Военна информация

Архив - от 1 до 15 декември

 

 

Празнуват моряците от военноморска база - Бургас

15.12.2023, 21:15

На 15 декември 2023 г. се навършват 79 години от създаването на военноморска база Бургас.
Началото на Военноморска база Бургас се полага със заповед № 434 от 27 ноември 1944 г. на командира на Морските войски за създаването на вмб – Бургас. Базата става достоен приемник на българския Беломорски флот. Първи командир на базата е капитан – лейтенант Игнат Гишин, бивш командир на Морската дружина в Дедеагач. Младият морски офицер поставя началото на пътя за утвърждаване на военноморската база  със следното послание: „Макар и с трудности пътя на българските военни моряци продължава напред в бъдещето. Дерзайте за България!” Вярата му в бъдещето и просперитета на военноморската база е останала като наследство както за бургаската общественост, така и за цяла България!
Днес на празника присъстваха заместник-началникът на Щаба по ресурсите на Военноморските сили капитан I ранг Атанас Змийчаров, командири на военни формирования, военнослужещи и цивилни служители от военните формирования, дислоцирани във вмб – Бургас.
В словото си по повод годишнината командирът на вмб – Бургас капитан I ранг Петър Петров благодари на военнослужещите и цивилните служители за положените от тях усилия, труд и висок професионализъм през изтеклата година, наситена с множество  предизвикателства – успешно приключени проверки, помощ на населението при бедствия и унищожаване на невзривени боеприпаси. Пожела им здраве, упоритост и въпреки всички трудности – оптимизъм и всеотдайност, за издигане на авторитета на военните моряци.
Заместник-началникът на Щаба по ресурсите на Военноморските сили – капитан I ранг Атанас Змийчаров приветства всички присъстващи по повод годишнината и им пожела здраве и много бъдещи успехи.
На празника бяха наградени отличилите се военнослужещи и цивилни служители от името на командира на Военноморските сили – контраадмирал Кирил Михайлов и от командира на вмб – Бургас. В памет на загиналите военни моряци бяха поднесени венци и цветя на мемориалния комплекс, след което отец Стилиян от град Черноморец отслужи молебен за здраве и благоденствие в църквата „Свети Мина“ във вмб – Бургас.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Отбелязваме 20-ата годишнина от трагичната гибел през 2003 г. на пет военнослужещи от Първия пехотен батальон в Кербала, Ирак

15.112.2023, 19:38

Министърът на отбраната Тодор Тагарев ще участва в отбелязването на 20-ата годишнина от терористичния атентат срещу база „Индия“ в Кербала, Ирак, при който загинаха петима български военнослужещи от състава на Първия пехотен батальон и десетки бяха ранени.
В памет на майор Георги Христов Качорин, старши лейтенант Николай Ангелов Саръев, офицерски кандидат Иван Христов Инджов, офицерски кандидат Антон Валентинов Петров и офицерски кандидат Свилен Симеонов Киров ще бъде представен филмът на Военния телевизионен канал „Разкази от Кербала“.
България участва в операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак от август 2003 г. до декември 2008 г. За този период Българската армия губи 13 военнослужещи. В Пантеона на бойната слава, редом със загиналите на 27 декември 2003 г. ще останат: офицерски кандидат Димитър Иванов Димитров, офицерски кандидат Владимир Неделев Пашов, офицерски кандидат Гърди Христов Гърдев, офицерски кандидат Преслав Йорданов Стоянов, офицерски кандидат Валентин Николаев Донев, офицерски кандидат Марин Милев Милев, офицерски кандидат Цветан Стоянов Камов, офицерски кандидат Паун Стоянов Георгиев.
На отбелязването на годишнината от гибелта на българските военнослужещи в Ирак ще присъстват също висши офицери от Българската армия, участници в операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак, близки на загиналите.
Източник: mod.bg

 

Влезе в сила наредба за допълнителни възнаграждения на военнослужещи и цивилни служители

15.12.2023, 09:40

В днешния брой на Държавен вестник е публикувана Наредба № 14 от 1 декември 2023 г. за условията и реда за изплащане на допълнително възнаграждение за постигнати високи резултати в служебната дейност и за работа по програми/проекти с външно финансиране на военнослужещите и на цивилните служители в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Новите правила влизат в сила от деня на обнародването.
Става дума за извършени дейности по разработване, управление и изпълнение на проекти,  съфинансирани със средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове, или на проекти и програми, финансирани от други международни финансови институции и донори, в рамките на длъжностната характеристика, без това да е основно функционално задължение на длъжността/основна цел на длъжността, която заемат (постигнати високи резултати за работа по програми/проекти с външно финансиране).
Общият размер на допълнителните възнаграждения за постигнати високи резултати в служебната дейност и допълнителното възнаграждение за постигнати високи резултати от работа по програми/проекти с външно финансиране за една година, се посочва в проекта, не може да надвишава 80 на сто от начислените на военнослужещия/цивилния служител основни месечни възнаграждения/ основни месечни заплати и допълнителни възнаграждения с постоянен характер за съответната година.
Допълнителното възнаграждение за постигнати високи резултати в служебната дейност се облага с данък по Закона за облагане доходите на физическите лица и върху него се начисляват осигурителни вноски за задължително социално и здравно осигуряване, се посочва в наредбата.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Синята дивизия на Испания е единствената, която се сражава на Източния фронт

15.12.2023, 08:53

В ранното утро на 10 февруари 1943 г. повече от 5900 войника от 250-та „Синя“ пехота – изградена предимно от испански доброволци, воюващи на страната на Германия – се готвят за една от финалните им битки. Изпратени са на източния фронт и се сражават срещу руските сили. Окопани добре, те започват своя последен ден с тежък артилерийски огън, изсипващ се върху позициите им. Стотици съветски оръдия разгръщат пълния си потенциал и подсказват, че денят бързо ще стопи снеговете и адът ще дойде на земята.
Два часа след адския огън, три съветски дивизии ще щурмуват немските позиции и ще започнат началото на битката за Красний Бор – една местност около Ленинград. Същият остава под немска обсада, но победата на германците ще бъде платена от испанските доброволци, които до края на деня просто ще спрат да съществуват като доброволска военна организация........Прочети още

 

Израелската война за независимост срещу целия Арабски свят

15.12.2023, 08:50

14 май 1948 г. е интересен в редица отношения. Петък е и времето изтича, докато Давид Бен-Гурион стои на нисък старт и чака онзи момент, когато британския мандат върху Палестина официално ще изтече. Именно това е ключовият момент за Израел, но е в петък, а събота и неделя няма как да се извърши такава операция, тъй като религиозният празник Шабат официално започва, а с него се забранява на всеки израелец да върши работа, да мисли за работа или да извършва действия, които ще подпомогнат работата му.
Часът е 4 следобед и Давид започва да подготвя своята декларация за независимост, която ще бъде прочетена в музея в Тел Авив на булевард Ротшилд. Там ще се роди първият еврейски парламент. Само няколко часа след това САЩ ще бъдат първите, които признават съществуването на новата държава. Щастието е краткотрайно и почти минимално. В ранните часове на следващото утро ще се предприемат военни действия от страна на Египет, Йордания, Ирак, Сирия и Либия..........Прочети още

 

Капитан Неделчо Бонев – втората жива торпила за защитата на небето над София

15.12.2023, 08:47

Едва ли има човек, който да не знае историята на Димитър Списаревски. Българският пилот не само демонстрира невероятни умения в защитата над небето на София, но в един момент решава да се разбие със самолета си в бомбардировач, елиминирайки всички шансове на един бомбардировач да разтовари бомбите си над мирното население. Много често неговото име се използва за най-висок пример на героизъм и саможертва. Веднага след тази атака по радио „Свободна Европа“ ще се чуе призив, в който англичаните говорят за неприкосновената смелост, която българите излъчват, но е разумно да не извършват тези атаки, защото самолетите на врага били повече.
Дали това е подействало достатъчно отрезвяващо на британците, не можем да знаем, но със сигурност е било достатъчно за пилотите да се замислят дали този пример няма да се повтори. И истината е, че подобна атака се повтаря, а нейният изпълнител е Неделчо Бончев. Това е боец, за който няма армия, която да не мечтае. Роден е на 21 юни 1917 г. в село Мирково. Завършва самолетната школа в Карлово и след това заминава в Италия за специализация. В кариерата си лети на няколко изтребителя, като последният такъв е Месершмит Ме-109. Летенето за капитан Бончев е страст, която не може да се опише с думи. Не е очаквал, че ще му се налага да изпълнява дълга си толкова скоро, но когато сирените започват да свирят за потенциалното въздушно нападение, той е един от пилотите, които тръгват, за да посрещнат „гостите“........Прочети още

 

Какво наистина се случи с Берлинската стена и какво точно е договаряно между САЩ и СССР – декласифицираният архив проговаря

15.12.2023, 08:44

Американският секретар Джеймс Бейкър е известен с една много важна фраза в цялата си кариера. „Нито инч на изток“, са думи, които трябва да каже пред съветския лидер Михаил Горбачов на 9 февруари 1990 г. Това е една от легендарните договорки, в които източния блок ще остане напълно независим от новия съюз, както и няма да има никакви други политики, които да продължат да се разпростират от запад на изток. Самият официален документ е официално декласифициран и свободен за четене от всеки. Самият документ показва и още една подробност – голяма част от страните в Централна и Източна Европа, нямат никакви интереси към включване.
Присъствието на тази символична подялба на Европа е и добавена в коментарите относно статута на Източна Германия и влиянието на Съветския съюз. Подобни гаранции са дадени от Джордж Буш още през 1989 г. при срещата в Малта, а неговите думи са, че САЩ никога няма да се възползва от Източна Европа, особено след като може да наруши или навреди на Съветския интерес. По това време нито един от двамата лидери, не може да подозира, че Източна Германия ще се сгромоляса и най-вероятно ще доведе до следващата жестока инфлация. Любопитното тук е, че в края на януари 1990 г. немския външен министър на Западна Германия – Ханс-Дитрх Геншчер ще заяви, че има добра възможност и двете страни да се обединят. Още на тази реч, въпросният политик заявява, че събирането на двете зони ще трябва да се случи по начин, който не засяга съветската сигурност.......Прочети още

 

Украйна получи втора германска система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“

15.12.2023, 08:25

Украйна, както беше планирано, получи втора система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ от Германия, за да помогне за отблъскването на увеличаващите се руски ракетни и безпилотни атаки срещу Киев и други градове, предаде ДПА.
Ракетите за „Пейтриът“ също са доставени, според актуализирания вчера германски правителствен инвентар на оръжията, доставени на Украйна след руското пълномащабно нахлуване през февруари миналата година.
Киев също така получи още девет верижни многоцелеви машини „Бандваген“ (Bandvagn), 7390 артилерийски снаряда 155 калибър, още три мобилни устройства за разминиране с дистанционно управление и осем танкера.
Германия изигра важна роля в даването на гаранции, че Украйна е по-добре защитена срещу руските въздушни атаки. В допълнение към произведените в САЩ "Пейтрът", германските ракетни системи "въздух-въздух" ИРИС-Т (IRIS-T) и противовъздушните танкове "Гепард" се оказаха много ефективни.
Освен това Украйна спешно иска от Берлин крилати ракети „Таурус“ (Taurus), които могат да бъдат използвани за поразяване на руски цели далеч зад фронтовата линия.
Канцлерът Олаф Шолц обаче засега отказва да ги достави.
Източник: https://www.bta.bg/

 
 

Министрите на отбраната на Армения и Гърция подписаха споразумение за военнотехническо сътрудничество

15.12.2023, 07:24

Гръцкият министър на националната отбрана Никос Дендиас и арменският му колега Сурен Папикян подписаха споразумение за военнотехническо сътрудничество, пише АНА-МПА.
След срещата в гръцката столица Атина Папикян заяви, че „и двете ни страни оценяват, че двустранното сътрудничество в областта на отбраната е на високо ниво и включва всички способности на въоръжените сили на нашите страни“, включително обмяна на опит, учения и образователни дейности.
Дендиас подчерта, че военнотехническият сектор „е основен приоритет за гръцкото правителство“, което цели да създаде нова система за „иновации и укрепване на гръцката отбранителна индустрия“.
„Подкрепяме възобновяването на преговорите между Азербайджан и Армения с участието на Европейския съюз с цел постигане на условия за мир и сигурност за народите в региона. Подкрепяме арменския народ“, посочи гръцкият министър.
Източник: bta.bg

 

 
 

С-400 срещу F-35: Защо Турция се отказа от най-добрите военни самолети в света заради руските ПВО системи

14.12.2023, 21:27

Защо Турция се отказа от най-добрите военни самолети в света заради руските ПВО системи. На този въпрос се опитва да даде отговор EurAsian Times.
Турският министър на отбраната Яшар Гюлер заяви, че закупените от Русия зенитно-ракетни системи С-400 ще останат на въоръжение в армията и ще бъдат използвани при необходимост.
Говорейки в телевизионно предаване, Гюлер заяви: "С-400 е отбранително оръжие. Ако бъдем нападнати, няма ли да използваме оръжието в отговор? Нашата армия знае на професионално ниво какво да прави и как да го прави. Ако възникне ситуация, която изисква отбранителни оръжия, тогава хората, които имат въпроси за тези оръжия, ще видят как ще бъдат използвани С-400 или други наши системи за противовъздушна отбрана."......Прочети още

 
 

Финландия и САЩ ще сключат споразумение за сътрудничество в областта на отбраната

14.12.2023, 19:36

Финландия ще сключи в понеделник със САЩ споразумение в областта на отбраната, което предвижда изпращане на американски войници и военни материали за подпомагане на отбраната на северноевропейската държава, предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление на финландското правителство.
Финландия, която има голяма обща граница с Русия, стана най-новия член на НАТО по-рано тази година след нахлуването на руските сили в Украйна. Споразумението със САЩ има за цел да позволи бърз военен достъп и помощ за Финландия в случай на конфликт, заявиха официални представители преди обявяването му.
“Фактът, че няма да бъде необходимо да се договаря всичко поотделно, улеснява организирането на операции в мирно време, но най-вече може да бъде от жизненоважно значение в случай на криза”, заяви пред репортери министърката на външните работи Елина Валтонен (на снимката).
В споразумението са изброени 15 обекта и зони във Финландия, до които американските военни ще имат безпрепятствен достъп и където също така ще могат да съхраняват военно оборудване и боеприпаси, съобщиха официални лица.
Съседна Швеция, която също иска да се присъедини към военния алианс, но все още чака съгласието на Турция и Унгария, сключи подобно споразумение с Вашингтон миналата седмица, предоставяйки на САЩ достъп до 17 зони, включително четири въздушни бази, едно пристанище и пет военни лагера.
Норвегия, която също е член на НАТО, е предоставила на американските военни достъп до четири зони на своя територия, както се посочва в собственото ѝ споразумение за сътрудничество в областта на сигурността.
Финландия няма да позволи съхраняването или транспортирането на ядрени и биологични оръжия или противопехотни мини на своя територия в съответствие с международните договори за неразпространение на оръжия, с които вече се е ангажирала, заявиха официални представители.
Американските военни могат да имат постоянно присъствие и редовни учения във Финландия, но няма планове за постоянни бази, отбелязва Ройтерс.
Източник: bta.bg

 
 

Генералният ни консул в Одрин прие ветерани от войните

14.12.2023, 17:30

Представители на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) днес бяха приети от генералния консул на България в Одрин г-н Борислав Димитров. В срещата участваха ветераните заместник-председателят на СВВБ и председател на Столичната организация Мария Стоянова и членът на ЦКК на Съюза Тодор Андонов. Заедно с члена на ЦС на организацията Цветан Ночев запознахме генералния консул и неговия екип с програмата, която СВВБ изпълнява за 110 години от Балканските войни (1912-1913 г.) Предадохме поздравленията на председателя на Съюза доц. д-р Иван Сечанов. Г-н Димитров ни предостави пълен списък със званията и имената на загиналите български войни при обсадата и превземането на Одринската крепост. Обменихме мнения, свързани със съхраняване на историческото ни наследство. Мария Стоянова връчи на генералния консул символното шалче на Съюза, календара за 2024 г. и книга от библиотеката „Воини ветерани“ на доц. д-р Иван Сечанов.
С интерес и преклонение влязохме в църквата „Св.св. Константин и Елена“. И с възхищение за отличното й поддържане. Върнахме се 10 години назад, когато заедно с представители ОС, на други военно-патриотични организации и тогавашния вицепрезидент Маргарита Попова дарихме на църквата камбана, която и днес е в двора на храма. 300-килограмова камбана с височина 78 см. и диаметър на широката част- също 78 см. бе монтиране в църквата и осветена по повод 100 години от Балканските войни. Средствата бяха набрани чрез национална дарителска кампания при закупуване на разпространени в цялата страна картички. Стойността на самата камбана, която е излята в леярната на Велеганов, е 10 000 лв., като се изключат дарителските елементи. 22-килограмовият кръст струва 4860 лв. Разчиташе се и на средства от тогавашния Националния инициативен комитет за честване на 100 години от Балканските войни.
Българската църква „Св. Св. Константин и Елена“ е построена през 1869 година. След Балканската война е полуизоставена, поради масовото изселване на българите от Одрин. Храмът е бил действащ до средата на 40-те години на миналия век, след което постепенно е изоставен и започва да се руши. Църквата е възстановена през 2008 г. със съдействието на българската държава. Хламовият й празник е 21 май.
В двора на църквата в миналото е имало войнишко гробище на загинали през 1913 г. при превземането на Одрин български войници и офицери. Гробището е съществувало до 80-те години на миналия век, когато всеобщата разруха на църквата обхваща и гробовете на войниците. Оцелелите 6 офицерски мраморни надгробни паметника се съхраняват в църквата „Св. Георги“.
Вчера военно-историческият поход под ръководството на г-жа Мария Стоянова посети Музея на Балканската война в покрайнините на Одрин.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Правителството предлага полковник Димитър Георгиев да бъде назначен на длъжността „Заместник- командир на Военновъздушните сили“

14.12.2023, 13:04

Министерският съвет прие Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на указ, с който да назначи полковник Димитър Янков Георгиев на длъжността „Заместник-командир на Военновъздушните сили“ и го удостои с висше офицерско звание „бригаден генерал“, считано от 14.02.2024 г.
Правителството прие също Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на указ, с който адмирал Емил Ефтимов за още четири години да се назначи на длъжността „Началник на отбраната“, след изтичане на сегашният четиригодишен срок по чл. 83, ал. 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, считано от 31.03.2024 година.
Правителството предлага да бъде освободен генерал-майор Валери Цоловот длъжността „Командир на Съвместното командване на силите“ и от военна служба, считано от 26.12.2023 година, поради навършване на пределната възраст за притежаваното военно звание.
Кабинетът предлага също да бъде освободен генерал-майор Красимир Кънев от длъжността „Национален военен представител в Националното военно представителство в Съюзното командване по операциите в Моне“, Белгия и да бъде назначен на длъжността „Командир на Съвместното командване на силите“, считано от 26.12.2023 година.
Съгласно друго предложение на Министерския съвет бригаден генерал Николай Караиванов следва да бъде освободен от длъжността „Заместник-командир на Сухопътните войски“ и от военна служба, считано от 28.12.2023 година, поради навършване на пределната възраст за притежаваното военно звание.
Министерският съвет прие също решение за предложение до Президента на Република България за издаване на указ, с който да освободи бригаден генерал Пламен Йорданов от длъжността „Началник на щаба на Сухопътните войски” и го назначи на длъжността „Заместник-командир на Сухопътните войски“, считано от 28.12.2023 година.
Кабинетът предлага бригаден генерал Петьо Мирчев да бъде освободен от от длъжността „Заместник-командир на Военновъздушните сили“ и от военна служба, считано от 14.02.2024 година, поради навършване на пределната възраст за притежаваното военно звание.
Източник: МС

 
 

Великобритания, Япония и Италия подписаха договор за съвместна работа по изтребител от най-ново поколение

14.12.2023, 12:57

Великобритания, Япония и Италия подписаха международен договор за създаване на военновъздушна програма, насочена към разработване на усъвършенстван изтребител, съобщи днес британското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс
Парламентите на всяка от страните трябва да ратифицират споразумението, в което е заложена цел бойните самолети да бъдат въведени в експлоатация до 2035 година. Съвместната фаза на разработване на програмата трябва да започне през 2025 г.
Както съвместният правителствен щаб на Глобалната програма за бойни самолети, така и нейният индустриален партньор ще бъдат базирани във Великобритания. Първият главен изпълнителен директор на правителствената организация ще бъде от Япония, а първият ръководител на бизнес организацията ще бъде от Италия, съобщи Великобритания.
Източник: БТА

 

Русия заплашва Румъния, ако Букурещ предостави летищна инфраструктура за изтребители F-16 на Украйна

14.12.2023, 12:50

Посолството на Руската федерация в Румъния съобщи във Фейсбук “позицията на Руската федерация по отношение на самолетите F-16, прехвърлени на Украйна от НАТО”, в която потвърждава изявление на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова с коментар, представен от руската делегация на среща на ОССЕ, от който става ясно, че Москва открито заплашва Румъния в случай, че Украйна използва самолети F-16, които излетят от територията на Румъния. Това информира Нюз.ро., цитиран от Диджи24.
Наскоро говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова заяви, че „като се има предвид унищожаването на значителна част от летищната инфраструктура на територията на Украйна, има голяма вероятност тактическите бойни самолети F-16, предадени на украинските въоръжени сили от държавите-членки на НАТО, да излетят от военновъздушни бази в Полша, Словакия и Румъния“, припомня Нюз.ро.
“По време на пленарната сесия на ОССЕ ръководителят на руската делегация във Виена за военна сигурност и контрол на въоръженията Константин Гаврилов заяви, че Русия твърдо предупреждава, че „използването на тактически изтребители F-16 на територията на държави, споменати по-горе, ще бъде разглеждано от Москва като участие на тези страни в конфликта в Украйна и ще принуди Русия да предприеме съответни мерки“, се казва в публикацията на посолството на Руската федерация в Букурещ на официалната страница на дипломатическото представителство във Фейсбук.
Миналият месец Румъния откри в 86-а авиобаза Фетещ европейски център за обучение на пилоти на самолети F-16, припомня Диджи24. Центърът ще обучава румънски пилоти да управляват летателните машини, които ще влязат във военновъздушните сили на Румъния, но също и пилоти от съюзническите и партньорски военновъздушни сили, включително от Украйна.
Източник: БТА

 

Сенатът на САЩ прие законопроект, разрешаващ рекордни разходи за отбрана в размер на 886 милиарда долара

14.12.2023, 12:45

Сенатът на САЩ одобри вчера законопроекта за отбранителната политика, с който се разрешават рекордни годишни военни разходи в размер на 886 милиарда щатски долара, със силната подкрепа както на демократите, така и на републиканците, предаде Ройтерс.
Нормативният акт разрешава всичко – от повишаване на заплатите на военнослужещите – тази година то ще бъде 5,2 процента – до закупуване на кораби, боеприпаси и самолети, както и политики като мерки за подпомагане на Украйна и противодействие на Китай в Индо-тихоокеанския регион.
Тазгодишният законопроект е дълъг близо 3100 страници и предвижда отпускането на рекордните 886 милиарда долара, което е с 3 на сто повече от миналата година.
Текстът “ще гарантира, че Америка ще може да удържи линията срещу Русия, ще се противопостави твърдо на Китайската комунистическа партия и ще гарантира, че американската армия ще остане на съвременно ниво по всяко време по целия свят”, заяви лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър преди гласуването.
Сенатът одобри нормативния акт с 87 срешу 13 гласа. Очаква се Камарата на представителите да го приеме още в края на тази седмица и да го изпрати в Белия дом, където президентът Джо Байдън ще го подпише.
Източник: БТА

 

Исторически календар

14.12.2023, 12:37

На 14 декември 1895 година в Кюстендил е роден генерал-лейтенант Кирил Станчев.

