунката (гравирана на дърво) е работа на Йохан (Джон) Шьонберг, австрийски военен художник и илюстратор*. По време на Руско-турската (Освободителна) война от 1877-1878 г. той е художник-кореспондент на „Илюстрейтед Лъндън нюз“ (The Illustrated London News).
Гравюрата е поглед от брега към митницата, пристана и Варненския залив. На преден план - местни жители. На котва в залива е турски параход от който се разтоварват войски и муниции.
* Йохан (Джон) Непомук Шьонберг (Johann (John) Nepomuk Schonberg, 1844-1913).
Източник: http://morskivestnik.com/

 
 

 

Военнослужещи изпълниха задачи по унищожаване на невзривени боеприпаси

08.10.2023, 20:50

Специализиран екип от Военноморска база – Варна бе задействан днес, 8 октомври, по сигнал за намерен балон за въздух от зенитна ракета в местността Тузлата, община Балчик. Предметът е бил иззет и транспортиран за съхранение във Военноморска база – Варна. Военнослужещите са действали след искане от областния управител на област Добрич и разрешение от началника на отбраната.
По два сигнала за невзривени боеприпаси действаха днес и военнослужещи от Сухопътните войски. Екип от състава на Втора механизирана бригада иззе ръчна граната, тип бухалка, открита в пресъхнал канал на ул. „Братя Жекови“ в Стара Загора. Боеприпасът ще бъде унищожен утре.
Специализиран екип за обезвреждане на боеприпаси от състава на Трето бригадно командване унищожи днес 72 мм артилерийски снаряд с взривател. Боеприпасът е бил открит при дейности в селскостопанска постройка в село Лютаджик, област Враца. Унищожаването е извършено при спазване на всички мерки за безопасност на полигон „Бутов дол“.
Източник: mod.bg

 

Правителството отпусна допълнително 24, 752 млн. лв. на МО за нуждите на армията

08.10.2023, 12:26

С постановление, публикувано в Държавен вестник Министерският съвет отпусна допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната за 2023 година в размер на 24 752 000 лева. Парите са от централния бюджет.
Най-голямата част от сумата – 20 млн. лв., е за осигуряване на въоръжените сили с горива по борсови договори за ежедневната им дейност и изпълнение на планираните мероприятия по подготовката на формированията, летателната подготовка на военновъздушните сили и изпълнение на задачите по охрана на държавната граница.
Друга част от разходите са за окомплектоване на декларираните сили с двуканални очила за нощно виждане с цел повишаване на боеспособността и мобилността при участие в занятията, учения, тренировка нощем и в условия на сумрак, за които е сключен договор по рамково споразумение. Отделят се средства и за придобиване на криптографски средства за защита на националната класифицирана информация до ниво поверително, за които е сключен договор по рамкови споразумения.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Исторически календар

08.10.2023, 08:45

На 8 октомври 1944 година започва стратегическото настъпление на Българската армия на Балканите.

С включването си във войната срещу Германия България се приобщава към Антихитлеристката коалиция като активно действаща сила.
За завършване разгрома на германските войски на Балканите пред Българската армия е поставена задачата да прекъсне направленията за оттегляне на групата армии „Е“ от Гърция и Егейските острови, с което да осигури левия стратегически фланг на Съветската армия.
В изпълнение на общата стратегическа цел 2-ра, 1-ва и 4-та армия провеждат четири едновременни и последователни по фронта и в дълбочина настъпателни операции (Нишка, Косовска, Страцинско – Кумановска и Брегалнишко – Струмишка), с които овладяват долините на реките Морава и Вардар и района на Косово поле. Съвместно със 17-а съветска въздушна армия и югославски части Българската армия допринася за освобождаването на Южна Сърбия и Вардарска Македония. В хода на бойните действия загиват 3422 български офицери, подофицери и войници, ранените са 10 893, а безследно изчезналите – 2136.

Боевете за гр. Ниш, 14 октомври 1944 г.От 8 до 18 октомври 1944 година Втора армия провежда Нишката настъпателна операция.
В състав от 4-та, 6-а, 9-а и 12-а пехотна дивизия, Бронираната бригада, 2-ра конна дивизия, 1-ва гвардейска пехотна дивизия и 4-та пехотна гранична бригада, армията под командването на генерал-майор Кирил Станчев настъпва в направлението на главния удар София – Ниш – Прищина за прекъсване на магистралата Солун – Скопие – Белград в северната й част.
Пред войските е подставена задачата да овладеят района на Ниш и спрат оттеглянето на групата армии „Е“ по долината на р. Морава. С активни действия 2-ра армия пробива противниковата отбрана, прекъсва комуникациите в долината на р. Морава и на 14 октомври във взаимодействие със съветски и югославски части освобождава гр. Ниш. Бронираната бригада излиза в тил на оттеглящия се противник и съвместно със 17-а съветска въздушна армия разгромява при с. Мерошина, западно от Ниш, елитната моторизирана 7-а SS дивизия „Принц Ойген“.
В Нишката операция войските на 2-ра армия пленяват 3850 офицери и войници, унищожават и повреждат 540 моторни коли, 48 зенитни оръдия, 4 влакови композиции, взимат като трофеи 420 картечници, 1100 моторни коли, 25 минохвъргачки, 4 танка, 45 оръдия. Собствените загуби възлизат на 1732 убити офицери, подофицери и войници.
Боевете за гр. Куманово, ноември 1944 г.От 8 октомври до 19 ноември 1944 година Първа армия провежда Страцинско – Кумановската настъпателна операция.

Войските на армията (1-ва, 2-ра и 11-а пехотна дивизия, 2-ра конна бригада, Въздушната ескадра, 333-то армейско разузнавателно ято и Парашутната дружина) под командването на генерал-майор Владимир Стойчев нанасят спомагателния удар на Българската армия по Кюстендилско – Скопското оперативно направление.
Задачата на армията е да разгроми противниковата групировка в района на Крива паланка, на Стражин – Страцин и на Куманово, да излезе в долината на р. Вардар и да прекъсне пътищата за оттегляне на групата армии „Е“. В боевете за Стражинската позиция особено се отличават 9-и пехотен пловдивски полк, получил почетното име „Стражински“, и Парашутната дружина, която се сражава като щурмово подразделение. Героично се отбранява в продължение на една седмица обкръженият при Страцин 1-ви пехотен софийски полк. След овладяването на Куманово, 1-ва армия във взаимодействие с югославски части и войски от 4-та армия освобождава Скопие и преследва противника към Косово поле.
В боевете за силно укрепените противникови позиции при Крива паланка, Стражин, Страцин и Куманово загиват 2863 български офицери, подофицери и войници.

 

Винтовката на Мосин: "трилинейната" легенда на Русия

08.10.2023, 08:37

С простата си конструкция, но по-голяма здравина и надеждност от по-изтънчените си конкуренти, "трилинейната" винтовка на Мосин се превръща в стожер на Руско-японската война, двете световни войни и Руската гражданска война благодарение на практическите си достойнства, доказани на бойното поле.
При споменаването на думите "руско" и "оръжие", в съзнанието на повечето хора веднага изниква Калашников АК-47. Не толкова славен, но не по-малко достоен съперник на емблематичния автомат обаче е трилинейната винтовка на Мосин от 1891 година. Тя е стожер на Руско-японската война, двете световни войни и Руската гражданска война.
Винтовката на Мосин е толкова успешна, че е модернизирана четири пъти в рамките на половин век, докато на други страни им се налага да обновяват арсенала си с изцяло нови модели. Трилинейката, наречена така заради стария руски метод да се използва линия за измерването на калибъра на дадено оръжие, има впечатляваща служба по цял свят. През Втората световна война пленените винтовки на Мосин са били особено ценени от германските и австрийските войски заради своята ефективност и лесна употреба.
Мосинът е използван и от източноевропейските армии след Втората световна война, преди да стигне чак до развиващия се свят и да влезе в употреба във войните във Виетнам и Афганистан през 1970-те и 1980-те години.
Възникването му е продукт на времето, тъй като през последните десетилетия на 19-и век интензивната, бърза и точна стрелба стават все по-важни на бойното поле. Пушките с барут, с които изстрелват оловните куршуми, бързо са изместени от оръжия с по-малък калибър и пълнител.
Опитите да се адаптират по-старите модели обаче удрят на камък и поставят началото на поредната надпревара във въоръжаването сред водещите нации. През 1886 г. е направен пробив, след като Франция приема на въоръжение 8-милиметровата пушка на Никола Лебел. Тя използва амуниции с бездимен барут и е с два пъти по-голяма далекобойност от всяка друга пушка на бойното поле.
Русия незабавно купува мострена партида, взема най-успешните ѝ характеристики и прави някои сериозни подобрения. Цевта на руската винтовка, която се произвежда в Ижевския оръжеен завод, превъзхожда френския си предшественик. Тя е с по-малък трилинеен калибър (всяка линия обозначава ширина от 0,254 см, което се равнява на калибър 7,62 мм – образец, който ще доминира оръжейното производство през идните десетилетия). Така стрелецът може да носи повече амуниции в сравнение с чуждите модели с по-голям калибър. А през 1890 г. химикът Дмитрий Менделеев създава руска версия на бездимния барут.
Налице са всички предпоставки за създаването на руски оръжия от ново поколение, но, въпреки ускорената надпревара във въоръжаването, е взето решение да се изчака. Руската армия се нуждае от оръжейна система, тясно съвместима с използвания арсенал и подходяща за масово производство при наличния промишлен капацитет.
След това, през 1891 г., на конкурс, организиран от министерството на войната, начело в класацията излизат два модела – винтовката на капитан Сергей Мосин и винтовката на белгийския инженер Леон Наган. Те са много различни – руската е с по-груба конструкция и е по-скоро прототип, отколкото окончателен модел. Пушката на Наган пък е с всички финални детайли и е готова за производство.
Изтънчените характеристики на белгийския модел в крайна сметка му изиграват лоша шега – оръжието не е подходящо за средностатистическия новак, който няма стрелкови умения, да не говорим за скъпото ѝ производство. И въпреки че трилинейката изглежда простовата, тя бързо доказва здравината си, сглобява се и се разглобява лесно и е надеждна при неблагоприятни условия.
Моделът на Мосин побеждава чуждестранния си конкурент и за първи път влиза в действие през 1893 г. в сблъсък между руските войски и афганистанските племена. Три милиона пушки са на служба при избухването на Руско-японската война през 1904 г. и доказват своите качества на тежък терен и при неблагоприятни климатични условия, въпреки недостига на резервни части и лошата логистична подкрепа.
През Първата световна война винтовките на Мосин, с които служат руските войници, бързо демонстрират предимството си пред по-сложните британски и френски модели, които царското правителство е закупило и изпробвало по-рано.
Но недостигът на мощности принуждава Русия да изнесе част от производството в заводи в Америка, а днес създаденият в САЩ Мосин е ценен експонат за колекционерите на оръжие. Между войните в трилинейката са направени още подобрения. В началото на Втората световна война Червената армия е на път да премине към по-съвременната полуавтоматична винтовка на Токарев, но простотата на Мосин и лесното ѝ производство ѝ гарантира позициите на основно оръжие за войската.
През 1944 г. е извършена една последна модификация и след войната производството е прекратено. Милиони винтовки на Мосин обаче остават на служба по целия свят, а някои от тях все още гордо стоят на раменете на военните като официални и церемониални оръжия. - Още за Мосин

 
 

Върховният главнокомандващ с двойно гражданство! Дали ще се случи?

