Военна информация

Архив - от 16 до 31 декември

 

 

Весели празници!

 

С каква военна помощ България подкрепи Украйна през 2023 г.

31.12.2023, 13:27

България подкрепи Украйна с различна военна помощ през 2023 г. във връзка с продължаващата вече втора година война между Русия и Украйна.

Страната ни изпрати няколко пъти въоръжение на Украйна, след като парламентът прие решения за военна подкрепа, пише в обзорен материал БТА.
Докато в началото на годината военната помощ, която страната ни предоставя на Украйна, беше засекретена, то през декември парламентът взе решения, които показаха на обществото какво България ще изпрати на Украйна.......Прочети още

 

"Фигаро": 2024 - геополитически провал на Запада? Опитахме всичко, но Русия устоя

31.12.2023, 13:08

Зеленски загуби популярност и изглежда иска да отложи президентските избори през 2024 г. за своя собствена изгода. Най-популярният от сегашните украински представители е генерал Валери Залужни, който може да стане следващият президент, ако изборите се проведат и Зеленски не спре да досажда със своето затъване и лъжи на предимно западните си кредитори.

До днес няма нито победа, нито крах на режима в Москва. Бивша посланичка в САЩ и Русия казва, че най-накрая табуто е вдигнато: не само, че общественото мнение започва да се уморява от този конфликт и от цената, която понасят американците и европейците, за да подкрепят една война, за която им внушаваха, че е тяхна; но днес, в медиите и сред някои специалисти по Русия, се усеща възможен крах на украинците. Допреди три месеца да кажеш това, означаваше да те обявят за пропутинист.

Вече не е така, пише във "Фигаро" изследователят на международните отношения Себастиан Бусоа (на снимката), доктор по политически науки, преподавател по международни отношения във висшия институт по социални комуникации в Брюксел......Прочети още

 

Ето кои са най-бруталните руски тайни военни части

31.12.2023, 08:30

Светът едва наскоро разбра за секретното руско звено 29155, неразделна част от службата на ГРУ, въпреки че съществува повече от 10 години. Работи в цяла Европа и света.
„Вагнер“ се споменава за първи път през 2014 г. и започва с бойни действия в източната част на Украйна, по-точно в Луганск. Тези мъже са невидими във военните дневници и извън всяка формална командна верига. Те използват само кодови имена и получават заповеди за операции изключително устно и без каквато и да е формална процедура. Ето защо в Русия ги наричат ​​призрачни воини. "Вагнер" не е част от руските военни и полицейски сили и дори не е в регистъра на службите, предоставящи услуги за сигурност........Прочети още

 

 

Черната птица - най-забележителният самолет

30.12.2023, 23:00

Първият изпитателен полет е направен на 22 декември 1964 г. Следват 25 години забележителни полети над целия свят, при които SR-71 Blackbird (Черната птица) никога не бил поразяван от ракета.
Това е един от най-бързите самолети правени някога. През 1976 г. той достига скорост от 3530 км/ч.
Името „Blackbird“ е дадено, защото SR-71 преминавал над света незабелязан. Един от малцината пилоти, имали привилегията да летят с тази машина, Ричард Греъм разказва, че преживяването е изключително: „В кабината може да се чуе как пада карфица. Гледката е впечатляваща, може да се види изкривяването на Земята и черното пространство пълно със звезди“.
SR-71 е в състояние да картографира терена под него със сонар и радар, насочен под ъгъл от 45 градуса, за да не бъде засичан от противника. Максималната скорост, за която е проектиран, е Мах 3,4 или около 4000 км/ч при теоретичен полет на морското равнище.
През годините по SR-71 Blackbird са изстреляни над 4000 ракети, но никоя от тях не го достига, тъй като той просто е по-бърз от тях.
Навигационната система на този забележителен самолет се казва „R2-D2“. На нея е наречен знаменитият едноименен робот от „Междузвездни войни“. Тя е толкова мощна, че може да идентифицира 61 звезди посред бял ден, докато самолетът е все още на земята.
Камерата на SR-71 Blackbird пък е толкова добра, че може да заснеме регистрационен номер на движещ се автомобил от височина 24 км, докато самолетът лети с 3200 км/ч.
Корпусът на SR-71 Blackbird е направен от титан. Парадоксално, но по времето студената война най-големият производител на метала е СССР. В същото време съветските авиоинженери се отказват да използват титан за проектираните от тях машини, като МиГ-25, защото е твърде скъп. Разбира се СССР не продава ценния метал на най-големия си враг – САЩ. Така, за производството SR-71 Blackbird, ЦРУ създава фалшиви фирми по целия свят, които изкупуват съветския титан.
Самолетът е покрит с над 30 кг специална черна боя. Целта обаче не е да бъде невидим през нощта. Черното помага за охлаждане на самолета, тъй като разсейва топлината. А при скорости от порядъка на Мах 3 температурата на повърхността на машината може да достигне 500 градуса по Целзий.
Друг любопитен факт за SR-71 Blackbird е, че от него постоянно изтича гориво. Причината е, че резервоарът се свива, когато самолетът не лети и се разширява от загряването, предизвикано от триенето при полет. Машината обаче може да се зарежда във въздуха. Горивото не е стандартно. Точката му на възпламеняване е толкова висока, че то няма да се запали дори при директно излагане на огън.
Дори гумите на SR-71 Blackbird са специални. За да издържат на натоварването и топлината от триенето при приземяване, те са импрегнирани с алуминиев прах, който им придава сребърен цвят.
В цялата история са построени само 32 самолета SR-71 Blackbird. Докато не летят, всички те са държани в малки секретни хангари.
Боб Гилиленд, един от пилотите разказва, че първия път, когато видял самолета, го помислил за космически кораб.
„За първите 6 месеца на обучение, трябваше да променим всичките си навици, натрупани за години летене“, продължава той. „Този самолет е просто различен и пилотът не може да реагира на нещата, както би го правил в друга машина“.
„Удивително е да летите над облаците, на ръба на космоса и да виждате всичко там. Има метеоритна дейност, която няма как да се наблюдава от Земята“, споделя Гилиленд. - Още за SR-71
Източник: https://vesti.bg/

 

„Тежестта на короната“: Вилхелм I – императорът-воин

30.12.2023, 22:35

Още от Античността короната е символ на властта. Лавров венец, източна диадема или регалия, изработена от благороден материал – това безценно украшение е било поставяно на главата на управляващия, а останалите са коленичили пред него. В името на короната са били погубвани милиони животи и се е прекроявала хилядократно картата на света.   
В поредица от текстове ще ви запознаем с едни от най-интересните владетели в световната история. Някои са водели държавите си до небивал възход, Златни векове и неподозирано обширни граници. Други са пропилявали богатствата и енергията си в преследване на химери или са заличавали постигнатото от предците си.

Добри, зли, коварни, пресметливи, благородни или благочестиви, всички те са носели бремето на управлението и отговорността за благоденствието на своите народи.....Прочети още

 

Defence Express: Могат ли ВСУ да свалят руски Ту-22М3 със ЗРК Patriot

30.12.2023, 20:44

На фона на най-масираната ракетна атака на Русия в нощта на 28 срещу 29 декември, когато са изстреляни 158 ракети с голям обсег, се появи информация за предполагаемо сваляне на руски Ту-22М3, към момента няма официално потвърждение за това. Defence Express публикува анализ, който се опитва да отговори на въпроса "могат ли Въоръжените сили на Украйна да свалят руски Ту-22М3 с помощта на американските ЗРК Patriot".
"Зенитните ракети GEM-T (PAC-2) имат обсег на действие до 160 км и причината за неотдавнашното поразяване от руската тактическа авиация може би е именно в тази система за противовъздушна отбрана", пише украинското издание.
В същото време обсегът на действие на основното оръжие на Ту-22М3 - ракетата Х-22, в базовия ѝ вариант от 60-те години на миналия век, е 330 км. Във версията X-22M, приета на въоръжение през 1974 г., и X-22Н (1976 г.) обсегът нараства до 400 км, а в Х-22НА с лека термоядрена бойна глава - до 600 км.
В Руската федерация работата по по-нататъшното усъвършенстване на Х-22 е завършена в края на 80-те години и вместо да се присвоява нов индекс на модификацията, името ѝ просто е актуализирано на Х-32. Декларирано е, че чрез намаляване на теглото на бойната глава, което в конвенционалната версия на Х-22 е 960 кг, и чрез увеличаване на височината на огневата секция от 22-25 на 40 км, обсегът на изстрелването ѝ се е увеличил, според различни източници, до 600-1000 км.
Също така през септември 2023 г. руският министър на отбраната Сергей Шойгу показва на президента Ким Чен Ун нова версия на Х-22, за която се твърди, че е с увеличена бойна глава до 1750 кг, като вероятно е премахнат активният радар и тази ракета е превърната в управляема ударна ракета.
Тези разстояния са изключително важни за разбирането на границите на изстрелване на въпросните ракети Ту-22М3, като е възможно параметърът от 400 км да се приеме за минимален.
Също така, въз основа на информация от областната прокуратура на Черкаска област, на 29 декември, около 14:46 ч. Русия е ударила Смила с ракети Х-22, а ВВС на Украйна съобщават, че изстрелването е извършено от посока Курска област.
Ако теоретично разположим тези събития на картата, като се има предвид, че обсегът на изстрелване на ракетите е 400 км, е възможно Х-22 да бъдат изстреляни на разстояние 80-90 км от границата с Украйна. А ако условният Patriot е разположен на 40 км от границата с Русия, това означава, че мястото на изстрелване на Ту-22М3 все още попада в обсега на 160 км на този зенитно-ракетен комплекс.
Но в допълнение към обхвата на унищожаване на целите всяка система за противовъздушна отбрана или ракета "въздух-въздух" има параметър, наречен "зона на недопускане на бягство" - обхватът, при който вражеският самолет със сигурност няма да излезе извън обхвата на унищожаването. Веднага щом бордовите системи засекат радара на противника за прихващане, самолетът извършва противовъздушна маневра и се опитва да преодолее дистанцията.
За зенитните ракети GEM-T (PAC-2) зоната, от която не може да се избяга, се оценява на 110 км, което е с 50 км по-малко от максималния обсег. Това означава, че за да се осигури гарантирано поразяване, Patriot трябва да се приближи още повече и да се разположи почти на границата.
Тези изчисления, разбира се, са чисто илюстративни и се основават на минималния очакван обсег на X-22 от 400 км. Разбира се, възможно е да се обсъждат възможностите на Ту-22М3 да извършва активни противовъздушни маневри, въпреки че би било по-интересно това да се провери на практика.  И това е без да се отчита фактът, че Русия може напълно да неутрализира този сценарий просто като избере цели за удари, които позволяват изстрелване на по-големи разстояния, както и като използва Х-32.
Освен това Руската федерация е напълно наясно с липсата на ЗРК с голям обсег в Украйна и всъщност понякога използва Ту-22М3 с Х-22, знаейки, че поради липсата на такива системи украинските ВВС просто не могат да разположат такова оръжие в очакване на "успешен лов". Нещо повече, руснаците дори не използват Х-22 срещу цели, които могат да бъдат покрити от системи за противовъздушна отбрана, способни да прихващат такива ракети. Последното обяснява защо според командването на военновъздушните сили досега не е свалена нито една Х-22.
В същото време това не означава, че екипажите на руските Ту-22М3 ще могат да извършват атаки до безкрай. В края на краищата украинските военновъздушни сили неведнъж са демонстрирали, че могат да провеждат ефективни операции, които са неочаквани за противника.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Държавен вестник публикува Закона за държавния бюджет за 2024 г.

30.12.2023, 19:32

С указ на президента Румен Радев в днешния брой на Държавен вестник е обнародван Законът за държавния бюджет на Република България за 2024 г., приет от 49-ото Народно събрание на 21 декември 2023 г.
Разходи за отбрана  са 2,05 процента от БВП, т.е. 4, 216 980 млрд. лв. От тях в бюджета на МО са отделени 2, 129 194 млрд. лв, като за персонал парите са 1, 680 069 млрд. лв., а за текуща издръжка – 449, 124 млн. лв. В тазгодишния бюджет на МО за персонал има около 200 млн. лв. по-малко.
За висшите военни училища са предвидени 59, 040 млн. лв., което е с близо 9 милиона повече, отколкото през тази година. Военна академия „Георги Стойков Раковски“ ще получи 14, 631 млн. лв., Националният военен университет „Васил Левски“  - 24, 934 млн. лв., Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ – 12, 498 млн. лв. и Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“  - 6, 976 млн. лв.
Капиталовите разход за отбрана в централния бюджет, основно за модернизация и превъоръжаване, възлизат на 1, 761 914 млрд. лв.  За други първостепенни разпоредители с бюджет (НОИ, Военен съд и прокуратура, МВнР, МИР и др. ) са гласувани 266, 832 млн. лв. Те са за пенсии за пенсионираните военнослужещи, намалени с отчисленията за военнослужещите към пенсионните фондове, разходите на военните съдилища и военни прокуратури, разходите за издръжка на Постоянната делегация на Република България в НАТО, вноската на Република България към гражданския бюджет на НАТО и към Европейския механизъм за подкрепа на мира, изплащани от бюджета на Министерството на външните работи (МВнР) и вноската на Република България към фонда на НАТО за иновации, изплащана от бюджета на Министерството на иновациите и растежа (МИР).
Базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност на военнослужещите остава 380 лв. Размерът на обезщетенията по чл. 230, ал. 1 и чл. 231, ал. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България за 2024 г. е 340 лв. (Б.р. – В ЗОВСРБ е записано: „На съпругите (съпрузите) на военнослужещите, които са ги последвали при преместването им в друго населено място и поради това са прекратили трудовите или служебните си правоотношения, се изплаща обезщетение в размер, определен ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България. На безработните съпруги (съпрузи) на военнослужещите, участващи в международни операции и мисии, се изплаща обезщетение в размер, определен ежегодно със Закона за държавния бюджет на Република България за периода на операцията или мисията.“)
Политиката в областта на отбраната  предвижда разходите за отбрана за 2024 г. да възлязат на 2,05% от БВП (с 0,05% повече от референтния процент), като през 2025 г. са разчетени до 2,00% от БВП, а през 2026 г. – 2,23% от БВП, с което се изпълнява Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2 на сто от БВП на Република България до 2024 г., одобрен с РМС № 3/2018 г. и поетите ангажименти пред НАТО.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Рекорд: Германия изнесе оръжия за близо 12 милиарда евро през 2023 г.

30.12.2023, 14:22

Германия постави нов рекорд за износ на оръжие през 2023 г., разрешавайки продажби на стойност над 11.72 милиарда евро, съобщи ДПА. Предишният рекорд от 9.35 милиарда евро, беше поставен през 2021 г. В сравнение с 2022 г. увеличението тази година е 40%, според данни на Министерството на икономиката, предоставени в отговор на парламентарен въпрос.
Цифрите се отнасят за периода от 1 януари до 12 декември, през който период Германия е одобрила износ за 6.15 милиарда евро на оръжия и 5.57 милиарда евро на друго военно оборудване по целия свят.
Повече от една трета от износа на германски оръжия през 2023 г. (на обща стойност 4,15 милиарда евро) е за Украйна. През първата година от войната германските оръжейни доставки на стойност 2.24 милиарда евро бяха одобрени за Киев, включително системи за противовъздушна отбрана и тежка артилерия. Тази година основните бойни танкове Leopard 2 бяха предадени след първоначално колебание от германското правителство.
Почти 90% от експортираното оръжие е изпратено към страните от ЕС и НАТО, Украйна и страни, които се третират по подобен начин като страните от НАТО по отношение на контрола върху износа на оръжие - например Япония, Австралия и Южна  Корея.
За така наречените трети страни като Израел, Обединените арабски емирства или Саудитска Арабия германското правителство даде зелена светлина за продажбата на произведени в Германия оръжия и друго отбранително оборудване на стойност 1.18 милиарда евро.
Общите разходи следват обръщане на лявоцентристката управляваща коалиция в Германия, която възнамеряваше да ограничи износа на оръжие. Обратният завой беше потвърден от канцлера Олаф Шолц през февруари 2022 г., малко след нахлуването на Русия в Украйна. Новата политика също така означаваше, че Германия отмени самоналожената забрана за доставки на оръжия за продължаващ конфликт.
Израел получи оръжие от Германия на стойност 323.2 милиона евро тази година - около 10 пъти повече, отколкото през цялата 2022 г.
По-голямата част от над 200-те индивидуални лиценза за Израел са издадени след терористичната атака на Хамас срещу Израел на 7 октомври. Компонентите за системи за противовъздушна отбрана и комуникационното оборудване бяха основният износ.
Източник: https://money.bg/

 

Войната в Украйна донесе загуби за български държавни военни заводи

30.12.2023, 14:00

Войната на Русия в Украйна е проблем за работата на някои от подчинените на Министерството на отбраната дружества.
Това става ясно от финансовите им отчети за първите девет месеца на 2023-та година, предаде БНР.
Най-сериозно войната се е отразила на дружеството "Терем холдинг" ЕАД. Заради европейските санкции, наложени на Русия, има "сътресения при доставките на резервни части и забавени ремонти. Заради обвързаността с Русия за доставки на резервни части и материали обаче "средносрочните перспективи пред Групата са намаление обема на специалната продукция", пише в доклада. Делът (на специалната продукция) е паднал за деветмесечието до 26% от цялостния обем на продукцията. През деветмесечието на 2022 г. той е заемал 37% от общо произведената продукция. Отчита се и спад от 19% при извършване на услуги по специализиран ремонт, производство и модернизация на въоръжение и военна техника.
От юли 2022 "Терем" е без руски лицензи за ремонт на хеликтоптери. А през август тази година Русия спря и доставката на резервни части за неприятелски държави.
Военният конфликт Русия-Украйна продължава да дава негативно отражение върху дейността и на "Армстройинвест". Фирмата за строителен надзор отчита с 13 000 лв. по-висока печалба от заложената. Но отбелязва, че "услугите по надзор на обектите на Министерството на отбраната са ограничени".
Неизвестност за "компенсиране на негативните фактори" заради войната в Украйна и ситуацията в Близкия изток посочва в доклада си и фирмата на МО, отговаряща за инвестиционно проектиране, "ПРОНО" ЕООД. Дружеството приключва третото тримесечие на 2023 година със счетоводна загуба.
На загуба за деветмесечието излиза и охранителната фирма МОБА. На този фон "Снабдяване и търговия" също отчита лек спад на продажбите.
Производителите на облекло за армията - "Интендантско обслужване", отчитат счетоводна печалба от 426 000 лева спрямо 231 000 лева за деветте месеца на 2022 г.
Източник: https://www.actualno.com/

 

Антъни Блинкън одобри продажбата на 155-милиметрови снаряди на Израел, заобикаляйки Конгреса

30.12.2023, 12:51

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън одобри потенциалната продажба на Израел на 155-милиметрови артилерийски снаряди М107 и свързано с тях оборудване за 147,5 милиона долара, като избягна разглеждането й от Конгреса, съобщи американското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.
Според Пентагона Блинкън е преценил, че е налице извънредна ситуация, която налага незабавната продажба на това въоръжение на Израел, като по този начин е заобиколил изискванията продажбата да бъде разгледана от Конгреса.
Тази стъпка се предприема в момент, когато Израел засилва офанзивата си в ивицата Газа. САЩ настояха пред Тел Авив да сведе до минимум жертвите сред цивилното население в Газа и го призоваха да ограничи мащаба на военните действия през идните седмици, отбелязва Ройтерс.
Пентагонът каза, че Израел е поискал в предишна заявка за 155-милиметрови снаряди да бъдат включени взриватели, капсул-детонатори и заряди.
Това е вторият случай този месец, когато правителството на президента Джо Байдън заобикаля разглеждането от Конгреса на продажба на оръжие на Израел. На 9 декември то използва извънредни правомощия, за да разреши продажбата на около 14 000 танкови снаряда на Израел.
Източник: bta.bg

 

Грешка на Сталин е причината Турция да стане член на НАТО

30.12.2023, 09:27

Преди Първата световна война владенията на Османската империя заемат почти 1 милион 800 хиляди квадратни километра. Това е огромна територия в Азия и Европа. В нея живеят над 21 милиона души. Но до 1918 г. империята се свива до 730 000 квадратни километра, на които живеят 13 милиона души. Всъщност империята е унищожена след подписването на Мудроското примирието на борда на британски кораб.
Англия печели още една победа, засилвайки колониалното си настъпление в Западна Азия, Кавказ и Южното Черноморие. За целта тя използва Гърция, която поема тежестта на удара, с надеждата да спечели част от земите на Османската империя и да си разчисти дългогодишните сметки с турците.
Но изпълнението на този план е възпрепятствано от генерал Мустафа Кемал, който има богат опит във военни победи и патриотично настроените отряди на турците. През 1920 г. той отново събира армия, но всички складове са под контрола на нашествениците, няма оръжия и патрони.
Кемал решава да се обърне за помощ към Съветска Русия, която също води отбранителна борба срещу Запада, защитавайки постиженията на революцията. През същата есен в армията на Кемал постъпват 6000 пушки и арсенал от милион патрони, както и десетки хиляди артилерийски снаряди. Съветската република помага и с пари – турците получават 200 кг. златни кюлчета.
През пролетта на 1921 г. е подписан договор за приятелство между турската страна и РСФСР. Сега братският турски народ получава 40 000 пушки, стотици картечници, поне 50 оръдия, десетки милиони патрони и повече от сто хиляди снаряди. Специалисти от Русия проектират и изграждат два барутни завода и фабрика за производство на патрони. Композиции със суровини идват от Русия. Освен това златни кюлчета на стойност 10 милиона рубли са доставени в Анкара в сандъци. Военни специалисти от Русия също помагат на братята да защитят своята независимост.
По силата на договора Турция получава и земи, принадлежащи на Руската империя. Така Ардахан, Карс, Артвин, Сурмалински район са прехвърлени в нейните владения. Планината Арарат също става турска. В замяна турците обещават да върнат Батум на Грузия и да спрат нападението на Армения. Разбира се, Кремъл също има свои интереси – падането на Турция означава, че по границите на крехката държава ще се появи крепост на Антантата с военни бази и агресивна политика.
Още през 1918 г. руското правителство прогонва французите и гърците от Одеса, а британците неведнъж се опитват да превземат южния бряг на Черно море. Разбира се, Батум с петролните кладенци тогава е по-важен от планината Арарат.
След смъртта на Кемал Ататюрк през 1938 г. Турция започва да провежда политика на сближаване с Великобритания и е готова да помогне на нацистка Германия. Но турските войски никога не влизат във войната на страната на Хитлер. Вярно е, че те държат армията си в бойна готовност на границите със СССР в Кавказкия регион. Това предизвика излишно напрежение и отнема вниманието на част от войските, които могат да бъдат използвани в източна посока.
През 1945 г. съветското правителство усеща своята мощ и имайки влияние над половин Европа, решава да си върне земите, дадени на Турция по силата на договора от 1921 г. Съветският съюз се нуждае от достъп до Босфора и контрол над тази територия и Сталин чувства, че е време да окаже натиск върху Анкара. На конференция в Потсдам той заявява, че Турция не се справя с отговорностите си в този регион и пропуска чужди военни кораби, без да се придържа към международните споразумения. За това може по свое усмотрение да забрани преминаването на съветски кораби през пролива. Москва предлага контролът на Босфора и Дарданелите да се осъществява с общи усилия.
Но Западът не подкрепя това предложение. Британският премиер Уинстън Чърчил и американският президент Хари Труман са съгласни, че Турция няма право да диктува своите решения на такава сила като СССР, но решават да не предоставят на Москва изгодната й позиция в Средиземно море.
Дипломатите вземат решение на въпроса от международно ниво, а Турция  бърза да мине под покрива на Запада. Сближава се със САЩ и Великобритания, а през 1952 г. се присъединява към блока на НАТО. Хрушчов, идвайки на власт след смъртта на Сталин, осъжда опита му да реши така директно проблема с турците. Той отбеляза, че подобна прибързаност само изостря вниманието на западните партньори върху този проблем, а те самите поемат контрола върху важна територия за СССР - излазът на Средиземно море.
Източник: https://trud.bg/

 

Навършват се 171 години от рождението на основоположника на българската армия след Освобождението генерал Данаил Николаев

30.12.2023, 09:24

Навършват се 171 години от рождението на основоположника на българската армия след Освобождението от турското робство – генерал Данаил Николаев (30.12.1852 г. - 29.08.1942 г.).
Данаил Николаев участва в Руско-турската война от 1877-1978, радетел за осъществяването на Съединението на Княжество България с Източна Румелия, като военен министър участва в потушаването на бунта на проруските офицери през 1887 г., председател на Върховния македонски комитет 1895-1897 г., участва и в Сръбско-българската война.
Той е първият български военен деец, удостоен с най-високото звание- генерал от пехотата, като остава в историята на българската армия като Патриархът на българската войска.
Заслуга на генерал Данаил Николаев е неговото дейно участие в подготовката на българската армия за Балканските войни, а по време на Балканската война е командващ гарнизона в Ямбол. Носител е на ордени Орден „За храброст“ II и III ст., Златен орден и медал „За заслуга“, орден „Св. Св. Равноапостоли Кирил и Методий“, „Георгиевски кръст за храброст“ IV ст., орден „Св. Ана“ III ст. с мечове и бант, румънски орден „Румънска звезда“ с меч, турски ордени „Османие“ I ст.и Меджидие“ I ст. с брилянти, персийски орден „Лъв и слънце“ I ст.
Генерал Данаил Николаев ще остане завинаги в страниците на българската история като човек, дал всичко от себе си за осъществяването на Съединението, за поставянето на основите и обучението на българската армия, постигнала блестящи победи по време на Балканските войни в името на националното обединение.