Завършва Военното училище в София (1916) и се сражава в Първата световна война. Служи в 13-и пехотен рилски полк, Военното училище, 22-ри пограничен участък, щаба на 2-ра пехотна тракийска дивизия, 23-ти пехотен шипченски полк и като началник на 12-и пограничен участък и старши адютант в 1-ва военно-инспекционна област. От 1919 г. членува в офицерската организация „Военен съюз“ и участва в държавния преврат на 19 май 1934 г., оказвайки съдействие за обезвреждане началника на Военното училище. Един от основателите и ръководителите на републиканското „Движение на капитаните“ във Военния съюз. През 1935 г. е уволнен и осъден на смърт по обвинение в заговор срещу монарха. Година по-късно присъдата е заменена с доживотен затвор. През 1940 г. е амнистиран и повишен в звание полковник.
В годините на Втората световна война Кирил Станчев се включва в дейността на нелегалната лява коалиция „Отечествен фронт“ и в подготовката и осъществяването на Деветосептемврийския преврат. На 11 септември 1944 г. е повишен в звание генерал-майор и назначен за командващ 2-ра армия във войната срещу Третия Райх. Под негово командване войските на армията разгромяват 7-а SS планинска дивизия „Принц Ойген“, част от албанската SS дивизия „Скендербег“ и други противникови групировки в Южна Сърбия и Косово. На 18 ноември 1944 г. е произведен в генерал-лейтенант.
Укрепването на партийните позиции в управлението през 1946 – 1947 г. се съпровожда с шумни процеси срещу конспиративните военни организации „Цар Крум“, „Неутрален офицер“ и „Военен съюз“. Ударът е насочен срещу висшето офицерство и най-изявените представители на опозиционните партии, обвинени в подготовка за насилствено сваляне на властта. През 1947 г. с присъда на Софийския областен съд генерал Станчев е осъден на доживотен затвор като ръководител на нелегалния „Военен съюз“. По-късно е освободен (1959) и реабилитиран (1960). Умира в София на 11 април 1968 г. През 1992 г. е повишен посмъртно в звание генерал-полковник.
Кавалер на ордените „За храброст“ (ІІІ степен 1 клас) и „За военна заслуга“ (ІІ степен).

 

46 години от първия полет на Ми-26 „Летящият контейнер"

14.12.2023, 12:34

На 14 декември 1977 г. се е състоял първият полет на тежкия транспортен вертолет Ми-26 с ТВлД Д-136, пилотиран от екипаж с командир Г.Р. Карапетян.
Ми-26 (изделие «90», НАТО: Halo) е съветски тежък многоцелеви транспортен хеликоптер, производство на ОКБ ”Мил” с товароподемност 20 тона.
Ми-26 е най-големият в света серийно произвеждан транспортен хеликоптер. Произведени са не по-малко от 350 машини.
Серийното производство се извършва от 1984 г. в завода «Роствертол» на холдинга «Вертолёты России». - Още за Ми-26

 

 
 

НС отпусна още 11 милиона лева за двата нови кораба на ВМС

13.12.2023, 13:30

Проектът на решение за приемане на изменение на Актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“ предвижда увеличаване на финансовата рамка с 11 млн. лв. с ДДС. Той бе гласуван от Народното събрание със 141 гласа „за“, без против и 20 „въздържал се“.
Исканото увеличение на цената е породено изцяло от промяна на оперативните изисквания, свързани с изискванията на НАТО за оборудването със системи за тактически обмен на обобщена картина за обстановката на море в реално време, като новото оборудване трябва да бъде инсталирано и интегрирано към автоматизираната бойна информационна система на корабите и това е свързано както с хардуерни, така и със софтуерни изменения на бойната система на корабите, се посочва в доклада на комисията по отбрана, предаде БТА.
В доклада се припомня, че през месец ноември 2020 г. между Министерството на отбраната и немската корабостроителница „Fr. Lurssen Werft GmbH&Co.KG” (понастоящем „NVL B.V.&Co.KG”) е подписан договор за проектиране и построяване на два многофункционални модулни патрулни кораба (ММПК). Договорът включва осигуряването на корабен и брегови комплект запасни части, инструменти и принадлежности (ЗИП) за всеки един от корабите, обучение на екипажите и на инженерно-техническия състав от ВМС, осъществяване на интегрирана логистична поддръжка за период от три години след изтичане на гаранционния срок и изпълнение на дейности по индустриално сътрудничество. В договора е планирано корабите да бъдат оборудвани със системи за тактически обмен на обобщена картина за обстановката на море в реално време „Link-11“ (с възможност за надграждане до Link-22) и Link-16.
Посочва се още, че поради настъпили промени в оперативните изисквания на НАТО в хода на изпълнение на договора, от 1 януари 2025 г. системата „Link-11“ излиза от експлоатация и се заменя от „Link-22“ (съгласно Меморандум на Международния военен секретариат на НАТО IMSM-0463-2021), а използването на системата „Link-16 Block Upgrade 1 (BU 1)“ се преустановява от 1 април 2023 г. Новите изисквания на Алианса (според Меморандум на Международния военен секретариат на НАТО IMSM-0580-2022) налагат придобиване на система „Link-16 Block Upgrade 2 (BU 2)“.
Уточнява се, че след като бъде одобрена актуализираната финансова рамка от Народното събрание, ще бъдат проведени преговори с фирмата EVL за окончателното договаряне на цената, която не може да бъде по-висока от 11 милиона лева.

 

Гръцките въоръжени сили проведоха учение с военновъздушни сили на САЩ

13.12.2023, 08:44

Генералният щаб на националната отбрана в Гърция информира, че на 6 декември е било проведено съвместно учение на въоръжените сили с участието на американски самолет AC-130 Gunship в морския район между остров Крит и полуостров Пелопонес, предаде гръцката телевизия Скай.
Според днешното изявление на Генералния щаб от гръцка страна е имало два изтребителя F-4, бързоходен транспортен кораб (MARK V) и екипи за изпълнение на различни тактически действия и мисии (Close Air Support – CAS, Joint Terminal Attack Controller – JTAC).
От американския самолет е била проведена стрелба с помощта на насочващ екип (JTAC).
В изявлението се посочва, че учението е допринесло за повишаване на бойните способности и за подобряване на нивото на оперативна съвместимост между участващите гръцки и американски въоръжени сили.
Източник: bta.bg

 

На този ден САЩ за първи път бомбардира столицата на Северен Виетнам - Ханой

13.12.2023, 08:19

На 13 декември 1966 г. американската авиация за първи път бомбардира столицата на Северен Виетнам - Ханой.
След японската окупация в периода 1940-1945 г. Виетнам е обявен за независима република (1945 г.). Опитът на Франция да възстанови контрола си върху региона завършва с неуспех, въпреки продължителната война (1946-1954 г.). Женевската конференция (1954 г.) разделя страната по 17-тия паралел на Северен и Южен Виетнам. От 1958 г. под председателството на Хо Ши Мин Северен Виетнам започва периодични нахлувания с партизански части в Южен Виетнам, като в сраженията се включват и военни части на САЩ (на страната на Южен Виетнам).
САЩ постоянно увеличават военното си присъствие там, като през 1969 г. броят на войниците е 550 000. След северновиетнамска офанзива през 1972 г. започва изтегляне на американските войски, което завършва окончателно през 1973 г. 2 години по-късно правителството на Южен Виетнам, начело с Нгуен Ван Тхо, е свалено. Страната е официално обединена отново на 2 юни 1976 г. Присъединява се към Съвета за икономическа взаимопомощ през 1978 г. През същата година Виетнам нахлува в съседна Камбоджа (Кампучия), с което спомага за свалянето на управляващия режим и за установяването на проруско правителство. В съюз с Камбоджа Китай нахлува за кратко във Виетнам през 1979 г. През 1992 г. е приета нова конституция и е учредена президентска институция. - Още за войната

 

Когато нацистка Германия нападна Канада

13.12.2023, 08:14

Когато една студена февруарска сутрин през 1942 г. жителите на канадския град Уинипег, Манитоба, се събуждат, те откриват, че най-лошият им кошмар се е сбъднал. Всичко започва в 6:30 ч. сутринта, когато сирените за въздушно нападение завиват и уличните лампи започват примигват, докато в града е още тъмно. Самолети прехвърчат над главите на жителите и тъпият рев на експлодиращи бомби се чува във всички посоки. В 7:00 към тях се присъединяват и звуците от далечна артилерийска и картечна стрелба, когато радиопредавания съобщават, че силите в града отстъпват назад към 3-километров периметър около кметството. Към 9:30 всичко свършва. Кметът, премиерът и лейтенант-губернаторът се предават и са отведени в плен. По радиото Ерих фон Нойренбейг е обявен за новия гаулайтер или регионален управител на провинцията. Войски преминават по Портаж авеню, вражеските танкове стоят на стража на всеки ъгъл, а червено-бяло-черни знамена със свастика се веят над съда и кметството. Уинипег вече е окончателно в ръцете на нацистите......Прочети още

 

 

Финландия удвоява обема на собственото производство на боеприпаси

12.12.2023, 22:44

Финландия планира до 2027 г. да повиши повече от два пъти обема на собственото производство на боеприпаси, предаде Ройтерс, като се позова на министерството на отбраната на страната.
В изявлението се казва, че се очакват вложения от около 120 милиона евро за увеличаване на производството, като от страна на правителството ще бъдат осигурени близо 24 милиона евро, а останалата част от предвидената сума ще дойде от самата военна промишленост.
Настоящото решение ще повиши значително производствения капацитет на Финландия по отношение на боеприпасите за тежка военна техника, давайки ни възможност да гарантираме на Украйна дългосрочна подкрепа до 2030 г., казва в изявление финландският министър на отбраната Анти Хаканен.
По-рано днес той заяви, че засилващото се сътрудничество на Русия с Китай, Иран, Северна Корея и други страни по света е сериозна и дългосрочна заплаха за европейските държави.
Източник: bta.bg

 

Великите битки, променили историята: Обсадата на Плевен (1877 г.)

12.12.2023, 21:47

Военната история е изтъкана от много епоси и легенди. Могъщи пълководци, величави армии, страховити империи и достойни бранители на отчаяни каузи. В тези легендарни епизоди от историята човешката трагедия, героизъм и саможертва се преплитат по уникален начин, който разкрива цялата пъстрота на нашата душевност. Наяве излизат героите, страхливците, достойните и недостойните.
Всяка битка е откровение. Всяка война е изпитание. Ала дори и сред пелената от кръв, чест и стомана, има имена на полесражения, които и до ден днешен грабват умовете на поколенията. Всяка битка е величава по свой начин, но сред куршумите, стрелите и остриетата на хиляди стълкновения изпъкват такива, които променят съдбата на народи, региони и континенти.
В продължение на близо 500 години Османската империя властта над българите, пречупвайки жестоко всеки техен опи за извоюване на свобода. Десетки хиляди загиват в неравните боеве, стотици хиляди се изселват от родните си места. Век след век, десетилетие след десетилетие, българския народ остава непримирим в борбата си, очаквайки онзи най-подходящ момент, в който да грабне съдбата си в ръце и да се освободи.
Дългоочакваният миг настъпва през пролетта на 1877 г., когато Русия обявява единадесетата подред война на Османската империя, заявявайки ясното си намерени да освободи българите от чуждата власт. Ентусиазмът на предците ни е огромен и за броени седмици над 12 000 души доброволци се събират в  Плоещ, където е сформирано българското Опълчение........Прочети още

 

The Telegraph: Русия се приближава към съкрушителна победа, основите на Европа са разклатени

12.12.2023, 21:23

Русия е все по-близо до триумф в Украйна, затова Западът би трябвало да подкрепи докрай Киев, пише Дейниъл Хенън в статия за британския вестник The Telegraph.
"Фокус“ представя превод на материала без съкращения и редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора му.
Трябва да поговорим за Украйна. Докато вниманието на света е насочено към войната между Израел и ХАМАС, ужасни сътресения сполетяха тази богата на земя страна. Контраофанзивата на Украйна се провали – или, по думите на президента й Володимир Зеленски, "не постигна желаните резултати“.......Прочети още

 

Министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов обсъдиха обстановката по сигурността в Черноморския регион с генерали от армията на САЩ

12.12.2023, 17:20

Министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов днес, 12 декември, проведоха среща с командирите на 10-та планинска дивизия на САЩ генерал-майор Грегори Андерсън и 82-ра въздушно преносима дивизия на САЩ генерал-майор Джеймс Уорк.
В хода на срещата бе изразено задоволство от добрата координация и постигнатото ниво на сътрудничество между формированията на силите на двете страни. Бяха обсъдени обстановката по сигурността в Черноморския регион и мерките, свързани с усилването на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО в Източна Европа. Разгледани бяха също възможностите за съвместни дейности в областта на подготовката на войските, военното сътрудничество и повишаването на оперативната съвместимост.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Съветът по отбрана да остане в същия състав

12.12.2023, 15:59

Това ще предложат членовете на Комисията по отбрана при второто гласуване в пленарна зала на промените на Закона за отбраната и въоръжените сили. С 13 гласа „за“ и нито един „против“ те не подкрепиха тази част от проекта на правителството, който предвиждаше от постоянните членове на Съвета по отбрана, който е съвещателен орган на министъра на отбраната, да отпаднат командирът на СКСО, началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ и директорът на Служба „Военно разузнаване“. Останалите текстове бяха гласувани с някои редакционни промени, съобразно предложението между двете четения на председателя на комисията Христо Гаджев.
На 29 ноември Народното събрание гласува на първо четене два законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили. Единият бе внесен от правителството, а другият – от Христо Гаджев и група депутати. Те бяха обединени в общ. По-същественото предложение, което също бе Христо Гаджев бе на всички членове на комисията.  То е свързано с разпоредбите при неизпълнение на договора от страна на курсантите, в който се включва, както обучението, така и военната служба след завършване. При неизпълнение се възстановяват средствата за издръжката при обучение, които са за сметка на бюджета на МО........Прочети още

 

Странните съветски бойни формации от Втората Световна война

12.12.2023, 08:15

Последните танкове от дивизията Panzer-Abteilungen 103 ще се опитат да оцелеят ледената прегръдка на Сталинград. На помощ са изпратени войници от 29-та пехотна дивизия. Датата е 11 януари 1942 г. Немската армия е успяла да спечели битката за града, но след серия контра-атаки от страна на руснаците. Знаем как приключва тази битка – немската армия ще бъде обградена и унищожена. Майор-генерал Ханс-Гьорг Лейсер ще има възможност да наблюдава маневрите на руските сили в тази битка.
Той разказва как три дузини танкове се спуснали от планината, без да имат никакво понятие какво правят и как точно да се движат. Повечето тежки машини спазвали някаква формация, подобна на тази от средните векове. Нападението на планината Казачи не можела да се оприличи като нищо от модерните и познати бойни похвати. Танковете вървят един след друг и върху всеки един танк има пехота, която развява огромни червени флагове. Зад танковете има огромно количество на пехота, ходеща в много дебели редици.......Прочети още

 

44 години от първият полет на Sikorsky SH-60 Seahawk

12.12.2023, 08:10

На 12 декември 1979 г. се е състоял първият полет на Sikorsky SH-60/MH-60 Seahawk, предназначен за военния флот. Seahawk е разработен на база на армейския UH-60 Blackhawk. ВМС използват SH-60/MH-60 за редица мисии, сред които борба с подводници и кораби, търсене и спасяване, откриване на минни заграждения, медицинска евакуация и други. Постъпва на въоръжение на 22 юни 1989 г.
MH-60S е първият вертолет от ВМС със „стъклена” кабина с четири многофункционални цветни дисплеи. Може да бъде снабден с платформа FLIR, интегрирана с ракетите Нellfire. Другото въоръжение се сътои от картечници, до три торпеда и противокорабна ракета AGM-119.
Стандартният екипаж се състои от двама летци и двама оператора. Цената варира в зависимост от оборудването от 28 до 42 милиона долара. - Още вертолети

 

33 години от трагедията във Върбица, 10 войници загиват в придошлата река

12.12.2023, 08:06

На 12 декември 1990 г. танковият и мотострелковият батальони на полка в Момчилград тръгват за планирани контролни стрелби на полигона край село Балабаново. Обичайният път на тежките бойни машини минава през река Върбица.
   – Към 8,45 часа поделението напускат 4 МТЛБ (многоцелеви транспортьор леко брониран) и 4 танка с 21 души в тях. На около 250 м от въжения мост при село Седларе първи в реката нагазват транспортните машини. Без да изчакат те да излязат малко по-надолу по течението навлизат и танковете. В този момент идва приливна вълна. Едни казват, че е от изпускането на язовир край Златоград, други – скъсана стена на язовир край Мадан.
   – Около 9,15 часа машините вече са неуправляеми. Двигателите загасват. Четирима войници успяват да стигнат до брега и хукват да търсят помощ от поделението.
   – В 9,45 ч ситуацията вече е критична. Водата се покачва светкавично, стига 3 м, скоростта на течението надхвърля 30 км в час. Вместо да скачат, докато водата все още била 1,20 м, военните получават заповед да чакат хеликоптер, който да ги спаси. Момчетата са скупчени върху корпусите на машините и бясната река ще ги отнесе всеки момент.
Хора от село Градинка Местните режат въжетата от кладенците си, за да ги подадат на бойците, но в повечето случаи напразно. Началникът на подстанцията Лютви Адем и кварталният милиционер Наско Чанков се връзват с въжета, хвърлят се в ледените води и спасяват трима. Други войници също са спасени, но за 10 души прегръдката с реката е смъртоносна.
   – Към 10,30 ч все още имало живи, които крещели от ужас.
   – В 11 ч в реката са само мъртвите войници.
   – Два хеликоптера идват в 12 ч, когато всичко вече е свършило.
Според следствието причините за трагедията са неуставно поведение на командирите, липса на адекватни със ситуацията решения. Неопитни бойци, които не познавали реката са водели машините, в които нямало спасителни жилетки. Според очевидци 11-те спасени войници дължат живота си на собствената си инициатива и на смелостта на местните хора.
Военният съд в Пловдив гледа дело срещу виновните командири от май 1991 до януари 1992 г. Произнесени са 4 присъди. Командирите на роти Димчев и Андреев, които тръгнали за занятието с автобус, вместо да водят машините си, са осъдени по на година и половина затвор, а командирът на поделението полковник Кабакчиев и командирът на батальон Лепирев получават по година и 9 месеца условно.
Загиналите: лейтенант Илиян Попски, лейтенант Русин Самуилов, сержант Ангел Илков, ефрейтор Велин Хаджиев, ефрейтор Желязко Христов, ефрейтор Иван Янков, редник Красимир Канев, редник Николай Сандев, редник Петко Петков и редник Стефан Стефанов.

 
 

 

Притеснения в Европа: Военните складове са празни, а армиите допълнително отслабени

11.12.2023, 21:12

На фона на "все по-изолационистката позиция“ на САЩ по отношение на конфликта в Украйна в Европа нараства загрижеността относно отслабените армии и вече изпразнените арсенали. Бюджетните съкращения и ерозираната оръжейна индустрия изпразниха от съдържание въоръжените служби, а решението на Русия да нахлуе в Украйна разкри допълнителни рискове, коментират в редакцията на американския вестник The Wall Street Journal.
Британската армия – водещият военен съюзник на САЩ и най-големият производител на средства за отбрана в Европа – разполага само с около 150 танка, които може да се използват, и може би дузина изправни артилерийски оръдия с голям обсег. Складовете са до такава степен оголени, че миналата година британската армия обмисляше да извади няколко ракетни установки от музеи, за да ги надстрои и дари на Украйна - идея, която в крайна сметка бе отхвърлена, припомнят от редакцията.
Франция има по-малко от 90 тежки артилерийски оръдия, което се равнява на това, което Русия губи приблизително всеки месец на бойното поле в Украйна. Дания няма тежка артилерия, подводници или системи за противовъздушна отбрана. А както стана ясно наскоро, германската армия има достатъчно боеприпаси за два дни боеве.
През десетилетията след края на Студената война отслабените европейски армии бяха толерирани от правителствата на Запада, защото ангажираната Америка, с нейните огромни военни мускули, подкрепи Организацията на Северноатлантическия пакт и отбранителната политика в Европа. На САЩ се падат близо 70% от разходите за отбрана на НАТО миналата година.
Но тревогата нарасна, след като Америка избра по-изолационистка позиция и след като на фона на почти две години кървава война в Европа отново се завърна разбирането за потенциална заплаха от Русия.
Няма непосредствена военна опасност за Европа от Русия и западните военни и политически лидери смятат, че засега Москва е успешно възпряна от собствената си война на изтощение в Украйна. Но ако Русия в крайна сметка спечели войната там, малцина се съмняват в способността ѝ да се превъоръжи изцяло рамките на три до четири години и да създаде проблеми другаде. "Руският президент Владимир Путин от години скърби за загубата на Руската империя, която обхващаше Украйна и други източноевропейски нации, включително балтийските“, уверени са в редакцията на американския всекидневник.
Вестникът изчислява, че причината за страха е, че "капацитетът за производство на индустриални оръжия в Европа е до голяма степен отслабен от години на бюджетни съкращения“ след края на Студената война. Увеличаването на военния капацитет изглежда като "предизвикателна задача“ поради бюджетни ограничения на фона на бавния икономически растеж в европейските страни и застаряващото население, се обяснява в статията. Освен това значителна част от европейците не подкрепят идеята за финансиране на военните разходи чрез намаляване на социалните осигуровки.
Източник: https://fakti.bg/

 

Русия се готви за война в океана! Владимир Путин спусна на вода нови ядрени подводници

11.12.2023, 20:20.