08.10.2023, 08:25

Ако предложените промени в Конституцията на Република България станат факт, е напълно възможно в бъдеще да имаме върховен главнокомандващ на въоръжените сили не само с българско, но и с друго гражданство. В петък, 6 октомври, проектът за изменение и допълнение на Конституцията на Република България беше подкрепен на първо четене от 161 народни представители, „против“ бяха 57. Това, обаче не е достатъчно и на 6 декември, т.е. след 2 месеца ще има ново първо гласуване.
Сега за президента и върховен главнокомандващ. Вносителите предлагат промяна в  изискванията за избиране на български гражданин за народен представител, което ще позволи кандидатът да има и друго гражданство. Конституцията, обаче, регламентира, че „за президент може да бъде избиран български гражданин по рождение, навършил 40 години, който отговаря на условията за избиране на народен представител и е живял последните пет години в страната“. Т.е. президентът, който е и върховен главнокомандващ на въоръжените сили, ще може да бъде и с двойно гражданство, след като промените на Конституцията дадат това право на народния представител.
Звучи най-малкото странно. Поставя и доста въпроси. Какво би станало, ако парламентът реши да промени и Закона за отбраната и въоръжените сили, като отпадне изискването военнослужещият да няма друго гражданство. Не звучи ли логично, след като върховният главнокомандващ не е само с българско гражданство? Защо и военнослужещият у нас да няма право на друго гражданство? Тогава ще имаме генерали и адмирали с двойно гражданство, т.е. началници и командири, за които защитата и на друга държава ще бъде дълг и чест за тях.
Впрочем, след като при избиране на народен представител няма да се изисква единствено българско гражданство, това ще се пренесе върху министрите и други публични длъжности, прогнозираха юристи при дебатите. А защо не и на шефовете на специалните служби? От тук и предположението за военнослужещите. Та, такива въпроси възникват от подкрепените, макар и все още неприети промени в основния ни закон.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

Новата база в Абхазия ще засили руското господство в Черно море

07.10.2023, 23:00

Русия и Абхазия подписаха споразумение за създаване на постоянна база за руски военни кораби в залива Очамчира. Плановете за създаване на тази точка се появиха преди повече от десет години, но едва сега проектът ще бъде осъществен. Благодарение на това Русия ще може не само да разпръсне своите кораби и да укрепи сигурността на двете страни, но и да реши други проблеми в района на Черно море. Какви кораби ще се появят на новата точка и как това ще се отрази на ситуацията в региона?
В близко бъдеще в залива Очамчира в Абхазия ще се появи постоянна база за кораби на руския флот.
Както заяви президентът на републиката Аслан Бжания (на снимката), съответното споразумение вече е подписано. Според него това ще повиши отбранителната способност на Русия и Абхазия........Прочети още

 

Шефът на "Арсенал": Обезпечени сме дългосрочно с договори и пазари, търсим още 2000 служители

07.10.2023, 21:40

Българският военен завод "Арсенал" е обезпечен дългосрочно с договори и пазари. Смело мога да кажа, че не само 2024-а, но и 2025 година ни е осигурена." Това каза в своето слово по повод 145-ата годишнина от основаването на "Арсенал" и 99-ата годишнина от установяването му в Града на розите инж. Николай Ибушев, генерален директор на "Арсенал", цитиран от сайта на компанията.
"Арсенал" е създаден през 1878 г. непосредствено след Освобождението, дори преди първото българско правителство, затова може да се твърди, че е най-старото българско индустриално предприятие, основоположник на българската промишленост.
Директорът на предприятието отбеляза, че през последните години "Арсенал" търпи "мощно развитие".
"Сега сме изключително стабилни - и във финансово, и в производствено, и в търговско отношение. На световните пазари сме на едно от първите места", подчерта Ибушев.
"Арсенал" е надежден и желан партньор на световно ниво и продукцията на дружеството привлича изключително много клиенти, каза още той. Дружеството изнася в над 120 държави и е познато на 5 континента.
Междувременно продължават инвестициите в ново оборудване и нови производствени мощности. През последните години инвестициите във фирмата надхвърлят 200 млн. лева. От тази година "Арсенал" придоби още един завод в Стара Загора.
За последната една година (от септември 2022-а до септември 2023 г.), дружеството е изградило 11 важни обекта на своя територия, сред които: пречиствателна станция, противопожарен водоем и газификация на Завод 4, газификация на газопроводни отклонения в Завод 1 и Завод 5, нови складове, нови технологични линии за химическото производство, приключва изграждането на фотоволтаичната инсталация, оформено е парковото пространство пред фирмения музей и са реализирани още други проекти.
Припомняме, че работните заплати в "Арсенал" бяха увеличени пет пъти в рамките на една година и надхвърлят 2000 лв., а в заводите 3 и 4 - стигат 2300 лева. Има допълнителни стимули за отдалеченост, за новопостъпили работници, безплатен транспорт за пътуващите от други населени места. В момента работещите в дружеството са повече от 8500 души, като се търсят още 2000, отделно от това "Арсенал" осигурява работа на още 1000 души от други фирми.
Заводът "Арсенал" е свързван с честите инциденти, смъртните случаи и тежките наранявания на служителите. Последният кървав инцидент се случи през октомври 2022 г., когато загинаха трима души, а една жена беше ранена. През април миналата година пострадаха две от работничките в завода.
През август 2021 г. миналата година избухна пожар в склад за взривни материали, вследствие на който един работник почина, а друг беше ранен.
През март 2020 г. пък шестима работници пострадаха при взрив в оръжейницата.
На 25 ноември 2019 г. други три работнички пострадаха при инцидент в завод 3 на оръжейния производител "Арсенал" в Казанлък. Тогава електровъзпламенител за неуправляваема ракета е предизвикал взривът в оръжейния завод "Арсенал" в Казанлък.
Месеци по-рано, на 23 август 2019 г. избухна пожар на територията на завод "Арсенал" между град Казанлък и село Бузовград.
Инциденти имаше и през 2018 г., 2016 г., 2014 г., 2012 г. и 2011 г.
Източник: https://money.bg/

 

Трети дивизион противоминни кораби отбеляза 53-та си годишнина

07.10.2023, 13:54

Във Военноморска база Варна се състоя тържество по случай 53-та годишнина от създаването на Трети дивизион противоминни кораби. След тържественото вдигане на военноморските флагове, флаговете за разцветяване и стенговите флагове, военнослужещите и гостите-ветерани бяха поздравени от началника на Щаба на ВМС капитан І ранг Ваньо Мусински. Връчиха награди на отличили се военнослужещи.
Командирът на дивизиона капитан ІІ ранг Лъчезар Иванов представи новата музейна експозиция в района на формированието. Той е положил много усилия, за да „изчисти“ белите петна от историята на противоминните сили във Военноморска база Варна. Доказва, че Трети дивизион е наследник на първия български миночистачен дивизион от Първата световна война и на Минната флотилия от Втората световна война, както и на противоминните корабни дивизиони след войната......Прочети още

 

Екипаж от ВВС със „Спартан“ извърши от Армения медицинска евакуация на пострадали

07.10.2023, 13:44

Екипаж от състава на 16-та авиобаза Враждебна изпълни задача със самолет „Спартан“ по медицинска евакуация от Армения на трима чуждестранни граждани. Военнотранспортният самолет излетя на 6 октомври в 13.12 ч. от летище Враждебна за Ереван. На борда на самолета беше 6-членен медицински екип, ръководен от полковник д-р Мария Георгиева от ВМА – София, съобщава Пресцентърът на МО.
В 0.35 ч. на 7 октомври пострадалите бяха транспортирани до летище София, за да бъдат настанени за лечение.
Командир на екипажа е капитан Евгени Златанов, втори пилот - майор Дарина Христозова и борден инженер - майор Мирослав Пипев.
ВВС осигуриха въздушен транспорт за медицинската евакуация на пострадалите чуждестранни граждани по искане на Министерството на здравеопазването.

 

Омер Паша във Варна – литография на Филип Беноа от времето на Кримската война

07.10.2023, 12:09

Литографията „Mer Noire. Omer-Pacha debarquant a Varna. Benoist lith.” е работа на Филип Беноа (Philippe Benoist, 1813-1905). Тя се съхранява в Музея на армията в Париж (Musee de l'Armee / Hotel National des Invalides).
Публикувана е в албум с цветни литографии, изобразяващи военните операции по време на Кримската война (1853-1856 г.). Той е отпечатан от издателство „Лемерсие“ (Imprimerie Lemercier), Париж, 1854-1855 г.
Литографията представя посрещането на Омер Лютфи паша, главнокомандващ турската Дунавска армия, на Варненския пристан след края на съюзническата конференция, проведена на 19 май 1854 г. на турската парна фрегата „Шехпер“ във Варненския залив......Прочети още

 
 

75 години от създаването на ОКБ „Камов“

07.10.2023, 12:03

На 7 октомври 1948 г. е създадено опитното конструкторско бюро ОКБ-2 с ръководител Николай Илич Камов. По-късно е преименувано на Ухтомски вертолетен завод (УВЗ), а през 1974 г. му е присвоено името на главния конструктор - Н. И. Камов. От 13 февруари 1991 г. заводът е с ново име – Вертолетен научно-технически комплекс „Камов“, а от 2008 . АО „Камов“ влиза в холдинга «Вертолеты России».
Особено важен етап в развитието на ОКБ и корабната авиация на флота е първият съветски специално проектиран боен вертолет Ка-25 (1961 г.). Той е предназначен за унищожаване на противниковите атомни подводници. На него за първи път в света е монтирана РЛС с кръгов обзор. Ка-25 е бил на въоръжение във флота около 30 години.
Ка-27 е корабен вертолет от следващото поколение, като на негова база са построени Ка-27 (за търсене и спасяване), Ка-28 (противолодъчен, експортна версия), Ка-29 (за извършване на морски десант и огнева поддръжка) и Ка-31 (за ДРЛОиУ, без аналог в света). С помощта ма мощна РЛС за кръгов обзор (размахът на антената е 6 м) може автоматично да се съпровождат 50 цели. Данни за целите в автоматичен режим се предават на наземните и корабни пунктове за управление.
От началото на 1980-те години започват да се разработват и вертолети за щурмовата авиация на СВ: едноместния ударен Ка-50 „Черна акула“ и неговата модификация модификации – двуместния многофункционален Ка-52 „Алигатор“.
По задание ма МО на РФ е построен скоростният многоцелеви вертолет Ка-60, който може да превозва 12 напълно екипирани и въоръжени десантчици, да извършва медицинска евакуация, да превозва товари и личен състав.
Важно направление в ОКБ „Камов“ е създаването и на граждански хеликоптери – Ка-32, Ка-226 и комфортния скоростен Ка-62. - Още за Камов

 

 

В критичен за Украйна момент Европа засилва военната си помощ

06.10.2023, 20:19

Германската оръжейна компания Rheinmetall съобщи за мащабна поръчка от Министерството на отбраната на Германия за производството на 155мм артилерийски снаряди за Украйна и за покриване на запасите на Германия. Договорът е на стойност 1,2 млрд. евро и предвижда доставката на "десетки хиляди" снаряди от типа L15 за Киев и конвенционални 155мм снаряди за нуждите на германската армия.
Очакванията са, че доставките ще започнат през 2024 година. Срокът за изпълнение е до 2029 година.
Войната в Украйна "изчисти" резервите на много държави и Rheinmetall  има няколко големи поръчки за производство на муниции, допълват от команията в съобщение на своя сайт.
Съобщението за поръчката идва в критичен за Киев момент - страната е изправена пред заплахата за намаляване на западната военна помощ. Отстраняването на председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес също засилва опасенията, че средствата за Украйна ще пресъхнат.
В Европа също има сигнали за намаляване на подкрепата, след като партията на бившия премиер Роберт Фицо спечели изборите с обещанията да не бъдат давани средства за войната в Украйна. Президентът Зузана Чапутова първоначално подкрепи тези заявки, но само ден по-късно промени мнението си.
Чапутова написа в социалната мрежа Х (Twitter), че военната помощ "се отнася не само до безопасността на Украйна, но и за безопасността на Словакия". Отиващото си правителство на страната подкрепя напълно Киев и предостави голяма част от старото си съветско въоръжение на страната.
В четвъртък (5 октомври) европейските лидери се срещнаха с държавните глави на страните от Европейската политическа общност. В кулоарите се проведоха множество двустранни срещи между президента на Украйна Володимир Зеленски и неговите колеги от ЕС. В резултат той съобщи за обещано ново военно оборудване, системи за противовъздушна отбрана и муниции.
Швеция днес (6 октомври) съобщи, че обмисля доставката самолети Gripen за Украйна. Страната одобри и 14-я си пакет с военна помощ на стойност 200 млн. евро за Киев.
От началото на 2022 година Украйна е получила помощ или обещания за такава на обща стойност 350 млрд. долара, изчислява CNN. Става дума не само за военна помощ, но и финансова подкра за разбитата от войната икономика. 47% от средстава идват от САЩ, но страната отделя едва 0,3% от своя брутен вътрешен продукт (БВП) за Киев.
От друга страна държави като Норвегия, Прибалтийските държави и Дания отделят повече от 1% от своя БВП в подкрепа на Украйна. Дания и Нидерландия ще доставят и дългоочакваните от украинските военни самолети F-16.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Новоназначени войници в състава на СКС положиха клетва

