Военна информация

Архив - от 16 до 30 ноември

 

 

Разходите за отбрана в ЕС са достигнали нов рекорд през 2023 г.

30.11.2023, 22:17

Разходите за отбрана в Европейския съюз през тази година са достигнали рекордно високи стойности от около 270 млрд. евро, което е с около 30 млрд. евро повече, отколкото през 2022 г. Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пред Европейската агенция по отбрана (EАО), предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.
Това е деветата поредна година на ръст на отбранителните разходи на държавите от ЕС в момент, когато няколко от тях настояват за значително увеличение на тези разходи заради войната на Русия в Украйна.
През 2022 г. шест от 27-те държави членки са увеличили отбранителните си разходи с повече от 10 процента, а в случая с Швеция - държава, която очаква ратификация на членството си в НАТО - дори с повече от 30 процента.
Франция, от друга страна, е увеличила отбранителните си разходи само с 0,7 процента през 2022 г., според EАО, специализираната агенция на ЕС по въпросите на отбраната.
Взети заедно страните от ЕС отделят 1,5 процента от брутния си вътрешен продукт (БВП) за отбранителния сектор, което е далеч от целта от 2 процента, определена от НАТО. Двадесет и две държави от ЕС са членки и на НАТО.
По данни на ЕАО за инвестиции в отбранителния сектор са били отделени около 58 млрд. евро.
С около "60 млрд. евро годишно можем да направим големи неща", добави Мишел в изказването си пред ЕАО в Брюксел. Той каза, че трябва да се започне с "единен пазар в областта на отбраната", за да се избегне разпиляването на ресурси, дублирането в някои области на производството и да се постигнат икономии от мащаба.
За да се постигне това, EАО трябва да се превърне в "истинско европейско министерство на отбраната", предложи председателят на Европейския съвет.
По думите му отбранителната индустрия в Европа трябва също да стане по-видима.
"При положение че на нашия континент бушува война, можем да гарантираме дългосрочни договори" за тези производители“, увери Мишел, според когото посланието на 27-те е ясно: "произвеждайте и ние ще купуваме". Що се отнася до финансирането, Мишел спомена стартирането на програма за заеми за отбрана в Европа.
Въпреки целият този ръст европейската отбранителна промишленост не разполага с достатъчен капацитет, за да отговори на търсенето от страна на Украйна. ЕС се ангажира да достави 1 милион снаряда на Украйна до март следващата година, но тази амбициозна цел вече изглежда непостижима.
"Нашите въоръжени сили трябва да са готови да отговорят на изискванията на новата епоха", заяви от своя страна шефът на европейската дипломация Жозеп Борел, цитиран в прессъобщение на ЕАО.
Въпреки това ЕС показва "сериозни недостатъци" по отношение на отбранителните способности и "продължаваме да изоставаме от другите играчи" в тази област, призна Борел. Така например, Русия планира да увеличи военните си разходи с 67 процента през 2024 г. до около 30 процента от своя БВП, посочва АФП.
Източник: https://www.investor.bg/

 

„Анакондата” на Хегемона затяга „прегръдката” около Русия

30.11.2023, 19:30

„Анакондата” е популярно наименование на стратегията на САЩ за изтощаване на Русия чрез създаване на напрежение по външните ѝ граници, включително локални военни конфликти.
Целта е постепенно намаляване на нейната индустриална и военна мощ до степен, при която съществуването ѝ като самостоятелна страна ще бъде невъзможно, а следователно стратегическото сътрудничество с Китай прекратено.
Средството за постигането ѝ е обкръжаване на Русия с враждебни страни, още по-добре с враждебни съюзи, и предизвикване на въоръжени конфликти по целия периметър на нейните граници. Повече от две десетилетия средството е в ход – началото беше в Кавказ, след това в Грузия, днес е в Украйна. Подготвя се в Арктика, Далечния изток, Средна Азия,  Източна Европа и Прибалтика.......Прочети още

 

Изпращат британски разрушител в Персийския залив

30.11.2023, 17:26

Един от най-модерните военноморски кораби на Великобритания ще бъде изпратен в Персийския залив, за да засили присъствието на страната в региона, предаде The Times of Israel.
HMS Diamond (D34), есминец тип 45, ще провежда операции за осигуряване на свобода на корабоплаването, успокояване на търговските кораби и осигуряване на безопасен поток на търговията, каза министерството на отбраната.
"Изключително важно е Обединеното кралство да засили нашето присъствие в региона, за да предпазим Великобритания и нашите интереси от един по-нестабилен и оспорван свят", каза министърът на отбраната Грант Шапс.
Решението следва избухването на войната между Израел и Хамас и превземането на свързан с Израел товарен кораб, Galaxy Leader, от подкрепяните от Иран йеменски хуси в Червено море на 19 ноември.
Хусите започнаха серия от удари с дронове и ракети срещу Израел, откакто хиляди терористи от "Хамас" нахлуха през границата с Израел на 7 октомври, убивайки 1200 души, предимно цивилни, и отвличайки около 240.
Британското министерство каза, че около 50 големи търговски кораба всеки ден преминават през Баб-ел-Мандеб, свързвайки Червено море с Аденския залив, докато около 115 големи търговски кораба преминават през Ормузкия пролив.
Водите на Персийския залив, каза той, са жизненоважни маршрути за търговско корабоплаване, включително за танкери, превозващи голяма част от доставките на втечнен природен газ за Обединеното кралство.
Корабите на Кралския флот са постоянно разположени в региона от 1980 г. и от 2011 г. попадат в "Операция Кипион", името, използвано за морското присъствие на Обединеното кралство в Персийския залив и Индийския океан.
Корабът ще се присъедини към фрегатата HMS Lancaster, която беше разположена в региона миналата година, както и към три минни ловци и помощен кораб.
Съединените щати също засилиха военноморското си присъствие в Близкия изток, като разположиха два самолетоносачи в региона.
Военноморските сили на САЩ свалиха множество дронове, изстреляни от Йемен на 23 ноември, един дрон на 15 ноември, както и ракети и дронове на 19 октомври. Йеменските хуси свалиха американски дрон по-рано този месец. - Още за Type 45 Daring Class
Източник: https://fakti.bg/

 

Подводницата "Можайск" влезе в експлоатация

30.11.2023, 13:17

На 28 ноември 2023 г. в Санкт Петербург в Адмиралтейските корабостроителници АД (част от Обединената корабостроителна корпорация АД - USC) се проведе тържествена церемония по вдигане на флага и предаване на ВМФ на РФ на голямата дизелово-електрическа подводница Б-608 "Можайск" (сериен номер 01618, проект 06363). - (видео)

Това е петата поред подводница от проект 06363, построена за Тихоокеанския флот от поръчаните общо шест субмарини. На церемонията присъства главнокомандващият на ВМФ на Русия адмирал Николай Евменов. - Още за проект 06363

 

Френската РЛС Ground Master 400

30.11.2023, 08:43

Това е многофункцонална трикоординатна РЛС разработка на компанията Thales Raytheon Systems. Предназначена е за автоматично откриване, опознаване и съпровождане на въздушни цели, в това число нисколетящи и балистични.
Далечината на откриването на цел от типа на тактически изтребител е 470 km, а на крилата ракета – 250 km. Диапазонът за откриване по височина е до 30 km, а минималното разстояние на откриване на цели е 5km.
РЛС Ground Master може да се създаде и в мобилен вариант, а така също и в модификациите Ground Master -403 и -406. Диапазонът на работните й честоти е 3,1-3,3 GHz, зоната за обзор по азимут – 360°, по ъгъл на място – от -1 до +20°, периодът за въртене на антената – 10 об./min, а средното време за безотказна работа – 3 300 h. Може да се пренася и по въздуха чрез транспортен самолет. Екипаж - 4 човека.
Източник: http://www.pan.bg/

 

Варна преди фотографията: Варна върху гравюри от времето на Руско-турската (освободителна) война от 1877-1878 г.

30.11.2023, 08:41

Гравюрата „Общ изглед от Варна и пристанището“ (20 x 14 см) е публикувана във френското илюстровано списание „Илюстрасион“.
Събитията, които се разиграват или се подготвят на Балканския полуостров, придават особено значение на град Варна, чийто общ изглед поместваме днес.
Варна е голямо пристанище на Черно море във формата на подкова, чиито краища са нос Годроф на север и Галата на юг. Отворено е на изток. Щом от тази посока духа вятър, престоят на корабите се затруднява - неудобство, което ще се избегне, като се изгради една дига от север на изток. Високи хълмове преграждат хоризонта около целия град, който по този начин се сгушва между морето и хълмовете. От другата им страна има едно голямо езеро - Девнос, което по канал изхвърля в морето излишъка от водите си.........Прочети още

 

Френската самоходна минохвъргачка 2R2M

30.11.2023, 08:39

Това е самоходна минохвъргачка съвместна разработка на TDA и Tales и с участието на германското отделение на европейския оръжеен концерн EADC.
Основното въоръжение е 120-mm минохвъргачка МО 120 RT с нарезна цев. Нейната артилерийска част е монтирана върху въртяща се платформа, която позволява насочването да се извършва в границите 220° по азимут и +42/+85 градуса – по ъгъл на място.
Противооткатните устройства са хидравлични, насочването се извършва с електроприводи, а съществува възможност да се монтира и полуавтоматична система за зареждане.
Общата маса на артилерийската част е 1,5 t. Максималната далечина на стрелбата е 8,1 km за обикновени и 13 km – за активно-реактивни мини. Темпът на стрелбата е 2-3 изстр./ min, но при използване на полуавтоматична система за зареждане той може да бъде увеличен до 10 изстр. /min. Боекомплекта е от 35-40 готови за стрелба изстрели.
В номенклатурата на боеприпасите влизат: осколъчно-фугасни, димни, осветителни и учебни мини. Автоматизираната система за управление на огъня със спътникова навигация позволява да се открие стрелба само минута след спиране на машината и осигурява предаване на данни между подразделенията от тактическото звено. В качеството на базово шаси в самоходната минохвъргачка 2R2M се използва бронетранспортьорът VAB 6x6.
Източник: http://www.pan.bg/

 

Исторически календар

30.11.2023, 08:30

На 30 ноември 1865 година в гр. Мачин, Северна Добруджа (Румъния), е роден капитан І ранг Тодор Соларов (1865 – 1920).
Завършва Морското техническо училище в Кронщад, Русия, (1890) като стипендиант на Военното министерство на Княжество България и става първият български офицер с морско инженерно образование. През 1891 – 1899 г. служи на военните параходи „Крум“ и „Александър“ и в Арсенала на Дунавската флотилия.
От 1888 г. преподава машинно дело, огнярно дело и чертане в Машинното училище при флота, в което като негов началник (1900 – 1905) въвежда нови учебни планове и програми, съобразени със световния опит. Обосновава необходимостта от по-задълбочена подготовка на възпитаниците му, в резултат на което през 1904 г. със закон на Народното събрание училището става първото средно техническо учебно заведение в страната. В началото на 1906 г. е назначен за началник на Флотския арсенал във Варна.
Автор на първите учебници по морска техника – „Кочегарно дело“ (1899), „Водотръбни котли“ и др. Умира през 1920 година.

 

41 години от първия полет на Як-38М

30.11.2023, 08:25

На 30 ноември 1982 г. се е състоял първият полет (свободно висене) на модернизирания самолет с вертикално излитане и кацане (СВИК) Як-38М, пилотиран от летец-изпитателят Ю.И. Митиков.
Як-38М (вътрешно обозначение изделие ВММ, заводско обозначение: изделие 82, по кодификация на НАТО: Forger-A) е палубен щурмовик, разработен от ОКБ „Яковлев”. Той се явява по-нататъшното развитие на Як-38, произвежда се серийно - 2 прототипа + 50 серийни машини.
Двата прототипа Як-38М са построени през 1982. По-голямата тяга на двигателя позволява да се повиши масата при излитане с 500 кг, което дава възможност да се увеличи бойния потенциал. На първо място – далечината на полета с възможността да се носят два подвесни резервоара. Има промяна и в конструкцията, най-вече в областта на въздухозаборниците. Предната стойка на колесника става управляема, инсталира се ново оборудване и се увеличава арсенала въоръжение –Як-38М може вече да използва касетъчни бомби РБК-500 и ракети „въздух-повърхност” Х-25МР.
Системата за спасение на летеца е без аналог в света. Имайки предвид, че при вертикалното излитане и кацане аварийната ситуация може да възникне практически мигновено, то Як-38М е оборудван със система за принудително катапултиране СК-3М. Тя сработва при достигане на определени ъгли на крен, тангаж и кабриране, както и при съчетания на определени стойности на тези параметри и ъгловите скорости по крен, пикиране и кабриране.
Системата се изключва автоматично, ако ъгълът на соплото на ПМД превиши 67° от вертикалата. - Още за Як-38

 

Преди 170 г. ескадрата на Нахимов унищожава турски флот край Синоп

30.11.2023, 08:23

Синопското сражение е последната морска битка на ветроходи, състояло се на 18 (30) ноември 1853 г. и представляващо начало на Кримската война (1853 - 1856), обявена от султана на 11 (23) октомври.
Руският флот, ръководен от вицеадмирал Павел Нахимов, разгромява и унищожава османския флот в течение само на няколко часа. Битката дава повод на Великобритания и на Франция да обявят война на Руската империя.
Важен момент е, че 13 дни преди сражението при Синоп, на 5 (17) ноември е проведен бой между руската парна фрегата „Владимир“ (адмирал Владимир Корнилов) и турския боен параход „Перваз Бахри“, завършил с пленяване на турския кораб. Тази битка и последвалото я Синопско сражение стават първите военни сблъсъци от Кримската война...........Прочети още

 

 

За година и два месеца – три програми за инвестиции в отбраната

29.11.2023, 23:55

Днес, 29 ноември 2023 г., на закрито заседание Министерският съвет прие решение за одобряване на „Програма за инвестиции в отбраната до 2032 г.“ и ще я предложи за приемане от Народното събрание. За година и половина това е третата програма с предмет модернизацията на армията.

Първата бе приета на 28 септември 2022 г. от служебното правителство на Гълъб Донев. Тя съдържаше проекти, които  надхвърлят 100 млн. лв. Със свое решение от 31 януари 2023 г. Народното събрание възложи на Министерския съвет да изготви нова всеобхватна и финансово обоснована програма за инвестиции в отбраната до 2032 г. Със свое решение от 9 май отново служебното правителство на Гълъб Донев одобри втората Програма за инвестиции в отбраната до 2032 г. Тя бе разработена в изпълнение на въпросното решение на Народното събрание. В нея бяха включени основните проекти за превъоръжаване на Българската армия. На 22 юни 2023 г., обаче, тя бе оттеглена от правителството на акад. Николай Денков.
Третата програма, приета на 29 ноември 2023 г., съобщават от МО, е разработена в изпълнение на Управленската програма на правителството, одобрена от подкрепящото мнозинство, както и в изпълнение на решението на Народното събрание от 31 януари 2023 г., с което се възлага на правителството да изготви всеобхватна и финансово обоснована програма за инвестиции в отбраната до 2032 г. При разработването й са взети под внимание процесът на отбранително планиране в НАТО и развитието на военните способности на Европейския съюз. Отчетени са и предварителните уроци от войната в Украйна.
И още от съобщението: „С приемането на Програмата от Народното събрание ще бъде зададена цялостна интегрирана рамка на капиталовите разходи и основните дългосрочни инвестиционни направления за постигане на набелязаните цели, свързани с неотложното превъоръжаване на Българската армия, както и на ред, предвидимост и прозрачност в разходването на капиталовите средства.
Приложението към Програмата представя основните направления за инвестиции до 2032 г. с прогнозна стойност над 100 млн. лв., подредени по приоритет за финансиране. Това са обявените вече проекти за придобиване на: основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизираните формирования от Сухопътните войски; нови трикоординатни радари; брегови противокорабни ракетни комплекси; зенитно-ракетни комплекси със среден/голям обсег на действие; ракетна система за залпов огън с повишена мобилност и 155 мм гаубици. Включени са и проекти за придобиване на бойни вертолети; противоминни кораби; ракетни катери, както и за осигуряване на комуникационно-информационната поддръжка (КИП) на многонационален щаб на дивизия в полеви условия; изграждане на система за противовъздушна отбрана на механизирана бригада; разузнаване и наблюдение на земни и морски цели, чрез използване на безпилотни летателни системи от среден и висок клас с ударни възможности; развитие на способности за преодоляване на сухи и водни препятствия. Първите пет инвестиционни направления и три инфраструктурни проекта са с най-висок приоритет и следва да бъдат стартирани и реализирани в най-кратки срокове.
Индикативната финансова рамка за реализация на Програмата е изготвена в съответствие с прогнозните данни за реалния растеж на БВП и е съобразена със сроковете за постигане на националните Цели за способности в рамките на Процеса на отбранително планиране в НАТО, като основен източник на финансиране са бюджетът за отбрана и разходите за отбрана от централния бюджет.“
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

България купува системи за ПВО с още 11 държави

29.11.2023, 21:43

Министерският съвет прие решение за одобряване на проект на Меморандум за разбирателство между България и още 11 държави в Европа за съвместно закупуване на наземни системи за противовъздушна отбрана в рамките на инициативата „Щит на европейското небе“.
С одобряването на меморандума за разбирателство ще се предостави възможност Република България да се включи в програми за съвместно закупуване, поддържане и използване на оръжейни системи за наземна противовъздушна отбрана (GBAD). При придобиване на оръжейни системи за наземна противовъздушна отбрана същите ще могат да бъдат интегрирани към архитектурата на „Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО“ и ще бъдат част от единна системата за ПРО и ПВО в Европа, посочват от правителствената пресслужба.
Освен България, в инициативата са потвърдили участие Белгия, Чехия, Дания, Естония, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия и Словения.
Одобрени са и допълнителни разходи от над 28 млн. лв. по бюджета на Министерство на отбраната за придобиване, модернизация, поддръжка и ремонт на въоръжение, ракети, торпеда и техника, и за ремонт и изграждане на инфраструктура.
Източник: https://trud.bg/

 

Първите самолети F-16, които Румъния купи от Норвегия, кацнаха във военновъздушната база Борча

29.11.2023, 21:17

Първите три самолета F-16 Fighting Falcon, които Румъния купи от Норвегия, кацнаха днес в 86-та военновъздушна база в Борча, окръг Кълъраш, предаде Аджерпрес, позовавайки се на съобщение на румънското министерство на отбраната. - (видео)
В съобщението се отбелязва, че тази покупка ще допринесе за подобряване на сигурността на Румъния чрез осигуряването на отбраната на националното въздушно пространство и това на НАТО "по време на мир и в ситуации на криза".
"Норвежкото правителство оценява важността на тази програма за Румъния и остава напълно ангажирано с доставката на всичките 32 самолета заедно с необходимата подкрепа за развитието на този капацитет през следващите години", заяви Айвинд Вад Петершон, държавен секретар в норвежкото външно министерство.
Румънското правителство сключи през ноември 2022 г. договор с Норвегия за покупка на 32 самолета F-16 в рамките на програмата "Многоцелеви изтребители за военновъздушните сили". Самолетите ще бъдат доставени в оперативна готовност и ще могат да бъдат използвани най-малко 10 години в преходния период до преминаването към самолети от пето поколение F-35.
В момента румънските военновъздушни сили разполагат със 17 изтребителя F-16, купени на старо от Португалия.
Източник: https://www.bta.bg/

 

"Термитите" атакуват: Русия започва серийно производство на безпилотни ударни хеликоптери

29.11.2023, 20:50

По време на конфликта в Украйна вече видяхме много различни модели безпилотни летателни апарати (БПЛА), както разузнавателни, така и т. нар. "камикадзе“. Въпреки това, дронове, подобни на ударни хеликоптери, все още са рядкост. За съжаление, тази ситуация може да се промени в близко бъдеще, тъй като Кремъл започва масово производство на МДП-01 "Термит“. Представянето му се състоя по време на посещението на заместник-председателя на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев в Московския индустриален парк "Руднево“.
Русия се хвали с безпилотен боен хеликоптер
Както съобщава Defense Blog, таен договор за производството на значителен брой от тези дронове е подписан още през 2021 г., тоест още преди събитията в Украйна. Този БПЛА тип хеликоптер е разработен и ще се произвежда от Научно-производственото предприятие "Стрела“ в Жуковски, част от Кронщадската група. Струва си да припомним, че приблизително по същото време Кронщат обяви началото на строителството на завод за серийно производство на бойни безпилотни летателни апарати за руската армия и потенциални клиенти, така че "термитите“ най-вероятно ще се произвеждат там.
МДП-01 "Термит". Какво знаем за този дрон?
МДП-01 "Термит" може да се похвали с максимално излетно тегло от 450 кг, скорост до 150 км/ч и височина на полета от 3500 метра. Той е пригоден за закачане на управляеми ракети С-8Л, създадени на базата на неуправляемите авиационни ракети С-8, използвани от руската военна авиация (80 мм ракета въздух-земя, използвана от 70-те години на миналия век).
Производителят твърди, че това оръжие е еквивалентно на американската система APKWS, разработена за неуправляемата ракета Hydra 70, превръщайки ракетата в прецизно управляем боеприпас - опция, която е много по-евтина от класическите лазерно управляеми ракети.
За разлика от своите предшественици, използваната от безпилотния самолет МДП-01 "Термит". ракета е оборудвана с полуактивна лазерно насочвана бойна глава и осколочно-фугасен заряд с обсег на действие до 6 километра. Полуактивното насочване включва непрекъснато приемане на отразени от целта вълни, изпратени от предавател, разположен извън ракетата, като например на дрон, самолет или на земята.
Това позволява на оператора на дрона да атакува точно цели, посочени от лазера, а липсата на собствен предавател намалява теглото и цената на ракетата, въпреки че външният предавател трябва да бъде постоянно фокусиран върху целта и различни обекти или облаци могат да пречат наа това, но във всеки случай говорим за много по-голяма точност и ниво на сложност в сравнение с базова неуправляема ракета.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Американски военен самолет падна в океана близо до Япония

29.11.2023, 20:05

Американски военен конвертоплан Bell Boeing CV-22B Osprey падна в океана близо до японския остров Якушима, предадоха световните агенции, като се позоваха на японски медии и на японската брегова охрана.
В самолета е имало 6 души. Засега се съобщава за един загинал.
Катастрофата е станала днес около 14,40 ч. местно време. Местни жители съобщават, че от левия двигател на машината са излизали пламъци, преди тя да падне в океана.
Според японската телевизия Ен Ейч Кей конвертопланът “Оспри” е потеглил от американската военновъздушна база “Ивакуни” и е трябвало да отиде в американската военна база “Окинава”, предаде Франс прес.
Остров Якушима, до който е паднала машината, е един от островите от архипелага Осуми в японската префектура Кагошима.
Летателният апарат “Оспри”, който може да лети и като хеликоптер, и като самолет, е на въоръжение в американските военноморски сили, в силите на американските морски пехотинци и в японските сили за самоотбрана, припомня Ройтерс.
Разполагането на този тип машини в Япония породи полемика, тъй като критици казват, че хибридният летателен апарат е податлив на инциденти, но американските и японските сили казаха, че той е безопасен.
В края на август трима американски морски пехотинци загинаха в инцидент с “Оспри” в Северна Австралия, припомня Франс прес.
Източник: bta.bg

 

Сложиха капиталовите разходи за отбрана в едно дълго приложение на бюджета за 2024 г.