Руският президент Владимир Путин днес участва в церемонията по спускането на вода на нови ядрени подводници, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. - (видео)
Той посети корабостроителницата "Севмаш" в град Северодвинск в северозападната част на Архангелска област три дена след като оповести намерението си да се кандидатира за нов шестгодишен президентски мандат.
Днес той наблюдава издигането на флага на руските ВМС на новопостроените ядрени субмарини "Император Александър Трети" и "Красноярск" и произнесе реч, с която обеща модернизацията на руския флот да продължи.
"Император Александър Трети" е седмата атомна подводница от клас "Борей-А" (проект 955А), която се спуска на вода. Всяка от подводниците от този клас е въоръжена с 16 междуконтинентални балистични ракети "Булава" с ядрен заряд. Путин заяви, че се строят още три такива подводници. Те са част от руската ядрена триада, която включва още наземни ядрени ракети и стратегически бомбардировачи с ядрено оръжие.
"Красноярск" е атомна подводница от новия тип "Ясень-М" (проект 855М), въоръжена с крилати ракети и торпеда. Тя е предназначена за противодействие на вражески подводници, но може да атакува и наземни цели. Руският президент посочи, че в момента се строят още пет подводници от клас "Ясень". - Още руски подводници
Източник: https://fakti.bg/

 

Американската ракетна база в Полша ще влезе в действие от 15 декември

11.12.2023, 16:51

Американската ракетна база, изградена в Северна Полша, ще влезе в действие от 15 декември, заяви полският министър-председател Матеуш Моравецки, цитиран от “Франс прес”.
“На 15 декември ще бъде достигната оперативната способност на противоракетния щит в Редзиково”, каза Моравецки за съоръжението, разположено на 250 км от руския ексклав Калининград. Според официални представители на САЩ и НАТО системата в Редзиково е изградена, за да противодейства на заплахата от балистични ракети с малък и среден обсег.
Над 10 000 американски военнослужещи понастоящем са разположени в Полша, която е член на НАТО на източния фланг на алианса и един от най-твърдите поддръжници на съседна Украйна.
Източник: bnr.bg

 

Бойни стрелби на полигон „Дивдядово“

11.12.2023, 11:46

От 4 до 8 декември на учебен център “Дивдядово” край Шумен се проведоха бойни стрелби със зенитно-ракетните артилерийски взводове от 4-ти и 29-ти механизирани батальони на 5-то бригадното командване, съобщават от формированието. Стрелбите се проведоха под ръководството на лейтенант Иван Радев.
Източник: https://otbrana.com/

 

Военнослужещи от 2 механизирана бригада преoдставят военната професия в училищата

11.12.2023, 11:43

Мобилен екип от състава на 2 Тунджанска механизирана бригада посети СОУ ''Христо Ботев'' град Нова Загора, съобщават от формированието.   Старши сержант Мартин Русев и редник Радка Илиева представиха предимствата на военната професия и възможностите за професионална реализация в Българската армия пред завършващия випуск на училището. Ефрейтор Мартин Монев и ефрейтор Силвия Тодорова демонстрираха пред учениците въоръжението, техниката и оборудването използвано от военнослужещите от батальона.
Директорът на училището г-жа Бойка Няголова, благодари на военнослужещите за чудесната демонстрация и възможността за запознаване на подрастващите с предимствата на военната професия, и изрази готовността си за бъдещи съвмести срещи.  
Източник: https://otbrana.com/

 

Американски изтребител F-16 се разби в Южна Корея

11.12.2023, 08:31

Американски изтребител Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon от 8-мо изтребително крило се разби днес в Южна Корея по време на рутинен учебен полет, предаде агенция Ройтерс.
Пилотът е успял да се спаси след катапултиране.
„Реактивният самолет се разби в 08:43 местно време във водите на Жълто море, след като излетя от въздушна база в Гунсан, на 178 километра южно от Сеул“, се казва в съобщението. - (видео)

 

 
 

На този ден през 1994 г. Русия започва Първата чеченска война

11.12.2023, 08:17

На 11 декември 1994 г. подразделения на руското МВР и на армията навлизат в Чечня на основание на подписан от президента Борис Елцин на 30 ноември секретен Указ „Мерки за пресичане на дейността на незаконни военни формирования на територията на Чеченската република в зоната на осетино-ингушетския конфликт."Положено е началото на Първата чеченска война – военен конфликт между Руската федерация и Чеченската република Ичкерия от декември 1994 до август 1996 г. Конфликтът се води в Чечня и няколко населени пункта в съседни региони на Северен Кавказ с цел да се удържи Чечня в състава на Руската федерация.
Най-често се нарича в медиите "Първа чеченска война", макар официалното определение на властите да е "Мерки по поддръжката на конституционния ред". Конфликтът и предшестващите го действия се характеризира с голям брой жертви сред цивилното население, военните и правоохранителните органи, масов геноцид на руските жители в Чечня, както и на граждани от други националности.
Въпреки определени военни успехи на военните и на МВР на Русия, този конфликт става повод за изтегляне на руските сили от Чечня, масови разрушения и жертви от двете страни, довело до независимост на Чечня и вълна на терор, разпростряла се в цяла Русия.
Предистория на конфликта
Още през септември 1991 г. националистите на Джохар Дудаев на практика разпръскват местния върховен съвет. След разпадането на СССР Дудаев обявява излизането на Чечня от състава на руските републики и провъзгласява създаването на Чеченска република Ичкерия.
Даже след като Дудаев прекратява плащането на данъците в общия бюджет и забранява на служителите на руските специални служби да посещават републиката, Русия продължава да превежда парични средства в бюджета на републиката. През 1993 г. например за Калининградска област са заделени едва 140 милиона рубли, а за почти равностойната по население Чечня - 10,5 милиарда рубли.
До 1994 г. Чечня продължава да получава руски нефт, но не плаща за него, а дори го препродава в чужбина. Сепаратизмът на Дудаев става все по-обезпокоителен, като заплашва сигурността на петролопроводите от Азербайджан. Армията на Дудаев разполага с не малко оръжия, останали след разпадането на СССР: 2 пускови ракетни установки на сухопътните войски; 42 танка; 14 БТР; 260 самолета; 57 000 единици стрелково оръжие.
От лятото на 1994 г. започват бойни действия между верни на Дудаев армейски части и силите на проруския Опозиционен временен съвет.
На 26 ноември опозиционерите безуспешно се опитват да щурмуват сградата на парламента. В плен на привържениците на Дудаев попадат редица руски военнослужещи, сражавали се на страната на опозицията по силата на договор с Федералната служба по контраразузнаване.
След провала на опита да бъде свален Джохар Дудаев със силите на чеченската съпротива, правителството на Русия взема решение за въвеждане в Чечня редовна армия.
От 1 декември бойната авиация на Русия започва да нанася удари по територията на Чечня, като в частност на летищата е унищожен целият авиационен парк на ВВС на ЧРИ, но щабът на ВВС на Русия отказва да потвърди факта и бомбардировките остават за сметка на „неизвестни самолети”.
На 6 декември военният министър на Русия Павел Грачов и вътрешният министър Виктор Ерин се срещат с президента Джохар Дудаев в селището Орджоникидзевска в Ингушетия, но говорят на различни езици.
Така на 11 декември закономерно идва въвеждането на федерални сили в Чечня – положено е началото на Първата чеченска война.
Хронология на конфликта
1994 година
   • От 31 декември 1994 г. до март 1995 г. федералните сили обсаждат Грозни и го превземат.
1995 година
   • 10 април - федералните сили с минимални загуби завземат Ачхой Мартан.
   • 3 юни - федералните сили влизат във Ведено
   • 12 юни - федералните сили овладяват населените пунктове Шатой и Ножай Юрт
   • 14-17 юни - терористичен акт в Будьоновск
   • 15 декември - бойците на Салман Радуев завземат Гудермес, но после отстъпват.
1996 година
   • 21 април - Джохар Дудаев загива при ракетен удар в района на село Гехи-Чу на 30 км от Грозни
   • 6 август - операция „Джихад“, в хода на която чеченските бойци възстановяват контрола върху Грозни. Федералните сили в Гудермес и Аргун също са блокирани от чеченските бойци
   • 14 август - преговори за прекратяване на огъня
  • 31 август – сключени са Хасавюртските споразумения, подписани от Аслан Масхадов и Александър Лебед, разглеждани като предателски от много защитници на целостта на Русия. Започва изтегляне на руските федерални сили от Чечня.
Едва по време на Втората чеченска война (26.12.1999-6.2.2000) федералните сили си връщат окончателно Грозни. - Още за войната в Чечня

 
 

 

Последната фрегата от клас MEKO A200EN за ВМС на Египет беше спусната на вода

10.12.2023, 23:24

Четвъртата и последна фрегата от клас MEKO A200EN за египетския флот беше спусната на вода в корабостроителницата Alexandria Shipyard в Александрия. Тази фрегата е и първият национално построен такъв кораб.
Defenseweb.co.za информира, че спускането на фрегатата (910) Al-Jabbar се е състояло на 4 декември по време на изложението за отбрана EDEX-2023 в Кайро. Според Александрийската корабостроителница строителството на първата фрегата MEKO A200 е продължило две години. Египетският президент Абдел Фатах ас-Сиси присъства на церемонията. - (видео)
Както съобщи ЦАМТО, през септември 2018 г. командването на ВМС на Египет подписа договор с Thyssenkrupp Marine Systems (TKMS) за доставка на четири фрегати MEKO A200EN. Общата стойност на поръчката се оценява на 2 милиарда евро (цената на всяка фрегата е 500 милиона евро). Египетският флот трябва да получи три кораба, построени в Германия и един - в Египет.
Работата по проекта официално започна през август 2019 г. Полагането на водещата фрегата (904) Al-Aziz се състоя през 2020 г. Тя беше официално предадена на командването на египетския флот на 14 октомври и пристигна в Египет на 2 ноември 2022 г.
Вторият кораб от поредицата, (905) Al-Kahhar, беше предаден на египетския флот през май 2023 г. и пристигна в Александрия през юни 2023 г.
Третата фрегата, (909) Al Qadir, беше заложена през 2021 г. и спусната на вода през април 2022 г. В момента тя се тества.
Четвъртият кораб, Al-Jabbar, беше заложен в корабостроителницата Alexandria Shipyard през март 2022 г.
В крайна сметка четирите фрегати от клас MEKO ще заменят остарелите американски кораби от клас Oliver Hazard Perry от състава на египетския флот.
Както беше отбелязано, фрегатите A200EN MEKO, поръчани от египетския флот, станаха най-модерната версия на този кораб по отношение на инсталираното оборудване и оръжейни системи. Дължината на MEKO A200EN надвишава 121 м, ширината - 16,3 м, водоизместимостта - 3700 тона, екипажът - 110 души. Фрегатата е оборудвана с комбинирана (дизел-газотурбинна) енергийна установка тип CODAG-WARP, развива максимална скорост от 29 възла и има обсег на плаване от 7700 морски мили при скорост от 15 възла.

 
 

Military Watch Magazine: САЩ са притеснени от тежките загуби на западна бронирана техника в Украйна

10.12.2023, 20:13

В Съединените щати вече се чуват гласове срещу предоставянето на допълнителни оръжия и по-нататъшно финансиране на военните усилия на Киев, пише Military Watch Magazine. Причината са понесените от Украйна тежки загуби в жива сила и бойна техника и очевидният провал на нейните настъпателни операции.
Множество нови кадри, заснети в Украйна, показват руски войници, които завладяват тежко оборудване, наскоро доставено на украинските въоръжени сили от страни-членки на НАТО. На видео се вижда как руснаците управляват американска бойна машина на пехотата "Брадли" и се опитват да запалят двигателя на немски танк Leopard 2A4. Чува се как войниците обсъждат как да стартират двигателя на танка и да го откарат до позициите си, докато превозното средство изглежда напълно неповредено - сякаш украинските сили просто са го изоставили.
Друго видео, публикувано онлайн същия ден, показва бойна машина Брадли, която се движи по черен път, вероятно в Източна Украйна. По-ранни кадри, публикувани тази седмица, показаха руски военни, които оглеждат БМП Брадли в склад, за който се смята, че е в Русия, а руската телевизия също показа същото превозно средство с работещ двигател.
Съобщава се, че машината е била ремонтирана в Съединените щати през 2022 г. и е била напълно работеща, когато е попаднала в руски ръце.
Първата партида Брадли пристигна в Украйна през април, но оттогава украинските въоръжени сили загубиха много от тези машини в битка - съобщава се, че до края на лятото украинците са загубили повече от 80 Брадли, от които западни източници признават повече от 50.
Кадри на руски войски, които залавят изоставени американски и германски бронирани машини, се появиха за първи път в началото на юли, въпреки че остава неясно дали превозните средства са били успешно доставени до руските позиции или просто са били зарязани.
Въпреки това, броят на унищожените бронирани машини, предоставени от Запада, далеч надхвърля броя на заловените превозни средства. Първите кадри за това как украинците губят Брадли се появиха през юни. По-късни кадри, публикувани от няколко руски източника на 22 юли, показват няколко от тези превозни средства, унищожени на фронтовата линия в украинската област Запорожие.
Много експерти често са критикували нивата на защита на бронята на Bradley много преди превозните средства от този клас да бъдат пуснати в експлоатация. Изключително високото ниво на износване, регистрирано в Украйна, предполага, че тези опасения са до известна степен оправдани. Мащабът на загубите, понесени от Украйна и очевидният провал на нейните офанзивни операции накараха мнозина в Съединените щати сега да се противопоставят на идеята за предоставяне на допълнителни оръжия и допълнително финансиране на военните усилия на Киев.
Тъй като икономиката на Украйна вече на практика се срина, това може напълно да подкопае не само способността на украинските въоръжени сили да продължат да провеждат военни операции, но и способността на украинската държава да изпълнява дори най-основните си функции.
Както и в случая с БМП Брадли, мнозина отдавна очакваха, че танковете Леопард 2 също ще претърпят огромни загуби в сблъсъците с руските сили. Подобни оценки се основават на предишна употреба на този клас танкове, особено когато турските сили ги използваха срещу бойци на "Ислямска държава" и кюрдски бунтовници в Сирия и Ирак. Турски официални лица казаха тогава, че техните войски са били "травмирани" поради огромните загуби, които са претърпели в сблъсъка със сравнително леко въоръжени групи бойци.
Украинските въоръжени сили загубиха много танкове Leopard 2A6, най-модерният и широко използван вариант на Leopard 2, в началото на юни, в първите дни след съобщенията в пресата за използването му срещу руските сили.
В Съединените щати мнозина се притесняват, че репутацията на най-добрия американски танк M1 Abrams може да бъде сериозно опетнена от кадри с бойни загуби. А според някои непотвърдени информации това е причината американците да принуждават украинците да не ги изпращат на фронтовата линия, въпреки че първите такива танкове бяха доставени в страната още през септември.
Малко след съобщенията, че танкове от този клас се разполагат на фронтовата линия, първите кадри на руски сили, унищожаващи британски Challenger 2, се появиха онлайн в началото на септември.
Тоест, наскоро доставените американски "Абрамс" остават единственият клас танкове, които все още не са понесли загуби на украинската фронтова линия.
Източник: https://epicenter.bg/

 

Когато генералите на Сталин трябваше да избират – дезертьорство или сигурна смърт

10.12.2023, 08:50

На 17 септември 1942 г. съветските генерали са поканени на една специална среща със Сталин. Ситуацията на фронта е тежка, последните месеци не носят нито една победа на руснаците. Втората битка при Харков е довела до още по-сериозни загуби. Германското оръжие е успяло да премине защитите на Сталинград и е готов да започне една от най-кървавите битки в историята на човечеството.
Сред всички проблеми, Сталин е разтревожен от огромното количество високопоставени офицери, които предпочитат да напуснат фронта, отколкото да се сражават за Червената армия.
Генерал Андрей Власов е предал своята дистанцирана армия в Ленинград и след това е преминал на страната на германците. Точно това е една голяма победа за немската пропаганда. Някогашният съветник на Чианг Кай Шек е обърнал гръб на съветската идея. Линиите на руската армия са оголени до смърт, а другите генерали не виждат никакъв смисъл да продължават тази война........Прочети още

 
Пакистан беше тайният ключ на САЩ за Китай – как Никсън изпрати цяла флота за омилостивяване на Китай
10.12.2023, 08:48

През 2016 г. САЩ официално подкрепи Индия за желанието ѝ да се включи в ядрената програма на света, но отказва да приеме инициативата на Пакистан. Изненадата е голяма, особено след като политиката на САЩ за ядрено въоръжаване е отворена към страна, с която не е показвала много добри отношения.
Има един специален момент, когато САЩ изпраща своята 7-ма флота, за да напомни, че война между Индия и Пакистан ще доведе до много сериозни и жестоки удари.
В този случай, САЩ е на страната на Пакистан, а не на Индия. Това прави изненадата още по-сериозна в горните редове. САЩ се опитва да бъде приятел с Китай и да затопли отношенията, но една такава флота не може да бъде разглеждана по този начин........Прочети още

 
 

Поглед назад: Битката за Плевен - битка за цяла България

10.12.2-23, 08:43

Обсадата на Плевен е най-тежката и продължителна битка в хода на Руско-турската война (1877-1878). Западната османска армия задържа в продължение на почти пет месеца град Плевен, обсаден от Западния руски отряд. Победата на руските части на 10 декември 1877 г. изиграва решително значение за изхода на войната и Освобождението на България.
Обсадата на Плевен задържа основното руско настъпление, като в същото време умелата защита на турците впечатлява не само Европа, но и света. При трите атаки на града (юли-септември 1877 г.), разпоредени от ген. Скобелев руснаците и румънците дават близо 30 000 жертви. Това са колосални загуби, които руският император Александър II решително решава да прекрати и да промени изцяло стратегията за превземането на Плевен. Затова заповядва командването да се поеме от 59-годишния генерал Тотлебен (на снимката). Той е учил години наред във Франция, Белгия, Холандия и Германия.
На 29 септември 1877 г. ген. Тотлебен поема ръководството по обсадата на Плевен и този избор в значителна степен предопределя благополучния изход за войната, който вече е поставен под съмнение.
Генерал Тотлебен изработва план, който предвижда пълна блокада на армията на Осман паша в Плевен и противодействие на системата от редути – непревземаеми до този момент. По това време турската армия разполага със запаси от жито, като мели брашното в малки воденички по околните рекички и потоци. Ген. Тотлебен разпорежда водите им да бъдат преградени чрез поредица от язове, които в определен момент са верижно разрушени и образувалата се вълна помита воденичките.
Към началото на ноември Осман паша успява да съсредоточи в Плевен 50 000 войници и 72 оръдия. Заема инженерно изградена отбранителна линия от 20-25 км, разделена на пет отбранителни участъка.
На 4 (16 ноември) военният съвет на Действащата Руска армия започва плътната блокада на Плевен. Западният руски отряд е усилен до 122 000 войници и нови 28 обсадни оръдия. Осман паша изпитва все по-остра нужда от хранителни припаси. На 30 октомври/11 ноември обаче отказва предложената капитулация.
На 22 ноември (4 декември) Сюлейман паша оставя под Шипка Вейсел паша и с основните сили на Централната османска армия преминава Стара планина, превзема гр. Елена, но не успява да отклони руски части от блокадата на Плевен. Понесъл много загуби, той прекратява похода към Плевен.
В този критичен момент Осман паша решава да пробие блокадната линия при моста на р. Вит и да се изтегли към София. На 28 ноември (10 декември) Осман паша атакува на фронт от 3 км. Руските части обаче отблъскват атаката и контраатакуват и разбиват Западната османска армия. Пленени са 10 паши, 2128 офицери, 37 200 войници, 88 оръдия и 7 знамена.
През 1977 г. по повод 100-годишнината от освобождението на Плевен, на самото бойно поле, в Скобелев парк музей, е изградена панорама „Плевенска епопея 1877 г.”. Тя е единствен по рода си паметник на Балканския полуостров.

 
 

Исторически календар

10.12.2023, 08:37

На 10 декември 1943 г. по време на третата атака, осъществена от съюзническата авиация над София, загива капитан Павел Лазаров Павлов.

Ятото му е вдигнато по тревога, за да пресрещне американските летящи крепости „Либърейтър“, прикривани от изтребители П-38-Г „Лайтнинг“. Противникът е с числено превъзходство в съотношение 3 към 1. Във въздушния бой капитан Павлов, увлечен в преследването, попада в кръстосан огън. Машината му е простреляна, става неуправляема и се разбива край село Одраница, Трънско.
Павел Павлов е роден на 25 декември 1911 г. в с. Тръстеник, Плевенско. През 1936 г. завършва Военното на Н.В. училище с 55-и „Тракийски випуск“. Произведен е в звание подпоручик-летец. Служи на летище Казанлък, след което постъпва в изтребителната школа в Карлово. През 1939 г. е изпратен на специализация в Полша. В град Люблин го заварва нападението на Германия над Полша и окупацията на източните й територии от Съветския съюз. Пленен от съветските войски, той е издирван от Министерството на войната и правосъдието.

Освободен е и се завръща в България. През 1943 г. е назначен за командир на 652-ро ято, въоръжено с френските самолети Девоатин-520.
Посмъртно е произведен в чин майор.

 

 

Започва глобалното информационно шоу "Кой загуби войната в Украйна?"