06.10.2023, 17:20

Днес на строевия плац на Мобилната КИС новоназначени военнослужещи за нуждите на Съвместното командване на силите (СКС) тържествено положиха военна клетва.
Те се заклеха във вярност към народ и Родина в присъствието на флотилен адмирал Галин Манев – началник на щаба на Съвместното командване на силите, полковник Димитър Андонов – началник на отдел КИС на СКС, полковник Диана Янева – командир на Мобилна КИС, полковник Бончо Бонев – началник на Националния военен учебен комплекс „Чаралица“, старшина Петър Симеонов – главен сержант на СКС, командири и началници на формирования от състава на СКС, г-н Нако Наков – директор на СУ "Христо Ботев" Горна Малина, родители и близки на младите войници, съобщават от СКС.
В своето приветствено слово, флотилен адмирал Манев пожела на младите войници вяра в собствените сили и успех в предстоящата служба в редовете на Българската армия.
Молебен за здраве бе отслужен от отец Георги.
Празничният ден продължи с Ден на отворени врати.
Мероприятието протече при засилен интерес, като гостите имаха възможността да наблюдават и да се наслядят на статичен и динамичен показ на въоръжение, войсково оборудване, както и съвременна комуникационно-информационна техника.
Източник: https://otbrana.com/

 

Отиде си и бившият командващ на Сухопътни войски ген. Ангел Ангелов

06.10.2023, 17:12

Днес е починал генерал-лейтенант от запаса Ангел Найденов Ангелов, съобщиха от ЦС на СОСЗР. Той е роден на 16 ноември 1930 г. в ловешкото село Лешница. През 1951 г. завършва военното училище със 71-ви випуск. Преминава през редица командирски длъжности, за да стигне до командващ на Сухопътните войски от 9 ноември 1990 г. до 2 август 1991 г.  От 1991 до 2001 г. е председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР).
Колегите и подчинените му помнят неговото обаяние, което се излъчва от ведрото му лице, предава се през прямотата и непринудеността в разговорите с него.
Поклонението ще бъде на 8 октомври, от 14 ч. в ритуалната зала на Централните Софийски гробища.
Поклон пред светлата му памет!

 

Водолазите от Сухопътните войски и служители на „Военна полиция“ проведоха съвместна подготовка

06.10.2023, 17:07

Съвместна подготовка с личния състав, назначен на водолазни длъжности в Сухопътните войски и представители на служба „Военна полиция“ се проведе в района на учебно-тренировъчната и мобилизационна база „Искър” от 25 септември до 6 октомври, съобщава Пресцентърът на МО.
В продължение на две седмици военнослужещите успешно отработваха задачи, свързани с организация на водолазните спускания в различни условия. Реализирано бе практическо занятие по прокарване на пътна нишка и трениране в ходене по нея на различни дълбочини. Вниманието на водолазите бе концентрирано в разузнаване, устройване и преодоляване на заграждения на вода при високопланински условия.
Подготовката беше организирана от служба „Военна полиция“. Непосредствен ръководител на провеждането на леководолазните спускания беше старши сержант Георги Начев от състава на 55-ти инженерен полк – Белене.

 

В края на месец октомври 1948 година в град Сливен са дислоцирани три танкови дружини: 1-ва танкова дружина от Казанлък, 2-ра танкова дружина от София, 3-та танкова дружина от Пловдив. Сформирана е  3-та танкова бригада, която е вписана в регистрите на Българската народна армия със заповед на Министерството на отбраната от 01.01.1949г. и става съществена част от Трета Българска армия.
С указ №532 от 06.10.1950 г. на Президиума на Народното събрание е зачислено бойно знаме на формированието – събитие и дата, които се честват, и от които се отбелязват годишнини.
По-късно формированието е с името „13-та танкова бригада”, а след 1998 година носи знаковото име „13-та Сливенска танкова бригада”.
От 2002 година, след организационно-щатна структурна промяна, продължава своя път като „13-та бронетанкова бригада”.
След реорганизация от 01.06.2008 година става Център за подготовка на танкови подразделения.
Последната промяна е от 01.12.2012 г., и формированието вече е Център за подготовка на специалисти.
Командирите на поделение 22220 през годините са подполковник Димитър Попов – от 1949 г. до 1951 г.; подполковник Атанас Бакалов – от 1951 г. до 1952 г.;  полковник Никола Грънчаров – от 1955 г. до 1956 г.; подполковник Цоцо  Цоцов – от 1956 г. до 1962 г.; полковник Калин Проданов – от 1963 г. до 1970 г.; полковник Генко Данков – от 1970 г. до 1978 г.; полковник Колю Колев – от 1978 г. до 1980 г.; полковник Димитър Одрински – от 1980 г. до 1982 г.; подполковник Панто Пантев – от 1982 г. до 1986 г.; подполковник Васил   Вълков – от 1986 г. до 1987 г.; полковник Ганчо Денев – от 1987 г. до 1989 г.; подполковник Иван Добрев – от 1989 г. до 1992 г.; полковник Васил Василев – от 1992 г. до 1997 г.; полковник Галимир Пехливанов – от 1997 г. до 2002 г.; полковник Стефан Василев – от 2002 г. до 2003 г.; полковник Цветан Харизанов – от 2003 г. до 2005 г.; полковник Пламен Атанасов – от 2006 г. до 2008 г.; полковник Николай Спиров – от 2008 г. до 2010 г.; полковник Христо Стаматов – от 2010 г.до 2015 г.; полковник Любомир Вачев – от 2015 г.

 
 

"Блазер Р-8" изключва неволен изстрел

06.10.2023, 09:42

Кои са най-добрите карабини за лова на едър дивеч? Ценители на това изкуство недвусмислено сочат 2 немски марки - “Блазер” и “Меркел”. “Блазер” Р-8 е карабината, която в последните години обира овациите не само по изложения, но и в практиката. Тя е наследник на класиката “Блазер Р-93” и се отличава с иновативния праволинеен затвор. При него зареждането става доста по-бързо - само напред и назад, като така се избягва допълнително движение за “чупката” на затвора. - (видео)
Моделът Р-93 обаче е вече в историята, почти е спрян от производство. На дневен ред е Р-8, който се отличава с доста иновации и подобрения. При него нивото на цевната кутия например е снижено доста спрямо гребена на приклада. Така се постига по-нисък ъгъл “стрелец-рамо”, което влияе положително на прицелването. Налице са и подобрения в заключването на затвора. Усилени са пластините за заключване, което позволява използването на по-тежки калибри. Най-голямото предимство на Р-8 е падащият блок - пълнител и спусков механизъм. Така де факто се изключва вероятността от неволен изстрел. Когато карабината не е в бойна готовност, модулът съвсем лесно се сваля и прибира в джоба. Даже и да остане патрон в цевта, изстрел не може да бъде произведен, тъй като липсва спусъкът. Когато пълнителят и спусковият механизъм се поставят отново, трябва само да се задейства затворът, за да се приведе оръжието в готовност за стрелба. Свалянето на модула става изключително бързо чрез едновременно стискане на два странични издатъка. Ако неволно се натисне само единият, модулът не може да се снеме. Това е гаранция против случайно изпускане на пълнителя по време на лов. Освен това е създадена възможност за блокиране на модула към карабината. Блокажът изключва случайното натискане на двата издатъка и изпадането на пълнителя при движение. Основен конкурент на “Блазер Р-8” е друга немска карабина - “Меркел- Хеликс”. Тя изобщо не ѝ отстъпва по качеството на изработката, особено на цевите. Също е взела на въоръжение праволинеен затвор, но той за разлика от “Блазер” е от закрит тип.
Това означава, че затворът се движи вътре в цевната кутия. Смисълът на иновацията е системата да е по-прибрана и при издърпване за зареждане затворът да не опира почти до лицето на стрелеца. И двете карабини - Р-8 и “Хеликс” са от типа “лего”. С един приклад и един затвор може да се сменят различни цеви. Това позволява при поява на по-едър или по-дребен дивеч в хода на лова да се избере цев с подходящ калибър Друга новост при “Меркел Хеликс” е нестандартната форма на затворната ръкохватка, набраздена от двете страни. При презареждане ръката на ловеца сама намира ръкохватката без отклоняване на вниманието от наблюдаваната цел. За бързото презареждане влияние оказва и едноредното разположение на патроните в пълнителя. Това позволява всеки следващ патрон да попадне непосредствено на една линия със затвора, който го вкарва плавно в патронника без излишни движения. Италианската алтернатива на “Блазер Р-8” и “Меркел Хеликс” се казва “Бенели Арго”. Тази карабина намери добър прием в родните ловни дружинки главно заради приемливия баланс - качество/цена. Механиката ѝ работи на принципа на газоотвода. При нея е налице възможост за бърза повторяемост на изстрела, което е особено полезно при лова на гонка - тогава, когато например пред стрелеца изненадващо излязат много диви прасета наведнъж. “Бенели Арго” се отличава с невероятно съчетание на качество и дизайн. За нея казват, че е оръжие за естети. За по-практичните авджии пазарът предлага една уникално лека карабина - “Сако карбонлайт”. Тя тежи само 2,2 кг за сметка на приклада от чист карбон - оплетени карбонови нишки, чиято здравина се доближава до стоманата. За ниското тегло допринася и късата оребрена цев. Цевта и цевната кутия са от неръждаема стомана, което прави оръжието идеално за лов при ниски температури. - Още ловно оръжие
Източник: https://www.24chasa.bg, Любослав Киров

 
 

46 години от първият полет на прототипа на МиГ-29

06.10.2023, 09:37

На 6 октомври 1977 г. се е състоял първият полет на прототипа на свръхзвуковия фронтови изтребител МиГ-29 (по кодификация на NATO: Fulcrum) – един от най-добрите изтребители в света.
Първият опитен образец на МиГ-29 (самолет 9-01) излиза от завода през август 1977 г. След наземните изпитания на 6 октомври същата година шеф-пилотът на ММЗ „Микоян” Александр Федотов вдига самолета във въздуха за първи път.
Изтребителят е създаден основно за завоюване превъзходство във въздуха, но може да се използва и за унищожаване на малоразмерни наземни цели. Изискванията на МО с били за висока скорост и голяма маневреност.
Първите МиГ-29 постъпват на въоръжение през 1983 г. и стават основен изтребител на съветските ВВС. Произведени са над 1600 изтребителя МиГ-29 различни модификации, а производството на някои модернизирани версии продължава и сега.
Изтребители МиГ-29 са на въоръжение във ВВС на над 25 държави по света. - Още за МиГ-29

 
 

Христо Гаджев свиква Комисията по отбрана заради индустриалното сътрудничество

06.10.2023, 08:52

Свиквам заседание на Комисията по отбрана по индустриалното сътрудничество във връзка с придобиването на изтребителитe Ф-16, пише във Фейсбук Христо Гаджев. При разделянето на Министерството на икономиката при правителството на Георги Петков Петков на две, отговорността за индустриалното сътрудничество е преминала към Министерство на иновациите и растежа (МИР). Само, че МИР до ден днешен не е разбрало за това, посочва председателят на комисията. Вече две години са загубени, подчертава той, а  министрите дори не знаят кой за какво е отговорен!
„Това е диагноза за неадекватното управление на МИР до сега! При това призната от самото правителство. Затова следващата седмица ще свикам Комисия по отбрана, на която ще изслушаме МО, МИИ и МИР, за да може най-накрая да се координират“, пише Христо Гаджев.