29.11.2023, 12:26

Ако отворите внесения в Народното събрание проект на бюджет за 2024 г., ще видите, че в парите за Министерството на отбраната (МО) срещу капиталови разходи няма нищо. В централния бюджет има 40 млн. лв. за придобиване на боеприпаси и горива. Това е така, защото има промени в самата схема на подреждане на бюджета. Всъщност капиталови разходи за отбраната има, но те са в едно дълго  приложение „Индикативен размер на капиталови разходи по Инвестиционна програма за национални проекти“, както за другите ведомства и за общините, а не в централния бюджет или в бюджета на министерството.
Там са записани следните разходи:
174 млн. лв. за съпътстващи разходи по придобиването на новия тип боен самолет - I-ви етап (транспорт, ДДС, мита и други разходи, свързани с изпълнението на международните договори); 82,3 млн. лв. за придобиване на нов тип боен самолет - II-ри етап, включително и за съпътстващи разходи (транспорт, ДДС и мита); 161 млн. лв. за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС; 546 млн. лв. за придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада. 384, 423 млн. лв. за придобиване, модернизация, поддръжка и ремонт на въоръжение, ракети,  торпеда и техника и за ремонт и изграждане на инфраструктура, както и за  изпълнението на други политики 120 млн. лв. за придобиване на 3D радари, включително и за съпътстващи разходи  (транспорт, ДДС, мита и др.) и 55 млн. лв. за придобиване на ракетна система Javelin за бойните машини.
Политиката в областта на отбраната  предвижда разходите за отбрана за 2024 г. да възлязат на 2,05% от БВП (с 0,05% повече от референтния процент), като през 2025 г. са разчетени до 2,00% от БВП, а през 2026 г. – 2,23% от БВП, с което се изпълнява Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2 на сто от БВП на Република България до 2024 г., одобрен с РМС № 3/2018 г. и поетите ангажименти пред НАТО.
Общо 59 млн. лв. са трансферите за висшите военни училища, което е с близо 9 милиона повече, отколкото през тази година. Военна академия „Георги Стойков Раковски“ ще получи 14, 631 млн. лв., Националният военен университет „Васил Левски“  - 24, 934 млн. лв., Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ – 12, 498 млн. лв. и Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“  - 6, 976 млн.лв.
Базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност на военнослужещите остава 380 лв. В Бюджета на МО за персонал са разчетени 1, 680 069 млрд. лв. при общо 2, 129 194 млрд. лв. за текущи разходи. В тазгодишния бюджет на МО за персонал има около 200 млн. лв. по-малко.
Още нещо за базата.
Тя е 380 лв. от 2009 г. насам. Тогава, обаче, минималната работна заплата бе 360 лв. За 2024 г. се предвижда да бъде 933 лв. По закон, разбира се, има и едни коефициенти, с които се умножава базата за различните категории военнослужещи, но както се изрази преди време един министър на отбраната, те са някак си от въздуха.
Когато преди няколко години започна поетапно вдигане на военните заплати с по 10 процента, от Щаба на отбраната прогнозираха, че с тези плахи стъпки некомплектът от личен състав ще бъде преодолян едва след 5-6 години. Случва ли се тази прогноза или от военното ръководство са били големи оптимисти. Очевидно – не се случва, а оптимистите стават по-малко. Внимателният анализ показва, че предлаганият бюджет може да даде още едно 10-процентно увеличение на военните заплати. Дали, обаче, то ще увеличи чувствително кандидатите за военнослужещи, е доста спорен въпрос.
Впрочем една статистика показва, че от 26 първостепенни разпоредители на бюджетни кредити (ПРБК) Министерството на отбраната е на седмо място по ръст на предвидените средства за персонал в проекта на държавния бюджет за 2024 г. Става дума за ръст от 13,08 процента или 196, 386 млн. повече в сравнение с тази година.
(Вчера Комисията по бюджет и финанси одобри законопроекта за държавния бюджет за 2024 г. Днес по тази тема предстои заседание на Комисията по отбрана.)
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Военнослужещи от Сухопътните войски оказаха помощ на населението в района на Две могили

29.11.2023, 12:22

Модул за действие при тежки зимни условия от състава на  военно формирование 32420-Русе от състава на Центъра за подготовка на специалисти-Сливен оказаха вчера помощ за възстановяване електропреносната система в община Две могили, съобщават от КСВ. В помощ на населението се включиха военнослужещи с три товарни коли с повишена проходимост и една водоноска. Освен в разчистването на снегонавяването, военнослужещите помагаха за премахване на паднали дървета и клони и осигуряване на бърз достъп на служителите на Електроразпределение – Север до най-проблемните участъци. Екипът от състава на Сухопътните войски, снабдени с водоноска,  осигуриха вода за приготвяне на продукти от първа необходимост на хората от населените места в общината. Няколко села в община Две могили са били повече от два дена без ток, а също е имало и села без вода.
Модулът беше приведен в действие след обявено бедствено положение и отправено искане от кмета на община Две могили и последвала заповед от командира на Сухопътните войски.
Военнослужещите действаха по искане на областния управител на област Русе Данаил Ковачев и след разрешение на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и на министъра на отбраната Тодор Тагарев.
Още малко информация
Кмет на Община Две могили трети мандат е полковник от запаса Божидар Борисов. Той е завършил ВНВАУ "Г. Димитров" - гр. Шумен, специалност "Инженер по геодезия, фотограметрия и картография" и ВА "Г.С. Раковски" - гр. София, специалност "Командно - щабен, оперативно - тактическа, топогеодезично осигуряване". Заемал е различни ръководни и експертни длъжности към Министерството на отбраната, участвал е в международни мисии в Ирак, включително по време на атентата в Кербала преди 20 години, Афганистан и Гърция.
Източник: https://otbrana.com/

 

28 години от първия полет на F/A-18 Super Hornet

29.11.2023, 08:25

Над четвърт век измина от първия полет на F/A-18 Super Hornet. Дебютът във въздуха на машината става факт на 29 ноември 1995 г. - (видео)
Първият полет на типа става с едноместен F/A-18E (сглобен през септември, като на церемонията по изкарването му от линията за крайно сглобяване е дадено името Super Hornet) и той е осъществен от заводското летище в Сейнт Луис.
Всичко преминава нормално и през февруари 1996 г. прототипът е предаден за изпитания на ВМС на САЩ. Почти по същото време е облетян и втория прототип, отново едноместен изтребител. Първият двуместен прототип полита през април 1996 г.
Изпитателната програма приключва през ноември 1998 г., като в нея са задействани шест едноместни и два двуместни прототипа и са натрупани общо 2500 часа във въздуха.
За генерално подобряване на F/A-18 Hornet се заговаря още в края на 80-те. През януари 1988 г. McDonnell Douglas обявява официално, че води разговори по темата с ВМС на САЩ. Тогава проектът е известен, като Hornet 2000.
По това време ВМС на САЩ работят по множество програми, както за модернизация на наличните си модели, така и за покупка на изцяло нови типове. Краят на Студената война, обаче е и край на огромните харчове за Пентагона.
Още през 1989 г. е изоставен плана за масово производство на F-14D, a малко по-рано е отказан и ударния A-6F Intruder II. Флотът се прощава с тези проекти с надеждата, че ще може да финансира изцяло новите разработки, като ударния нискозабележим самолет A-12 Avenger II и палубната версия на F-22, която трябва да се създаде в рамките на програмата Navy Advanced Tactical Fighter (NATF).
Работата по A-12 е прекратена през 1991 г., а по морския F-22 на следващата година. От бюджетната касапница неочакван победител излиза проектът за подобрен F/A-18. McDonnell Douglas убеждава Пентагона, че може да създаде нов многоцелев изтребител, който да замени F-14, A-6 и A-7, като при това няма да бъдат похарчени твърде много пари, а технологичният риск ще бъде минимален.
Пентагонът, от своя страна, успява да убеди Конгреса, че новият изтребител ще е просто вариация на познатия Hornet. През декември 1992 г. е дадена поръчка за изработване на прототипи и техните изпитания.
В действителност, Super Hornet е практически нов самолет, като съвсем малко системи, агрегати и части остават непроменени в сравнение с базовия F/A-18 Hornet.
Първите серийни самолети са предадени на ВМС на САЩ през 1999 г., а първоначалното ниво на бойна готовност е постигнато две години по-късно.
Производството на Super Hornet продължава и до днес, но програмата е част от портфолиото на Boeing, след като компанията поглъща McDonnell Douglas през 1997 г. До момента са сглобени малко над 600 бройки, почти всички са на въоръжение във ВМС на САЩ. Австралия, първият експортен клиент, поръчва и получава 24 машини, а Кувейт, вторият и засега последен външен клиент, чака доставката на 28 машини.
На базата на двуместните Super Hornet е създаден и самолетът за РЕБ и електронна атака EA-18G Growler. - Още за F/A-18
Източник: https://aero-bg.com/

 
 

 

Със затаен дъх светът през 1943 г. очаква резултатите от Техеранската конференция

28.11.2023, 22:44

На 28 ноември 1943 г. в Техеран, Иран, е открита конференция на правителствените ръководители на страните съюзнички по време на Втората световна война – СССР, САЩ и Великобритания, т.нар. Техеранска конференция.

Страните са представени от председателя на Съвета на народните комисари на СССР Йосиф Сталин, министър-председателя на Великобритания Уинстън Чърчил и президента на САЩ Франклин Рузвелт. Конференцията завършва на 1 декември 1943 г. Приета е декларация на трите държави, в която се изразява пълно съгласие "относно мащаба и сроковете на операциите, които ще бъдат предприети от изток, запад и юг" с цел обезпечаването на траен мир.
В архивите на БТА може да се проследи тази историческа среща и очакванията към нея още преди началото ѝ. В служебния преглед на чуждия печат на агенцията е публикувана информация, която описва нагласите преди 28 ноември 1943 г........Прочети още

 

Генерал-майор Иван Русев – победителят в българските войни, министърът в демократични времена и най-големият враг на БКП

28.11.2023, 22:16

Българската история може да ни изненада с някои особено светли личности, работещи единствено и само в интерес на България.

Имена като Иван Русев. Роден е на 27 ноември 1872 г. в Шумен и е една особена порода българин, който през целия си съзнателен живот работи за благото на своята страна.
Информацията за него е доста оскъдна, особено след като Русев се оказва един от основните противници на БКП и така наречените тесни специалисти в турболентните времена, когато все още говорим за Царска България.

Русев завършва военната академия през 1892 г. с чин поручик, а в началото на XX век завършва Николаевската генералщабна академия с чин капитан. През следващите години става майор, а след това е подполковник. По време на всички войни е началник на щаба на 2-ра бригада в 9-та пехотна плевенска дивизия, командир на 33-ти пехотен свищовски полк, началник на мобилизационни части и отдалечения и началник на Школата за запасни подпоручици.......Прочети още

 

В Германия: Бундесверът може да издържи в бой не повече от два дни

28.11.2023, 22:02

Заместник-лидерът на парламентарната фракция на ХДС/ХСС Йохан Вадефул призова за значително ускоряване на оборудването на германските въоръжени сили и попълване на запасите от военна техника, прехвърлена в Украйна, съобщава германският телевизионен канал N-TV.
Правилният и разумен трансфер на боеприпаси към Украйна "се превърна в сериозен недостиг в Бундесвера“, заяви политикът по външните работи и отбраната. "Най-важните военни части могат да издържат в битка не повече от два дни. И това като цяло е катастрофален резултат“, признава Вадефул.
"Всеки, който дори говори за готовност за война, но очаква, че Бундесверът ще бъде готов поне за отбрана, трябваше да се погрижи да не се стигне до такава лоша ситуация. За съжаление всичко е точно обратното“, подчерта политикът. Развитието на Бундесвера в боеспособността на въоръжените сили практически не напредва, критикува Вейдфул. "Той е в зародиш и Борис Писториус, разбира се, сега също е отговорен за този застой. "Виждам гръмки изявления, но малко реални мерки за повишаване на бойната ефективност, за които говори самият министър на отбраната“, отбелязва политикът. "В момента Бундесверът не е в повратна точка.“
Заповеди има, но Бундесверът досега не е получил практически нищо. "Дори когато става въпрос за закупуване на резервни части, Бундесверът всъщност търпи загуби. Колкото и правилни да са били трансферите в Украйна, от гледна точка на техника и боеприпаси, в сегашната ситуация с политиката за сигурност е недопустимо да няма компенсация“, подчертава политикът. По думите му, конфликтът в Украйна ясно показва: "Нуждаем се от много повече от това, което имахме“.
В същото време Вадефул обяви подкрепа за военна помощ за Украйна. "Тя води нашата европейска борба за свобода и това е правилно и необходимо. Всичко, което ни липсва, е да превключим скоростта  сега и да разпознаем повратната точка“, призовава той. Вадефул вижда Бундесвер, който продължава да функционира както през последните 20 години и има структура на "афганистанска армия“, т.е. такава, която е специализирана в международни мисии. "Виждам един Бундесвер, който продължава да извършва своите покупки толкова внимателно, внимателно и понякога – мисля – предпазливо, както през последните 20 години“, обясни германският политик.
Заместник-лидерът на парламентарната фракция на ХДС/ХСС смята също за необходимо въвеждането на задължителна служба в Бундесвера, гражданската защита и службите за спешна помощ. "Не можем да осигурим ефективна национална отбрана без необходимия персонал“, казва той. "Сега дискусията трябва да стане конкретизирана и да изясни как услугата може да стане привлекателна“. Услугата трябва да бъде изплатена с пенсионни плащания, както и обезщетения при кандидатстване в публични институции.
Както припомня N-TV, задължителната военна служба беше спряна през юли 2011 г. след 55 години управление от тогавашния министър на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг, което на практика означаваше премахване на военната и цивилната служба. Напоследък все по-често се изразяват съмнения, че Бундесверът ще успее да постигне заявената си цел да има 203 хиляди мъже и жени в униформа до 2031 г., завършва германският телевизионен канал.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Комисията по отбрана ще заседава утре по договора за бойните машини „Страйкър“

28.11.2023, 14:51

Внесеният от правителството законопроект за ратифициране на  международен договор BU-B[1]UCP „Придобиване на бойни машини Страйкър" по Програмата на САЩ за чуждестранни  военни продажби е в дневния ресд на утрешното заседание на Комисията по отбрана. Договорът е във връзка с изпълнение на приетия от  49-тото Народно събрание Проект за инвестиционен разход „Придобиване на основна  бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана  бригада. В съответствие с решение на Министерския съвет от наша страна той е подписан от директора на дирекция „Политика по въоръженията“ на Мининстерството на отбраната. Представлява оферта, подписана от американското правителство, съдържаща условията за придобиване съ срок н авалидност до 15 декември т.г.  
Прогнозната стойност на договора е  1, 208 560 357 млрд.  щатски долара. Те са за 198 бойни, разузнавателни и командно-щабни машини, специални машини за ядрено, химическо и биологично разузнаване, за медицинска евакуация, за инженерно осигуряване, транспортни и евакуационни машини. От тях 183 са бойни машини от фамилията „Страйкър“. Останалите 15 са спомагателни камиони.Предложената от американска страна схема за заплащане предвижда първоначален депозит от 263, 360 млн. щатски долара и разсрочено плащане на годишни вноски в периода 2023-2027 г. Системата на Съединените американски щати (САЩ) за предоставяне на американски отбранителни продукти, услуги и обучение за партньорски държави е процес, чийто гарант по изпълнението на договора от американска страна се явява американското правителствосе посочва в мотивите към законопроекта.
От правителството посочват още, че договорът е съставен съгласно законодателството на САЩ. В него има редица особености, които не съответстват на договорно-правната практика, установена в процесите по придобиване на отбранителни продукти в Република България. За какви особености става дума?
Посочените цени в договора са в щатски долари, без включени данъци и такси, и отразяват максимално точна прогноза за необходимите средства за плащане към момента на извършване на доставката. Въпреки това правителството на САЩ поема ангажимент да направи всичко възможно за осигуряване на продуктите на посочените цени в долари и в рамките на посочената наличност.
При извънредни и непреодолими обстоятелства, когато националният интерес на САЩ го изисква, правителството на САЩ си запазва правото да прекрати прилагането изцяло или частично на договора във всеки един момент преди доставката на отбранителните продукти или изпълнението на услугите за отбрана. От своя страна, купувачът може да отмени изпълнението на договора изцяло или да заличи отделни точки във всеки един момент преди доставката на отбранителните изделия или извършването на услугите за отбрана, но той носи отговорност за всички разходи вследствие от отмяната.
За американската страна договорът влиза в сила не след неговото подписване или последващо одобряване на национално ниво (ратификация), а след превеждането на първоначалната вноска по него, в рамките на срока на валидност на офертата.
Поради съдържащите се в договорa финансови задължения за Република България и препратките към чуждестранно приложимо право (американското законодателство), той следва да бъдат ратифициран със закон.
Това не е единственият договор по проекта. Предстоят още два за  придобиване на артилерийско и стрелково въоръжение с прогнозна стойност 65 млн. щатски долара и управляеми противотанкови ракети Javelin с прогнозна стойност 101 млн. щатски долара
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Специалните сили провеждат интензивна подготовка на кандидатите за оператори

28.11.2023, 14:50

В Съвместното командване на специалните операции (СКСО) с тържествена церемония вчера беше дадено началото на етапа „Интензивна подготовка“, с който завършва модула „Начална военна подготовка“ за военнослужещите, назначени за оператори във формированията „Специални сили“ на Командването, съобщават от формированието. Строят на обучаемите от Специалните сили беше приет от заместник-командира на СКСО полковник Иван Райков, в присъствието на техните командири и главни сержанти на 1, 3, 68 и 86 група „Специални сили“.
Интензивната подготовка се провежда на Специализирания учебно-тренировъчен комплекс „Црънча“ и в прилежащи райони със силно пресечена планинско-гориста местност, под ръководството и контрола на инструктори от Учебния център за подготовка и бойно осигуряване на СКСО с командир майор Петър Влахов. Подготовката има за цел, след тежки физически и психически натоварвания, да селектира кандидатите за бойните формирования на СКСО. В нея участват новоназначени офицери, сержанти и войници на длъжности в бойните подразделения на групите „Специални сили“, които по време на обучението си нямат имена и отличителни знаци за своето звание, а само персонален номер. Веднага след церемонията по откриване обучаемите се отправиха към първото си изпитание – пеши марш, нощем, с 12-километров преход в пресечена местност с множество препятствия от различен характер.
Източник: https://otbrana.com/

 

Иран заяви, че сключил сделка за закупуване на руски изтребители и на хеликоптери

28.11.2023, 14:44

Иранският заместник-министър на отбраната бригаден-генерал Мехди Фарахи заяви днес, че сделка за закупуването на руски изтребители Су-35, хеликоптери и учебни самолети е във финален етап, предаде Ройтерс.
Мехди Фарахи каза пред новинарската агенция Тасним, че Иран и Русия се стремят към по-тясно военно сътрудничество. “Финализирани бяха плановете за закупуването на изтребители “Сухой” Су-35, бойни хеликоптери Ми-28 и реактивни учебни самолети Як-130, които да се присъединят към бойните части на иранската армия”, допълни той.
Иранските ВВС разполагат с десетки военни самолети, сред които има както руски, така и остарели американски модели, придобити преди Ислямската революция от 1979 г, отбелязва Ройтерс. - Още за Су-35
Източник: bta.bg

 

Столтенберг очаква от Турция и Унгария да ратифицират членството на Швеция в НАТО без забавяне

28.11.2023, 14:37

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг очаква от Турция и Унгария да ратифицират членството на Швеция в Алианса без допълнително забавяне, предаде Ройтерс, като цитира интервю на Столтенберг за унгарския сайт index.hu.
Генералният секретар на НАТО не прогнозира кога точно ще се случи ратификацията, но каза, че правителството на Унгария многократно е потвърдило, че няма да бъде последният член на Алианса, ратифицирал членството на Швеция. Столтенберг очаква, че Унгария ще изпълни ангажимента си.
Швеция и Финландия поискаха да се присъединят към НАТО през май миналата година след нахлуването на Русия в Украйна. Тогава турският президент Реджеп Тайип Ердоган възрази срещу кандидатурите им, тъй като според него двете страни защитават лица, които Турция смята за терористи, а също така и заради ембаргото на скандинавските държави върху оръжейната търговия с Турция.
По-късно Анкара подкрепи кандидатурата на Финландия, но Швеция все още чака.
Макар членката на НАТО Унгария също да не е ратифицирала членството на Швеция, Турция се смята за основна пречка пред присъединяването на Стокхолм. През октомври турският президент Реджеп Тайип Ердоган внесе протокола за присъединяване на Швеция за ратификация в парламента в Анкара, но там процедурите все още текат.
Източник: bta.bg

 

Знаете ли къде се намира паметникът на загиналите поручици?

28.11.2023, 08:50

Той е издигнат в памет на загиналите поручици от 35-ти рилски випуск от Военното на Негово Величество училище. Поставен е през 1940 година по случай 25 годишнината от завършването на 35-ти рилски випуск.
На него са изписани имената на всички загинали поручици от випуска. Изграден е от оцелелите във войните от Рилския випуск - един на всеки десет. И се намира в ... двора на Рилския манастир.

 

Исторически календар

28.11.2023, 08:47

На 28 ноември 1940 г. е извършен първият изпитателен полет на самолет КБ-6 „Папагал“. Той е и първият серийно произвеждан двумоторен самолет в България.
По проект на инженер Чезаре Павлавичина е създаден самолет Са-309 „Гибли“ като прототипът излита още в края на 1936 г. Снабден е с два шест цилиндрови двигателя „Алфа Ромео 115“ по 143kw. Конструкцията по крилата и предната част на тялото е дървена, а от пилотската кабина назад се състои от скелет със заварени стоманени тръби, покрити с плат. Кабината е с шест седалки. Предвидено е място за фотографска апаратура. Основното предназначение на самолета е превозването на военни материали, инсталации за фотографски апарати и др. Разузнавателният му вариант има клетки за 384 кг авиационни бомби и две неподвижни картечници „Сефат“ 7,7 мм калибър с по 500 патрона всяка. Са-309 „Гибли“ е с много добри летателни качества и се утвърждава като непретенциозна машина.
Във фабрика „Български Капрони“ са произведени серия от 24 машини с фабрични номера от 118 до 141, които получават наименованието КБ-6 „Папагал“. Разликата с италианските самолети „Гибли“, е че тук двигателите са заменени с по-мощните „Аргус“ 10С –3 осемцилиндрови, 240 к. с. с въздушно охлаждане. КБ-6 „Папагал“ влиза в редовна експлоатация към българските Въздушни войски като изпълнява свързочни, лекотоварни, транспортни и учебни задачи при обучение на летателен състав на бомбардировъчната авиация и на бордни радисти. Изпълнява и патрулни задачи за наблюдение на акваторията на Черно море по време на Втората световна война. Активно се експлоатира до 1946 г.

Основните му характеристики са:
- Максимална скорост на полета – 265 км/ч;
- Пътна скорост – 220 км/ч;
- Максимална височина на полета – 6250 м.;
- Максимална далечина на полета – 1200 км.;
- Максимална продължителност на полета – 5,50 ч.;
- Максимална полетна маса – 2860 кг.;
- Разпереност на крилото – 16,2 м.;
- Дължина на самолета – 12,95 м..