 

 

В Швеция служат и мъже, и жени - със или без оръжие

29.12.2023, 21:57

Всички шведи - мъже и жени на възраст между 16 и 70 години - подлежат на военна служба, независимо дали със или без оръжие. Шведският модел се ползва с голямо одобрение в страната. В Германия сега също го обсъждат.
За 18-ия си рожден ден шведите получават не само поздравления, но и поща от наборните комисии: младите мъже и жени трябва да попълнят онлайн въпросник, от чиито отговори зависи кой от тях ще трябва да се яви на преглед пред военно-медицинската комисия.
В Германия се интересуват от "шведския модел"
Обикновено той продължава два дни и включва медицински изследвания, тестове и интервюта, пише АРД в обширен материал за тъй наречения „шведски модел“ за военна служба, за който всички в Германия сега говорят във връзка с дискусията около евентуалното връщане на задължителната военна служба.
В Швеция по правило всички подлежат на военна служба – дори и живеещите в страната чужденци. Шведското разбиране, че всички са длъжни да служат на обществото, намира своето отражение и в отбранителната система. В действителност обаче само малка част от всички донаборници служат активно – тоест с оръжие. Става дума за около 10 процента от всички, които минават на преглед пред комисиите.
Липса на кандидати
След като през 2010 година задължителната военна служба беше премахната в Швеция, интересът на младите шведи към доброволната военна служба остана много слаб и военните постоянно се оплакваха от недостиг на кандидати. А след като Русия анексира Крим през 2014 година, ситуацията със сигурността в Европа коренно се промени и три години по-късно, през 2017, Швеция реши да върне задължителната военна служба, припомня АРД.
Оттогава насам обаче сравнително малко млади хора реално са били призовавани под знамената: през тази година броят им е нараснал двойно, а в бъдеще се очаква годишно по около 10 000 млади мъже и жени да влизат в казармата. Но и тази бройка няма да надхвърля 10 процента от всички наборници в страната, уточнява германското издание.
По-нататък то разяснява как преминава военно-медицинският преглед пред наборните комисии. Физическото състояние на кандидата играе важна роля. Над 60 процента от донаборниците отпадат още след попълването на формулярите – това са хора с хронични заболявания, с психически проблеми или такива, които отпадат по други причини. Най-общо казано: на военна служба взимат по един на всеки 3,5 младежи, минали на преглед пред наборна комисия, уточнява германската обществена медия.
Алтернативна служба за всички
Одобрението за връщането на задължителната служба е високо в Швеция, а след руското нападение срещу Украйна то нарасна допълнително. Всеобщата служба е първият стълб на цялостната отбрана на скандинавската страна. Вторият стълб е военната служба с носене на оръжие. А третият бе въведен малко преди Коледа. Това е гражданският еквивалент на задължителната военна служба.
Всеки, който работи или е работил в пожарната служба или в електроснабдяването например, в случай на криза дава своя принос именно в тези сфери, разяснява АРД. Така всички в страната участват в нейната отбрана - независимо дали с оръжие, в защитата на населението или на критичната инфраструктура.
Източник: https://fakti.bg/

 

 

 

Обзор на основните военни учения през 2023 година – 2 част

 

Китай назначи Дун Цзюн за министър на отбраната

29.12.2023, 17:43

Китай обяви днес адмирал Дун Цзюн за нов министър на отбраната на страната, предаде Ройтерс, като отбеляза, че предшественикът му е в неизвестност от четири месеца. Предишният министър на поста Ли Шанфу беше отстранен официално от длъжност в края на октомври без обяснения от страна на Пекин. Последната му публична изява е през август.
Последният пост, който 62-годишният Дун заемаше, бе на командващ военноморския флот на Китай. Предшественикът му Ли беше назначен през март. Сътрудници на Ройтерс информираха, че срещу него се води разследване за корупция, свързана със закупуването на военно оборудване и неговото разработване.
Назначението на Дун, излъчено от китайските депутати, е в контекста на обновяването на армията, извършвано от президента Си Цзинпин в рамките на стратегията за превръщането на Китай в доминираща световна сила – цел, която тревожи много от съседните държави, посочва Ройтерс.
Длъжността на китайския министър на отбраната се изразява в това да бъде представително лице на китайската Народоосвободителна армия във връзките с медиите и с чуждестранните армии.
За разлика от други държави в Китай военното министерство няма значима роля при определянето на отбранителната политика или в ръководенето на армията. Тези области са изцяло под контрола на Централната военна комисия – елитна група от хора, оглавявана от държавния лидер Си Цзинпин.
Основна точка от дейността на китайския министър на отбраната е да работи по взаимоотношенията със САЩ относно намаляването на опасността от конфликт, свързан с Тайван и с Южнокитайско море. Това са две спорни теми, противопоставянето по които нараства в последните години, отбелязва Ройтерс.
Агенцията обръща внимание на факта, че независимо от това си задължение по време на краткия период на поста Ли така и не се е срещнал със своя американски колега – министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин. По този въпрос позицията на китайското министерство на отбраната беше, че САЩ първо трябва да вдигнат санкциите, наложени на Ли през 2018 г. заради участието му в закупуването на руски самолет и оборудване. За Дун няма да има подобно ограничение, тъй като той не попада под санкциите на САЩ.
Когато американският президент Джо Байдън се срещна с китайския лидер Си Цзинпин в Сан Франциско миналия месец, двамата се споразумяха да възобновят военната комуникация на високо равнище. Тя беше преустановена, когато тогавашната председателка на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси посети самоуправляващия се остров Тайван през август миналата година.
Източник: bta.bg

 

МиГ-35 - новият руски изтребител, който Москва "рекламира" над Украйна

29.12.2023, 16:55

За руския военно-промишлен комплекс войната в Украйна е важно "сверяване на часовника", но и възможност да покажат най-новите си разработки в реална бойна среда. Въпреки западните санкции, сферата на влияние на Москва включва немалко режими по света, които нямат против да купуват оръжие от нея.
В това число влизат и самолетите. Затова и всъщност не е изненадващо, че главният дизайнер на Обединената самолетостроителна корпорация на Русия Сергей Коротков обяви през миналия месец, че новите фронтови изтребители МиГ-35 са били изпратени на фронта.
"Тепърва трябва да се проведат още изпитателни полети и след това Министерството на отбраната ще вземе окончателно решение" - така отговори той на въпроса дали самолетът вече е в серийно производство, съобщава РИА Новости. Иначе казано, предсерийни бройки летят над бойните полета на Украйна.
Слабо вероятно е в Москва някой да очаква, че те чудодейно ще решат всичките проблеми на руските ВВС като трудно откриване на цели и големи загуби след обстрел от земята. По-скоро руското военно ръководство иска да помогне за намирането на външни клиенти за новата машина.
Еволюцията на МиГ-29
Съвсем очевидно е, че МиГ-35 изглежда почти като използвания и в нашите ВВС МиГ-29. Това е и логично - изтребителят е развитие на създадената през 70-те платформа, с която СССР искаше да отговори на американските F-15 и F-16.
Реално МиГ-35 започва съществуването си като модернизиран експортен модел на базата на МиГ-29М2, като първият прототип излита през 2007 г. След това, обаче, програмата претърпява значителни промени и днешния МиГ-35 е доста по-различна машина. Тя има повече прилики с палубния модел МиГ-29КР.
Нейното официално представяне беше през 2017 г., а първите две годни за бойна употреба бройки постъпиха в частите през 2019 г.
Ето и някои от ключовите новости:
 - Нов мощен радар и електро-оптична система за прицелване;
 - Повече гориво;
 - По-мощни двигатели;
 - Използване на композитни материали, които намаляват радарната видимост;
 - Изцяло нова система за контрол тип fly-by-wire;
 - Подобрена пилотска кабина.
Като цяло, говорим за изтребител от 4++ поколение - руски отговор на F-16V. Според някои експерти, той ще допълва по-мощния, но и значително по-скъп (и все още малоброен) Су-57.
Има ли кой да го купи?
МиГ-35 изглежда като удачна комбинация от ново и старо, но до момента нито руските ВВС, нито чуждестранни клиенти са се обвързали с договори за големи серии.
Египет и Индия бяха потенциални купувачи, но и двете страни избраха други варианти - Кайро даже предпочете да заложени на МиГ-29М2.
Самолетът е предлаган още на Аржентина, Бангладеш, Малайзия, Мианмар и Перу. Очевидно в Москва се надяват, че именно с успехите си срещу Украйна изтребителят ще спечели клиенти. За момента, обаче, не знаем нищо за резултатите от бойната употреба на предсерийните бройки. - Още за МиГ-35
Източник: https://money.bg/

 

Утре се навършват 120 години от създаването на 8-ма пехотна

29.12.2023, 15:30

В навечерието на 30 декември, когато се навършват 120 години от създаването на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия, формирана с указ № 83 на княз Фердинанд със седалище в град Стара Загора, военнослужещите от формированията на 2-ра Тунджанска механизирана бригада в гарнизоните Стара Загора, Ямбол и Хасково поднесоха венци и цветя и сведоха глави с минута мълчание, за да отдадат почит към героите от дивизията, съобщават от КСВ.
Днес военнослужещите от 2-ра Тунджанска механизирана бригада са достоен приемник и продължител на бойната слава и традициите на 8-ма Тунджанска пехотна дивизия, участвала в четири войни за независимостта на България.

 

Руските въздушно-космически сили получиха последната партида изтребители Су-57 за 2023 г

29.12.2023, 13:12

Както съобщи Обединена авиостроителна корпорация на 27 декември 2023 г., авиационният завод в Комсомолск на Амур на името на Ю.А. Гагарин е произвел и предал на Министерството на отбраната на Руската федерация последната партида изтребители от пето поколение Су-57, съгласно производствената програма за 2023 г. - (видео)

 

Преценяваме нивото си на амбиция за участие в операциите в Босна и Херцеговина и в Косово

29.12.2023, 12:40

Очаква се скоро министърът на отбраната Тодор Тагарев да предложи на правителството да дискутира равнището на амбицията ни за по-нататъшно участие в операциите на ЕС и НАТО в Босна и Херцеговина и в Косово. Това е част от провеждащия се Стратегически преглед на отбранителната политика, става ясно от думите на министъра на заседанието на Министерския съвет при обсъждане на решението за прекратяване на участието на рота и национален поддържащ елемент в състав до 140 военнослужещи и до 50 единици военна техника от въоръжените сили на Република България в състава на многонационалния батальон във военната операция на ЕС в Босна и Херцеговина (АЛТЕА). Приносът ни, обаче, се запазва с военнослужещи в щаба на операцията и ангажиментът ни като оперативния резерв – за операциите на KФОР в Косово и АЛТЕА.
От 1 юни въоръжените ни сили поемат ролята на водеща нация относно втория батальон от оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО в Косово. През следващата година ще участваме с рота и в бойната група на дежурство на Европейския съюз „Хелброк“ с водеща страна Гърция, С военнослужещи на границата и в други действия и операции, посочва министър Тагарев.
Становището от Министерство на външните работи, което министър Тагарев определя като доста критично, включва препоръка за 2025 г. да предоговорим отново участие в AЛТЕА, което ние, разбира се, ще вземем предвид, казва той. И продължава: „Знаете, че провеждаме в момента Стратегически преглед на отбранителната политика, където се дефинират и равнища на амбиция и това, което ще ви предложа много скоро и може би трябва да го дискутираме преди това, е равнището на амбиция, което е заложено, да позволява участие и в двете операции“. Но, трябва да се знае, допълва министърът, имаме хора и в едната, и в другата операция – 20 военнослужещи, 30 в KФОР в момента, и рота в оперативния резерв, който може да бъде задействан за едната или за другата операция по решение на ръководството на всеки един момент – така, както беше задействана и ротата в резерва и в Косово в началото на септември.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Русия подобрява рекордите по изстреляни бойни дронове към Украйна

29.12.2023, 09:12

Към 29 декември Русия вече подобри рекорда по брой изстреляни дрона за месец - 526. Предишният рекорд беше записан през септември, когато руските военни изстреляха 504 бойни дрона към територията на Украйна.
Данните на военновъздушните сили (ВВС) сочат, че почти всеки ден от началото на месеца е имало обстрел - по няколко дрона в група основно към южните части на страната  и най-вече по Одеска област. В два дена досега имаше по-масов обстрел - на 6 декември бяха изстреляни 48 дрона, а на 27 декември - 46.
Силите на противовъздушната отбрана са унищожили по-голямата част от изстреляните дронове - например на 6 декември бяха унищожени 41 от изпратените дронове.........Прочети още

 

Почина създателят на пистолета „Глок“

29.12.2023, 08:21

Гастон Глок, отшелникът – инженер и магнат, създал един от най-продаваните пистолети в света, почина на 28 декември на 94-годишна възраст, съобщи австрийската информационна агенция APA.
С оръжията, носещи неговото име, австриецът си спечели верни последователи сред полицията и военните по целия свят. През 2021 г. Forbes оцени състоянието му и това на семейството му на 1,1 млрд. долара.
Възходът му започва през 80-те години на миналия век, когато австрийските военни търсят ново, иновативно оръжие.
Дотогава компанията “Глок” е произвеждала военни ножове и потребителски стоки, включително корнизи за пердета. Но той събира екип от експерти по огнестрелни оръжия и измисля Глок 17 – лек полуавтоматичен пистолет, изработен до голяма степен от пластмаса.
Революционният дизайн – с рамка, изработена от високоякостен полимер на основата на найлон, и само затворът, изработен от метал – надминава проектите на няколко други компании и осигурява на новосъздадената му фирма договор.
Скоро лесно сглобяемото оръжие се превръща в световен хит. “Вземи си Глок и се откажи от този никелиран пистолет”, казва Томи Лий Джоунс във филма от 1998 г. “Американски шерифи”.
Много американски полицаи ги използваха, а американските рапъри ги включиха в римите си, сред които “Protocol” на Снуп Дог и “Da Glock” на Wu-Tang Clan.
През 2003 г. американски войници намират сваления иракски президент Саддам Хюсеин, който се крие с “Глок” в дупка в земята. По-късно те представили това оръжие на п
Защитниците на контрола върху оръжията критикуваха Глок за популяризирането на мощни пистолети, които според тях са лесни за укриване и могат да побират повече боеприпаси от други оръжия. - Още пистолети
Източник: bgnes

 

Новият турски “стелт дрон” извърши първи тестов полет

29.12.2023, 08:13

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви на 28 декември, че първият безпилотен летателен апарат за дълбоки удари в Турция е извършил успешно първия си полет и е най-новото попълнение в известния безпилотен флот на страната. - (видео)
Дебютът на въздушния боен самолет от ново поколение, наречен Anka-3, бележи последния значителен напредък в отбранителните способности на Турция, демонстрирайки ангажимента на страната към местното технологично развитие в областта на бойните безпилотни летателни апарати.
Anka-3 достигна височина от 8000 фута по време на полет, продължил час и 10 минути, според разработчика му и пионер в областта на отбраната Turkish Aerospace Industries (TAI).
Той е третият член на семейството безпилотни летателни апарати Anka на TAI и може да се похвали с няколко предимства, като ниска радарна видимост, висока скорост благодарение на реактивния си двигател и значителен капацитет на полезния товар.
“Надявам се, че нашият самолет ще допринесе значително за отбраната на страната с напредналите си технологии, дизайн и характеристики”, заяви Ердоган в социалната медия X, известна преди като Twitter.
Безпилотният самолет ще може да изпълнява различни мисии, като разузнаване, наблюдение и разузнаване, въоръжен с боеприпаси “въздух-земя”, “въздух-въздух” и радарни системи. Той ще може да изпълнява много задачи, като например оперативно и комуникационно ретранслиране към други приятелски формирования.
Източник: bgnes

 

 

Русия предупреди Япония да не изпраща ракети за ПВО на Украйна

28.12.2023, 21:30

Ходът на Япония да предостави ракети за системите за противовъздушна отбрана Patriot на Украйна ще има "сериозни последици" за връзките между Русия и Япония, предупреди в сряда говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от Ройтерс.
Отношенията между Москва и Токио, които и без това бяха сложни, се влошиха рязко, след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г. Япония се присъедини към своите западни съюзници в налагането на широки икономически санкции на Русия.
Миналата седмица Япония заяви, че ще се подготви да изпрати ракети за противовъздушна отбрана Patriot на Съединените щати, след като преразгледа своите закони за износ на оръжия, което е първа промяна от девет години на законите за износ на оръжие.
Въпреки че новият експортен контрол на Япония все още не й позволява да доставя оръжия на държави, които са във война, това може косвено да облагодетелства Украйна във войната й с Русия, тъй като дава на Съединените щати допълнителен капацитет да предоставят военна помощ на Киев.
"Японската страна губи контрол над оръжията, с които Вашингтон сега може да прави каквото си поиска", каза Захарова на седмичен брифинг. "Не е изключено по вече изпитана схема ракетите за Patriot да попаднат в Украйна.
Подобен сценарий би бил "тълкуван като недвусмислено враждебни действия срещу Русия и ще доведе до тежки последици за Япония в контекста на двустранните отношения", каза тя.
По-рано този месец Япония и Южна Корея вдигнаха бойни самолети, за да наблюдават съвместни полети на китайски и руски бомбардировачи и изтребители близо до техните територии.
Русия и Япония все още не са сключили договор за официално прекратяване на военните действия от Втората световна война поради стар териториален спор, включващ верига от тихоокеански острови, известни в Япония като Северните територии и в Русия като Южните Курили.
Още преди конфликта в Украйна Токио се оплакваше от увеличеното разполагане на руски военни на островите, които Съветският съюз завзе от Япония в края на Втората световна война.
Източник: https://www.cross.bg/

 

Пекин и Москва готвят военен съюз, който ще измести САЩ като най-голяма сила

28.12.2023, 20:44

В продължение на десетилетия военната мощ на САЩ бе неоспорима, коментира в анализ изданието Business Insider.
След разпадането на Съветския съюз през 1991 г. САЩ бяха единствената военна суперсила в света, като силите им бяха разположени по целия свят, за да защитават съюзниците си и да възпират агресията. Но с наближаването на края на 2023 г. по света се разпалват конфликти, а Русия и Китай стават все по-агресивни в общия си стремеж да изместят САЩ като най-голямата световна сила, отбелязва изданието.
Техните авторитарни лидери, Си Дзинпин в Китай и Владимир Путин в Русия, се стремят да се възползват от глобалната нестабилност, за да навредят на САЩ и техните съюзници, твърдят наблюдатели, и се приближават към евентуалното създаване на военен съюз, който би представлявал най-голямата заплаха за САЩ от десетилетия насам.
"Ясно е, че двете държави възприемат себе си като военни партньори и това партньорство става все по-дълбоко и по-опитно, дори и да не е официален съюз в западния смисъл на думата", каза пред Business Insider Джонатън Уорд, главен изпълнителен директор на Atlas Group........Прочети още

 

 

 

Обзор на основните военни учения през 2023 година – 1 част

 

"Политико": Администрацията на Байдън тихомълком сменя стратегията си в Украйна

28.12.2023, 17:40

Тъй като американската и европейска помощ за Украйна е сериозно застрашена, администрацията на Байдън и европейските официални лица тихомълком пренасочват вниманието си от подкрепа за пълна победа на Украйна над Русия към подобряване на нейната позиция в евентуални преговори за прекратяване на войната, според служител на администрацията на Байдън и европейски дипломат, базиран във Вашингтон. Такива преговори вероятно ще означават отстъпване на части от Украйна на Русия.
Белият дом и Пентагонът публично настояват, че няма официална промяна в политиката на администрацията и че все още подкрепят целта на Украйна да изтласка руските военни сили от страната. Но заедно със самите украинци американските и европейски официални лица сега обсъждат пренасочване на силите на Киев от предимно неуспешната контраофанзива на украинския президент Володимир Зеленски към по-силна отбранителна позиция срещу руските сили на изток, според служителя на администрацията и европейския дипломат, което бе потвърдено и от висш служител на администрацията. Тези усилия включват и укрепване на системите за противовъздушна отбрана и изграждане на укрепления, прегради от бръснеща тел и противотанкови препятствия, ровове по северната граница на Украйна с Беларус, казват тези служители........Прочети още

 

С възпоменателни събития бе почетена паметта на военнослужещите, загинали в операцията за стабилизиране и възстановяване на Ирак

28.12.2023, 17:39

Военнослужещи от Сухопътните войски и Съвместното командване на специалните операции (СКСО) и представители на военното и политическото ръководство участваха във възпоменателни събития в различни гарнизони на страната по повод 20-ата годишнина от терористичния атентат в база „Индия“, град Кербала, Ирак. Вчера и днес, 27 и 28 декември, бе почетена паметта на 13-те загинали български военнослужещи в операцията на коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак в периода 2003 – 2008 г.
В Крумовград днес, 28 декември, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов участва във възпоменателна церемония, на която бе почетена паметта на старши лейтенант Николай Саръев, загинал преди 20 години при атентата в Кербала. „Днес почитаме паметта на един от съвременните герои на Българската армия. Ние сме длъжни да тачим тяхната памет, защото старши лейтенант Саръев загина, изпълнявайки служебния си дълг, изпратен на мисия от българското правителство, служейки на българската държава. Героите и техният пример са жизнено важни за нашите въоръжени сили днес“, подчерта заместник-министър Запрянов в словото си пред присъстващите на възпоменателната церемония. В нея участваха командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев, военнослужещи и военният духов оркестър на формированието, представители на местната и държавната власт, близки, граждани. В чест на старши лейтенант Саръев в Крумовград бе открита улица на неговото име.
В Плевен днес бе отслужена панихида в памет на военнослужещите от 5-а Шипченска механизирана бригада, загинали в Ирак. Пред паметната плоча в района на военното формирование бяха поднесени венци и цветя и отслужена панихида. Личният състав на 5-о бригадно командване почете паметта им с едноминутно мълчание. Присъстваха бригаден генерал Юлиян Радойски, началник на ВВВУ „Георги Бенковски“ и на гарнизона, бригаден генерал о.з. Валентин Буров, последен командир на 5-а Шипченска механизирана бригада и др.
В Смолян, вчера, 27 декември, за шести път се проведе спортно възпоменателно мероприятие „Индия“ под патронажа на командира на 101-ви алпийски полк. Събитието е под мотото „Ние ви помним!“. Състезанието е създадено през 2014 г. в Пловдив по инициатива на снайпериста Тодор Станков, който неутрализира един от атентаторите по време на терористичния акт на 27 декември 2003 г. Комплексът, който състезателите изпълняват, символизира датата на атентата и включва 27 лицеви опори, 12 набирания, „совалка“ 3 х 10 метра, носене на „ранен” в 5 рунда с тактическо оборудване не по малко от 10 кг. На събитието чрез дарителска кампания бяха събрани средства за лечение на Андрей Андреев от село Момчиловци.
В Русе на 27 декември с възпоменателна церемония, едноминутно мълчание и пет артилерийски залпа бе почетена паметта на загиналия в Кербала офицерски кандидат Антон Петров. Командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев заяви пред присъстващите, че подобни дати са дни на памет и поука. „Ясно и видно е, че паметта я има и тя е много силно изразена от целия български народ и всички нас, които сме тук. Поуката ни казва, че тогава и сега винаги може да се направи и нещо повече и това е основната задача на всички нас, които сме живи и продължаваме да работим. Днес армията ни е много по-добре въоръжена, по-добре подготвена, по-задружно и стиковано може да изпълнява такива задачи. Има още какво да направим и не трябва да правим никакви компромиси и с оперативната съвместимост, и с въоръжението, и с подготовката“, категоричен бе генерал-майор Матеев.
Майката на Антон Петров – Иванка Петрова благодари за подкрепата от страна на СКСО. На гроба на русенеца се поклониха близки, приятели, бойни другари, представители на местната и държавна власт. Сред тях бяха още командирът на гарнизона и началник на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев, офицери, сержанти и войници от СКСО и Сухопътните войски, областният управител Данаил Ковачев, кметът на общината и др. Церемонията завърши с полагане на венци и цветя, а свещеници от Русенската света митрополия отслужиха заупокойна молитва.
Източник: https://www.mod.bg/

 

САЩ изпращат батальон в Косово

28.12.2023, 14:30

33-членният батальон на гвардията на Айова, който служи за поддръжка на авиацията с общо предназначение, ще пристигне в Косово на 29 декември, където ще прекара следващите 9 месеца.
Американският батальон представлява подкрепа за мироопазващата операция на НАТО в Косово (КФОР) и основната му мисия ще бъде провеждането на преки въздушни операции, подпомагане на доставките на гориво и поддържане на американските, коалиционните и косовските сили за сигурност.
Прощалната церемония за батальона ще се проведе в Центъра за поддръжка на ВВС “Ватерло” в 9 ч. местно време на 29 декември, и е отворена за обществеността.
Както бе посочено, подразделението ще отпътува с военни самолети веднага след церемонията.
Източник: bgnes

 

Геополитическото напрежение тласна световните поръчки в отбраната близо до рекорд

28.12.2023, 12:27

Портфейлите с поръчки на най-големите компании в областта на отбраната са близо до рекордни върхове, след като нараснаха с над 10% само за две години заради покачващото се геополитическо напрежение, включително конфликта в Украйна, пише Financial Times.
Анализ на британския вестник на 15 компании в областта на отбраната, включително най-големите американски компании, британската BAE Systems и южнокорейската Hanwha Aerospace, установява, че в края на 2022 г., последната за която са налични данни за цяла година, общият им портфейл с поръчки е възлизал на 777,6 млрд. долара спрямо 701,2 млрд. долара две години по-рано.
Тенденцията се запазва и през 2023 г., като през първите шест месеца на тази година общите портфейли на тези компании са възлезли на 764 млрд. долара, тъй като правителствата са продължили да правят поръчки.
Устойчивите разходи засилиха интереса на инвеститорите към сектора. Глобалният бенчмарк на MSCI за акциите в индустрията се е повишил с 25% през последните 12 месеца. Индексът Stoxx за акциите в аерокосмическата и отбранителната индустрия в Европа е нараснал с над 50% през същия период.
Ръстовете отразяват убеждението на инвеститорите, че по-високите разходи за отбрана на правителствата ще се задържат за дълго време.
Общите глобални военни разходи са нараснали с 3,7% в реално изражение през 2022 г. до нов връх от 2,240 млрд. долара, сочат данни на Международния институт за изследвания на мира в Стокхолм (SIPRI).
Военните разходи в Европа са отбелязали най-големия си годишен ръст от най-малко 30 години насам, след като правителствата в региона обявиха нови поръчки за боеприпаси и танкове, за да запълнят националните запаси, които намаляха заради изпратени дарения на Украйна.
Hanwha Aerospace е отчела най-големия ръст на новите поръчки, като портфейлът ѝ е нараснал от 2,4 млрд. долара през 2020 г. на 15,2 млрд. долара в края на 2022 г., сочи анализът на FT.
Най-големият оръжеен производител в Южна Корея, който прави гаубиците K-9, се е възползвал значително от поръчки, свързани с Украйна, особено от Полша.
Южна Корея се изстреля на челни места в редиците на продавачите на оръжия през последните две години благодарение на значителните поръчки за износ, особено от източноевропейски страни. Тя е била един от деветте най-големи продавачи на оръжия в света през 2022 г. спрямо 31-о място през 2000 г., сочат данни на Sipri.
Германският производител на танкове Rheinmetall също се е възползвал от по-високите разходи след началото на войната в Украйна, като списъкът му с поръчки е нараснал от 14,8 млрд. долара през 2020 г. на 27,9 млрд. долара през 2022 г. Портфейлът на компанията се е оценявал на 32,5 млрд. долара през първото полугодие на тази година.
Не всички завишени разходи са свързани с Украйна. Портфейлът с поръчки на BAE Systems, например, се е увеличил от 61,8 млрд. долара на 70,8 млрд. долара благодарение на нови поръчки за съществуващи програми, включително подводници, фрегати и изтребители. Каталогът с поръчки на компанията е достигнал рекордните 84,2 млрд. долара през първите шест месеца на 2023 г.
Някои от причините за по-големите портфейли с поръчки предшестват пълномащабното нашествие на Русия в Украйна, казва Ник Кънингам, анализатор в Agency Partners.
„Реалността е, че периодът на планирането на политики, бюджети и правенето на поръчки е толкова дълъг, че нашествие на почти две години едва сега започва да се проявява в поръчките и в приходите с изключение на някои специализирани компании с по-краткосрочен цикъл като Rheinmetall“, отбелязва той.
Въпреки че получават нови поръчки, много европейски и американски компании в областта на отбраната не успяват значително да повишат производствения си капацитет на фона на продължаващи нарушения на веригите за доставка и недостига на работна ръка.
Анализ на Sipri на стоте най-големи компании е установил, че приходите от продажби на оръжия и военни услуги са възлезли на 597 млрд. долара през 2022 г., с 3,5% по-малко спрямо 2021 г. в реално изражение, въпреки че търсенето нарасна рязко.
Кънингам отбелязва, че списъкът с поръчки „изглежда наистина силен, затова очакваме повече в бъдеще“. Той смята, че съотношението между поръчки и доставки ще остане над едно, което означава, че портфейлите трябва „да нарастват за известно време в бъдеще“.
Източник: https://www.investor.bg/

 

САЩ ще предоставят на Украйна нова военна помощ в размер на до 250 милиона долара

28.12.2023, 09:40

САЩ ще изпратят на Украйна нова военна помощ в размер на до 250 милиона долара, съобщи американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от агенциите.
Новият транш подкрепа за Киев във войната му с Русия, който ще бъде последният за тази година, включва боеприпаси за противовъздушната отбрана и за реактивните системи за залпов огън, артилерийски снаряди, бронебойни боеприпаси и над 15 милиона патрона за леко стрелково въоръжение.
Президентът на САЩ Джо Байдън поиска от Конгреса да предостави още помощ на Украйна на обща стойност 61 милиарда долара, но републиканците отказват да я одобрят без споразумение с демократите за укрепване на сигурността по американско-мексиканската граница.
Белият дом предупреди, че ако законодателят не даде зелена светелина за осигуряването на тази подкрепа, Вашингтон няма да има повече финансова възможност да помага на Украйна в битката ѝ за отвоюване на териториите, окупирани от руските сили след нахлуването им през февруари 2022 г., отбелязва Ройтерс.
Дотук от началото на руската инвазия Конгресът е одобрил помощ за Киев за над 110 млрд. долара, но не е разрешавал отпускането на никакви допълнителни средства, откакто през януари тази година републиканците отнеха контрола над Камарата на представителите от демократите.