 
 

Путин: Не е имало външно въздействие върху самолета с Пригожин, в телата на загиналите са намерени парчета от ръчни гранати

06.10.2023, 08:45

Не е имало външно въздействие върху самолета, в който загина създателят на частната военна компания “Вагнер” Евгений Пригожин, в телата на загиналите са намерени парчета от ръчни гранати, заяви на годишната среща на международния дискусионен клуб “Валдай” днес в Сочи руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.
Путин намекна, че катастрофата, при която на 23 август загинаха Пригожин и спътниците му в частен самолет “Ембрайер” в Тверска област, е предизвикана от ръчни гранати, взривили се вътре в машината, а не от ракетна атака. Загинаха десет души, сред които двама от високопоставените приближени на собственика на ЧВК “Вагнер”, отбелязва Ройтерс. - (видео)
“Знам, че вероятно във въздуха остава да витае въпросът какво се случи с ръководството на компанията. Знаем за авиокатастрофата, ръководителят на Следствения комитет (Александър Бастрикин) ми докладва буквално дни след това. В телата на загиналите в катастрофата са открити парчета от ръчни гранати. Не е имало външно въздействие, това вече е установен факт – резултат от експертизата, направена от Следствения комитет на Русия”, каза Путин.
Той допълни, че не е имало изследване за наличието на алкохол и наркотици в телата на загиналите, макар да е трябвало да бъде направена подобна експертиза. “За съжаление такова изследване не се направи, макар и да знаем, че след определени събития в централата на компанията в Санкт Петербург бяха намерени не само 10 милиарда рубли, но и пет килограма кокаин. По мое мнение такова изследване трябваше да бъде извършено. Ето, каквото се знае, ви го казах. Искам да ви кажа, че попитах председателя на Следствения комитет дали мога да говоря. Той ми каза, че мога, защото има установен факт”, заяви президентът.
Ройтерс отбелязва, че следователите по случая с авиокатастрофата все още не са направили публично изявление. Агенцията посочва, че бунтът на Пригожин от 23-24 юни тази година е бил най-голямото изпитание за Путин от идването му на власт през 1999 г.
Източник: bta.bg

 

 

Румъния ще получи допълнителни системи за отбрана срещу дронове, заяви президентът Йоханис

05.10.2023, 22:11

Румъния ще получи допълнителни системи за отбрана срещу дронове в контекста на атаките срещу украинските пристанища на река Дунав, съобщи румънският президент Клаус Йоханис, предаде Аджерпрес.
Държавният глава участва в срещата на върха на Европейската политическа общност, която се провежда в испанския град Гранада.
Той спомена за разговор, който е имал тази седмица с лидерите на някои съюзнически страни, включително с президента на САЩ.
“Обсъдихме въпросите, свързани с дроновете, които паднаха в Румъния в следствие на руските атаки срещу пристанищата на Дунав и получих не само окуражаване, получих и много конкретни отговори, например САЩ отпуснаха допълнителни самолети за въздушната полиция. Заедно с НАТО на практика сме наясно как да донесем допълнителна отбрана срещу дронове в тази област, работи се по този въпрос”, каза Йоханис.
Той посочи, че и румънската армия е преместила множество отбранителни оръжия в зоната.
“Надяваме се, че няма да има напълно нежелани инциденти. При всички случаи тези атаки срещу украинските пристанища са военни престъпления, тъй като там има само гражданска инфраструктура, няма абсолютно нищо военно, което може да бъде атакувано”, допълни Йоханис.
Той отбеляза, че централната тема на срещата на върха на Европейската политическа общност в била Украйна, тъй като темите, свързани със сигурността, “ни безпокоят всички нас”.
През Румъния преминават транзитно над два тона украинско зърно месечно, посочи още Йоханис, като добави, че не може да гарантира постигането на целта за четири милиона тона до края на годината.
“Що се отнася до транзита на (украински) земеделски продукти, ние сега сме с капацитет за транзит от малко над два милиона тона на месец и наистина имаме амбицията да го увеличим. Не мога да гарантирам, че ще стигнем до четири, но това бихме искали – до края на годината да стигнем около четири милиона тона зърно месечно. Тези въпроси, според мен, са много важни очевидно за Украйна, за украинската икономика, но помислете и за тези, които получават тези земеделски продукти. Много от тях са предназначени за страни, които зависят от тези земеделски продукти, зависят от украинското зърно”, посочи Йоханис.
Източник: bta.bg

 

Супер сила ли е Франция?

05.10.2023, 14:20

„Без величие Франция не може да бъде Франция“ – написа още през 1954 г. в своите „Военни мемоари“ генерал Шарл дьо Гол. И уточнява, че ако Франция не е на първия ред, тя не е в състояние да изпълнява своята мисия, предопределена й от съдбата: „да бъде символ за  забележителни успехи или пример за назидателни поражения“ (for signal successes or exemplary misfortunes).
В Париж понятието "суперсила" обикновено се свързва с понятието "упадък". Когато лидерите и политическите коментатори се занимават с международни въпроси, любимата им тема винаги е авторитетът и тежестта на Франция в световните събития. Още преди три десетилетия Валери Жискар д'Естен изрази съжаление от факта, че „Франция се е превърнала в средна сила“......Прочети още

 

Естония и Латвия ще купят военни машини на стойност 693 милиона евро

05.10.2023, 08:56

Естония и Латвия планират да разширят транспортните възможности на своите въоръжени сили като закупят съвместно военни машини на стойност близо 693 млн. евро (729 млн. долара), съобщиха днес естонски служители, цитирани от ДПА.
Естонският Център за инвестиции в отбраната съобщи, че е подписал рамково споразумение с местни представители на производители като “Волво”, “Скания” и “Мерцедес Бенц”. Договорът е със срок на изпълнение седем години, съобщи центърът.
Военните машини са от различен тип и с различни размери и ще бъдат поръчани и доставени на партиди, се посочва в изявлението на службата. Сред тях ще има логистични машини, предназначени за пътни превози, и тактически машини, които може да се използват както на пресечен терен, така и на пътна настилка. През първия етап ще бъдат придобити 400 машини, а първите от тях ще бъдат доставени догодина, се посочва в изявлението.
Наскоро Естония и Латвия разшириха сътрудничеството си в отбранителния сектор на фона на руската инвазия в Украйна. Двете съседни балтийски държави, които са членки на Европейския съюз и НАТО, но граничат с Русия, се споразумяха да поръчат съвместно система за противовъздушна отбрана със среден обсег на действие “Ирис-Т”, германско производство, посочва ДПА.
Източник: bta.bg

 

Авиобаза “Безмер” край Ямбол отбелязва днес 72 години от своето създаване. Командването ѝ организира честване на празника с военен ритуал, съобщиха от военното формирование. - (видео)
Пред тържествения строй ще бъдат отличени военнослужещи и цивилни служители. Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметната плоча на загиналите при изпълнение на служебния си дълг. Над базата ще прелетят самолети Су-25 като авиационен поздрав. Ще бъде отслужена молитва за здраве и благополучие.
Както съобщи БТА, авиобаза “Безмер” преди дни отбеляза и 70-ата годишнина от връчването на бойното ѝ знаме. По този повод бе валидирана филателна пощенска картичка с щурмовите самолети Су-25.
Авиобазата е създадена на 5 октомври 1951 г. като 22-ри изтребителен авиополк на аеродрум “Граф Игнатиево”. През 1955 г. авиополкът е пребазиран на летище “Безмер”. - Още за АБ "Безмер"

 

31 години от приемането на въоръжение на Т-90

05.10.2023, 08:20

Основният руски боен танк Т-90 празнува своя юбилей – преди 31 години, на 5 октомври 1992 г., той е приет на въоръжение в руската армия. Към днешна дата модернизираният Т-90М „Пробив“ е все още на въоръжение в руската армия, съобщиха за ТАСС от пресслужбата на Уралвагонзавод.
„Експортната му версия на T-90С се експлоатира в няколко страни по света и е най-успешният търговски танк на 21 век. Клиентите са привлечени от изключителната надеждност, поддръжка и издръжливост на превозното средство, както и оптимално съотношение цена-качество“, казаха от компанията.
Конструкторите на Уралското конструкторско бюро по транспортно машиностроене инвестираха в танка Т-90 целия опит от тестване и военна експлоатация на неговия предшественик, танка Т-72. „А също и най-доброто от това, което предлагаха отбранителните институции на страната: усилена комбинирана броня в комбинация с вградена динамична защита, система за управление на огъня 1A45T „Иртиш“, система за прицелване и наблюдение на командира ПНК-4С. Противотанковата система 9K119 „Рефлекс“ позволи увеличаване на обсега на огъня до 5000 м. За първи път в света на машината е монтиран комплекс за оптико-електронно потискане ТШУ-1“, добавиха от пресслужбата.
Компанията уточни, че модернизацията на танка Т-90 се е оказала толкова многостепенна, че полученият танк Т-90М „Пробив“ може да се счита за нова бойна машина. „Това е най-модерната машина от фамилията Т-90 и най-адаптираната за работа в съвременни бойни условия. На нея е изцяло подменен куполът, модернизирани са силовият и трансмисионният агрегати, ходовата част, нивото на устойчивост на бронята. По отношение на бойната ефективност танкът Т-90М значително превъзхожда предшественика си Т-90, но същевременно запазва своите предимства – изключителна надеждност и минимален обем на поддръжка по време на експлоатация“, обясниха от Уралвагонзавод. - Още за Т-90

 

Навършват се 111 години от избухването на Балканската война

05.10.2023, 08:17

На 5 октомври през 1912 година България и Гърция обявяват война на Турция, с което се поставя началото на Балканската война. Във войната като съюзници участват България, Сърбия, Гърция и Черна гора (държавите от Балканския съюз 1912-1913 г.) против Османската империя.
Предизвикана е от нерешения национален въпрос на Балканите през последната четвърт на XIX и началото на ХХ в. По волята на западните европейски велики сили значителни части от полуострова, населени с българско, гръцко, сръбско и албанско население, остават в пределите на империята след Руско-турската освободителна война.
По този начин обществено-икономическото и културно развитие е възпрепятствано, както от съществуващите феодални порядки в Османската империя, така и от упражнявания национален и религиозен натиск.
Българската армия, мобилизирана през втората половина на септември, наброява около 600 000 военнослужещи с 1116 оръдия. В Действащата армия, която провежда бойните операции, служат 366 000 войници и офицери. Останалите са разпределени в доброволческите, опълченските, допълващите и граничните части. Български бежанци от Османската империя, които не са приети в редовните войски, сформират Македоно-одринското опълчение с численост 14 670 души.

 

 

Френската компания Turgis & Gaillard подписа договор за производство на БПЛА с ДП "Антонов"

04.10.2023, 22:25

Както съобщи френският вестник La Tribune, френската компания Turgis & Gaillard е подписала контракт с украинското държавно предприятие "Антонов" за производството на голям разузнавателно-ударен безпилотен летателен апарат на територията на Украйна на базата на летателния апарат Aarok. Договорът беше сключен по време на посещението на френска делегация, водена от френския министър на въоръжените сили Себастиен Лекорню, в Киев миналата седмица.