 

Капитан І ранг Димитър Добрев – офицерът, който е правел разлика

28.11.2023, 08:44

Легендарният капитан І ранг Димитър Добрев, победителят на „Хамидие“, има в кариерата си два звездни периода, докато е начело на флотски формирования.
Първият продължава само 13 дни, от назначаването му за временен командир на Подвижната отбрана на 1-ви ноември 1912 г., на мястото на заболелия титуляр, до излизането му в отпуск по болест на 13-ти ноември. След оздравяването му титулярният командир капитан-лейтенант Ковачев вече се е завърнал от лечение и Добрев е преназначен на друга длъжност.
Вторият му звезден период е през 1913 г., след злополучния край на Междусъзническата война, когато под негово командване учебният крайцер „Надежда“ и шест миноносеца, заедно с всички граждански кораби, собственост на Параходното дружество, извършват преход до Севастопол, и остават там до уреждане на статута им за в бъдеще.
За събитията през това време се знае всичко, включително за изявите на капитан Добрев като дипломат, но се говори по-малко, в сравнение с регулярното отбелязване на героичната атака на отряда от четири миноносеца под негово командване срещу турския крайцер „Хамидие“.........Прочети още

 

Акварел на полковник Халеуел от Варна от времето на Кримската война

28.11.2023, 08:41

Кой е полковник Едмънд Халеуел? Едмънд (Бен) Гилинг Халеуел (Edmund (Ben) Gilling Hallewell) е роден на 16 април 1822 г. в гр. Страуд, област Глостършир (Stroud, Gloucestershire). Първороден син (едно от 12-те деца) на Едмънд Гилинг Халеуел, магистрат в Глостър и депутат в Камарата на общините (1851-1852) и жена му Марта Уотс. Завършва училището в Ръгби (Rugby School) (1836-1839). Военната си кариера започва на 31 декември 1839 г. като младши лейтенант (ensign) в 20-ти пехотен полк (20th (East Devonshire) Regiment of Foot). На 15 април 1842 г. е повишен в чин лейтенант, а на 1 март 1844 г. в адютант. От 29 декември 1848 г. е с чин капитан. От 17 септември 1850 г. капитан Едмънд Халеуел е офицер в 28-ми пехотен полк (28th (North Gloucestershire) Regiment of Foot).  
Капитан Едмънд Халеуел взима участие в Кримската война (1853-1856) като помощник квартирмайстер (Deputy Assistant-Quartermaster-General) на Леката дивизия, с командир генерал-лейтенант Джордж Браун. Участва с дивизията си в битките при Алма, Инкерман и при обсадата на Севастопол.
Капитан Халеуел е не само отличен офицер, но и талантлив художник. На 17 юли 1854 г. при Варна рисува акварела „Landing of British and French Troops at Varna”. Акварелът (20,5 х 27,9 см) се съхранява в музея „Виктория и Албърт“ в Лондон (Victoria & Albert Museum). Той представя дебаркирането на английски и френски части от английския военен ветроход „Белерофонт“ (H.M.S. Bellerophon) в залива Ески баалък (Старото вързало), на южния бряг на Варненския залив (под нос Галата). Частите дебаркират на брега, натоварени на плоскодънни лодки (мауни) и салове. Брегът е осеян с палатки и военни запаси. На преден план стоят двама английски войници. В долния десен ъгъл на рисунката е подписът на автора и датата (Hallewell, 1860).
Едмънд Халеуел достига до чин полковник на 2 ноември 1860 г. Оттегля се от активна военна служба на 22 март 1864 г.  От 1 април 1864 до ноември 1869 г. е комендант на Кралския военен колеж в Сандхърст (Commandant of the Royal Military College, Sandhurst). Умира (на 47 години) на 27 ноември 1869 г..
Източник: http://morskivestnik.com, Анастас Ангелов

 

Заблуди за автомат "Калашников"

28.11.2023, 08:35

АК-47 е копие на "Щурмгевер"
Понякога се подчертава, че като основа за създаване на автомата е използвана немската щурмова винтовка StG-44 ("Щурмгевер"). Но това в никакъв случай не е така. Въпросът за създаването на комплекс стрелково въоръжение (автомат, карабина, картечница) с междинен патрон е повдигнат за първи път в СССР още през юли 1943 г., след като в качеството ѝ на трофей е изучена немската карабина Mkb-42(H).
По-късно на съветските конструктори e поставена задачата да създадат автоматично оръжие за междинен патрон модел 1943 г. В крайна сметка на състоялия се през 1944 г. конкурс побеждава автоматът на Судаев (АС-44).
Взето е решение, като се вземат предвид забележките и предложенията, автоматът на Судаев да се доработи и да бъде приет на въоръжение.
През 1946 г. обаче Судаев умира на 34 години. И, за съжаление, няма кой да довърши тази разработка. Въпросът за създаването на автомат остава отворен. Затова е обявен нов конкурс, в който техническото задание е базирано преди всичко върху характеристиките на вече преминалия изпитания автомат на Судаев, а не на немския Stg-44 ("Щурмгевер"), който, между другото, тогава се използва за сравнителните стрелби. По-късно, след поредица от сложни и продължителни конкурсни изпитания, на въоръжение е приет 7,62-милиметров автомат "Калашников" (АК) или АК-47.
АК-47 се появява през 1947 година
Често срещано мнение е, че автомат "Калашников" се появява в армията през 1947 година. Много често обаче годината на приемане на въоръжение, началото на масовото производство и времето, когато даден образец реално постъпва в армията, са различни. Такава е историята на ППШ-41, СКС-45 и много други модели стрелково оръжие.
В това отношение и автомат "Калашников" не е изключение. Независимо от маркировката "автомат "Калашников" образец 1947 година", приемането му на въоръжение, масовото му производство и съответно появата му във войските започват едва през 1949 година.
Първата бойна употреба на АК-47 е в операция "Вихър" в Унгария през 1956 г., а за първи път пред широката публика автомат "Калашников" е представен година по-рано, в съветската кинокомедия "Максим Перепелица".
"Калашникът" е обичан заради простата си сглобка
Често, когато става дума за достойнствата на автомат "Калашников", се отбелязват простотата и надеждността на оръжието. Но това съвсем не е така в началото. Реалното превъплъщение на това оръжие става приетият на въоръжение през 1959 г. модернизиран автомат "Калашников" или АКМ.
Проблемът е в това, че АК-47 се оказва извънредно сложен и скъп за производство, защото се налага връщане към по-сложната за производство фрезована цевна кутия.
Производството на автомата не върви гладко и се налага недостигът на стрелково оръжие в армията да се попълва с карабината "Симонов". Налага се производството на автомат "Калашников" да бъде опростено, като за целта в употреба влизат нови марки стомана и технологии за производство.
В конструкцията на оръжието са внесени редица промени. Тежестта на автомата е намалена с 600 грама, за първи път вместо "щик-меч" се въвежда тип "щик-нож". Едно от главните му достойнства в сравнение с АК-47 стават високата технологичност и относително ниската себестойност на производство на оръжието.
Известният съветски конструктор, създател на пистолетите ТТ и СВТ-40 Фьодор Токарев дава на АКМ следната характеристика: "Този образец се отличава с надлежната си работа, висока точност и далекобойност на стрелбата, относително ниско тегло".
АКМ се произвежда от 1960 до 1976 г. и се превръща във вероятно най-масовата модификация на автомат "Калашников" в Съветската армия. И в наши дни той остава на въоръжение във Въздушнодесантните войски в качеството си на безшумно оръжие (поставя се заглушител, за което с АК-47 по-рано е имало много проблеми).
"Калашникът" е уникален
Има ли в други страни модели стрелково оръжие, подобно на автомат Калашников, които обаче да не са негово копие?
Такъв образец е създаден в следвоенна Чехословакия.
Въпросът е, че понякога страните от Варшавския договор приемат на въоръжение не само разработено в СССР оръжие, но и свои собствени разработки. В това отношение Чехословакия, която има богати традиции в създаването и производството на стрелково оръжие, не е изключение. Така, през 1958 г., на въоръжение в чехословашката армия е приет автоматът на Чермак CZ SA Vz.58, който външно много прилича на "Калашников", но значително се различава в конструкцията си. Автоматът се отличава с високото качество на производство си, макар че по надеждност все пак отстъпва на "Калашника“.
АКС74У — оръжие за десант
Често се говори, че АКС74У, който има два пъти по-къса цев и сгъваем приклад, е предназначен за въоръжение на десантните войски. Но това не е така. Този модел е разработен като оръжие на екипажите в бойните машини, артилеристите, свързочните части – тоест, за тези военнослужещи, на които, поради спецификата на службата им, не им се налага продължително време да се намират на предната линия.
В този смисъл по-компактния образец е напълно оправдан. Но се случва така, че за изпитания в бойна обстановка новият автомат АКС74У е изпратен през 1982-83 г. в десантните войски, които тогава водят бойни действия в Афганистан.
И всичките неласкави отзиви и доста неприятни прозвища, които тази модификация получава, са свързани именно с опитите този автомат да се използва в части, водещи интензивни бойни действия.
В случая си казват думата основните недостатъци на скъсената версия: слабо групиране на попаденията, по-ниска прицелна далекобойност и бързо прегряване на цевта. След изтеглянето на съветските войски от Афганистан през 1989 г. са направени съответните изводи: АКС74У е снет от въоръжение, прибран в складовете, а след това, във връзка с изострената криминогенна обстановка, предаден на личния състав на МВР, където се използва и до ден днешен.
Това е и единственият вариант на автомат "Калашников", който се прави в Тула, производството на останалите модификации винаги е било съсредоточено в Ижевск. - Още за АК

 

 

Украйна ще получи изтребители F-16, ясно е и кой ще ги обслужва

27.11.2023, 21:38

По време на дискусия за руско-украинския конфликт и западната помощ за Киев, заместник-министърът на отбраната на САЩ за придобиване, технологии и логистика Уилям А. Лаплант съобщил, че ремонтът и поддръжката на бъдещите украински многоцелеви самолети F-16 Fighting Falcon ще бъде в Европа, главно в Полша.

„Министерството на отбраната на САЩ ще предостави на украинската страна компоненти, технически материали и резервни части в количества, които ще осигурят най-малко 90 дни експлоатация на самолетите F-16 в бойни условия“, увери Лаплант.

Той не разкрил подробности за американските планове, но казаното от него не съвпада с очакванията на Украйна. Според украинските медии, по-специално Kyiv Post, украинските въоръжени сили биха искали основната работа по поддръжката на F-16 да се извършва в украински бази на ВВС.

Американците казват, че ВВС и отбранителните компании на САЩ ще обучат надлежно наземния персонал в тези бази, както и ще осигурят необходимото оборудване за извършване на най-важната ежедневна работа на тези машини. Комплексните ремонти и поддръжка на двигателите обаче ще се извършват в Полша........Прочети още

 

318 години от създаването на Морската пехота на Русия

27.11.2023, 08:44

„Враги называют нас – черная туча,
Друзья называют нас - гвардия флота!
А мы же зовемся скромнее и лучше,
Красивей и проще - морская пехота!”
Морската пехота на Русия е род брегови сили на руския ВМФ, предназначени за водене на бойни действия в състава на морските десанти. В състава влизат бригади на Тихоокеанския, Северния, Балтийския и Черноморски флотове, както и два батальона на Каспийската флотилия. - (видео)
Създаването на руската редовна морска пехота е свързано с борбата на Русия за получаване на излаз към Азовско и Балтийско морета в края на XVII — начало на XVIII векове.
На 27(16) ноември 1705 г. излиза указ на цар Петър Велики за създаването на първия в Русия "полк морски войници". - Още за МП на Русия

 

Исторически календар

27.11.2023, 08:37

На 27 ноември 1920 г. в Русе е роден Стефан Николов Маринополски в семейството на командира на 5-и дунавски пехотен полк. През 1939 г. постъпва във Военното училище. След като сдава и двата си пилотски изпита, през юли 1940 г. извършва първия си самостоятелен полет на „Фоке-Вулф“-44. През 1941 г. заминава на специализация в Казерта – Италия, а две години по-късно е произведен в чин подпоручик-летец. Службата си започва в 1-ви разузнавателен орляк в Божурище. През 1943 г. завършва Изтребителната школа в Долна Митрополия, след което е назначен във 2-ри орляк на 6-и изтребителен полк, дислоциран в Карлово. По време на съюзническата бомбардировка на 10 декември 1943 г. Стефан Маринополски получава бойното си кръщене, а в боя на 20 декември сваля бомбардировач В-24 „Либърейтър”. Награден е с офицерски орден „За храброст“ – ІV степен, 2-ри клас.
През януари 1944 г. 5-о ято, на което е заместник-командир, е превъоръжено с изтребители „Месершмит”. С новите самолети ятото участва в боя на 17 април – „Черният Великден“. Подхождащите вражески самолети Р-51 „Мустанг“ са припознати като „Месершмит”-ите от 3-ти орляк. Заблудени, нашите летци понасят тежка загуба. Загиват шестима летци, унищожени са девет машини. Стефан Маринополски е ранен и с труд успява да приземи повредения си самолет.
След 9 септември 1944 г. Стефан Маринополски участва в бойните действия срещу Германия в състава на своя орляк. На 7 юли 1946 г. е арестуван и изпратен в „Куциян“, а през 1947 г. – в „Белене“. Освободен е през 1952 г., а през 1957 г. като строителен работник в Чехословакия успява да премине границата с Австрия. Шест години работи в радио „Свободна Европа”. От 1963 г. живее в САЩ, където създава своя строителна фирма. През 1993 г. се завръща в България. Умира на 30 септември 2008 г.
В изцяло обновената експозиция на Музея на авиацията са показани летателната книжка, личният часовник и ордени на поручик Стефан Маринополски, дарени от неговата съпруга Рени Маринополска през 2012 г.
На 27 ноември 1889 година в Габрово е роден генерал от артилерията Руси Русев (1889 – 1945).
Завършва Военното училище в София (1909). Участва в Балканската (1912 – 1913) и Първата световна война (1915 – 1918) като командир на батарея и артилерийско отделение в 4-и артилерийски полк. След войната служи в 4-и артилерийски полк (1919 – 1927) и Артилерийската инспекция (1927 – 1929).
Заема последователно длъжностите завеждащ въоръжението в Артилерийската инспекция (1930 – 1934), началник на артилерийския отдел в Държавната военна фабрика в Казанлък (1935 – 1936), началник на Техническия отдел при Щаба на армията (1936), инспектор на въоръжението (1936 – 1940), началник канцелария на Министерството на войната (1940 – 1941), инспектор на въоръжението (1941 – 1942), началник отдел „Доставки и поддържане“ (1942 – 1943).
Министър на войната от 14 септември 1943 г. до 2 септември 1944 г. Повишен в чин генерал от артилерията на 4 септември 1944 г. Осъден от Народния съд на смърт за дейността му като военен министър.
С Решение №172 от 26 август 1996 г. на Върховния съд присъдата е отменена. Автор на „Учебник по артилерия. Част V, Част VІ“ (1925 – 1927), „Въздушна отбрана на войските в страната“ (1929) и на статии в сп. „Артилерийски преглед“ (1923 – 1934). Награден с военен орден „За храброст“ IV ст. 2 кл.

 
 

Навършват се 104 години от подписването на Ньойския мирен договор

27.11.2023, 08:31

Навършват се 104 години от подписването на Ньойския мирен договор. Той е наложен на България след поражението ѝ в Първата световна война (1914 г.-1918 г.). Подписан е на 27 ноември 1919 г. в парижкото предградие Ньой от министър-председателя Александър Стамболийски, а от страната на силите победителки - от ръководителите на техните делегации на Парижката мирна конференция (1919-1920 г.). Според него България е обременена с тежки репарационни задължения, възлизащи на 2 250 000 златни франка, които следва да бъдат изплатени в срок от 37 години след влизането му в сила с 2 % лихва върху общата сума за първата и 5 % за следващите години. Освен това България е задължена да предаде на своите съседи (съюзници на съглашенските сили победителки) - Сръбско-хърватско-словенското кралство (от 1929 г. Югославия), Румъния и Гърция, определено число добитък, както и 250 000 т. въглища. Наред с това тя губи Западна Тракия, която първоначално се предоставя за управление от самите западни съглашенски държави, които от своя страна през 1920 г. я предоставят на Гърция. От България се отнема Южна Добруджа, която повторно се включва в територията на Румъния, както и гр. Струмица и нейната околност, заедно с т. нар. Западни покрайнини (включващи земите на част от Царибродска, Босилеградска, Трънска и Кулска околия), които се предоставят на Югославия. По такъв начин страната ни е лишена от значителни територии, населени с компактно българско население. Пак по силата на Ньойския мирен договор на България е отнето правото да има своя наборна армия, като на нейно място й се разрешава рекрутирането на платена войска в размер на 33 000 души войници и офицери, с които да охранява границите си и да пази вътрешния ред. Като неделима част от договора по искане на Гърция е приложена и т. нар. конвенция за доброволна размяна на малцинствата между двете съседни държави, която впоследствие е използвана от атинските управляващи среди за насилствено прогонване на българското население от неговите родни огнища в Западна Тракия. Ньойският мирен договор просъществува до началото на Втората световна война 1939-1945 г. През този период България изплаща на съглашенските сили и техните балкански съюзници репарации в размер на 65 000 000 златни франка.
Ньойският договор влиза в сила на 9 август 1920 година.

 
 

Днес се навършват 75 години от създаването на Висшето артилерийско училище

 

С указ №1657/27.11.1948 г. на Президиума на Великото народно събрание се сформира Народно военно артилерийско училище „Георги Димитров“, разположено в гр. София.
През 1951 г. училището се дислоцира в гр. Шумен, като през 1954 г., се формира първия тригодишен курс за обучение на артилеристи – команден профил. Следващата година е разформирована артилерийската офицерска школа в гр. Самоков и обучението преминава изцяло в Шумен.
По този начин в средата на петдесетте години на XX век училището се превръща в единен център за подготовка на офицерски кадри за земната и зенитната артилерия в Българската армия..........Прочети още

 
 

 

Поръчан е перспективен португалски многофункционален кораб

26.11.2023, 21:16

На 24 ноември 2023 г. португалският флот подписа договор с международната (с централа в Холандия) корабостроителна група Damen Shipyards Group за технически и детайлен дизайн и строителство на иновативния многофункционален кораб Plataforma Naval Multifuncional (PNM), който ще носи името A 888 Don João II. - (видео)

На церемонията по подписването на договора присъстваха португалският министър-председател Антониу Коща и португалският министър на отбраната Елена Карейрас. Корабът трябва да влезе в състава на португалския флот през втората половина на 2026 г. - Още за ВМС на Португалия

 

The Guardian: Русия използва технологии на британски компании в средствата за РЕБ

26.11.2023, 19:58

Руската федерация използва средства за радиоелектронна борба (РЕБ) срещу Украйна, които съдържат технологии на британски компании, пише The Guardian като се позовава на доклад, съставен от Украйна и изпратен до най-големите страни, наложили санкции срещу Русия.
Според нов доклад много от страните, които наложиха санкции на Русия заради войната в Украйна, трябва да предприемат спешни действия, за да прекъснат доставките на технологии за кампанията ѝ за радиоелектронна борба.
В доклада, изготвено от Украйна и разпространено до основните държави, наложили санкции, са посочени ключови руски фирми, участващи в разработването и производството на РЕБ. В него се посочва, че Обединеното кралство и други държави все още не са наложили санкции на някои от участващите фирми.
В доклада се посочват  още технологии, произведени от британски фирми в някои от съвременните електронни съоръжения, участващи в конфликта, и се подчертава, че са необходими по-ефективни действия за блокиране на използването на чуждестранни компоненти.
"Ефективността на руските електронни системи до голяма степен зависи от достъпа до вносни компоненти, които се използват широко в производството на такива системи ... Незабавно трябва да се предприемат конкретни стъпки за намаляване на възможностите на руския военнопромишлен комплекс", се посочва в документа, изпратен до британската медия.
По-ранна публикация на The Economist посочва, че Русия успешно използва превъзходството си в РЕБ, за да неутрализира украински дронове и да попречи на ракети, включително ракети HIMARS. От Economist подчертават, че досега западните съюзници на Украйна не са показали желание да помогнат на Киев в борбата му с този проблем.
По-голямата част от вниманието към това, от което се нуждае Украйна в продължителната си борба за освобождаване на територията си от нахлуващите руски сили, е насочено към техниката, предимно танкове, изтребители, ракети, батареи за противовъздушна отбрана, артилерия и огромни количества боеприпаси.
По-малко обсъждана слабост обаче е радиоелектронната борба, нещо, с което западните поддръжници на Украйна досега не са проявили интерес да се справят. - Още РЕБ

 

Военният трибунал в Нюрнберг се изправя срещу жесток костелив орех

26.11.2023, 18:49

Военната етика изисква от всеки командир и капитан да остане на своя пост и да приеме всичко от победа до поражение. Когато Втората Световна война е към своя край, един човек, позициониран на губещата линия, показва достойнство и поема отговорност за действията на покойния Хитлер. За разлика от много други, Херман Гьоринг решава да се изправи пред военния трибунал в Нюрнберг и да покаже на какво е способен.
В края на Втората Световна война се оказва, че Гьоринг дори тайно се е надявал да получи помощ от американците и да има правото да се срещне с Айзенхауър, но очакванията са попарени. Надеждата му е, че ще бъде говорител на губещата страна, но вместо това получава своя раиран костюм, лишен от военните си титли – маршал и главнокомандващ на немските ВВС. Изпратен е в Люксембург и застава от позицията на обвиняем, споделяйки съдбата на още 50 немски министъра, офицери и други високи позиции от немската армия........Прочети още

 

Великите авантюристи: Данаил Николаев – бащата на Българската армия

26.11.2023, 18:40

Историята на света е изпъстрена с разкази за слава и величие, падение и гибел. Тези велики разкази се пишат от личности, надарени с дързост, хъс и амбиция, способни да рушат империи и да заличават цивилизации. Имената на неколцина сред тях са добре известни в цял свят, но освен хора като Кортес и Писаро, световната история пази спомена за още десетки велики откриватели, авантюристи и завоеватели, които пренаписват съдбите на цели региони.
Тяхната история е показателна за начинът, по който се развиват цивилизациите. Тя демонстрира неограничените възможности на човешкия дух и амбиция. Съдбата на тези личности ни помага да разберем епохата, в която са живели и в която са изковали своята легенда и ни дава възможност да потърсим героите на своята собствена епоха.
„Войници! Ето вече 5-6 години как сме на служба в изкуствено създадената Източна Румелия, която е пряко подвластна на 500-годишния ни тиранин – султана, 5-6 години, казвам, сме на служба, но никой от вас не е заклеван в защита на отечеството ни. Тази нощ на мен се падна честта да ви поведа против турското правителство. Аз ви се заклевам в името на българския княз Александър I, в името на вашето знаме, че вие ще изпълните дълга си към отечеството и за потъпкването на турския полумесец. Да живее нашият вожд Александър I, да живее Съединена България!“........Прочети още

 

Как Полша разглоби 10 МиГ-29 и ги предаде тайно на Украйна

26.11.2023, 18:34

Малко след падането на ракети в територията на Полша, които по-късно бяха посочени като украински, макар и мнозина да са на малко по-различно мнение. Дали от желание да помогнат или от желание да си отмъстят, особено в исторически план, Полша реши да действа много по-рано, пренебрегвайки американското одобрение за помощ.
Тайната операция е била планувана много по-рано и всичко е останало в тайна дори от САЩ, които не са искали да се разкрива фактът, че натовска държава смята да подпомогне с военна техника своя съседка. В началото на 2022 г. полският журналист Збигнев Парафяновиц посочва една много интересна идея, реализирана от Министерството на отбраната в родната му страна. Тъй като дипломацията и отношенията между европейските страни трябва да се извършва с особено внимание и да се оперира много по-спокойно и под радарите, Андрей Дуда е провел няколко разговора със своя колега Зеленски и решава да действа малко по-рано.......Прочети още

 

Русия изстреля ракета с военен спътник от космодрума Плесецк

26.11.2023, 11:55

Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия изстреляха ракета-носител "Союз-2.1б" от космодрума Плесецк с космически кораб "в интерес на Министерството на отбраната на Русия", съобщиха от военното ведомство, предаде РИА Новости.
Стартът беше в събота от 23.58 часа. - (видео)
По-късно Министерството на отбраната уточни, че апаратът е навлязъл в целевата орбита в разчетното време и е приет за управление от наземните средства на ВКС. Със сателита се поддържа стабилна телеметрична връзка, бордовите му системи работят нормално, информацията за апарата е включена в основния каталог на космически обекти на руската система за управление на космоса.
Предишният пуск от Плесецк в интерес на Министерството на отбраната се проведе на 27 октомври. На 7 август министерството обяви още едно изстрелване от Плесецк на подобна ракета. - Още Космос

 

Крим, Балаклава: подземната база за подводници

26.11.2023, 08:46

Но какво е Balaklava (Балаклава) според Гугъл? Балаклава е шапка от времето на Кримската война! В първата Кримска война 1853 -1856 г. англичаните воювали на страната на Турция. Когато завзели Балаклава, се наложило да презимуват заради обсадата на Севастопол. Зимата се оказала много сурова със смразяващи студове и силен морски вятър, които водели нощем до измръзване и окапване на ушите и носа.
Развалините на генуезката крепост Чембало са отгоре на склона. Следват останките на отбранителни съоръжения издигнати от татарите, турците, гърците, англичаните и руснаците.
Името ,,Балаклава“ се превежда от турски като ,,рибен чувал“ и това е свързано с факта, че наесен делфините погвали рибното ято от морето в Балаклавския залив и там го вкарвали в клопка. Рибите се мятат между скалите и делфините докато им станат лесна плячка. Местните рибари знаейки тази особеност, умело разполагали мрежите на таляна, че в сътрудничество с делфините си осигурявали богат улов.
Но какво се крие днес под маската Балаклава? ........Още за Балаклава

 
 

На този ден през 1944 година е формирана Първа българска армия

26.11.2023, 08:23

Първа българска армия (99 662 души) с командващ генерал-лейтенант Владимир Стойчев  е формирана съгласно Разпореждане №1692 от 21 ноември 1944 година на Главното командване и Постановление на министерския съвет №2 от 26 ноември 1944 година в изпълнение на Споразумението за примирие от 28 октомври 1944 година.
Оперативно подчинена на маршал Толбухин Първа българска армия воюва в междуречието на реките Дунав и Сава и провежда Сремската настъпателна операция (22 – 28 декември 1944 г.), след което се прегрупира в Южна Унгария по левия бряг на р. Драва. При тежки зимни условия два пъти преминава р. Дунав и до средата на януари 1945 г. заема определения й район.
От 6 до 19 март провежда Дравската отбранителна операция, която е част от Балатонската операция на 3-ти украински фронт за отразяване на немското настъпление в района на ез. Балатон и реките Драва и Дунав. В продължилите 14 денонощия боеве българските войски изтласкват противника от северния бряг на р. Драва и възстановяват целостта на отбраната.
По време на Мурската настъпателна операция (29 март – 14 април) те пробиват укрепената линия „Маргит“, форсират канала „Принципалис“ и р. Мур и достигат укрепената линия Велики Ког – Ястребци, след което преминават временно към отбрана. От 7 май преследват оттеглящия се на запад противник, а на 11 май се срещат с 5-и английски корпус в района на австрийския град Фьолкермаркт.
С цената на 5061 убити, 10 504 ранени и 790 измръзнали (16 366 души) до средата на май 1945 г. Първа българска армия освобождава значителна част от територията на Унгария, Югославия и Австрия с големите населени места Берзенце, Чурго, Чаковец, Вараждин, Марибор, Дравоград, Лайбниц, Ландсберг, Шванберг, Санкт Стефан и много други.
Първа българска армия се демобилизира в периода (23 юни – 9 юли 1945), а окончателно е разформирована в края на 1945 година.

 

 

Нова партида изтребители Су-35С за руските ВКС

25.11.2023, 20:20

Според  информация от 24 ноември 2023 г. на авиационният завод в Комсомолск на Амур (КнААЗ) от Обединената авиостроителна корпорация (част от държавната корпорация "Ростех"), той произвел и предал на Министерството на отбраната на Русия поредната пета и последна за годината партида нови многофункционални изтребители Су-35С (4++).
Машините преминаха целия цикъл от наземни и летателни изпитания в различни режими на работа и излетяха от летището КнААЗ до мястото на постоянна дислокация. - (видео)

 

Дойде ли краят на безпроблемната доминация на САЩ под водата в Тихия океан?