 

 
 

Турция призова САЩ да спазят обещанието си за продажба на изтребители F-16

27.12.2023, 23:38

Турският външен министър Хакан Фидан е казал на американския си колега Антъни Блинкън в телефонен разговор днес, че Турция очаква Съединените щати да действат в съответствие със съюза им в рамките на НАТО и да спазят обещанията си за продажбата на изтребители F-16 на Анкара, заяви турски дипломатически източник, цитиран от Ройтерс.
Разговорът е бил по инициатива на американската страна, ден след като турска парламентарна комисия одобри кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, посочи източникът. Общото събрание на парламента също трябва да одобри кандидатурата, за да бъде тя ратифицирана.
“Фидан заяви, че що се отнася до продажбата на самолети F-16, ние очакваме американската администрация и американският Конгрес да действат в съответствие с духа на алианса и да спазят дадените обещания”, отбеляза цитираният източник.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвърза по-рано този месец ратифицирането на членството на Швеция в НАТО с одобрението на американския Конгрес на искането на Анкара да закупи 40 нови изтребителя F-16.
Белият дом подкрепи турското искане за закупуване на F-16, но в Конгреса има силна опозиция срещу продажбата на военна техника на Турция.
Анкара е изправена пред предизвикателства при придобиването на военна техника, след като администрацията на САЩ изключи Турция от съвместната програма за бойните самолети F-35 поради купуването от Анкара на руска ракетна система С-400 през 2017 г., напомня АП.
Източник: bta.bg

 

Гръцки военен пилот загина край летище Каламата

27.12.2023, 22:16

Откриха мъртъв пилота на разбилия се днес в 11:28 местно време учебен военен самолет край гръцкия град Каламата, Южен Пелопонес. Информацията е на гръцката национална телевизия ЕРТ. В двуместен самолет Т-2 „Бакай" (North American T-2E Buckeye) на гръцките военновъздушни сили (ВВС) е имало само един човек. Загиналият мъж е 40-годишният майор от  ВВС Epaminondas Kostas.
Предполага се, че причината за катастрофата в близост до летище Каламата е експлозия и че майорът не е успял да отвори навреме парашута си. Двуместният самолет е излетял от 120-то учебно авиокрило на гръцките ВВС в района на градчето Месини, недалеч от мястото, където е паднал.
Т-2 „Бакай" е единственият учебен самолет на гръцките ВВС. Той се използва от обучаващите се в Академията на гръцките военновъздушни сили. Може да се използва за тренировки с бойно снаряжение, но при необходимост може да се използва и в бойни действия.
Източник: БТА

 

Великите военни изцепки: Битката при Кония и първата Османо-египетска война

27.12.2023, 22:11

Военната история на света е изтъкана от множество подвизи, дръзки атаки и отчаяни отбрани. Геройство, дързост и непреклонност в лицето на сигурната гибел са сред онези елементи от разказите за воинските подвизи, с които сме свикнали да обвързваме спомените за отминалите конфликти. Войната има и други лица.
Има една страна на военното дело, която най-често може да се нарече трагикомична. Както при всяко друго човешко начинание, в хода на войните нерядко се случват непредвидени куриози, които изумяват както съвременниците, така и идните поколения.
Истината е, че те са не по-малко ценни за опознаването на нашето минало. В поредица от няколко текста ще ви представим някои от най-грандиозните издънки във военната история. Тези събития без съмнение ще ви накарат да погледнете на историята от един по-нестандартен ъгъл.........Прочети още

 

Фрегатата "Адмирал Головко" от проект 22350 беше въведена в експлоатация

27.12.2023, 21:55

На 25 декември 2023 г. в Санкт Петербург в корабостроителницата ПАО "Северная верфь" (в състава на АО "Обединена корабостроителна корпорация") президентът на Руската федерация Владимир Путин взе участие в церемонията по издигане на Военноморския флаг на фрегатата "Адмирал Головко" от проект 22350, а в режим на видеоконференция - в церемониите по издигане на Военноморския флаг и на малкия ракетен кораб "Наро-Фоминск" от проект 21631 и морския миночистач "Лев Чернавин" от проект 12700, разположени в Кронщад и Балтийск, влизайки в състава на военноморските сили на Руската федерация. „Адмирал Головко“ (сериен номер 923), която влезе в състава на Северния флот, стана третата построена фрегата от проект 22350. - (видео)

 

Русия разполага най-новите си гаубици на фронта в Украйна

27.12.2023, 21:16

Русия ще разположи в най-скоро време най-новите си гаубици на фронта в Украйна, а не, както бе съобщено по-рано днес – в Северния военен окръг, който граничи с Финландия и Норвегия, коригира се Ройтерс. Агенцията се позовава на днешно изявление на ръководителя на държавния конгломерат "Ростех".
Изпитанията на новите самоходни артилерийски установки "Коалиция-СВ" са приключили и тяхното масово производство вече е започнало, заяви главният изпълнителен директор на "Ростех" Сергей Чемезов в интервю за РИА Новости. Първата пилотна партида ще бъде доставена на армията тази седмица.
"Мисля, че те ще се появят там (на бойното поле в Украйна, бел. ред.) скоро, тъй като с гаубиците от този клас ще имаме предимство пред артилерийските модели на Запада по отношение на далекобойността на стрелбата", каза Чемезов.
По-рано този месец руската държавна агенция ТАСС информира, че отделни самоходни гаубици "Коалиция-СВ" вече са мобилизирани на фронта в Украйна. Артилерийските установки са с далекобойност на стрелбата до 70 километра, оръдията им са от серията А288 със 152-милиметрови снаряди, а честотата на стрелбата може да достигне над 10 снаряда в минута. Изборът на мишена, прицелването и направляването са автоматизирани, посочва агенцията. - Още за "Коалиция - СВ"
Източник: https://www.bta.bg/

 

Началникът на отбраната на Израел: Войната срещу Хамас ще продължи много месеци -

27.12.2023, 12:45

Войната на Израел срещу "Хамас" в Газа вероятно ще продължи много месеци, заяви вчера началникът на отбраната на страната, цитиран от Ройтерс.
"Войната ще продължи много месеци и ние ще използваме различни методи, за да запазим постиженията си дълго време", заяви Херци Халеви пред репортери в телевизионно изявление на границата с Газа.
"Няма магически решения, няма кратки пътища за ликвидиране на терористична организация, а само решителни и упорити боеве", каза Халеви. "Ще достигнем и до ръководството на "Хамас", независимо дали това ще отнеме седмица или месеци", добави той.
Израел се зарече да унищожи "Хамас", след като палестински бойци нахлуха на негова територия на 7 октомври, убиха 1200 души и взеха 240 заложници. От тогава до сега настъплението на израелските сили по въздух, море и суша в ивицата Газа е отнело живота на близо 21 000 палестинци според властите в палестинския анклав.
"Още от първите ѝ моменти казахме, че това ще бъде дълга война, защото беше правилно да се поставят далечни цели и ние ще стигнем далеч, затова продължителността ще бъде голяма." Продължителността, каза Халеви, ще позволи на военните да адаптират методите си.
"В крайна сметка ще можем ли да кажем, че около Държавата Израел няма враг? Мисля, че това е твърде амбициозно, но ще създадем нова ситуация в областта на сигурността", каза Халеви.
Иточник: https://trud.bg/

 

Великите военни изцепки: Талвисота – Зимната война (1939-1940 г.)

27.12.2023, 08:50

Военната история на света е изтъкана от множество подвизи, дръзки атаки и отчаяни отбрани. Геройство, дързост и непреклонност в лицето на сигурната гибел са сред онези елементи от разказите за воинските подвизи, с които сме свикнали да обвързваме спомените за отминалите конфликти. Войната има и други лица.
Има една страна на военното дело, която най-често може да се нарече трагикомична. Както при всяко друго човешко начинание, в хода на войните нерядко се случват непредвидени куриози, които изумяват както съвременниците, така и идните поколения.
Истината е, че те са не по-малко ценни за опознаването на нашето минало. В поредица от няколко текста ще ви представим някои от най-грандиозните издънки във военната история. Тези събития без съмнение ще ви накарат да погледнете на историята от един по-нестандартен ъгъл........Прочети още

 

На този ден през 1872 г. е заловен Васил Левски

27.12.2023, 08:47

Призори на 27 декември 1872 г. турски заптиета обграждат Къкринското ханче. След кратка схватка залавят Васил Левски.
Предната вечер Васил Левски заедно със спътника си Никола Цвятков пристига от Ловеч в Къкрина и отсядат в местното ханче в покрайнините на селото. Ханчето е откупено по-рано и се използва от революционните дейци като място за тайни срещи и по време на пътуванията на апостолите из страната. Съдържател на ханчето е довереният на организацията Христо Цонев – Латинеца, припомня сайтът "Историята накратко".
Левски минава през Къкрина, за да събере документи на тайния революционен комитет, които да изнесе по-късно в Румъния. След обира на турската хазна в Арабаконашкия проход в края на септември 1872 година турските власти започват масови арести на хора, заподозрени за връзки с революционните комитети. Голям брой от членовете на комитетите в Тетевен, Орхание, Етрополе и Ловеч са задържани. При разпитите Димитър Общи прави признания, които улесняват разследващите турски власти и скоро те влизат в следите на Апостола. Затова Левски, за да предотврати окончателния провал на революционната организация, заминава за Ловеч, за да запази архивите на организацията и да ги пренесе в Румъния.
Призори на 27 декември в ханчето в село Къкрина Васил Левски, заедно с Никола Цвятков и Христо Цонев – Латинеца са арестувани от специално изпратена група заптиета. През годините моментът на залавянето на Апостола е обрасъл с митове и за голяма част от българите Васил Левски попада в ръцете на заптиетата, защото при прескачане на плета на ханчето се оплита и не успява да избяга.
Първи тази героична версия за бягството и плета започва да разказва Никола Цвятков. След обесването на Апостола Никола Цвятков и ханджията Христо Цонев са освободени. Именно Цвятков подхваща разказа как Апостола хуква да прескочи плета, но закача крачола си или цървулите си и така не успява да избяга. Версията звучи героично, но уви, не е достоверна. Не е важно какво подтиква Цвятков да разказва точно този вариант.
Истината за това, какво точно се случило в Къкринското ханче я има описана и то лично от думите на Васил Левски. В протоколите от разпитите на Извънредната комисия са записани показанията на Апостола, в които той разказва следното:
Въпрос: Как ви заловиха?
Отговор на Левски: Към десет часа сутринта по турски (около 4-5 нашенски), когато излязох навън, аз видях пред вратата един въоръжен с пушка. Попитах го кой е той, той ме улови за ръката. У мене имаше два револвера, извадих ги и раних в ръката човека, който ме хвана (това е Юсеин Бошнак, водачът на групата заптиета, изпратена да го арестува). После започнах (опитах се) да бягам, обаче държащият не ме пусна. Пристигнаха другарите му, удариха ме по главата (и) аз паднах там. Заловиха ме..."
Задържаните са изпратени първо в Търново, а от там – в София. Извънредната следствена комисия изземва функциите на съд и осъжда Васил Левски на смърт. Апостолът е обесен на 18 февруари 1873 година в покрайнините (тогава) на София.
Ханът в Къкрина запустява. По-късно е опожарен, но през 1901 година проф. д-р Параскев Стоянов прави на място архитектурни заснемания по оцелелите след пожара основи. През същата година ловчанлии поставят паметна плоча на мястото, където е заловен Апостола.
Комитет за възобновяване на къщата-паметник на Васил Левски в с. Къкрина се заема през 1924 година с набиране на средства за възстановяване на хана. През 1926 година започва изграждането му наново, а през 1931 година, с официална церемония е открита музейната експозиция.
Източник: https://fakti.bg, Венцислав Михайлов

 

 

Гърция ще бъде домакин на най-голямото военновъздушно учение на НАТО

26.12.2023, 22:21

Най-голямото въздушно учение на НАТО (Ramstein Flag) ще се проведе в две гръцки военни бази през 2024 г., пише гръцкият в. "Катимерини", позовавайки се на източници от Щаба на военновъздушните сили на Гърция. Турция също ще бъде поканена да вземе участие в учението, уточняват компетентни източници.
Базите в Андравида и Араксос в Северозападен Пелопонес ще приемат самолети и персонал от почти всички държави от Алианса.
"Гърция е в центъра на организацията на НАТО в особено критичен период за геополитическото развитие в Източното Средиземноморие. Войната между Израел и "Хамас" доведе силни американски - и не само - сили в съседство [до Гърция], като Атина предложи част от Суда [на остров Крит], но и от Елефсина [Централна Гърция] за разполагане и обслужване на съюзническите части", пише "Катимерини".
Решението за провеждане на мащабното учение на НАТО "Ramstein Flag" в Гърция е било взето преди началото на войната. В гръцкото издание се отбелязва, че "въпреки това, тъй като опасността от разпространение на кризата чрез намесата на други страни - пряко или чрез посредници - във военните операции в Близкия изток все още е налице, учението е важна възможност за Атина да демонстрира стабилизиращата си роля в по-широкия регион на Източното Средиземноморие".
От гръцка страна е планирано участието на целия въздушен флот, като начело на операциите ще бъдат самолетите "Рафал" (Rafale) и модернизираните "Еф-16 Вайпър" (F-16 Viper).
Източници от гръцкия Щаб на военновъздушните сили съобщават, че учението е отлична възможност да се демонстрира високото оперативно ниво на гръцката противовъздушна отбрана пред съюзниците. Очаква се тя да играе водеща роля в събитието, като мобилизира сили от цялата страна.
Според плана на НАТО Турция също ще бъде поканена да участва. Вестникът посочва, че климатът на спокойствие в гръцко-турските отношения предлага за първи път от десетилетия насам рядка възможност за съвместни тренировки между двете военновъздушни сили в небето над Егейско море.
Преди броени месеци под ръководството на НАТО гръцки и турски самолети летяха в смесени формации, както и един срещу друг в сценарии за въздушен бой, заедно с американски и британски изтребители. Това обаче беше предшествано от "изгонването" на Анкара от междусъюзническото натовско учение в Гърция "Тайгър мийт 22" (Tiger Meet 22), организирано в Араксос, поради "провокативното поведение на Турция и безпрецедентния поток от полети над гръцките острови" отбелязва изданието.
В информацията на "Катимерини" се посочва също, че към гръцката ескадрила "Вайпър" на остров Крит ще бъде добавен още един модернизиран изтребител "Еф-16 Вайпър" (F-16 Viper). Първата ескадрила "Вайпър" на гръцките ВВС беше завършена през септември и разполага с 13 модернизирани "Еф-16" (F-16). Засега се планира на първо време всяка от четирите гръцки ескадрили да се сдобие с по 13 самолета.
Източник: https://dnes.dir.bg/

 

Турска парламентарна комисия каза "да" на Швеция в НАТО

26.12.2023, 22;12

Комисията по външни работи в турския парламент одобри на заседание днес протокола за присъединяване на Швеция към НАТО, съобщи телевизия ТРТ Хабер, цитирана от БТА.
Предстои документът да бъде внесен за гласуване в парламента на Турция, който има последната дума за членството на скандинавската страна в алианса. Датата на гласуването му все още не е известна.
Ръководителят на Комисията по външни работи в турския парламент заяви, че не трябва да се очаква бързо гласуване на кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО в пълния състав на парламента. Говорейки пред журналисти в парламента, след като комисията одобри протокола - първата стъпка към постигане на парламентарна ратификация - председателят на комисията Фуат Октай заяви, че сега предстои председателят на парламента да определи датата за финалния вот от пълния състав на парламента.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства одобрението от комисията. В своето изявление той подчерта, че разчита на Анкара и Будапеща "да завършат ратификациите си възможно най-скоро", добавяйки, че членството на Швеция ще направи Алианса "по-силен".
Шведският външен министър Тобиас Билстрьом също приветства решението на външната комисия на турския парламент, като каза, че Стокхолм "очаква с нетърпение" да стане член на НАТО.
Комисията по външни работи на турския парламент възобнови днес обсъждането на кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО дни след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвърза молбата на Стокхолм с получаване на одобрение от САЩ на искането Турция да закупи изтребители F-16, предаде по-рано днес Асошиейтед прес.
Турция, която е членка на НАТО, оттегли възражението си срещу присъединяването на Швеция към алианса през юли, но оттогава процесът на ратификация в парламента беше в застой. Турция обвинява Швеция, че не приема достатъчно сериозно турските опасенията за сигурността, включително борбата й срещу кюрдските бойци и други групировки, които Анкара смята за заплаха за сигурността си.
Процесът по ратификация на протокола за присъединяване на Швеция в Меджлиса започна през октомври. Първото заседание на Комисията по външни работи за обсъждане по протокола беше на 16 ноември, но вземането на решение беше отложено за по-късно.
Швеция и Финландия решиха да подадат молба за членство в НАТО след началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Финландия се присъедини към алианса през април, но Швеция все още чака да стане официален член.

 

За историята около придобиването на новите кораби за ВМС

26.12.2023, 19:51

Ще се опитам кратко да припомня историята около придобиването на новите бойни кораби за ВМС.
Планове за придобиване на нови бойни кораби за Военноморските сили на България започват в първите години на демократичните промени. През 1993-95 г. във Флота е подготвен проект на корабостроителна програма, изпълнявана в българските корабостроителни заводи с доставка на силовото оборудване, въоръжението и електронното оборудване от други страни. С решение на Министерския съвет № 52 от 1997 г. е приета военна корабостроителна програма, в която е включено строителството на кораб клас Многоцелева корвета. Но тази програма остана само на хартия…
През 2004 г. министърът на отбраната пусна специална обществена поръчка за проектиране и строителство на четири кораба клас Многоцелева корвета. Стойността на поръчката е ограничена между 700 млн. и 1 млрд. евро. В нея се включиха три чуждестранни компании: френската ARMARIS, германската LÜRSSEN и нидерландската MERWEDE..........Прочети още

 

Министърът на отбраната Тодор Тагарев ще участва в Карлово във възпоменателна церемония по повод 20 години от атентата в Кербала

26.12.2023, 13:36

С възпоменателни събития и военни ритуали политическото и военното ръководство, командването на Сухопътните войски и на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) и военнослужещи ще почетат паметта на загиналите при изпълнение на служебните си задължения по време на операцията за стабилизиране и възстановяване на Ирак в периода 2003 – 2008 г. Възпоменателните церемонии ще се проведат на 27 и 28 декември 2023 г. по повод 20 години от атентата в Кербала, Ирак.
На 27 декември в Карлово министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват във военен ритуал – панихида пред Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм. Военнослужещи от 61-ва механизирана бригада ще отдадат почести и ще поднесат венци цветя. Церемонията ще започне от 11.00 ч.
Същия ден в Русе от 11.00 ч ще се проведе възпоменателна церемония и панихида пред гроба на офицерски кандидат Антон Петров. Ще присъстват близки и роднини, бойни другари, представители на командването на СКСО, военнослужещи и военният оркестър на формированието, представители на местната власт и др.
На 28 декември в Плевен личният състав на 5-то бригадно командване ще почете паметта на военнослужещите от 5-та Шипченска механизирана бригада, загинали в операцията за стабилизиране и възстановяване на Ирак. Пред паметната плоча в района на военното формирование,ще бъдат поднесени венци и цветя и отслужена панихида в памет на офицерските кандидати Иван Инджов, Свилен Киров, Гърди Гърдев и Димитър Димитров.
Същия ден от 11.00 ч в Крумовград военнослужещи и военният оркестър на СКСО ще участват във възпоменателната церемония в памет на старши лейтенант Николай Саръев.
*********
Тази година отбелязваме 20-ата годишнина от терористичния атентат в база „Индия“ в Кербала, Ирак, при който загинаха майор Георги Христов Качорин, старши лейтенант Николай Ангелов Саръев, офицерски кандидат Иван Христов Инджов, офицерски кандидат Антон Валентинов Петров и офицерски кандидат Свилен Симеонов Киров (27 декември 2003 г). Българската армия губи общо 13 военнослужещи по време на участието на България в операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак от август 2003 г. до декември 2008 г. В Пантеона на бойната слава, редом със загиналите на 27 декември 2003 г., ще останат офицерски кандидат Димитър Иванов Димитров, офицерски кандидат Владимир Неделев Пашов, офицерски кандидат Гърди Христов Гърдев, офицерски кандидат Преслав Йорданов Стоянов, офицерски кандидат Валентин Николаев Донев, офицерски кандидат Марин Милев Милев, офицерски кандидат Цветан Стоянов Камов, офицерски кандидат Паун Стоянов Георгиев. - Още за загиналите в Ирак
Източник: https://www.mod.bg/

 

Лукашенко заяви вчера, че Русия е завършила доставките на тактически ядрени оръжия на Беларус

26,12,2023, 09:49

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви вчера, че Русия е завършила доставките на тактически ядрени оръжия на страната му – инициатива, която предизвика силна загриженост в съседна Полша и други страни в региона, предаде Асошиейтед прес.
На среща на ръководения от Москва икономически блок Евразийски съюз, състояла се Санкт Петербург, Лукашенко заяви, че доставките са приключили през октомври, но не даде подробности за това колко оръжия са изпратени и къде са разположени. - (видео)
Тактическите ядрени оръжия, които са предназначени за използване на бойното поле, имат малък обсег и ниска мощност в сравнение с много по-мощните ядрени бойни глави, монтирани на ракети с голям обсег. Русия заяви, че ще запази контрола върху ядрените оръжия, които изпраща на Беларус.
Лукашенко заяви, че разполагането на руски ядрени оръжия в страната му има за цел да възпре агресията на Полша, член на НАТО. Полша предоставя на съседна Украйна военна, хуманитарна и политическа подкрепа в борбата й срещу руската инвазия и участва в международните санкции срещу Русия и Беларус, отбелязва АП.
Източник: bta.bg

 

Исторически календар

26.12.2023, 09:22

На 26 декември 1881 година в с. Градец, Сливенско, е роден генерал-лейтенант Стефан Цанев (1881 – неизв.).
Завършва Военното училище в София (1902) и става един от възпитателите на престолонаследника княз Борис. Участва в Балканската война (1912 – 1913) като интендант в щаба на 4-а пехотна дивизия и командир на рота в 7-и пехотен полк. През Първата световна война (1915 – 1918) командва дружина в 7-и пехотен полк и воюва на Добруджанския фронт.
След войната е командир последователно на 10-и (1928) и 25-и пехотен полк (1928 – 1931), 2-ра (1931 – 1933) и 1-ва пехотна дивизия (1933 – 1934), а от 1934 до 1935 г. е началник на 2-ра военноинспекционна област. Избран за председател на Военния съюз (1935). Изпълнява длъжността военен министър от 21 април 1935 г. до 23 ноември същата година, след което е назначен за генерал-адютант на цар Борис III (1935-1940). Автор на „Боят при Тутракан“ (1929). Награден с военен орден „За храброст“ IV ст. 1 кл. и ІV ст. 2 кл.

