Военна информация

Архив - от 1 до 15 август

 

 

Ким Чен Ун инспектира основните предприяния на ВПК на КНДР

15.08.2023, 22:45

Прочети още

 
 

Топ 10 на най-добрите изтребители в света

15.08.2023, 21:52

Изтребителите са може би най-важният елемент от всяка военновъздушна сила. Много държави използват по-стари и по-евтини модели.

Водещите армии обаче винаги се опитват да си осигурят предимство пред противниците и придобиват най-модерното оборудване. Колкото по-модерен е изтребителят, толкова по-ефективен може да бъде при изпълнението на задачите си, защото би разчитал на най-нова технология.

Специализираният сайт AeroTime, цитиран от БГНЕС, състави списък на най-добрите бойни самолети през 2023 г.........Прочети още

 

ВМС взеха участие в празниците на град Варна и град Несебър

15.08.2023. 21:40

На 15 август отбелязаха своя празник град Варна и град Несебър. В тържествените мероприятия традиционно участваха  военните моряци.
В град Варна празника Голяма Богородица, който е и храмов празник на Катедралата „Свето Успение Богородично” започна с тържествена литургия. След края на литургията на площада пред храма се проведе тържествена церемония по издигане на националното знаме, флага на Европейския съюз и флага на град Варна, под звуците на националния химн, в изпълнение на Представителния духов оркестър на Военноморските сили.
На церемонията присъстваха областният управител на Област Варна госпожа Андрияна Андреева, кметът на града господин Иван Портних, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, вицеадмирал Митко Петев – военен представител на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО и Европейския съюз, народни представители, евродепутати, председателят на Общинския съвет господин Тодор Балабанов, кметове на райони, офицери от Щаба на Военноморските сили, командири на военни формирования от гарнизона, много граждани и гости на град Варна.
В град Несебър също се проведе церемония по издигане на националното знаме. Строят на почетния караул беше приет от началника на Щаба на Флотилия бойни и спомагателни кораби капитан I ранг Георги Савов. На празника присъстваха кметът на град Несебър господин Николай Димитров, представители на държавната и местна власт, граждани и гости на града.

 

Швеция подготвя нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 313,5 милиона долара

15.08.2023, 21:28

Швеция планира нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 3,4 милиарда крони (313,5 милиона долара), състоящ се основно от боеприпаси и резервни части за по-рано доставени оръжейни системи, предаде днес Ройтерс, като се позова на министъра на отбраната на Швеция Пoл Йонсон.
"Трябва да се подготвим за факта, че войната може да продължи дълго и затова ние също трябва да имаме дългосрочна перспектива, така че дa можем да подкрепим трайно платформите, които изпращаме в Украйна", каза Йонсон на пресконференция.
Новият пакет военна помощ ще бъде тринадесетият, който Швеция изпраща на Украйна, и с него общата стойност на помощта на скандинавската страна за Киев става около 20 милиарда крони или 1,85 милиарда долара.

 

В събота президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев ще бъде на Шипка

15.08.2023, 20:12

На 19 август, събота, президентът Румен Радев ще участва в отбелязването на 146-ата годишнина от Шипченската епопея. Националното честване се провежда под патронажа на държавния глава, съобщават от прессекретариата на държавния глава.
В 11.00 часа на връх Шипка президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще приеме строя на представителните роти от Националната гвардейска част, след което ще бъде отслужена заупокойна молитва.  
Около 11.20 часа Румен Радев ще произнесе слово по случай годишнината. Държавният глава ще поднесе венец пред Паметника на свободата и ще отдаде почит пред паметта на загиналите за Освобождението на България.

 