25.11.2023, 17:24

Десетилетия наред САЩ нямаха причина да се притесняват от китайските подводници - те бяха шумни и лесни за проследяване, пише The Wall Street Journal. Но сега Пекин напредва бързо и за да прикрие собствените си подводници, и да открива американските. Това повдига доста въпроси при евентуален конфликт около Тайван.
Изданието посочва, че в разработени сценарии за атака над острова винаги се включват американски подводници, които атакуват китайската флотилия. Симулации показват, че така се дава време за по-добра защита на Тайван.
В началото на годината Китай тества ядрена бойна подводница с помпено-реактивна система за задвижване вместо витло. Страната използва за първи път такава технология, която може да се види по последните американски разработки.
Западната част на Тихия океан става все по-опасна за америкаските подводници - Китай изгражда "Великата подводна стена" - мрежа от сензори около бреговете на страната, която, според китайски военни източници, позволява все по-успешното засичане на вражески подводници. Проектът стартира през 2017 година. Военните използват и въздушни патрули, които улавят информация от сонари в морето.
През лятото руски и китайски военни направиха съвместно учение в Берингово море, в близост до бреговете на Аляска. На него бяха проиграни начини за борба с подводници, а само няколко седмици по-късно - през август, Пекин организира свое учение в Южнокитайско море, в което участваха десетки патрулни кораби Y8.......Прочети още

 

Сърбия показа бившите кипърски Ми-35П

25.11.2023, 09:05

Сърбия официално демонстрира купените от Кипър употребявани щурмови вертолети Ми-35П. Това стана на церемония в авиобаза Батайница, провела се на 23 ноември 2023 г., на която присъства президентът на страната Александър Вучич. - (видео)
Сърбия се договори с Кипър да закупи 11 употребявани щурмови вертолета Ми-35П по-рано през тази година, след като интерес към подобна сделка бе демонстриран още от лятото на 2021 г. Финансовите параметри не са известни, но президентът Вучич е заявил, че около половината от стойността е под форма на бартер, срещу изделия на отбранителната индустрия на Сърбия. - (видео)
Освен самите вертолети са били купени и наличните в Кипър резервни части, консумативи и муниции.
Според местното издание Tango Six, в момента планът е бившите кипърски вертолети да бъдат ремонтирани и модернизирани на две партиди. Първата от шест машини, ще влезе за ремонт през януари 2024 г. а втората от пет – през лятото на следващата година. Обемът на евентуалната модернизация не е ясен. Вертолетите имат нужда от удължаване на техническия ресурс по години, тъй като настоящия изтича през 2026 г.
До момента сръбските ВВС разполагаха с четири Ми-35М, доставени чисто нови през 2019 г. Страната е договорила още четири такива хеликоптера, но поради войната в Украйна тяхното получаване в момента е невъзможна.
Кипър придобива 12 новопроизведени Ми-35П през 2001 г. Сделката е осъществена тайно, като страната показва за първи път машините си едва през декември 2002 г.
Кипърските Ми-35П са в уникална конфигурация. По същество, те са Ми-24П, но с непребираем колесник и скъсено крило (с цел намаляване на масата). Кабината на екипажа е приспособена за използване на очила за нощно виждане. През юли 2006 г. катастрофира един от вертолетите, при което загива руски инструктор и кипърски обучаем.
Затруднения около осигуряването на ремонтите на машините кара Кипър да се оглежда за тяхна алтернатива и евентуалното им пласиране на вторичния пазар. В последните години Кипър и Сърбия се сближиха във военната сфера. През 2019 г. бяха доставени 24 сръбски самоходни гаубици Nora B-52 и осем бронирани машини BOV M16 Miloš.
В същото време, през лятото на миналата година Кипър договори шест въоръжени вертолета H145M и си запази опцията за още толкова машини. Стойността на договора не бе съобщена, като първите доставки се чакат в края на тази или началото на следващата година.
Източник: https://aero-bg.com/

 
 

Преди 80 г. е основан лагер за пленени англоамерикански летци край Шумен

25.11.2023, 07:52

На 25 ноември 1943 г. е основан лагер за военнопленници на 2,5 км. край Шумен в почивна станция.
Той функционира до 25 септември 1944 г., но военнопленниците са освободени още на 8 септември. За времето на съществуване на лагера в него са приети 32 групи военнопленници с обща численост 329 души. В този брой не влизат летците, които попадат в партизански отряди в България, Сърбия и Гърция.
В лагера са концентрирани основно оцелелите екипажи на свалени бомбардировачи, както над България, така и в окупираните от нея територии в Гърция и Югославия – общо 120 самолета заедно с изтребителите от ескорта. Някои от самолетите са свалени от български и немски пилоти, други са засегнати от ПВО на румънска територия (нефтените рафинерии край Плоещ), технически неизправности и др.
По правило екипажите на засегнатите самолети правят всичко възможно да излязат извън пределите на Румъния и се стремят към територията на неутрална Турция, но не всички успяват.........Прочети още

 
 

Какво се случи на 25 ноември 2007 г.?

25.11.2023, 07:50

С тържествена церемония пред Паметника на незнайния воин на 25 ноември 2007 г. се провежда ритуалът по зачисляване в резерва (запаса) на последната смяна срочнослужещи. С него е сложен край на задължителната наборна военна служба в България.
От 1 декември 2007 г. армията на България е напълно професионална. Приключва задължителната наборна военна служба в България, чието начало е положено със Закона за вземане на новобранци в българската войска от 1880 година. Последните 2413 наборни войници в българската армия са изпратени с тържествени ритуали не само в София, но и в Плевен, Пловдив, Сливен и Банско.
Министърът на отбраната Веселин Близнаков заяви, че това е исторически ден за България, защото от 1 декември българската армия става изцяло професионална. За бъдещите поколения на България наборната служба ще бъде непознат факт, за който ще четат в учебниците, но за Вас последните войници тя е школа за мъжество, каза още военният министър. Въпреки че по думите му последният набор си е мислил като влиза да служи, че е извадил лош късмет.
И министърът на отбраната, и началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков благодариха на последния набор войници, че са изпълнили дълга си.
Ще има носталгия във всички по казармата и по традицията да се изпращат войници независимо от политическите решения, които изпълняваме, каза след церемонията министърът на отбраната.
Тържествен ритуал по изпращането на последния набор войници, отбили службата си в 13-та бронетанкова бригада, се проведе и в Сливен. 137 момчета от набор 88- трета смяна ще се уволнят от армията на 30 ноември. Те получават похвални грамоти, подписани от министъра на отбраната Веселин Близнаков и от началника на Генералния щаб генерал Златан Стойков.
При напускането си от казармата войниците от последния набор получиха ползвания по време на службата си комплект войнишка униформа, заради участието им във важен исторически момент от развитието на Българската армия.
Сред гостите на тържествената церемония бяха заместник-командващият на Сухопътни войски генерал-майор Кирчо Куртев и началникът на управление личен състав в Генералния щаб на Българската армия бригаден генерал Спас Спасов.
„В продължение на много години наборните войници бяха гръбнакът на БА. Днешният ден е особено вълнуващ и емоционален. Макар че ще преминете в резерва, вие ще продължите да бъдете добри български войници”, каза в словото си генерал-майор Кирчо Куртев. Той пожела на войниците здраве и успешна реализация в живота.
Последните наборни войници от Пета  Шипченска механизирана бригада и УБ "Христо Ботев" се уволниха на тържествена церемония в Плевен. За достойна служба към родината младежите получиха похвална грамота от министъра на отбраната. На тържествения ритуал по на площад „Възраждане" присъства бригаден генерал Стефан Василев, помощник-началник в Главния щаб на Сухопътните войски. Последните 281 наборни войници, които служеха в Пета  бригада в поделенията в Плевен, Шумен и Враца, получиха за спомен от армията и комплект камуфлажно облекло.
На 12 май 2007 г. на централния площад “Възраждане” в Плевен се състоя последната клетва на наборниците и на новоназначените кадрови войници от Учебна база “Христо Ботев”. 1500-те момчета са от набор 1988 г. - трета смяна, а професионалните войници бяха от първия модул на обучение по попълването на съвременната армия. На клетвата в Плевен присъстваха министърът на отбраната Веселин Близнаков и началникът на Генералния щаб ген. Златан Стойков.
Министърът на отбраната на България Веселин Близнаков обяви тогава, че професионализацията на българската армия в момента върви по график и ако бъдат попълнени останалите свободни 1 520 места за професионални кадрови войници, в сухопътните войски последният набор ще бъде уволнен предсрочно с един месец с решение на Министерския съвет. Така и се случи.
Министър Близнаков определи този ден като исторически за българската армия, защото това е последната военна клетва. И допълни още, че във всички предизвикателства пред държавата българската армия е имала ключова роля, тя е символ на сила, мъдрост и съхранение на държавността. Според него тогава най-голямото предизвикателство пред политиците и Генералния щаб беше да създадат на бъдещите кадрови войници добри условия за професионална реализация и благоприятна социална среда за военнослужещите.
Пълната професионализация на армията от 1 януари 2008 г. стана по волята на Народното събрание, което промени  Закона за отбраната и въоръжените сили. Съгласно поправките мъжете, които изпълняваха наборна или алтернативна служба и не бяха отслужили пълния й срок на 31 декември 2007 г., трябваше да се уволнят на 1 януари 2008 г.
Даваше се възможност на военнослужещите на наборна военна служба да могат да кандидатстват за приемане на кадрова военна служба след полагане на военната клетва. Дотогава това можеше да става само след изслужване на две трети от наборната военна служба.
С промените се повиши и пределната възраст за изпълнение на кадрова военна служба в Националната разузнавателна служба. Освен това към началника на Генералния щаб се създаде Военен съвет, като съвещателен орган.
Източник: http://otbrana.com/

 
 

83 години от първия полет на de Havilland Mosquito

25.11.2023, 07:47

Преди точно 83 години, на 25 ноември 1940 г., първи полет изпълнява скоростният двудвигателен боен самолет de Havilland Mosquito – една уникална конструкция, която с пълно право може да бъде наречена многоцелева.
Сглобяването на първия прототип на бъдещия Mosquito стартира през ранната есен на 1940 г. Машината е завършена на 3 ноември, разглобена и превозена по земя до изпитателния център в Хетфийлд. Там започва нейното сглобяване и наземни тестове.
Прототипът носи борден номер E0234, което реално е заводския му номер и е боядисан в ярко жълто. Първите запуски на двата двигателя Merlin 21 са на 19 ноември, а на 24 ноември са направени и първите рулирания.
Първият полет е осъществен от главния пилот-изпитател на компанията Джефри де Хавиланд – син. В кабината е и Джон Уокър, един от инженерите проектирали самолета. Полетът преминава гладко, като се изключи лек проблем със створките на колесника. Достигната е скорост от 355 km/h.......Прочети още

 
 

 

Под прицела на "Циркон": Всички 11 суперсамолетоносача на САЩ са изложени на "сериозен риск"

24.11.2023, 21:31

Всички 11 американски суперсамолетоносача са изложени на "сериозен риск", тъй като Русия ги поставя под прицела на хиперзвукови ракети "Циркон", пише EurAsianTimes.
На 21 ноември руският министър на отбраната Сергей Шойгу призова корабостроителниците в страната да строят многоцелеви кораби с високоточни ракетни системи, предназначени за унищожаване на критична инфраструктура и морски цели, включително самолетоносачи и корабни ударни групи.
Ръководителят на руското министерство на отбраната, говорейки на заседание на съвета на военното ведомство, също така призова всички компоненти на стратегическите ядрени сили да бъдат поддържани в постоянна готовност.
В обръщението си армейски генерал Шойгу "деликатно изрази намерението на Русия да приеме предизвикателството, отправено от нагло изразеното намерение на американското ръководство да отслаби Русия".
Групите самолетоносачи на САЩ са от ключово значение за поддържането на хегемонията на САЩ и изглежда, че Русия е взела под внимание това. Но задачата пред Русия не е тривиална.........Прочети още

 
 

Адмирал Емил Ефтимов бе на посещение в Република Сърбия

24.11.2023. 18:59

„България цени двустранното военно сътрудничество и възможностите за развитие на диалога и ползотворните военни контакти. Планът за двустранно военно сътрудничество за 2023 г. между министерствата на отбраната на Република България и Република Сърбия е добра основа за взаимноизгодно сътрудничество, поддържане на диалог и конструктивни отношения“. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов при срещите си с началника на Генералния щаб на Армията на Република Сърбия генерал Милан Мойсилович и в Министерството на отбраната на западната ни съседка. Адмирал Ефтимов беше на двудневно официално посещение в Република Сърбия по покана на своя колега генерал Мойсилович, съобщава Пресцентърът на МО.
„Традиционно високото ниво на развитие на двустранните отношения във военната област ще продължи да допринася за по-нататъшното укрепване на общата сигурност“, отбеляза той. Началникът на отбраната подчерта ангажимента на България към сигурността и стабилността на Западните Балкани. „Оставаме ангажирани и активно участваме в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и във военната операция на Европейския съюз Алтеа в Босна и Херцеговина.“
Адмирал Ефтимов акцентира и върху взаимодействието между военновъздушните сили на двете страни, част от което са съвместните стрелби на полигон „Шабла“, като пример за развитие на съвместната дейност между въоръжените ни сили. Той посочи, че се обсъждат възможности за разширяване на провежданите съвместни учения и тренировки на Българската армия с армията на Сърбия както на двустранна основа, така и в рамките на провежданите многонационални учения.
В рамките на визитата си в Република Сърбия началникът на отбраната посети  Военната академия и Военномедицинската академия в Белград и благодари за възможността да се запознае с развитието на военно-образователната и военно-медицинската система на западната ни съседка.  
Източник: https://otbrana.com

 
 

Правителството одобри проекта на държавен бюджет

24.11.2023, 18:51

Министерският съвет одобри днес на извънредно заседание законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2024 година и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза (АСБП) за периода 2024-2026 година, която представлява мотивите към законопроекта.
Политиката в областта на отбраната  предвижда разходите за отбрана за 2024 г. да възлязат на 2,05% от БВП (с 0,05% повече от референтния процент), като през 2025 г. са разчетени до 2,00% от БВП, а през 2026 г. – 2,23% от БВП, с което се изпълнява Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2 на сто от БВП на Република България до 2024 г., одобрен с РМС № 3/2018 г. и поетите ангажименти пред НАТО. Осигурени са средства за поддържане и развитие на националните отбранителни способности и способностите, свързани с колективната отбрана, в т.ч. средства за изпълнение на одобрените от Народното събрание инвестиционни проекти за модернизация на Българската армия, както следва:
- 174 млн. лв. за съпътстващи разходи по придобиването на новия тип боен самолет - I-ви етап (транспорт, ДДС, мита и други разходи, свързани с изпълнението на международните договори);
- 82,3 млн. лв. за придобиване на нов тип боен самолет - II-ри етап, включително и за съпътстващи разходи (транспорт, ДДС и мита);
- 161 млн. лв. за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС;
- 546 млн. лв. за придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

МО е на седмо място по ръст на разходите за персонал през 2024 г.

24.11.2023, 13:43

От 26 първостепенни разпоредители на бюджетни кредити (ПРБК) Министерството на отбраната е на седмо място по ръст на предвидените средства за персонал в проекта на държавния бюджет за 2024 г., сe посочва в анализ на КТ „Подкрепа“. Става дума за ръст от 13,08 процента или 196, 386 млн. повече в сравнение с тази година.  Днес на извънредно заседание правителството приема Законопроекта за държавен бюджет за 2024 г. В него са заложени 1,680 069 млрд. лв. разходи за персонал в бюджета на Министерството на отбраната от общо  2, 657 млрд. лв.
По ръст на разходите за персонал ПРБК  през следващата година в проектобюджета водят  Омбудсманът на РБ – с 19,26 на сто, МВР – с 16,93 на сто, Министерството на здравеопазването – с 16,01 на сто, Министерството на финансите – с 14,58 на сто, Министерството на правосъдието – с 14, 28 на сто и Сметната палата – 14, 05 на сто.
По-голямата част от ПРБК няма как да увеличат адекватно заплащането на труда, смятат от синдикалната организация. Според нейния анализ, за да се постигне реален ръст на заплатите са необходими допълнително около 700 млн.лв. Разчетите показвали, че от заложените 2 млрд.лв., в резерв са оставени 375 млн.лв. Около 1 млрд.лв. са необходими за покриване на ръста на възнагражденията през текущата година, така остават около 600 млн.лв., които представляват среден ръст от 3,5%. Прогнозната средногодишна инфлация за периода е 4,8% и за преодоляване на диспропорциите и повишаване на жизнения стандарт са необходими допълнителни 5% ръст над прогнозната инфлация. В конкретния случай са необходими около 1,7 млрд.лв, от които са осигурени около 1 млрд.лв., включително заделените в Централния бюджет. В крайна сметка се оказва, че недостигът е около 700 млн.лв.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

В САЩ забраниха пистолет на руските VIP-гардове заради извънредната му мощ

24.11.2023, 08:25

Любимото оръжие за руските гардове на държавните VIP-персони са пистолетите СР-1МП „Гюрза” - Самозаряден Пистолет Сердюков (СПС). Затова, когато руските телохранители във Вашингтон според международните закони охраняват свои лица, те нямат право да носят „Гюрза”. Тези пистолети просто не са допускани на територията на САЩ заради прекомерната им огнева мощ, пише Electorat.info.
Експертите единодушно признават, че Пьотр Сердюков е извършил революционен скок при проектирането на руски пистолети. При широко известните ТТ (Тулски Токарьов) и ПМ (Пистолет Макаров) има заети идеи от други оръжия. С развитие на индивидуалните средства за бронезащита те напълно престанали да изпълняват новите изисквания.
Потребността от ново оръжие на офицерите възникнала още в края на 1980-те години по времето на СССР. Работа е водена в няколко конструкторски бюра, но оптималният образец е представен от П. Сердюков през 1991 г. Това съвпаднало с разпадането на СССР и започналата тежка криза в Русия. Пари имали само спецслужбите и именно те избрали „Гюрза” за основно оръжие на своите служители.
В руската армия и в МВР пистолетите постъпили в началото на новия век под името СПС (Самозаряден пистолет Сердюков). Той станал любимо оръжие в спецназа на ГРУ (разузнаването) и в подразделенията на Силите за специални операции.
Пистолетът е достатъчно елегантен за мощта си, добре приляга в дланта, удобен и безопасен при употреба, много надежден. За пистолет е специално създаден патронът 9х21 – с 3 мм гилзата е по-дълга за повече барут. На 100 м пробива бронежилетки от два пласта титанови пластини с дебелина 1,4 мм и 30 слоя кевлар или стоманен лист с дебелина 4 мм. Пълнителят побира 18 патрона. Пистолетът снаряден е по-тежък с около 300 гр заради по-дългата цев с почти 3 см и двойно повечето патрони, но за неговите притежатели това не е пречка.
С несложна замяна на елементи пистолетът СПС може да стреля със стандартни патрони 9 мм за „Макаров” и дори 7,62 мм за ТТ. За предпазван от случаен изстрел трябва да се натисне малка планка в задната част на дръжката и бутон на спусъка.
Пистолетът е забранен в САЩ, след като през 1997 г. на полигон на морската пехота са демонстрирани нови руски стрелкови оръжия. Показан е и пистолетът на Сердюков. Представители на Секретната служба, охраняващи американския президент, помолили да изпробват здравината на техните бронежилетки. Те били пробити и агентите загубили увереност в своята неуязвимост. - Още за СПС
Източник: https://www.blitz.bg/

 
 

За турските оръдия - руски военни трофеи от Руско-Турската война от 1828-1829 г.

24.11.2023, 08:20

Турските оръдия - руски военни трофеи от Руско-Турската война от 1828-1829 г. имат интересна съдба. Те са снети от превзетите от руснаците крепости в европейска и азиатска Турция и пренесени в Одеса, а оттам в Санкт Петербург и Варшава.
Не много хора знаят, че най-голямата камбана в Новорусийският край - камбаната на Спасо-Преображенският събор в Одеса е излята от медни оръдия, взети от турските крепости, превзети от руската армия.
Една от тези крепости е Варна. Градът е превзет след почти 3-месечна обсада (22 юли - 29 септември 1828 г.), ръководена от вицеадмирал княз Александър Сергеевич Меншиков, а след неговото раняване от граф Михаил Семьонович Воронцов - Новорусийски и Бесарабски генерал-губернатор. Според руски официални източници при обсадата на Варна руснаците губят 290 убити офицери и около 3 хиляди войници, според майор Хелмут Молтке - 5-6 хиляди убити и ранени, според граф Кабога - около 15 хиляди. Крепостта се отбранява до изчерпване на продоволствените запаси.

Руснаците пленяват 6 087 души и вземат като военни трофеи 178 оръдия и мортири с различни калибри (13 чугунени, останалите медни), запаси от гюлета и барут и до 40 хиляди пушки, пистолети, ятагани и кинжали......Прочети още

 
 

Втората най-жестока загуба на френската армия след Ватерло бетонира мексиканската независимост

24.11.2023, 08:17

Мексико може да се смята за една от страните с бушуваща латинска кръв. През последните години, докато се говореше за стена, мнозина забравят и някои интересни факти. Причината Франция да не успее да повлияе толкова пряко на САЩ и сформиращите щати, е единствено тяхна. Мексико празнува своята независимост на 5 май. И причината за всичко това е, че колкото и разбира да е тази страна, от средата на XIX век успява да се справи много добре с общия враг. В този период мексиканците не са в най-цветущата форма.
Първо са изгубили една частна война срещу Тексас, а след това са успели да спечелят вниманието на САЩ, за да изгубят още една. Очевидно жителите нямали нищо против да продължат битката и започнали един много сериозен вътрешен конфликт. Точно в тези години, държавата няма никаква възможност да изплати никакви външни дългове към Европа. Именно по тази причина до Европа достига и притеснителната вест, че нито един дълг не може да бъде изплатен. В този тежък момент, подкрепата от Европа била необходима за оцеляването и запазването на територията, но не всички били на това мнение. Наполеон III преценил, че след като няма да види никакви средства, по-добре да завземе територия и така да обезпечи Франция.......Прочети още

 
 

Исторически календар

24.11.2023, 08:13

На 24 ноември 1943 г. в 13 ч.и 15 мин. е проведена втората атака над София по време на Втората световна война. В българското въздушно пространство навлизат 60 тежки бомбардировача Б-24Д „Либърейтър“, прикривани от 40 изтребителя П-38Г „Лайтнинг“. Излитат всичките изправни 19 Ме-109Г-2 от летище Божурище, както и два Ме-109Е-4 от летище Скопие. Контакт с противника осъществява първоначално 3/6 изтребителен орляк. Сформирана е ударна група от 12 самолета от щабното крило, 672-ро и 682-ро ято и прикриваща група от 7 самолета от 692-ро ято. Важно тактическо предимство за българските пилоти е осъществената атака над съюзническата авиация от страната на слънцето. Капитан Чудомир Топлодолски води хладнокръвно действията на подчинените му пилоти. Той сваля един от бомбардировачите Б-24Д „Либърейтър“. Останките от самолета са намерени по-късно край Струмица. По време на боя самолетът на Топлодолски също е улучен на три места. В боя е свален и загива подпоручик Митьо Дисов – втората българска жертва в отбраната на страната. Самолетът му е открит близо до село Горни Пасарел. Въпреки неравностойните сили, българските пилоти от прикриващата група успяват да изтласкат „Лайтнингите“ към Пернишката котловина. Това увеличава дистанцията между тях и бомбардировачите и нарушава бойния ред на съюзническата авиация. Подпоручик Михаил Узунов и фелдфебел Никола Краличев прострелват два П-38Г ”Лайтнинг“ като ги вадят от строя и ги принуждават да се върнат. В битката е уцелен и ранен подпоручик Петър Бочев. Въпреки това, той успява с пикиране да се откъсне от врага и каца принудително край Брезник. Поелият командването на орляка поручик Николай Йорданов продължава атаката и българските летци не позволяват ефикасното прицелване на американските бомбардировачи. Повредени са още 3 „Либърейтъра“, които напускат строя в отстъпление. Приносът за това е на поручик Стоян Стоянов, подпоручик Михаил Григоров и фелдфебел Стефан Конзов. Два от нашите изтребители също излизат извън строя – на подпоручик Михаил Узунов и на подпоручик Григоров.Въздушната схватка продължава в Македония близо до Царево село, където българските пилоти преследват противника. Улученият по-рано от поручик Стоянов Б-24 „Либърейтър“ този път не успява да се спаси и е свален от фелдфебел Христо Коев до село Богомил. Екипажът е пленен. 15-та въздушна армия на САЩ потвърждава и двете си загуби.

 
 

 

Отличен за артилеристите от 2-ра механизирана бригада!