 

Z-19E „Черен вихър“ за ВВС на Китай

26.12.2023, 09:18

Китайският специализиран боен вертолет Z-19E „Черен вихър“ е разработен от компанията Harbin Aviation Industries Group (HAIG). Предназначен е за поразяване на бронетехника, подавяне на огневи точки на противника, поддържане на подразделенията от сухопътните войски на бойното поле, а така също и за прехват на нискоскоростни низколетящи цели.
Първият полет на опитния образец бе на 8 май 2018 г. Това е първата бойна машина от армейската авиация, която се предлага от Китай за експорт. Z-19E е изпълнен по нормалната схема с тандемно разположение на екипажа. Кабината и горивните резервоари са с броня против куршумите на стрелковото оръжие. В конструкцията му са използвани стелт-технологии. Колесникът не се прибира и е с три опори, като е с по-голяма здравина с цел да се осигури по-висока безопасност при аварийно кацане. Вертолетът е с два двигателя WZ-8A с мощност по 718 Kw, като са взети мерки за понижение инфрачервеното им излъчване и против попадането на странични предмети при полет на малка височина.
Носещият винт е четирилопатен, а рулевият - тип „фенестрон“. Лопатите са изработени от композитни материали. В номенклатурата на въоръжението, разположено на четири точки на окачване влизат: ПТУР, управляеми ракети клас „въздух – въздух“, НУРС, а така също и картечници в контейнер под тялото. Основните ТТХ на машината са: дължина на фюзелажа 12,3 m, практически таван 4100-5400 m, крейсерска скорост 244 km/h, далечина на полета 646 km, продължителност на полета 4 h. - (видео)

 

Престрелката при Сулина по време на Кримската война и смъртта на капитан Хайд Паркър

26.12.2023, 09:16

Сулина (Sulina) - малко градче (по-скоро село), на десния бряг на Сулинския ръкав на река Дунав, при вливането й в Черно море, става печално известно в Англия в началото на Кримската война (1853-1856 г.). Населено с християни, мохамедани, староверци - гърци, арменци, турци, липовани, занимаващи се основно с навигация и риболов по река Дунав, Сулина е значимо само със своето местоположение. След Руско-турската война от 1828-1829 г. тя е в границите на Руската империя.
В началото на Кримската война руското командване има планове да прегради дунавското устие при Сулина и да постави артилерийска батарея на левия бряг на реката.
На 27 март 1854 г. вицеадмирал Джеймс Уитли Динс Дъндъс (James Whitley Deans Dundas), командир на английската ескадра в Средиземно (и Черно) море, издава заповед до капитаните на парните фрегати „Сидон“ и „Файърбранд“ - Джордж Голдсмит (George Goldsmith) и Хайд Паркър (Hyde Parker) (H.M.S. Sidon, H.M.S. Firebrand) да блокират Черноморското крайбрежие от Каварна до устията на река Дунав и да възпрепятстват морската търговия на Русия в Черно море. Към патрула английски фрегати е присъединена и френската парна фрегата „Магелан“ (fregate a vapeur „Magellan”), с капитан Пласид Магре (commandant Placide Magre, capitaine de vaisseau).......Прочети още

 

На този ден през 1943 г. в яростен морски бой е потопен германският линеен кораб „Шарнхорст”

26.12.2023, 09:13

На 26 декември 1943 г. в морски бой на 300 км. северно от нос Нордкап в Норвегия кораби от британския ВМФ потопяват немския линеен кораб „Шарнхорст”. Счита се, че този бой е най-северният в историята (72° с.ш.). По това време там е полярна нощ и от 18 ноември до 24 януари слънцето изобщо не изгрява. През втората половина на 1943 г. британското Адмиралтейство отстъпва на молбите на руснаците и от 1 ноември възобновява арктическите конвои до Архангелск и Мурманск. До 5 декември без проблеми минават 3 източни и 2 западни конвоя.
На 19 декември адмирал Дьониц съобщава на Хитлер, че „Шарнхорст“ ще атакува следващия конвой, минаващ през Баренцово море, заедно с 4-та флотилия ескадрени миноносци. След двудневни дискусии Хитлер разрешава операцията (операция Остфронт - „Източен фронт"), давайки последен шанс на надводните кораби да се докажат........Прочети още

 

 

Напрежение между Мадрид и Вашингтон: САЩ включили Испания в операцията срещу йеменските хути без да я уведомят

25.12.2023, 17:35

Военна операция на САЩ в Червено море предизвиква напрежение между Мадрид и Вашингтон, пише El Pais.
Военната операция, започната от Съединените щати за защита на корабите, плаващи в Червено море, от нападенията на йеменските бунтовници, предизвика неочаквано напрежение между Мадрид и Вашингтон. Испанското правителство изрази недоволство в понеделник, когато министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин включи Испания в списъка на държавите, които ще участват в операцията "Защитник на просперитета", командвана от САЩ, без предварително да я уведоми.
На говорителя на испанското правителство Пилар Алегрия се наложи да отрече участието на Испания. Тя заяви, че страната няма да участва "едностранно" в коалицията, въпреки че испанското министерство на отбраната даде да се разбере, че може да го направи "в рамките на НАТО или Европейския съюз".
Австралия също отхвърли искането на САЩ за изпращане на военен кораб към нова мисия "Защитник на просперитета", чиято обявена цел е да защитава търговските кораби от нападенията на йеменските бунтовници по южния подход към Червено море.
Австралийският министър на отбраната Ричард Марлс изтъкна, че стратегическият фокус на страната е Индийско-тихоокеанският регион. В същото време официална Канбера обяви, че ще изпрати шестима членове на отбранителните сили в мисията "Закрилник на просперитета".
Според първото съобщение от САЩ миналата седмица: Великобритания, Бахрейн, Канада, Франция, Италия, Нидерландия, Норвегия, Сейшелските острови и Испания се присъединяват към тази мисия.
Според неофициални източници френското министерство на отбраната е обявило, че военният флот на Париж във водите на Червено море ще остане под командването на Франция.
В същото време официален Рим посочва, че военноморската фрегата "Вирджинио Фазан" ще действа в Червено море за защита на националните интереси и в отговор на конкретни искания на италианските корабособственици.
Източник: Агенция "Фокус"

 

На 25 декември 1991 г. Горбачов обяви разпада на СССР

25.12.2023, 13:10

Скъпи съотечественици! Съграждани! Във връзка със създалата се ситуация от образуването на Общността на независимите държави, аз прекратявам своята дейност като президент на СССР.
Вземам това решение от принципни позиции... С тези думи първият и последен президент на СССР Михаил Горбачов на 25 декември 1991 г. обявява разпада на СССР. - (видео)
Това е краят на една от най-необичайните, удивителни и странни империи в световната история, на империята, която победи нацистка Германия и изпрати първия човек в Космоса, която обаче погуби милиони хора, сменяйки един след друг тиранични лидери.
Сегашният президент на Русия Владимир Путин определи края на СССР като „най-голямата геополитическа трагедия”.

 

Исторически календар

25.12.2023, 13:04

На 25 декември 1861 година в Котел е роден генерал-майор Васил Делов.

Син е на Петър Хаджиниколов – родственик на Георги Раковски, и на Теодора Кръстевич – сестра на губернатора на Източна Румелия Гаврил Кръстевич. Завършва Априловската гимназия в Габрово и първия випуск на Военното училище в София (1879). Постъпва на служба в 20-а пеша варненска дружина. През първите години на военната си служба написва и издава едни от първите ценни помагала за обучението в младата българска армия: „Учебна книжка за редовите войници в пехотата“, „Ръководство за унтерофицерите при разсипния строй“, „Окопи за пехотата и необходимите сведения за унтерофицерите“, „Правила за гимнастика и фехтовка“, „Таблици за бой с нож и рисунки“.
В Сръбско-българската война (1885) капитан Делов командва дружина от 8-и пехотен приморски полк и допринася за победите при Цариброд и Пирот. До началото на Първата балканска война (1912) той придобива ценен военен опит като командир на полк (22-ри пехотен тракийски, 9-и пехотен пловдивски, 3-ти пехотен бдински полк) и на бригада (1-ва бригада от 6-а пехотна бдинска дивизия, 2-ра бригада от 2-ра пехотна тракийска дивизия). На 18 септември 1912 г. полковник Делов поема командването на Хасковския отряд, с който разгромява Кърджалийския корпус на Явер паша и освобождава град Кърджали (8 октомври 1912 г.). В началото на декември 1912 г. е назначен за началник на южния отдел от Източния сектор на Одринската крепост и като такъв участва в обсадата и щурма на крепостта. През Втората балканска война (1913) командва 11-а пехотна дивизия. На 9 юли 1913 г. е повишен в чин генерал-майор и до октомври 1914 г. командва 10-а пехотна беломорска дивизия с щаб в Гюмюрджина, след което преминава в запаса. В Първата световна война ( 1915 – 1918) е мобилизиран и служи като началник на 10-а беломорска и на 2-ра тракийска дивизионна област. През 1919 г. отново преминава в запаса и се установява със семейството си в Пловдив, където умира на 16 ноември 1938 г.
Кавалер на военния орден „За храброст“ ІІІ и ІV степен, на ордените „Свети Александър“ III, IV и V степен, „За военна заслуга“ III и IV степен и др. С президентски Указ № 447 от 20 декември 2012 г. генерал-майор Васил Делов е награден посмъртно с орден „Стара планина“ І степен с мечове за изключително големите му заслуги при планирането и осъществяването на военните операции през Първата балканска война и за проявеното новаторство и военно майсторство.
На 25 декември 1864 година в Сливен е роден генерал от пехотата Никола Жеков.

Завършва Военното училище в София (1887) и Италианската академия на Генералния щаб в Торино (1898). Професионалният му път преминава през последователно заемане на различни длъжности – от младши офицер в 5-и артилерийски полк (1887) до преподавател по военна педагогика във Военното училище (1901– 1903), началник на Школата за запасни подпоручици (1903 – 1910), командир на 1-ви пехотен софийски полк (1910 – 1912) и началник на Военното училище (1912). По време на Първата балканска война (1912 – 1913) е началник-щаб на 2-ра армия, осъществила обсадата и превземането на Одринската крепост, а след Втората балканска война (1913) – началник-щаб на българските войски в Западна Тракия.
Като министър на войната (6 август – 21 септември 1915 г.) генерал-майор Жеков подкрепя ориентацията на България на страната на Централните сили. Организира мобилизацията на войските и съсредоточаването им по границата със Сърбия. От 24 септември 1915 г. до 4 октомври 1918 г. е Главнокомандващ на Действащата армия. Ръководи реализирането на плана за войната срещу Сърбия през есента на 1915 г. и срещу Румъния (1916). Със Заповед № 391 от 4 юли 1916 г. разпорежда създаването на общ военен музей и комплектуване на неговите фондове. В началото на септември 1918 г. заминава на лечение във Виена, където го заварва краят на войната и заповедта за уволнение от армията. До 1921 г. живее в Германия и Австрия. Привлечен да отговаря пред Третия държавен съд като виновник за втората национална катастрофа, на 21 октомври 1921 г. той се завръща в страната. Осъден е на 10 години затвор за въвличането на България в Първата световна война. През 1924 г. получава амнистия.
На 6 май 1936 г. е повишен в най-високото звание – генерал от пехотата. В годините на Втората световна война развива активна прогерманска дейност. Става един от ръководителите на Съюза на българските национални легиони и негов почетен председател (1940 – 1944). По покана на Германското върховно командване посещава Ньой във Франция (юли 1940 г.), където са му оказани военни почести, и прави обиколка по бойните полета на Западния фронт. В знак на признателност за големите му заслуги като главнокомандващ на Българската войска и за съвместните бойни действия по време на Първата световна война е награден от Хитлер (март 1942 г.) с 500 000 райхсмарки (над 16 млн. лв.), които дарява за създаване на фонд за обучение на млади български офицери.
В началото на септември 1944 г. генерал Жеков напуска България и емигрира в Германия, няколко месеца преди Народният съд да го осъди задочно на смърт. Последните пет години от живота си прекарва в град Фюсен, Бавария, където умира на 1 ноември 1949 г. През 1992 г. костите му са пренесени и положени във Военния мавзолей костница в София.
Кавалер на ордените „За храброст“ (ІІ и ІІІ степен 2 клас), „Св. Александър“ (Велик кръст и І степен с мечове), „За военна заслуга“ (ІV и V степен), на германски, австро-унгарски и турски отличия.
На 25 декември 1869 година във Варна е роден генерал-майор Владимир Даскалов (1869 – 1941).

Завършва Военното училище в София (1889) и Кавалерийската офицерска школа в Санкт Петербург, Русия (1911). Служи в 6-и пехотен търновски полк и Лейбгвардейския конен полк. Участва в Балканската война (1912 – 1913) като командир на Лейбгвардейския конен полк (октомври 1912 – ноември 1912) и командир на конен дивизион при атаката на Одринската крепост.

От 23 септември 1913 г. командва 10-и конен полк, с който воюва през Първата световна война (1915 – 1918) в боевете между р. Черна и Охридското езеро. На 27 септември 1917 г. поема командването на 3-а конна бригада и се сражава на Струмското направление.

Преминава в запаса на 1 януари 1920 г. Награден с военен орден „За храброст“ ІІІ ст. и ІV ст. 2 кл.

 

 

На тази дата започна съветската инвазия в Афганистан

24,12,2023, 20:44

На 24 декември 1979 г. челните части на съветската 40-а армия навлизат в Афганистан. На следващия ден „ограниченият контингент” от 152 хиляди души прекосява река Аму Даря.Тъй като това става по настояване на афганистанското правителство и в съответствие с междудържавен договор, те не срещат съпротива. Дори президентът Хафизула Амин изразява благодарност към съветското ръководство и дава разпореждане на Генералният щаб да се оказва пълно съдействие на настъпващите войски.
Според популярен анекдот от онова време попитали радио Ереван защо Съветският съюз окупирал Афганистан. А то отговорило, че Москва подхванала съседите си по азбучен ред.
Нещата, разбира се, са далеч по-сложни. Дотогава съветското държавно ръководство съзнателно подкрепя буферен статус на Афганистан с цел напълно да изолира мюсюлманските общности в своите азиатски републики от надигащия се ислямизъм на юг. Съществуващото статукво е благоприятно за СССР, то му гарантира геополитическо доминиране в региона и спокойни граници. Афганистан трябва да се остави да спи, неговата историческа изостаналост е изгодна............. Прочети още

 

Бен Ходжис: Западът се провали в Украйна, защото не ѝ осигури това, от което се нуждаеше

24.12.2023, 16:38

Западът не можа да предостави на Украйна необходимата техника  и следователно е съпричастен към това, че контранастъплението на Киев не беше успешно. Това мнение изрази в петък бившият командващ на американските сили в Европа Бен Ходжис, съобщава ТАСС.
"Разбира се, бях разочарован, че украинската контраофанзива не доведе до резултатите, на които всички се надявахме и които прогнозирах. Ние, Западът, се провалихме, а не Украйна. Не успяхме да им предоставим това, което очакваха, включително въздушна мощ, прецизни оръжия с голям обсег и други способности, които бяха необходими, за да направим тази контраофанзива успешна“, каза той в подкаста Silicon Curtain в YouTube.
Украинската армия прави неуспешни опити за настъпление от началото на юни. Според руския министър на отбраната Сергей Шойгу през това време Киев е загубил 159 хил. военнослужещи, 121 самолета, 766 танка и 2348 бронирани машини. Руската страна многократно е подчертавала, че офанзивата не е донесла значителни резултати за Украйна. През последните седмици на Запад и в самия Киев многократно заявиха, че „контранастъплението“ не е било достатъчно успешно и че ситуацията на фронта е задънена улица за украинската страна. - (видео)
Източник: https://glasove.com/

 

Какви оръжия, освен АК, използва руският СпецНаз

24.12.2023, 09:10

АК е най-разпространеният автомат в руската армия. Но малцина знаят кои са останалите безотказни оръжия в арсенала на руския СпецНаз. Ето и някои с тези оръжия, за които вероятно не сте чували. Те обаче са много използвани в антитерористични операции на руска територия и извън граница.
АН-94 "Абакан"
На външен вид АН-94 прилича на АК-74. Но отвътре е много различен и има някои характеристики, разработени с цел увеличаване на възможностите за стрелба в сравнение с "Калашников".
"На първо място, цевта на АН-94 се движи със затвора при всеки изстрел. Това е така с цел намаляване на отката и увеличаване на точността. В сравнение със стандартните АК-74, АН-94 се смята за два пъти по-прецизен и лесен за експлоатация, поради стабилизираната механика на стрелба", казва Виктор Мураховски, главен редактор на сп. "Арсенал Отечества".
"Абакан" получава и иновативна за 1970-те функция – режим на стрелба от два изстрела. Оръжието може да изстрелва по два 5.45x39-мм патрона със скорост от 1800 изстрела в минута, като така изпраща втория патрон в същата точка, в която е попаднал и първият. За сравнение, АК дава отклонение нагоре и вдясно при всеки следващ изстрел.
"Човек може също да превключва между режимите на огън с палеца на дясната ръка, както при американските AR-15. Това е по-удобно от плъзгането на твърдия селектор за стрелба с другата ръка при автоматите АК. Между другото, "Калашников" нарочно правят превключвателя толкова труден за експлоатация, тъй като военните изпитания доказват, че неопитен войник лесно може да превключи от безопасен режим на режим за стрелба и да направи неочакван изстрел", отбелязва експертът.
Той също така подчертава, че в ранните 1970-те АН-94 се смята за основен съперник на АК-74 за основен автомат на армията. Той превъзхожда АК при тестовете за стрелба, но многобройните му конструктивни механизми се оказват твърде сложни за обикновените войници. И така АН-94 е приет в подразделенията на спецназа и се използва и до днес.
СР-3 "Вихрь"
СР-3 е автомат с 9x39-мм дозвукови патрони. Повече прилича на мощен аналог на автомата ПП-19 "Витязь" на "Калашников" за руския спецназ.
СР-3 е създаден в средата на 1990-те за подразделенията на ФСБ, като е предназначен за близък бой в сгради, както и за поразяване на цели на до 50 м в открити райони. Същевременно производителите му предполагат, че може да елиминира цели в бронежилетки от 3-ти клас на разстояние до 200 метра.
СР-3 е малко оръжие със странично сгъваем приклад и може да се скрие под горната дреха на служител на сигурността, който работи в градски условия и в цивилно облекло. Така че освен изискванията на армията, оръжието покрива критериите и на силите по сигурността, охраняващи ВИП лица на публични събития.
Оръжието разполага с планка "Лястовича опашка" за поставяне на оптика. Модерната му версия има и две планки "Пикатини" отстрани за инсталиране на лазери, ръкохватки и фенери.
Подводен автомат АПС
През 1970-те съветската армия трябва да защитава корабите и подводниците на пристанищата си от евентуални подводни вражески атаки.
За целта военното командване решава да въоръжи морската пехота с автомати, които ефективно да поразяват цели под и над вода.
"Стандарният АК-74 за армията не пасва добре на тези условия, тъй като куршумите му губят скоростта си поради плътността на водата. Просто казано, куршуми, които могат ефективно да елиминират цел на 100 м от стрелеца, се оказват безсилни срещу цели на няколко метра разстояние под вода", казва Мураховски.
За целта руските инженери създават 115-мм патрони под формата на игла, които ефективно "пробиват" през водата. След това създават и автомат за тях – АПС. Оръжието може да поразява цели на 30 м разстояние от стрелеца на до 5 м дълбочина.
Има както полуавтоматичен, така и напълно автоматичен режим и 26 "игли" в един пълнител.
"Военните тестове показаха, че АПС е доста ефективен под вода, но игловидните му патрони не са подходящи за суша. Тези оръжия се използват от морски пехотинци и водолази в руски военни пристанища и за защита на руски кораби в сирийското пристанище Тартус", добавя експертът. - Още оръжия на СпецНаз
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Фридрих Херман фон Шьонберг – генерал на 6 нации, рожба на войната, както и нейна жертва

24.12.2023, 09:05

Всеки войник днес прекарва своята служба най-често в една армия, представяна от държавата, която му дава гражданство. Това са основните правила на войната, но нека не забравяме, че съществуват и добрите стари наемници, които успяват да превърнат своите познания за войната в истински приходи и най-често намират призвание в друга армия, но тук правилата на ордените най-често не важат. Практически наемниците се разделят с възможността да получават каквито и да е било военни трофеи и медали.
И макар правилата на войната да сезират именно гражданството, съществува едно много интересно изключение в правилото, при това толкова сериозно, че историята от XVII век е запазила особена част за него. Фридрих Херман фон Шьонберг се оказва един от най-успешните хора във войната и за времето си е служил в 6 различни армии, като в пет от тях е заемал високи постове в командването. По пътя си е получил гражданство от Холандия, Англия, Франция, Португалия и Бранденбург......Прочети още

 
 

Какво знаем за реактивните самолети на Хитлер

24.12.2023, 09:04

Нацистка Германия разработва първите бойни реактивни самолети в началото на 40-те години на миналия век. Вижте всички проекти на немците.
Няколко дена преди началото на Втората световна война се случва едно много важно за авиацията нещо - на 27 август 1939 година полита първият реактивен самолет, използващ единствено тягата на своя двигател.
Реактивният самолет е немски - Heinkel He 178, а разработката му е стартирана още в средата на 30-те. Интересното около проекта е, че самолетът е използва за гориво не керосин, а дизел. Неговият пилот - Ерих Варзиц успява да запише името си и с друго постижение, защото на 20 юни 1939 година пилотира първият ракетен самолет - Heinkel He 176..........Прочети още

 

 

Изказване на началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация

23.12.2023, 21:27

Според Департамента за информация и масови комуникации на Министерството на отбраната на Руската федерация, на 21 декември 2023 г. в Москва е проведен брифинг на началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация - първи заместник-министър на отбраната на Руската федерация армейски генерал Валерий Герасимов с участието на чуждестранни военни аташета.
Брифингът беше посветен на резултатите от дейността на Министерството на отбраната на Руската федерация през 2023 г. - (видео)

 

Президентът на среща с българския военен контингент в KFOR

23.12.2023, 08:37

Президентът Румен Радев, който е на посещение в Косово,  ще се срещне с българския военен контингент в състава на Международните сили за сигурност KFOR. Държавният глава ще разговаря с командира на силите генерал-майор Йозкан Улуташ. По-късно в град Призрен президентът ще се срещне с представители на българската общност.
България участва в мироопазващата мисията на НАТО в Косово от близо 24 години. От 2000-ната година военнослужещите ни са изпълнявали различни задачи, свързани с подобряването на сигурността в страната. До момента в операцията на KFOR са участвали над 1700 български военни.
България ще остане истински ангажирана със стабилността и сигурността на Косово, защото са ключово важни за бъдещето не само на Балканския регион, а на целия Европейски съюз, подчерта президентът Румен Радев пред колегата си Вьоса Османи, която преди година връчи в София почетния медал на президента на Косово на български военни, участвали в мисията на KFOR.
След срещата с българския военен контингент, Радев ще посети град Призрен, където ще разговаря с представители на българската общност. Близо 15 хиляди души в Косово имат българско самосъзнание. За последните пет години в Парламента на Прищина  са внесени две петиции с подписи и искане българите да бъдат признати за национално малцинство като бъдат вписани в Конституцията на Косово. Темата за признаването на общността ни обсъдиха вчера президентите на двете страни Вьоса Османи и Румен Радев.
“Ние ще продължим да работим, така че да има законови и практически стъпки тази българска общност да може свободно да изразява своята идентичност, да развива своя език и своите културни традиции. И приветствам ангажимента на г-жа Османи да се намерят законови и практически решения. Това ще бъде още по-голям стимул на България да помага на Косово във всяко едно отношение. Като започнем с програмите за практическа помощ, за финансова помощ, за помощ за развитие на общините в Косово, особено където е българската общност, така че да видим една много по-бърза интеграция на Косово в голямото европейско семейство”, каза още Радев.
Източник: bnr.bg

 
 

Байдън подписа закона за рекордния бюджет за отбрана на САЩ за догодина в размер на 886 милиарда долара

23.12.2023, 08:33

Американският президент Джо Байдън подписа закона за бюджета за отбрана на САЩ за догодина в размер на 886 млрд. долара, след като миналата седмица той беше приет от двете камари на Конгреса, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.
Бюджетът за отбрана на САЩ за 2024 г. е рекорден за историята на страната, като в него са включени разходи за военна помощ за Украйна в размер на 800 млн. долара, както и средства за сдържане на Китай в Индийско-тихоокеанския регион.
Източник: БТА

 
 

Исторически календар

23.12.2023, 08:24

На 23 декември 1899 година в Хасково е роден генерал-лейтенант Тодор Тошев.
Син е на прославения военачалник от Първата световна война – генерал от пехотата Стефан Тошев. Завършва Военното училище (1922) и Военната академия в София (1932). Служи във 2-ри и 4-ти конен полк, като адютант на 8-и пограничен сектор и в Щаба на войската. От 1928 г. членува в офицерската организация „Военен съюз“, която заедно с радикалния политически кръг „Звено“ осъществява държавния преврат на 19 май 1934 г. През 1935 г. е уволнен от армията за антимонархическа дейност.
В годините на Втората световна война Тодор Тошев става член на Централната военна комисия при ЦК на БРП (комунисти) и на Главния щаб на нелегалната Народоосвободителна въстаническа армия. Като съорганизатор и активен участник в държавния преврат на 9 септември 1944 г. е произведен в звание генерал-майор (11 септември 1944 г.). През първия период на войната срещу Третия райх командва 1-ва пехотна софийска дивизия в Страцинско-Кумановската настъпателна операция (октомври – ноември 1944 г.). От февруари 1945 г. поема командването на 3-ти корпус в състава на Първа българска армия, с който воюва при реките Драва и Мур. На 5 май 1945 г. е повишен в звание генерал-лейтенант, а след войната – назначен за командващ 1-ва армия.
Заподозрян във „връзки с англо-американското разузнаване“ и участие в „антиправителствената организация на Трайчо Костов“, генерал Тошев е уволнен, арестуван (ноември 1949 г.) и въдворен в лагера „Белене“ (1951). Освободен и реабилитиран след две години (1953), той отново е назначен на военна служба в Министерството на народната отбрана. През 1961 г. заминава със семейството си за Германската демократична република, с което по-късно (1967) се преселва в Западна Германия. Умира в гр. Лимбург на 9 септември 1976 г.
Генерал-лейтенант Тодор Тошев е кавалер на ордените „За храброст“ (ІІІ степен 1 клас) и „За военна заслуга“ (ІІ степен), на съветския орден „Кутузов“ (ІІ степен) и на югославския орден „Партизанска звезда“ (І степен).

 
 

Руският пистолет "Удав" привлече вниманието на National Interest

23.12.2023, 08:17

Американските журналисти се интересуват от съвременната руска разработка, перспективният пистолет "Удав". Това не е изненадващо, защото новостта на руския военно-промишлен комплекс се характеризира с много високи характеристики. Авторите от National Interest нарекоха "Удав" „флагманският пистолет на Русия“ и в това те не са далеч от истината.
Полуавтоматичният пистолет с калибър 9х21 се характеризира с повишена мощност и може да се използва както от военните, така и от специалните части. В допълнение, боеприпасите са разработени специално за "Удав", което му позволява да решава различни проблеми. По-специално, "Удав" може да използва патрони с повишена бронепробиваемост или с дозвукова скорост на куршума за стрелба с шумозаглушител. Производителите казват, че ще бъде създадена и гражданска версия на пистолета, която да отговаря на всички изисквания на стрелците - спортисти. Според американските журналисти, спортната версия ще бъде адаптирана към стандартния патрон 9х19 НАТО поради широкото му разпространение. Производителите обаче все още не са потвърдили тази информация.
Американците също така отбелязват, че "Удав" е изцяло изработен от руски компоненти и отговаря на високите изисквания за надеждност, както се полага на "флагманските" оръжия. Известно е, че пистолетът работи при температури от - 50 до + 70 градуса. Обобщавайки, авторите на материала отбелязват, че не се очаква масов преход на руските сили за сигурност от остарелия ПМ към "Удав". „Флагманът“ е много по-мощен пистолет и не е предназначен да решава полицейски проблеми. Освен това цялостното превъоръжаване би струвало на Руската федерация сериозна сума. - Още пистолети
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

 

Френските войски напускат Нигер и Париж затваря посолството си в Ниамей

22..12.2023, 19:28

Последните разположени в Нигер френски войски, които помагаха на местните власти в борбата срещу ислямисткото насилие в Сахел, днес напуснаха страната, което нанесе допълнителен удар върху влиянието на Франция в Западна Африка, предаде Ройтерс.
Военните, които завзеха властта в Нигер през юли, настояха за напускането на френската сили от страната, като на практика повториха действията на хунтите в съседните Буркина Фасо и Мали, които прекратиха дългогодишните си връзки в сферата на сигурността  с Франция след превратите през 2020-2022 г.
След като първоначално се противопостави, президентът на Франция Еманюел Макрон заяви през септември, че 1500 френски военнослужещи ще се изтеглят от Нигер до края на годината, припомня Ройтерс.
Документ, с който се отбелязва официалният край на военния ангажимент на Франция с Нигер, беше подписан днес от представители на двете страни в столицата Ниамей.
Освен това Франция ще закрие посолството си в Нигер, съобщиха дипломатически източници в Париж, предаде ДПА.
След преврата в края на юли в Нигер по-голямата част от френския дипломатически персонал напусна страната в края на септември, след като посолството беше атакувано и му беше наложена блокада. “По тази причина посолството на Франция в Нигер вече не е в състояние да работи нормално или да изпълнява задълженията си”, заявиха източниците. “Предвид тази ситуация решихме да затворим посолството си в най-скоро време”, добавиха те.
Източник: bta.bg

 

Президентът подписа указите за назначаване и освобождаване на офицери с висше военно звание

22.12.2023, 09:22

В днешния брой на Държавен вестник са публикувани указите на президента Румен Радев за назначаване и освобождаване на офицери с висше военно звание. Предложенията да държавния глава бяха направени от правителството.
Указ № 230 е за назначаване на адмирал Емил Василев Ефтимов за началник на отбраната, считано от 31 март 2024 г.
Указ № 231 е за освобождаване на генерал-майор Валери Константинов Цолов от длъжността командир на Съвместното командване на силите и от военна служба, считано от 26 декември 2023 г.
Указ № 232 е за освобождаване на генерал-майор Красимир Маринов Кънев от длъжността национален военен представител в Националното военно представителство в Съюзното командване по операциите в Монс, Белгия, и назначаването му за командир на Съвместното командване на силите, считано от 26 декември 2023 г.
Указ № 233 е за освобождаване на бригаден генерал Николай Вичев Караиванов от длъжността заместник-командир на Сухопътните войски и от военна служба, считано от 28 декември 2023 г.
Указ № 234 е за освобождаване на бригаден генерал Пламен Димитров Йорданов от длъжността началник на щаба на Сухопътните войски и назначаването му за заместник-командир на Сухопътните войски, считано от 28 декември 2023 г.
Указ № 235 е за освобождаване на бригаден генерал Петьо Христов Мирчев от длъжността заместник-командир на Военновъздушните сили и от военна служба, считано от 14 февруари 2024 г.
Указ № 236 е за назначаване на полковник Димитър Янков Георгиев за заместник-командир на Военновъздушните сили и удостояването му с висше офицерско звание „бригаден генерал“, считано от 14 февруари 2024 г.