Япония отбеляза 78-ата годишнина от края на Втората световна война

15.08.2023, 13:53

Премиерът Фумио Кишида поднови обещанието си за мир днес, когато Япония отбеляза 78-ата годишнина от поражението си във Втората световна война, но не спомена за военната агресия на страната си в Азия, предаде Асошиейтед прес.
Един действащ и двама бивши министри посетиха спорния шинтоистки храм Ясукуни, в който се почитат 2,5 милиона загинали във войната, включително осъдени военнопрестъпници, смятан от съседните страни за символ на милитаризма на Токио.
Япония “ще се придържа към решимостта си никога да не се повтаря трагедията на войната”, заяви Кишида на тържествената церемония в реч, която беше почти идентична с тази, която прочете миналата година.
Както и миналата година, Кишида не спомена японската агресия в Азия през първата половина на ХХ в., нито жертвите ѝ в региона, следвайки подхода, установен през 2013 г. от тогавашния министър-председател Шиндзо Абе, което беше възприето от критиците му като ход за прикриване на военната бруталност на Япония.
Кишида наблегна на разрушенията в собствената си страна, включително американските атомни бомбардировки над Хирошима и Нагасаки, хвърлянето на запалителни бомби в цяла Япония и кървавите сухопътни битки на Окинава, както и на страданията на японския народ. Той заяви, че Япония ще се придържа към следвоенното си обещание за мир и ще продължи да си сътрудничи със света за решаване на глобални проблеми.
Кишида настоява за значително укрепване на японската армия в рамките на новата национална и отбранителна стратегия, която правителството му публикува през декември, подчертавайки необходимостта от засилване на ударния потенциал, което е сериозен отказ от следвоенния принцип на Япония за самоотбрана. Промяната дава възможност за по-тясно военно сътрудничество със САЩ, както и с партньорите от Индо-Тихоокеанския регион, в условията на нарастващи заплахи от страна на Китай и Северна Корея, посочва АП.
Император Нарухито повтори в речта си “дълбокото си разкаяние” за действията на Япония по време на войната с внимателно нюансирани фрази, подобно на баща си. Почетният император Акихито посвети кариерата си на поправянето на грешките от войната, водена от името на военновременния император Хирохито, дядото на настоящия император.
Около 1700 участници запазиха минута мълчание по обяд по време на церемонията в зала “Будокан”. Тълпата беше много по-малка от 5000-те души, които обичайно присъстваха в годините преди ковид пандемията, но десетки представители на 10 префектури в централна и западна Япония също отмениха присъствието си днес, тъй като през техния регион премина тропическа буря.
Източник: bta.bg

 

Полша закупува стотици бронирани машини

15.08.2023, 13:50

Полша подписа три отделни сделки за закупуване на стотици бронирани превозни средства за армията си, която е в процес на сериозно превъоръжаване и реорганизация, предаде ПАП.
Сделките, които министърът на отбраната Мариуш Блашчак нарече “изключително важни”, бяха подписани с държавната Полска оръжейна група (PGZ) и включват 700 тежки бойни машини на пехотата, 400 колесни бронетранспортьора и стотици леки разузнавателни машини.
Блашчак заяви, че договорите ще подобрят значително капацитета на армията.
Очаква се доставките на първия транш превозни средства да започнат в началото на следващата година.
В края на февруари Полша подписа договор за закупуване на 1400 произведени в страната бойни машини на пехотата “Борсук”.
Страната, която обяви формирането на една от най-силните армии в Европа за своя основна цел, през последните години подписа и сделки с Южна Корея и САЩ за закупуване на стотици танкове и многоцелеви ракетни установки.
Източник: БГНЕС

 

На форума "Армия-2023" представиха най-новата ракета с касетъчна бойна глава

15.08.2023, 09:15

На международния военно-технически форум "Армия-2023", който се провежда от вчера, 14 август, до 20 август, в Кубинка, бе демонстрирана "НАР С-8КЛ". Това е най-новата неуправляема авиационна ракета (НАР) с касетъчна бойна глава, съобщава агенция "РИА Новости". Освен всичко друго ракетата е заредена с кумулативни осколъчни елементи.
"Имаме 24 от тях", съобщиха в специално изявление от пресслужбата на Института по приложна физика (IPF). Новата касетъчна ракета може да се използва от всички модели военни хеликоптери и самолети, от ударната и от оперативно-тактическата авиация на руските въздушно-космически сили, съобщават от "РИА Новости".
Повече от сто държави са подписали конвенцията за забрана на касетъчните боеприпаси. Под нея обаче не стоят подписите на Украйна, Русия и Съединените щати.
През юли от Вашингтон обявиха, че ще прехвърлят касетъчни боеприпаси на Украйна и подчертаха, че са получили обещание от украинците да не ги използват в населени места, а когато ги прилагат, да обявяват предварително за това.
По-късно руският президент Владимир Путин в отговор на въпрос от страна на държавната телевизия "Россия" за използването на касетъчни боеприпаси във военните действия, посочи: "Досега не сме го правили, не сме ги използвали".
Преди това руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу също заяви, че руската армия не е използвала подобни боеприпаси в Украйна. Междувременно редица международни медии, както и неправителствени организации, регистрираха използването на касетъчни боеприпаси както от руските, така и от украинските военни.
На 30 март 2022 г. върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет заяви, че руската армия вече е използвала касетъчни боеприпаси в гъсто населени райони. Тя дори посочи че те са били не една или две, а поне две дузини. - (видео)