 

67 училища получават финансиране по проекти за изучаване историята на армията

04.10.2023, 21:19

Министерството на образованието и науката (МОН) публикува списък на 67 училища в страната, които са класирани за финансиране по Националната програма на МОН и Министерството на отбраната (МО) „Изучаване и съхраняване на традиците и историята на Българската армия“ за 2023 и 2024 г. Средствата, които са по Модул 1 на програмата, който се финансира и изпълнява от МОН, „Разработване на училищни проекти, свързани с изследване на историческото минало на Българската армия“  са за общо 300 хил. лв. Класираните проекти, свързани с изследване на историческото минало на Българската армия, се финансират между 2100 и 3000 лв. За общинските училища финансиращ орган за общините, а за държавните – МОН.
Програмата се изпълнява на територията на Република България и обхваща училища, в които се обучават ученици от VIII до XII клас. Дейностите по Модул 1 на програмата са събиране на информация, свързана с конкретни личности и/или паметници, посветени на бойната слава на българската армия, в населеното място/областта, в което се намира училището; провеждане на интервюта с наследници на участници във войните за национално обединение; грижа за войнишки паметник или паметник, посветен на конкретна личност, свързан с историческото минало на българската армия; посещения на музеи и/или културно - исторически обекти в населеното място/областта, свързани с историческото минало на българската армия; разработване на информационни материали (вестник, табла, флаери и др.), свързани с историческото минало на българската армия.
Модул 2 на програмата, който се изпълнява от МО е  „Провеждане на национален форум за обучение и за представяне на добри практики на ученици, участващи в дейностите от Модул 1“. Той включва надграждане на знанията по военна история; развиване на лидерските умения на учениците; усъвършенстване на комуникативните способности на учениците и на уменията им за работа в екип; придобиване на знания и умения за оказване на първа медицинска помощи усъвършенстване на уменията на учениците за представяне на добри практики. В него ще участват  33 отбора (по 10 участници, включително ръководител), излъчени от училищата от всички области в страната, участвали в реализирането на дейностите от Модул 1. Неговият бюджет е 200 хил. лв. Финансират се разходи за транспорт от училището до НВУ „Васил Левски“, храна, нощувки и обучение и са за сметка на Министерството на отбраната.
Първият модул приключва до 30 юни  2024 г., а вторият се провежда от 1 юли до 14 септември 2024 г. За провеждане на обучението в НВУ „Васил Левски“ е необходимо  учениците да са клинично здрави, удостоверено с медицинска бележка; заниманията да се провеждат предимно навън, само при необходимост в класните помещения и кабинетите на НВУ „Васил Левски”. В заниманията да са включени и щафетни и състезателни игри за учениците. Необходимото материално осигуряване за провеждане на занятията, медицинското обслужване и настаняването са от НВУ „Васил Левски”. Всеки участник следва да си осигури спортен екип (анцуг) и спортни обувки за участие в практическите занимания.
Източник:https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Депутатите одобриха в комисия купуването на 183 бойни машини "Страйкър"

04.10.2023, 20:45

Парламентарната комисия по отбрана одобри придобиването на американски бронетранспортьори (БТР) "Страйкър" (Stryker) за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада. "За" са гласували 14 депутати, а "против" - четирима, съобщава БТА.
В началото на септември Държавният департамент на САЩ одобри потенциална сделка с България за продажба на 183 бронирани машини "Страйкър" и свързано с тях оборудване за българската армия. Корпорацията "Дженерал дайнамикс" (General Dynamics) е основният доставчик на това въоръжение.
Проектът предвижда придобиване на 198 бойни и спомагателни машини, 183 от които от "Страйкър", в състав от: 90 броя ХМ1296 Infantry Carrier Vehicles - Dragoon (ICVD); 17 броя М1126 Infantry Carrier Vehicles (ICV); девет броя М1132 Engineer Squad Vehicles (ESV); 33 броя М1130 Command Vehicles (CV); 24 броя M1133 Medical Evacuation Vehicles (MEV); десет броя М1135 Nuclear, Biological, Chemical Reconnaissance Vehicles (NBCRV); три броя М98ЗА4 Heavу Expanded Mobility Tactical Truck (НЕМТГ) Light Equipment Transports (LET) в комбинация с Modular Catastrophic Recovery System (MRCS); три броя М1120A4 НЕМТТ Load Handling Systems; три броя М984А4 НЕМТT Wrecker; шест броя М978А4 НЕМТТ Fuel Servicing Truck (Tanker).
Прогнознозният разход е 1.376 млрд. долара (2 504 320 000 лв., изчислени при курс на щатския долар $1 = 1.82 лв.) без ДДС. Плащането по договора, включително два бъдещи договора за придобиване на боеприпаси, е предвидено да се извърши за период от пет години. Първото плащане е предвидено да бъде направено тази година. Освен посочените финансови средства, за цялостната реализация на проекта за придобиване на бойни и спомагателни машини ще са необходими и други допълнителни разходи за плащане на ДДС, мита, транспортни разходи и др.
Предвидено е началото на доставките на машините да е през третото тримесечие на 2025 г., а краят да е през първото тримесечие на 2028 г. Основното количество бойни и спомагателни машини ще бъде доставено през 2026 г. и 2027 г., като трябва да бъдат доставяни десет машини на месец.
На всички машини ще бъде инсталирано и интегрирано комуникационно-информационно оборудване, отговарящо на изискванията на Министерството на отбраната за оперативна и техническа съвместимост с оборудването, което към момента се използва в сухопътните войски.
В проекта е включено още обучение на военнослужещи за експлоатация и техническа поддръжка на всички типове машини и системи; доставка на учебни пособия и тренажори за подготовка; доставка на първоначален комплект от резервни части и консумативи; първоначална логистична поддръжка за подпомагане на процеса по усвояване на експлоатацията и поддръжката на машините; мобилни полеви работилници за ремонт и/или възстановяване на бойни повреди.
За осигуряване на подготовката на военнослужещите и бойните действия на формированията от състава на механизираната бригада ще бъдат придобити съответните количества артилерийски, стрелкови боеприпаси и управляеми противотанкови ракети. Придобиването на боеприпасите ще е обект на допълнителни договори по програмата на САЩ за чуждестранни военни продажби, които се очаква да бъдат получени в Министерството на отбраната в края на тази или началото на 2024 г.
Изборът на бойна машина на пехотата тече повече от 15 години. "Никога не бих поставил български военнослужещи в машина, в която се съмнявам", заяви командирът на сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков. Работим за изграждане на регионален център за поддръжка на машини "Страйкър" в Европа, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев.
Източник: ttps://www.dnevnik.bg/

 

Мобилните оператори и ВВС ще използват съвместно радиочестотите в обхвати 700 МНz и 800 MHz

04.10.2023, 12:50

Мобилните оператори ще ползват за 5G мрежи радиочестотен спектър в обхвати 700 MHz и 800 MHz, като едновременно с това ще бъдат въведени организационни мерки за безопасността на полетите на Военновъздушните сили, съобщава правителствената информационна служба. Предстои изработване на процедура на комуникация и оповестяване между дежурните центрове на ВВС и телекомуникационните компании. Електронните съобщителни услуги ще се предоставят при определяне на временни ограничения в определени зони.
Това ще осигури допълнителен спектър за 5G мрежи и ще позволи усвояване на 748, 778 870 млн. евро по Националния план за възстановяване и устойчивост. Очаква се новите честоти да увеличат приходите в държавния бюджет от еднократни и годишни такси, дължими от мобилните оператори за период 15 - 20 години.
Източник: https://otbrana.com/

 

Румъния изпраща допълнително около 100 войници в силите на НАТО в Косово КейФОР

04.10.2023, 12:00

Румъния обяви, че ще изпрати около 100 войници, за да подкрепи мироопазващите сили на НАТО в Косово (КейФОР) след нарастване на напрежението между Косово и Сърбия, съобщи Радио Свободна Европа.
Посланикът на Румъния в НАТО каза, че Букурещ ще изпрати допълнителна пехотна рота в силите на НАТО в Косово съгласно с решението на Алианса за увеличаване на броя на военните в мисията. Информацията бе потвърдена и от министерството на отбраната в съобщение, цитирано от агенция Аджерпрес.
Към момента Румъния е изпратила на мисии в Западните Балкани близо 330 военни, от които около 250 в Босна и Херцеговина и близо 80 в Косово, припомня Аджерпрес.
Великобритания обяви миналата седмица, че ще разположи около 600 войници за подсилване на КейФОР, припомня румънската редакция на Свободна Европа.
Тези решения идват след въоръженото нападение на 24 септември, при което бяха убити един косовски полицай и трима въоръжени сърби. Правителството на Косово обвини Белград в подкрепа на нападението.
Източник: bta.bg

 

Кабинетът прие решение във връзка с придобиване на боеприпаси за новитe кораби на ВМС

04.10.2023, 09:02

Министерският съвет прие решение за определяне наличие на основен интерес, свързан със сигурността на страната, който да бъде защитен при сключване на договор за обществена поръчка за придобиване на боеприпаси за  многофункционални модулни патрулни кораби (ММПК) на Военноморските сили.
За да не бъдат новопостроените ММПК с ограничени способности, трябва да бъдат снабдени с  боеприпаси за интегрираните на тях оръжейни системи.
С реализацията на обществената поръчка се цели придобиване на боеприпаси за осигуряване на  боеспособността на новопридобиваните кораби и осигуряване на ефективното им използване, както в  национален, така и в съюзен формат. Това ще доведе до изпълнение на поетите съюзни ангажименти на  Република България по отношение на колективната система за сигурност
Многофункционалните модулни патрулни кораби, които се придобиват по сключения през 2020  година договор с предмет „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“, са  основополагаща единица, върху която се формира бойната мощ на Военноморските сили. Възпиращият  потенциал на тези бойни кораби е функция на интегрираните на борда им системи въоръжение и е в пряка  зависимост от наличието на необходимото количество боеприпаси за тях. Защитата на морския суверенитет  се осигурява ефективно чрез използването на всички оръжейни системи, интегрирани на корабите.

 

Битката за Алкасар и един от големите успехи на Франко

04.10.2023, 08:40

В началото на Испанската война ще открием, че генерал Франциско Франко и генерал Емилио Мола ще искат да извършат бърз преврат. Разширяването на агресията, както и дълготрайни бойни цели, няма да се смята за някакъв успех. Още в самото начало се твърди, че Франко е имал за  цел да раздели страната на 8 военни района, използвайки силите на флотата и войниците си, а след това да активира гражданския протекторат, който да подсили редиците. По тази тема, двамата генерали ще постигнат пълен синхрон със своите командири.
Успехът в Мадрид се струва далеч по-невъзможен, но след като Мадрид е мястото, където се намират най-много офицери, лоялни на правителството по всички линии, точно там трябва да се фокусира и цялата сила. След успешни няколко дни в провинцията, походът към столицата трябва да се активира от няколко различни посоки, за да се затруднят силите там и бързата капитулация да е сигурна. По същото време се транспортират сили от Терсио и други части на Мароко покрай залива, за да стигне до територията на Испания. По план трябва да се превземат градове като Мадрид и Барселона. Тези два града са от изключителна важност, следователно фокусът е върху тях.......Прочети още

 

Великите битки, променили историята – битката при Полтава и раждането на Руската империя

04.10.2023, 08:37

Военната история е изтъкана от много епоси и легенди. Могъщи пълководци, величави армии, страховити империи и достойни бранители на отчаяни каузи. В тези легендарни епизоди от историята човешката трагедия, героизъм и саможертва се преплитат по уникален начин, който разкрива цялата пъстрота на нашата душевност. Наяве излизат героите, страхливците, достойните и недостойните.
Всяка битка е откровение. Всяка война е изпитание. Ала дори и сред пелената от кръв, чест и стомана, има имена на полесражения, които и до ден днешен грабват умовете на поколенията. Всяка битка е величава по свой начин, но сред куршумите, стрелите и остриетата на хиляди стълкновения изпъкват такива, които променят съдбата на народи, региони и континенти.......Прочети още

 

Загинал при изпълнение на служебния си дълг...

04.10.2023, 08:33

На 04 октомври 1935 г. на летище Божурище загива Дончо Бенчев Дончев. Той е роден на 26 март 1914 г. Завършва летателна школа в Казанлък и е зачислен в 1-ва летателна част на летище Божурище.
При полет със самолет КБ-2УТ на летище Божурище двигателят спира и довежда до срив на самолета поради загуба на скорост. Следва удар в земята, който причинява смъртта на пилота.
Производството на самолети КБ-2УТ започва през 1933 г. в самолетна фабрика „Български Капрони“ в Казанлък. Произведени са 8 апарата с три различни двигателя, останали от Първата световна война. Те притежават редица недостатъци – ниска мощност и чести откази на двигателите, лоша видимост от пилотското място и изключително неудобна кабина за наблюдателя. Затова не се ползват с популярност сред българските летци, но въпреки това се експлоатират интензивно до края на 30-те години на ХХ век.