 

Украйна замрази плащанията по дълга си към страните от Г-7 до 2027 г.

22.12.2023, 08:56

Украйна и международните кредитори от групата на Г-7 и Парижкия клуб разсрочиха плащанията по дълга на страната след април 2027 година, съобщава украинското Министерство на финансите. Двете страни първоначално подписаха споразумение за отлагане на плащанията през септември 2022 година и сега удължават срока.
По данни на министерството държавният и държавногарантираният дълг на Украйна към октомври 2023 година е в размер на 136,3 млрд. долара.

Задълженията към международните кредитори са в размер на 92,7 млрд. долара, или 68% от общия дълг на страната......Прочети още

 

Топлите връзки на Сирия и СССР по време на Студената война – как Рейгън стана за смях

22.12.2023, 08:35

Съветското влияние по време на Студената война не може да бъде игнорирано и най-вероятно и до днес ще открием, че следите му се разпростират почти в цял свят. До днес Куба не може да се отърси от идеята, че практически е перлата на Мексиканския залив, но продължава да е силно затворена и ограничена за търговия, развитие и създаването на може би едни от най-красивите курорти в историята. През 1983 г. американците ще установят, че Сирия се превръща в следващата малка Куба и може би ще успее да се дистанцира от целия свят.
Когато семейството на Ассад взема властта, САЩ осъзнава, че ще изгуби сериозни позиции в дипломацията. Рейгън ще побърза да обяви по радиото, че стотици пехотинци ще бъдат изпратени в Ливан, където страната се възстановява от гражданска война. Подозренията на американския президент са, че Сирия ще се възползва от слабостта на своята съседка и ще побърза да прибере територии. Нещо повече, никой не може да отрече наличието на военни части от СССР, позиционирани в Сирия........Прочети още

 
 

34 години от вдигането на българския военноморски флаг на фрегата "Смели"

22.12.2023, 08:30

На днешната дата преди 34 години е вдигнат българският военноморски флаг на фрегата „Смели”.
Фрегатата „Смели” е построена през 1975 г. в СССР. Тя е първият кораб от серията на проект 1159 Т (НАТО – клас „Кони”). В състава на Българския военен флот корабът влиза през 1989 г., като българският флаг е вдигнат на 22 декември.
Името „Смели” получава през 1991 г.
Корабът изпълнява различни бойни задачи: борба с подводници; ескорт на подводници; патрулни функции; противовъздушна и противоподводна охрана на бойни кораби и конвои; поставяне на минни заграждения.Фрегата „Смели” е част от Първи дивизион патрулни кораби на Флотилия бойни и спомагателни кораби, дислоциран във Варна. Участва в международни военноморски учения в Черно и в Средиземно море. Само преди дни корабът се завърна от последното си плаване в Средиземно море, където екипажът му изпълни поредица от задачи с партньори от други страни.
Водоизместване: 1576 т; дължина: 96,5 м; широчина: 12,5 м; газене: 3,2 м. Екипаж: 110 души. Въоръжение: зенитно-ракетен комплекс „Оса-М”; две 76 мм двустволни оръдия АК 726 и две 30 мм двустволни оръдия АК 230; две установки РБУ 6000; носи 12 подводни бомби; може да приема ограничено количество заградни мини.

Командир на кораба е капитан II ранг Тенко Стефанов. Фрегатата е пионерът на Военноморските сили с участието си в множество международни мисии и учения, както и дългогодишен флагман на флота. Празничен водосвет за здраве и благоденствие на екипажа бе отслужен от отец Живко, представител на Варненска и Великопреславска  света митрополия.  
Командирът на дивизиона капитан I ранг Борислав Великов в приветствието си пожела на членовете на екипажа и техните близки най-вече здраве и благополучие през Новата година
.- Още за "Смели"
 
 

Празник на Национална служба „Гранична полиция“

22.122023, 08:27

Паметникът във Варна, посветен на загиналите офицери и войници от 15-а гранична дружинаНа 22 декември 1887 г. е създадена специализирана стража за охрана на българските граници към Министерството на вътрешните работи.
От 1894 г. е към Военното министерство и се състои от шест пехотни роти към всяка дивизионна област. По време на Балканската война (1912 – 1913) 10-а гранична дружина под командването на капитан Минчо Сотиров освобождава Василико (дн. Царево), Граматиково, Малко Търново и воюва при Бунархисар и Одрин.
В Първата световна война (1915 – 1918) 15-а гранична дружина е в състава на Варненския укрепен пункт и се сражава на Добруджанския фронт при Чауш кьой (дн. Генерал Кантарджиево), Екрене (дн. Кранево), Добрич, Тузла, Мангалия и Кюстенджа.
През Втората световна война (1939 – 1945) са формирани четири гранични полка и три гранични бригади. От 10 януари 1941 г. 4-а пехотна гранична бригада е на Прикриващия фронт в с. Гранитово, Елховско, а от 20 май 1944 г. отбранява черноморската граница от нос Емине до Румъния. На 25 септември 1944 г. бригадата е включена в състава на 2-ра армия и участва в първия период на войната срещу Германия (октомври – ноември 1944). В решителните боеве за овладяването на Прищина по време на Косовската настъпателна операция (25 октомври – 30 ноември 1944) 6-и пехотен граничен полк дава 33-ма загинали.
След войната е сформирана Гранична милиция към Министерство на вътрешните работи (10 август 1946), която на 8 октомври същата година е преименувана в Гранични войски. От 1962 до 1972 г. те са към Министерство на народната отбрана, а след това – в системата на Министерство на вътрешните работи. Днес Национална служба „Гранична полиция“ охранява ефективно държавната сухоземна, речна и морска граница на Република България.

 
 

На този ден през 1944 година започва Сремската операция

22.12.2023, 08:24

На 22 декември 1944 г. започва Сремската настъпателна операция. От 22 до 28 декември в междуречието на Дунав и Сава Първа българска армия провежда Сремската настъпателна операция.
През Втората световна война (1941–1945 г.) в периода 22 до 28 декември в междуречието на Дунав и Сава Първа българска армия провежда Сремската настъпателна операция, включена в общия замисъл за настъпление на войските от левия стратегически фланг на Червената армия, които провеждат Будапещенската настъпателна операция. Към това време нашата армия има три съединения и отделни армейски части и подразделения. Усилена е с един дивизион катюши и действията й се поддържат от авиацията на Трети украински фронт и корабите на подчинената му Дунавска флотилия. Особено ожесточени бойни действия се водят в района на селата Сотин, Оролик и Грабово. По редица обективни и субективни причини бойните действия не са особено успешни. Все пак нашите съединения ангажират значителни сили и средства на противника и разстройват организираното му оттегляне по долината на р. Сава.........Прочети още

 
 

 

Президентът Румен Радев ще бъде на официално посещение в Република Косово

21.12.2023, 22:50

На 22 и 23 декември държавният глава Румен Радев ще бъде на официално посещение в Република Косово по покана на президента Вьоса Османи-Садриу.
Развитието и задълбочаването на двустранните отношения, сътрудничеството в сфери от взаимен интерес, европейската перспектива на Косово и развитието на българската общност в страната ще бъдат във фокуса на посещението на президента Румен Радев. Акцент ще бъде поставен още върху регионалната стабилност и сътрудничеството в Югоизточна Европа.
На 22 декември българският президент ще бъде посрещнат  с официална церемония от държавния глава на Косово. Румен Радев и Вьоса Османи-Садриу ще проведат среща „на четири очи“, ще ръководят пленарните разговори между делегациите на двете държави и ще дадат съвместна пресконференция за медиите.
В рамките на първия ден от посещението си президентът Румен Радев ще се срещне с министър-председателя на Република Косово Албин Курти и ще разговаря с  кмета на община Прищина Препарим Рама.
На 23 декември в град Призрен Румен Радев ще се срещне с представители на българската общност и ръководствата на техни сдружения в страната.
По-рано през деня държавният глава ще проведе среща с командира на мисията на Международните сили за сигурност в Косово (KFOR) генерал-майор Йозкан Улуташ, както и с българския контингент, участващ в мисията, съобщават от президентската институция.
Източник: https://otbrana.com

 

Приеха промените на Закона за отбраната и въоръжените сили

21.12.2023, 22:46

В последния възможен момент за годината Народното събрание гласува на второ четене изменения и допълнения на Закона за отбраната и въоръжените сили. Депутатите не се съгласиха с предложението на правителството за намаляване състава на Съвета по отбрана, който предвиждаше от постоянните членове на Съвета по отбрана, който е съвещателен органи на министъра на отбраната, да отпаднат командирът на СКСО, началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ и директорът на Служба „Военно разузнаване“.
С промените курсантите ще имат право на втора стипендия за подготовка за военна служба, което бе предложение на Христо Гаджев и група народни представители. Приети бяха разпоредби, съгласно които при определени условия отстраненият или напусналият по свое желание курсант да не възстановява средствата за обучението си. Дава се възможност да бъдат приети повторно, да продължат службата си в армията или да кандидатстват в професионални сержантски колежи.
В дискусията бе изразено мнение, че това е крачка в правилната посока, особено във връзка с крайно недостатъчните кандидати за курсанти, но е необходимо да се приеме стратегия за кариерното развитие на военнослужещите. Дори имаше мнения да отпадне изискването за възстановяване на средствата за обучение и издръжка при неспазване на договора.
Законът предвижда още отпадане на  ежегодното атестиране, ново решение, с оглед на некомплекта от военнослужещи, разширява се социалният пакет. С промените се цели предотвратяване на отлива на подготвени кадри, въвеждат нови моменти в атестирането и отпуските на военнослужещите.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Гърция изпраща фрегата в подкрепа на коалицията срещу йеменските бунтовници

21.12.2023, 21:57

Гърция ще се присъедини към ръководената от САЩ коалиция за защита на корабния маршрут в Червено море от хусите, обяви министърът на отбраната Никос Дендиас, предаде Reuters.
Фрегата на гръцкия флот, действаща по заповед на премиера Кириакос Мицотакис, ще бъде част от оперативната група, е съобщил министърът.
Като се има предвид статута на Гърция като водеща държава в корабоплаването, Дендиас е подчертал, че страната има "фундаментален интерес" да се ангажира в случай на "мащабна заплаха" за световния морски трафик.
Работната група, която първоначално беше обявена от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, включва: Великобритания, Бахрейн, Канада, Франция, Италия, Нидерландия, Норвегия, Сейшелските острови и Испания.
Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници твърдят, че техните удари с ракети и безпилотни самолети, досега по около 15 контейнеровоза, преминаващи през южния подход на Червено море към Суец, подкрепят палестинците в продължаващата война в Газа между Израел и въоръжената групировка ХАМАС.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Народното събрание гласува капиталовите разходи за отбрана през 2024 г.

21.12.2023, 17:10

Със 144 гласа „за“  и 44 „против“ народните представители узакониха капиталовите разходи за отбрана през 2024 г. Средствата осигуряват плащанията по основните проекти за модернизация и превъоръжаване. Най-голяма е сумата за бронираните бойни машини за Сухопътните войски.

Ето и разходите:
1. 546 млн. лв. за придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада;
2. 98, 423 млн. лв. за придобиване, модернизация, поддръжка и ремонт на въоръжение, ракети,  торпеда и техника и за ремонт и изграждане на инфраструктура, както и за  изпълнението на други политики;
3. 174 млн. лв. за съпътстващи разходи по придобиването на новия тип боен самолет - I-ви етап (транспорт, ДДС, мита и други разходи, свързани с изпълнението на международните договори);
4. 161 млн. лв. за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС;
5. 120 млн. лв. за придобиване на 3D радари, включително и за съпътстващи разходи  (транспорт, ДДС, мита и др.);
6. 82,3 млн. лв. за придобиване на нов тип боен самолет - II-ри етап, включително и за съпътстващи разходи (транспорт, ДДС и мита);
7. 55 млн. лв. за придобиване на ракетна система Javelin за бойните машини.
Кръстьо Врачев и група депутати бяха предложили да се гласува разход от 120 хил. лв. за изграждане на паметник на ген. Никола Иванов в Калофер с отговорник Министерството на отбраната, но не бе събрана достатъчна подкрепа в пленарна зала. За бяха 42 народни представители, 122 – против и 17 се въздържаха.
В началото на законопроекта за държавния бюджет за 2024 г. в централната част на бюджета бяха гласувани 40 млн. лв. за придобиване на боеприпаси и горива. Вчера депутатите приеха приходите и разходите в бюджета на Министерството на отбраната. Записаните 4, 158 млн. лв. за субсидии и други текущи трансфери за нефинансови предприятия бяха намалена с 200 хил. лв., които бяха включени в средствата за юридически лица с нестопанска цел. Тази сума е предназначена за възстановяване на български военни гробища и военни паметници в страната и в чужбина и за създаване на публичен дигитален архив. Политиката в областта на отбраната  предвижда разходите за отбрана за 2024 г. да възлязат на 2,05% от БВП (с 0,05% повече от референтния процент), като през 2025 г. са разчетени до 2,00% от БВП, а през 2026 г. – 2,23% от БВП, с което се изпълнява Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2 на сто от БВП на Република България до 2024 г., одобрен с РМС № 3/2018 г. и поетите ангажименти пред НАТО.
Общо 59 млн. лв. са трансферите за висшите военни училища, което е с близо 9 милиона повече, отколкото през тази година. Военна академия „Георги Стойков Раковски“ ще получи 14, 631 млн. лв., Националният военен университет „Васил Левски“  - 24, 934 млн. лв., Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ – 12, 498 млн. лв. и Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“  - 6, 976 млн. лв.
Базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност на военнослужещите остава 380 лв. В Бюджета на МО за персонал са разчетени 1, 680 069 млрд. лв. при общо 2, 129 194 млрд. лв. за текущи разходи. В тазгодишния бюджет на МО за персонал има около 200 млн. лв. по-малко. Размерът на обезщетенията по чл. 230, ал. 1 и чл. 231, ал. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България за 2024 г. е 340 лв. (Б.р. – В ЗОВСРБ е записано: „На съпругите (съпрузите) на военнослужещите, които са ги последвали при преместването им в друго населено място и поради това са прекратили трудовите или служебните си правоотношения, се изплаща обезщетение в размер, определен ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България. На безработните съпруги (съпрузи) на военнослужещите, участващи в международни операции и мисии, се изплаща обезщетение в размер, определен ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България за периода на операцията или мисията.“)
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Испания поръча 16 самолета “Еърбъс”, които да подпомогнат морското наблюдение

21.12.2023, 16:47

Испанското министерство на отбраната поръча 16 самолета “Еърбъс С295”, предназначени за морски патрул и наблюдателни операции, предаде ДПА, като се позова на европейската авиокомпания.
Новите самолети ще позволят на испанската армия да “укрепи националния капацитет за борба с подводници и да увеличи и усъвършенства звената за наблюдение, разузнаване, търсене и спасяване”, посочи “Еърбъс” в изявление.
Договорът е на стойност 1,7 милиарда евро и включва системи за обучение чрез симулация на полети и мисии, както и пакет за първоначална логистична поддръжка. Самолетите ще бъдат сглобени във военните съоръжения на компанията в испанския град Севиля, съобщи “Еърбъс”.
“Самолетите ще бъдат изцяло проектирани и произведени в Испания, като по този начин ще бъдат подпомогнати националната отбранителна индустрия и суверенитетът (на страната)”, заяви Майк Шьолхорн, ръководител на “Еърбъс дифенс енд спейс” (Airbus Defence and Space).
Източник: bta.bg

 

Отдавна бюджетите са неблагосклонни към хората в отбраната

21.12.2023, 09:49

И новият бюджет ще се подреди в тази картинка. Свикнахме с милиардите за нова техника и въоръжение. Добре, необходимо е. Кога, обаче, Народното събрание ще гласува Проект за инвестиционен разход за няколко милиарда лева за преодоляване на дефицита от хора в отбраната? Кога изпълнителната и законодателната власт ще направят военната професия престижна, защото от тях зависи? За някои незначително, но за сметка на това многозначещо е оставането и в новия бюджет почти нищо незначещите днес 380 лв. база за определяне на най-ниското месечно възнаграждение на военнослужещите. Прехвърляме я тази сума от година на година, от бюджет на бюджет и не можем да намерим по-добро решение. А трябва да се види, че тя е лоша реклама на военната професия.
Прословутите 2 процента от БВП за отбрана вече не са решение.
Впрочем във внесената от правителството в парламента Програма за инвестиции в отбраната до 2032 г. има едно много показателно признание. „Индикативната  финансова макрорамка на Министерството на отбраната за периода 2023-2032г. е  разработена въз основа на наличната към началото на месец ноември 2023г.  информация за прогнозните макроикономически показатели на страната,  изискванията на „Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от  БВП на Р. България до 2024г.“ (Национален план) и потребностите на Въоръжените  сили. Разчетите са направени при обща численост на ВС възлизаща на 37 хил. д. При  осигуряване на разходи за отбрана в съответствие със заложената макрорамка на ниво  2% от БВП на страната практически е невъзможно едновременното увеличаване на   числеността на личния състав и осигуряване на необходимите средства за  модернизация и превъоръжаване.“
Нека да се върнем 10 години назад.
Към 31 декември 2013 г. окомплектоваността на Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия с военнослужещи е 89 % от щатния състав. През 2014 г. тя е 90 процента, от 2015 г. започва падането на 87 процента, а през 2016 г. – на 80 процента! Как се обяснява тази негативна тенденция в годишните доклади за състоянието на отбраната и въоръжените сили? С ниските размери на основните месечни възнаграждения правят военната професия не конкурентноспособна на пазара на труда. С честите промени в нормативната уредба през последните години на условията за пенсиониране и освобождаване от военна служба. Със затруднения при обявяване на конкурси за приемане на военна служба, поради намаления финансов ресурс за персонал (отпусканите бюджетни средства не са за щатен състав). С все по-трудното задържане на служба военнослужещите, които притежават квалификация, с  която могат да се реализират на трудовия пазар извън системата за отбрана, при многократно по добро заплащане. Ефектът от напускането им има дестабилизиращо въздействие върху структурите. Това влияе и демотивиращо върху оставащите на служба поради тяхното пренатоварване, тъй като  те поемат и задълженията на напусналите.
Това е до 2016 г. А след това?
През 2017 и 2018 г. окомплектоваността с личен състав се задържа на 80 процента, през 2019 г. пада на 79, 27 процента, през 2020 и 2021 г. скача на 80, 2 и 82 процента. През това време има 10-процентно увеличение на заплатите,  което не дава сериозен ефект. През миналата година некомплектът е 19,7%. Недостигът на офицери е 23,4%, на офицерски кандидати - 6,5%, на  сержанти/старшини - 10,9% и на войници/ матроси - 24,2%. Завишено ниво на некомплект се наблюдава при офицерите и офицерските кандидати, докато при войнишките и сержантските  длъжности се отчита лек спад. Прогнозата за офицери е доста неблагоприятна, като се има предвид големият проблем с набирането на кандидати за курсанти.
Малко срамежливо при едно от обсъжданията на бюджета в Комисията по отбрана бе казано, че за увеличение на заплатите на военнослужещи и цивилни служители са предвидени 180 млн. лв., т.е. около 10 процента.  Те, обаче, са изписани под наименованието  „други политики“, което поражда въпроси. По думите на министъра на отбраната Тодор Тагарев в провеждащия се Стратегически преглед на отбранителната политика се търси комплексно решение на болезнения въпрос с ненамирането на необходимите по брой и качество военнослужещи.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Един необразован ученик създаде военната индустрия на Финландия

21.12.2023, 07:56

Между 1922 и 1940 г. Аймо Йоханес Лахти създава някои от най-добрите финландски малокалибрени оръжия. Неговият боен арсенал включва пистолети, картечни пистолети, картечници и противотанкови оръжия. Преди края на Първата Световна война, Финландия е била автономно графство от Руската империя. Като такова, Финландия често използва руските оръжия. Получават стандартните пушки от руската армия и ги използват и след края на тяхната независимост.
През 1919 г. се обявява официалната програма за разработка на финландско оръжие и разработка. Всеки човек, който може да представи интересни и оригинални решения за армията, но Лахти пристига с цял арсенал от предложения. Финландската армия ще приеме много от неговите дизайни и скоро ще открием, че няма войник, който да не използва Lahti L-35 пистолет и Lahti L-39 20 мм анти-танкова пушка. Полу-автоматичната пушка Suomi KP/-31 и Lahti-Solaranta M/26 автоматичната пушка е направена със съдействието на други дизайнери, но оригиналната идея е отново на Лахти......Прочети още

 

Корабът „Александър III“ смени собствеността си няколко пъти- веднъж в ръцете на Руската империя, белогвардейците, Германия, Франция и накрая се разглоби за части

21.12.2023, 07:54

Император Александър III е не само известно име в руската история, но и кораб с много забавна история в руската флота. Той е третият от клас „Императрица Мария“ и влиза в групата на разрушителите на Черно море, които са проектирани изцяло за сражения с Османската империя. Корабът получава името „Император Александър III“ на името на императора, който взима трона и се разминава с убийство през 1881 г. (императорът, а не корабът).
През цялата си управленческа кариера, Александър III ще е обект на атаки, но на пук на всички негови палачи, успява да напусне този свят по естествен път през 1894. Като консерватор, той помага за въвеждането на най-различни реформи и така успява да затвърди славата на баща си. Русия влиза по-смело в XX век и ако беше пропусната революцията, най-вероятно днес щяхме да я виждаме като далеч по-еродирана и качествена страна.......Прочети още

 

53 години от първия полет на изтребителя F-14A-1-GR Tomcat

21.12.2023, 07:48

Легендарният изтребител Grumman F-14 Tomcat полита преди 53 години – на 21 декември 1970 г., с което започва неговата дълга и забележителна кариера, която продължава и до днес в Иран.
Първият прототип на F-14 (заводски номер 157980) полита от заводското летище на Grumman в Калвъртън, щата Ню Йорк на 21 декември 1970 г., след като прави първото си рулиране седмица по-рано. В кабината на машината са Боб Милър и Робърт Смайт.
През целия ден двамата изпитатели чакат добро време и едва половин час преди залез успяват да излатят за кратък полет около летището. При него стреловидността на крилото е поставена на 20 градуса и колесникът остава неприбран. Достигната е височина от 1000 m, а самият полет продължава едва няколко минути.
Вторият полет е и последният за прототипа. На 30 декември 1970 г. Милър и Смайт излизат отново. Времето е добро и те планират да изпълнят цялата изпитателна програма, която е била планирана за дебютния полет. Във въздуха, самолетът който придружава прототипа вижда, че от него изтича хидравлична течност. Малко по-късно основната хидравлична система на прототипа отказва, а екипажа се насочва за аварийно кацане на Калвъртън.
Екипажът използва аварийна система със сгъстен азор за пускане на колесника, но на подхода за кацане отказва и резервната хидравлична система. Задействана е аварийната система, която разчита на електромотори за да движи механизацията на крилото и вертикалните и хоризонтални стабилизатори.
На около 1,5 km от прага на пистата отказва и аварийната система, а прототипа влиза в пикиране. Екипажът се катапултира веднага и има само леки наранявания, но самолетът е разрушен напълно. - (видео)
Разследването показва, че проблемът е бил конструктивен – Grumman използва иновативна технология за съединяване на титаниевите тръби на хидравличната система. Технологията обаче не се комбинира добре с начина, по който тръбите са прикрепени към фюзелажа, а обработката им ги прави уязвими при вибрации с определени честоти. По време на втория полет е тествана работата на самолета при полет с един двигател поставен на „малка газ”, което докара точно такива вибрации, довели до разкъсване на тръбите. Grumman изоставя титанът и преминава към алуминиеви тръби за хидравличната система.
Така с лек фалстарт започва кариерата на F-14, който по-късно получава и името Tomcat.
Самолетът е създаден в рамките на програмата VFX, която цели ВМС на САЩ да получат тежък ракетен прехващач, който да пази авионосните ударни групи от противникови бомбардировачи и крилати ракети. През януари 1969 г. е избрана компанията Grumman за изпълнител на програмата.
Първите серийни F-14A са предадени на ВМС на САЩ през септември 1974 г. Общо са построени 712 серийни изтребителя, от които всички без 80 отиват в американската флотска авиация. Производството продължава до 1991 г., когато са сглобени последните F-14D. Типът е официално пенсиониран в САЩ през септември 2006 г., но реалният последен полет на американски Tomcat става на 4 октомври същата година.
Иран става единственият експортен клиент за F-14. Поръчани са общо 80 самолета и голямо количество ракети „въздух-въздух” за далечен бой AIM-54 Phoenix. До свалянето на шах Мохамед Реза Пахлави са доставени 79 машини. Иранските Tomcat взимат дейно участие Ирано-иракската война (1980 – 1988 г.), където са основен изтребител на ислямската република. Той сваля десетки иракски бойни самолети и вертолети, но точната бройка е обект на полемика.
Иран успява да поддържа около две ескадрили F-14 и до момента, като самолетите вероятно ще служат още дълги години.
Основната причина F-14 Tomcat да се загнезди толкова дълбоко в колективната памет е не толкова неговата успешна кариера или технологични иновации вложени в него, колкото участието му в супер успешния филм “Top Gun”, който се появява през 1986 г. Лентата на режисьора Тони Скот е не само събира стотици милиони долари от боксофис, изстрелва кариерата на Том Круз, но и издига F-14 до един почти митичен статус. - Още за F-14
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

Президентът и министърът на отбраната почетоха капитан Списаревски

20.12.2023, 16:30

Името на Димитър Списаревски продължава да вдъхновява будните, да провокира равнодушните, да стряска всеки, който търгува със суверенитета и достойнството на България. Това каза президентът Румен Радев ,след като прие строя на почетния караул пред паметника на Димитър Списаревски по време на тържествена церемония за отдаване на почит към паметта на капитан Списаревски, съобщава БТА.
Церемонията е по повод 80 години от подвига на летеца. Списаревски ще продължава да лети високо и недостижимо, за да ни вдъхновява със своя пример за чест, достойнство, родолюбие и себеотрицание, добави държавният глава.
Колко трябва да обичаш родината си, за да изречеш думите „Ще се блъснеш и ще свалиш поне един бомбардировач, но няма да му позволиш да прелети над тази свещена земя и да я поръси с бомби". Колко трябва да си смел, за да излетиш срещу многократно превъзхождащ те противник. Колко сила трябва да имаш, за да останеш верен на думите си и да забиеш съзнателно самолета си в летящата крепост и да сложиш сам край на живота си едва на 27 години, добави президентът Радев. Тези думи тежат с особена сила във времена на разпад на ценности и нихилизъм, на политическа немощ и лицемерие, на обществена апатия и загуба на посока, каза още той.
При всеки полет изтребителят съзнателно и неизбежно излага на риск живота си в името на България, докато политикът нерядко залага България в името на своето собствено благополучие, допълни президентът Радев. Затова и днес със своя огнен живот и подвиг капитан Димитър Списаревски продължава да ни преподава най-важния урок – ако искаме България да прогресира, трябва да я поставим най-високо и да свети като слънце в сърцето ни, добави държавният глава. - (видео)
Министърът на отбраната Тодор Тагарев каза в словото си, че Министерството на отбраната цени високо всеки пример на саможертва на всеки български войник, който е отдал живота си за защитата на България. Ценим подвига и в ежедневната дейност на нашите военнослужещи, каза още министър Тагарев. Димитър Списаревски е един изключителен пример в историята ни – само на 27 години загива, защитавайки София, мирното население и домовете на хората. По думите му подобни церемонии се провеждат в с. Пасарел и в родния град на летеца - Добрич, където се открива паметна плоча на едноименната улица. Въпреки че името на Списаревски е почти забравено по времето на комунизма, ние отново си припомняме своята история, допълни министър Тагарев. Тази история и неговият пример ни дават самочувствие да сме достойни, да изпълняваме дълга си в защитата на родината, да се сравняваме с най-добрите в областта на авиацията, каза още той. Министър Тагарев изрази желанието си, получавайки нова бойна техника, някои от формированията на изтребителната ни авиация да приеме името на Димитър Списаревски за свой патрон и да продължи да носи славата и паметта за него.
На церемонията присъстваха и началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов, адмирали, генерали, войници, ветерани и гости, които поднесоха венци и цветя пред паметника на Димитър Списаревски.
На 20 декември 1943 г., по време на бомбардировките над София летецът Димитър Списаревски загива, защитавайки небето над града.