23.11.2023, 19:20

Днес на УП „Корен” се проведе финалния етап на полевата подготовка на артилерийските и зенитно-артилерийските формирования на 2-ра механизирана бригада от състава на Сухопътните войски, съобщават от КСВ. За провеждане на бойната стрелба на обучаемите беше създадена тактическа обстановка за осигуряване зенитна защита на формированията, отлично изпълнена от военнослужещите от щабен батальон, 31–ви  и 42-ри механизирани батальони, както и поразяване на бойни машини на противника при провеждане на отбранителна операция.
Артилеристите от 20-ти самоходен артилерийски дивизион успешно изпълниха задачи по възпрепятстване изнасянето и развръщането на формированията на противника, поразявайки ротни колони и артилерийски батареи в условия на намалена видимост. Бяха отработени въпроси по целеуказване, стрелба по непланови цели, смяна на огневи позиции и стрелба от неподготвени позиции. Неблагоприятните метеорологични условия допринесоха за повишаване подготовката на обучаемите и им вдъхнаха увереност, че могат да изпълнят задачите си при всякакви условия.
Източник: https://otbrana.com/

 

145 г. отбеляза Националният военен университет във Велико Търново

23.11.2023, 17:06

145 години от създаването си чества Националният военен университет „Васил Левски". Празникът на най-старото военно училище в България започна с богослужение в православния храм „Свети Седмочисленици". Службата води Негово Благоговейнство отец Петър.
Бригаден генерал Димитър Хлебаров, командир на командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана, заместник-кметът на Община Велико Търново Нейко Генчев, областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков, командири на военни формирования, ръководители на институции и обществени организации уважиха празника, изброяват от НВУ.
В своето приветствие началникът на НВУ „Васил Левски" бригаден генерал Иван Маламова припомни важната историческа роля на военното училище в изграждането на личности, изиграли важна роля за развитието на държавата и отбеляза, че въпреки трудностите Университетът продължава да обучава добре подготвени, мотивирани и възпитани в духа, морала и ценностите на Българската армия офицери и специалисти за национална сигурност, отбранителната индустрия и бизнеса.
Венци и цветя бяха поднесени пред Паметника на възпитаниците, след което бригаден генерал Иван Маламов връчи грамота Laudabilitatis за издигане престижа на НВУ „Васил Левски" на подполковник доцент д-р Бартош Биерначек от Университета за военни науки – Варшава.
С грамота Summa cum laude бяха отличени преподаватели от НВУ „Васил Левски", заели академични длъжности „доцент", а с грамота Insigni cum laude преминалите процедури за придобиване на научни степени „доктор".
С възпоменателен медал „Васил Левски – 150 години безсмъртие" бяха отличени военнослужещи и цивилни служители на Военния университет. Наградите от името на министъра на отбраната връчи бригаден генерал Маламов.

 

Турция с актуална информация за членството на Швеция в НАТО

23.11.2023, 13:10

Все още няма изгледи за непосредствено присъединяване на Швеция към НАТО. Турция е страната, която до момента е твърдо против.
Турция е информирала НАТО, че няма да приключи ратификацията на кандидатурата на Швеция за членство в алианса навреме, така че церемонията по присъединяването да се проведе на срещата на външните министри на организацията следващата седмица, съобщиха пред Ройтерс двама източници, запознати с въпроса, предаде БТА.
Миналата седмица комисията по външни работи на турския парламент отложи гласуването на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, за да проведе допълнителни дискусии по темата. Комисията вероятно ще възобнови дебатите си по въпроса във вторник или сряда, каза един от източниците. Външните министри на страните членки на НАТО ще се срещнат в Брюксел точно тези дни - 28-29 ноември, като някои от страните членки се надяваха, че на срещата ще бъде отбелязано присъединяването на Швеция. Турското външно министерство все още не е коментирало.
Швеция и Финландия поискаха да се присъединят към НАТО през май миналата година след нахлуването на Русия в Украйна. Тогава президентът Реджеп Тайип Ердоган възрази срещу молбите им, тъй като според него двете страни защитават тези, които Турция смята за терористи, а също така и заради ембаргото на скандинавските държави върху търговия на оръжие с Турция. По-късно Анкара подкрепи кандидатурата на Финландия, но Швеция все още чака. Турция настоява Швеция да предприеме повече мерки срещу членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), която се смята за терористична организация от Европейския съюз и Съединените щати.
В отговор Стокхолм представи законопроект за борба с тероризма, като същевременно премахна ограниченията за износ на оръжия за Турция. За да бъде ратифицирана кандидатурата на Швеция, тя трябва да бъде одобрена от турската парламентарна комисия по външните работи, преди да бъде подложена на гласуване в парламента, което може да стане дни или седмици по-късно, и след това Ердоган трябва да я подпише. Макар членката на НАТО Унгария също да не е ратифицирала членството на Швеция, Турция се смята за основна пречка пред присъединяването на Стокхолм.
Източник: https://fakti.bg/

 

ВКС на Русия получиха партида нови изтребители-бомбардировачи Су-34

23.11.2023, 09:30

Въздушно-космическите сили на Русия получиха поредната, трета за 2023 година, партида нови фронтови изтребители-бомбардировачи Су-34. За това информира вчера Обединената авиостроителна корпорация (ОАК). - (видео)
"Самолетите са произведени в Новосибирския авиационен завод Чкалов. Машините са преминали серия от наземни и летателни тестове", добавиха от компанията.
Су-34 може да работи с перспективни видове оръжия, което им позволява да увеличат обхвата и точността на поразяване на цели.
Генералният директор на ОАК Юрий Слюсар каза, че предприятието вече е започнало да изпълнява програмата за следващата година, като нейният обем е значително увеличен. Заводът е зает и с обслужването, и поддържането в летателната годност на самолетите в експлоатация.

 

Редовното правителство потвърди оценката на служебното за състоянието на отбраната

23.11.2023, 09:23

В края на ноември т.г. правителството на акад. Николай Денков казва какво да се направи в отбраната през 2023 г. За месец ще трябва да се изпълнят 13 препоръки?! Това е формалният извод от закъснелия Годишен доклад за състоянието на националната сигурност през 2022 г., приет  с решение от Министерския съвет на 17 ноември и внесен за обсъждане и гласуване в Народното събрание. Оценката за състоянието на отбраната и въоръжените сили, обаче е позната. Тя не се различава от тази на служебното правителство с премиер Гълъб Донев, записана в разработения от него и приет на 2 юни от 49-ото Народно събрание Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2022 г. Т.е. от същото това Народно събрание.  „Ние подкрепихме частта от този доклад свързан с отбраната. Отразява това, което е в Годишния доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили и вече е разглеждано и прието от Народното събрание“, казва министърът на отбраната Тодор Тагарев при приемането на доклада на правителственото заседание.........Прочети още

 

ARD: 24/7 бачкане, Турция въоръжава 70% от държавите

23.11.2023, 09:15

Истанбулският офис на турската фирма "Байкар" напомня на университетски кампус: млади хора, модерни сгради, приветливи работни пространства зад стъклени стени, служители, които в почивката си играят тенис на маса, разказва германската обществена медия ARD в свой репортаж, пише DW.
Средната възраст на служителите, които са общо 4000, е 29 години, а в действителност обстановката съвсем не е толкова небрежна, колкото изглежда на пръв поглед - забранено е да се правят всякакви записи и интервюта. Дронът в двора е ясен сигнал за всички, които още не са разбрали - "Байкар" е една от водещите оръжейни компании в Турция.
В модерен рекламен клип "Байкар" представя своя най-хитов модел - дроновете "Байрактар", които Украйна използва в отбраната си срещу Русия.
В офиса на оръжейната компания TAI в Анкара екипът на ARD е приет с широко отворени обятия. Изпълнителният директор Темел Котил казва пред германските журналисти, че е изключително доволен от младите хора, които работят за него. "Моят екип работи ден и нощ", разказва той и добавя: "За да им се отблагодаря и да ги мотивирам, им нося баклава, когато работят извънредно".
Около 15 хиляди души работят тук, половината от тях са инженери. Те произвеждат хеликоптери, самолети и дронове за военни цели. Фирмата TAI привлича млади таланти директно от университетите, с които си сътрудничи. Няма друг начин да се отговори на голямото търсене на кадри, казва директорът на компанията.
Младите инженери изкарват добри пари в оръжейните компании, но нито TAI, нито "Байкар" посочват точна сума. За мнозина мотивацията да работят в тази сфера обаче е друга, обяснява Темел Котил. Млад служител му разказал веднъж, че го прави за внуците си. "Той е млад, все още няма внуци, вероятно дори не е женен.
Но разчита, че един ден проектите в областта на отбраната ще са от полза за него и близките му. Младите хора са добре запознати със случващото се по света. А след 50 години този свят вероятно няма да бъде по-сигурен от днешния."
Според информация от бранша Турция изнася оръжия и боеприпаси в 170 държави, сред които страни като Германия, Саудитска Арабия, Катар. Йозгюр Гюлерюз, директор на отбранителната компания STM в Анкара, не разкрива дали например Ливан и други кризисни региони в Близкия изток получават турско въоръжение.
"Ние доставяме нашите системи на нашите клиенти. През 2018 година например въведохме дрона "Каргу" в турските въоръжени сили. Оттогава го изнасяме в десет държави по света. Но не знам дали те го използват в момента."
Министерството на индустрията и технологиите също не разкрива информация относно критериите за износ. Заместник-министърът Ахмед Йозгатлигил формулира основната цел така - възможно най-много първокласни турски оръжия да се експортират във възможно най-много страни. Той не смята, че това би могло да представлява заплаха за сигурността на страната.
"Искаме да помагаме на нашите съюзници. Отбранителните технологии трябва да се използват за мирни цели. Трябва да си силен, за да стоиш настрана от войната", казва той.
Междувременно край офиса на оръжейната компания "Байкар" в Истанбул се изгражда училище - компанията иска да има контакт с най-младите таланти. 12-годишни посещават "Байкар", за да се запознаят с научните проекти, разказва говорителят на компанията. В залата с тенис масите има и рафтове с книги. В почти всички от тях се разказва за Османската империя...
Източник: https://blitz.bg/

 

Четири германски изтребителя Юрофайтър пристигнаха в Румъния, за да подкрепят мисията за охрана на въздушното пространство

23.11.2023, 08:57

Четири изтребителя Юрофайтър от Германия пристигнаха в Румъния днес, за да подкрепят мисията за наблюдение на въздушното пространство в края на ноември, предаде Аджерпрес
“Германия оказва подкрепа на своя съюзник в НАТО Румъния в наблюдението на въздушното пространство като част от мисията за засилена охрана на въздушното пространство Air Policing South (eAPS). Така днес следобед (сряда – бел. ред.) изтребители Юрофайтър на германските военновъздушни сили пристигнаха във военната база “Михаил Когълничану” край Констанца. През изминалите седмици вече бяха осъществени мащабни подготвителни дейности за разполагането на германския контингент, състоящ се от общо 150 военнослужещи”, се посочва в съобщение на германското посолство, изпратено до Аджерпрес.
Според източника от 27 ноември четирите изтребителя Юрофайтър ще влязат в експлоатация и ще подсилят въздушната отбрана на югоизточния фланг на НАТО. Преди това ще бъде извършено сертифициране от страна на НАТО.
“Сърдечно приветствам членовете на германския контингент за интервенция в Румъния. С новото си участие в подсилената мисия Air Policing South с четири изтребителя Юрофайтър ние показваме, че подкрепяме нашия съюзник Румъния и работим заедно, за да обезпечим сигурността на съюзническата ни територия. Благодаря на нашите румънски партньори за гостоприемството и отличното сътрудничество”, заяви посланикът на Германия в Румъния Пеер Гебауер, цитиран в изявлението.
Източник: bta.bg

 

Как френски генерал предава Върховния управник на Русия

23.11.2023, 08:38

Този легендарен руски адмирал не позволява на чуждестранните интервенти да изнесат от Русия златния ѝ резерв. Това е причината те да го предадат и той е разстрелян от болшевиките.
"Пълнолуние, светла, мразовита нощ... На предложението ми да му завържа очите Колчак отговаря с отказ. Взводът е построен, винтовките са в готовност… Давам команда: Взвод, по враговете на революцията - огън!".
Така ръководителят групата по разстрела Иван Бурсак си спомня екзекуцията на един от главните врагове на съветската власт, Върховния управник на Русия Александър Василиевич Колчак.
Лидерът на антиболшевишкото Бяло движение лесно е можел да избегне тази горка участ, ако не е бил френският генерал Морис Жанен......Прочети още

 

Навършват се 99 години от откриването на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен

23.11.2023, 08:34

Днес се навършват 99 години от откриването на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен.
След поражението и подписания Ньойски договор (1919 г.), войниците и офицерите от Шести артилерийски полк се завръщат от фронта в пълна мизерия. Не „благодарните потомци“, а те – оцелелите, болните, осакатените, вземат решение да отдадат чест на другарите си – „На тези, които завинаги останаха по бойните полета“.
В началото на 1923 г. командирът Стефан Сотиров издава заповед и назначава комитет, който да събере дарения за построяването на паметника за „загиналите светци в името на Отечеството и за утеха на вдовиците и сираците им. 232-ма обикновени войници, въпреки недоимъка си, даряват по 100 лева и така започва неговата история.
На днешната дата – 23 ноември 1924 г., паметникът на славния Шести артилерийски полк е открит. Изработен е от архитект Борис Бояджиев и скулптора Панайот Ципоранов от бетон, чакъл и врачански камък. Композицията е внушителна, около 7,5 метра. Върху постамент и колона се е изправил артилерист с насочена към Одрин ръка. До него е планинско оръдие „Шкода“, с пречупена ос и разбито дясно колело – символ на покрусата на народа. Върху паметника са изписани имената на близо 380 загинали командири и войници от полка.В тези исторически събития тяхната човешка саможертва е пример за възпитание на младите хора в дух на родолюбие и патриотизъм.

 

На този ден през 1944 г. - Последен въздушен удар на българските ВВС по време на Втората световна война

23.11.2023, 08:33

На 23 ноември 1944 г. българската авиация нанася последния въздушен удар по време на Втората световна война. За изпълнение на мисията са изпратени 6 Дo-17M от 1/5 бомбардировъчен орляк, прикривани от 12 Ме-109Г-6. Те успешно бомбардират немска моторизирана колона, движеща се по шосето Митровица - Рашка. Унищожени са 20 вражески машини.
На следващият ден – 24 ноември, е получена заповед от Главното командване бойните авиационни сили да се разположат за зимуване. Така до 5 декември 1944 г. задачи изпълнява само 73-то ято. То извършва 12 успешни разузнавателни полета.
/Музей на авиацията – Крумово/

 

Забравените герои на България: Генерал-лейтенант Янко Драганов Драганов

23.11.2023, 08:30

Навършват се 91 години от смъртта на генерал-лейтенант Янко Драганов Драганов, роден на 29 март 1859 г. в Тулча, Северна Добруджа. Участва в Руско-турската война (1877-1878) като доброволец в 12- та дружина на Българското опълчение. Завършва юнкерското пехотно училище в Одеса (1880). Като младши офицер е зачислен в 15- та пехотна Свищовска дружина. На 30 август 1883 г. е произведен в чин поручик. През Сръбско-българската война (1885) е началник на общия резерв при отбраната на Видин.
След войната е произведен в чин капитан (24 март 1886), в чин майор (2 август 1889), в чин полковник (2 май 1902). Командир е на 3- ти пехотен Бдински полк и 24- ти пехотен Черноморски полк, началник е на 2- ра бригада от 1- ва пехотна Софийска дивизия (1905), офицер от свитата на Н. В. цар Фердинанд и маршал на двореца (1909-1911). На 18 януари 1912 г. е произведен в чин генерал-майор. През 1913 г. е началник на 1- ва пехотна Софийска дивизия.
През Първата световна война (1915-1918) със своята дивизия се сражава срещу сръбската армия при настъплението на 1- ва армия към Пирот, Бела Паланка, Морава, Лесковац, Козница (1915). През 1916 г. с 1- ва Софийска дивизия участва във войната срещу Румъния и се проявява в боевете при Тутракан, Силистра и овладяването на Кубадинската укрепена линия. След разгрома на Румъния е назначен за началник на Главното интендантство в Министерството на войната. На 15 август 1917 г. е повишен в чин генерал-лейтенант. След демобилизацията излиза в запаса. Умира на 23 ноември 1932 г. в София.
Награден е с военния орден „За храброст” II, III и IV ст. 2 кл.; ордена „Св.Александър” IV и V ст. без мечове и народния орден „За военна заслуга” III ст. на военна лента.

 

 

Командирът на ВМС на Йемен към българския капитан на „Galaxy Leader“: Вие сте наши гости, в безопасност сте

22.11.2023, 21:55

Командирът на Военноморските сили на Йемен генерал-майор Мухамад Фадл Абдул Наби днес посети екипажа на задържания автомобиловоз GALAXY LEADER.
Той успокои моряците, че не следва да имат никакви опасения за своята безопасност.
Наби бе придружен от губернатора на Ходейда и офицери от въоръжените сили на страната.
Те се запознаха с условията на борда и заявиха пред моряците, че ще положат грижа и внимание към тях.
Наби се обърна към българския капитан на кораба с думите, че може „да разчита за всичко, от което екипажът има нужда“.
„Вие сте гости на Йемен и ние сме готови да предоставим грижите, вниманието и услугите, от които се нуждате. Считайте ни за част от Вашите семейства“, каза Наби......Прочети още

 

Швейцария продава на Германия 25 Leopard 2A4 при условие, че няма да попаднат в ръцете на Украйна

22.11.2023, 17:27

Швейцария се съгласи да продаде на Германия 25 танка Leopard 2 A4. Но при условие, че техниката няма да попадне в Украйна. Това съобщи РБК-Украйна, позовавайки се на правителството на Швейцария.
Федералният съвет на Швейцария одобри експорта на 25 танка Leopard 2 A4 за германския отбранителен завод Rheinmetall Landsysteme GmbH.
Швейцария отбелязва, че танковете ще бъдат продадени при условие, че оборудването остане в Германия, страните от НАТО или ЕС, за да покрие собствените им нужди.
Отбелязва се, че през февруари 2023 г. министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек и министърът на отбраната на Германия Борис Писториус поискаха от Швейцария да препродаде резервни части за 87 изведени от експлоатация танкове Leopard 2 A4 на производителя Rheinmetall. Германците увериха, че танковете няма да стигнат до Украйна.
"Износът на танкове в чужбина подлежи на лицензиране в съответствие с разпоредбите на Закона за военното имущество. Износът на тези танкове за Германия отговаря на критериите за разрешение. Решаващ е фактът, че Германия е предоставила уверение, че танковете ще останат в Германия, НАТО или нейните партньори от ЕС“, се казва в съобщението.
Защо Швейцария блокира доставките на оръжия за Украйна
Швейцария следва политика на неутралитет от 1815 г. Берн не доставя своите оръжия за война, не предоставя друга военна помощ и не позволява реекспорта на своите оръжия за трети страни. Това важи и за войната в Украйна.
Швейцария предоставя на Украйна само финансова и хуманитарна помощ от февруари 2022 г. През май 2023 г. Берн предприе стъпка в снабдяването на Украйна с оръжие. Поправките в закона за военната техника обаче бяха блокирани в долната камара на парламента.
Наскоро френският президент Еманюел Макрон заяви, че преговаря с Швейцария за разрешаване на реекспорта на оръжия за Украйна. - Още за Леопард 2
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Нови "Тор" укрепват ПВО на руските десантни кораби в Черно море

22.11.2023, 17:15

Корабите от групировката на десантните сили на руския Военноморски флот, които изпълняват задачи в Черно море, за усилване на противовъздушната отбрана (ПВО) ще бъдат допълнително оборудвани с автономни бойни модули на зенитно ракетни системи "Тор-М2КМ“. Това съобщи пред ТАСС днес, 22 ноември, източник от руския военноморски сектор.
"Противовъздушната отбрана на група десантни кораби, изпълняващи задачи от специалната военна операция в Черно море, е допълнително усилена чрез монтиране на бойни модули на ЗРК "Тор-М2КМ“. Този процес се извършва, като се вземе предвид опитът от експлоатацията на комплекса в бойни условия“, отбеляза събеседникът на агенцията.
ТАСС посочва, че няма официално потвърждение на тази информация.
През юни 2022 г. източник на агенцията в силовите структури на Крим съобщи, че за първи път в Черно море действа групировка на ВМФ на Русия, която се състои от дванадесет големи десантни кораба на Северния, Балтийския и Черноморския флот.
Системата за противовъздушна отбрана "Тор“ е предназначена да прикрива първите ешелони на сухопътни формации от атаки от противорадиолокационни и крилати ракети, планиращи  бомби, самолети, хеликоптери и безпилотни летателни апарати, включително такива, обединени в рояк. Това е мобилна многоканална зенитно-ракетна система с малък обсег с висока вероятност за поразяване на въздушни цели. Зона на поразяване на въздушните цели: обхват - 1000-15 000 м, височина - 10-10 000 м, курсов параметър - до 8000 м. Най-новата версия на системата за противовъздушна отбрана е "Тор-М2КМ“. - Още за ЗРК "Тор"
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Русия разположи нова ядрена ракета “Ярс” в Калужка област

22.11.2023, 16:45

Русия е разположила нова междуконтинентална балистична ракета РС-24 “Ярс” в базата Козелск (168 ракетен полк) в Калужка област, югозападно от Москва, съобщи РИА Новости, цитирайки министерство на отбраната, предаде Ройтерс.
Русия описва ракетата “Ярс”, която може да носи множество термоядрени бойни глави, като едно от по-новите си оръжия, способно да пробие противоракетната отбрана на САЩ и техните съюзници.
28 гвардейска ракетна дивизия, в района на която беше разположена новата ракета, беше първата в стратегическите ракетни войски на Русия, която започна да се въоръжава с ракети “Ярс”, разполагани в силози, съобщи РИА. Първоначално мобилна версия на тези ракети беше разположена в други полкове на съединението. - Още за РС-24
Източник: bta.bg

 

Войната между Израел и Хамас разголи САЩ като една умираща империя, Pax Americana е към своя край

22.11.2023, 14:03

След пет разтърсващи седмици на война в Газа безпомощният свят наблюдава безпрецедентна хуманитарна криза и опасен геополитически хазарт, разиграващи се в реално време. Повече от два милиона души, заклещени в един от най-населените райони в света, са безмилостно бомбардирани всеки ден. 14 000 цивилни са избити, от които 75% са жени и деца. Зад това прозира очевидно етническо прочистване – втора Накба, която палестинците преживяват след основаването на Израел през 1948 година.
Вместо да посредничат за мирно уреждане на отношенията Израел-Палестина, САЩ използват военните и дипломатическите си мускули, за да постигнат пирова победа срещу народ, затворен във фактически концентрационен лагер. Може би този конфликт дава на Байдън повод тихомълком да захвърли Украйна в загубената прокси война срещу Русия. Геополитическата цена за САЩ обаче ще бъде колосална – ще затънат в Близкия Изток за години напред и ще се изправят пред едно по-мощно и уверено трио – Русия, Иран и Китай. 2023-та може да се окаже и годината, в която Американската империя ще загуби своята „мека сила“ и уважението на държавите-клиенти. Геополитическата стратегия на Индия трябва да бъде калибрирана така, че да съответства на бъдещето, определено от края на Западното господство над света.......Прочети още

 

Военновъздушните сили на ОАЕ поръчаха 40 турбовитлови учебно-тренировъчни самолета Calidus B-250T

22.11.2023, 13:50

Както беше съобщено, на международното авиошоу Dubai Airshow 2023, проведено в Дубай (Обединени арабски емирства) от 13 до 17 ноември 2023 г., ВВС на Обединените арабски емирства подписаха договор с емиратската група Calidus LLC за закупуване на 40 турбовитлови учебно-тренировъчни самолета Calidus B-250T, който са нов вариант на по-рано представения от Calidus самолет B-250 Bader.