09.12.2023, 18:04

Започва глобалното информационно шоу „Кой загуби войната в Украйна?“. В този план се отличи коментарът на Washington Post. Според бившия старши анализатор на ЦРУ Лари Джонсън „анализът е повърхностен и повтаря много неверни твърдения, направени от украински служители“. По-ясно казано, войната е загубена и се търси кой да опере пешкира. Кой да поеме вината? Без мезетата. Дали американският военен министър Остин и генерал Мили реално са вярвали, че ВСУ има шанс да пробие руските отбранителни линии? Американската разузнавателна общност още в самото начало бе песимистично настроена по отношение на украинския контранаступ. Западът подцени способностите на Русия да се самовъзстанови след техническите отстъпления в Харковска и Херсонска област миналата година........Прочети още

 

Американското правителство е поискало от Конгреса да одобри продажбата на 45 хиляди танкови снаряда на Израел, казаха американски служители

09.12.2023, 16:25

Американското правителство е поискало от Конгреса да одобри продажбата на 45 000 броя 120-мм многоцелеви снаряда М830А1 за израелски танкове “Меркава” на Израел, който да ги използва в операцията си в Газа, съобщиха един бивш и един настоящ американски служител, цитирани от Ройтерс.
Искането е отправено на фона на нарастващото обществено безпокойство, че американски оръжия се използват във война, която вече отне живота на хиляди цивилни в палестинския анклав.
Потенциалната сделка за продажба на снаряди на стойност повече от 500 млн. долара не е част от поискания от американския президент Джо Байдън допълнителен пакет военна помощ за Украйна и Израел, възлизащ на 110,5 млрд. долара, посочва Ройтерс. Тя следва да бъде одобрена от комисиите за външна политика на Сената и Камарата на представителите, които могат да протакат сделката или да проведат консултации с правителството като приведат своите доводи против нея.
Държавният департамент на САЩ обаче настоява двете комисии бързо да одобрят сделката, казаха един настоящ американски служител и бившият говорител на ведомството Джош Пол на фона на неодобрението на някои правозащитни организации относно използването на американски оръжия в конфликта между Израел и “Хамас”.
“Предложението беше внесено в комисиите по-рано тази седмица и се очаква да бъде обсъдено в следващите 20 дни. Държавният департамент ги подканя бързо да вземат решение”, каза Пол пред Ройтерс.
Бившият служител уточни, че не може “нито да потвърди, нито да коментира в детайли потенциални продажби на оръжие, докато официално не бъдат разгледани в Конгреса”.
Източник: bta.bg

 

Американските сухопътни войски получиха първите ракети PrSM

09.12.2023, 12:40

На 8 декември 2023 г. СВ на САЩ обявиха за получаването на първата партида нови ракети PrSM (Precision Strike Missile) от първата производствена версия Increment 1 Early Operational Capability.
Очаква се високоточните ракети PrSM с "по-малък обсег" (според термините в договора) на корпорацията Lockheed Martin да заменят оперативните тактически ракети ATACMS, намиращи се на въоръжение в американските сухопътни войски.

 
 

Новоназначени военнослужещи положиха военна клетва в 55-ти инженерен полк - Белене

09.12.2023, 12:00

Тържествен ритуал за полагане на военна клетва се проведе вчера, 8 декември в 55 - ти инженерен полк от състава на Сухопътните войски, съобщава КСВ.
В присъствието на роднини, близки и приятели, в тържествена обстановка, новоназначените военнослужещи целунаха националното знаме и се заклеха да служат вярно и предано на народа и Родината.
Почетният строй на военнослужещите от формированието прие заместник-командирът на полка подполковник Стоян Митков, който поздрави военнослужещите и отправи пожелания за търпение и решителност, усърдие и постоянство в ежедневната подготовка и изпълнението на отговорните задачи.
„Убеден съм, че днес, изправени пред националното знаме добре осъзнавате отговорността, която поемате и ще бъдете верни на положената клетва. Защитата на Родината е дълг и чест, изискваща умения, трудолюбие, себераздаване и смелост” – каза в словото си подполковник Митков.
Ритуалът завърши с преминаване в тържествен марш на личния състав на полка.

 
 

Евакуацията на заводи в СССР през ВСВ: как протичаше "втората индустриализация"

 

Стремителното настъпление на германските войски през лятото и есента на 1941 година принуди СССР да направи всичко възможно, за да спаси поне част от промишления потенциал на страната. Само през първите четири месеца на войната 18 милиона души и 2,5 хиляди завода са били евакуирани на изток.
Разказват, че на прием в Кремъл в чест на Победата Сталин се приближил до военачалниците и ги попитал защо Съветският съюз е победил в тази страшна война. Те започнали да говорят за мъжеството на хората и подвига на съветския народ. В отговор Сталин повикал един от министрите и, сочейки го, казал, че героизмът и военният гений не струват много без чугуна, стоманата, танковете и самолетите. Всичко това СССР нямаше да има, ако не бе постигнат един успех – хилядите евакуирани предприятия да заработят след евакуацията им на изток.
След началото на войната, на изток са били изпращани милиони специалисти – по някои оценки става дума за 30-40% от необходимата работна сила. Стотици хиляди деца са били извозени от районите, завзети скоро след това от хитлеристите. Много от тях загубили родителите си и били осиновени от местни жители.
Евакуирани са били театри. В Самара, тогава Куйбишев, бил преместен Болшой театър. Пренасяни са били университети и изследователски центрове. Само в Новосибирска област били евакуирани най-малко 30 ВУЗ-а и редица големи научно-изследователски институти. Не е учудващо, че след войната Новосибирск се превърнал в един от научните центрове на страната.
На открити платформи
Най-главната задача обаче била да се спаси промишлеността. За целта още през първите дни на войната бил създаден Съвет по евакуацията. За успеха на операциите по евакуацията не малка заслуга имал заместникът на ръководителя на ведомството, бъдещият съветски премиер-реформатор Алексей Косигин. По негова инициатива по цялото продължение на железопътните маршрути била изградена мрежа от евакуационни пунктове, където хората можели да се запасят с хранителни продукти и да получат медицинска помощ.
Евакуацията ставала в момент на мощно германско настъпление. Необходимо било на фронта да се изпратят подкрепления и да се извозят от там ранените. Често съставите, пътуващи за фронта, на обратния път били използвани за задачи по евакуацията. През юли за целта били заделяни до 10 000 вагона на ден. Общо за евакуацията били задействани 1,5 милиона вагона.
Николай Патоличев, който през 1942 година бил ръководител на Челябинска област, си спомня как са изглеждали тези превози. "Случваше се в открити полувагони или на платформи да пътуват хора. Ако се намираше брезент, с който да се скриеш от дъжда, беше добре. Понякога обаче и това нямаше. Тук са и струговете или материалите, нещо от вещите на евакуираните. При по-благоприятна обстановка за жените с деца се заделяха 2-3 покрити вагона. Вместо 36 души в тях се напъхваха по 80-100 ".
Осем хиляди вагона
За всеки голям обект за евакуация властите са обявявали решението си, което се е съгласувало с представители на различни ведомства. Определяло се е необходимото количество вагони, сроковете за преместване на товарите и крайният пункт за прехвърлянето.
Извозвани са били огромни предприятия като стоманолеарният завод "Запорожстал" ("Запорожсталь"), най-голямото в Европа металургично предприятие, в което са се трудили хиляди работници. За да бъде евакуиран "Запорожстал" и суровината за него, са били необходими 8000 вагона. Както си спомнят участниците в тези събития, на ден са потегляли по 800-900 вагона, натоварени с оборудване и материали за "Запорожстал".
За тежките товари на металургичния гигант нямало достатъчно специални платформи. Тогава от обикновените товарни платформи започнали да правят подсилени. Всяка платформа била изпращана само след щателен преглед от железничарите. Демонтирането и товаренето на оборудването на "Запорожстал" ставало под постоянните обстрели на германската артилерия и авиация. Съставите потегляли само през нощта.
"Не си представям как хората са могли да издържат това"
Не по-лесно било разтоварването и пускането в експлоатация на предприятията там, където вече се намирали. Тъй като било необходимо те да бъдат задействани възможно най-скоро, често производството било подслонявано под временни, дървени корпуси. Заводите понякога започвали работа на практика на голо поле, до тях прекарвали само електричество. По думите на британския историк и журналист Александър Уърт, в околностите на Свердловск (сега Екатеринбург), голям уралски промишлен център, е можел да се види следната картина: под боровете, от които висели електрически лампи, работели стругове. Това бил пуснатият в експлоатация завод "Болшевик ("Большевик"), евакуиран от Киев.
Николай Рижков, съветски премиер в края на 80-те години на миналия век, си спомня: "Хората, които работеха по това време, ми разказваха как в бараки настанявали новопристигналите, как са строили нови цехове. А се случвало ешелоните да бъдат разтоварени направо на полето. Студ -30°, оборудването е под открито небе, включвали електричеството и започвали да правят корпуси за снаряди. Не си представям как хората са могли да издържат това".
"Вие подведохте нашата страна"
За успеха на евакуацията роля е изиграла и строгата управленческа система на СССР по това време. Известна е декемврийска телеграма на Сталин до директора на 18-и авиостроителен завод в Куйбишев, евакуиран през  октомври-ноември от Воронеж. "Вие подведохте нашата страна и нашата Червена армия. Ако 18-ти завод мисли да се оправдае пред страната, давайки по един (щурмовик) Ил-2 на ден, то жестоко греши и ще понесе тежко наказание за това. Моля ви да не изкарвате правителството от търпение и изисквам да произвеждате повече Ил-ове. Предупреждавам за последен път", се посочва в текста на телеграмата, която се пази във фондовете на Руския държавен архив за социално-политическа история  (РГАСПИ).
Както отбелязват историци, успехът толкова бързо да бъдат пуснати предприятията на новото им място и като цяло икономиката да бъде прехвърлена на военни релси се дължи на факта, че за някои предприятия е била създадена по-рано някаква база. За редица предприятия в Урал и Сибир вече е бил излят фундамент и било прокарано електричество. Имало е планове те да бъдат пренесени в източната част на страната заради войната в Европа през 30-те години на миналия век. Само че тези планове не били осъществени преди войната.
В резултат на евакуацията в източната част на страната били създадени огромни предприятия, станали гиганти на съветската индустрия. За няколко месеца на практика била създадена още една промишлена база на страната, която и днес продължава да бъде опора на икономиката. В един от документалните си филми режисьорът Оливър Стоун нарече този процес "втората индустриализация" след първата от 30-те години на миналия век. Това едва ли е силно преувеличение. - Още руски ВПК

 
 

Исторически календар

09.12.2023, 08:31

На 9 декември 1887 г. във Велико Търново е роден Иван Андреев Михайлов. Морски офицер, капитан І ранг.
Завършил Кадетския корпус в Санкт Петербург и Военното училище в София през 1907 г., специализира в Германия.

Единственият български морски офицер, командвал Дунавската военна флотилия в Русе, а впоследствие (1930–1934) и бойната авиация на страната.

Под негово ръководство е издигнат Паметник на българското морячество в Русе (1930). Началник на специални школи, началник-щаб на Флота.
Уволнен е през 1935 г.
Починал през 1962 г. във Варна.

 

 

Южна Корея ще закупи военнотранспортни самолет Embraer C-390

08.12.2023, 21:52

Бразилската компания Embraer обяви на 4 декември 2023 г., че южнокорейската агенция за отбранителни поръчки Defence Acquisition Program Administration (DAPA) е избрала средния военнотранспортен самолет Embraer C-390 Millennium в тендер по програмата Large Transport Aircraft (LTA) II за нов самолет от този клас за ВВС на Южна Корея.

 

Полски генерал: Путин постигна стратегическо превъзходство. Украйна и Зеленски ще платят много висока цена за поражението

08.12.2023, 21:22

Украйна определено няма да спечели на бойното поле, казва генерал Валдемар Скшипчак в интервю за Rzeczpospolita. Цената, която Киев ще плати за прекратяване на военните действия, ще бъде много висока. Страната има нужда от политици, които са готови да говорят с Русия. Зеленски не е подходящ за това.
"Разпалването на конфликти с военни лидери, които командват на фронта, е много лош начин да укрепиш собствените си позиции", казва бившият командир на полските сухопътни сили генерал Валдемар Скшипчак, коментирайки действията на украинския президент Владимир Зеленски. "Това, което той прави сега, на фона на объркването в Киев, със сигурност не служи на Украйна и нейната кауза", казва генералът.......Прочети още

 

Депутатите отхвърлиха ветото за бронираната техника за Украйна

08.12.2023, 20:57

Парламентът отхвърли ветото на президента във връзка с безвъзмездното предоставяне на бронирана транспортна техника на Украйна.  Със 162 гласа "за", "против" - 55 и без въздържали се, депутатите приеха повторно Закона за ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г.
Президентът върна за ново обсъждане Закона за ратифициране на Споразумението на 4 декември. Днес депутатите гласуваха повторно законопроекта.
"За" бяха 64 депутати от ГЕРБ-СДС, 59 от "Продължаваме промяната - Демократична България" и 34 от ДПС. "Против" гласуваха 35 депутати от "Възраждане", 20 от "БСП за България" и петима от "Има такъв народ", отбелязва БТА.

 

Във ВМС беше дадено началото на благотворителна коледна кампания

08.12.2023, 17:11

Днес, 08 декември 2023 г., в Щаба на Военноморските сили във Варна се проведе благотворителен коледен базар.
Военнослужещи и цивилни служители приготвиха и представиха различни кулинарни специалитети и ръчно изработени сувенири. Базарът беше открит от командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, който призова присъстващите да бъдат милосърдни и състрадателни и пожела Новата година да влезе в домовете на всички с много любов, усмивки и доброта.
Събраната сума от този и предстоящия благотворителен базар в град Бургас ще бъде използвана за подпомагане на деца на загинали или починали военнослужещи и цивилни служители от ВМС.

 

Военните моряци в София и Варна отбелязаха годишнината от рождението на своя патрон

08.12.2023, 14:50

По случай 114 години от рождението на световно признатия български поет, възпитаника на Морското училище Никола Йонков Вапцаров на 7 декември членове на клуб „Военни моряци” към Столичната организация на СОСЗР се поклониха и положиха цветя на паметника на своя патрон, разположен в градинката зад художествената галерия в центъра на столицата. В своето слово председателят на клуба контраадмирал от запаса Петър Странчевски подчерта съвременното звучене на вапцаровата поезия, дълга и  ролята на клуба за съхранението на паметта на поета, за недопускане на опити за отричане и обругаване на неговото дело. Полковник от запаса Райчо Митев вдъхновено рецитира стихове на Вапцаров.
114 години от рождението на своя патрон – Никола Вапцаров, отбеляза вчера Висшето военноморско училище, съобщават от учебното заведение. На тържествена церемония командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, прие строя. Началникът на Морско училище – флотилен адмирал проф. д.в.н Боян Медникаров, поздрави присъстващите гости, служители и обучаеми.
Със заповед на министъра на отбраната с медал „Васил Левски – 150 години безсмъртие“ бяха наградени заместник-началникът по чуждоезиково обучение – капитан І ранг доц. д-р Николай Великов, и директорът на Професионалния старшински колеж – офицерски кандидат Свилен Савов.
Церемонията продължи с ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на Никола Вапцаров. Почит бе засвидетелствана от Областна администрация, Община Варна, от командира на ВМС, началника на Морско училище, от Асоциацията на възпитаниците на Морско училище, от Студентски съвет при ВВМУ, от патриотични организации и фирми от морския бизнес.
В края на тържеството курсант Томас Колев рецитира стихотворение на племенницата на поета – Мая Вапцарова, а победителят в Деветия национален конкурс-рецитал по произведения на Никола Вапцаров – Дариан Генков, представи произведението „Песен за човека“.
Източник: https://otbrana.com/

 
 
 
 
 

Американският Сенат блокира помощта за Украйна и Израел

08.12.2023, 09:04

Американският Сенат блокира законопроект, предвиждащ милиарди долари помощ за Украйна и Израел. Часове по-рано очаквайки именно това решение, президентът на Украйна Володимир Зеленски отмени речта си пред Конгреса, предаде агенция “Ройтерс”.
Сенаторите гласуваха с 51 срещу 49 (при нужни 60 гласа) срещу финансовия пакет на стойност 116 млрд. долара, предложен от президента на САЩ Джо Байдън през октомври. Законопроектът предвижда 61 млрд. долара помощ за Украйна, 24 млрд. за Израел, както и осигуряването на допълнителен бюджет за сигурността на американската граница.
Гласуването беше по партийна линия, като всички републиканци в Сената гласуваха против, заедно със сенатор Бърни Сандърс, който e независим. Сандърс обикновено гласува с демократите, но този път изрази опасения относно “нехуманната военна стратегия” на Израел срещу палестинците в Газа.
Демократът Чък Шумър, който е лидер на мнозинството в Сената, също гласува “против”, с оглед на това, че така ще може отново да въведе мярката отново в бъдеще. След гласуването Шумър отбеляза че, ако Киев загуби войната, това ще е “сериозен момент, който ще има трайни последици за XXI век, рискувайки упадъка на западната демокрация”.
Републиканците от своя страна настояват всяка помощ за Украйна да бъде обвързана с широкообхватни имиграционни реформи, изтъквайки несигурността по границата с Мексико.
“Нека най-накрая започнем да изпълняваме приоритетите на националната сигурност на Съединените щати, включително точно тук, у дома”, заяви лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл в реч по-рано в сряда.
Дори ако законопроектът мине в Сената, той ще трябва да бъде одобрен в контролираната от републиканците Камара на представителите, където мнозинството вече гласува против помощта за Украйна, включително и председателя Майк Джонсън.

 
 

 

Холандия получи първата бронирана машина Iveco MTV Manticore

07.12.2023, 21:17

Италианската компания Iveco Defence Vehicles (част от групата Iveco, контролирана от асоциацията CNH Industrial NV) обяви, че на 30 ноември 2023 г. на изложението за отбранителна индустрия NEDS-2023 в Ротердам, съгласно договор от 2019 година, официално е предала на ВС на Нидерландия първата нова колесна бронирана машина MTV (Medium Tactical Vehicle) Manticore (холандско обозначение 12kN).

 

Украйна е поискала от САЩ ударни хеликоптери Apache и Black Hawk

07.12.2023, 20:43

Украйна е поискала нови видове оръжия от Съединените щати, включително изтребители F/A-18 Hornet и ударни хеликоптери Apache и Black Hawk.
Агенция Ройтерс съобщава, че по време на закрита среща във Вашингтон представители на украинското министерство на отбраната са представили „списък с оръжия за нуждите на украинските въоръжени сили“. Списъкът включва танкове M1 Abrams, 155 mm артилерия, ракети с голям обсег на действие ATACMS и нови оръжия - транспортни самолети C-17 Globemaster и C-130 Super Hercules, безпилотни самолети MQ-9B Sky Guardian и системата за противовъздушна отбрана THAAD.
Предишната вечер Сенатът на САЩ блокира опита за влизане в сила на законопроект, който предвижда финансиране на военна помощ за Украйна и Израел и хуманитарна помощ за населението на Газа. Всички републиканци и независимият сенатор Бърни Сандърс, който се противопоставя на подкрепата за Израел, гласуваха против документа.

 

Оценка „Боеготов“ получи формирование от Сухопътните войски за участие в Силите на оперативния резерв на KFOR и „Aлтеа“

07.12.2023, 19:40

Механизирана рота от Сухопътните войски получи оценка „Боеготов“ за участие в Силите на оперативния резерв в Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и във военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Aлтеа“. Сертификацията бе проведена на два етапа от 5 до 7 декември.
Първият етап включва изпълнение на процедури по проверка на документи и се проведе в района на командването в гарнизон Благоевград.
По време на втория етап на Учебен център „Сливница“ бе проведено ротно тактико-специално учение с механизираната рота и националния поддържащ елемент. В него участваха 180 военнослужещи с 10 единици бойна техника от 3-о бригадно командване, 2-ра механизирана бригада и 110-и логистичен полк от състава на Сухопътните войски.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Черноморският флот на Русия проведе учения за борба с дронове и безпилотни катери

07.12.2023, 18:00

Кораби от състава на Черноморския флот на Руската федерация проведоха учения за борба с дронове и безпилотни катери. Това съобщиха от руското министерство на отбраната. Маневрите са се провели в района на Керченския пролив.
„На първия етап от учението екипажът на малък противолодъчен кораб отработи действия при откриване на безпилотен летателен апарат (БЛА) на противника в небето над зоната за заставане на котва на граждански кораби пред входа на Керченско-Еникалски канал. Срещу БПЛА беше използван корабният зенитно-ракетен комплекс „Оса“. На втория етап бяха отработени действия за унищожаване на безпилотни катери (ББК) на противника“, се казва в съобщението.
Ученията са проведени по време на патрулиране в Черно море и защита на търговски кораби по интензивни търговски морски маршрути от заплахи от Украйна, твърди руското министерство. За да се подобри подготовката на екипажите, ученията са проведени в тъмната част на денонощието.
„След завършване на бойните учения екипажите на корабите на Черноморския флот продължиха да изпълняват задачи по патрулиране в Черно море и интензивни търговски морски пътища“, пише още в съобщението.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

Министър Тагарев се срещна на границата с военнослужещи от Специалните сили

07.12.2023, 17:22

„Запознах се отблизо с работата на Специалните ни сили на границата и за пореден път се убедих, че са професионално подготвени за изпълнение на възложените им задачи. Резултатите от брифингите показват безценния принос на Българската армия към общите усилия на държавата за охрана на границата и възпрепятстване на нелегалната миграция“. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев днес при посещението си в Малко Търново, където се срещна с военнослужещите от Специалните сили, които участват в операцията на Българската армия по подпомагане на органите на МВР, съобщава Пресцентърът на МО. Командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев запозна министър Тагарев с оперативната обстановка на местността и със задачите, които военнослужещите изпълняват. Брифинг за участието на военнослужещите от Сухопътните войски в охраната на държавната граница изнесе и командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Маргарит Михайлов. Министър Тагарев наблюдава изпълнението на различни задачи от екипи на Специалните сили.
Операцията на Българската армия по подпомагане на органите на МВР за противодействие на незаконното навлизане на мигранти на територията на страната започна на 1 ноември 2021 г. Към настоящия момент в нея участват над 300 военнослужещи от Сухопътните войски и Специалните сили с над 60 леки и товарни автомобили с повишена проходимост. Заедно със служители на Гранична полиция те провеждат съвместни патрули и наблюдение, както и превоз на задържани лица. Военнослужещите изпълняват и задачи по анализ, планиране, разузнаване и предотвратяване на незаконното навлизане на мигранти. Правата и дейностите по задържане на незаконно преминалите държавната граница са на представителите на Гранична полиция.