 

Сръбски зенитноракетно артилерийски комплекс (ЗРАК) „Терминатор“

15.08.2023, 08:52

ЗРАК „Терминатор“ (национално обозначение PASARS-16) представлява обитаем оръжеен модул, разположен на шасито на автомобила ФАП-2026 (колесна формула 6x6), включващ 40-mm автоматично оръдие Bofors L/70 шведско производство и пускова установка за зенитни управляеми ракети (ЗУР) Р-13М "въздух-въздух" с малък обсег. ЗУР се въвеждат в експлоатация след модернизация, по-специално след инсталирането на нова инфрачервена глава за самонасочване, замяна на бойната глава и маршевите двигатели. Предполага се също и наличието на по-усъвършенствана система за управление на огъня и прицелно оборудване.
Максималната скорострелност на оръдието Bofors е 240 изстр./min, началната скорост на снаряда (в зависимост от неговия тип) е от 1000 до 1600 m/s, височината на поразяване на целта е 8 km, а ефективната далечина на стрелбата е 3 km. Сръбските оръжейни експерти са осигурили на ЗРАК противоминна защита, лека бронезащита на оръжейния модул и на кабината, което позволява да се защити екипажът, основните компоненти и възли на машината от куршумите на стрелковото оръжие и осколките на артилерийските снаряди. Качването и слизането на екипажа се извършват през страничните врати, както и през люковете на покрива на кабината. На автомобила е инсталиран дизелов двигател с мощност от 280 к. с. Максималната скорост по шосе е до 80 km/h.
Източник: http://www.pan.bg

 

На фокус: Ка-52

15.08.2023, 08:47

Кликни за по-висока резолюция

 

 

"Парализираната от страх" администрация във Вашингтон се стреми единствено да предотврати поражението на ВСУ

14.08.2023, 22:50

В статия за американския вестник The Wall Street Journal бившият съветник по националната сигурност на САЩ Джон Болтън обвинява настоящия президент на страната Джо Байдън за проблемите в контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и изразява увереност, че "парализираната от страх“ администрация във Вашингтон се стреми единствено да предотврати поражението на Киев........Прочети още

 

След армията и морската пехота: ВМС на САЩ също останаха без одобрен от Сената началник

14.08.2023, 22:25

Военноморските сили на Съединените щати се превърнаха в третия клон на въоръжените сили, който за първи път в историята няма да бъде командван от одобрен от Сената лидер, тъй като сенатор от Републиканската партия продължава да блокира номинациите за избор на военни ръководители, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Началникът на Военноморските операции адмирал Майк Гилдей (на снимката) днес се отказа от своя пост.
Военноморските сили, армията и морската пехота на САЩ в момента нямат одобрени от Сената (горната камара на американския Конгрес бел. ред.) ръководители.
"Това е безпрецедентно. Това е ненужно. И е опасно", заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин по време на церемонията по предаване на поста във военноморската академия в Анаполис, щата Мериленд.
Републиканският сенатор Томи Тъбървил, който представлява щата Алабама, блокира стотици военни кандидатури, като заяви, че Пентагонът неправомерно използва държавно финансиране за покриване на пътни разходи за аборти на военнослужещи и зависещи от тях лица.
"Това мащабно задържане подкопава военната готовност на Америка. То възпрепятства способността ни да задържим най-добрите си офицери и преобръща живота на твърде много семейства на американски военни", заяви Остин.
Президентът Джо Байдън номинира адмирал Лиса Франкети за ръководител на военноморските сили - историческа стъпка, която ще пребори половото неравенство в американската армия, като я направи първата жена, която ще командва службата и която ще стане член на Обединеният комитет на началник щабовете - ако и Сенатът одобри нейната номинация. Дотогава тя ще ръководи военноморските сили като временно изпълняваща длъжността.
След като миналата година Върховният съд на САЩ отмени решението от 1973 г. по делото "Роу срещу Уейд", с което призна конституционното право на аборт, Пентагонът заяви, че ще покрива пътните разходи на военнослужещите, които искат да направят аборт, като също така ще предоставят по 21 дни допълнителен отпуск.
Няколко щата са ограничили достъпа до аборти след отмяната на решението по делото "Роу срещу Уейд", а военните твърдят, че жените военнослужещи не могат да избират къде да бъдат разпределени на служба, отбелязва Ройтерс.
Одобрението от Сената за военните повишения обикновено преминава безпроблемно. Задържането от страна на Тъбървил няма да попречи на Сената да гласува избирането чрез демократично мнозинство, но може драстично да забави процеса.
Източник: https://dnes.dir.bg/