 

„Ако искаш мир, готви се за война“ или пистолетът „Парабелум“

22.11.2023, 08:01

„Si vis pacem, para bellum” е латинска фраза, чието авторство се приписва на древногръцкия философ и математик Платон. В превод тя означава „Ако искаш мир – готви се за война”.
Втората част на тази фраза „para bellum” е използвана за обозначаване на един уникален самозаряден пистолет, придобил изключителна популярност не само като надеждно, но и екзотично оръжие.
Самото име идва с търговска цел, ръководството на производителя – германската Deutsche Waffen- und Munitionsfabriken, преценя, че такова наименование ще му донесе редица ползи, и не греши.
Често в България самият пистолет е наричан „Люгер“, това име навлиза от Русия, но дори самото изписване е грешно, защото името на конструктура се чете Лугер. Тази грешка се задълбочава от факта, че често фамилията на изобретателя се използва за име на оръжието – Силвестър Крънка, Джейкъб Снайдер, Фердинанд Манлихер и пр.
Самият Георг Йохан Лугер (на снимката) е роден на 06.03.1849 г. в австрийския град Щайнах на Бренер в семейството на известен хирург. Георг завършва средното си образование в Италия, където баща му е привлечен като университетски преподавател. Завършва висше образование във Виенската стопанска академия. През 1867 г. Лугер постъпва на военна служба в австроунгарската армия като кадет. За една година постига отлични резултати при обучението си и е произведен в звание ефрейтор-школник. Командирите му са впечатлени от точната му стрелба и той е изпратен във военна стрелкова школа. Тук се заражда интересът му към самозарядните оръжия, който е и в основата на бъдещата му кариера като оръжеен конструктор. През декември 1871 г. се уволнява като инструктор в стрелковата школа и е произведен в звание лейтенант от резерва........Прочети още

 

 

Столтенберг: НАТО не вижда пряка военна заплаха от Русия, но остава нащрек

21.11.2023, 22:05

НАТО не вижда военна заплаха от Русия за членовете на блока, но остава нащрек. Това подчерта генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на пресконференция по време на посещението си в Северна Македония, предава ТАСС, като се позовава на пресслужбата на организацията.
"Не виждаме пряка военна заплаха от страна на Русия за съюзниците от НАТО или региона“, увери норвежецът, отговаряйки на съответния въпрос на журналисти.
Столтенберг подчерта обаче, че НАТО остава нащрек. Той също така отново отбеляза, че Алиансът в отговор на руската инвазия в Украйна е засилил присъствието си в страните от Източна Европа.
Генералният секретар на НАТО е на посещение в Западните Балкани от 19 до 22 ноември.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Словакия официално прекратява военната помощ за Украйна

21.11.2023, 22:00

Парламентът на Словакия гласува вот на доверие на правителството на премиера Роберт Фицо. Така депутатите подкрепиха програма, която обещава прекратяване на държавната военна помощ за Украйна, бавно намаляване на бюджетния дефицит и въвеждане на нов банков данък, отбелязва Reuters.
Агенцията припомня, че Фицо спечели изборите през септември благодарение на кампания срещу медии, западни партньори и либерални политики, а на 25 октомври президентът на страната Зузана Чапутова го назначи за министър-председател за четвърти път. Коалицията прие политическата си програма миналата седмица, а парламентът я подкрепи при гласуване във вторник.
Програмата, по-специално, съдържа предизборното обещание на Фицо да прекрати официалната военна помощ за Украйна и да търси начини да подкрепи прекратяването на военните действия.
Опозицията в словашкия парламент гласува против програмата, позовавайки се на атаките на Фицо срещу независими медии и уволнението на висши полицейски служители, които разследваха членове на новата управляваща коалиция за подкупи.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Участие на командира на Сухопътните войски генерал–майор Деян Дешков в 9-ти Форум на командирите на Сухопътни войски в Европа

21.11.2023, 21:36

От името на командира на Сухопътните войски на Испания генерал Амадор Енсенят и Берея, беше отправена покана за участие на командира на Сухопътните войски на Българската армия в работата на 9-ти Форум на командирите на Сухопътни войски в Европа, който беше организиран в рамките на председателството на Кралство Испания на Съвета на ЕС.
Форумът се проведе в периода 14-16.11.2023 г. в гр. Валенсия, Кралство Испания.
По време на събитието бяха обсъдени актуални въпроси свързани с предизвикателствата, стоящи пред командирите на Сухопътните войски по отношение на  изграждането на нов тип военни формирования в унисон със съвременните заплахи.
В рамките на събитието беше проведена двустранна среща между генерал-майор Дешков и началника на Генералния щаб на Сухопътните войски на Република Гърция генерал-лейтенант Ангелос Худелудис, на която бяха обсъдени теми, засягащи съвместната подготовка на формирования от Сухопътните войски на двете държави.
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

Комисията по отбрана на НС гласува България да предостави бронетранспортьори на Украйна

21.11.2023, 17:41

Комисията по отбрана в Народното събрание даде зелена светлина България да предостави бронетранспортьори с отпаднала необходимост за украинската армия.
В комисията против гласуваха БСП и “Възраждане”.
Депутатът от “Възраждане” Ивелин Първанов каза, че даването на 130-150 бронетранспортьора на украинската армия няма да повлияе много на бойните действия, а в същото време българските граничари ще имат проблеми с охраната на границата, когато дойдат зимните месеци.
Заместник-министърът на вътрешните работи Ивелина Дундакова увери, че към момента, ако има нужда, граничарите са подпомагани от сили на Сухопътните войски и машините БМП, които пък няма да бъдат давани на Украйна.
От формулировката на решението става ясно, че Министерството на отбраната на Киев е подписало споразумението едва преди седмица,  а според председателя на Комисията по отбрана Христо Гаджев причината за забавянето е рокадата във военното министерство на Украйна.
Очаква се тази седмица споразумението да влезе за ратификация в пленарната зала, след което влиза и в сила.
Източник: bnr.bg

 

Германия обяви нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 1,3 милиарда евро

21.11.2023, 17:30

При днешното си посещение в Киев германският министър на отбраната Борис Писториус обяви отпускането на нов пакет военна помощ за Украйна, на стойност 1,3 милиарда евро, предаде Франс прес. Агенцията отбелязва, че това става в момент, когато Западът уверява Украйна, че подкрепата му ще продължи.
По думите на Писториус помощта включва четири нови системи за противовъздушна отбрана ИРИС-Т, чието доставяне е планирано за 2025 г., както и артилерийски боеприпаси, от които Украйна изпитва остра нужда.
В изказване след среща с украинския си колега Рустем Умеров тази сутрин германският министър е уверил Украйна в солидарността на Берлин.
Германия вече е доставила на Украйна три системи ИРИС-Т, а доставка на четвърта е планирана за тази година. Четири системи трябва да бъдат доставени и през 2024 г., а обещаните днес - през 2025 г.
Писториус обаче не каза нищо за доставки на крилати ракети "Таурус", за каквито Украйна призовава от месеци, за да се нанасят удари по руски позиции, командни центрове и логистични линии далеч зад фронта.
Германия, която се опасява, че те биха могли да бъдат използвани за удари вътре в Русия, протака от месеци, докато Киев настоява, че оръжията с голям обсег са от съществено значение, за да се принуди руската армия да отстъпи.
На 12 ноември германският министър на отбраната вече обяви удвояване до 8 млрд. евро на първоначално планираната за 2024 г. военна помощ за Киев, посочва АФП.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Военнослужещи от Сухопътните войски провеждат съвместна подготовка на учебен полигон „Ново село”

21.11.2023, 14:20

На учебен полигон „Ново село“ артилеристите от 31-ви механизиран батальон на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, от състава на Сухопътните войски, провеждат съвместна подготовка с военнослужещи от американската армия, съобщават от КСВ.
През изминалите три дни минохвъргачната батарея от батальона, съвместно с американски минохвъргачен взвод, отработи въпроси по осигуряване на огневата поддръжка на механизирания батальон при настъпление.
Подготовката ще достигне кулминацията си на 21 и 22 ноември с провеждането на съвместно тактическо учение с бойна стрелба, по време на което батареята ще осигури настъплението на американска механизирана рота денем и нощем.

 

Американски военен самолет пропусна пистата и падна в залив край Хавайските острови

21.11.2023, 09:08

Американски военен самолет Boeing P-8A Poseidon (р.н. 169561, coded YD-561) пропусна пистата при кацане и падна в залив край Хавайските острови вчера в 13:59 местно време. Всички хора на борда са невредими, предаде Асошиейтед прес, като се позова на представители на въоръжените сили на САЩ.
Машината е пропуснала пистата в базата на американската морска пехота в залива Канеохе. Военният обект се намира на около 16 километра от град Хонолулу на остров Оаху.
Всички девет души на борда са се добрали до брега. Никой от тях не е пострадал. - (видео)
Самолетите П-8A са предназначени за разузнавателни мисии и често биват използвани за издирване на подводници. Те се произвеждат от американската компания “Боинг” и имат много общи части с нейните пътнически самолети “737”, отбелязва АП.
Източник: bta.bg

 

Забравените герои на България: Генерал-майор Петър Георгиев Лолов

21.11.2023, 08:53

Навършват се 159 години от рождението на генерал-майор Петър Георгиев Лолов, роден на 21 ноември 1864 г. в с. Медвен, Сливенско.
Завършва Военното училище в София (1887). Участва в Сръбско-българската война (1885) като доброволец в 6-та пехотна дружина на 1- ви пехотен полк. На 18 май 1890 г. е произведен в чин поручик, на 2 август 1894 г. в чин капитан, а на 1 януари 1905 г. в чин подполковник.
Завършва военноинженерната апликационна школа в Торино, Италия. Като военен инженер служи в инженерните части като командир на 2- ра пионерна дружина (1900), командир на жп рота към Инженерната инспекция и командир на жп дружина (1909). На 2 юли 1912 г. е произведен в чин полковник.
През Първата световна война (1915-1918) заема длъжност заместник-инспектор на Инженерните войски. На 30 май 1917 г. е повишен в чин генерал-майор. От армията се уволнява след края на войната (1918). Умира при атентата в църквата „Св. Неделя” в София на 25 април 1925 г.
Награден е с ордена „Св. Александър” III ст. с мечове по средата , IV и V ст. без мечове; народния орден „За военна заслуга” III ст. на военна лента и ордена „За заслуга” на обикновена лента.

 

 

Столтенберг: НАТО решава дали да увеличи войските си в Западните Балкани

20.11.2023, 22:16

НАТО разглежда въпроса дали алиансът да има по-постоянно увеличаване на войските в региона, заяви днес на пресконференция в Прищина генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс. Столтенберг каза, че НАТО извършва преглед на военното си присъствие в Западните Балкани.
Ще направим необходимото, за да осигурим безопасна среда за всички хора в Косово, каза днес в Прищина Йенс Столтенберг след среща с президента на Косово Вьоса Османи, съобщи Косово онлайн.
"Това е много важна среща за ситуацията със сигурността в Косово и региона след случилото се през септември“, каза Столтенберг, който заяви в началото на обръщението си, че се радва да бъде в Прищина.
Той припомни и събитията в Северно Косово през май. "Що се отнася до насилието през май и септември, това е недопустимо и затова увеличихме присъствието си“, каза Столтенберг.
НАТО, добави той, подкрепя диалога между Белград и Прищина. "И двете страни трябва да бъдат ангажирани“, каза генералният секретар на НАТО и приветства последното предложение за създаване на Съюз на сръбските общини.
Косовският президент Вьоса Османи благодари на Столтенберг за посещението му "във време на предизвикателство за сигурността не само за Косово, но и за целите Западни Балкани“.
"Свободата на Косово е резултат от подкрепата на НАТО. Хората и институциите в Косово са вечно благодарни“, каза Османи.
"Ролята на НАТО и силите КейФОР за предотвратяването на дестабилизацията на Косово е решаваща“, каза Османи и добави, че "Косово и НАТО са от едната страна, а терористите са от другата“. Стратегическата цел на Косово, каза тя, е членството в НАТО, предаде БТА.
"Косово се доказа като надежден партньор на НАТО. От грижата за афганистанските бежанци до санкциите срещу Русия и подкрепата за Украйна“, изтъкна Османи.
Източник:https://www.24chasa.bg/

 

САЩ отпуснаха още $100 млн. за Украйна: "Ще останем с вас дълго време"

20.11.2023, 22:07

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обяви 100 милиона долара нова военна помощ за Украйна по време на днешното си посещение в Киев, съобщи "Гардиън".
САЩ предоставиха повече от 44 милиарда долара помощ за сигурността на Украйна, откакто Русия започна своята пълномащабна инвазия през февруари 2022 г.
Съвместната украинско-американска конференция за военна индустрия във Вашингтон, която трябва да се проведе на 6 и 7 декември, има за цел да стимулира вътрешното производство на оръжия в Украйна, тъй като войната наближава двегодишната граница.
Лойд Остин посети посолството на САЩ в Киев, за да се срещне с дипломати и служители на Министерството на отбраната, преди да увери украинския президент Володимир Зеленски по време на лична среща, че подкрепата на САЩ няма да бъде прекратена, пише БГНЕС.
"Посланието, което ви нося днес, господин президент, е че САЩ са с вас. Ние ще останем с вас за дълъг период от време. Това, което се случва в Украйна, има значение не само за Украйна, но и за останалия свят. Със сигурност има значение и за САЩ", каза Остин на Зеленски.

 

За втора стипендия на 1080 курсанти ще са необходими 5, 9 млн. лв.

20.11.2023, 15:46

Финансовите средства за осигуряване на новия вид стипендия  на курсантите – за подготовка за изпълнение на военна служба като професия, при 1080 обучаеми към настоящия момент,  ще са в размер на 5, 9 млн. лв. Това се посочва в становище на министъра на отбраната Тодор Тагарев по повод предстоящото допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили, което предвижда въвеждане на втора стипендия, освен получаваната сега за звание. Става дума за още една стипендия, а не за увеличаване на тази, която се получава и сега за звание в размер от 260 до 440 лв., както писаха някои, включително специализирани, издания.
Допълнението на закона вече получи на първо четене подкрепата на Комисията по отбрана. Очаква се обсъждане и в Комисията по бюджет и финанси. Предложението е размерът на новата стипендия  на курсантите да бъде не по-малко от 1,3 от базата за определяне размера  на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност за военнослужещи, която се определя всяка година в Закона за държавния бюджет и сега е 380 лв. При реализирането на проекта, се посочва в становището на министъра на отбраната, едновременно със стипендиите, определени по реда на Постановление №90 на Министерския съвет от 26 май 2000 г. за условията и реда за предоставяне на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши училища и научни организации, курсантите ще могат да получават следните финансови средства: курсанти първи курс – минимален размер 754 лв. и максимален – 954 лв.; курсанти пети курс – минимален размер 794 лв. и максимален – 994 лв.; курсанти в специализация „Медицинско осигуряване на Въоръжените сили“ (шести курс) – минимален размер – 1099 лв. и максимален – 1299 лв.
Наред с това, в становището се припомня, че съгласно действащата законова уредба със средствата от бюджета на Министерството на отбраната на курсантите се осигуряват храна и вещево доволствие, медицинско обслужване, задължително застраховане срещу смърт и неработоспособност, вследствие на злополука при или по повод изпълнение на задължения във връзка с подготовката им за изпълнение на военан служба като професия, настаняване в общежития на висшите военни училища и др.
Министърът на отбраната смята, че с предложеното допълнение в закона, ще се създадат благоприятни условия за повишаване интереса на българските граждани, както към обучението им като курсанти във висшите военни училища, така и към военната професия като цяло. Следва да се има предвид, обаче, посочва той, че към настоящия момент военнослужещ, назначен на най-ниската войнишка\офицерска длъжност, получава чисто месечно възнаграждение в размер на 1260 лв. за войник и 1750 лв. за офицер. В тази връзка, се отбелязва в становището, при въвеждане на нов вид стипендия за курсантите, е целесъобразно да се потърсят възможности за повишаване на възнагражденията и на военнослужещите с цел мотивация и задържане във въоръжените сили.
Министерството на отбраната подкрепя по принцип предложения от Христо Гаджев и група депутати Законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и Въоръжените сили и мотивите към него, но следва да се има предвид, че нужните финансови средства за новия вид стипендия на курсантите за подготовка за изпълнение на военна служба като професия, при 1080 обучаеми към настоящия момент ще са в размер на около 5, 9 млн. лв. Позицията е, че тези средства следва да се осигурят допълнително, а не за сметка на други разходи, предвидени в бюджета на Министерството на отбраната. По време на заседанието на Комисията по отбрана от вносителите стана ясно, че ще бъдат направени необходимите предложения при обсъждането и гласуването на бюджета за 2024 г.
Становището на министъра на финансите Асен Василев също е позитивно. Препоръката му е конкретните коефициенти за умножоване на базата от 380 лв., да бъдат уточнени със заповедтна на министъра на отбраната за условията и реда за изплащане на стипендии на курсантите.
Няма предложение за промяна на разпоредбата на Закона за отбраната и Въоръжените сили, съгласно която курсантите, отстранени от обучение по реда, определен с правилниците на висшите военни училища, или напуснали по собствено желание по време на обучението, възстановяват разходите за издръжка и обучение за периода, в който са били обучавани. Не се предлага промяна и на текста, който регламентира, че завършилите обучението курсанти за нуждите на Министерството на отбраната са длъжни да изпълняват военна служба за срок не по-кратък от 10 години. Ако не изпълнят този срок те дължат възстановяване на разходите за издръжка, обучение, квалификация и/или преквалификация пропорционално на срока на неизпълнението. Редът и начинът за изчисляване на разходите за издръжка, обучение, квалификация и/или преквалификация, се определят от министъра на отбраната, пише в закона.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Турската ЗСУ Korkut

20.11.2023, 08:55

Турската зенитна самоходна установка (ЗСУ) „Коркут“ (в свободен превод от турски означава плашило) е съвместна разработка на местната фирма „Аселсан“ и FNSS (Nurol Holding of Turkey и BAE Systems Inc.). В заданието й е заложено тя да бъде с десантни възможности, затова базата й е плаващият БТР ZMA.
За първи път е представена през 2013 г. на изложението IDEF. Върху шасито е монтирана необитаема купола със сдвоени 35-mm оръдия на турската държавна фирма MKEK. Темпът на стрелбата е 1100 изстр/мин. на оръдие. В задната част на куполата има 3D РЛС за откриване и оптикоелектронна система за търсене и съпровождане на целите. Разчетът на ЗСУ се състои от: командир, оператор и механик-водач, които се разполагат в шасито на машината.
Зенитноартилерийският комплекс ПВО (SPADGS) се формира от 3 машини ЗСУ „Коркут“ и една машина за управление и командване, монтирана върху същата мобилна база. Машината за управление има модул с 3D РЛС за търсене и откриване на въздушни цели на максимално разстояние до 70 km, също така оптикоелектронна система за търсене и опознаване на целите. Двигателят на ЗСУ е дизел с мощност от 600 к.с., който й позволява да развие скорост от 70 km/h по шосе (при плаване 6 km/h), има запас от ход 500 km, бойната й маса е 29,5 t. Дължината на корпуса е 2,2 m, може да преодолява вертикални препятствия с височина до 0,9 m и ров с ширина до 2 m.
Връзката между ЗСУ и машината за управление се осигурява от широколентови УКВ радиостанции. Шасито на машините е изработено от уникална стоманено-алуминиева сплав, която осигурява защита от огъня на стрелковото оръжие в съответствие със STANAG 4569 на ниво 4 и от взривове на мини – STANAG 4569 на ниво 2. Във вода движението се осъществява от два водомета в задната част на корпуса.
Източник: http://www.pan.bg/

 

Един по-„военен“ поглед върху победоносните действия на отряда български торпедоносци в морския бой от 8 ноември 1912 г.

20.11.2023, 08:54

Когато разглеждаме събитията от 8 ноември 1912 г., трябва да сме наясно, от една страна с геополитическата обстановка в региона и влиянието ѝ върху хода на военните действия, а също така и със  състоянието и задачите, възлагани на българските военноморски сили в този период.
Създадени първоначално на река Дунав, ВМС имат предимно транспортни, патрулни и представителни функции. Никой в Българската армия тогава, няма концепция за тяхното развитие и не им възлага сериозни задачи. Още Сръбско-Българската война опровергава това неглижиране на Флота. До началото на Балканската война по отношение на развитието на Флота не е направено много.
Неговите задачи и възможности се свеждат до отбраната на Варненския залив и зрителното наблюдение на крайбрежието.
Флотът се състои от един учебен кораб – крайцерът „Надежда“, шест торпедоносеца, скромни възможности за минозаградни действия, няколко брегови оръдия и три плаващи торпедни батареи. Сравнени с възможностите на противника към 1912 г., българските ВМС наистина изглеждат незначителни. Към този момент те се  състоят от Дунавска флотилия, дислоцирана в Русе, и Морска част, развърната като елемент от Варненския укрепен район.........Прочети още

 

Операция „Морски лъв“ – завладяването на Великобритания, което никога не се състои

20.11.2023, 08:50

Какво е Операция „Морски лъв“?
Операция „Морски лъв“ е кодовото име на планирана инвазия на нацистка Германия във Великобритания. Тя трябва да се състои през септември 1940 г. и ако е успешна, с нея доминирането на Хитлер в Западна Европа ще бъде завършено.
През предходните месеци германската армия вече бе обхванала голяма част от континента. Западна Полша пада рано, през есента на 1939 г. Дания и Норвегия са победени 6 месеца по-късно, през пролетта на 1940 г. Следват Белгия, Холандия и Северна Франция през май и юни. Британските войски на континента също са победени: при Дюнкерк те са принудени да изоставят оборудването си и да се оттеглят обратно през Ламанша.
Следователно на хартия нашествието във Великобритания е логичната следваща и последна стъпка......Прочети още

 

 

Днес е празникът на Сухопътни войски. Честито!

19.11.2023, 13:36

Сухопътните войски на Република България са най-многочисленият вид въоръжени сили на Българската армия. Тяхната предистория започва през лятото на 1877 г. в гр. Кишинев, където се формира Българското опълчение в състава на Руската армия за участие в Руско-турската Освободителна война, четем на сайта на войските. И продължаваме: "След войната Опълчението се дислоцира  на територията на страната и се трансформира в Българска земска войска. На 8 юли 1878 г., в съответствие с решенията на Берлинския договор, в Княжество България се формира Българска войска, а в Източна Румелия -Източнорумелийска милиция. Армията изцяло е сухопътна до август 1879 г., когато се поставят основите и на Военния флот. От 1879 до 1919 г. Сухопътните войски се развиват на осовата на принципа за всеобщата военна служба, който е възприет от европейските държави. На 6 септември 1885 г. части от Източнорумелийската милиция застават на страната на народното въстание и осъществяването на Съединението на България.        
В хода на Сръбско-Българската война /ноември 1885 г./ Сухопътните войски окончателно оформят съвременния си образ на самостоятелен вид въоръжени сили. Така наречената война на българските капитани още веднъж показва пред света, че в името на защитата на своето Отечество българският воин е готов да извърши чудеса от храброст. След решителен марш-маньовър на по-голямата част от групировката, разположена на границата с Турция, в тридневни боеве на Сливнишката позиция нашите войски, водени от своите млади командири, разгромяват елитните части на агресора. Победата на 19 ноември 1885 г. е повратният момент на създаването на СВ. Тази дата е възприета за техен празник. През периода от 1886 до 1912 г. тя се усъвършенства в количествено и качествено отношение. Възприема се армейско дивизионно-полковата структура, създават се и се развиват видовете и родовете войски.
Периодът 1912-1919 г. е характерен с участието на СВ във войните за национално обединение: Балканската война /1912-1913 г./, Междусъюзническата война /1913 г./, Първата световна война /1915-1918 г./.Сухопътните войски поемат почти цялата тежест на тези войни. Личният състав на СВ се покрива с неувяхваща бойна слава при Лозенград -Бунархисар, щурма и превземането на Одрин, превземането на Тутракан, боевете за освобождаването на Македония и Добруджа, Дойранската епопея и други. През втората световна война продължава усъвършенствуването на Сухопътните войски. Те участват в последния етап на войната на страната на антихитлеристката коалиция. Провеждат 5 настъпателни операции /Нишка, Куманово-Странска, Брегалнишко-Струмска, Косовска и Мурска/ и 1 отбранителна -Дравска. След Втората световна война Сухопътните войски се превъоръжават, развиват и усъвършенстват. Нов облик получават различни родове и специални войски.   Постепенно най-старият и най-голям вид въоръжени сили на нашата армия  се превръща в непреодолим гарант  на териториалната цялост и независимост на  България.
При създаването на Варшавския договор доизгражданото на нашите Сухопътни войски вече се намира в непосредствена зависимост от военната доктрина на страните членки на договора. Всичко това както и обемът на поставените им задачи налага през 1973г. да бъде  формирано Командването на Сухопътните войски като постоянен орган на Министерството на отбраната за ръководене на войските в мирно време  и развърнато фронтово управление по време на война. След 1989 г. Република България  възприема общоевропейския интеграционен път и взема решение  да започне подготовката  за присъединяване към Северноатлантическия алианс. Три години по-късно – през 1992 година с решение на Министерския съвет и заповед на Министъра на отбраната -   19-ти ноември е определен като дата на решителните боеве  на Сливнишката отбранителна позиция и влиза в новата ни история като боен празник на Сухопътните войски. През 1994 г. Нашата страна се включва и в инициативата Партньорство за мир.
С приемането на Закона за отбраната и въоръжените сили през 1995г. се поставя началото и  на качествено нова реформа, която налага нов принцип – изграждане на професионална армия. В тази връзка  с Указ на Президента на Република България и заповед на Министъра на отбраната през 1996 г. Командването на Сухопътните войски се реорганизира в Главен щаб на Сухопътните войски . През този период една от основните задачи е участието в операции по поддържане на мира. Началото се поставя в Камбоджа. Следват мисии в Ангола и Таджикистан, мисия на ООН в Етиопия и Еритрея, мисии в Косово, Босна и Херцеговина, Афганистан и Ирак. След 14 годишна дейност на 29 март 2004 г. Република България става пълноправен член на Северноатлантическия алианс. От 01.06.2006 г.  Главният  щаб на Сухопътните войски  се  трансформира в  Щаб на Сухопътните войски, а съединенията и частите минават на директно негово подчинение. Три години по-късно –  през 2009  Щабът на Сухопътните войски става Щаб по подготовката на Сухопътните войски. След по-малко от година на 01.07.2010 г. със заповед  на Министъра на отбраната Щаба по подготовката на Сухопътните войски се трансформира в Щаб на Сухопътните войски, а от 01.07.2011 г. той се трансформира в Командване на Сухопътните войски.“
А защо не и на 1342 години?
След като народът на Аспарух е могъл да насели цялата днешна Добруджа и Северна България, запазвайки в същото време властта си над земята на север от Дунава до Днепър, какъв е бил неговия брой? Напоследък български историци оценяват този брой на около 100 хиляди или 300 – 350 хиляди. Многочислеността на прабългарите може да се види от големината на тяхната войска. Аспарух е противопоставил на 60-хилядната армия на Константин равностойна сила, която при максимално напрежение може да се мобилизира от посочения брой население. Може и да не е така. Винаги съм се чудил, обаче, защо броим годините на българските институции, включително и на армията, от 1877-1878 г. На кой ли народ е армията при българските ханове, князе и царе? - Още за СВ
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Обявиха размера на помощта, предоставена на Киев от западните страни

19.11.2023, 12:46

Западните държави и техните съюзници са предоставили 233 милиарда долара помощ на Украйна от 2022 г. насам.
Това са заключенията на канадската услуга Visual Capitalist, която обобщи данни от различни източници (по-специално Килския институт за световна икономика).
Изследването обхваща периода от януари 2022 г., когато САЩ започват да помагат на Украйна с оръжия, до юли 2023 г. включително.
На първо място по размер на помощта е Европейският съюз, който е отделил общо 90 милиарда долара за нуждите на Украйна, от които преобладава пряката финансова помощ (81 милиарда).
На второ място са САЩ, изпратили 73 милиарда в Украйна. От тях 44 милиарда са за военна помощ, останалите са финансови и хуманитарни.
Германия е на трето място с 22 милиарда. 18 от тях са военна помощ.
Великобритания, която се смята за най-активния съюзник на Украйна, заема едва четвърто място.
От 15 милиарда помощи половината са военни доставки, което е с 40% по-малко от Германия.
Норвегия заема пето място с 8 милиарда помощи, половината от които са военни.
Други 26 милиарда са разпределени между други страни. Най-голям дял има Япония - 27% от това количество, следвана от Канада (23%), Полша (19%), Холандия и Дания (по 15%).
Източник: https://blitz.bg/

 

За една от снимките в публикацията на „Морски вестник“ от 29 октомври 2023 г.: „Фаропазачите получават препис от „Молитвата на коня“ за строго изпълнение“

19.11.2023, 11:47

Курсантите на тази снимка са от Випуск 1951 - 1957 г. на НВМУ „Н. Й. Вапцаров“. От този випуск е и авторът на написаното по-долу. Кратко предисловие за випуска ни преди да пиша за снимката. Випуск 1951 - 1957 г. е особен по своята история и съдба между випуските на НВМУ „Н. Й. Вапцаров“ от 50-те години на XX век.
Първата особеност е, че ние сме последните кадети в историята на Морското училище. До 1951 г. в училището всяка година се приемат младежи, завършили 9 гимназиален клас. Първите две години се обучават във Военно-гимназиален отдел и завършват средно образование. В следващите 3 или 4 (от 1949 г.) години се обучават във висшия отдел на Училището.........Прочети още

 

81 г. от съветското контранастъпление при Сталинград

19.11.2023, 08:50

На 19 ноември 1942 г. Съветската армия започва контранастъпление при Сталинград (днешния Волгоград) в Южна Русия. Резултатите от тази операция оказват решително влияние върху хода на войната, като дават началото на постепенното изтласкване на Вермахта от окупираните съветски територии.
Това е най-кървавото сражение на съветско-германския фронт по време на цялата война. По приблизителни изчисления в него войските на Германия и съюзниците ѝ Румъния, Италия и Унгария губят около ¼ от личния си състав, воюващ на Източния фронт – загуба, от която те така и не успяват да възстановят.
Съветският съюз, от своя страна, губи над един милион убити, ранени, пленени или депортирани войници и мирни жители......... Прочети още

 
 

Къде CCCР е воювал срещу Китай?