 

Словения ще купи немски системи за противовъздушна отбрана

07.12.2023, 13:36

Словенското министерство на отбраната обяви, че е подписало програмно споразумение за сътрудничество с германското отбранително ведомство за купуване на системи за противовъздушна отбрана ИРИС-Т (IRIS-T), информира словенската новинарска агенция СТА.
Споразумението е междинна стъпка за доставката на системи за противовъздушна отбрана със среден обсег от германския производител “Дил дифенс” (Diehl Defense).
То бе подписано вчера в Берлин от държавния секретар в германското военно министерство Бенедикт Цимер и неговия словенски колега Дамир Црънчец, се уточнява в съобщение на словенското министерство на отбраната.
Словения заедно с 14 други държави подписа писмо за намерение в рамките на министерската среща на НАТО през октомври миналата година за присъединяване към европейската инициатива “Небесен щит” –  обща система за противовъздушна отбрана, предложена от Германия през 2022 г. след началото на руската инвазия в Украйна. Понастоящем проектът включва 16 държави от НАТО, поканената в НАТО Швеция, както и неутралните страни Австрия и Швейцария.
Източник: bta.bg

 

Американската армия “приземи” флотилията от конвертоплани Osprey след катастрофата край Япония

07.12.2023, 08:48

Американската армия обяви, че приземява флота си от конвертоплани с накланящи се витла V-22 Osprey след смъртоносната катастрофа миналата седмица край бреговете на Япония, предаде АФП.
Командването за специални операции на ВВС заяви в изявление, че този ход е с цел “намаляване на риска, докато продължава разследването” на катастрофата от 29 ноември, при която загинаха 8 американски военнослужещи.
По-късно Командването на военновъздушните системи на ВМС заяви, че е последвало примера.
Хибридният самолет V-22 Osprey, който може да излита и каца вертикално като хеликоптер и завърта витлата си хоризонтално, за да лети като самолет, е участвал в три фатални инцидента за малко повече от година.
Решението на военновъздушните сили е взето, “за да се намали рискът, докато трае разследването” на причините за фаталния инцидент край югозападна Япония.
“Предварителната информация от разследването показва, че потенциална повреда на материалите е причинила злополуката, но основната причина за повредата засега не е известна”, се добавя в него.
Заземяването на самолетите Ospreys ще осигури време и пространство за задълбочено разследване, за да се определят причинно-следствените фактори и препоръките, за да се гарантира, че флотът на ВВС CV-22 ще се върне към летателни операции”, се допълва в съобщението.
След инцидента Япония преустанови полетите на собствените си самолети и поиска от американските военни да направят същото на японска територия като предпазна мярка.
Няколко скорошни инцидента, в допълнение към този край остров Якушима, повдигнаха въпроси относно надеждността на самолета, съвместен проект на производителя на самолети Boeing и специализирания в областта на хеликоптерите Bell.
В края на август трима американски морски пехотинци загинаха при инцидент с Osprey в Северна Австралия, а през 2022 г. други четирима загинаха в Норвегия, когато техният CV-22 се разби по време на тренировъчен полет на НАТО.
Източник: bgnes

 

The National Interes: Дори стените не спасяват от руския ШАК-12

07.12.2023, 08:30

На въоръжение в руския спецназ постъпи най-новият вариант на тежкия големокалибрен щурмови автомат ШАК-12 (или АШ-12) (Штурмовой автоматный комплекс), пише в своя статия за The National Interest американският експерт Марк Епископос. Според него ръководството на ФСБ е замислило създаването му след резултатите от ликвидирането на терористите в Беслан и в театъра в Дубровка.
Работата е в това, че под въздействието на адреналина и някои препарати в престъпниците се притъпява за известно време болката от огнестрелните рани. В такива случаи те, дори когато умират, могат да продължат действията си за известно време. Често тези няколко "излишни" секунди могат да се окажат съдбоносни за заложниците, други граждански лица и дори за хората от спецназ. "Именно тази е причината оказала се фатална за заложниците или други цивилни граждани, ако действието се извършва в градски условия", обяснява авторът.
"Този проблем могат да решат 12,7 х 55 mm -те боеприпаси за автомата за близка стрелба ШАК-12. Боеприпасите с тегло 33 g мигновенно неутрализират терористите, дори и да са зад стена или в бронежилетки", пише Епископос. Ефективното разстояние на поразяването е сравнително малък, с което се намалява възможното поразяване на цивилни.
Мунициите за ШАК-12 са следните:
- Патрон 12,7х55мм ПС-12Б с тегло на куршума 18 г (ефективен обхват до 300 м);
- Патрон 12,7х55 мм ПС-12 с дозвуков куршум с маса 33 г (ефективен обхват до 100 м);
- Патрон 12,7х55 мм П-12 с два куршума, като всеки един от тях тежи по 17 г (ефективен обхват от до 100 м);
- Патрон 12,7х55 мм П-12А с утралек куршум с маса 7 г, чието ядро е от алимуниева сплав (ефективен обхват до 200 м). - (видео - стрелба)
Оръжието е създадено по системата бул-пъп. Голямото тегло на боеприпасите е частично компенсирано с пълнителите от пластмаса. Теглото на щурмович автомат ШАК-12 е 5,2 kg (за сравнение теглото на AK-12 е 3,3 kg).
Руските щурмови комплекси отдавна утвърдили се на международния пазар като надеждно и просто за използване оръжие, отговарят на съвременните изисквания. ШАК-12, пуснат през 2017 г., е идеално оръжие за провеждане на антитерористични и други военни операции в населени места, сгради и съоръжения, където най-важната задача е да се осигури максимална сигурност за цивилното население, заключава авторът.
Оръжието вече е показвано на международни военни изложения в Индия и Китайската народна република.
ШАК-12 е проектиран от Централното конструкторско и научно-изследователско бюро за спортно и ловно въоръжение, което е филиал на КБП "А.Г. Шипунов". Оръжието представлява съвременен образец на автоматична пушка с висока ефективност, която е предназначена предимно за нуждите на специалните звена в боевете на близки разстояния. Основната задача на оръжието е бързо и ефективно унищожаване на вражеските живи сили, които притежават различни форми на индивидуална балистична защита и са разположени в закрити помещения. - (видео)

 

Ян Шишен – китайският бог на войната и майстор на революцията с едно ново оръжие на ден

07.12.2023, 08:27

В света има силни и слаби, но Джон Колт успял да изравни силите, поне такава е легендата. Съществува и още една красива мисъл: „Въоръжените сили са гърбът на справедливостта.“
Китайският военноначалник Ян Шишен има поглед над изкуството на войната и в продължение на десетилетия ще бъде един от най-добрите пълководци. Управлява провинция Шанхи, сражава се за и срещу други свои бойни другари, не обича изобщо националисти и комунисти, а особено място в сърцето си ще пази за японците.
Ян има много специална идеология за войната и я спазва по-добре от християнин-пости. Той споделя, че взима най-добрите качества на военната дисциплина, национализма, анархизма, демокрацията, капитализма, комунизма, индивидуализма и империализма, добавя и утопизма за цвят, а резултатът е наистина интригуващ.........Прочети още

 

82 години от нападението над Пърл Харбър

07.12.2023, 08:24

Днешната ни история предопределя хода на световната история за десетилетия.
Нападението над Пърл Харбър е изненадваща въздушна атака на японския Императорски флот срещу американската военноморска база в Пърл Харбър, Хаваи. Началото на инвазията е поставено на 7 декември 1941 г. сутринта.
Без предварително обявяване на война базата е атакувана от 353 японски бойни самолети, бомбардировачи и торпедоносци на две вълни. За целта са използвани шест самолетоносача. Унищожена е голяма част от американския тихоокеански военноморски флот. Поради това през следващите месеци японците има пълно надмощие в Тихия океан. Едновременно с атаката започва японската офанзива срещу британските и холандските колонии в Югоизточна Азия, с което Втората световна война става фактически глобална война. Атаката над Пърл Харбър е битка, при която самолетоносачите и линейните кораби са доминиращият елемент.
Атаката е повратна точка в развоя на Втората световна война, тъй като става повод за влизането на САЩ, която да този момент е неутрална, във войната. Въпреки, че атаката причинява на САЩ значителни военни загуби, тя се оказва с фатални последствия за Япония. На следващия ден САЩ обявява война на Япония. До началото на войната американското правителство настройва населението на САЩ предимно миролюбиво и не агресивно, а атаката определя като „коварна“. След нея САЩ преминава към Съюзниците и мобилизира населението си.
Огромният индустриален потенциал на страната спомага до голяма степен за успехите им във войната. Днес в САЩ наименованието Пърл Харбър е синоним за унищожителна атака без предупреждение.
Американското правителство още преди това подкрепя Антихитлеристката коалиция с всички възможни средства и често провокира сблъсъци между Военноморските сили на САЩ и германски подводници в Атлантика.
По повод събитията съществуват многобройни теории за заговори. Критици обвиняват правителството на САЩ, че е провокирало атаката чрез политиката си и разполагането на флота на Хаваите. - (видео)

 

 

Водещата корвета от проекта Gowind 2500 беше въведена в състава на ВМС на ОАЕ

06.12.2023, 22:41

На 29 ноември 2023 г. във военноморската база в Абу Даби се проведе церемония по въвеждането в състава на ВМС на Обединените арабски емирства на главната корвета P 110 Bani Yas от проект Gowind 2500. Общо два кораба от този тип са поръчани във Франция.

 
 

Комисията по отбрана не подкрепи ветото на президента за бронираната техника за Украйна

06.12.2023, 21:20

Комисията по отбрана с 11 гласа „за“ и 4 „против“ не се съгласи с мотивите на президента Румен Радев, с които той върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на Споразумението за предоставяне безвъзмездно на Украйна бронирана транспортна техника. Не са взети предвид нито военновременните задачи, вменени на МВР, нито нуждите на Главните дирекции „Гранична полиция“ и „Пожарна безопасност и сигурност на населението“, смята държавният глава. В мотивите към ветото, които бяха изложени от съветника на президента по сигурност и отбрана Илия Милушев,  е отбелязано, че народните представители не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което ги поставя в невъзможност обективно да преценят дали предоставяната техника е с отпаднала необходимост, съобщават от прессекретариата на държавния глава.
Според генерал-майор от запаса Николай Николов,  бивш главен комисар и директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", който в момента е съветник на министъра на вътрешните работи, МВР няма нужда от тези машини. Въоръжените сили също не се нуждаят от тях, каза заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов. Тази позиция бе защитена и от депутатите от управляващото мнозинство.
Николай Дренчев от ПГ на Възраждане защити ветото на президента и настоя депутати от комисията и журналисти лично да се убедят в състоянието на бронираната транспортна техника, предназначена за Украйна.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Промените в Закона за отбраната и въоръжените сили влязоха в общ законопроект

06.12.2023, 21:13

На 29 ноември Народното събрание гласува на първо четене два законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили. Единият бе внесен от правителството, а другият – от Христо Гаджев и група депутати. На днешното си заседания Комисията по отбрана реши двата законопроекта да бъдат обединени в общ, т.е. в един.
Според Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, когато на първо гласуване са приети повече от един законопроект, уреждащи една и съща материя, водещата комисия с участието на вносителите на приетите на първо гласуване законопроекти изготвя от тях един общ законопроект. Това се случи днес. Председателят на комисията Христо Гаджев обяви, че има само някои правно-технически промени и със съгласието на вносителите министъра на отбраната Тодор Тагарев и депутати законопроектите бяха обединени. След като председателят на Народното събрание обяви решението на комисията, народните представители ще могат да правят писмени предложения между двете четения. Според Христо Гаджев би могло този месец да има и второ гласуване в пленарна зала.  
Двата законопроекта, които бяха обединени в един
На 24 август правителството внесе промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, с които се цели намаляване на състава на Съвета по отбрана, отпадане на  ежегодното атестиране, гарантиране се възвръщаемост на разходите за обучение, предлага се ново решение, с оглед на некомплекта от военнослужещи, разширява се социалният пакет.
На 27 октомври Христо Гаджев и група народни представители внесоха Законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и Въоръжените сили. Неговата цел е повишаване на социалния статус на курсантите. Предлага се курсантите да получават две стипендии. Сега им се полага една в зависимост от званието, като най-малката е 260 лв., а най-голямата – 440 лв. Според вносителите е целесъобразно законът да регламентира още една стипендия за подготовка за изпъленние на военната служба, като професия. Размерът на втората стипендия да бъде не по-малко от 1,3 от базата за определяне на размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност, която се определя в Закона за държавния бюджет. За 2023 г. той е 380 лв. За 2024 г. – също, според проектобюджета.
На същото заседание бе предвидено изслушване на министъра на отбраната по актуални въпроси. По този повод с него бяха още заместник-министрите на отбраната Атанас Запрянов и Станимир Георгиев и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов. Оказа се, че членовете на комисията няма въпроси. Единствено Александър Вълчев от ПГ на „Има такъв народ“ прояви интерес към механизма за ползването от МО на заложените в проектобюджета за 2024 г. в отделно приложение капиталови разходи, което е нов момент. Най-вероятно няма да се приема правителствено постановление за всеки един разход, а това ще бъде ежемесечно, стана ясно от думите на министър Тагарев.   
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Руското министерство на отбраната показа видео как самолетът на Путин е ескортиран от изтребители Су-35С

06.12.2023, 18:34

Руското министерство на отбраната публикува кадри от полета на самолета на президента Владимир Путин при работното му посещението днес в Обединените арабски емирства (ОАЕ), придружен от четири изтребителя Су-35С.
Видеото показва президентския самолет Ил-96, придружен от изтребители, летящи по два от всяка страна. Изтребителите носят ракети въздух-въздух Р-73 и Р-77.
Прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков каза, че изтребителите са придружавали борда на президента по време на целия полет до Абу Даби.

 

Румъния получава кораб за търсене на мини в Черно море

06.12.2023, 17:54

Румъния ще получи до края на годината морски миночистач от Великобритания, с който ще се включи в съвместната инициатива с България и Турция за търсене на мини в Черно море.
Това съобщи в интервю за телевизия “Диджи 24” министърът на отбраната Анджел Тълвар, който е на посещение в САЩ заедно с премиера Марчел Чолаку.
Министърът отбеляза, че Румъния е засегната от ситуацията в Украйна, и напомни, че в Черно море бяха откривани мини, а останки от дронове попаднаха на територията на Румъния след руски атаки срещу пристанищна инфраструктура в Украйна.
“Румъния от дълго време се опитва да представи региона на Черно море като регион от интерес за алианса, за източния фланг и за ЕС. (На срещата на върха на НАТО) във Вилнюс беше посочено ясно, че Черно море има особена важност, като се има предвид поведението на Русия и фактът, че Русия нападна друга страна напълно неоправдано, нарушавайки международното право”, казва министърът.
Румъния купи общо два миночистача от Великобритания, за да запълни недостига на оборудване за Черно море.
Тълвар казва още, че само Румъния ще разполага с подобни кораби от държавите, които обявиха инициатива за разминиране в Черно море – България и Турция.
На въпрос за възможността Букурещ да се сдобие и с подводници министърът посочи, че въпросът се обсъжда, но не може да се посочи конкретен срок, тъй като разговорите на този етап са неформални.
Източник: dnevnik.bg

 

Президентът Румен Радев ще бъде патрон на Четвъртия национален събор на запасното войнство

06.12.2023, 13:40

Председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков предложи на президента и върховен главнокомандващ ген. Румен Радев да бъде патрон на Четвъртия национален събор на запасното войнство. Държавният глава изрази готовност, подчертавайки, както обществената значилост на СОСЗР, така и на запасното войнство, като цяло. На срещата, която се проведе днес бяха обсъдени редица въпроси, свързани с ролята на неправителствения сектор в областта на отбраната и националната сигурност. В нея участваха заместник-председателите на СОСЗР бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов и полковник от запаса Чавдар Петров и главният секретар на Съюза полковник то запаса Павел Станев. От страна на президента в обмяната на мнения се включиха секретарят по сигурност и отбрана Димитър Стоянов, секретарят за връзки с медиите Кирил Атанасов, съветникът по военна сигурност генерал-лейтенант Любчо Тодоров и съветниците по сигурност и отбрана Илия Милушев и Стефан Годжевърков.
Президентът поздрави представителите на СОСЗР за усилията, които полагат за обединението на запасното войнство, както в организационно, така и в духовно отношение, за все по-значимата международна роля  на организацията, за нейния принос в съхраняването на историческата памет и иновативните форми, които прилага в цялостната си дейност. Трябва да се работи за единството на запасното войнство, което да даде пример за обединението на нацията, призова държавният глава, като заяви и своята подкрепа в това отношение.
Общо бе мнението, че, особено в светлината на войната в Украйна, нараства значимостта на резерва на Въоръжените сили, за чието попълване и подготовка структурите на Съюза на централно и местно ниво разполагат, както с опит, така и с необходимата експертиза, която трябва да се използва пълноценно. В този смисъл бе коментирано и подобряването на т.нар. военно обучение на учениците от 10 и 11 клас и активизирането на комуникацията с Министерството на образованието и науката. Налага се необходимостта младите хора да се подготвят за действия при кризи и тук ролята на СОСЗР е голява, посочи президентът.
Замисълът е Четвъртият национален събор на запасното войнство, който ще се проведе на 14 юни 2024 г. в парк „Артилерийски“ в Стара Загора, да даде своя принос за популяризиране на военната професия и обучението във висшите военни училища, каза ген. Стойков. В тази насока са и проявите, които се организират в месеците до неговото откриване. Намерението получи подкрепата на президента, още повече, че и той изрази тревога от отлива от военната професия и големия проблем, сзързан недостатъчния борй кандидати са курсанти. Необходими са не спешни, а аварийни мерки, бе категоричен той.
Председателят на СОСЗР информира, че проектът на закон за запасното войнство е съобразен с всички препоръки на министерства и ведомства и е готов да бъде предоставен на вниманието на народните представители. Той подчерта необходимостта изпълнителната власт да определи национално представителна организация в сферата на военно-паиротичната дейност. Обоснова и идеята с  решение на Министерски съвет и Народното събрание  чрез  допълнение на  нормативната база (Закон за военните паметници) да се създаде Национален фонд “Български военни и военноисторически паметници и мемориали”  за съхранение и запазване на българската памет и история, с участието и подкрепата на министерствата на отбраната, културата, финансите, запасното войнство, Българската православна църква, организации, представляващи други вероизповедания, научни институти, историци и интелектуалци.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Отстояването на националните интереси изисква компетентни лидери в сектора на сигурността

06.12.2023, 13:31

Отстояването на националните интереси изисква най-вече образовани и компетентни лидери в сектора на сигурността, заяви държавният глава Румен Радев по време на среща в президентската институция със студенти от специалност „Национална сигурност“ във Военна академия „Г. С. Раковски“, която се проведе вчера,  съобщават от президентската институция.
Пред студентите президентът Радев подчерта, че в днешните условия на сложни и динамични геополитически процеси гарантирането на сигурността и образованието са два ключови елемента на държавността. По думите му именно динамиката на средата за сигурност и комплексният характер на рисковете и заплахите придава още по-голямо значение на обучението на хора, които много добре да познават елементите, механизмите и сложните процеси на взаимодействие в сферата на националната сигурност. Изграждането и поддържането на надеждно ниво на национална сигурност изисква колективни усилия и изключително добро взаимодействие между всички държавни институции, обществения и частния сектор, подчерта още държавният глава.
Президентът Радев открои важната роля и значението на Военна академия „Георги Стойков Раковски“ за подготовката на специалисти. „Убеден съм, че вашето обучение ще ви даде изключително здрава морална основа на родолюбие и патриотизъм, която е най-важната отправна точка за развитието ви е бъдеще“, изтъкна държавният глава пред студентите.

 

Япония, Великобритания и Италия в сътрудничество за съвместно разработване на изтребители

06.12.2023, 12:56

“Следващата седмица Япония, Великобритания и Италия ще подпишат в Токио договор за създаване на съвместна организация и индустриална група за разработване на планирания от тях съвременен реактивен изтребител”, съобщиха трима източници, пряко запознати с плановете.
Междуправителствен орган ще контролира дейността на индустриалната група, ръководена от британската BAE Systems, японската Mitsubishi Heavy Industries и италианската Leonardo. “”Тази група ще разпределя работата между екипите в различните части на Глобалната програма за бойни самолети (GCAP), като например двигателя и авиационната електроника, казаха източниците. Те помолиха да не бъдат идентифицирани, тъй като не са упълномощени да говорят пред медиите, съобщи “TVP World”.
Споразумението, което парламентите на всяка от страните трябва да ратифицират, ще бъде сключено година след като те установиха първото си голямо сътрудничество в областта на отбранителната индустрия, като обединиха усилията на Лондон и Токио по отношение на изтребители от следващо поколение.
“Първоначално проектът може да бъде ръководен от Япония, а ръководството ще се ротира между трите държави”, заявиха двама от източниците. “Основният кандидат на Япония за тази длъжност е Масами Ока, съветник в Министерството на отбраната, който се пенсионира като заместник-министър на международните работи през юли, допълниха те.
Според източниците, трите държави планират да изберат Великобритания за седалище на GCAP.
GCAP може да приеме и други държави като младши партньори, като Саудитска Арабия е сред претендентите, тъй като тя би внесла финансови средства и доходоносен пазар в проекта, който се очаква да струва десетки милиарди долари.
Сред другите компании, участващи в проекта, са европейският производител на ракети MBDA, японският производител на авионика Mitsubishi Electric Corp и производителите на двигатели Rolls-Royce и Avio Aero.
Източник: bgnes

 

САЩ и Швеция подписаха първото в историята си споразумение за сътрудничество в отбраната

06.12.2023, 11:33

Съединените щати и Швеция подписаха първото в историята си споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, което укрепва военните им връзки и дава възможност за организиране на двустранни учения в момент, когато Стокхолм очаква да се присъедини към НАТО, съобщи Пентагонът, цитиран от Франс прес.
Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин подписа вчера споразумението с шведския си колега Пол Йонсон. Отбранителният пакт ще определи “условията, (позволяващи) на американските сили да действат в Швеция”, включително “равен статут на американските военнослужещи и достъп до зоните за разполагане” на военни и бойна техника.
Двамата официални представители “се обединиха около важността на продължаващата силна подкрепа за Украйна в лицето на незаконната и мащабна инвазия на Русия”, допълва същият източник.
Нахлуването на руските сили в Украйна, започнало през февруари 2022 г., предизвика безпокойство във Финландия и Швеция, които в миналото бяха неутрални, но поискаха да се присъединят към Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО). Хелзинки успя да се присъедини към алианса през април, докато Стокхолм очаква ратифициране на членството си от две от неговите членки – Турция и Унгария.
Източник: bta.bg

 

Западните доставки на оръжие за Украйна изостават, заяви германският министър на отбраната