 

66 години от изстрелването на първия изкуствен спътник на Земята

04.10.2023, 08:30

На 4-ти октомври 1957 г. е изведен в орбита първия изкуствен спътник на Земята. Ракетата-носител е Р-7, първата междуконтинентална балистична ракета е създадена от конструкторското бюро на Сергей Корольов. - (видео)
Първоначално е решено спътникът да се оборудва с научна апаратура за проследяване на множество параметри, но изработката и щяла да забави старта. Първият спътник представлява кълбо с диаметър 58 см. и тегло 83.6 кг, запълнено с азот. Той имал два радиопредавателя с мощност 1 ват, излъчващи сигнали на дължина на вълните 15 и 7.5 м. На повърхността на кълбото били закрепени 4 антени с дължина 2,4-2,9 м. Продължителността на сигнала била 0,3 секунди и можел да бъде уловен на разстояние до 10 хил.км. Нарекли го ПС-1 („Простейший спутник-1”).
На 4-ти октомври 1957 година в 22:28 часа московско време човечеството навлиза в космическата си ера. Спътникът извършвал една обиколка около Земята за около 96 минути. Той останал в орбита до 4-ти януари 1958 година и направил 1440 обиколки. На 3-ти ноември 1957 г. бил изстрелян и «Спутник-2», на борда на който се намирало първото живо същество – кучето Лайка.
Първият спътник на САЩ - Авангард TV-3 е изстрелян на 6 декември 1957 г., но след секунди ракетата му губи тяга заради взрив на горивните резервоари. Американците изстрелват първия си успешен сателит – 9,5-килограмовия „Експлорър“ на 1 февруари 1958 г.
Днес в орбита около Земята има над три хиляди спътника, по-голямата част от които вече не функционират. - Още Космос

 

Русия отбелязва Денят на Космическите войски

04.10.2023, 08:25

На 4 октомври ежегодно се отбелязва от Въоръжените сили на Русия Денят на Космически войски (КВ са в състава на Въздушно-космическите сили).
В компетенцията на КВ влиза проследяването на пуска на балистичните ракети и предупреждаването на висшите звена в управлението на ВС на Русия за ракетно нападение: защита на важните обекти от инфраструктурата и войските на страната от удари чрез средства за въздушно-космическо нападение от страна на противника.
КВ извършват мониторинг на космическите обекти, откриват заплахите за Русия в космоса и при необходимост отговарят на заплахите.
Този род войски се занимава също с пуска на космическите апарати в орбита и управлението на спътниковите системи с военно и двойно назначение. - (видео)

 

 

Двама американски войници загинаха при катастрофа в Аляска

03.10.2023, 22:45

Двама американски войници загинаха, а 12 пострадаха, след като военен транспортен автомобил се преобърна на черен път, докато пътувал към полигон в Аляска, предадоха Асошиейтед прес и БТА.
Инцидентът станал вчера на около 48 километра югоизточно от Феърбенкс, съобщи в изявление снощи 11-а въздушнодесантна дивизия на американската армия.
Говорителят на армията Джон Пенел каза днес пред АП, че шофьорът е изгубил контрол над автомобила, докато пътувал към военен полигон. В резултат превозното средство, в което се намирали общо 17 войници, се преобърнало.
Това е вторият смъртоносен инцидент, свързан с военни, разположени в Аляска, тази година. През април трима войници загинаха, след като два военни хеликоптера се сблъскаха на път за "Форт Уейнрайт", близо до Феърбенкс, докато се връщали от тренировъчна мисия, отбелязва АП.
Източник: https://epicenter.bg/

 

Първа група „Специални сили“ на СКСО участва в многонационалното учение „Balkan Spirit - 2023“

03.10.2023, 22:16

Учението на силите за специални операции (ССО) „Balkan Spirit-2023“ се проведе от 25 до 30 септември на територията на Румъния, в рамките на инициативата на началниците на отбраната на част от балканските държави за ежегодно провеждане на съвместна подготовка. В него участваха формирование от първа група „Специални сили“ от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) на Българската армия и подразделения от силите за специални операции на Румъния и Гърция, съобщава Пресцентърът на МО.
Целта на учението, чиято активна фаза се проведе на полигон в близост до гр. Бузъу, бе повишаване на способностите и оперативната съвместимост при изпълнение на тактики, техники и процедури от формированията на ССО на участващите страни и повишаване на сътрудничеството и доверието между специалните сили на балканските държави.
По време на „Balkan Spirit-2023“ се проведоха съвместни тренировки по тактико-специална и инженерна подготовка, инфилтриране в зоната на операцията по парашутен способ със стоварване на операторите от специалните сили от различни въздухоплавателни платформи, бойни стрелби и огневи тренировки, както и оказване на първа помощ и медицинска евакуация на бойното поле.
Ежегодното участие на формирования от СКСО на Българската армия в ученията на силите за специални операции на балканските държави е не само важен етап от тяхната подготовка, но и служи за оценка на достигнатите способности, спрямо тези на нашите съюзници. Същевременно съвместните подготовки в този формат демонстрират последователност и стремеж към задълбочаване на партньорството със специалните сили от региона с цел повишаване на сигурността на Балканите.
Източник: https://otbrana.com/

 

The Telegraph: На Великобритания "свършиха оръжията за изпращане на Украйна"

03.10.2023, 20:10

Обединеното кралство е изчерпало отбранителната техника, която може да си позволи да дари на Украйна, и е време други страни да се намесят и да поемат по-голяма тежест, предупреждава високопоставен военен началник пред британския вестник The Telegraph.
От редакцията припомнят, че преди да подаде оставка от поста министър на отбраната на Великобритания, Бен Уолъс (на снимката) разкри, че е отправил молба към премиера Риши Сунак да похарчи още 2,3 милиарда лири за подкрепа на Украйна.
Уолъс предупреди, че Обединеното кралство е изпреварено от Германия като най-големия европейски военен донор на Украйна, и призова за 50-процентно увеличение на финансирането, с което Обединеното кралство се е ангажирало досега.
Западният алианс претърпя поредица от удари през последните дни: подкрепата за Украйна отпадна от законопроекта за бюджета на САЩ, победата на проруска партия в Словакия и спора между Полша и Киев за доставките на зърно..........Прочети още

 

Военнослужещи от състава на Военновъздушните сили на Република България участваха в международно учение на НАТО за ЯХБЗ, специалисти при провеждане на въздушни операции – „TOXIC TRIP 2023”

03.10.2023, 17:06

„TOXIC TRIP” е международно учение за ЯХБЗ специалисти с над 20-годишна история и предоставя възможности за взаимодействие и обмяна на опит между военнослужещи от различни националности, изпълняващи съвместни задачи насочени към усъвършенстване на работата между летателния/технически и осигуряващия персонал („Екстракция на пострадал пилот и обеззаразяване“, „Разузнаване и обеззаразяване на летателни апарати“ и др.). Това е елемент от подготовката за предстоящото сертифициране на декларирания модул за ЯХБЗ на Българските ВВС по ЦС A2401N.
В учението, със страна домакин – Кралство Белгия, участваха военнослужещи от 18 националности.
Учението се проведе в периода 18.09 – 29.09.2023 г. в гр. Коксийд, Кралство Белгия.
Република България участва за първи път в учението „TOXIC TRIP” с личен състав и оборудване – прибори за ЯХБЗ. Участващите в учението военнослужещи бяха от подчинени на Военновъздушните сили военни формирования 44510-София, 32040-Крумово, 28000-Граф Игнатиево, 52090-Долна Митрополия и 54320-София.
Българската част бе ръководена от майор Колю Колев-старши експерт в сектор „Защита на силите“ в отдел „Операции“ на военно формирование 22800-София.
Източник: af.armf.bg/bg

 

Шойгу: Русия не планира нова мобилизация, тъй като тази година успя да набере над 335 000 доброволци за въоръжените си сили

03.10.2023, 16:58

Русия не планира нова мобилизация, защото тази година успя да набере над 335 хиляди доброволци за въоръжените си сили, заяви днес руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу, цитиран от Ройтерс.
Русия подсилва въоръжените си сили и увеличава темповете на производство на оръжия, тъй като очаква продължителна война в Украйна, където в течение на една година фронтовите линии почти не са помръднали.
"Няма планове за допълнителна мобилизация. Въоръжените сили разполагат с необходимия брой войници за провеждането на специалната военна операция", каза Шойгу на заседание с високопоставени генерали, излъчено по държавната телевизия.
Шойгу, съюзник на руския президент Владимир Путин, похвали патриотизма на доброволците, отбелязва Ройтерс.
"От началото на годината над 335 хиляди души са започнали военна служба по договор и в доброволчески формирования. Само през септември договори са подписали над 50 хиляди граждани", каза руският министър на отбраната.
Според Ройтерс тези данни са индикация, че Русия е отбелязала значителен напредък както с набирането на доброволци, така и с включването на много бойци от частната военна компания "Вагнер" в "доброволчески формирования".
Президентът Путин нареди "частична мобилизация" в Русия през септември миналата година, което накара стотици хиляди млади мъже да избягат от Русия, за да не бъдат пратени да се сражават в Украйна.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Хърватия получи от Франция първия си изтребител “Рафал”

03.10.2023, 13:50

Хърватия получи първия си многоцелеви изтребител “Рафал” на церемония в базата на френските военновъздушни сили “Мон дьо Марсан” вчера, предаде БТА. - (видео)
Хърватският министър на отбраната Марио Баножич заяви, че никой в тази част на Европа няма да има по-мощни военновъздушни сили от Хърватия, съобщи министерството на отбраната, цитирано от агенция Хина.
Това е първият от дванадесетте “Рафал”, закупени от Хърватия.
Министърът на отбраната определи това като “успех на едно цяло поколение” и успех на хърватското правителство. Той благодари на френските си колеги и особено на хърватските пилоти и техници, се посочва в прессъобщението.
В неделя Баножич съобщи, че първите шест изтребителя “Рафал” ще пристигнат в Хърватия в началото на второто тримесечие на 2024 година.
Хърватският премиер Андрей Пленкович оцени вчера, че покупката на 12 френски изтребители е едно от най-важните решения за хърватската армия, защото това би променило характера на отбранителните й способности.
По-рано Загреб обяви, че стойността на сделката за 12-те изтребителя втора ръка плюс обучение, оръжейни системи, логистика е на стойност 999 млн. евро.
Източник: bta.bg

 

В Нидерландия започна учение на НАТО

03.10.2023, 08:57

В понеделник в Нидерландия започна въздушното учение на НАТО "Фризийски флаг". Това съобщиха от министерството на отбраната на страната.
Около 40 бойни самолета и хеликоптера от седем държави - членки на НАТО, участват в учението, което ще продължи до 13 октомври.
Тренировъчните полети ще се провеждат над сушата и Северно море от холандската военновъздушна база Льоварден.
Участват изтребители F-35A и F-35B, F-16, F-18, Eurofighter и хеликоптери Apache от Нидерландия, Белгия, Германия, Дания, Финландия, САЩ и Обединеното кралство.
Освен това в учението участват военнотранспортен самолет C-130, самолет за зареждане с гориво и няколко кораба, включително фрегата за противовъздушна отбрана.
Ученията включват настъпателни операции, по-специално унищожаване на наземни и морски цели, отказване на достъп на вражески изтребители до определен район, регионални задачи по противовъздушна отбрана и ескортиране на въздушни групи.