19.11.2023, 08:45

Проверка на силата на Червената армия
Конфликтът на Китайско-източната железопътна линия може да бъде отнесен към граничните. Самата линия и територията около нея според договора между Съветска Русия и Китай от 1924 година се смята за съвместна собственост. Линията даже имала свой флаг, "компилиран" от китайския петцветен флаг отгоре и съветския червен флаг отдолу. На Запад конфликтът се обяснява с това, че китайците не ги устройва обстоятелството, че през втората половина на 20-те години Китайско-източната железопътна линия носи все по-малка печалба, ставайки губеща именно заради позицията на Съветска Русия.
В СССР причините за сблъсъка се обясняват с това, че управникът на Манджурия (по територията на която минавала Китайско-източната железопътна линия и която в онзи момент де факто била независима от Китай) Джан Сюлян е подтикнат от "западните империалисти" и заселилите се в крайграничните китайско-манджурски градове бело-емигранти, жадуващи да проверят колко е силна Червената армия.
Традиционно за руско-китайските конфликти, армията на Поднебесната империя е много по-многочислена. Манджурците изпращат на война със Съветска Русия повече от 300 хил. войници, а от съветска страна в бойните действия участват едва 16 хил. военнослужещи. Вярно, че са по-добре въоръжени. В частност, от съветска страна активно се използват аероплани. Именно те съдействат за успеха на Сунгарийската настъпателна операция.  
В резултат на въздушно нападение на 12 октомври 1929 година, 5 от 11-те китайски кораба са унищожени, а останалите отстъпват нагоре по течението. След това от корабите на Далекоизточната военна флотилия е  направен десант. При поддръжката на артилерията червеноармейците завладяват китайския град Лахасусу. При това тактиката на съветските войски е такава, че скоро след разгромяване на противника отстъпват на съветска територия. Така става и по време на започналата на 30 октомври Фугдинска операция. В устието на река Сунгари 8 кораба на Далекоизточната военна флотилия с десант унищожават намиращите се тук кораби на китайската Сунгарийска флотилия, после два полка на 2-ра стрелкова дивизия окупират град Фуцзин (Фугдин), който удържат до 2 ноември 1929 година, а след това се връщат на съветска територия.
Продължилите до 19 ноември военни действия убеждават противника в моралното и военно-техническо превъзходство на съветските войски. Според някои оценки китайците по време на боевете дават около 2 хил. жертви и 8 хил. ранени. А загубите на Червената армия са 281 души.
Характерно е това, че съветската страна проявява по-голяма хуманност към пленниците и провежда с тях идеологическа работа, убеждавайки ги, че "руснаците и китайците са братя завинаги". В резултат на това повече от хиляда военнопленници молят да бъдат оставени в СССР.
Манджурската страна бързо поисква мир и на 22 декември 1929 година е подписан договор, според който Китайско-източната железопътна линия продължава да се експлоатира съвместно от СССР и Китай при предишните условия.
Китайско-съветският конфликт. На прага на голямата война
В серията руско-китайски сблъсъци този далеч не е най-големият, но е най-значимият по своите геополитически и исторически последствия. Никога до тогава двете големи световни сили не са толкова близо до пълномащабна война, последствията на която биха могли да са катастрофални за двете страни. В боевете за остров Дамански загиват 58 съветски граничари и според различни данни от 500 до 3000 китайски военнослужещи (тази информация продължава да се пази в тайна от китайската страна).
Но, както това се е случвало често в руската история, това, което е постигнато със силата на оръжието, е предадено от дипломатите. През есента на 1969 година са проведени преговори, в резултат на които е решено, че китайските и съветските граничари ще останат на бреговете на Усури, без да навлизат на остров Дамански. Фактически това означава предаване на острова на Китай. Юридически островът преминава към КНР през 1991 година. - Още за инцидента на о. Дамански
Битката при езерото Жаланашкол
Няколко месеца след Китайско-съветския конфликт китайците още веднъж (последен за момента) се опитват със силата на оръжието да проверят силата на "северния си съсед". На 13 август 1969 година в 5.30 сутринта около 150 китайски военнослужещи нахлуват на съветска територия в района на казахското езеро Жаланашкол.
Съветските граничари до последно се опитват да избегнат бойните действия и да започнат преговори. Китайците не реагират. Те заемат отбранителни позиции на хълма Каменная и започват да се окопават. Граничарите от заставите "Родниковая" и "Жаланашкол" при подкрепата на 5 БТР-а атакуват хълма. Само за няколко часа височината е превзета. От съветска страна загиват 2-ма граничари, китайците губят 19 души.
По-малко от месец след този конфликт – на 11 септември 1969 година в Пекин, Алексей Косигин и Чжоу Енлай се споразумяват за мерки по прекратяването на бойните действия на руско-китайската граница. От този момент напрежението в отношенията между страните започва да намалява.
В момента дължината на руско-китайската граница е 4209,3 километра, има сухопътна и речна част на граница, морска няма.
Източник: http://bg.rbth.com/

 

 

Сърбия получи и двата си поръчани C-295

18.11.2023, 23:50

Сърбия получи втория и последен поръчан военно-транспортен самолет Airbus Military C-295MW. Машината е пристигнала в съседката ни на 14 ноември 2023 г. За това съобщава сръбското МО.
Вторият C-295 има борден номер 29502 и се е приземил в авиобаза Батайница, край Белград, където ще стане част от 138-ма транспортна ескадрила. На 16 ноември самолетът е бил инспектиран от сръбския министър на отбраната Милош Вуцевич.
Първият сръбски C-295 бе получен в страната в края на този септември. Той има борден номер 29501.
Преди получаването на двата C-295MW сръбските ВВС разполагаха само с един Ан-26, чийто ресурс изтичаше през 2026 г.
Сърбия подписа сделката за двата военно-транспортни самолета през февруари 2022 г. Цената на двете машини, плюс логистика, самолетообслужваща техника и обучение възлизаше на €81 млн. Има планове за още два еднотипни самолета, но няма конкретен срок за тяхната реализация.
Доставените на Сърбия C-295MW имат уинглети, опция, което Airbus Military предлага в последните няколко години и която повишава леко характеристиките на самолета. Машините ще са с интегриран комплекс авионика Collins Aerospace Pro Line Fusion.
От Airbus съобщават, че Сърбия става 36-тият оператор на C-295.
Източник: https://aero-bg.com/

 

НАТО ще купи шест летящи радара E-7

18.11.2023, 23:45

НАТО планира да закупи шест летящи радара Boeing E-7A Wedgetail, в рамките на програмата за подмяна на ветераните E-3A. Организацията обяви решението си на 15 ноември 2023 г.
„В рамките на внимателен процес на оценяване, NSPA (NATO Support and Procurement Agency), заедно с НАТО и експерти от участващи в програмата страни, разгледаха постъпилите оферти, разгледа техническите предложения и цените, както и общите способности на участниците. Бе решено, че E-7A е единствената налична система, която дава нужните стратегически способности”, се казва в съобщение на организацията.
От НАТО съобщават, че новите самолети ще се използват съвместно с безпилотните апарати Northrop Grumman RQ-4 Alliance Ground Surveillance. E-7 ще може да се използва и за наблюдение на морската повърхност и за широкоспектърно радио-техническо разузнаване.
Сделката, чиято потенциална стойност не се съобщава, ще се извърши в рамките на американската програма Foreign Military Sales (FMS). Първите нови летящи радари трябва да достигнат първоначално ниво на боеготовност през 2031 г.
НАТО в момента оперира с 14 броя E-3A, които трябва да бъдат изведени от въоръжение около 2035 г. Покупката на едва шест броя E-7 няма да замени ветераните едно към едно, но от НАТО не съобщават дали може да се очакват допълнителни поръчки в бъдеще.
E-7 Wedgetail се базира на пътническия самолет Boeing 737-700ER. Платформата в момента се оперира от Австралия (шест), Южна Корея (четири броя) и Турция (четири самолета). Великобритания е поръчала три машини с опция за още две. През април 2022 г. ВВС на САЩ обявиха, че ще заменят наличните E-3 с E-7. Вече са поръчани първите два броя, а в перспектива поръчката ще достигне 26 самолета.
Единствената разглеждана алтернатива на E-7 бе шведския GlobalEye, базиран на бизнесджета Bombardier Global 6500.
Източник: https://aero-bg.com/

 

"Уолстрийт джърнъл": Време е да се приключи със заблудата за поражение на Русия

18.11.2023, 21:21

Докато руският президент Владимир Путин гледа към втората годишнина от пълномащабната инвазия срещу Украйна, неговата самоувереност е трудно да бъде пропусната. Дългоочакваната украинска контраофанзива не постигна пробив, който да даде на Киев силна позиция за преговори. Вълненията в Близкия изток преобладават в заглавията на вестниците, а двупартийната подкрепа за Украйна в САЩ е нарушена от поляризацията и дисфункцията в Конгреса, да не говорим за пропутинските пристрастия на кандидата за президент на републиканците Доналд Тръмп.
Путин има основание да смята, че времето е на негова страна. На фронтовата линия няма признаци, че Русия губи това, което се е превърнало във война на изтощение. Руската икономика е разклатена, но не е в руини. По парадоксален начин властта на Путин се засили след неуспешния бунт на Евгений Пригожин през юни. Народната подкрепа за войната остава стабилна, а подкрепата на елита за Путин не се е разпаднала..........Прочети още

 

SpaceX проведе вторият тестов полет на кораба Starship

18.11.2023, 20:05

Американската компания SpaceX реализира старт на ракета носител с прототипа на космическият кораб Starship в рамките на втория изпитателен орбитален старт. Изстрелването се транслираше на сайта на компанията в социалната мрежа Х.
Стартът бе реализиран от стартова площадка на космодрума Бока-Чика (щат Тексас) в 07:02 местно време (15:02 наше).
Корабът успя да се издигне на височина 149 км и да достигне скорост 24000км/ч.
Предположително е имало проблем с работата на втората степен и е сработила системата за самоунищожение.
"Ние предполагаме, че загубихме втората степен, е заявил специалист от компанията SpaceX, който бе един от водещите на транслацията. - Ние предполагаме, че на втората степен е сработила автоматическата система за прекратяване на полета". - (видео)

 

Румъния обяви търг за покупка на системи за противовъздушна отбрана с малък и много малък обсег на стойност близо 2 милиарда евро

18.11.2023, 12:02

Румъния ще закупи противовъздушни системи с малък и много малък обсег на действие (VSHORAD/SHORAD), като за тази цел националната компания Ромтехника обяви търг на стойност близо 2 милиарда евро, съобщава новинарският сайт Хотнюз.
Търгът е за закупуване на шест интегрирани оръжейни системи SHORAD-VSHORAD за военновъздушните сили и още шест системи SHORAD и шест системи VSHORAD за сухопътните сили. Системите с малък и много малък обсег на действие допълват системата Пейтриът, предназначена за защита на далечни разстояния, отбелязва сайтът.
Обществената поръчка за общо 18-те системи за противовъздушна отбрана VSHORAD/SHORAD е обявена вчера от Ромтехника в Електронната система за обществени поръчки и е на стойност 9,48 милиарда леи (около 1,907 милиарда евро).
Договорът ще бъде присъден на базата на най-добро съотношение цена-качество, в което цената ще има 30-процентен дял, качеството – 50-процентен, а срокът на доставка – 20-процентен дял.
Краен срок за подаване на офертите е 8 януари 2024 г.
Търгът, обявен от Ромтехника, идва след като през пролетта министерството на отбраната поиска и получи одобрението на парламента за по-голяма програма за закупуване на интегрирана оръжейна система SHORAD-VSHORAD.
Програмата предвижда покупката на 16 интегрирани оръжейни системи SHORAD-VSHORAD за военновъздушните сили и още 9 оръжейни системи SHORAD и 16 оръжейни системи VSHORAD за сухопътните сили, заедно с логистична поддръжка и специфично оборудване за обучение и подготовка. Общата стойност на програмата се оценява на 4,2 милиарда евро.
Източник: bta.bg

 

Ретро фоторепортаж за службата във военния ни флот от първата половина на ХХ век

18.11.2023, 09:59

Торпедоносецът „Смели“ във Военноморска база Варна. Снимката е направена преди 19 май 1943 г., когато корабът с командир мичман І ранг (старши лейтенант) Петър Стилянов се обръща и потъва при силен щорм пред „Малаците“ - нос Св. Никола (пред днешния град Черноморец). От 36 души екипаж са спасени 21 души (двама от тях по-късно умират в болницата), на място загиват 15........Прочети още

 

На този ден преди 107 години спират боевете край Сома

18.11.2023, 09:54

На 18 ноември 1916 г. приключват сраженията при река Сома в Северна Франция. Те започват на 1 юли 1916 г.
Битката е една от най-мащабните и кървави по време на Първата световна война. Най-често споменавани цифри за загубите са за 623 907 британци и французи, а за Германия се счита, че загубите й възлизат на 434 500 души.
Известно е също, че Британският въздушен корпус загубва 782 самолета и 576 пилоти.
В битката при река Сома няма категоричен победител от стратегически мащаб. Съюзниците завладяват едва 8-километрова ивица, а това е доста по-малко от очакваното. Същевременно Германия загубва много високо квалифицирани военни кадри.
В началото на битката съюзниците разполагат с 24 дивизии - 13 британски и 11 френски, а към края на битката те нарастват до 99 - 51 британски и 48 френски дивизии. Германците съответно започват бойните действия при Сома с 10 дивизии, а към края те вече са 50.
На 15 септември 1916 г. започва последната битка при Флерс-Корселе, когато е дебютът на танка. Първите танкове са много бавни (максимална скорост 3,2 км/час), често се повреждат и са уязвими от артилерията. От 49 английски танка, едва 32 достигат до мястото на сражението, а от тях само 21 успяват да влязат в битката – останалите имат технически проблеми или засядат в окопите. По-късно се присъединяват и танкове D-17, което вдъхва кураж на Съюзниците, но не променя чувствително развоя на бойните действия. Унищожени са 100 танка. - (видео)

 

45 години от първия полет на F/A-18

18.11.2023, 09:42

Днес, 18 ноември, се навършиха точно 45 години от първия полет на многоцелевия изтребител F/A-18.
Първият прототип на F/A-18A Hornet (сериен номер 160775) излита от летището Ламбърт Фийлд, край Сейнт Луис на 18 ноември 1978 г. Машината се управлява от шеф-пилота на McDonnell Douglas Джон Крингс. Самият полет продължава 50 минути и приключва без забележки. - (видео)
Общо в изпитанията на Hornet са задействани девет едноместни машини и два двуместни. Изпитанията на машината вървят бързо и относително безболезнено, макар и ВМС на САЩ да имат сериозни забележки към тактико-техническите способности на типа. Първият сериен F/A-18 е предаден на американския флот през май 1980 г., а първата тренировъчна ескадрила започва да лети с него в началото на 1981 г.
Hornet се ражда от програмата Navy Air Combat Fighter (NACF), която цели създаване на заместник на палубните самолети F-4, A-4 и A-7. Макар, че първоначално се е целяло проектирането на изцяло нов тип, Конгресът на САЩ задължава ВМС на страната да избере един от двата изтребителя, които се създават в рамките на програмата LWF/ACF за нов лек боен самолет за ВВС на САЩ.
През май 1975 г. ВМС на САЩ избират палубното развитие на YF-17. Типът губи от бъдещия F-16 конкурсът на Военновъздушните сили, но заради двудвигателната си конструкция и перспективата за растеж е харесан от Флота.
YF-17 е преработен в бъдещия F/A-18 чрез усилване на конструкцията и шасито, добавянето на повече гориво, преработка на крилната механизация и увеличаване площта на крилото и вертикалните стабилизатори. Механичната система за управление е подменена с електро-дистанционна. Двигателите YJ101 на YF-17 са преработени в серийните F404.
Първоначално се е планирало да има три варианта на конструкцията – F-18A – изтребител, A-18A – ударен самолет и TF-18A – двуместен учебно-боен. Разликата между изтребителя и ударния е щяла да бъде основно в авиониката. Бързо става ясно, че един самолет ще може да изпълнява и двете задачи и още през 1980 г. машината започва да се нарича F/A-18A в едноместната версия и F/A-18B в двуместната.
Общо до края на производството през август 2000 г. са сглобени 1480 броя F/A-18 от двете основни версии A/B и C/D (която влиза в производство в средата на 80-те). Освен във ВМС и Корпуса на морската пехота на САЩ, типът е приет на въоръжение и в Канада, Испания, Швейцария, Финландия, Кувейт, Малайзия и Австралия.
В началото на 90-те Hornet е основно преработен в модела Super Hornet, който макар и да има същия индекс (F/A-18) се отличава значително от него и може да се разглежда, като отделна конструкция.
Първият прототип на F/A-18 е изложен в авиобазата Чайна Лейк в Калифорния. - Още за F/A-18

 
 

Настъплението в Тракия и битката при Чаталджа (4-5/17-18. XI.1912 г.)

18.11.2023, 09:38

Военната история на света е изтъкана от множество подвизи, дръзки атаки и отчаяни отбрани. Геройство, дързост и непреклонност в лицето на сигурната гибел са сред онези елементи от разказите за воинските подвизи, с които сме свикнали да обвързваме спомените за отминалите конфликти. Войната има и други лица.
Има една страна на военното дело, която най-често може да се нарече трагикомична. Както при всяко друго човешко начинание, в хода на войните нерядко се случват непредвидени куриози, които изумяват както съвременниците, така и идните поколения.
Истината е, че те са не по-малко ценни за опознаването на нашето минало. В поредица от няколко текста ще ви представим някои от най-грандиозните издънки във военната история. Тези събития без съмнение ще ви накарат да погледнете на историята от един по-нестандартен ъгъл.......Прочети още

 

 

Формирования от Специалните сили на армията ни участваха в учението „Гъвкав отговор - 2023"

17.11.2023, 21:25

Формирования от Специалните сили на Българската армия проведоха в периода 6-17 ноември тактико-специалното учение „Гъвкав отговор - 2023". То е ежегодно и се провежда на територията на областите Пловдив и Пазарджик. В хода на учението 3-та група „Специални сили" от състава на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) потвърди бойните си способности за изпълнение на специални операции, включително в тъмната част на денонощието, съобщиха от министерството на отбраната.
На базата на общ сценарий по решаване на криза бяха изпълнени две от основните задачи на Силите за специални операции – провеждане на специално разузнаване и директни действия. За целта се отработиха дейности за придобиване на информация по различни способи в градска среда, а един от методите за инфилтрация на групата при изпълнение на задачите беше преодоляване на водна преграда нощем и при сложни метеорологични условия.
В отделните етапи на учението участваха до 150 човека личен състав от щаба на СКСО, 3-та група „Специални сили" и щабен батальон.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Наши военни участваха в учение на НАТО „Gordian Knot - 2023“ в Солун

17.11.2023, 21:20

Български военнослужещи от Съвместно командване на силите и 61-ва Стрямска механизирана бригада участваха в компютърно подпомаганото командно-щабно учение (КПКЩУ) на НАТО „Gordian Knot - 2023" (GOKN 23) на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солун. То се проведе от 6 до 17 ноември 2023 г. на полигон „Прокопиди" в близост до град Солун, Гърция. В учението участваха още над 500 щабни офицери от 12 държави-членки на НАТО, както и военнослужещи от Сухопътното командване на НАТО в Измир, Турция, Корпуса за бързо реагиране на НАТО в Италия, Пети американски корпус в Европа, Многонационалната бригада „Югоизточна Европа" (SEEBRIG) в Куманово, Република Северна Македония, Десета испанска механизирана бригада, Втора планинска бригада в Румъния и Щабния елемент за интегриране силите на НАТО в Унгария, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.
Основните цели на учението бяха да се повишат знанията, уменията и способностите на военнослужещите, както и да се усъвършенства изпълнението на задачите при планиране и провеждане на мащабна съвместна операция в условията на член 5 от Вашингтонския договор.
Корпусът за бързо развръщане на НАТО в Солун, Гърция (NRDC-GR), е първият щаб, обучен и сертифициран за ролята на Многокорпусно сухопътно компонентно командване в структурата на силите на НАТО (NFS) през 2021 г. През последните години NRDC-GR постоянно се развива като структура със способности да реагира на новите глобални предизвикателства.
NRDC-GR непрестанно подобрява своите умения, позволявайки на щаба да приеме и тества концепцията „Multi Domain Operations" при планиране и провеждане на операции в петте оперативни области (сухопътна, въздушна, морска, космическа и кибер).
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Рекордни разходи за отбрана в бюджета на Русия за 2024 г., одобрен от Думата

17.11.2023, 16:57

Долната камара на руския парламент – Държавната дума, днес одобри бюджета на Руската федерация за 2024 г. В него се предвижда увеличение на разходната част с около 25 на сто, като рекордна част от тази сума е предвидена за военни цели, предаде Асошиейтед прес.
За първи път в модерната руска история разходите за отбрана се очаква да надвишат социалните плащания, заложени в държавния бюджет.
Депутатите от групата на Комунистическата партия на Руската федерация са гласували против, тъй като, според тях, в новия бюджет не е предвидена достатъчно финансова подкрепа за възрастните хора, поради което пенсиите им ще останат ниски, предаде ТАСС, цитирана от АП.
Руското финансово министерство обяви, че очаква разходната част в бюджета през 2024 г. да достигне 36,66 трилиона рубли (410,48 милиарда долара). Предвижда се бюджетният дефицит да възлезе на 0,8 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на Русия.
Част от руския бюджет за идната година е секретна, тъй като управляващите в Кремъл се опитват да запазят в тайна военните си планове на фона на инвазията в Украйна, посочва АП.
Определяните като незавимиси руски журналисти Фарида Рустамова Максим Товкайло обявиха в социалната мрежа “Телеграм”, че около 39 на сто разходите, предвидени в новия бюджет на Русия, са предвидени за военните, за силите за сигурност и за полицията в страната.
Източник: bta.bg

 

Държавният глава проведе среща с курсанти от НВУ „Васил Левски“

17.11.2023, 16:54

Политическите превратности в историята са много, бъдещето е непредсказуемо, но най-важно е отбранителните способности и духът на Българската армия да бъдат съхранени, което изисква квалифицирани и уверени офицери. Това заяви държавният глава Румен Радев по време на среща в президентската институция с курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“. Румен Радев поздрави курсантите за решението им да посветят житейския си път на военната професия, която по негови думи е трудна, но и благородна кауза в името на род и Родина, съобщават от президентската институция.
Пред курсантите президентът припомни славни събития от военната ни  история и даде за пример доблестта на българското офицерство по време на Сръбско-българската война от 1885 г. в защита на Съединението, когато българските капитани отстояват успешно териториалната цялост на страната ни срещу далеч по-опитните сръбски генерали. „Това е пример какво може българският дух, когато българският офицер е убеден в своята сила и знае, че е последната преграда за свободата и независимостта на Родината си“, каза Румен Радев.
Наред със силните воински традиции на армията ни президентът подчерта усилията на последното служебно правителство за ускоряване на процеса на модернизация на българските Сухопътни войски. Държавният глава изтъкна, че военните конфликти в Украйна, Близкия Изток и Кавказ са доказателство как съвременните технологии променят тактиката за водене на бойни действия и начините за осигуряване на асиметрично превъзходство, и това трябва да бъде отразено в стратегията за модернизиране на армията.
„През годините ние бяхме съсредоточени върху големите и скъпи проекти – изтребител, бойна машина за пехотата, кораби. Не по-малко важно е да започнем да прилагаме финансово достъпни проекти, но с огромен ефект на бойното поле – безпилотни системи, системи за радио и електронна борба, за наблюдение и разузнаване, които да свържат всичко в единно информационно пространство и чрез тях да се въздейства бързо и евтино срещу скъпи и опасни системи“, каза още Румен Радев.
Президентът изрази увереност, че младите офицери ще бъдат ключова част от модернизацията на Българската армия и допълни, че достигането до необходимото ниво на оперативна съвместимост с партньорите ни от НАТО трябва да върви ръка за ръка с грижите за личния състав и неговата мотивация. „Създайте стереотип, че това, което се преподава не ви стига. Търсете сами допълнителни знания. Всеки от вас ще стане командир. Важно е как ще водите хората – с команди или с личен пример. Имате чудесна възможност да постигнете всичко това там, където сте“, обърна се държавният глава към курсантите от Националния военен университет.