06.12.2023, 08:28

Западните доставки на оръжие за Украйна изостават от целите на подкрепящите страни, тъй като оръжейната индустрия не може да произвежда достатъчно бързо, заяви германският министър на отбраната Борис Писториус пред телевизия Цет Де Еф.
"Доставяме това, което можем. Това се отнася и за почти всички други съюзници и партньори", заяви Писториус, като припомни, че Германия е вторият доставчик на оръжие за Украйна след САЩ.
"В момента имаме проблем: добре известно е, че отбранителната индустрия не може да осигури доставки в определени области толкова бързо, колкото е необходимо", заяви той. В същото време министърът отбеляза, че това се отнася както за боеприпасите, така и за системите за противовъздушна отбрана. "Въпреки това отбранителната индустрия увеличава капацитета си навсякъде, където може", увери Писториус.
"Това е въпрос на темпо, не можеш да влияеш на темпото до безкрайност", посочи той и добави, че е необходимо време, за да се отвори завод и да се създадат необходимите запаси от боеприпаси и взривни вещества, за да може след това да се произвежда бързо и незабавно.
Писториус отбелязва, че Германия не е съюзник на Украйна и следователно не е част от съюз. В същото време той заяви, че Русия продължава да произвежда, въпреки санкциите, "макар и не най-модерния материал".
Според германския министър ходът на конфликта е трудно предвидим. "Ето защо е важно и необходимо да се заложи преди всичко на устойчивостта на доставките, въпреки всички възможни проблеми", заключи Писториус.
Общият размер на помощта за Украйна от Германия - хуманитарна, финансова и военна - надхвърля 25 млрд. евро.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Велосипедната армия на Южен Виетнам – стратегическата комедия на Пентагона

06.12.2023, 08:00

В началото на 1965 г. малките села около Южен Виетнам започва да се мобилизира и използва всички модерни средства за бързото отзоваване в помощ на страната. Жителите на Южен Виетнам и тези, които могат да бъдат мобилизирани, пристигат в една много странна формация. Те не са в бронирани машини или някаква друга военна техника – повечето използват своите лични велосипеди.
Една година по-рано властите в Сайгон и техните американски военни съветници се опитват да намерят решение на проблема, но доставките закъсняват, а виетнамците от планинските региони са се доказали като много добри колоездачи. Трудно е дори да говорим за някакви марки или колела, оборудвани специално за военни цели.
Истината е, че повечето войници използват най-евтините и достъпни колела, които спокойно могат да ремонтират с подръчни материали, ако това изобщо се наложи. По-голямата изненада за американските военни експерти е, че виетнамците са много по-бързи и познават кратките маршрути, вместо да им се налага да използват шумните автомобили, които издават позиции и привличат вражески куршуми........Прочети още

 

 

3 години е срокът за въоръжаване на източния фланг на НАТО – полското разузнаване е категорично, че няма време

05.12.2023, 17:20

Полша е страна, която има над 500 километра граница, споделена с Украйна и все по-често се подготвя за най-лошия възможен сценарий. С множество градове и приемането на близо 1 милион бежанци, поляците прибраха украинци и жертви на войната, когато първите бомби започнаха да падат в Киев.
В рамките на почти 2 години, полското разузнаване продължава да обръща внимание на всички руски движения и скоро представи особено притеснителен доклад, за когото най-вероятно всички ще се надяват, че ще остане само като негативна гледна точка. Източният фланг на НАТО ще разполага с точно 3 години, за да се подготви за руска атака, ако войната в Украйна реши да ескалира в друга посока. Джасек Сиевиера от Полското Национално бюро по сигурност посочва, че източният блок трябва да бъде готов за война в следващите 6 до 10 години, а това ще бъде оптимистичният вариант на прогнозата......Прочети още

 

„Летящият слон“ - танкът, който не полетя към фронта

05.12.2023, 08:19

Историята и военният й оттенък помни машини и проекти, променили хода на събитията, но и такива, които са се превърнали в пълен провал.
Има и много идеи, които никога не са видели бял свят и са останали във фантазиите и мечтите на своите създатели. Трудно е да се прецени ако бяха реализирани, дали щяха да променят развоя да войната и дали щяха да се окажат ефективни.
Нереализираните мечти предизвикват интереса на историци и любители. Една такава мечта е „Летящият слон“ - супертежък танк в арсенала на британците по време на Първата световна война.
През 1916 година британският инженер Уилям Тритън започва да мисли за създаването на първия „супертанк“, пише Unmuseum.org. Замислен като наследник на Марк I, Flying Elephant е трябвало да бъде с подсилена броня.......Прочети още

 

Великите военни изцепки: Битката при Льойтен (5.XII.1757 г.)

05.12.2023, 08:15

Военната история на света е изтъкана от множество подвизи, дръзки атаки и отчаяни отбрани. Геройство, дързост и непреклонност в лицето на сигурната гибел са сред онези елементи от разказите за воинските подвизи, с които сме свикнали да обвързваме спомените за отминалите конфликти. Войната има и други лица.
Има една страна на военното дело, която най-често може да се нарече трагикомична. Както при всяко друго човешко начинание, в хода на войните нерядко се случват непредвидени куриози, които изумяват както съвременниците, така и идните поколения.
Истината е, че те са не по-малко ценни за опознаването на нашето минало. В поредица от няколко текста ще ви представим някои от най-грандиозните издънки във военната история. Тези събития без съмнение ще ви накарат да погледнете на историята от един по-нестандартен ъгъл........Прочети още

 

Как нацистите превзеха най-силното укрепление в света за 20 минути

05.12.2023, 08:07

В ранните сутрешни часове на 10 май 1940 г. войници в белгийската крепост Ебен Емаел поглеждат към небето и виждат тревожна гледка: девет странни тънки самолета се спускат безшумно към тях. Само за секунди самолетите пускат 54 високо обучени германски войници върху тревния покрив на крепостта.
На този етап гарнизонът няма време дори да си представи, че след по-малко от половин час тяхната крепост – най-модерната и непревземаема в света – ще бъде поставена на колене при едно от най-смелите и успешни нападения през Втората световна война........Прочети още

 

Варна преди фотографията: Stadt und Rhede zu Varna (Градът и пътят към Варна)

05.12.2023, 08:03

Гравюрата „Stadt und Rhede zu Varna” е публикувана в книгата: Donau-Bulgarien und der Balkan: historisch-geographisch-ethnographische Reisestudien aus den Jahren 1860-1878. III Band, mit 46 illustrationen im texte, zehn tafeln und einer original-karte, von F. Kanitz. Leipzig, Verlagsbuchhandlung von Hermann Fries, 1879.
Tя е поглед към Варненската крепост и Варненския залив от височините на Франгенското плато. Неин автор е Феликс Каниц. Представени са три от големите бастиони на крепостта - североизточният бастион „Али бей табия“, северозападният - „Илдъз табия“ и югозападният - „Кадир баба табия“. Високо над жилищните сгради се извисяват островърхите минарета на джамии и часовниковата кула (Сахат кула). В залива - ветроходи и параходи.
През юли 1872 г. Феликс Каниц е във Варна и прави следното описание на града........Прочети още

 

Самоходният 2С4 „Тюлпан“: най-мощният ядрен миномет

05.12.2023, 07:54

РИА „Новости“ публикува зрелищни видеокадри от тренировката на самоходните миномети 2С4 ″Тюлпан“ в Приморския край. Минометът е способен да унищожи здания и бронетехника на противника на разстояние до 20 километра. - (видео)
Самоходните миномети 2С4 „Тюлпан“ с калибър, превъзхождащ западните си аналози, бе практически снет от въоръжение. Данните за 2015 г. показват, че в Русия са останали 430 единици от този вид оръжие, то се съхранява в складови бази, но ефективността му не предизвиква никакви съмнения дори и 43 години след като „Тюлпан“ е приет на въоръжение.
Номенклатурата на възможностите за стрелба на „Тюлпан“ включва фугасни, запалителни, управляеми, касетни, неутронни и ядрени заряди, някои от тях могат да поразяват цели на разстояние от около 20 километра.
От тези боеприпаси най-съвременни са управляемите мини, които са съставна част от комплекса 1К113 „Смелчак“. На разположение в боекомплекта на тази система са 240 мм коригируем заряд 3ВФ4 с фугасен снаряд 3Ф5, лазерен целеуказател-далекомер 1Д15 със средства за синхронизация 1Ф35К и 1А35И.
Мощната, 134-килограмова мина за комплексите „Смелчак“ и „Смелчак-М“, за да повиши точността си на поражение в на последния етап, се „осветява“ с лазерен лъч. При това, продължителността на процеса е сведена до минимум, което не позволява на противника навреме да създаде смущения и да попречи за унищожаването на обекта.
Осколъчният касетен боеприпас на миномета 2С4 „Тюлпан“ може да поразява площ, равняваща се на четири футболни игрища. Мощността на един изстрел от този миномет унищожава цел, недостъпна за което и да било друго артилерийско оръдие. Освен това, за тази изключително мощна самоходна система бе създадена мина със специален заряд – ядрена.
Високата маневреност и проходимостта на батареите, оптимизацията на действията на екипажите на машините чрез автоматизация на процесите по обслужването, съвкупно с липсата на необходимост от ръчна подготовка на бойните позиции правят от 2С4 „Тюлпан“ оръжие, което може да се използва в хода на бойни действия в градски условия и при щурма на укрепени позиции на противника в отбранителни пунктове.
„Тюлпаните“ постъпват на въоръжение в съвременните руски войски благодарение на наскоро обявеното увеличение числеността на артилерийските подразделения. Те вече се формират, но засега се въоръжават със старата материалната част, докато започне серийното производство на най-новата самоходна гаубица „Коалиция“, затова най-мощният в историята на артилерията ядрен миномет „Тюлпан“ получи шанс да се прероди за втори път.
„Тюлпан“ разполага с 240-мм цев и е най-голямата самоходна установка от серията, състояща се от имена на цветя: „Гвоздика“ (Карамфил), „Акация“, „Гиацинт“ (Зюмбюл), „Пион“ (Божур). - Още за 2С4

 

Великите битки, променили историята: Мохач (1526 г.) – краят на Средновековна Унгария

05.12.2023, 07:50

Военната история е изтъкана от много епоси и легенди. Могъщи пълководци, величави армии, страховити империи и достойни бранители на отчаяни каузи. В тези легендарни епизоди от историята човешката трагедия, героизъм и саможертва се преплитат по уникален начин, който разкрива цялата пъстрота на нашата душевност. Наяве излизат героите, страхливците, достойните и недостойните.
Всяка битка е откровение. Всяка война е изпитание. Ала дори и сред пелената от кръв, чест и стомана, има имена на полесражения, които и до ден днешен грабват умовете на поколенията. Всяка битка е величава по свой начин, но сред куршумите, стрелите и остриетата на хиляди стълкновения изпъкват такива, които променят съдбата на народи, региони и континенти.
Много са държавите по света, чието съществуване започва след някоя велика битка. Далеч по-малко са онези, за които можем да кажем, че държавността угасва след само едно паметно сражение. Именно такъв е случаят със средновековна Унгария. Създадена в края на IX век след като българите изгонват маджарите от днешна Украйна, Унгария съществува като водеща сила в Централна Европа през следващите 600 години........Прочети още

 

На 5 декември 1916 г. българските войски влизат в Букурещ

05.12.2023, 07:46

Български войски влизат в Букурещ, Румъния,  по време на Първата световна война (1914-1918). На 1 септември 1916 г. България, Германия, Австро-Унгария и Турция (Централните сили) обявяват война на Румъния, която се включва във войната през август 1916 г. на страната на Антантата (военен блок с основни съюзници Франция, Британската империя и Руската империя). Веднага след влизането на Румъния във войната Българската армия преминава границата в Южна Добруджа, установена след Междусъюзническата война от 1913 г., и овладява Тутракан и Добрич. Румънските и подкрепящите ги руски войски са разгромени по-късно в битката при Кобадин и са изтласкани до делтата на р. Дунав. През ноември 1916 г. настъпващите откъм Трансилвания германски войски също пробиват румънските линии и настъпват на изток. През ноември 1916 г. е сформирана т. нар. Дунавска армия, в която влизат български, германски и османски части. България участва в нея с две пехотни дивизии, 6 ескадрона и 32 батареи. Армията форсира р. Дунав при Свищов на 23 ноември 1916 г., преодолява румънско-руската съпротива при реките Няжлов и Арджеш, след което триумфално влиза в румънската столица. На 6 декември 1916 г., вече е изцяло превзет, Букурещ капитулира без съпротива.
Този момент е оставил един от най-запомнящите се цитати в българската военна история от капитан Георги Георгиев в книгата му “ Един от първа дивизия“ :
„Музиката свири. Знамето се вее. Лъвът реве! Марширува като на парад през целия Букурещ нашата Първата, Желязната, Шопската дивизия. Вижте сега българския войник. Той може да няма гащи, но победи! Той може да носи скъсани панталони, но победи! Той може да мъкне смачкан шинел, но победи! Гащите се купуват, панталоните се закърпват, шинелът се изглажда….славата не се купува, честта не се закърпва, поражението не се изглажда! Вижте сега българският войник, марширува като на парад през целия Букурещ!“

 
 

 

Британската армия изпитва недостиг от близо 20 милиарда евро

04.12.2023, 21:22

Британската армия е изправена пред недостиг от почти 17 млрд. паунда (19,8 млрд. евро) за финансиране на програмата за закупуване на ново военно оборудване, планирана за периода до 2033 г., предупреди британският национален одитор в доклад днес, цитиран от Франс прес и Ройтерс.
Програмата за закупуване на оборудване за периода 2023-2033 г. на стойност 305,5 млрд. паунда (356,2 млрд. евро) е “твърде скъпа, като очакваните разходи надхвърлят сегашния ѝ бюджет с 16,9 млрд. паунда”, се казва в заключенията на доклада на Националната сметна палата. Тази “черна дупка” може да се обясни с инфлацията, но се дължи преди всичко с увеличаването на разходите за ядрените и военноморските програми, дължащо се на решението на Министерството на отбраната да даде приоритет на подмяната на средствата за осигуряване на ядрено възпиране, уточнява НСП.
В последната актуализация на отбранителната си стратегия, публикувана през март миналата година, консервативното правителство на Риши Сунак заяви, че планира да увеличи военните разходи на страната с 5 млрд. лири стерлинги за две години, по-специално за ядрената безопасност и за попълване на запасите си от боеприпаси, за да се справи със заплахите, особено от страна на Русия и Китай.
Въпреки това министерството на отбраната заяви пред националния одитор, че на този етап не възнамерява да отменя никакви проекти в краткосрочен план. Макар и “разбираема”, тази стратегия “рискува да се окаже нерентабилна, ако програмите, които продължават, по-късно бъдат отменени, намалени или отложени, тъй като са твърде скъпи”, се казва в изявление на директора на НСП Гарет Дейвис.
“Предвид войната в Европа и конфликта в Близкия изток това рискува да остави въоръжените ни сили без оборудването и живата сила, необходими за изпълнение на задълженията ни като член на НАТО”, критикува опозиционният депутат Джон Хийли, натоварен с въпросите на отбраната.
Говорител на министерството на отбраната подчерта, че докладът “не се основава на пълния план за оборудване, а на моментното състояние през април 2023 г.”.”Нашите въоръжени сили действат в свят на нарастващи конфликти и правителството работи, за да осигури (на нашите войници) това, от което се нуждаят, за да поддържат сигурността на Великобритания”, добави той.
Говорителят също така потвърди ангажимента на правителството да увеличи бюджета за отбрана до 2,5 % от БВП (спрямо сегашните 2,1 %) “веднага щом икономическите и бюджетните условия го позволят”. По този начин бюджетът ще достигне 45,9 млрд. паунда (53,5 млрд. евро) за финансовата 2021/2022 г.
Водената от Русия война в Украйна подчерта необходимостта от допълнителни разходи за отбрана. Великобритания е важен съюзник и доставчика на военно оборудване за Киев, като в същото време инвестира в подобряването на отбранителната си готовност и разширяването на заводите за боеприпаси, припомня Ройтерс.
Източник: bta.bg

 

Правителството определи 13 приоритетни проекта за модернизация на армията

04.12.2023, 12:57

Министерският съвет внесе в Народното събрание Програмата за инвестиции в отбраната до 2032 г. В нея са подредени 13 проекта за модернизация на армията с прогнозна стойност над 100 млн. лв. всеки и 4 инфраструктурни. Съответно първите 5 и 3 от тях са с най-голяма важност и следва да бъдат стартирани и реализирани в най-кратки срокове. Депутатите получават още Списък на  способности за изграждане и развитие до 2032г., (за служебно ползване) и Списък  на приоритетни способности и проекти за изграждане и развитие до 2032г. (поверително).
Основният финансов източник са  бюджетът на МО и разходите за отбрана по централния бюджет. Индикативната  финансова макрорамка на Министерството на отбраната за периода 2023-2032г. е  разработена въз основа на наличната към началото на месец ноември 2023г.  информация за прогнозните макроикономически показатели на страната,  изискванията на „Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от  БВП на Р. България до 2024г.“ (Национален план) и потребностите на Въоръжените  сили, се посочва в проекта на програмата. Разчетите са направени при обща численост на Въоръжените сили 37 хил. души. Забележете извода: „При  осигуряване на разходи за отбрана в съответствие със заложената макрорамка на ниво  2% от БВП на страната практически е невъзможно едновременното увеличаване на  числеността на личния състав и осигуряване на необходимите средства за модернизация и превъоръжаване.
Половината от капиталовите разходи вече са с конкретно предназначение
Общите капиталови разходи за периода до 2032 г. достигат 18,212 млрд. лв.  Като се извадят от тях планираните суми по вече сключени договори или такива, за  които предстои сключване, включително и за модернизация (за ремонт на  въоръжение и техника, строителство, капиталови разходи несвързани с основни  проекти, проекти за бойни самолети F-16 първи и втори транш и свързаната с тях  интегрирана система и инфраструктура, придобиване на многофункционални  патрулни кораби, придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи и съответното въоръжение, триизмерни радари, ракети,  средства за разузнаване и др., както и по основни програми, несвързани директно с  превъоръжаването (т. н. ангажирани капиталови разходи), които са в размер общо на  8,811 млрд. лв., свободните средства за инвестиционни проекти намаляват в  значителна степен и достигат 9,401 мрд. лв.
Колкото и много да са тези средства, те не решават въпроса с изграждането и развитието на националните отбранителни способности, защото са само материалният им компонент. За хората в отбраната все още няма програма за инвестиции.
*******
Приоритетни направления за инвестиции  чрез проекти с прогнозна стойност над 100 млн. лв. за финансиране до 2032 г. при разходи за отбрана от 2% от БВР:
1. Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизираните формирования от СВ.
2. Придобиване на нови трикоординатни радари.
3. Придобиване на брегови противокорабни ракетни комплекси.
4. Осигуряване на комуникационно-информационната поддръжка (КИП) на дивизионен щаб в полеви условия – Многонационален щаб на дивизия.
5. Придобиване на зенитно-ракетни комплекси - придобиване на ЗРК със среден/голям обсег на действие.
6. Изграждане на система за противовъздушна отбрана (ПВО) на механизирана бригада.
7. Придобиване на ракетна система за залпов огън с повишена мобилност (HIMARS).
8. Придобиване на 155 мм гаубици.
9. Разузнаване и наблюдение на земни и морски цели, чрез използване на безпилотни летателни системи от среден и висок клас, с ударни възможности.
10. Придобиване на бойни вертолети.
11. Придобиване на противоминни кораби.
12. Развитие на способности за преодоляване на сухи и водни препятствия.
13. Придобиване на ракетни катери / ммпк
Инфраструктурни проекти за реализация от 2024 до 2027 г.:
1. Разполагане в стационарни условия (ремонт на инфраструктурни обекти, газифициране на щаба, оборудване на офиси, работни места и осигуряване на личния състав) – Щаб на дивизия.
2. Изграждане и развитие на инфраструктурата за формированията във ВР-Кабиле и Многонационалната бойна група за изпълнение на дейности по усилена бдителност на НАТО (EVA)
3. Изграждане и модернизиране на пристанищната инфраструктура на вмб – Варна.
Инфраструктурни проекти за реализация след 2027 г.:
4. Изграждане и модернизиране на пристанищната инфраструктура на вмб – Бургас (част от дейностите се реализират по NSIP)
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Президентът върна закона за безвъзмездно предоставяне на Украйна бронирана транспортна техника

04.12.2023, 12:50

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на Споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна бронирана транспортна техника. В мотивите към ветото е отбелязано, че народните представители не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което ги поставя в невъзможност обективно да преценят дали предоставяната техника е с отпаднала необходимост, съобщават от прессекретариата на държавния глава.
Румен Радев подчертава, че не са взети предвид нито военновременните задачи, вменени на МВР, нито нуждите на Главните дирекции „Гранична полиция“ и „Пожарна безопасност и сигурност на населението“.  Предоставяната  на  Украйна бронирана високопроходима транспортна техника би могла да се ползва именно при охраната на българската граница и за оказване на помощ на населението при бедствия и аварии, включително в трудно достъпни зони. „Воден съм от убеждението, че сигурността, здравето и живота на българските граждани следва да бъдат първостепенен приоритет“, заявява президентът........Прочети още

 

Президент срещу генерал. До какво ще доведе конфликтът между Зеленски и Залужни

04.12.2023, 09:18

Към края на втората година от войната в украинския елит няма и следа от някогашното единство. Колкото повече се проточват бойните действия, толкова по-активно Киев търси виновни.
Най-опасната линия на разкола са противоречията между цивилните и военните власти, олицетворени във фигурите на президента Володимир Зеленски и главнокомандващия на ВСУ генерал Валерий Залужни.
Страните все още се опитват да поддържат поне привидно единство, но конфликтът бързо набира скорост, бившите табута за взаимна критика се премахват и заплахата от вътрешна дестабилизация става реална......Прочети още

 

СИПРИ: Приходите на оръжейните компании по света бележат спад през 2022 г. въпреки увеличеното търсене

04.12.2023, 08:35

Приходите на 100-те най-големи оръжейни компании в света са се свили въпреки войната в Украйна и усилията на редица европейски държави да увеличат разходите си за отбрана, показва огласеният днес доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира СИПРИ (SIPRI), цитиран от ДПА.
Според доклада общите приходи за 2022 г. на всичките 100 компании са намалели с 3,5% в сравнение с предходната година и възлизат на 597 милиарда долара.
Пълномащабната инвазия на Русия в Украйна през февруари 2022 г. и изостреното напрежение в други части на света доведоха до рязко повишаване на търсенето на оръжия и военно оборудване. В доклада на СИПРИ обаче се констатира, че оръжейните компании понастоящем не разполагат с производствен капацитет да отговорят на това търсене.
“Много оръжейни компании се сблъскаха с пречки при адаптирането си към производство на оръжия за високо интензивни военни действия”, отбелязва Люси Беро-Судро, директор на отдела за изследвания в областта на въоръженията в института. Наред с това обаче тя подчертава, че оръжейните компании са получили значително повече поръчки – особено за боеприпаси – и вероятно ще имат значително повече приходи и печалби през следващите години.
Най-голям “принос” за спада на приходите имат компаниите в САЩ и Русия, се посочва в доклада. По данни на СИПРИ американските компании са отчели общи приходи от 302 млрд. долара, което е със 7,9% по-малко от предходната година.
Според стокхолмския институт данните за руските оръжейни компании са крайно ограничени и само две руски компании са включени в доклада за 2022 г. Тези две компании обаче отчитат спад на приходите с 12%.
За разлика от тях четирите германски компании, включени в списъка на СИПРИ – “Райнметал” (Rheinmetall), “ТисенКруп” (ThyssenKrupp), Хенсолд (Hensoldt) Hensoldt и “Дил” (Diehl) – отчитат средно общо увеличение от 1,1%.
По данни на СИПРИ приходите на 100-те най-големи оръжейни производители в света през 2022 г. остават значително по-големи от тези през 2015 г.
Източник: bta.bg