 

Спомен за безпалубния миночистачен катер "Лилия"

03.10.2023, 08:14

Известно е, че по време на Първата световна война нашият военен флот е изправен пред трудната задача да ликвидира многобройните минни заграждения, поставени от императорския флот на Русия в български черноморски води.
Едва през 1917 г. българските военни моряци получават първите три безпалубни миночистачни катера (отначало са наричани безпалубни миночистачни моторни лодки) от Германия. Логично, те получават имена, които тематично са обвързани с предстоящата им дейност: „Кондуктор Докузанов“, „Капитан-лейтенант Минков“ и „Миньор“. Първите двама са загинали български военни моряци-миньори по време на войната......Прочети още

 

69 години от построяването на първите сгради на Морското училище на ул. „Васил Друмев“ 73

03.10.2023, 08:10

В своята история до 1954 г. Морското училище почти винаги е имало необходимост от специално построени за него сгради. За кратко време от 1913 до 1916 г. то е било в сграда, построена за него във Флотския район във Варна. След това сградата се използва за други цели, а училището обитава много и различни сгради. През част от 1916 и част от 1917 г. - в паянтови постройки в местността Карантината на брега на Варненския залив, през част от 1917 и 1918 г. - в сградата на Средното търговско училище (днешния Икономически университет във Варна), от 1919 до 1922 г. в сградата на Аквариума, от 1922 до 1934 г. - в сгради на 8-ма пехотна дружина (по-късно 8-ми пехотен полк), от 1934 до 1940 г. в сградата на бившето Рибарско училище на остров Кирил (Кирик) в Созопол, от 1940 до 1954 г. в сградата на Пансиона за сираци на ул. „Стефан Караджа“ 34. През този период до 1953 г. част от училището е била разположена в сгради в 8-ми приморски полк, и други сгради в гр. Варна. Общо през своята история училището е било в повече от 15 сгради в Русе, Варна и Созопол. Даже част от училището за няколко месеца през лятото и есента на 1944 г. е било в гр. Шумен. Там е бил приет випускът през тази година.
След коренните обществено-политически промени в България през 1944 г. настъпват съществени изменения и в армията, и във Военноморския флот.......Прочети още

 

Ракетата, която не обърна войната, но обърна света, скърши животи

03.10.2023, 08:02

Годината е 1942, датата – 3 октомври. Германският учен и инженер Вернер фон Браун, заедно с негови сътрудници на германския изследователски реактивен център в Пенемюнде, извършва първия успешен тест на нещо невиждано към този момент - първата балистична ракета в света, останала в историята с името Фау-2 (V-2).
Третият ден от октомври, 1942-ра година, е първият ден от една нова ера – тази на космическото пътуване, заявява полк. Валтер Дорнбергер, лидер на програмата, веднага след успешния тест. И както историята ще покаже – ще се окаже прав........Прочети още

 

Исторически календар

03.10.2023, 07:59

На 3 октомври 1895 г. в с. Мозире (Словения) е роден Владимир (Влайко) Александров Тодоров-Балан.
Учи в колеж в Истанбул, а след това в гимназия в София. Завършва Военното училище през 1914 г. Произведен e в чин подпоручик. Постъпва в Аеропланното училище в Божурище. Той е един от седемте, завършили първия випуск за пилоти през 1916 г. Участва в Първата световна война (1915-1918) в състава на 1-во аеропланно отделение, придадено към Втора българска армия. Първите разузнавателни полети изпълнява от летище Белица. През юни 1916 г. e изпратен от българското командване на Западния фронт за изучаване бойния опит на германските пилоти в състава на 70-то разузнавателно пруско аеропланно отделение. Изпълнява разузнавателни полети, бомбопускане, участва в провеждане на въздушни боеве в района на крепостта Вердюн.
Завърнал се в България, продължава да воюва. На 8 юли 1917 г., заедно с поручик Иван Узунов излитат от летище Левуново със самолети Роланд Д-2 и свалят британския самолет R.A.F. Be 2, пилотиран от командира на 17-та британска ескадрила - капитан О’Дуайър. Това е първата победа, постигната от български пилоти от новосъздадената изтребителна авиация в класически въздушен двубой. До края на войната изпълнява общо 29 бойни полета. Награден е с орден „За храброст” и с германския „Железен кръст”.
След войната Владимир Балан заминава за Брауншвайг, Германия, където следва аероинженерство.Завършва образованието си и работи като асистент в политехниката.
През 1932 г. се завръща в България. Започва работа на летище Божурище в ремонтната работилница. За кратко време е инженер и в самолетната фабрика „Български Капрони”.
През Втората световна война, като офицер от запаса е мобилизиран и назначен за началник на авиоремонтната работилница на летище Скопие. След 9 септември 1944 г. Владимир Балан изчезва и съдбата му остава неясна.
На 3 октомври 1886 г. в Търговище е роден Никифор Йорданов Богданов – един от първите български пилоти. Завършва школата за подпоручици в Княжево. На 19 февруари 1911 г. е повишен в поручик, на 18 май 1914 г. в чин капитан.
През 1911 г. е проведен конкурсен изпит за подбор на първите български авиатори. Поручик Богданов е одобрен и заминава за Франция, където през 1912 г. се обучава в аеропланната школа на Луи Блерио в Етамп. След приключване на подготовката се завръща в България и участва в Балканската война. На 17 октомври 1912 г. извършва първия си разузнавателен боен полет над турските позиции. До края на войната изпълнява общо осем бойни полета със самолет Блерио ХІ. По време на Втората балканска война през 1913 г. в състава на 3-то аеропланно отделение от летище Серес, провежда два разузнавателни полета. Участва в Първата световна война. На 16 юли 1916 г. е назначен за командир на 2-ро аеропланно отделение базирано на летище Удово на Вардарския фронт. Под негово ръководство, отделението изпълнява полети до Олимп, Островското езеро и цялата фронтова линия от Кожух до Круша планина.
След войната капитан Богданов напуска армията и започва работа в застрахователно дружество. Умира през 1935 г.

 

 

Изтребителите Typhoon на британските ВВС пристигнаха в Полша

02.10.2023, 20:58

Великобритания вече е разположила изтребители Typhoon на Кралските военновъздушни сили в Полша, за да помогне за защитата на страната срещу заплахата от руска агресия, съобщи PAP.
Министърът на отбраната на Полша Мариуш Блашчак съобщи за пристигането на британските изтребители вTwitter (X) .
Той отбеляза, че британските пилоти, заедно с полските екипажи на F-16, ще патрулират въздушното пространство на страната.
"В Полша вече има изтребители Typhoon на Кралските военновъздушни сили. Британски пилоти, заедно с нашите пилоти F-16, ще патрулират в полското въздушно пространство. Това е резултатът от моите разговори с британския министър на отбраната. Заедно се грижим за безопасността !"
По-рано британски медии съобщиха за изпращане на изтребители Typhoon в Полша. The Mirror съобщи, че "министърът на отбраната Грант Шапс е разрешил разполагането на четири ужасяващи самолета Typhoon".
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Германия е доставила на Украйна оръжия за 3,3 милиарда евро

02.10.2023, 20:55

Германия е одобрила износ на военно оборудване за Украйна в размер на 3,3 милиарда евро (6.44 милиарда лева) през първите три тримесечия на тази година, съобщава Der Spiegel.
За девет месеца Германия вече е одобрила износ на оръжия на стойност по-голяма от тази за цялата минала година. През 2022 г. оръжейните доставки са възлизали на стойност 8,35 млрд. евро (16.29 млрд. лева), а през тази година те вече са 8,76 млрд. евро (17.09 млрд. лева).
През първите три тримесечия на годината германското правителство е одобрило износа на военно оборудване за Украйна на стойност 3,3 млрд. евро, по данни на Федералното министерство на икономиката. Това прави Украйна най-големия получател на германски оръжеен износ.
Общо са издадени лицензи за 8,76 млрд. евро, като по около половината от тях са за оръжия и друго военно оборудване.
Това вече е вторият по големина показател в историята на Федералната република. Само през 2021 г. цифрата е била още по-висока - 9,35 млрд. евро. За сравнение, през 16-те години на управлението на канцлера Ангела Меркел (ХДС) границата от 6 млрд. евро е надхвърлена само пет пъти.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Съвместно военно учение в Южнокитайско море има за цел да покаже военната връзка между Филипините и САЩ

02.10.2023, 20:10

Започналото днес съвместно военно учение “Самасама” между Филипините, Великобритания, Канада, Япония и САЩ има за цел да покаже военната връзка между Филипините и САЩ, както и бойните способности на Филипинските военноморски сили, предаде Филипинската новинарска агенция (ФНА).
“Учението свети като фар на сътрудничеството и готовността и е свидетелство за трайната връзка между Филипините и САЩ”, заяви началникът на ФВMС Торибио Адаси на откриването на учението в щаба на филипинската армия във военноморски пункт в Манила.
Адаси подчерта, че учението “Самасама”, което ще продължи до четвъртък, има за цел да повиши оперативната съвместимост и да насърчи регионалното сътрудничество между участниците. Военноморските сили на Австралия, Франция, Индонезия и Нова Зеландия също се включиха, като изпратиха свои наблюдатели и експерти.
Това сътрудничество е полезно за противодействие на “нетрадиционните предизвикателства, които преминават нашите граници”, каза Адаси. “От териториалната отбрана до противодействието на трансграничната престъпност, учението (ще ни помогне) да се изправим заедно срещу редица заплахи”, отбеляза той.
Адаси заяви, че учението е важна платформа за изграждане на капацитет и подобряване на бойните способности в “различни измерения на съвременните военноморски операции – от борба с подводници до електронна война”. Учението повишава готовността на филипинския военноморски флот да “се изправи срещу различните спектри от предизвикателства пред сигурността”.
Източник: bta.bg

 

На този ден

02.10.2023, 08:57

На 2 октомври 1889 година в Карлово е роден скулпторът Иван Лазаров (1889 – 1952). Завършва Художествено-индустриалното училище при професор Жеко Спиридонов (1912) и специализира скулптура в Мюнхен при професор Херман Хан (1918 – 1919).
Произведенията със сюжети от Балканските и Първата световна война („Те победиха“, „На нож“, „Пак на война“, „Артилеристи на водопой“ и др.), отразяващи преживяното с дълбоко чувство на любов към обикновения войник, му донасят заслуженото внимание на публиката. След войните създава запомнящи се образи на герои от националноосвободителните борби, превърнали се в емблематични за българското монументално изкуство.
През 1924 г. е избран за професор в Художествената академия, а от 1935 г. е неин ректор. Основава Института за изкуствознание при БАН (1949) и става негов първи директор. За цялостната си творческа дейност посмъртно е удостоен със званието „Народен художник“ (1969).

 
 

84 години от първия полет на Ил-2

02.10.2023, 08:51

Днес се навършват 84 години от първия полет на знаменития щурмови самолет Ил-2, чийто първи полет става факт на 2 октомври 1939 г.
Замисълът за създаване на специализиран брониран щурмови самолет датира от декември 1937 г., след като първоначалните анализи от боевете в гражданската война в Испания показват, че авиацията в момента е слабо ефективна при изпълнение на задачи за непосредствена авиационна поддръжка на сухопътните войски.
През май 1938 г. съветското правителство одобрява проекта и натоварва с него авиоконструктора Сергей Илюшин и неговото конструкторско бюро. Машината трябва да е се задвижва от един бутален двигател АМ-34, двуместна, с максимална скорост при земята от 400 km/h, да има бомбов товар от 300 kg., сериозна бронировка и картечно въоръжение.
През януари 1939 г. Илюшин приключва с проектирането на самолета, който по онова време в известен, като БШ-2. Междувременно е решено щурмовикът да получи новия и по-мощен мотор АМ-35 (1350 hp), което позволява усилване на бронировката и въоръжението.
През лятото на 1939 г. проектът става приоритетен и Илюшин е принуден да ускори темпа на работа.
Първият прототип на БШ-2 полита на 2 октомври. Самолетът се управлява от летеца-изпитател Владимир Коккинаки. Той обаче продължава едва 10 минути, заради прегряване на двигателя. Вторият прототип изпълнява дебютен полет на 30 декември.
Заводските изпитания, обаче вървят мъчно, най-вече заради неудовлетворителната работа на новия бутален двигател АМ-35 и проблемите с охлаждането му, предвид, че той фактически се намира в изцяло бронирания корпус на самолета.
Държавните изпитания стартират през април 1940 г. Съветските военни обаче не са доволни, като определят самолета, като твърде утежнен за двигателя си. Прави се препоръка за поставяне на още по-мощния АМ-38 (1625 hp), иска се и поставяне на две 23-mm оръдия вместо 12,7-mm картечници, както и редица други подобрения.
Илюшин, който по същото време работи и по подобряването на бомбардировача ДБ-3 има проблем да отговори на всички тези изисквания. Междувременно, съветското правителство поръчва на Сухой да започне работа по своя щурмовик ОБШ (Су-6), като резервен вариант.
С цел решаване на част от техническите проблеми е решено БШ-2 да се преработи в едноместен самолет, като се елиминира бордния стрелец. През октомври работата по усъвършенстването на самолетът е приключена. През декември 1940 г. БШ-2 официално е прекръстен на Ил-2.
Едноместният Ил-2 с двигател АМ-38 преминава през държавни изпитания през февруари – март 1941 г. Серийното производство стартира практически веднага след това.
Ил-2 се сглобява до 1945 г. и е произведен в 36 183 броя, което го превръща в най-масово строения боен самолет в историята. Щурмовикът се сражава от първия до последния ден на съветското участие във Втората световна война, спечелвайки си безспорна бойна слава.
България получава 120 броя Ил-2 през лятото на 1945 г. Бойната служба на типа у нас е сравнително кратка. През 1947 г. 48 броя Ил-2 са предадени на Югославия, а останалите служат активно до началото на 50-те, когато започват да се подменят от по-съвършения Ил-10. Ил-2 служи в българските ВВС до към края на 1955 г., като последната му роля е самолет за коригиране на артилерийския огън. Един такъв щурмовик е запазен в Музея на авиацията в Крумово.