 

Швейцария разследва доставката на швейцарски боеприпаси в Украйна от полска компания

17.11.2023, 09:12

Швейцарското министерство на икономиката потвърди вчера, че разследва доставката на швейцарски боеприпаси в Украйна от полска компания, предаде Франс прес.
Разследването е започнало след публикуването на статия по въпроса от швейцарски всекидневник "Нойе цюрхер цайтунг".
Заради военния си неутралитет Швейцария не позволява на страните, на които е продала оръжия, да ги препродават на трети страни, без да имат писмено разрешение от швейцарските власти.
В статия, публикувана вчера, "Нойе цюрхер цайтунг" пише, че боеприпаси, произведени от швейцарската компания "СуисПи Дифенс" (SwissP Defence) са били повторно изнесени за Украйна от полската компания УМО (UMO Sp. z o.o.).
Изданието черпи информацията от статия, публикувана от американския сайт "Дифенс Уан" (Defense One), според която в Украйна са били доставени 145 000 боеприпаса за снайпери и 500 хиляди боеприпаса за автомати.
Швейцарският всекидневник уточнява обаче, че случаят е "сложен", тъй като частни компании като УМО не са длъжни да подписват декларации за повторен износ.
В отговор на запитване на Франс прес швейцарското министерство на икономиката, което е натоварено със задачата да разглежда исканията за повторен износ на оръжия, заяви, че разследва случая.
Полската компания от своя страна увери АФП, че всичките ѝ международни договори се реализират в съответствие с необходимите процедури за сертифициране и даване на съгласие.
Източник: bta.bg

 

Турция води преговори с Великобритания и Испания за покупка на 40 самолета Юрофайтър Тайфун

17.11.2023, 08:54

Турският министър на отбраната Яшар Гюлер заяви вчера, че Анкара води преговори с Великобритания и Испания за покупката на 40 самолета Юрофайтър Тайфун, въпреки че Германия възрази срещу тази идея, предаде Ройтерс.
“Работим по поръчката”, каза той по време на парламентарно изслушване в Анкара. “Сега Великобритания и Испания полагат усилия да убедят Германия, въпреки че ние не преговаряме с Германия… Ако е възможно, планираме да купим 40 самолета Юрофайтър Тайфун”, посочи той.
Членката на НАТО Турция също така поиска да купи от САЩ изтребители Ф-16, но тази поръчка беше отложена. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще посети Германия утре за разговори с канцлера Олаф Шолц.
Източник: bta.bg

 

Карабината Ruger AR-556 300 Blackout

17.11.2023, 08:46

Компанията Sturm, Ruger & Company, Inc. добави в каталога си пълноразмерна версия на полуавтоматичната карабина AR-556 с калибър .300 Blackout. Оръжието е оборудвано с „тежка“ 40,8 cm цев, изработена от хром-молибденовата стомана марка 4140 със стъпка на нарезите на канала от 177 mm, направена чрез студено коване и завършваща с фирмен подвижен огнегасител на резба 5/8" -24.
Направляващите на патроните М4 повишат надеждността на подаването на такива дори с различна форма на куршумите. На капака на цевната кутия от кован алуминий марка 7075-T6 е интегрирана планка Пикатини за мерниците, а отстрани са добавени отражател на гилзите и спомагателен водач на затвора. Главата (болта) на затвора, изработена от стомана марка 9310 и тестван под налягане е монтиран в тялото на затвора изработен от стомана марка 8620 с хромиран вътрешен канал и газов ключ/бутало. Свободно монтираната 27,9- cm алуминиева вентилираща цевна кутия с монтажни слотове M-Lok и дълга релса Пикатини отгоре затваря "пистолетната" газоотводна система за съвместимост дори с най-леките дозвукови патрони, както с използване на заглушител, така и без него. Телескопичният приклад формат M4 на буферна военен стандарт тръба позволява на стрелеца да конфигурира оръжието според собствените си изисквания и необходимото оборудване. Стандартната полимерна ръкохватка с наклон има нарези против приплъзване от всичките си страни и на и е на сравнително по-голямо разстояние от обикновеното от спусковия лост заради спусковата скоба с по-голям размер. Снемаемият метален пълнител с 30 патрона и капачето на прозореца за изхвърляне на гилзите са маркирани с препоръчвания калибър на патроните за безопасност.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 
 

67 години от първият полет на Mirage III

17.11.2023, 08:42

На 17 ноември 1956 г. своя дебютен полет осъществява прототипа на легендарния френски реактивен изтребител Dassault Mirage III.
Полетът, проведен с първия прототип означен, като Mirage III-01, e осъществен от парижкото летище Мелун-Виларош. Машината излита в 16,00 часа пилотирана от летеца-изпитател Ролан Главани. Полетът преминал нормално и продължава общо 40 минути, като е достигната скорост от 700 km/h.
По време на 10-тия полет на прототипа, който става факт на 30 януари 1957 г. е достигнаха свръхзвукова скорост в хоризонтален полет. На 9 май френското МО и Dassault подписват договор за 10 предсерийни Mirage IIIA.
Изтребителят с триъгълно крило ще се превърне в най-добре продаващия се френски боен самолет след края на Втората световна война.......Прочети още

 
 

17 ноември 1912: Първи целенасочен боен полет в Европа

17.11.2023, 08:40

На 17 ноември 1912 г. по време на Първата балканска война в бойния дневник на I-во аеропланно отделение е фиксиран и описан първият боен полет в Европа с целенасочено и признато използване на боеприпаси от въздуха.
Задачата за нанасяне на бомбен удар се изпълнява с двуместния „Блерио“ XI-2. Джовани Сабели е пилот, а майор Златаров – наблюдател. Заедно с прокламациите за предаване на гарнизона майор Златаров хвърля над Одрин и две ръчни бомби.
На тази дата поручик Радул Милков с Албатрос Ф2 с помощта на британския кореспондент Гор прави първото фотозаснемане от самолет в бойни условия в Европа и поставя началото на нов способ за въздушно разузнаване.
Музей на авиацията – Крумово

 
 

Забравените герои на България: Генерал-майор Георги Николов Бошнаков

17.11.2023, 08:37

Навършват се 161 години от рождението на генерал-майор Георги Николов Бошнаков. Той е роден на 17 ноември 1862 г. в Горна Оряховица. Завършва Военното училище в София (1885). Участва в Сръбско-българската война (1885) като дружинен адютант в отряда на капитан Кисов.
След войната служи в пехотата. На 1 януари 1887 г. е произведен в чин поручик, в 1890 г. в чин капитан, а на 18 май 1906 г. в чин подполковник. Служи във военното училище като ротен командир и помощник- командир на 10- ти Родопски полк (1909).
През Балканската война (1912-1913) е командир на 35-ти пехотен Врачански полк. На 27 януари 1913 г. е произведен в чин полковник.
През Първата световна война (1915-1918) е началник на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия (1916), а след това началник на 9- та дивизионна област. На 27 февруари 1918 г. е повишен в чин генерал-майор.
Годината и мястото на смъртта не са установени.
Награден е с военния орден „За храброст” III ст., 1 и 2 кл.; ордена „Св.Александър” V ст. без мечове, IV ст. с мечове по средата; народния орден „За военна заслуга” 5 кл. на обикновена лента и ордена „За заслуга” на военна лента и на обикновена лента.

 
 

 

ПАП: Военноморските сили на Полша ще получат нов кораб за радиоелектронно разузнаване

16.11.2023, 23:39

Изпълняващият длъжността министър на отбраната на Полша обяви, че строителството на втори кораб за радиоелектронно разузнаване за полските военноморски сили (ВМС) вече е започнало, предаде полската новинарска агенция ПАП.
“Днес започна строителството на втори кораб за радиоелектронно разузнаване. Укрепваме полските военноморски сили”, написа министър Мариуш Блашчак в платформата “Екс”, като добави, че двата кораба ще увеличат възможностите за военноморско разузнаване.
През април полското министерство на отбраната съобщи, че е започнала работата по първия кораб за радиоелектронно разузнаване като част от програмата “Делфин” за полските военноморски сили. През юли Блашчак написа, че строителството му “е започнало с церемония по рязане на стомана в Гданск, Северна Полша”.
По силата на споразумение, подписано през ноември 2022 г. от Агенцията за въоръжение към полското Министерство на отбраната, базираната в Швеция корабостроителна компания “Сааб” трябва да проектира и построи два кораба за сигнално разузнаване (SIGINT) за полските ВМС. Корабите ще бъдат построени в полската корабостроителница “Ремонтова Шипбилдинг” (Remontowa Shipbuilding), която се намира в Гданск, Северна Полша.
Източник: bta.bg

 

Подкрепата за Украйна е залог за националната сигурност на всички страни от НАТО, заяви Столтенберг

16.11.2023, 22:07

Подкрепата на Украйна във войната срещу Русия е в интерес на националната сигурност на всички страни от НАТО, включително САЩ, подчерта генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитиран от Франс прес.
В отговор на въпрос за блокираната от Конгреса на САЩ американска помощ за Украйна, Столтенберг припомни, че всички страни от НАТО са поели ангажимент да подкрепят Киев. Евентуален отказ от тази подкрепа би бил "не само трагедия за Украйна, ако президентът (Владимир) Путин спечели, а ще бъде и много опасно за нас", добави генералният секретар на НАТО на съвместна пресконференция след среща с латвийския президент Едгарс Ринкевичс.
"В интерес на националната сигурност за всички страни от НАТО, следователно и за САЩ, е да попречат на президента Путин да спечели в Украйна", подчерта Столтенберг. Той изрази увереност в продължаването на американската помощ за Киев.
САЩ са на първо място по военна помощ за Украйна, като са ѝ предоставили оръжия на стойност 44,2 милиарда долара от началото на нашествието през февруари 2022 г. Но някои републикански конгресмени се противопоставят на военната помощ за Киев, което поставя под въпрос приемането на нови траншове, припомня АФП.
Затрудненията на бойното поле в Украйна "не са аргумент срещу помощта, а аргумент за повече подкрепа", подчерта Столтенберг.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Без нова военна помощ от САЩ за Украйна и Израел засега: И Сенатът подкрепи

16.11.2023, 21:15

Американският Сенат последва примера на Камарата на представителите на Конгреса и одобри законопроект за временно удължаване на бюджета на САЩ. Сега наред е американският президент Джо Байдън, който трябва да подпише, за да влезе в сила въпросният законопроект като закон.
В своя обзор на новината Reuters посочва, че временният бюджет на САЩ не включва пакети за военна помощ за Украйна и Израел, както и нови средства за граничната сигурност на Съединените щати. Припомняме, че Байдън предлагаше 106 млрд. долара общ пакет за Украйна и Израел, докато републиканците в Камарата на представителите искаха да разделят пакета и дори гласуваха 14 млрд. долара само за Израел, но Сенатът блокира това.

В Сената законопроектът за временно удължаване на финансирането на американската администрация беше приет с 87 гласа "за" и само 11 "против". С него пари за американската администрация има до 19 януари, 2024 година, но става въпрос за приоритети, включително военно строителство, плащания към ветераните, транспорт, жилища и енергетика. Останалата част – всичко, което не е обхванато от първата стъпка – ще бъде финансирана до 2 февруари.
Що се отнася конкретно за военната помощ за Украйна и Израел, очаква се въпросът да се гледа в най-висшия законодателен орган в САЩ на 23 ноември - или поне тогава да почнат официалните разисквания.
Източник: https://www.actualno.com/

 

Сухопътни войски отбелязват свой боен празник

16.11.2023, 17:05

Министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват утре, 17 ноември, в отбелязването на празника на Сухопътните войски и на 138-ата годишнина от победата в боевете при Сливница в Сръбско-българската война. Тържеството ще се проведе във Военна академия „Г. С. Раковски“ и ще бъде открито от командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.
Министър Тодор Тагарев и адмирал Емил Ефтимов ще наградят военнослужещи от Сухопътните войски, отличени за проявен висок професионализъм в изпълнението на служебните си задължения.
Датата 19 ноември е определена за празник на Сухопътните войски с решение на Министерския съвет № 477 от 1992 г. и Заповед № 3478 на министъра на отбраната от 1992 г. По време на Сръбско-българската война (1885 г.) на 19 ноември българската пехота провежда решителното сражение при Сливница. Това е първата голяма победа на войската след възстановяването на българската държава от 1878 г. С победата в Сръбско-българската война е защитен актът на Съединението между Източна Румелия и Княжество България и правото на българския народ да живее обединен и свободен.

 

Арменският премиер защити повишаването на военните разходи

16.11.2023, 17:02

Арменският премиер Никол Пашинян защити решението на страната си да повиши военните разходи догодина, като увери, че продължава да се стреми към подобряване на връзките с Азербайджан, предаде Франс прес.
Двете бивши съветски републики си оспорваха региона Нагорни Карабах в продължение на над три десетилетия. Принадлежащата на Азербайджан територия беше населена предимно с етнически арменци, повечето от които избягаха, след като през септември силите на Баку успяха да си върнат контрола над тази територия.
Повишаването на военните разходи със 7%, предвиждано от арменското правителство за 2024 г., не е “подготовка за война, а по-скоро подготовка за мир”, заяви Пашинян пред арменския парламент. “Убеден съм, че съседните страни знаят добре, че няма да нападнем никого”, подчерта той.
“Реформирането на въоръжените си сили е не само право, а и задължение на една независима страна и ние правим точно това”, добави премиерът. Той отбеляза, че “политическата воля (на Ереван) да подпише през идните месеци мирно споразумение с Азербайджан остава непоклатима”.
Пашинян и азербайджанският президент Илхам Алиев проведоха няколко кръга преговори с европейско посредничество. Двамата ръководители заявиха, че евентуално мирно споразумение може да бъде подписано до края на годината. Предишният месец обаче Алиев отказа да участва в нов кръг в преговори с Пашинян в Испания, като отправи критики срещу “пристрастната” според него позиция на Франция.
Източник: bta.bg

 

От 1 декември започва обучението на ученици за защита на Отечеството

16.11.2023, 16:50

Във Военната академия „Георги С. Раковски“ днес се проведе обучителен семинар на 569 военнослужещи и цивилни служители, които ще водят занятия с учениците от 10 и 11 клас занятия в часа на класа за усвояване на знания и придобиване на умения, свързани със защитата на родината, действията за оцеляване при кризи от военен характер, както и за мисиите и задачите на въоръжените сили. За цялата страна със заповед на министъра на отбраната за ръководители са определни 1158 военнослужещи и цивилни служители, които трябва да са преминали необходимата подготовка. Самото обучение в средните училища започва от 1 декември и продължава до края на учебната година.
Участниците бяха поздравени от заместник-началника на академията по учебната част полковник доц. д-р Димитър Ташков. Той призова за отговорност към тази изключително важна дейност, която би могла да запали искрата у някои ученици и да ги мотивира да се посветят на военната професия. Особено днес, когато армията ни страда от дефицит на хора. Не забравяйте, че представяте Въоръжените сили в българските училища, посочи той, пожелавайки успех на участниците в семинара.
Обучителният семинар се проведе под ръководството на полковник от запаса доц. д-р Нелко Ненов, преподавател в академията, бивш декан на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ „Васил Левски“ в Шумен. Обучението, каза той, се осъществява в часа на класа в присъствието на класния ръководител, в рамките на не по-малко от общо 10 учебни часа от определените часове на класа (5 в 10 клас и 5 в 11 клас). Извън тях обучение може да се осъществява в избираеми и/или във факултативни учебни часове.
Основание за провеждане на обучението на ученици за защита на Отечеството са Конституцията на Република България (Чл. 59.(1) Защитата на Отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин. Измяната и предателството към Отечеството са най-тежки престъпления и се наказват с цялата строгост на закона. (2) Подготовката на гражданите за защита на отечеството се урежда със закон.) и Закона за резерва на Въоръжените сили. Организацията се осъществява в съответствие с наредба на Министерския съвет от 3 май 2023 г.
Темите са разработени от екип от преподаватели на НВУ „Васил Левски“ и могат на се намерят на сайта на Военния университети и Централното военно окръжие, каза полк. Ненов.  Той говори и за тематичната насоченост на обучението. За десети клас в първия етап за придобиване на средно образование темите са усвояване на знания и придобиване на умения, свързани със защитата на Родината; същност и съдържание на гражданско-военните отношения; оказване на помощ на населението от въоръжените сили при кризи от военен характер; оцеляване при откриване на невзривени боеприпаси, както и оказване на съдействие от въоръжените сили на органите за сигурност в борбата им срещу разпространяване на оръжия за масово унищожение, незаконен трафик на оръжие и тероризъм; и защита на населението и критичната инфраструктура и участие на въоръжените сили в спасителни и евакуационни дейности. За единадесети клас във втория етап за придобиване на средно образование темите са въоръжени сили на Република България – история и настояще; мисии и задачи на въоръжените сили на Република България; участие в операции и мисии извън територията на страната; същност, цели и задачи на резерва на въоръжените сили на Република България; въоръжение и екипировка на военнослужещите във видовете въоръжени сили и приемане на военна служба и на служба в резерва на въоръжените сили на Република България.
Обучението на ученици за защита на Родината допринася за формиране на ценности и нагласи за родолюбие, достойнство, дълг, чест и отговорност към страната, бе подчертано по време на обучителния семинар.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Великите военни изцепки: Версиникия (22.06.813 г.)

16.11.2023, 13:45

Военната история на света е изтъкана от множество подвизи, дръзки атаки и отчаяни отбрани. Геройство, дързост и непреклонност в лицето на сигурната гибел са сред онези елементи от разказите за воинските подвизи, с които сме свикнали да обвързваме спомените за отминалите конфликти. Войната има и други лица.
Има една страна на военното дело, която най-често може да се нарече трагикомична. Както при всяко друго човешко начинание, в хода на войните нерядко се случват непредвидени куриози, които изумяват както съвременниците, така и идните поколения.
Истината е, че те са не по-малко ценни за опознаването на нашето минало. В поредица от няколко текста ще ви представим някои от най-грандиозните издънки във военната история. Тези събития без съмнение ще ви накарат да погледнете на историята от един по-нестандартен ъгъл........Прочети още

 

Иран увеличи запасите си от уран, може да произведе три ядрени бомби

16.11.2023, 09:17

Иран увеличи запасите си от уран, обогатен до 60%. От последния доклад на 5 септември този обем се е увеличил с 6,7 кг до 128,3 кг, пише украинската агенция УНИАН, позовавайки се на Ройтерс.
Иран разполага с достатъчно обогатен уран, за да създаде повече ядрени бомби, макар да отрича, че се стреми към такива оръжия. Според Международната агенция за атомна енергия Иран има достатъчно оръжеен уран за три атомни бомби. Степента на обогатяване на уран се забави до около 3 кг на месец, въпреки че скоростта беше 9 кг по-рано тази година. Според дипломати това е резултат от непреки преговори със САЩ.
Макар САЩ и европейските съюзници по-рано да заплашиха с приемането на нова обвързваща резолюция срещу Иран, дипломатите казват, че този път това няма да се случи. Причините включват избягване на дипломатическа ескалация с Иран, докато вниманието е насочено към конфликта на Израел с "Хамас" в Газа, предаде БГНЕС.
По-рано Пентагонът съобщи, че Иран може да произведе достатъчно разпадащ се материал за една ядрена бомба в рамките на около 12 дни. През февруари тази година Bloomberg писа, че Иран е по-близо до създаването на ядрена бомба. Още през март обаче Иран обеща да сътрудничи на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) по отношение на ядрената си програма.

 
Депутати с интерес към срочната доброволна служба
16.11.2023, 08:55

Интерес към хода на срочната служба в доброволния резерв бе проявен на вчерашното заседание на Комисията по отбрана.  Въпросът към ръководството на МО бе на народният представител Николай Дренчев от ПГ на Възраждане. Това бе част от голямата тема за осигуряване с личен състав на доброволния резерв на Въоръжените сили, който до 2032 г. трябва да наброява 3000 души. В този смисъл министърът на отбраната Тодор Тагарев посочи, че в рамките на провеждащия се Стратегически преглед на отбранителната политика се обсъждат различни варианти и ще се предложат решения във връзка с попълване на некомплекта.
Според заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов срочната служба в доброволния резерв е много полезна практика. За съжаление, обаче, тя не може да реши въпроса с попълването на резерва на Въоръжените сили. Още повече, че голяма част от завършилите подготовката в тази форма на военна служба предпочитат да станат кадрови войници. В последно време и за нея намаляват кандидатите. Очевидно е, че ще се търсят и промени в Закона за резерва на Въоръжените сили, включително и по отношение на подготовката на гражданите за защита на страната.
Новият вид военна служба бе въведен с промяната на Закона за резерва на Въоръжените сили  от Народното събрание на 16 декември 2021 г. Той започна на 10 януари 2022 г. Аргументите бяха, че ще има все повече затруднения при окомплектоването на военните формирования за мирно и военно време с подготвени във военно отношение граждани. Анализите прогнозират, че в рамките на следващите 10 – 15 г. Република България няма да разполага с достатъчно подготвени граждани за защита на отечеството, придобили статус на запасни, с които да бъдат окомплектовани военните формирования. Поради този проблем се въведе „срочна служба в доброволния резерв“. За 6 месеца резервистът преминава военна подготовка и ще изпълнява задачи в състава на военни формирования. Тя се изпълнява в НВУ – във Велико Търново и Шумен, и в 5-то бригадно командване в Плевен.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Преди 98 години: първи полет на ДАР-1

16.11.2023, 08:22

На 16 ноември 1925 г. Марко Първанов – началник на работилницата в ДАР – Божурище, заедно с конструктора Херман Винтер облитат първия български самолет, заложен за индустриално производство в България – ДАР-У-1 (Узунов-1). Самолетът носи името на загиналия при катастрофа през 1925 г. пилот Иван Узунов.
Машината е копие на известния по това време в Германия самолет ДФВ-CV. Произведени са седем машини. При построяването на У-1 са използвани двигателите „Бенц“- 220 к. с. и металическите схватки от самолетите ДФВ. Конструкцията му е дървено-платнена, тялото се състои от дървени надлъжници и обшивка от напластено дърво.
Музей на авиацията - Крумово

 

Преди 149 г. е роден адмирал Колчак - командващ антиболшевишката Бяла гвардия

16.11.2023, 08:17

На 16 ноември 1874 г. е роден Александър Василевич Колчак - руски адмирал, полярен изследовател, учен-океанограф, участник в Руско-японската война, в Първата световна война и в Гражданска война в Русия като неин Върховен управител и главнокомандващ антиболшевишките сили (т.нар. Бяла гвардия) през 1918-1920 г.
След всяка гражданска война само победителите имат герои и мъченици. Победените са низвергнати, обречени на позор и забрава.
Но ако в Русия е нямало братоубийствена Гражданска война, като какъв щеше да остане Колчак в паметта на поколенията?
Дали нямаше да е героят от няколко войни с външни врагове на Русия, известен полярен изследовател и дори като военен философ и теоретик?........Прочети още

 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}