 

Най-мощната руска снайперска пушка DXL-5

04.12.2023, 08:25

В края на ноември 2021 г. корпорация Lobaev Arms показа снайперската пушка DXL-5 – най-мощната стайперска винтовка в Русия, според създателя на компанията Владислав Лобаев.
Оръжието използва муниции от 50 BMG калибър, популярни в армиите на НАТО. Те се използват за елиминиране на леки бронирани превозни средства на до 2 км разстояние.
"На такава дистанция оръжието може да извади от строя, да речем, Humvee, ако го удари в двигателя с бронебоен куршум", казва Юрий Синичкин, главен инженер в корпорация Lobaev Arms.
Според него DXL-5 е по-добра за обемисти цели, отколкото за поразяване на врага на бойното поле, защото боеприпасите от 50 BMG калибър са по-мощни в сравнение с калибрите на други снайперски пушки, но не толкова точни, колкото .375 или .408 Chey Tac.
"Ние просто проведохме един от тестовете си за обсег на стрелба. Оръжието показа точност, по-малка от 1 МОА (минута от ъгъла, което означава, че отклонението между три куршума от 100 м разстояние е по-малко от 3 см)", казва инженерът.
В момента няколко пушки DXL-5 се произвеждат за клиент от Близкия Изток. Компанията има и проект за нова пушка, базирана на DXL-5, която ще може да поразява цели на до 7 км разстояние. Това оръжие ще се произведе и изпрати за тестове през пролетта.
"Ще модифицираме винтовката и ще използваме нови хиперзвукови патрони, които специално създадохме за нея. Тестовете ще се проведат идната пролет, когато завършим сегашния договори и доставим останалите пушки на клиента ни", каза главният инженер.
Компанията също така интегрира специален компенсатор в приклада, за да намали драстично отката на оръжието, като твърди, че DXL-5 е потенциално най-"меката" 50 BMG пушка на пазара днес.
"Тази функция ще подобри точността. Ще се усети особено много при стрелба по цели на 2 км", каза Синичкин.
Lobaev Arms смятат чуждестранните армии за свой основен клиент. Цената на DXL-5 е $25 000 (22 100 евро) без оптика. От компанията заявиха също, че планират да използват технологиите от DXL-5 и новите хиперзвукови патрони ще бъдат тествани идната пролет, като ще повишат възможностите на пушките драстично.
Тези нови муниции ще позволят на стрелеца, който обикновено стреля по цели на разстояние от 1 до 2 км, да поразява цели на до 3 км. Стрелец, който работи на разстояния до 2,5 км, ще може устойчиво да поразява цели на 4 километра.
Какво казват снайперистите за DXL-5?
Инструкторът от спецназа Андрей Пискунов вярва, че DXL-5 е стъпка напред за руските оръжейни производители, но не мисли, че една нова пушка от малка компания може да надмине чуждестранните аналози по качество.
"Все едно Русия да създаде свой аналог на iPhone 11 през 2021 – технологичен скок за страната, но вече има доста по-напреднали телефони на пазара", признава Пискунов.
Той твърди, че частите активно използват снайперски пушки 50 BMG Barrett и няма да преминат към руски оръжия по няколко причини.
Първо, DXL-5 е още "сурова" – оръжието трябва да премине тестове в реални бойни условия, да получи мнения от стрелци и производителят да поправи проблемите, които може да се появят.
И второ, цената. Той е изненадан, че DXL-5 струва $25 000 (22 100 евро). Според него това е скъпо, тъй като може да си купи американски винтовки за по-малко пари и да ги донесе в Русия. - (видео)
Източник: https://bg.rbth.com/

 
 

Исторически календар

04.12.2023, 08:17

На 4 декември 1852 година в Търново е роден генерал-майор Сава Муткуров (1852 – 1891). Завършва Военно-медицинското училище в Цариград (1868) и Пехотното юнкерско училище в Одеса (1872), след което постъпва на служба в руската армия.
По време на Руско-турската война (1877 – 1878) командва рота в 54-ти пехотен мински полк и се отличава в боевете на Шипка. След Освобождението служи в 1-ва пловдивска дружина и в Главния щаб на Източнорумелийската милиция. Активно участва в подготовката и провъзгласяването на Съединението (1885), както и в неговата военна защита – Сръбско-българската война.
След края на войната е назначен за командир на 5-а пеша бригада и началник на Пловдивския гарнизон. Не подкрепя извършения на 9 август 1886 г. проруски военен преврат и е сред основните организатори на контрапреврата. С прокламация на Стефан Стамболов – председател на Народното събрание, превратът е обявен за незаконен, а майор Муткуров – назначен за главнокомандващ на лоялните към княз Александър І военни части. След абдикацията на Княза (26 август 1886 г.) е един от тримата регенти на Княжество България до избирането на новия български княз Фердинанд I и разпускането на Регентския съвет (2 август 1887 г.).
На 20 август 1887 г. полковник Муткуров заема поста военен министър в правителството на Стефан Стамболов. Под неговото ръководство се извършват организационно-структурни промени в армията и във Военното министерство, изработени и приети от Народното събрание са „Закон за носене на оръжие“ (1887) и „Закон за носене тегобите на военната служба“ (1889), започва издаването на първото българско военнотеоретично списание – „Военен журнал“ (1888). През 1889 г. за нуждите на войската са закупени 33 000 пушки „Бердана № 2“, 60 000 пушки „Манлихер“ и първите картечници „Максим“.
На 4 февруари 1891 г. Сава Муткуров е повишен в генерал-майор и става първият български офицер с генералско звание. Същия ден поради заболяване подава оставка от длъжността военен министър и заминава на лечение в Неапол, където умира на 3 март 1891 г. Погребан е в двора на софийската църква „Св. Спас“.
Генерал-майор Муткуров е единственият офицер, награден с най-високата І степен на военния орден „За храброст“. Кавалер на ордените „Св. Александър“ (I и II степен) и „За заслуга“ (сребърен).

 
 

Всяка година на 4-ти декември артилеристите в армиите на редица християнски държави почитат своя патрон – Света великомъченица Варвара!

04.12.2023, 08:10

От къде води началото си тази традиция?
В Европа барута и огнестрелната артилерия се появяват в началото на XIV век. Няма никакво съмнение, че барута e въведен в Европа от изток – от Китай и от Индия.
Първото сведение за използване на огнестрелна артилерия в Европа е от 1118 г. при обсадата на Сарагоса във войната на маврите с испанците. По-късно през 1342 г. испанският крал Алфонс XI е обсадил по суша гр. Алджазирас, разположен на западния бряг на Гибралтарския залив, при което също е използвал огнестрелна артилерия с такава разрушителна сила, която дотогава е неизвестна.......Прочети още

 

 

За първи път след края на Студената война: САЩ разполагат ракети Standard Missile-6 и Tomahawk в Азия

03.12.2023, 22:11

САЩ планират да разположат ракети със средна обсег на действие в Индо-Тихоокеанския регион през 2024 г. За това в разговор с Nikkei съобщи Роб Филипс, представител на Тихоокеанската армия на САЩ.
Разглеждат се варианти за разгръщане на наземната версия на крилата ракета Standard Missile-6 (SM-6) и крилата ракета Tomahawk. Диапазонът на действие на тази ракета се оценява от 500 до 2 700 километра. Разгръщането на тази система става за първи път след изтичане на срока на действие на Договора за ракетите средна и малка далност далност (DRSMD) през 2019 г. Този договор, подписан от САЩ със Съветския съюз през 1987 г., възпрепятстваше разработката и владеенето на наземни ракети с дължина от 500 до 5 500 км. При това Китай продължи да разширява своя арсенал по време на действие на DRSMD.
Филипс не предостави подробности относно това, където и кога могат да бъдат разположени американските ракети. За реагиране на кризата в Тайванското пролив или Южно-Китайското море на САЩ са необходими ракети, способни да поразяват цели в тези стратегически води или на материята, отбелязва Nikkei.
Това предполага система за разгръщане в близост до острови от Окинава в Япония до Тайван и Филипините. В момента Япония и Филипините искат да приемат нови американски системи за въоръжение срещу страха да станат мишена за Китай в кризисна ситуация. Прессекретарят на Белого дома Карин Жан-Пиер заяви през януари, че в САЩ няма планове за разполагане на нови наземни ракети в самата Япония.
Източник: https://fakti.bg/

 

В Индия назначиха първата жена командир на боен кораб

03.12.2023, 20:39

Военноморският флот на Индия назначи първата жена-командир на боен кораб. Това съобщи командващия на ВМФ на Индия адмирал Хари Кумар на брифинг в навечерието на Деня на флота, който се отбелязва в страната на 4 декември.
„Става дума за кораб, базиран на западното крайбрежие. Това е първият път, когато назначаваме жена офицер. Трябваше да премине през всички квалификационни процеси и след това през изпитите. Тя ще премине допълнително обучение, преди да поеме управлението на кораба “, добави Кумар.
Лейтенант-командер Прерна Деостхале ще поеме управлението на фрегата INS TRIKAND (Т-61), построена в руския калининградски завод „Янтар“ и постъпила в индийския флот през 2013 г.
Индийският флот започна да набира жени офицери преди три десетилетия. По думите на командващия на флота в момента в редиците му служат над 1000 жени.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

Изоставането на американския флот спрямо този на Китай е депресиращо, според конгресмен

03.12.2023, 20:31

Военноморският флот на САЩ отстъпва по численост на корабите на Китай. Това заяви в събота членът на Камарата на представителите на САЩ Кен Калвърт, републиканец от Калифорния.
„Китай е близо до това да има 400 кораба [във флота], ние имаме около 290. Това е една от причините да се насочим към така наречените безпилотни кораби. Те са много по-евтини. Те дават повече гъвкавост, но все още имаме нужда да строим повече кораби. Нашето изоставане е депресиращо“, каза той, говорейки на форум, организиран от президентската фондация на Роналд Рейгън в Калифорния.
„Имаме проблеми с производствената база, имаме проблеми с веригите за доставки, имаме липса на работна ръка. Това не ни позволява да постигнем цели, включително при подводниците“, каза конгресменът.
Maritime.bg припомня, че в средата на годината началникът на щаба на ВМФ на САЩ адмирал Майкъл Гилдей заяви, че около 40% от корабите на ВМС на САЩ ще бъдат безпилотни през следващите десетилетия.
До 2045 г. ВМФ на САЩ ще има на въоръжение „стотици безпилотни кораби“, отбеляза адмиралът.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

Почетни звания за началника на ВМА и началника на ВВМУ

03.12.2023, 18:14

27-мата тържествена церемония по удостояване с почетното звание „Доктор Хонорис Кауза“ на МУ-Варна се проведе вчера в Двореца на културата и спорта. С решение на Академичния съвет от 31.07.2023 г. Ректорът на МУ-Варна проф. д-р Светослав Георгиев връчи високото академично звание на генерал-майор проф. д-р Ванцислав Мутафчийски и на флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, съобщават от учебното заведение.
Началниците на Военномедицинска академия и на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ получиха почетното звание за изключителни заслуги при реализирането на съвместното обучение по направление „Военен лекар“ - единствената по рода си в България съвместна специалност между МУ-Варна,, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и ВМА. Генерал-майор проф. Мутафчийски бе отличен и за приноса му при утвърждаване на авторитета на МУ-Варна. Проф. Медникаров – и за заслугите му при осъществяването на съвместни научноизследователски и образователни проекти между двете висши училища. Имената на новите носители на почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на МУ-Варна бяха вписани в почетната книга на Университета с ректорска заповед.
През 2023 година се дипломира първият випуск абсолвенти от специалност „Медицина“ – направление „Военен лекар“. 17-те дипломанти са първите випускници, които имат и медицинско, и военно образование. Обучението им започна през 2017 година по съвместната програма на трите институции, които осъществиха един уникален и успешен за страната ни образователен модел – паралелно обучение по специалностите „Медицина“, „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“ и специализацията „Медицинско осигуряване на въоръжените сили“.
Обучаващите се военни лекари са единствените, които по време на академичното си образование произнасят две клетви – в началото - пред бойното знаме и на дипломирането си - Хипократовата клетва. През настоящата академична 2023/2024 година започна обучението си седмият випуск от направление „Военен лекар“ и вторият випуск от  направление „Военна медицинска сестра“ , което също се осъществява по съвместна програма на МУ-Варна, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и ВМА.
Източник: https://otbrana.com/

 

Водещата испанска подводница Isaac Peral от проекта S-80 Plus беше приета на въоръжение

03.12.2023, 12:11

На 30 ноември 2023 г. в Картахена се проведе официална церемония по въвеждането в състава на ВМС на Испания на главната голяма неатомна подводница S-81 Isaac Peral от национален проект S-80 Plus (S-80A), построена в държавната корабостроителна компания Navantia. Isaac Peral стана първата нова субмарина, която влиза в експлоатация в испанския военен флот от 1985 г. насам. - (видео)

 
 

Втори F-117 е бил поразен над Югославия през 1999 г.

03.12.2023, 07:57

Кратка история, разказана между другото в един авиационен подкаст, хвърля светлина върху малко известен епизод от НАТО-вските бомбардировки над Югославия през 1999 г. – втори нискозабележим ударен самолет F-117 е бил поразен от зенитна ракета, но все пак се е добрал до базата си. Ето какво се научава от разказа на подполковник (о.р.) Чарли „Туна” Хайнлайн.
„Беше интересна вечер. Нямам идея, какава част от това е разсекретено”, започва да разказва Хайнлайн в подкаста The Afterburn.
Хайнлайн е пилот с интересна биография, който е летял на A-10 и F-117 във ВВС на САЩ, бил е пилот на разменни начела във ВМС на САЩ, където лети на F/A-18 Hornet и освен това е инструктор на F-4 за Луфтвафе, базирани в САЩ и използвани за обучение.......Прочети още

 

 

Столтенберг: Украинската контраофанзива не постигна целите, положението е критично

02.12.2023, 22:35

Украинската контраофанзива не постигна своите цели, а големите руски атаки напоследък поставят Украйна в критично положение, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за ARD.
"Винаги съм предпазлив да правя предсказания, защото войните са по принцип непредвидими. Но е ясно, че колкото повече подкрепяме Украйна, толкова по-бързо ще приключи тази война", посочи той.
Столтенберг обяснява:
За нас трябва да е ясно, че за Украйна ще е пълна трагедия, ако Путин спечели войната. Но това ще е опасно и за нас. В наш общ интерес е да се погрижим за това Украйна да се наложи. Да, през последните месеци по фронтовете не настъпиха големи промени, но трябва да погледнем какви бяха изходните позиции. Украинците успяха да нанесат на Русия сериозни поражения с удари дълбоко в тила, осъществени чрез крилати ракети.
Там бяха разрушени самолети и хеликоптери, те успяха да отблъснат руския военен флот в източната част на Черно море. Това означава, че те са способни да поддържат отворен морския път, по който житото от Украйна се транспортира през Черно море. Тоест става дума за големи победи, макар и да не успяха да изместят фронтовите линии.
Ние трябва да сме подготвени и за лоши новини, но сме длъжни да подкрепяме Украйна и в добри, и в лоши времена. Това е война на изтощаване – битка за ефективност, битка на логистиката. Увеличаването на военната продукция е от решаващо значение.
Ние работим сериозно в името на тази цел. Един от сериозните проблеми е фрагментацията на европейската оръжейна индустрия. Ние не сме в състояние да си сътрудничим така тясно, както би било необходимо. Доставката на повече военна помощ и боеприпаси е от решаващо значение в сегашния момент. В това отношение трябва да видим общата картина – че е в общ интерес на всички в НАТО да преодолеем някои тесногръди национални интереси – те ни вкарват в опасна ситуация, подчерта генералният секретар на НАТО, цитиран от DW.
Източник: https://www.dnes.bg/

 
 

Южна Корея изстреля първия си шпионски сателит в орбита в отговор на действията на КНДР

02.12.2023, 20:09

Южна Корея съобщи в събота, че нейният първи шпионски сателит 425 Project EO/IR, изстрелян предишния ден с американска ракета, е навлязъл успешно в орбита, малко повече от седмица след като Северна Корея обяви, че е поставила разузнавателен сателит в орбита за първи път, пише японската агенция Кyodo.
Ракета Falcon 9 на SpaceX излетя от базата на космическите сили "Ванденберг" в Калифорния, съобщиха от американската компания. - (видео)
Министерството на отбраната на Южна Корея съобщи, че сателитът успешно е установил връзка с наземна станция в чужбина.
Шпионският сателит е първият от петте, които Южна Корея планира да постави в орбита до края на 2025 г. с помощта на американски ракети. Очаква се спътникът да започне пълна работа в рамките на четири до шест месеца, според южнокорейски военен източник.
Северна Корея съобщи, че нейният разузнавателен сателит Malligyong-1 е влязъл в орбита на 21 ноември и ще започне работа в петък. - Още Космос
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Военният научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий" плава южно от архипелага Кабо Верде

02.12.2023, 19:44

В международния ден на Антарктика вчера, военният научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий" с бордови номер 421 (НИК-421) плава южно от архипелага Кабо Верде (Зелени нос), като част от 32-рата Българска антарктическа експедиция (32 БАЕ), съобщи Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ (ВВМУ), цитирано от БТА.

Районът е обявен за опасен заради пиратски нападения. Това се случи около 20:00 ч. UTC (18:00 ч. корабно време) на 28 ноември 2023 г., плавайки по маршрута към аржентинското пристанище Мар дел Плата.
Екипажът на кораба беше приведен в по-висока степен на готовност за отразяване на атаките на бързоходни плавателни и летателни средства. На 29 ноември 2023 г., с цел тренировка, беше проведена стрелба с щатното корабно въоръжение. Същевременно корабът започна да получава и излъчва ежедневни доклади за надводната обстановка от/към центъра за сътрудничество Maritime Domain Awareness Trade - Gulf of Guinea (MDAT-GOG). Очаква се НИК 421 да плава в тази акватория до днес - 2 декември 2023 г.

Корабът има за задача да осигури логистична поддръжка и подпомагане на изпълнението на научноизследователската дейност на 32 БАЕ в Антарктика. Очаква се с кораба да бъде открит новият антарктически сезон на Българската полярна база "Св. Климент Охридски" на о. Ливингстън.
През тазгодишното плаване на кораба (второ като част от БАЕ) възможност да се докоснат до красотата и предизвикателствата на ледения континент имат четирима курсанти-практиканти от ВВМУ "Н. Й. Вапцаров".
Международният ден на Антарктика се отбелязва от 1 декември 1959 г., когато е подписан Антарктическият договор (България е консултативен член от 1998 г.), който регламентира управлението на континента Антарктида и прилежащите му острови и акватория на юг от 60 паралел.
Източник: https://otbrana.com/

 

Тайван сключи сделка със САЩ за ракети за изтребители

02.12.2023, 14:21

Тайван и САЩ подписаха поръчка за оръжия на стойност 17,2 млрд. тайвански долара (547 млн. щатски долара) за ракети за изтребители.
Министерството на националната отбрана (МНО) потвърди сделката, по информация на Liberty Times. MND обозначи покупката като “поръчка на оръжия за изтребители въздух/земя”.
Тъй като мястото на изпълнение на договора е районът на Тайтунг, където е разположено Седмото тактическо авиокрило на ВВС в авиобазата Тайтунг, анализаторите съобщиха, че тази поръчка е предназначена за ракети “въздух-въздух” и “въздух-повърхност” с голям обсег на действие за новомодернизираните изтребители F-16V Block 70 от САЩ.
Договорът на стойност 17 221 812 900 тайвански долара беше подписан на 13 ноември за закупуване на оръжия въздух/повърхност, произведени в САЩ. Договорът вече влезе в сила, но ще бъде напълно завършен едва след девет години, на 30 ноември 2032 г.
По време на заседание на Комисията по външни работи и отбрана на Законодателния юан през март 2022 г. законодателят от Демократичната прогресивна партия Чао Тиен-лин попита заместник-министъра на отбраната Алекс По какъв е напредъкът на Тайван в получаването на AGM-158 JASSM.
През януари беше съобщено, че военните се стремят да закупят крилатата ракета с малък обсег на действие AGM-158 JASSM с обсег на действие 370 км и ракетата с удължен обсег на действие AGM-158 JASSM, която има обсег на действие до 1000 км.
Законодателят Уанг Тинг-Ю е цитиран от Liberty Times да казва през юли, че от миналата година военните се опитват да придобият AGM-158, но САЩ все още не са дали ясен отговор.
Уанг заяви, че военните се стремят да получат ракетите като част от усилията си за изграждане на “многопластов потенциал за възпиране на удара от източник”, който включва противокорабните ракети Hsiung Feng II, Hsiung Feng III и Harpoon за военноморските сили и ракетните системи AGM-154 Joint Standoff Weapon, AGM-88 HARM, AGM-84H/K SLAM-ER и AGM-158 JASSM за военновъздушните сили.
Източник: bgnes

 

Полша купува още гаубици К9 от Южна Корея като част от сделка за 2,6 милиарда долара

02.12.2023, 14:12

Полша подписа договор на стойност 2,6 милиарда долара за закупуването на още над 150 южнокорейски самоходни гаубици К9, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на полската държавна агенция по въоръжението.
По силата на сделката с “Хануа дифенс” (Hanwha Defence), военното подразделение на южнокорейската корпорация “Хануа”, Полша ще се сдобие с още шест самоходни гаубици К9 през 2025 г. и 146 гаубици от модела К9ПЛ през 2026 г. и 2027 г., съобщи оръжейната агенция на Полша. Гаубицата е артилерийско оръдие, предназначено за стрелба със стръмна траектория на снаряда.
В договора влизат обучение на военнослужещи, логистичен пакет и доставката на значително количество от 155-милиметрови боеприпаси за гаубиците, наброяващи десетки хиляди снаряди. Полша ще получи и прилежащата към гаубиците техническа документация. Отделно от това ще бъдат създадени и работилници за поддръжката, обновяването и осъвременяването на оръдията, като определени части за гаубиците ще се произвеждат от полската военна промишленост.
През юли 2022 г. Полша сключи рамково споразумение за покупката на 672 гаубици К9 от два различни модела, отбелязва полската държавна агенция по въоръжението.
Източник: bta.bg

 

Фрегатата "Адмирал Макаров" стана гвардейска

02.12.2023, 13:43

Фрегатата на Черноморския флот "Адмирал Макаров" стана гвардейска фрегата. Президента на РФ Путин вчера е подписал съответния указ. От началото на специалната военна операция фрегатата е поразила десетки цели в Украйна със своето щатно въоръжение. - Още за проект 11356.