 

Британският флот получи първите противокорабни ракети NSM

20.12.2023, 14:30

Според съобщения в медиите, първи кораб от британския флот е получил новата противокорабна ракетна система NSM (Naval Strike Missile), произведена от норвежката група Kongsberg. Това е фрегатата F 82 Somerset тип 23, която пристигна на 18 декември 2023 г. в британската военноморска база Девънпорт с две инсталирани четириконтейнерни ракетни установки NSM от Норвегия. В норвежката военноморска база Haakonsvern в началото на декември NSM бяха монтирани на мястото на премахнатите вече пускови установки Harpoon Block 1C.

 

Формиран е Консултативният съвет по въпросите на военноинвалидите, военнопострадалите и ветераните

20.12.2023, 12:11

Със заповед на министър-председателя акад. Николай Денков е определен поименният състав на Консултативния съвет по въпросите на военноинвалидите, военнопострадалите и ветераните от войните. За председател на съвета е определен министърът на отбраната Тодор Тагарев, а за заместник-председател – Петър Велчев, председател на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите и координатор на връзките на Министерството на отбраната с национално представителните организации на военноинвалидите и военнопострадалите. Заповедта е във връзка с изпълнение на законите за военноинвалидите и военнопострадалите и за ветераните от войните.
В Консултативния съвет има 12 постоянни и 7 резервни членове. Секретар е Натали Вичева от дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в Министерството на отбраната. В основния състав са постоянният секретар на отбраната, заместник-министри на труда и социалната политика, на финансите, здравеопазването, транспорта и съобщенията. Представени са НОИ, НЗОК, НСОРБ, както и двата съюза на военноинвалидите и военнопострадалите и ветераните от войните на България. Очаква се насрочване на първото заседание.
Още една информация за военноинвалидите, военнопострадалите и ветераните от войните. От Центъра за градска мобилност в София информират, че до края на годината военноинвалидите, военнопострадалите и ветераните от войните трябва да си подменят или заредят преференциалните карти за пътуване през 2024 г., за да бъдат изрядни в градския транспорт. Това трябва да стане до 31 декември 2023 г.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Франция ще обучи 8000 украински военни до края на годината

20.12.2023, 08:42

До края на годината броят на украинските военнослужещи, обучени от Франция, ще достигне 8000 души, се посочва в доклад на министерството на въоръжените сили на републиката, публикуван на неговия уебсайт, предаде ТАСС.
"Като цяло Франция ще обучи около 8 000 украински военнослужещи през 2023 г. Това е около една четвърт от войниците, обучени в рамките на мисията на ЕС за военно обучение на Украйна (EUMAM)", се отбелязва в текста.
Министерството добавя, че програмата за обучение на украинските военни през 2024 г. ще бъде разширена. "Планира се обучението да продължи и през 2024 г. и да се разшири в други области (военноморска и въздушна)",  гласи съобщението.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Сенатът на САЩ няма да гласува сделката за Украйна в границите на тази година

20.12.2023, 08:38

Сенатът на САЩ няма да гласува пакет от мерки за предоставяне на по-голяма помощ на Украйна и укрепване на сигулрнодстта по американските граници преди началото на следващата година, заявиха лидерите на двете партии в камарата, предаде Ройтерс.
"Нашите преговарящи ще работят много, много усърдно през декемврийската и януарската ваканция, а нашата цел е да свършим нещо веднага след като се върнем", заяви лидерът на мнозинството в Сената демократът Чък Шумър (на снимката) пред репортери.
Републиканец номер 2 в Камарата, Джон Тюн, също заяви, че сделка няма да бъде постигната преди януари.
Белият дом предупреди, че до края на годината ще бъде изчерпана помощта на САЩ за Украйна.
Искането на администрацията на Байдън за още 61 млрд. долара за подкрепа дза Украйна стои в Конгреса, където републиканците казват, че помощта трябва да бъде съчетана с по-строг имиграционен контрол по границата между САЩ и Мексико.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Исторически календар

20.12.2023, 08:26

80 години от подвига на поручик Димитър Списаревски
На 20 декември 1943 г. армада от 50 съюзнически самолета B-24 „Либърейтър“, охранявани от близо 50 изтребителя П-38 „Лайтнинг“за пореден път бомбардират София. Поручик Димитър Списаревски е един от пилотите на бойно дежурство. Поради техническа неизправност излита със закъснение. Когато достига до неприятелските бомбардировачи, въздушният бой вече е започнал. Със смела маневра той атакува американски бомбардировач Б-24 „Либърейтър“ и се врязва със своя самолет в него. От удара огромната четиримоторна машина се разпада на три части и заедно с българския изтребител се насочват към земята. Самолетът на поручик Списаревски пада на височините над село Долни Пасарел, Софийско.
Димитър Светозаров Списаревски е роден в Добрич на 19 юли 1916 г. По това време Добруджа е под румънско владение и семейството е принудено да напусне своя дом. Първоначално живеят в Лом, където Димитър Списаревски учи, а през 1931 г. се преместват в София. През 1934 г. е приет във Военното на Н.В. училище, което завършва четири години по-късно. Завършва изтребителната школа във Вернойхен, Германия. Той е един от първите български изтребители усвоили модерния самолет Месершмит Me-109. Списаревски се завръща в България на 4 юли 1939 г. и започва службата си в 3/6 орляк на летище Марино поле. Със своето 222-ро ято, въоръжено със самолети Аvia В-534 „Доган“, поема различни задачи – охрана на българо-турската граница, охрана на столицата, защита на Черноморското крайбрежие. През пролетта на 1942 г. е назначен за инструктор към Изтребителната школа в Долна Митрополия.
През лятото на 1943 г. поручик Димитър Списаревски е командирован като офицер-наблюдател към германските изтребителни части във Франция. След завръщането му е включен в състава на 3/6 орляк с командир капитан Чудомир Топлодолски на летище Божурище.Героят, извършил първия въздушен таран в историята на българската авиация, посмъртно е произведен в чин капитан, а през 1992 г. – в полковник.
На 20 декември 1943 г. във въздушен бой при бомбардировката над София загива подпоручик Георги Райчев Кюмюрджиев. За предотвратяване атаките на столицата той прострелва бомбардировач Б-24 „Либърейтър“. В неравния въздушен бой с противниковите изтребители П-38 „Лайтнинг” е свален и самолетът му пада близо до радомирското село Калище.
Поручик Георги Райчев Кюмюрджиев е роден на 28 юни 1919 г. в Стара Загора. Завършва Въздушното училище в Казанлък през 1941г. Постъпва на служба в 6 изтребителен полк, Карлово. Изпълнява задачи по охрана на Черноморското крайбрежие до 1942 г. в състава на 692-ро ято от летище Сарафово. От октомври 1942 до пролетта на 1943 г. заедно с подофицер Йото Каменов летят в Скопие и изпълняват ролята на въздушен дозор. Проследяват маршрута на влитащите в България противникови бомбардировачи и съобщават по радиото състава, мястото и направлението на полета им.
На 10 декември 1943 г. с поручик Марин Цветков изпълняват първия си въздушен бой с противникови изтребители. На 20 декември е последният полет на подпоручик Георги Кюмюрджиев.
Музей на авиацията - Крумово

 

20 декември 1914 г.: Начало на създаване на тежката бомбардировъчна авиация на Русия

30.12.2023, 08:22

На 20 декември 1914 г. е одобрено формирането на ескадра въздушни кораби «Илья Муромец» с което се залагат основите за създаване на тежката бомбардировъчна авиация на Русия.
„Ескадрата въдушни кораби” е първата авиационна част в света с многодвигателни бомбардировачи. На борда на "Илья Муромец" с двигатели "Аргус" може да се разместят до 400 килограма бомби. Авиобомбите с тегло 16,5 кг се поставят вътре в самолета, а по-тежките се подкачват под фюзелажа.
"Илья Муромец" е с екипаж от четирима човека, има и картечница за защита от въздушни нападения.
На 15 февруари 1915 г. с "Илья Муромец", екипаж с командир капитан Горшков, извършва първия успешен боен полет, хвърляйки върху противниковите позиции бомби с общо тегло 270 кг.
През есента на 1915 г. на самолета са монтирани първите руски двигатели РБЗ-6 и успява да се издигне във въздуха с 410-килограмова учебна бомба – по това време нито един самолет в света не е имал подобни възможности. - Още руски бомбардировачи

 

Т-34 от Урал: как се появява първият танков конвейер в света

20.12.2023, 08:20

Преди 82 години, на 18 декември 1941 г. от Уралския танков завод №183 "Коминтерна" излиза първият танк Т-34, сглобен на местно ниво. Преди това той се произвежда в Харков.
Заводът в Нижни Тагил обаче е построен с друга задача. Той е открит на 2 март 1936 г. под названието Уралски вагоностроителен завод "Ф. Е. Дзержински". За разлика от много съветски предприятия това не е словесна маскировка: тук наистина се произвеждат тежки жп вагони, разказва "Российская газета".
Но началото на Великата отечествена война и масовата евакуация на производството от западните части на страната превръщат завода в това, което по-късно е наречено "Танкоград". Държавният комитет на отбраната (ГКО) решава на базата на нижнитагилския завод, който приема оборудването на 11 евакуирани предприятия, да се създаде основно производство за приетите на въоръжение през 1940 г. танкове Т-34. За това помага и фактът, че Харковски завод №183 "Коминтерна", който до войната произвежда Т-34, се оказва сред същите тези предприятия. Названието му практическо е копирано за "Танкоград" - естествено, в съответствие с променената география.
Освен името, работните и инженерно-технически кадри, в Нижни Тагил идват и готови корпуси, куполи, двигатели и резервни части, произведени още в Харков. От тях и сглобяват първите уралски танкове.
Но след известно време се появява нужда от текуща модернизация на танка, както и да се използват по-подходящи технически решения. Първо се променят по-дребни неща, а след това и целият облик и вътрешност на Т-34.
От началото на 1942 г. Т-34 получава ъглова купол, който танкистите кръщават "гайка". Интересното е, че за година на танка поставят както "гайката", така и (от останалите харковски части) заварен или лят купол "пирог". Променена е и конструкцията на люка на механик-водача, наблюдателните прибори, основните детайли на ходовата част и много други. На бронята пък са поставени допълнителни екрани.
Към лятото на 1943 г. на танка се появяват отвори за стрелба с лично оръжие, както и командирска панорама за по-добро наблюдение на бойното поле.
В хода на производството са подадени много предложения за рационализиране. Благодарение на това, както и заради използването на по-оптимални конструкторски решения, трудоемкостта на изготвяне на Т-34 се съкращава 2,4 пъти, а стойността намалява двойно: ако през 1941 г. танкът струва 270 000 рубли, то към 1945 г. той е вече 142 000 рубли. Най-голям прогрес има в производството на корпуса: разходите за труд са съкратени 5 пъти!
След резултатите от лятната кампания през 1943 г. (особено битката при Курск) става ясно, че Т-34 се нуждаe от по-дълбока модернизация, тъй като немците имат танковете "Тигр", "Пантера" и САУ "Фердинанд", които са по-мощни, по-защитени и с по-солидно въоръжение. Прието е решение да се подсили въоръжението на Т-34 и да се премине от 76-мм оръдие към 85-мм, както и да се увеличи бронировката на предната част на танка. А с тях и формата и обемът на купола, тъй като екипажът също се е увеличил - от 4 на 5 души.
Модернизираният танк под название Т-34-85 постъпва във войските през 1944 г. и успешно служи до края на войната и след нея. Във военните години само нижнитагилският завод (а Т-34 се произвежда и от другия предприятия) произвежда 25 000 единици Т-34 и почти 75000 Т-34-85.
Това покрива наполовина нуждите на Червената армия от средни танкове. С други думи, всеки втори Т-34 идва от Урал. - Още за Т-34
Източник: https://bg.rbth.com

 

На този ден през 1989 г. войски на САЩ нахлуха в Панама и свалиха правителството

20.12.2023, 08:15

На 20 декември 1989 г. 26-хилядна групировка от американски войски със 100 единици бронетехника, 30 бойни самолета и 170 вертолета нахлува в Панама и сваля правителството.
САЩ мотивират агресията със защитата на 35 хил. американски граждани и възстановяване на демокрацията в Панама.
През 1984-1985 г. правителството на Панама получава препоръки от МВФ за икономически реформи, подкрепяни от САЩ, чието изпълнение влошава условията за живот на населението, предизвиква протести и антиамерикански настроения.
Затова от 1985 г. правителството на Панама започва да води самостоятелна външна и вътрешна политика, която не съвпада с външнополитическия курс на САЩ.........Прочети още

 

 

Ройтерс: Залужни отново критикува Зеленски, какво се случва в Украйна

19.12.2023, 22:52

Най-високопоставеният украински генерал Валери Залужни днес отправи най-острите критики досега срещу решението на президента Володимир Зеленски от това лято да уволни ръководителите на регионалните наборни комисии в страната, съобщава Ройтерс.
Зеленски уволни всички ръководители на регионалните наборни комисии в страната през август, като част от кампания срещу корупцията. Тогава той заяви, че държавно разследване на комисиите в цялата страна е разкрило злоупотреби на служителите, вариращи от незаконно обогатяване до транспортиране на подлежащи на наборна служба мъже през границата въпреки военновременната забрана за напускане на страната.
В отговор на репортерски въпрос в кулоарите на събитие дали това решение е повлияло на нивата на мобилизация главнокомандващият украинските въоръжени сили Залужни се оплака от уволнението на началниците на регионалните наборни комисии. "Това бяха професионалисти, те знаеха как да вършат това и сега ги няма", заяви генералът.
Откровената оценка на Залужни за обстановката на бойното поле в публикувано този ноември негово есе в британското издание "Икономист" бе в рязък контраст с непоколебимия оптимизъм от публичните изказвания на Зеленски, отбелязва Ройтерс.
В отговор на репортерско запитване за коментар на неотдавнашен план на украинското министерство на отбраната за засилване на набирането на военнослужещи, Залужни заяви, че трябва да бъде възстановена старата система. "Все още е малко рано да се даде оценка на набирането на военнослужещи.
Що се отнася до проблемите с мобилизацията, не е необходимо тя да бъде засилена, а да бъде върната към онези граници, онези рамки, които работеха преди", каза той.
Украйна, която първоначално можеше да разчита на десетки хиляди доброволци, готови да се сражават срещу руската инвазия, сега се опитва да привлече на служба повече мъже, които да заменят тези, които в момента са на фронта, отбелязва Ройтерс. През последните седмици се появиха множество гневни публикации в социалните медии, в които се твърди, че служители на наборните комисии се появяват във фитнеси и курорти, за да раздават повиквателни.
Коментарите на Залужни идват ден, след като бе публично разкрито, че в кабинет, в който се очаквало той да се премести, е било открито подслушвателно устройство и украинската служба за вътрешна сигурност е започнала разследване.
Източник: https://blitz.bg/

 

Кипър задейства планове за замяна на руските си танкове T-80

19.12.2023, 17:48

Властите на Република Кипър са започнали действия, които имат за цел да заменят руските танкове Τ-80U, които са на въоръжение в Националната гвардия на страната, с други типове израелско или западно производство, съобщава кипърският вестник „Филелефтерос“.
Според добре запознати с темата източници на изданието въпросът е бил обсъден в четвъртък миналата седмица на закрито заседание на парламентарната комисия по отбрана, посветено на отбранителните разходи.
За нови танкове са били обсъждани деветцифрени суми, което според източниците означава, че дискусиите вече са съвсем конкретни и ръководството на кипърското Министерство на отбраната е взело курс към поетапна замяна на двата батальона с руски танкове.
Сумата не е предвидена в държавния бюджет и обсъжданията са били с цел да започнат разговори по същество в парламента за осигуряване на част от средствата още през 2024 г. за замяна на поне един от батальоните.
Информациите, с които разполага „Филелефтерос“, показват, че на масата е поставен изборът на израелските танкове „Меркава“, макар че представители на въоръжените сили проучват и перспективата за сътрудничество с Франция.
Добре осведомени източници обаче твърдят, че изборът на „Меркава“ изглежда идеален за нуждите на кипърската Национална гвардия, от една страна защото Израел е смятан за надежден партньор в региона, а от друга – защото техническите характеристики на този тип танкове отговарят на нуждите на кипърските въоръжени сили.
В момента Израел е в период на замяна на танковете „Меркава 3“ с по-новите модели „Меркава 4“ и „Меркава 5“, затова по-старият тип вече се смята за излишък на израелската армия.
За танковете T-80U на кипърската Национална гвардия преди време се разпространиха твърдения, че са били изпратени на украинската армия. Кипърските въоръжени сили обаче отрекоха категорично тези информации, а според информациите на „Филелефтерос“ на основата на споразумението за покупката им руската страна сравнително наскоро е имала възможност да се убеди, че те остават на въоръжение в Кипър.
Кипър разполага с 82 танка T-82U в два батальона, доставени съответно през 1996-97 и 2010-11 г. От момента на вдигането на американското ембарго върху оръжейните доставки за Република Кипър замяната на руските танкове се смята за неизбежна в рамките на прекъсването на зависимостта от руското въоръжение. Без поддръжка от производителя тези танкове могат да останат в оперативно състояние в кипърските въоръжени сили още пет години. - Още за Т-80
Източник: bta.bg

 

Румъния ще получи днес първия от два миночистача, купени от Великобритания

19.12.2023, 17:38

Най-новият плавателен съд на Румънските военноморски сили – първият от два миночистача от клас Sandown, купени от Великобритания, пристига днес в пристанище Констанца, съобщава новинарският сайт Хотнюз.
Въпреки че корабът е втора употреба, той идва оборудван с технологии от последно поколение и ще бъде един от най-модерните, но и от най-новите кораби от арсенала на румънския военноморски флот, коментира сайтът.
В контекста на заплахите от морски мини в Черно море Румъния купи от Великобритания за около 150 милиона евро два модернизирани миночистача от клас Sandown. Двата британски кораба са пуснати на вода през 1999 г. и 2000 г., но Румъния ще ги получи модернизирани и с технологии от последно поколение за борба срещу мините.
Миночистачът M270 “Младши лейтенант Йон Гичулеску”, бивш HMS “Blyth” в Британския кралски военноморски флот, е първият от двата кораба, които ще пристигнат в Румъния. Корабът ще акостира днес в пристанище Констанца, след като е изминал 4500 морски мили от 15 ноември, тръгвайки от Великобритания.
Сайтът отбелязва, че плавателният съд е оперативно съвместим със структурите на НАТО, има водоизместимост от 600 тона, екипаж от около 40 военни, дължина 52,5 метра, ширина 10,9 метра, газене 2,3 метра и е оборудван с възможности за борба с морски мини (MCM).
Плавателните съдове разполагат с радар, сонар и малокалибрени оръжия (30-милиметрово оръдие и картечници), а основната им цел е да търсят, откриват, класифицират, проследяват и унищожават/неутрализират морски мини. Корабите са изработени от неметални материали, предимно от фибростъкло, за да избегнат максимално привличането на традиционните морски мини.
Хотнюз напомня, че от началото на войната в Украйна са открити над 150 морски мини, плаващи в Черно море, които биха могли да представляват опасност за морския трафик. От тях шест такива мини бяха открити в крайбрежната зона на Румъния и бяха неутрализирани от военноморските сили на страната.
Румъния обаче не разполагаше досега с модерни и адаптирани средства за борба срещу мините, отбелязва сайтът, като напомня, че намесата на румънските моряци е извършена, след като мините са били неутрализирани “ръчно” от водолази от частите за обезвреждане на взривни устройства. В една от интервенциите един от румънските кораби дори беше повреден, след като в бурното море се доближи твърде много до мината, посочва Хотнюз.
Според изданието именно заради липсата на адекватни способности на Румънските военноморски сили за отговор на тези заплахи, Румъния е предприела бързи действия и е купила двата миночистача от клас Sandown от Великобритания.
Също така по-рано този месец турският министър на отбраната Яшар Гюлер съобщи, че Турция, Румъния и България планират да подпишат през януари споразумение за съвместен план за премахване на мините, плаващи в Черно море в резултат на войната в Украйна. Решението е взето след месеци на разговори между съюзниците от НАТО, отбелязва Ройтерс.
Гюлер каза пред журналисти в Анкара на 16 декември, че тристранната инициатива засега ще включва само Турция, Румъния и България и че министрите на отбраната на трите страни планират да подпишат споразумението на 11 януари в Истанбул.
Източник: bta.bg

 

Ще отбележим 80 години от геройския подвиг на капитан Димитър Списаревски

19.12.2023, 17:07

Министърът на отбраната Тодор Тагарев ще се поклони пред паметта на капитан Димитър Списаревски (1916 – 1943 г.) по случай 80 години от геройския подвиг на българския летец на 20 декември 1943 г. Официалната военна церемония по поднасяне на венци и цветя ще се проведе утре, 20 декември пред паметника на капитан Димитър Списаревски в ж.к. „Дружба“ 1 в София. На нея ще присъства и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, съобщава Пресцентърът на МО.
В същия ден заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов ще почете паметта на капитан Димитър Списаревски в село Долни Пасарел, Столична община, където е лобното му място. С военна церемония на паметника в с. Долни Пасарел ще бъдат поднесени венци и цветя.
Поканени са представители на официалната и местната власт, родолюбиви организации, български граждани.
*******
На 20 декември, преди 80 години геройски отдаде живота си за България роденият в Добрич Димитър Списаревски.
Той загива при първия си боен полет, след като сваля тежък американски бомбардировач Б-24 чрез въздушен таран, по време на бомбардировките на София през Втората световна война.
Димитър Списаревски е роден в Добрич на 19 юли 1916 г. След Ньойския договор от 1919 г., градът остава в териториите, предадени на Румъния. Поради нетърпимостта на бащата към румънската окупация, семейството на Списаревски последователно се мести в Лом, Белоградчик и София.
На 20 декември 1943 г. армада американски бомбардировачи Б-24 Либърейтър се насочва да бомбардира за пореден път София. Димитър Списаревски е един от изтребителите на бойно дежурство на летище Божурище.
Това е първият му въздушен бой. Списаревски се измъква от два американски изтребителя, насочва се към група от 16 Либърейтъра и без да спре стрелбата се блъска във водаческата машина.
Бомбардировачът е разцепен във въздуха, спасява се само опашният стрелец, който е изхвърлен заедно с картечниците от ударната вълна. Самолетът на Списаревски пада край село Пасарел.
Тялото му е открито сред отломките. От другата страна на селото пада поразеният бомбардировач. За свалянето на един четиримоторен бомбардировач са му признати три въздушни победи. Димитър Списаревски е произведен посмъртно в чин капитан.
Източник: https://otbrana.com/

 

Армията, която спаси териториалната цялост на България

19.12.2023, 16:45

На 18 юли 1940 г. У. Чърчил произнася пред Камарата на общините покъртителна реч: „От тази битка (с нацистка Германия – б.а.) зависи оцеляването на християнската цивилизация. Ако се провалим, тогава целият свят, включително и САЩ, включително и всичко онова, което познаваме и обичаме, ще потъне в бездната на една нова Тъмна епоха.”
Очевидно страхът от реалната смъртна заплаха, надвиснала над човечеството, е факторът мотивирал изграждането на един безаналогов военен съюз между Великобритания, СССР и САЩ, макар и трите да са с коренно противоположни идеологии. Благодарение на изключителната храброст на английския народ, твърдо решен да води битка на живот и смърт, героизма на съветските народи и тяхната армия, дала огромен принос за разгрома на нацизма, както и безценната материална и военна помощ на САЩ и разгрома на Япония, фашизмът в световен мащаб е унищожен.........Прочети още

 