 

Военноморските сили извършват засилено противоминно наблюдение

14.08.2023, 20:17

Във връзка с получена информация за експлозия на морска мина в близост до черноморския курорт Костинещи в Република Румъния, Военноморските сили на Република България са предприели допълнителни действия за противоминно наблюдение, с цел осигуряване на безопасността на корабоплаването и предотвратяването на инциденти.
Поддържат се в незабавна готовност допълнителни сили и средства за реагиране при получаване на сигнали за наличие на плаващи мини и тяхното обезвреждане.
*******
Силна експлозия имаше днес в близост до крайбрежието на румънския черноморски курорт Костинещ.
По първоначална информация става дума за морска мина.
Засечена е и втора мина, която е още във водата.
Не се съобщава за пострадали и материални щети.
От началото на войната в Украйна водолази от румънските Военноморски сили са неутрализирали пет морски мини в тази зона.
Източник: mod.bg

 

Русия ще оборудва новите си ядрени подводници с хиперзвукови ракети “Циркон”

14.08.2023, 17:22

Русия е в процес на оборудване на новите си ядрени подводници с хиперзвукови крилати ракети “Циркон”, предаде Ройтерс, като се позова на високопоставен представител на оръжейната промишленост.
“Многоцелевите ядрени подводници от клас “Ясен-М” ще бъдат редовно оборудвани с ракетни системи “Циркон”. “Работата в тази насока вече в ход”, заяви Алексей Рахманов, главният изпълнителен директор на руската Обединена корабостроителна корпорация, в интервю за държавната новинарска агенция РИА Новости.
Подводниците от клас “Ясен”, известни още под руското наименование “Проект 885М”, са ядрени подводници, способни да пренасят крилати ракети. Те са проектирани да заменят ядрените подводници от съветската епоха като част от програмата за модернизация на руските въоръжени сили, отбелязва Ройтерс.
Хиперзвуковите ракети “Циркон” с морско базиране имат обсег от 900 километра и достигат скорост, няколко пъти по-голяма от тази на звука, което затруднява тяхното прехващане.
По-рано тази година президентът Владимир Путин заяви, че Русия ще започне да масово производство на ракети “Циркон” като част от своите усилия да увеличи ядрените си сили.
Руската фрегата “Адмирал Горшков”, която неотдавна изпробва ударните си способности в западната част на Атлантическия океан, също е оборудване с крилати ракети “Циркон”, посочва Ройтерс.
Източник: bta.bg

 

Министерството на отбраната обяви обществена поръчка за ремонт на кутии на самолетните агрегати за самолет МиГ-29 на стойност 4,7 млн. лева

14.08.2023, 17:14

Министерството на отбраната (МО) обяви обществена поръчка за основен/капитално възстановителен ремонт (КВР) на кутии на самолетните агрегати КСА-2 за самолет МиГ-29. Това показва справка на БТА в Регистъра на обществените поръчки.
Предметът на обществената поръчка включва извършване на КВР два броя кутии на самолетните агрегати КСА-2 самолет МиГ-29. Срокът за изпълнение на услугата за всяка една КСА-2 не трябва да бъде по-голям от 12 месеца. Прогнозната стойност на поръчката е 4,7 млн. лева с включен ДДС. Крайният срок за получаване на оферти или на заявления за участие е 14 септември.
В петък МО подписа договор за ремонт на шест двигателя за МиГ-29 с полската държавна компания Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr 2 S.A. България ще разчита на изтребителите МиГ-29 да носят бойното дежурство, докато самолетите F-16 Block 70 не поемат изцяло охраната на българското въздушно пространство, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев в средата на юли.
Източник: bta.bg