 

Ужасяващ и универсален: NI оцени високо самолета Як-130

02.12.2023, 11:59

Американското списание NI публикува статия, посветена на учебно-бойния самолет Як-130. Авторът Марк Епископос отбелязва, че е универсален и ужасяващ щурмовик. Може да действа като самолетоносач, да изпълнява разузнавателни мисии и да се използва за нанасяне на въздушни удари, пише "Российская газета".
Подобно на много военни проекти, оцелели след разпадането на Съветския съюз, Як-130 има дълга история на разработка. През 1980-те години правителството обявява конкурс за създаване на учебно-тренировъчен самолет, способен да замести остарелите чехословашки Aero L-29 и L-39. В резултат на това от пет производителя печели ОКБ "Яковлев".
Но поради липса на финансиране през 1993 г. проектът спира. И тогава трябва да се прибегне до помощта на чуждестранни инвеститори - италианската авиостроителна компания Aermacchi.
Демонстрационният модел Як-130Д прави първия си полет през 1996 година. По-късно, когато пътищата на руските и италианските конструктори се разделят, Aermacchi създава свой собствен изтребител M-346 Master на негова основа. А конструкторското бюро "Яковлев" пуска доработения проект в серийно производство.
Серийният Як-130 е двуместен лек учебно-тренировъчен самолет със стреловидно стандартно крило и конструкция от леки сплави. Той има къс фюзелаж и по-малко агресивно заоблена носова част от Як-130Д. Това осигурява стабилен полет при ъгли на атака до 35 градуса. Впечатляващото съотношение тяга-тегло осигурява бързо издигане във височина и дава възможност за излитане при трудни условия.
За разлика от много други самолети, появили се в края на съветската епоха, Як-130 разполага с модерна авионика. Оборудван е с електродистанционна система за управление, шлемова система за целеуказание, модул, който позволява да се променят характеристиките на управляемостта и стабилността в определени параметри.
Благодарение на успешната комбинация от добре обмислени принципи на аеродинамичен дизайн и бордова електроника, Як-130 е сравним по своите впечатляващи характеристики с изтребители от четвърто поколение.
Девет точки на окачването на Як-130 са съвместими с ракети "въздух-въздух" Р-73 с малък обсег и бомби до 500 килограма.
Въпреки факта, че Як-130 е проектиран като специален учебно-тренировъчен изтребител, той се е утвърдил като универсален лек щурмовик.
Универсалността и икономичността на Як-130 го правят експортен хит в постсъветското пространство и в развиващите се страни: десетки поръчки са направени от Мианмар, Беларус, Алжир и Бангладеш.
В края на миналата година на авиошоуто в Дубай през 2019 г. стана известно, че ОАК работи по модернизацията на Як-130. - Още за Як-130
Източник: https://bg.rbth.com/

 

41-ва независима бригада от командоси помогна за разбиването на Севернокорейската логистика

02.12.2023, 11:52

На 1 октомври 1950 г. малко след падането на мрака, подводницата USS Perch ще изплува на източния бряг на Северна Корея. Запознатите знаят, че това е подводница, която има много сериозен опит от Втората Световна война и е водила сражения срещу Япония. В този момент няма торпеда, подводницата е реконструирана в транспортен военен кораб и на борда се намират 67 командоса от 41-ва независима военна бригада.
Морските пехотинци се ръководят от лейтенант-полковник Дъглас Дрисдал. Той ще е един от първите бойни кадри, които ще бъдат изпратени зад вражеската линия по време на Корейската война. Целта им е да ударят железопътните линии на Северна Корея, с които се пренасят боеприпаси и се транспортират нови войници на юг........Прочети още

 
 

 

Парламентът ратифицира договора за бойните машини на Сухопътни войски

01.12.2023, 21:53

Това е празник на Българската армия, особено за Сухопътни войски, каза по време на обсъждането в пленарна зала министърът на отбраната Тодор Тагарев. Той отговори на някои въпроси от опозицията.  Ратифицирането на Международния договор (LOA) BU-В-UCP „Придобиване на бойни машини Страйкър“, № 49-302-02-28, внесен от Министерски съвет на 27.11.2023 г. бе гласувано последователно на две четения. На първото 146 депутати бяха „за“, 53 - „против“ и 3 - „въздържали се“. На второто гласуване за гласуваха 148 народни представители, против бяха 53, въздържаха се 5.
Прогнозната стойност на договора е 1,208 560 357 млрд. щатски долара, а срокът за валидност на офертата изтича на 15 декември 2023 г. Предложената от американска страна схема за заплащане предвижда първоначален депозит от 263 360 000 щатски долара и разсрочено плащане на годишни вноски в периода 2023-2027 г.
Системата на Съединените американски щати (САЩ) за предоставяне на американски отбранителни продукти, услуги и обучение за партньорски държави е процес, чийто гарант по изпълнението на договора от американска страна се явява американското правителство.
Договорът е съставен съгласно законодателството на САЩ. В него има редица особености, които не съответстват на договорно-правната практика, установена в процесите по придобиване на отбранителни продукти в Република България, като най-характерни са:
- Посочените цени в договора са в щатски долари, без включени данъци и такси, и отразяват максимално точна прогноза за необходимите средства за плащане към момента на извършване на доставката. Въпреки това правителството на САЩ поема ангажимент да направи всичко възможно за осигуряване на продуктите на посочените цени в долари и в рамките на посочената наличност.
- При извънредни и непреодолими обстоятелства, когато националният интерес на САЩ го изисква, правителството на САЩ си запазва правото да прекрати прилагането изцяло или частично на договора във всеки един момент преди доставката на отбранителните продукти или изпълнението на услугите за отбрана. От своя страна, купувачът може да отмени изпълнението на договора изцяло или да заличи отделни точки във всеки един момент преди доставката на отбранителните изделия или извършването на услугите за отбрана, но той носи отговорност за всички разходи вследствие от отмяната.
- За американската страна договорът влиза в сила не след неговото подписване или последващо одобряване на национално ниво (ратификация), а след превеждането на първоначалната вноска по него, в рамките на срока на валидност на офертата.
По време на дискусията в парламента депутатите не отричаха необходимостта от модернизиране на Сухопътните войски, а имаха несъгласия с параметрите на договора и гаранциите за неговото изпълнение. Притеснения бяха изказани и във връзка с индустриалното сътрудничество. В гласувания по-рано проект за инвестиционен разход се говори за създаване на способности в „ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ“ ЕАД за асемблиране и ремонт на машини от фамилията „Stryker“, разделено на четири етапа. Първи етап – асемблиране на машините в България, включващо инсталация на определени системи и оборудване, инсталация на дистанционно управляемите необитаеми куполи, инсталация на въоръжението, инсталация на комуникационното и информационното оборудване, производство и доставка на компоненти за противокумулативната защита, изграждане на логистичен център и финално тестване и сдаване на МО. Втори етап – изграждане и/или повишаване на способностите за поддръжка в заводски условия и придобиване на способности за ремонт на балистичната защита. Трети етап – изграждане на способности за капитален ремонт на машините, способности за модификация и отстраняване на бойни повреди, изграждане на регионален център за поддръжка на машините от фамилията „Stryker“, с възможности за поддръжка на машините от СВ на САЩ базирани в Европа, както и на други европейски държави. Четвърти етап – включването на български компании в глобалната верига за доставки на General Dynamics.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

The Washington Post: САЩ правят оръжие за Украйна - всъщност правят пари за себе си

01.12.2023, 20:34

Американското издание The Washington Post разкри най-дълбоко пазената тайна за военната помощ на САЩ за Украйна - по-голямата част от парите се изразходват в Щатите.
Точно така, средствата, които законодателите одобряват за въоръжаване на Киев, не отиват директно в украинската страна, а се използват в САЩ за създаване на нови оръжия или за подмяна на такива, изпратени в Киев от американските складове.
От 68-те милиарда долара военна и свързана с нея помощ, които Конгресът е одобрил, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., почти 90% отиват при американците, сочи анализ.......Прочети още

 

Министрите на отбраната от пакта АУКУС се събират в Калифорния, за да разговарят за подводници

01.12.2023, 20:07

Американският министър на отбраната Лойд Остин ще се срещне днес с колегите си от Великобритания и Австралия в Силициевата долина, щата Калифорния, където ще обсъдят военния пакт "Аукус" между трите държави, предаде Франс прес.
В дневния ред на разговорите е включено разработването на подводница с ядрено задвижване и други технологии за противодействие на военните амбиции на Китай.
Съгласно условията на договора за стратегическо сътрудничество АУКУС Австралия трябва да закупи три атомни подводници от САЩ през 2030 г., след което Канбера и Лондон да разработят съвместно нов модел подводница, използваща американски технологии. Тези подводници няма да бъдат снабдени с ядрени бойни глави, посочва АФП.
Американският министър на отбраната Лойд Остин и колегите му от Австралия и Великобритания - Ричард Марлс и Грант Шапс "ще предоставят на медиите нова важна информация за пакта АУКУС след срещата си, заявиха от Пентагона.
Китай осъди споразумението между трите страни и го дефинира като заплаха за своята сигурност и нарушение на правилата за неразпространение на ядрени оръжия. Според Пекин "трите държави все повече вървят по погрешен и опасен път".
През септември 2021 г. австралийското правителство внезапно отмени договор за конвенционални подводници на стойност 90 млрд. австралийски долара (56 млрд. евро) с френската компания "Навал груп" (Naval Group) - нещо, което разгневи Париж.
Подводниците от клас "Вирджиния", които Австралия ще закупи от САЩ, са почти два пъти по-дълги от сегашните подводници от клас "Колинс" и имат екипаж от 132 души в сравнение с 48 души при предишните.
Придобиването на подводници с ядрено задвижване ще постави Австралия в много елитен клуб на международната сцена и сред водещите американски съюзници в усилията на Вашингтон за сдържане на военната експанзия на Китай в Азиатско-тихоокеанския регион, посочва АП. - Още подводници
Източник: https://www.bta.bg/

 

България участва в най-голямото учение на НАТО по киберотбрана

01.12.2023, 12:50

България участва в петнадесетото издание на учението на НАТО по киберзащита „Cyber Coalition 2023“, което е сред най-големите киберучения в света. Тази година в него се включиха повече от 1000 участници от над 30 структури на НАТО, страните-членки, партниращи нации и структури на ЕС, съобщава Пресцентърът на МО.
„Тези учения са особено ценни за отработване на взаимодействията между отделните заинтересовани страни в държавата. Ние разчитаме, че в сложна ситуация усилията ни ще бъдат подкрепени от нашите съюзници, така че за нас е ключово да разполагаме с изградени и работещи механизми за взаимодействие“, с тези думи министърът на отбраната Тодор Тагарев се обърна към участниците от българска страна в учението по време на посещението си в Института по отбрана „проф. Цветан Лазаров“. Той добави, че една от задачите на Стратегическия преглед на отбранителната политика е именно да бъде идентифициран и предложен такъв механизъм за взаимодействие на национално ниво. Министър Тагарев изрази задоволство от участието на студенти и курсанти, което е съществен елемент за изграждане на капацитет за справяне с такива задачи и подчерта, че киберучения следва да се организират и на национално ниво поне веднъж или два пъти в годината.
По време на учението „Cyber Coalition 2023“ се упражняват реалистични сценарии, включващи използването на съвременни заплахи и ефекти в киберпространството. Основната цел е да се изгради киберкоалиция от структури на НАТО, на страните-членки и на партньорски държави, с цел укрепване на способностите на Алианса да възпира, защитава и да противодейства на заплахите в киберпространството.
В рамките на учението страната ни, която участва за единадесети път, си постави следните национални цели: да се създаде съвместен екип с представители на държавни структури, бизнеса и академичната общност, да се усъвършенства подготовката и натренираността на участниците за справяне с кибератаки и инциденти и да се отработят и тестват процедури и консултации за реагиране, докладване и сътрудничество на национално и съюзно ниво.
Източник: https://otbrana.com

 

Промените в организационната структура на въоръжените сили влязоха в сила

01.12.2023, 12:46

В днешния брой на Държавен вестник е публикувано Постановление № 243 от 27 ноември 2023 г. за изменение и допълнение на Постановление № 183 на Министерския съвет от 2021 г. за приемане на План за развитие на въоръжените сили на Република България до 2026 г.
Във връзка с резултатите от проведения преглед на изпълнението на Плана за развитие на Въоръжените сили до  2026 г.  през първия етап от неговата реализация и за осигуряване и развитие на необходимите отбранителни способности, за гарантиране на националната и съюзна сигурност се правят изменения в неговите параметри, се посочваше  в мотивите към проекта на постановлението.
Оптимизират се структурите чрез извършване на организационно-щатни промени през 2023 г., предвид очакваната доставка на първите самолети F-16 Block 70 през 2025 г. и формирането на единна структура за защита на силите и сигурност. Става дума за обособяване на ескадрила за защита на силите, както и адаптиране на командването и управлението в Командването за логистична поддръжка и усъвършенстване на логистичното осигуряване, насочени към осигуряване изпълнението на ангажиментите на Министерството на отбраната по българското участие в Щабния елемент за интегриране на сили на НАТО (NFIU) и Многонационалната инициативата за съхранение на боеприпаси.
Извършва се реорганизиране с увеличение на числеността на въоръжените сили, свързано с преодоляване на дефицитите от необходимото допълнително специализирано оборудване и неговото обслужване на военния Научноизследователски кораб, както и нарастващия контрол по отношение на водачите на МПС и значително увеличаване на изследванията от ВМА на кръвни проби за установяване на концентрацията на алкохол и наркотични вещества, а така също и създаване на отделение по ортопедия и травматология в състава на МБАЛ-Сливен за осъществяване на максимално бърза и адекватна медицинска грижа на военнослужещите.
Повишава се подготовката на курсантите чрез прехвърляне на въздухоплавателни средства от ВВС на ВВВУ „Г. Бенковски“ и актуализиране на Плана във връзка с настъпилите изменения в разпределението на основното въоръжение и бойна техника във въоръжените сили.
(Постановлението влиза в сила от днес, а отнасящите се до ВМА промени – от 1 януари 2024 г.)
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Латвия подписа договор с Берлин за закупуването германска система за ПВО ИРИС-Т

01.12.2023, 09:18

Латвия подписа договор за закупуване на германската система за противовъздушна отбрана със среден обсег ИРИС-Т на стойност около 600 млн. евро, предаде ДПА.
По данни на министерството на отбраната в Рига доставката на необходимото оборудване от производителя “Дил Дифенс” (Diehl Defence) ще започне през 2026 г.
Латвия е договорила закупуването на ИРИС-Т  заедно със съседна Естония. Противовъздушната отбрана се счита за слабо място на балтийските страни, а както Латвия, така и Естония граничат с Русия. Латвия споделя обща граница и с Беларус, която е близък съюзник на Москва, отбелязва ДПА.
Двете балтийски държави възприемат руската война срещу Украйна като пряка заплаха за своята сигурност и вече значително увеличиха военните си разходи и продължават да въоръжават армиите си.
Източник: bta.bg

 

Исторически календар

01.12.2023, 09:10

На 1 декември 1951 г. в Омуртаг е роден Александър Панайотов Александров.

Постъпва във ВНВУ „ Г. Бенковски“ през 1969 г., специалност летец-пилот. През 1974 г. получава назначение в 22-ри изтребително-бомбардировъчен полк, Безмер. Присвоява класна квалификация „Летец-пилот ІII клас“. Старши лейтенант Александър Александров е сред кандидатите за първи български космонавт и заедно с майор Георги Иванов преминава подготовка в Центъра за космонавти „Юрий Гагарин“ в СССР. Включен е като дубльор в първия съветско-български екипаж през 1979 г.
През 1983 г. завършва аспирантура в Института за космически изследвания в СССР. След завръщането си в България е заместник-директор на Централната лаборатория за космически изследвания при БАН.
През 1987 г. майор Александров става член на екипажа на подготвящия се втори съветско-български полет. На 7 юни 1988 г. той излита на борда на космическия кораб „Союз ТМ5“ като космонавт-изследовател. Работи по програма „Шипка“ на орбиталната станция „Мир“ до 17 юни. Завръща се на Земята с космическия кораб Союз ТМ4“.

След полета продължава работата си в Института за космически изследвания към БАН. Доктор на техническите науки, летец-пилот I клас, летец-космонавт на България, заслужил летец, военно звание генерал- майор.

 

Френската експедиция в Добруджа по време на Кримската война

01.12.2023, 09:06

На 20 май (2 юни) 1854 г., по време на Кримската война (1853-1856 г.), Австрия съсредоточава два армейски корпуса в Галиция и Буковина, под командването на генерал Хайнрих Хес (Heinrich Freiherr von Hess) и предявява ултиматум към Русия да изведе своите войски от Влашко и Молдова. На 2 (14) юни тя сключва конвенция със султана за окупация на Дунавските княжества по време на войната.
След шест неуспешни щурма на 11 (23) юни генерал-фелдмаршал Иван Фьодорович Паскевич снема обсадата на Силистра. В края на юли руската армия напуска Дунавските княжества, където влизат турски и австрийски войски.
Известието за оттеглянето на руската армия от Силистра, доставено от адютант на главнокомандващия турската Дунавска армия Омер Лютфи паша, е получено в Главната квартира на съюзническите войски във Варна късно вечерта на 24 юни 1854 г.
След оттеглянето руската армия от Силистра в Северна Добруджа (Исакча, Тулча и Бабадаг) остават руски части - Седма пехотна дивизия (10-хиляди души с 35 оръдия, два полка редовна кавалерия и 10 казашки сотни), под командването на генерал-лейтенант Александър Клеонакович Ушаков.
Френското командване е информирано от доклад на подполковник Жул Десент де Мартил (J. Desaint, Lieutenant-Colonel d'etat-major, charge du Service topographique), че в Северна Добруджа са останали 10-хиляди руснаци с 35 оръдия.
С експедицията в Добруджа френският главнокомандващ маршал Арман Жак Леруа дьо Сент-Арно (на рисунката) си поставя две цели: да изведе заразена от холера френската армия от нейните лагери в околностите на Варна и да изтласка отвъд Дунава останалите в Северна Добруджа руски части........Прочети още

 
 

Американската подводница, която бе изпратена на тайна мисия, но не се завърна

01.12.2023, 09:00

През месец май 1968 година американска атомна подводница е изпратена на секретна разузнавателна мисия срещу съветския флот. Седмица по-късно, когато близките на военните чакат USS „Скорпиън” (SSN-589) да се завърне, американският флот разбира, че тя е в неизвестност. Субмарината е станала жертва на мистериозен инцидент, чието естество продължава да се дискутира и до днес, пише The National Interest.
USS „Скорпиън” е построена през 1958 година и влиза на въоръжения в американските военноморски сили две години по-късно. Със своята форма – наподобяваща капка – тя се различава от своите предшественици, използвани през Втората световна война. Тя е дълга 76 метра и е сравнително малка за атомна подводница. Под вода може да достигне скорост от 33 възла, или малко над 60 км/ч.
Основното въоръжение на подводницата са били насочващи се торпеда Mk-37 – с активен насочващ сонар, обхват на действие от близо десет хиляди ярда (близо 9 километра) и скорост от двадесет и шест възела.
USS „Скорпиън” е едва на осем години, когато потъва в Атлантическия океан. Макар че в ерата на създаването си е била една от най-модерните в американския флот, не липсват и проблеми. Подводницата е имала „хронични проблеми” с хидравликата, а някои от аварийните системи въобще не са функционирали.
Два месеца преди трагичния инцидент капитанът на подводницата командир Франсис Слатъри е предупредил, че трябва да бъдат извършени ремонтни дейности по корпуса. Освен това е имало и изтичане на клапаните.
На 20 май екипажът на „Скорпиън” получава заповед – да наблюдава съветската флотилия, плаваща в близост до Канарските острови. Тя включва подводници от клас „Ехо-2”, както и разрушител. На 21 май американската подводница се свързва с командните центрове на натовските сили и обявява позицията си и намеренията да се завърне в базата „Норфолк”. Няма нищо необичайно в съобщението.
Подводницата обаче така и не се завръща. Американският флот разбира, че се е случило нещо трагично. Системата SOSUS – акустична система за подводно следене – засича експлозия под водата. „Скорпиън” потъва в Атлантическия океан.
Какво се случва с подводната лодка? Американският флот няма ясен отговор. Редица теории изплуват на повърхността (включително конспиративни) – за разлика от подводницата, на която загиват 99 души екипаж.
Според една от основните теории на военноморските сили на САЩ собствено торпедо се е взривило при плаването на подводницата, разкъсвайки корпуса на две и причинявайки трагедията. Версията за „hot run” торпедо не се изключва като възможност. При тези случаи в торпедната тръба се активира едно от торпедата и витлата започват да се въртят. За да се деактивират отново, подводницата трябва да направи обръщане на 180 градуса. Това обяснява и защо подводницата е била обърната в обратна посока на движение, когато са намерени нейните останки на дъното на океана.
Според друга теория причина за потъването на „Скорпиън” е експлозия на торпедната батерия. Теорията се основава на един (държан в тайна) инцидент по време на тестове на батерията на Mk-37. При един от тестовете батерията избухва без никакво предупреждение. Става ясно, че мембраната, която възпира навлизането на електролит в енергийните клетки, напълно се е разкъсала при активиране на торпедото. Заради вибрациите нещо се е повредило, химикалите бързо са се смесили, температурата се повишила и избухнал пожар. Един от инженерите на лабораторията, където избухва експлозията, си спомня, че е чул в разговор, че „Скорпиън” има на борда торпедо с батерия от дефектен тип.
Накрая, но не на последно място, е и теорията за потапяне на подводницата от вражески огън. Макар да е по-малко правдоподобна от други теории, някои смятат, че именно съветско торпедо е потопило американската разузнавателна подводница. Няма непосредствени доказателства за това. През 1968 година, обаче, необичайно голям брой подводници потъват – включително израелската „Дакар”, френската „Минерв” и съветската К-129. Според конспиративните теории Студената война за кратко се превръща в топла.
Каквато и да е причината за потъването на американската подводница „Скорпиън”, то фактите са налице – това е последната потънала подводница на американския флот. От този инцидент нататък всички US машини се завръщат успешно у дома. - Още за SSN-589

 
 
 
 
 
 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}