Обсъдиха възможностите за общи специалността между Шуменския университет и военния факултет

19.12.2023, 13:38

На работна среща областният управител проф. Добромир Добрев разговаря с ректора на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ проф. Наталия Витанова и декана на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ при Националния военен университет „Васил Левски“ полк. доц. Дилян Димитров за перспективите за създаване на общи специалности между двете учебни заведения. Съобщението е на Областната управа.
На срещата е коментирана възможността да бъде предложено съвместно обучение по специалности с техническа насоченост, което да става на базата на сключено споразумение между двата университета. Според ръководителите на двете учебни заведения специалностите в областта на техническите науки са търсени на пазара на труда, а в Шумен има необходимата база и преподаватели за обучение в това направление и е важно да се търсят нови форми за привличане на повече студенти.
Областният управител проф. Добромир Добрев е изразил подкрепата си за сътрудничество между Шуменския университет и факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на Националния военен университет, като подчерта важността на доброто взаимодействие и общи проекти за развитие на висшето образование в посока качествено и модерно обучение.
Източник: https://otbrana.com/

 

Резултатът от украинското контранастъпление е поражение за САЩ и НАТО

19.12.2023, 12:35

САЩ и европейските членки на НАТО вече изпитват затруднения. Доказателство за това са думите на президента Байдън, казани на срещата с украинския му колега „ще помагаме колкото можем“, а не както беше по-рано „колкото е необходимо“. Да не говоря за обстановката в ЕС. Неговото ръководство, за да преодолее позицията на несъгласните, организира махленска криеница, което е изключително недостойно поведение, откъдето и да го погледнеш.
След успеха на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) през лятото и есента на 2022 г. започва подготовка за мащабно контранастъпление с цел връщане на завзетите в началото на руската специалната военна операция (СВО) територии. Планираното контранастъпление има важно значение и за САЩ/НАТО, поставили си за цел стратегическо поражение на Русия. Именно поради това Пентагонът започва разработване на план за провеждане на контранастъплението, създавайки шест цифрови модела за осъществяването му, от които трябва да се избере оптималния.........Прочети още

 

На днешния ден МиГ-23УБ каца за първи път в България

19.12.2023, 08:41

На 19.12.1976 г. в България от Съветския съюз прелита първия учебно - боен самолет МиГ-23УБ № 020. Поради неблагоприятни метеорологични условия самолета каца на летище Граф Игнатиево, където е посрещнат от група летци и авиационни специалисти. Присъстват и първите техници на самолета, лейтенантите П. Пеев и Т. Фингаров.
На следващия ден, инструктора полк. Белов и подп. Величков пребазират самолета на летище Чещнегировo. Неблагоприятните метеорологични условия налагат чак на 6 януари 1977г., вече с пристигналия нов руски инструктор полк. Иван Злобин и майор М. Малчев да се възстановява летателната подготовка със самолет МиГ-23. МТО условията при които се провежда този полет са - долна граница - 100м., видимост 800-1000м. След изпълнението на демонстративния полет, по спомените на о.р.полк. Малчев, присъстващият на разбора ген. Желязков дава оценка – “откачалки“!
Датата 19.12.1976 г. е обявена за празник на 1-ва ескадрила на 25 ибап. През следващата година са получени още самолети МиГ-23, до пълното окомплектоване на І-ва ибае с авиационна техника -18 бойни и три спарки. През 1979-80 г. и втора ескадрила също е въоръжена с 18 броя МиГ- 23 БН и три броя спарки МиГ-23 УБ.
Допълнително в щата на авиополка е включена през 1984 г. и спарката борд № 040, която е подарък от маршал Дмитрий Устинов - министър на отбраната на СССР. - Още за МиГ-23

 

"Дупчи" всяка броня: снайперската винтовка ORSIS T-5000 става бестселър на световния оръжеен пазар

19.12.2023, 08:36

Това е първият случай на успешно излизане на външния пазар на стрелково оръжие, разработено и произвеждано от частна компания в Русия.
Според заместник-генералния директор на "Рособоронэкспорт" Игор Севастянов има голям интерес към снайперските винтовки ORSIS T-5000 от страна на армейските, полицейските и специалните подразделения на най-различни страни. "Рособоронэкспорт" е достигнал различни споразумения за съвместна работа с разработчиците и производителите, което вече е донесло положителни резултати и за двете страни. Още повече, че се работи над разработката на перспективни видове стрелково оръжие, предназначени за експорт.
Например неотдавна беше представен военният вариант на винтовката К-15М "Брат", в чиято конструкция са отчетени предложенията на специалистите от "Рособоронэкспорт". А те се основават на изискванията на поръчителите и на тенденциите на световния оръжеен пазар.
Редица технически решения, реализирани в К-15М, нямат аналози в Русия. Дори зад граница с модернизирания "Брат" може да се конкурира само белгийската FN SCAR. Специалистите-оръжейници смятат, че е напълно възможно К-15М да замени СВД.
От пресслужбата на "Рособоронэкспорт" отбелязват, че само през тази година са проведени над 40 презентации на винтовките в рамките на международните изложения в Кот д'Ивоар, Обединените арабски емирства, Германия, Бразилия, Мексико и Виетнам, както и на "Армия 2019" и "Интерполитех". Винтовките Т-5000 бяха демонстрирани и на състоялия се в Сочи форум "Русия – Африка", където предизвикаха голям интерес. В момента се водят търговски преговори за доставките на оръжието в над 10 страни в Африка. За някои поръчители вече се проведоха тестови изпитания в Русия.
Сред отличителните черти на Т-5000 са високата точност и истинска бойна мощ. Прицелният обсег, при който стрелецът попада в "десетката", е 1500 метра. А при новата версия  Т-5000 ORSIS-375CT с калибър 375 Cheytac (9,5х77 мм) винтовката поразява на два километра.
През 2005 г. на въоръжение в армията на САЩ са приети нови бронежилетки, в които се използват сложни по състав вложки ESAPI с дебелина от 11 мм. Те следва да са устойчиви на изстрели от всякакви снайпери. Но тестовете на бронежилетките срещу изстрели от Т-5000 не зарадваха западните експерти.
Дори бяха пуснати специални наръчници, в които военните специалисти препоръчват на американските войници, застрашени от снайпери Т-5000, да прибягват към по-просто решение на проблема – да прекратят контакта си с противника. Или казано просто, на войниците, облечени с най-новите бронежилетки, се предлага просто да избягат от бойното поле, отбелязва "Российская газета". - Още за Т-5000
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Битките за Халхин Гол (1939 г.)

19.12.2023, 08:32

Военната история на света е изтъкана от множество подвизи, дръзки атаки и отчаяни отбрани. Геройство, дързост и непреклонност в лицето на сигурната гибел са сред онези елементи от разказите за воинските подвизи, с които сме свикнали да обвързваме спомените за отминалите конфликти. Войната има и други лица.
Има една страна на военното дело, която най-често може да се нарече трагикомична. Както при всяко друго човешко начинание, в хода на войните нерядко се случват непредвидени куриози, които изумяват както съвременниците, така и идните поколения.
Истината е, че те са не по-малко ценни за опознаването на нашето минало. В поредица от няколко текста ще ви представим някои от най-грандиозните издънки във военната история. Тези събития без съмнение ще ви накарат да погледнете на историята от един по-нестандартен ъгъл........Прочети още

 

 

Германия може да въведе отново задължителна наборна служба в армията

18.12.2023, 22:01

Германия може да възобнови задължителната наборна служба във въоръжените сили. Това съобщи министърът на отбраната на страната Борис Писториус в интервю за "Ди Велт".
Както е известно, задължителната военна служба беше отменена в Германия през 2011 г. Това води до остър недостиг на личен състав за Бундесвера, като периодично в страната темата се връща като дискусия.
Според Писториус страната трябва да въведе наборна система по примера на Швеция. Там от 2017 г. всички млади мъже и жени се считат за подлежащи на военна служба. Те биват проверявани от военна комисия за готовност за служба, но само малка част от тях биват призовавани.
В Германия военната служба вече е напълно доброволна. Също така, съгласно закон от 1949 г., жените винаги са били освобождавани от военна служба.
"Шведският модел би означавал промяна на тези правила. Германските военни експерти приветстват инициативата, като смятат, че тя ще привлече повече хора към Бундесвера и ще преодолее кризата с персонала.
Либералната Партия на свободните демократи, която е част от управляващата коалиция, обаче вече я определи като "сериозно нарушение на гражданските свободи", пише "Ди Велт".
Германия обяви нов пакет от помощ за Украйна, който включва системи за противовъздушна отбрана Patriot. Пакетът включва и девет гъсенични високопроходими автомобила Bandvagn 206, три безпилотни машини за разминиране, осем трактора Zetros и четири ремаркета за трактори HX81 8x8.
По-рано стана известно, че Германия удвоява военната помощ за Украйна. Ръководителят на Министерството на отбраната на страната Борис Писториус е поискал от Министерството на финансите на страната да отпусне допълнителни 5 млрд. евро.
Източник: https://news.bg/

 

Карлово посреща военнослужещи от операцията в Босна и Херцеговина

18.12.2023, 20:18

Церемония по тържественото посрещане на българския военен контингент, който участва в операцията на ЕС в Босна и Херцеговина „Алтеа“ като междинен резерв, ще се проведе утре в гр. Карлово, съобщава Пресцентърът на МО. В нея ще участват началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, Добромир Тотев - началник на политическия кабинет на министъра на отбраната, бригаден генерал Христо Ганецовски - заместник-командир на Съвместното командване на силите, генерал-майор Деян Дешков – командир на Сухопътните войски и бригаден генерал Маргарит Михайлов - командир на 61-ва механизирана бригада. Военнослужещи от контингента ще бъдат отличени със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на Съвместното командване на силите и командира на Сухопътните войски.  
В състава на българския военен контингент, който участва в операцията на ЕС  „Алтеа“ като междинен резерв в многонационалния батальон на EUFOR в база „Бутмир“, Сараево, са включени военнослужещи от 61-ва механизирана бригада - Карлово и 110-ти логистичен полк - Пловдив от Сухопътните войски, от Съвместното командване на силите и служба „Военна полиция“.
Помощник-национален командир на контингента, той и командир на националния поддържащ елемент е подполковник Пламен Стефанов, а командир на механизираната рота капитан Александър Солаков.
Контингентът участва в мисията на ЕС „Алтеа“ от 1 август до 15 декември 2023 г. В този период военнослужещите изпълниха успешно 282 задачи по провеждане на механизирани и пеши патрули на територията на Република Босна и Херцеговина,   осигуряване защита на силите в база „Бутмир”, Сараево, поддържане на сили с висока степен на готовност, проверка на хеликоптерни площадки, складове за въоръжение и боеприпаси, заемане на временни наблюдателни постове за следене на обстановката в района на вътрешната междуетническа граница на територията на страната, и др.

 

Джон Миършаймър: Ако играя с картите на Путин, бих завзел около 43% от Украйна. Той прави грешки, но е първокласен стратег

18.12.2023, 16:25

Владимир Путин е първокласен стратег. Не казвам, че не прави грешки. Той самият е признавал такива. Но мисля, че Западът е изправен пред много силен противник. Не виждам признаци способностите му да намаляват или че властта е покварила мисленето му относно стратегическите дела.
За да има мир трябва да се направят две неща: първото е Украйна да стане неутрална и да скъса всичките си военни връзки със Запада. Не да кажем "Няма да разширяваме НАТО с Украйна", пък да продължим да имаме някакви мъгляви военни отношения с нея. Това трябва да приключи. Украйна трябва да остане сама. И второ, Украйна трябва да приеме факта, че руснаците ще задържат четирите области, които анексираха, както и Крим. Руснаците няма да ги върнат. Това, което трябва да направите, ако сте Зеленски или човека, който управлява Украйна при този сценарий, е да направите така, че руснаците да не вземат други четири области, сред които да бъдат Харковска и Одеска. Ако играя с картите на Путин и тази война продължи, ще мисля за завземането на още четири области. Ще взема около 43% от Украйна и ще ги присъединя към Русия.......Прочети още

 

Защо американските ВВС искат да бракуват три ескадрили изтребители F-22

18.12.2023, 13:45

Какво е най-логичното нещо, което военните в една държава правят, когато в Европа и Близкия Изток бушуват войни, а Китай показва все по-големи амбиции в Азия? Ако питате ръководството на американските военновъздушни сили, отговорът е: "Бракуват бойни самолети" - включително 32 бройки от футуристичния изтребител F-22 Raptor.
Звучи най-малкото ексцентрично, но всъщност има своето обяснение - макар политиците във Вашингтон да не го приемат.
Винаги става дума за пари
USAF има огромен инвентар - само изтребителите F-15, F-16, F-22 и F-35 са около 1800. Минимумът, изискван за изпълнението на задачите, е почти наполовина по-малък.
Затова и командването на военновъздушните сили още през миналата година представиха план за бракуването на над 300 самолета и пренасочването на средствата за поддръжката им към перспективни разработки - новият изтребител NGAD и дронове, способни сами да се сражават във въздуха.
За бюджетната 2024 г. ВВС са предложили да се лишат от 42 щурмови самолета A-10, 57 изтребителя F-15C и F-15D и 32 F-22A.
Според военновъздушните сили създаденият за унищожаване на танкове A-10 няма шанс за оцеляване в модерен конфликт. F-15 в по-старите си модификации също не се смята за способен да изпълнява надеждно достатъчно широк кръг от задачи.
Ситуацията с F-22A е по-особена. Raptor влезе на въоръжение след дългогодишна и изключително скъпа разработка, но междувременно технологиите напреднаха значително. 32-те машини под въпрос са с остаряло оборудване, не могат да използват някои от по-новите боеприпаси и поради тази причина са заделени предимно за тренировъчни задачи.
Според изчисленията на USAF ще са нужни 1,8 млрд. долара и 8 години, за да бъдат модернизирани до ниво, което да ги прави адекватни за използване в потенциален конфликт.
В Конгреса не са впечатлени
След продължили седмици разговори, компромисното решение поне за тази бюджетна година спасява старите F-22A от брак, а освен това поставя и сериозни изисквания към ВВС по отношение на останалите им искания.
Например, по отношение на щурмовия A-10 "зелена светлина" ще има чак след като военновъздушните сили разпишат изчерпателно по какъв начин планират да изпълняват задачите, които до момента са били поверявани на самолета.
По отношение на пренасочването на средствата, конгресмените са на мнение, че е необходима повече яснота както за цената на бойните дронове, така и колко пари ще погълне разработката на пилотиран изтребител от ново поколение.
Иначе казано, политиците във Вашингтон очевидно се опасяват, че военната авиация може да остане без самолети, докато междувременно се чака навлизането на все по-скъпи нови машини. Предвид ситуацията с F-22 и F-35, това притеснение не е напълно неоснователно.
Няма да спре и производството на спасителните вертолети HH-60W - въпреки оценката на ВВС, че и те нямат шанс при конфликт с държава като Китай.
Източник: https://money.bg/

 

Приемането на програмата за инвестиции в отбраната остава за следващата година

18.12.2023, 12:54

Това прогнозира министърът на отбраната Тодор Тагарев в интервю за БНТ, с оглед на задачите, които стоят пред Народното събрание до кроя на годината. Най-вероятно гласуването ще бъде след Нова година, каза той. Програмата за инвестиции в отбраната до 2032 г. бе одобрена с решение на правителството от 30 ноември т.г.  и внесена в парламента. В нея са подредени 13 проекта за модернизация на армията с прогнозна стойност над 100 млн. лв. всеки и 4 инфраструктурни. Съответно първите 5 и 3 от тях са с най-голяма важност и следва да бъдат стартирани и реализирани в най-кратки срокове. Общите капиталови разходи за периода до 2032 г. достигат 18, 212 млрд. лв. Депутатите получават още Списък на  способности за изграждане и развитие до 2032г., (за служебно ползване) и Списък  на приоритетни способности и проекти за изграждане и развитие до 2032г. (поверително).
Следваме Националния план за постигане на 2 процента от БВП за отбрана до 2024 г., посочи министърът на отбраната по повод предстоящото приемане на държавния бюджет за следващата година. През 2024 г. се предвиждат 2,05 на сто за отбрана, през следващите годни това ниво ще бъде поддържано, като само през 2026 г. ще стигне до 2,3 процента и повече. Според министъра това дава възможност да се инвестира много сериозно и в хората, и във въоръжение и техника. През тази година, уточни той, бюджетът за отбрана е с около 800 млн. лв. по-голям, а през следващата с още 800 млн. лв. повече. (Б.р. – става дума за всички разходи за отбрана в държавния бюджет, а не само заложените в бюджета на Министерството на отбраната.)
През първото тримесечие на 2025 г. трябва да дойдат първите самолети Ф-16 от САЩ, двата модулни патрулни кораба са в строеж, като единият вече е на вода, другият – в напреднала фаза, бронираните бойни машини „Страйкър“, които трябва да бъдат асемблирани у нас ще постъпват от средата на 2025 г., отговори на въпрос министърът. Така, според него, в едни кратки срокове ще видим Българската армия преобразена.
Приоритетните направления за инвестиции  чрез проекти с прогнозна стойност над 100 млн. лв. за финансиране до 2032 г. при разходи за отбрана от 2% от БВП са придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизираните формирования от СВ. придобиване на нови трикоординатни радари; придобиване на брегови противокорабни ракетни комплекси; сигуряване на комуникационно-информационната поддръжка (КИП) на дивизионен щаб в полеви условия – Многонационален щаб на дивизия; придобиване на зенитно-ракетни комплекси - придобиване на ЗРК със среден/голям обсег на действие; изграждане на система за противовъздушна отбрана (ПВО) на механизирана бригада; придобиване на ракетна система за залпов огън с повишена мобилност (HIMARS); придобиване на 155 мм гаубици; разузнаване и наблюдение на земни и морски цели, чрез използване на безпилотни летателни системи от среден и висок клас, с ударни възможности; придобиване на бойни вертолети; придобиване на противоминни кораби; развитие на способности за преодоляване на сухи и водни препятствия и придобиване на ракетни катери.
За година и половина това е третата програма с предмет модернизацията на армията. Първата бе приета на 28 септември 2022 г. от служебното правителство на Гълъб Донев. Тя съдържаше проекти, които  надхвърлят 100 млн. лв. Със свое решение от 31 януари 2023 г. Народното събрание възложи на Министерския съвет да изготви нова всеобхватна и финансово обоснована програма за инвестиции в отбраната до 2032 г. Със свое решение от 9 май отново служебното правителство на Гълъб Донев одобри втората Програма за инвестиции в отбраната до 2032 г. Тя бе разработена в изпълнение на въпросното решение на Народното събрание. В нея бяха включени основните проекти за превъоръжаване на Българската армия. На 22 юни 2023 г., обаче, тя бе оттеглена от правителството на акад. Николай Денков.
Дано третата да бъде гласувана от Народното събрание!
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Арестович пред Карбовски: Западът е главният виновник за войната в Украйна. Истанбулското споразумение беше добро, но не го позволиха

18.12.2023, 09:10

От редакцията на Мартин Карбовски: Смятаме това интервю за журналистически удар. Наричали са Олексий Арестович „човекът, който поддържа куража на украинците”, „най-умният човек в Украйна” и "най-умният враг на Русия".  Той е и вече бивш съветник по националната сигурност при украинския президент.
До неотдавна считан за един от най- влиятелните хора край Зеленски. През 2023-та година, бившият съветник на канцеларията на Зеленски обяви симптоматични неща: първо, че ще се кандидатира на изборите за президент, когато и да са те. И второ – че е бил принуден да напусне Украйна.
Днес Арестович е избягал отвъд Океана и се опасява от отмъщение от страна на властите в Киев заради критиките си по техен адрес. Какво мисли сега за ситуацията в Украйна? Кой е виновен за войната? Какво се случва с Путин и Русия? И какви са прогнозите му........Прочети още

 

Германия се опита да предаде последните си военни тайни на Япония само два месеца преди края на войната

18.12.2023, 08:39

Подводната война може да се оприличи на много изискана игра на шах, в която по-хладнокръвният капитан печели живота си. Няма смисъл дори да говорим за хората, които ще изгубят играта, а отговорността винаги се носи от един човек.
Битката между два подводни плавателни съда е нещо подобно на боксов мач, като двамата боксьори се движат с кърпи на очите и са пуснати в огромна зала, погълната от тишина.
Достатъчен е само един удар, за да се постигне победата. Подводните битки често се описват от Холивуд и най-вероятно и сега най-вероятно си спомняте поне един филм със суперподводница и желанието ѝ за доминация и промяна на световните битки.........Прочети още

 
 

Исторически календар

18.12.2023, 08:30

Честваме 179 години от рождението на Капитан Петко войвода
Петко Кирков (Каракирков, Киряков) Калоянов, по-известен като Капитан Петко войвода, е български хайдушки войвода и революционер, посветил живота си на освобождението на беломорските българи и обединението им с България, защитник на Родопите, борил се за свободата на потиснатите в Османската империя.
Петко войвода е роден на 18 декември (6 декември стар стил) 1844 г. в българското село Доганхисар, разположено на 26 километра от Дедеагач в Беломорска Тракия. В родното му село при даскал Лефтер, 15-годишният Петко се научава да пише и чете на български с гръцки букви. Майка му се казва Груда от съседното на Доганхисар село Тахтаджик, от известния род на Калояновци, а баща му е Кирко Каракирков. Има 8 братя и сестри. Бил много висок, с едър кокал, силно пъргав, но разсъдлив и с кротък нрав. Често пеел родопската песен за Делю войвода и обичал да играе хоро. Турците убиват брат му Матю и братовчед му Вълчо. На 6 май (Гергьовден) 1861 година оставя семейството и излиза предводител на чета хайдути в гората, за да мъсти. Скоро 7-те момчета хайдути ликвидират убийците на Матю и Вълчо и главния виновник бахшибейскйя чифликчия Мехмед Кеседжи бей. На 16 юни 1861 година, при село Бахшибей разбиват турската полицейска потеря, водена от известен в околията с жестокостта си кърагалар, като убиват 2-ма и тежко раняват още неколцина турци. Османците са така респектирани от въоръжените българи, че дълго време не смеят да излизат от Бахшибей. След още две успешни битки с потерите през месец август, четата им става легендарна.
На 6 януари 1863 година една потеря от 130 души заптиета и башибозуци открива и загражда станалите вече деветима хайдути край село Исьорен в Еноската кааза. Двама са убити, а Войводата (Голям Петко), Петко Радев (Малък Петко), Комньо Стоянов от Доганхисар и Стоил Атанасов от Исьорен са ранени пленени от турците и хвърлени в затвора в Гелибол. Организират бягство, но са заловени и преместени в Солун в затвора „Канлъкуле“ (Кървава кула), известна днес като Бялата кула. След като устояват на инквизициите и отричат всичко, турците решават да ги прехвърлят в Драма. По пътя хайдутите напиват заптиетата и успяват да се освободят, но скоро при една турска засада всички освен войводата са пленени.
През 1864 г. новата чета завързва едно след друго кървави сражения: на 10 юни при старата Момчилова крепост Буруград и езерото Буругьол, Ксантийско, девет дена по-късно – в планината Саръкая, Маронийско, четата не само дава отпор и отблъсква потерите, но ги и преследва. Одринският Вали паша, силно обезпокоен, праща срещу четата Осман ага, кърагасъ в Одрин, получил своя бинбашийски чин за победата си над на Ангел войвода. Въпреки че превъзхожда в жива сила 20 пъти хайдутите, Осман е бит и опозорен от Петко войвода и пашата го хвърля в затвора. Следват успешни сражения с турците в планините Карлък и Шапкъна, в околностите на Гюмюрджина – на 30 август и на 28 септември.
През 1880 година той се заселва във Варна, където година по-късно се оженва за втори път за Рада Кравкова от Казанлък от котленския род на известния капитан Георги Мамарчев, сестра на известния казанлъшки книжовник и общественик Иван Кравков. Голяма е ролята и значимостта на Капитан Петко Войвода и за тракийското движение, и за тракийската организация. На 12 май 1896 г. по инициатива на Капитан Петко войвода и други родолюбиви българи в град Варна за защита интересите на останалото в пределите на Турция българско население се основава тракийско (Одринско) емигрантско дружество „Странджа“, с което се поставя началото на освободителната организация на българите бежанци от Тракия. Днес тази организация носи неговото име. Петко войвода е и сред основателите на Демократическата партия във Варна.
През 1891 г. Петко войвода е оклеветен за опит за атентат срещу министър-председателя Стефан Стамболов. Синът му от първия брак, когото семейството приело охотно и устроило във Варна, е екстрадиран от България, а имотите, купени с парите на баща му, са конфискувани. При обиск в дома им градоначалникът Спас Турчев заграбва и спестяванията на войводата – 110 акции на стойност 44 000 златни лева и още ценни книжа за около 16 000 златни лева, придобити от продажбата на имението, с които войводата е подсигурил старините си. Хвърлен е и е изтезаван сто и четиридесет дни, от 27 юли до 15 декември 1892 г., във варненската крепост Ичкале (наричана и Барутхане, погрешно асоциирана с подземията на Римските терми), след което е интерниран в Трявна. След падането на Стамболов на 18 май 1894 г. той се връща във Варна. В началото на юни 1895 година Петко войвода и Георги Христов Маламата пристигат в Станимака, изпратени от Македонския комитет, за да набират доброволци за чета. В града е сформирана Пловдивско-Станимашката чета, която под командването на Маламата участва в Четническата акция, взаимодействайки с Трета серска дружина на поручик Тома Давидов.
Капитан Петко войвода умира на 7 февруари 1900 година и е погребан във Варна. Признателното гражданство му издига паметник на площад „Тракия“ пред сградата на тракийските дружества. - (Капитан Петко Войвода - игрален сериен филм)

************

Днес командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов и военнослужещи от гарнизон Варна участваха във военен ритуал за отбелязване на 179 години от рождението на Капитан Петко войвода, съобщават от ВМС.
Слово по повод годишнината от рождението на великия българин произнесе председателят на Тракийско дружество „Капитан Петко войвода” госпожа Румяна Вълчева.
На поклонението пред паметника на войводата присъстваха областният управител на област Варна госпожа Андрияна Андреева, кметът на община Варна господин Благомир Коцев, представители на държавни институции, районни кметове, членове на тракийските дружества от цялата страна, граждани и гости на града.
В знак на признателност към делото на Войводата, на паметника бяха поднесени венци и цветя.
Мероприятието беше организирано от Тракийско дружество „Капитан Петко войвода” – Варна, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Съюза на ветераните от войните на България.