 
 

 

Утре откриват учебната година за студенти във Военната академия

01.10.2023, 19:57

Във Военна академия „Г. С. Раковски” утре ще бъде открита новата академична 2023-2024 година за студенти, съобщават от учебното заведение. Първата лекция на тема „Сигурността като проблем“ ще изнесе полковник от запаса проф. Димитър Йончев.
През новата учебна година в Академията ще се обучават студенти в 2 бакалавърски специалности от професионално направление „Национална сигурност”, както и по 13 магистърски специалности в професионални направления „Национална сигурност” и „Психология”.
На 4 септември Военната Алма матер посреща новите слушатели, които ще се обучават, както следва в магистърска специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили” от професионално направление „Военно дело” на факултет „Национална сигурност и отбрана” с продължителност 1 година и в магистърска специалност „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво” от професионално направление „Военно дело” на факултет „Командно-щабен”, по шест специализации в редовна форма на обучение с продължителност 1 година и по три специализации в задочна форма на обучение с продължителност 2 години. Тази година сред обучаемите и в двете специалности има трима офицери от Република Северна Македония.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Рекорден брой новобранци са положили клетва в полската армия

01.10.2023, 14:54

Във Варшава вчера положиха клетва 1800 нови кадети, с което бе поставен нов рекорд за брой новобранци, постъпили в полската армия, предаде полската осведомителна агенция ПАП.
На церемонията по полагане на клетва от доброволците във Военно-техническия университет в полската столица присъства министърът на отбраната Мариуш Блашчак.
Блашчак определи събитието като "знак, че Полша е в безопасност", тъй като разполага с "фантастични войници, патриоти, млади хора, които са решили да обвържат живота си с полската армия".
"Това е историческо събитие. Никога в историята на полската армия не са полагали клетва толкова много бъдещи офицери", отбеляза той.
Положилите клетва 1800 новобранци ще започнат обучение в четири военни академии: Военния технологичен университет, Военния университет на сухопътните войски, Академията на полските военновъздушни сили и Военноморската академия "Героите от Вестерплате".
Източник: https://trud.bg/

 

Българското военноморско разузнаване в периода на Студената война (1947-1991 г.)

01.10.2023, 14:10

Преди 09.09.1944 г. и след тази дата, до есента на 1950 г., управлението на ВМФ е организирано по остаряла система. Щабът на ВМФ, щабът на Черноморския флот (ЧФ), Дунавският флот и бреговата отбрана съществуват без развърнати органи за управление и осигуряване. Щабовете по същество се състоят от няколко човека: командир, адютант (той фактически и началник щаб), ЗКПЧ, технически офицер, тилов офицер, контраразузнавач, касиер, писари и канцелария. Разузнавателен орган в щаба не съществува. Независимо от това за разузнаване в крайбрежната полоса съществуват няколко формирования - Морска разузнавателна авиоескадрила, съществувала до 1956 г., и Семафорно-наблюдателна служба.
Интересно е да се отбележи, че преди 09.09.1944 г. и до 1952 г. за разузнаване в приморско направление в гр. Бургас са сформирани и действат Оперативен разузнавателен пункт (ОРП) и Радиоразузнавателен пункт (РРП), подчинени централно на Разузнавателния отдел на Генералния щаб (РО-ГЩ).......Прочети още

 
 

Лондон иска да изпрати военни инструктори в Украйна, които да обучават въоръжените ѝ сили, заяви британският министър на отбраната

01.10.2023, 09:32

Лондон иска да изпрати военни инструктори в Украйна като допълнение към обучението на украински военнослужещи, провеждано от Великобритания и други западни страни, заяви британският министър на отбраната Грант Шапс в интервю за в. "Сънди телеграф", предаде Ройтерс.
Досега Обединеното кралство и неговите съюзници избягваха официално военно присъствие в Украйна, за да намалят риска от пряк конфликт с Русия.
През изминалата година Великобритания организира петседмични курсове за военна подготовка на около 20 000 украинци и възнамерява да обучи подобен брой военнослужещи и занапред.
Шапс заяви пред "Сънди телеграф“, че има възможност за обучение на украинска територия и че е обсъдил въпросната идея с военачалници от британската армия.
Министърът допълни, че се надява британските отбранителни компании като Би Ей И Системс (BAE Systems)  да продължат с плановете си за изграждане на оръжейни заводи в Украйна.
Украинският президент Володимир Зеленски вчера заяви, че иска да развие отбранителната индустрия на страната си, като си партнира със западни компании, за да осигури повече оръжия за украинската контраофанзива срещу Русия, припомня Ройтерс.
Британският премиер Риши Сунак назначи Шапс за министър на отбраната на 1 септември, след като предшественикът му Бен Уолъс подаде оставка.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Единствената подводница, потопена от друга подводница, докато са под вода

01.10.2023, 07:15

Въпреки че филмите обичат да ни показват интензивни битки между подводници, които се водят единствено под водата, този тип битки всъщност са изключително редки.
Всъщност толкова редки, че всъщност само една-единствена подводница е потопена, докато и тя, и нападателят й са се били под повърхността.
Това се случва точно в края на Втората световна война, в двубой между британска и германска подводница, заподозряна в транспортиране на свръхсекретни стоки до Япония......Прочети още

 

Днес руските пехотинци имат празник

01.10.2023, 07:10

Първата редовна армия на Русия е създадена на този ден през 1550 г.
Това е професионален празник на военнослужещите от Сухопътните войски, който се чества ежегодно на 1 октомври. На тази дата се отбелязва денят, в който цар Иван Грозни издава специален документ за създаването на редовна армия – в далечната 1550 г.
Денят на Сухопътните войски се отбелязва съгласно Указ на Президента на РФ № 549 от 31 май 2006 година. Този професионален празник се чества от всички родове и специални войски от състава на СВ, включително пехотинци, танкови войски, артилерия и др. - (видео)
Сухопътните сили са най-многочислените в руската армия. - Още за СВ на Русия

 

Исторически календар

01.10.2023, 07:00

На 1 октомври 1915 година България се включва в Първата световна война. Участието на Българската армия във войната се обособява в два основни периода: маневрен – от 1 октомври 1915 до края на 1916 г. и позиционен – от началото на 1917 до 29 септември 1918 г.
По време на маневрения период войските провеждат Моравската, Овчеполската и Косовската операция, отразяват настъплението на съглашенските войски в долината на р. Вардар, преследват отстъпващата сръбска армия в Македония (1915) и водят активни действия в Леринската и Струмската настъпателни операции (1916). Съвместно със съюзниците 3-та армия воюва срещу Румъния, провежда Тутраканската, Кубадинската и Мунтенската настъпателни операции и достига до р. Серет.
В позиционния период (1917 – 1918) българските части водят отбранителни действия на Южния и Добруджанския фронт, няколко пъти провалят настъплението на противника при Дойран, но не удържат неговия удар през септември 1918 г.
България мобилизира във войната общо над един милион души – около 20% от населението на страната. За 36 месеца по бойните полета загиват, умират от рани и болести и изчезват 101 234 офицери, подофицери и войници, а над 155 000 са ранените. По величието на саможертвата и трагизма на резултатите си, участието на Българската армия в Първата световна война няма аналог в нашата нова история.

От 1 до 25 октомври 1915 година Първа армия провежда Моравската настъпателна операция. Тя е част от стратегическите действия на групата армии „Макензен“ за разгромяване въоръжените сили на Сърбия и се осъществява от 1-ва, 6-а, 8-а и 9-а пехотна дивизия, 1-ва кавалерийска бригада и 46-и пехотен пернишки полк (165 370 души, 404 оръдия и 100 картечници) под командването на генерал-лейтенант Климент Бояджиев.
Задачата на армията е да настъпи на фронта р. Дунав – вр. Стрешер (до Власинското езеро) и като разгроми противостоящите й сръбски войски (120 000 души и 200 оръдия) да излезе на р. Морава при Алексинац и Ниш. С част от силите на десния си фланг и във взаимодействие с германския Оршовски отряд трябва да завърши унищожаването на противника при Неготин, а с войските от левия фланг – да прекъсне комуникациите по р. Южна Морава и да осигури връзката с българската 2-ра армия. За изпълнение на задачата е създадено оперативно построение от един ешелон, два странични отряда и общовойскови резерв.
Главният удар се нанася от четирите пехотни дивизии в общо направление на Белоградчик – Ниш, а спомагателният – от десния (2-ра бригада от 6-а дивизия, усилена с 2-ри конен полк) и левия (2-ра кавалерийска бригада, усилена с 26-и пернишки полк) страничен отряд. Въпреки съпротивата на сръбските части и трудните географски и климатични условия войските преминават през проходите на Стара планина, излизат в долината на р. Тимок, овладяват Княжевац (13 октомври) и пробиват Пиротския укрепен пункт (14 октомври). На 15 октомври 1915 г. 1-ва армия преминава в решително преследване на противника по направленията към Ниш със задача да го атакува в хода на неговото оттегляне. След значителна подготовка на 23 октомври българските войски щурмуват и пробиват Нишкия укрепен район. В 10, 30 ч. същият ден първоешелонният 10-и пехотен родопски полк влиза победоносно в Ниш. С разгромяването на най-мощната част от източната групировка на противника 1-ва армия постига целта на Моравската операция. Сръбските загуби възлизат на 630 убити и над 13 000 пленени. Унищожени или взети като трофеи са 206 различни оръдия и голямо количество военни материали. Успехът на 1-ва армия е постигнат с огромни човешки усилия и значителни загуби. По чукарите на Западна Стара планина и планинските масиви между реките Тимок и Морава загиват и безследно изчезват 2200 офицери, подофицери и войници, а ранените са 6980.

От 1 до 7 октомври 1915 година Втора армия провежда Овчеполската настъпателна операция. Едновременно с настъплението на 1-ва армия към долината на р. Морава, 2-ра армия се включва в действията за изваждане на Сърбия от войната.
Войските под командването на генерал-лейтенант Георги Тодоров (3-та пехотна балканска, 7-а пехотна рилска и Кавалерийската дивизия – около 70 000 души и 220 оръдия) има задача да разгроми ограничените сили на противника в Македония (Вардарска и Брегалнишка дивизия – 40 000 души със 78 оръдия), да излезе в долината на р. Вардар, да изолира главната му групировка в Сърбия и да не допусне съглашенски войски да й се притекат на помощ.
Оперативният план предвижда да се нанесат два удара: главен – с 3-та дивизия от района на Кюстендил, и друг – със 7-а дивизия от района на Горна Джумая в общо направление на Куманово, с които да се отхвърлят и разгромят силите на противника на главната му позиция при Крива паланка и Царево село. За една седмица войските излизат към Овче поле и овладяват Куманово, а Кавалерийската дивизия заема височините, източно от Велес, с което 2-ра армия изпълнява възложената й задача. Овчеполската операция е най-кратката и ефективна в действията срещу Сърбия и с нея е оказано пряко съдействие на останалите балкански групировки на Централните сили. Освен забележителните действия на войските, за успеха на операцията допринася и съпротивата на местното българско население, което чрез чети и пряко участие в бойните действия спомага за по-бързото освобождаване на Македония.

На 1 октомври 1941 година с писмо No: I-2733 на Щаба на Въздушни войски се създава Черноморската въздушна отбрана. Към нея на 10 октомври се формира специален изтребителен орляк под наименование "Галата". Първоначално е съставен от Щаб на орляка при летище Чайка, 682-ро изтребително ято Балчик и 692-ро изтребително ято Сарафово. Двете отделения са част от 6-ти изтребителен полк, снабден и опериращ с пет Ме-109Е-4 "Стрела". Към отряда се включва още и 442-ро изтребително ято от 4-ти армейски въздушен полк с 6 Авиа-534 "Доган".
Фактът, че „Галата” е снабдена с най-модерните самолети на въоръжение в България по това време – Ме-109 "Стрела", потвърждава значението на отряда за защита на Черно море.

 
 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}