На 18 декемяри 1852 година в Болград, Бесарабия (дн. в Украйна), е роден генерал от пехотата Данаил Николаев.
Завършва Болградската гимназия (1870) и Пехотното юнкерско училище в Одеса (1875). Придобива боен опит с участието си в Сръбско-турската (1876) и Руско-турската война (1877 – 1878). Като ротен командир в 5-а дружина на Българското опълчение се отличава в боевете при Стара Загора, Шипка и Шейново, където е ранен. След Освобождението служи в Източнорумелийската милиция. Като командващ Пловдивската войскова групировка и началник на сборния лагер на Милицията край Пловдив осигурява активното й участие в Съединението на Източна Румелия с Княжество България (6 септември 1885 г.).
В началото на Сръбско-българската война (1885) подполковник Николаев командва Източния корпус, съсредоточен на югоизточната граница, а при контранастъплението след боевете при Сливница – Западния корпус, който се сражава при Драгоман, Цариброд и Пирот. На 17 ноември 1885 г. става първият полковник в Българската войска, а през август 1886 г. е назначен за военен министър в правителството на Васил Радославов. По негова заповед са разформирани участвалите във военния преврат срещу княз Александър І (9 август 1886 г.) 2-ри пехотен струмски полк, Военното училище и 1-ви артилерийски полк с щаб в София, чиито знамена са изгорени. Нарежда организирането на извънреден военен съд, който осъжда на смърт ръководителите на офицерските метежи в Силистра и Русе (февруари 1887 г.).
През 1887 – 1893 г. и 1897 – 1907 г. генерал Николаев е военен съветник на княз Фердинанд I, а между 1893 – 1897 г. – офицер от запаса и председател на Върховния македонски комитет. В периода 1907 г. – 1911 г. заема поста военен министър в състава на три правителства. Участва в провъзгласяване Независимостта на България (1908) и осигурява военното прикритие на границата с Турция, като заповядва мобилизацията и развръщането на 8-а пехотна тунджанска дивизия. На 18 май 1909 г. става първият български офицер, повишен в най-високото звание – генерал от пехотата. До края на 1911 г. извършва структурни промени в Щаба на армията и ръководи подготовката за предстоящите войни, след което преминава в запаса. По време на Първата балканската война (1912 – 1913) е комендант на Ямболския укрепен пункт.
Генерал от пехотата Данаил Николаев става единственият български военачалник, удостоен с най-високото държавно отличие – ордена „Св. Св. равноапостоли Кирил и Методий“ (1936). През 1937 г. му е оказана честта да бъде кръстник на престолонаследника Симеон Търновски.
Умира в Банкя на 29 август 1942 г., оставяйки след себе си вярна и честна служба на Отечеството. Свързан със съдбовни за страната събития и оставил трайна диря в новата българска политическа и военна история, той заслужено е наречен от офицери, общественици и политици „патриарх на Българската армия“.
Кавалер на военен орден „За храброст“ (II и III степен 2 клас), на орден „Св. Александър“ (Велик кръст и I степен) и др. Награден с руски, турски, сръбски и други чуждестранни отличия.
На 18 декември 1859 година в Стара Загора е роден генерал от пехотата Стефан Тошев (1859 – 1924).
Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879) и до 1885 г. служи в 6-а пехотна старозагорска, 10-а пехотна хасковска и 7-а пехотна планинска дружина. На 30 август 1885 г. е произведен капитан и назначен за командир на 2-ра дружина от 3-и пехотен бдински полк, с която се сражава в Сръбско-българската война (1885) при Трън, Три уши и Мека црев. След войната командва 3-и пехотен бдински, 11-и пехотен сливенски, 7-и пехотен преславски и 8-и пехотен приморски полк.
През следващите години последователно заема длъжностите командир на 2-ра бригада от 2-ра пехотна тракийска дивизия (1899 – 1904), заместник-командир (1904 – 1908) и командир на 1-ва пехотна софийска дивизия (1908 – 1913). Под негово ръководство дивизията воюва в Балканската война (1912-1913) при Гечкенли, Селиолу, Люлебургас и атаката на Чаталджанската позиция. В Междусъюзническата война (1913) е командващ 5-а армия, а след войната – последователно началник на 2-ра и 3-а военноиспекционна област.
По време на Първата световна война (1915 – 1918) командва 3-а армия (октомври 1915 – декември 1916), която през 1916 г. води успешни боеве на Добруджанския фронт. До края на войната е генерал-губернатор на Македонската област и командващ 4-а армия. След демобилизацията се уволнява и излиза в запаса (1919). Автор на „Действията на 3-а армия в Добруджа през 1916 година“ (1921), „Победени без да бъдем бити“ (1924) и др. Награден с военен орден „За храброст“ III ст. и IV ст. 2 кл.

 
 

 

Гърция ще закупи вертолети UH-60M Black Hawk

17.12.2023, 22:32

На 15 декември 2023 г. Агенцията за сътрудничество в областта на сигурността и отбраната на САЩ (DSCA) уведоми Конгреса за планираната предстояща продажба на Гърция по програмата за външни военни продажби на САЩ (FMS) на 35 многоцелеви хеликоптера UH-60M Black Hawk, произведен от Lockheed Martin Corporation. Тази доставка е одобрена от Държавния департамент на САЩ и е на обща стойност 1,95 милиарда долара, включително оръжия, обучение и пакети за техническа поддръжка. - Още за UH-60M

 

Италия ще придобие ракетни системи HIMARS

17.12.2023, 22:11

На 15 декември 2023 г. Агенцията за сътрудничество в областта на сигурността и отбраната на САЩ (DSCA) изпрати известие до Конгреса за планираната предстояща продажба на Италия по програмата за външни военни продажби на САЩ (FMS) на наземно базирани ракетни системи HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), произведени от Lockheed Martin Corporation. Тази доставка е одобрена от Държавния департамент на САЩ и е на стойност 400 милиона долара, включително и пакети за обучение и техническа поддръжка. - Още за HIMARS

 

Началникът на ГРУ на Украйна: Мъжете не искат да воюват дори за пари

17.12.2023, 21:04

"Всички, които искаха или бяха готови да се бият в различни части на отбранителните сили, дойдоха през първите шест месеца. По обективни причини тези хора са малко. Това е факт, трябва да се разбере и признае".
Това заяви началникът на Главното разузнавателно управление на Украйна генерал-лейтенант Кирил Буданов, цитиран от nv.ua, по време на дискусионния панел "2024: предизвикателства и перспективи". - (видео)
Той добавя, че без мобилизация няма да бъдат покрити нуждите на армията от личен състав.
"Общо украинските отбранителни сили сега се състоят от милион и сто хиляди души. Никое набиране на персонал не може да покрие такива обеми. Единствено мобилизация", убеден е Буданов.
"Колкото и хора да мобилизираме принудително или непринудително, с някакви трикове или по законови норми, ефективността ще бъде почти нулева. Това, което принципно се случва напоследък, също трябва да се признае откровено. Не трябва дори да се мисли, че може да се мине без мобилизация. Не може”, отбеляза той.
Той добави, че това повдига въпроса за мотивацията.
"Нямаме толкова много хора, които искат да направят нещо. Вече не говоря за бой. Ще има загуби и тази бройка трябва да се поддържа постоянно", отбеляза началникът на Главното разузнавателно управление.
Той отбеляза, че дори приличната финансова подкрепа за военните не винаги е мотивация за участие във войната.
"Възниква въпросът, защо е така? Един отговор, сигурен съм, просто не съществува. Това е комплексен проблем. За мен, като военен, е очевидна известна празнина. Повечето от нас, за съжаление, не се чувстваха граждани на Украйна. Те нямат усещането, че врагът е завзел нашата територия и че всеки от нас има свещен дълг да защитава тази държава", каза Буданов.
"Изглежда, че всички подкрепят Украйна, но много хора бягат. Това е вярно. Тези опашки по границите… Поради работата си съм принуден често да пътувам на различни места и постоянно да пресичам границата, често с кола. Тези колони са огромни. И да кажа, че има само жени и деца - не е вярно. Всички много добре знаят това. Много хора нямат усещането, че това е нашата война. И това е много дълбок проблем, който парите няма да разрешат", добави той.
Затова, според него, са необходими правилен социален диалог и обосновка.
"Но само думите вече не могат да решат това. Трябва да признаем, че за 30 години имаме голяма празнина в това. Трябва да има честен разговор. Значителна част от хората не бяха готови да защитят държавата си. И ако това е война — тогава това е война и не трябва да се страхувате от нея", обобщи Буданов.
Източник: https://fakti.bg/

 

Разполагането на германска бригада в Литва се очаква да приключи през 2025 г.

17.12.2023, 18:07

Бригадата от германските въоръжени сили, планирана за постоянно разполагане в партньорската държава от НАТО Литва, ще бъде официално въведена в оперативна готовност през 2025 г., научи ДПА.
Временното командване ще бъде разположено в Литва през второто тримесечие на следващата година. Впоследствие то ще бъде разширено, така че най-късно до края на следващата година да бъде сформиран щабът, отговарящ за разполагането, начело с първия командир на бригадата.
По-късно днес германският министър на отбраната Борис Писториус ще пристигне в литовската столица Вилнюс, а утре се очаква да подпише пътна карта на разполагането.
Разполагането има за цел да подкрепи сигурността на Литва с оглед на руското нападение срещу Украйна, отбелязва ДПА.
Според Бундесвера литовската бригада ще включва постоянното разполагане на около 5000 мъже и жени, в това число 4800 войници и 200 цивилни служители. Като ядро на новата литовската бригада ще бъдат разположени два батальона бойни единици от германските провинции Бавария и Северен Рейн-Вестфалия. Третият батальон ще бъде многонационална бойна група на НАТО, която вече се намира на територията на балтийската страна и е под германско командване с ротационен личен състав.
Източник: https://www.bta.bg/

 
 

САЩ с най-малък брой военнослужещи за последните 80 години

17.12.2023, 14:27

Общият брой на действащия военен персонал в САЩ ще спадне до 1,28 милиона през 2024 г., най-ниското ниво от повече от 80 години, съобщава вестник Daily Mail.
Според заместник-министърът на отбраната по персонала и готовността Ашиш Вазирани, недокомплектът през 2023 г. в сухопътните сили, флота и военновъздушните сили възлиза на 41 000 души. Родените след 1997 г. имат "ниско доверие в институциите" на властта и все по-малко представители на това поколение се ръководят, по думите му, "от традиционните житейски ценности и следват пътя на кариерното израстване".
Докато преди две десетилетия 25% от младите хора не биха помислили да се присъединят към армията, сега тази цифра надхвърля 50%, „което води до разрив между армията и голяма част от обществото“, каза Вазирани. В тази ситуация лидерите и политиците трябва да обявят „национална покана за служба“.
Всички клонове на американската армия, с изключение на Космическите сили, отбелязват спад в броя на активните служители от 2020 г. През 2024 г. в армията ще служат 445 хиляди военнослужещи, което е с 8,4% по-малко от преди три години. Числеността на Военноморските сили ще намалее с 10 хил. (3%), а на ВВС с почти 13,5 хил. (4%). В морската пехота числеността за същия период ще намалее с 8,9 хиляди (5%).
Наред с въоръжените сили на САЩ, десетте най-големи армии в света по численост включват Народноосвободителната армия на Китай, Индийските въоръжени сили, Корейската народна армия на КНДР, Въоръжените сили на Русия, Въоръжените сили на Пакистан, Иран, Република Корея и Виетнамската народна армия, египетските въоръжени сили.
Източник: https://fakti.bg/

 
 

Турция, Румъния и България ще подпишат споразумение за почистване на плаващи мини в Черно море на 11 януари в Истанбул

17.12.2023, 09:03

Турция, Румъния и България планират да подпишат през януари споразумение за съвместен план за почистване на плаващи мини в Черно море, съобщи Ройтерс.
Новината съобщи вчера турският министър на отбраната Яшар Гюлер след месеци на разговори между трите съюзнички в НАТО.
Представители на Турция, Румъния и България се срещнаха през април 2022 г. със свои колеги от Грузия, Полша и Украйна, за да обсъдят почистването на мините след руската инвазия в Украйна. Министрите на отбраната на трите черноморски членки на НАТО обсъдиха плана и на среща на Алианса в Брюксел през октомври, както и в Анкара миналия месец.
Пред журналисти в Анкара Гюлер каза, че тристранната инициатива засега ще включва само Турция, Румъния и България и че министрите на отбраната на трите страни планират да подпишат споразумението на 11 януари в Истанбул. „Заради войната между Украйна и Русия мини са поставени както в украински, така и в руски пристанища. Понякога те се освобождават и достигат проливите ни поради теченията“, каза Гюлер.
„Нашите миночистачни кораби ще провеждат постоянни патрули до точката, в която завършва румънската (морска) граница“, заяви турският министър.
В понеделник Великобритания обяви, че ще прехвърли два свои миночистача на украинските военноморски сили в рамките на нова морска отбранителна коалиция съвместно с Норвегия, която работи за подкрепа на украинските морски операции
Източник: bta.bg

 
 

Последната мисия на Corsair II преди пенсиониране се води над Багдад и Кувейт

17.12.2023, 08:52

Без значение дали искаме или не, техниката е принудена да остарява и да бъде заменена с друга. В армията тази практика не е непозната, а в авиацията винаги има поне едно конструкторно бюро, което да създаде нов и още по-опасен самолет. След близо 25 години в служба LTV A-7E Corsair II се отправя на заслужена пенсия.
По време на „Пустинна буря“ в сутринта на 17 януари 1991 г. САЩ подготвя разнообразие от военна техника, която да демонстрира на врага. Сред кандидате присъства дори Lockheed F-117 Nighthawk. Въпреки инвестицията от милиарди долари, американските пилоти залагат и на Corsair II. Когато Ирак напада Кувейт на 2-и август 1990 г., последните две ескадрили от корсарите се приземяват на USS John F Kennedy и след това трябва да бъдат заменени с F/A-18C Hornet......Прочети още

 
 

Битката за Москва през очите на един нацистки генерал

17.12.2023, 08:43

Толкова много писахме и публикувахме за Втората световна война, че някои наши читатели може да не погледнат с интерес към днешната ни публикация. А тя е наистина необичайна. Става дума за битката за Москва през 1941 г., но и за тази през 1812-а - през очите не на съветските пълководци, а на един от видните нацистки генерали. В този текст може да се намерят и факти, и коментари, които са малко известни. Включително за контранастъплението на Червената армия при Москва, започнало на 5-6 декември 1941 г.
На главния историк на европейския театър на военните действия по време на Втората световна война ген. Маршал му хрумва идеята да се издаде сборник от мемоари за войната на пленени от американците германски генерали. Той преодолява трудностите и скоро малкото томче е подготвено за печат. Въпреки някои разбираеми неточности и изкривени моменти генералите разкриват причините за поражението на германската армия във войната от своя гледна точка.
Днес ви предлагаме частичка от спомените на ген. Гюнтер Блюментрит. Той пише откровено за пропуските на върховното си командване и за фаталните грешки на Хитлер в подготовката и воденето на боевете край Москва. И за най важната - за това, че изобщо е започнал войната с Русия. Не спестява добри думи, макар и през зъби, за силата на руския народ и руския войник, на Червената армия и нейното ръководство, които извоюват Победата. Ген. Блюментрит признава и, че не е било възможно Русия да бъде победена от Хитлеровата Германия, дори да е била превзета Москва.......Прочети още

 

 

Унгарската армия получи първите танкове Leopard 2A7HU

16.12.2023, 14:36

На 14 декември 2023 г. в базата Тата, където е дислоцирана новосформираната 1-ва танкова бригада на унгарската армия, се проведе церемония по предаването на това съединение на първите пет германски танка Leopard 2A7HU. Заедно с тях унгарците получиха и първите образци на универсална бронирана ремонтно-евакуационна машина Wisent 2HU и танкова мостополагащата машина Leguan 2HU, изготвени на базата на танк Leopard 2 и доставени по същия договор от 2018 г.. На церемонията присъстваха министърът на националната отбрана на Унгария Кристоф Салай-Бобровницки и началникът на Генералния щаб на унгарските въоръжени сили генерал-полковник Габор Боренди. - (видео)

 

Европа трябва да се превъоръжи, тъй като се задават нови заплахи, заяви германският министър на отбраната

16.12.2023, 11:38

Европа трябва да се превъоръжи, за да гарантира, че е в състояние да се защитава по-добре, тъй като до края на десетилетието могат да се появят нови военни заплахи, дори когато фокусът на внимание на нашия съюзник по сигурността САЩ се насочва към Индо-тихоокеанския регион. Това каза германският министър на отбраната Борис Писториус в интервю за в. “Велт ам зонтаг”.
Русия увеличава значително своето производство на оръжия, за да продължи инвазията си в Украйна, като същевременно заплашва и балтийските държави, Грузия и Молдова, каза Писториус в интервюто, цитирано от Ройтерс.
Междувременно САЩ вероятно ще намалят военната си ангажираност в Европа, тъй като се насочват повече към Индо-тихоокеанския регион, допълни той.
“Ние, европейците, трябва да се ангажираме повече с гарантиране сигурността на собствения си континент”, заяви Писториус. Германският министър на отбраната отбеляза, че ще бъде необходимо време, за да може регионът да увеличи собственото си производство на оръжие.
“Имаме около 5-8 години, за да наваксаме по отношение на въоръжените си сили, промишлеността и обществото”, посочи той.
Европа е наясно, че може да се наложи да компенсира помощта на САЩ за Украйна, ако Вашингтон не успее да договори ново финансиране, добави Писториус.
Изборът на проевропейско правителство във Варшава би трябвало да даде възможност на Германия, Франция и Полша, известни като Ваймарския триъгълник, да развият повече военното си сътрудничество, каза още той.
“Трябва да разберем как най-добре да се установим на източния фланг на базата на отбранителните планове на НАТО”, посочи Писториус.
Министърът на отбраната на Германия отбеляза също, че иска да пътува възможно в най-скоро време до Полша през следващата година.
Източник: bta.bg

 
Германската компания “Райнметал” разработва танк за Унгария
16.12.2023, 08:58

Германската оръжейна компания “Райнметал” разработва версия на основен боен танк “Пантера КФ51” за Унгария и вече е във фаза на готовност за серийно производство, предаде ДПА.
Поръчката е на стойност 288 млн. евро (315 млн. долара), обяви днес компанията.
Бойната машина ще бъда съобразена с изискванията на унгарското правителство. Специалната версия за Унгария – “Пантера КФ 51 Ево” ще бъде снабдена със 120-милиметрово оръдие. “Райнметал” по-рано представи прототип на бойната машина на оръжейното изложение в Париж през юни 2022 г.
Главният изпълнителен директор на “Райнметал” Армин Папергер (на снимката) описа танка “Пантера” като “най-модерния основен боен танк в света”. Компанията възнамерява да работи съвместно с унгарската държавна холдингова компания Ен 7 по проекта.
През август тази година “Райнметал” отвори завод за производството на бойната машина на пехототата “Линкс” в югозападния унгарски град Залаегерзеги.
Компанията произвежда бронетранспортьори и други колесни и верижни бойни машини за унгарските въоръжени сили, посочва ДПА.
Източник: bta.bg

 
Едни от най-опасните бойни самолета на Русия

16.12.2023, 08:32  

Су-27 ОКБ Сухой
Самолетът Су-27 (Flanker по класификацията на НАТО) стана съветският отговор на новите за времето си американски самолети като F-15 и F-16. Своят първи полет машината извърши в края на 70-те години, а на въоръжение в съветските ВВС постъпва през 1985 г.
Су-27  може да носи на борда разнообразно въоръжение от клас „въздух-въздух”, включващо многоцелеви ракети със среден обхват Р-27Р1 с полуактивно радиолокационно насочване. Корпусът на Flanker нееднократно е модифициран, за да изпълнява нови задачи. - (видео)
Например Су-34 (Fullback) е многофункционален изтребител-бомбардировач, имащ разнообразен комплекс от въоръжение за борба с наземни и надводни цели. Също така съществува СУ-33, палубен вариант  на Су-27, който се използва на борда на руския авионосец „Адмирал Кузнецов”.
На Су-27 летят  военни летци от много страни. Индия и Китай купуват СУ-27, а също така придобиха лиценз за неговото производство. В Индия Су-27 се произвежда от фирмата Hindustan Aeronautics Ltd, а в Китай се произвежда под името  от J-11 от Shenyang Aircraft Corporation.
В Азия на Су-27 също така летят в Индонезия и Виетнам. След разпада на Съветския съюз в много бивши съветски републики като Беларус, Казахстан и Узбекистан останаха Су-27. - Още за Су-27

МиГ-29
Малък, имащ неголям обхват и произвеждан в големи количества, МиГ-29 (натовско наименование Fulcrum) може да се нарече „борец за постигане на равенство”. Приет е на въоръжение в СССР в 1983 г., и както СУ-27 трябва да прави конкуренция на F-15 и F-16.
МиГ-29 е по-малък от Су-27 и не може да се състезава с него по скорост, обхват на действие и качество.  Но своите недостатъци той изкупува с една извънредно важна характеристика, каквато е неговата маневреност. Проведените след Студената война в германските ВВС изпитания показват, че изтребителят Микоян е по-маневрен от F -16.
МиГ-29 съща така е многоцелев изтребител, който може да бъде снабден с ракети „въздух-въздух” P-60, предназначени за близък бой, както и с оръжие за поразяване на земни цели.
Миг-29 се оказа най-динамичната машина и от 1983 г. бе подложен на многобройни модификации за изпълнение на различни задачи.
МиГ-29 и досега се намира на въоръжение в руските ВВС, а също и в армиите на някои бивши съветски републики. В периода на Студената война и след нея тази машина се експортираше много, което означава, че МиГ-29 е участвал в най-различни театри на военни действия. Например Югославия използваше Миг-29  по време на балканските войни в средата на 90-те години.
Сред многобройните купувачи на МиГ-29 са Куба, Иран и Северна Корея. След разширяването на НАТО към бивши страни от Варшавския пакт, МиГ-29 служи даже във ВВС на алианса. - Още за МиГ-29

Су-35 ОКБ Сухой
От техническа гледна точка Су-35 е вариант на Су-27, но благодарение на впечатляващата модернизация този самолет напълно заслужава името си на многоцелева самостоятелна бойна машина.
Су-35 е построен, за да отговори на  предизвикателствата, възникнали след края на Студената война. - (видео)
Су-35, който е своеобразен мост между изтребители четвърто и пето поколение (в ОКБ Сухой го наричат самолет поколение 4++), е снабден с двигатели, които използват в ПАК ФА. Максималната му скорост е 2 390 км/ч, която е малко по-малко от тази на Су-27. Въпреки това този недостатък в много се компенсира с увеличения радиус на действие – повече от 1600 км.
Въоръжението на самолета получава и ново развитие. За начало при Су-35 има 12 възела за окачване на оръжие и може да натовари 8 000 кг бойно снаряжение.
Това е универсален самолет с ракети “въздух-въздух” от типа P-77 с турбореактивен двигател с управляем вектор на тягата и ракети “земя-въздух” от тип PX-59. Като оправдава своето име изтребител 4++, Су-35 използва в своята конструкция специални материали за намаляване на ефективната площ на разсейване, за да придобие характеристиките на стелт. - Още за Су-35

Су-57 (Т-50, ПАК ФА)
МиГ-29, Су-27 и техните модификации не би трябвало да отстъпват по своите характеристики на американските и европейските изтребители четвърто поколение.
Но многоцелевият стелт изтребител от пето поколение Су-57 на ОКБ Сухой (бел.ред. ПАК ФА означава Перспективен авиационен комплекс за фронтовата авиация) се явява единственият отговор на Русия на американските машини от пето поколение като F-22 Raptor и F-35 Lightning II. - (видео)
Той има максимална скорост 2600 км/ч и оставя далеч назад своите предшественици от епохата на Студената война. Казват, че по далечина на полета той също ги превъзхожда. Някои представители на американското военно ведомство даже считат, че той се явява много по-маневрен от F-35 (макар че F-35 е създаден за други цели).
Като многоцелев изтребител Су-57 ще е въоръжен с ракети клас “въздух-въздух” и “въздух-земя”, включващи ракети P-77.
В обозримо бъдеще по-скоро само Русия ще експлоатира Су-57. Русия също съкрати плановете за закупуване на тези машини, но все едно към 2020 г. има намерение да приеме на въоръжение 55 ПАК ФА. - Още за Су-57

Ту-160
В руската изтребителна авиация има много динамични машини, които могат да бъдат модернизирани и модифицирани за широк кръг от задачи. Още повече, че възможностите на изтребителите са ограничени. Съветският съюз, както и САЩ, проектираше и строеше стратегически бомбардировачи с тежко въоръжение на борда за полети на големи разстояния.
Именно за тези цели Руската федерация неотдавна обяви, че възобновява производството на Ту-160 ОКБ Туполев (натовско название Blackjack), стратегически бомбардировачи от съветската епоха.
Ту-160 е невероятно бърз за стратегически бомбардировач. Той достига скорост от 2200 км/ч. и съществено превъзхожда американските аналози като B1-B Lancer (1 448 км/ч) и B-52 (1 000 км/ч). Неговият радиус на действие са внушителните 7300 км. В 2008 г. той извърши първия си трансатлантически полет от Мурманск до Венецуела. Ту-160 може да носи както ядрено оръжие, така и обикновено оръжие. От него могат да се изстрелват ракети Х-55МС  с ядрени бойни глави с мощност 200 килотона.
Към 2015 г. Русия е единствената страна, която експлоатира Ту-160. Съгласно новите планове тя ще построи 50 машини допълнително. Новите стратегически бомбардировачи ще бъдат модернизирани и ще носят името Ту-160М2. Тяхното производство се планира да започне след 2023 г. Едновременно с това Москва ще пристъпи към производството на стелт-бомбардировач ПАК ДА, който също се проектира в ОКБ Туполев. - Още за Ту-160

 
 

136 години от рождението на Христо Топракчиев

16.12.2023, 08:20

Днес се навършват 136 години от рождението на Христо Топракчиев.
Топракчиев е роден на 16 декември 1887 година в Бургас, но детските си години прекарва в Сливен, откъдето са неговите родители, припомнят от библиотека "Зора". Къщата им се намира в близост до църквата „Света Богородица" и днес на нея има паметна плоча от признателните сливенци. Топракчиев завършва Военното училище и е назначен за офицер в Българската армия.
През 1912 година заминава на обучение във Франция заедно с летците Никола Богданов, Симеон Петров и Асен Христов. След като успешно завършва обучението си, е назначен за командир на „Орляка" – първите въздушни съединения в България.
През Балканската война 1912 година самолетите и техните екипажи са базирани на летището край Одрин. Българските пилоти разузнават противника и насочват към тях артилерийски огън, с което поставят началото на използването на авиацията като бойно средство.
Топракчиев загива на 19 октомври 1912 година и става първият български летец, дал живота си в служба на родината.

 
 

На този ден през 1944 г. Вермахтът започва операция в Ардените – последното настъпление на Хитлер

16.12.2023, 08:13

На 16 декември 1944 г. Вермахтът предприема операция Wacht am Rhein (Стража на Рейн) в Ардените – западната част на Белгия – с цел да промени обстановката на Западния фронт, да разгроми англо-американските сили в Белгия и Холандия и да освободи сили за Източния фронт.
Немското настъпление обаче завършва със съкрушителен провал и стратегическата инициатива окончателно преминава у съюзниците.
Към края на 1944 г. Вермахтът практически проиграва всички сражения на Западния фронт и войските на Съюзниците достигат до границите на Германия.
Съюзната авиация регулярно извършва масирани нападения, разрушаващи военната промишленост, инфраструктурата и градовете.........Прочети още

 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}