 

Китайският министър на отбраната посещава Русия и Беларус

14.08.2023, 13:17

Министърът на отбраната на Китай генерал-полковник Ли Шанфу ще посети Русия и Беларус от 14 до 19 август, се казва в изявление на министерството му, цитирано от Ройтерс.
Докато е в Русия, Ли ще присъства на международна среща по сигурността и ще произнесе реч там, според изявлението. Той ще се срещне и с ръководители от Министерството на отбраната на Русия.
По време на посещението си в Беларус той ще се срещне с президента Александър Лукашенко и военни ръководители. Ли ще посети и военни ведомства в Беларус.
Китай и Русия в последните години засилиха военните връзки, провеждайки съвместни патрули и военни учения.
Ли се срещна с руския президент Владимир Путин в Москва през април, обещавайки да засили военното сътрудничество. През юли Ли се срещна с ръководителя на руския флот в Пекин.

 

Код „Счупена стрела“ или как американците сами щяха да се взривят с атомна бомба

14.08.2023, 07:50

Ядреното оръжие е финалната крачка, която завинаги ще сложи край на човечеството и света, който познаваме. На този етап сме благодарни, че все още има разумни хора, които не са забравили Япония, а след това ще добавим и добре познатите ядрени катастрофи. Ще открием, че въпреки наличието на редица дружества, които се стремят по всякакъв начин да премахнат употребата и изобщо – съдържанието на този вид оръжие, най-големите притежатели, като в това лице визираме Русия и САЩ, нямат никакво намерение да се разделят с тази технология.
Дали я използват за страх или просто като гаранция за мир, не можем да знаем. Любопитен факт е, че Северна Корея продължава своите ядрени опити, за да докаже на света, че няма да позволи върху нея да се влияе чрез политика и утопията, която там е създадена, може да продължи да съществува по същия начин. Ако търсите пример за диктатура и владение, това е локацията......Прочети още

 

7 оръжия, забранени за използване в модерната война

14.08.2023, 07:48

Идеята за забраната използването на определени оръжия по време на война  може да изглежда иронична. В края на краищата, целта им не е ли да нанесат максимални поражения на другите?
Да, но въпреки това, някои оръжия, които са се появяват през историята на войната, изглежда причиняват толкова много ненужна болка и страдание, че са забранени за употреба във всеки конфликт.
Някои специфични видове оръжия са напълно забранени, докато други са обект на различни ограничения. Тук ще разгледаме някои от най-опасните от тях......Прочети още

 

Неизвестната картечница на Силин-Перерушев ТКБ-464

14.08.2023, 07:43

Рядката ръчна картечница ТКБ-464 беше демонстрирана на видео – на кадрите се разказва за уникалното стрелково оръжие, разработено от конструкторите Вячеслав Силин и Виктор Перерушев от Тула.
"През 1956 г. ТКБ-464 участва в конкурс за единна картечница за замяна на Горюновия СГМ и на ръчната картечница РП-46, но отпада от изпитанията заради напречно разкъсване на гилзите при стрелба", съобщи пред концерн "Калашников" историкът на стрелковото оръжие Андрей Уланов, цитиран от "Российская газета".
Работата е там, че при разработката на ТКБ-464 конструкторите решават да се съсредоточат на елементите на картечницата на Горюнов СГ-43, която вече стои на въоръжение в съветската армия. Инженерите предполагат, че даденото решение може да повлияе положително на конкурсната комисия – все пак картечницата вече е усвоена от производството. Уви, ТКБ-464 излиза от конкурса заради разпадането на гилзите 7,62х54-мм при подаването от лентата. Именно от този недостатък страда и изходният СГМ, на който е основана конструкцията на ТКБ-464, заради високата скорост подвижната система и "дългия" несиметричен възел на затваряне на цевта.
В крайна сметка конструкторите се съсредоточават на разработката на други оръжейни системи. Например през 1961-1966 г. под ръководството на Вячеслав Силин е създадено гладкоцевното полуавтоматично оръдие 2А28 "Гром" от 73-мм калибър. Това оръдие става едва ли не универсално, намира употреба в десетки образци на военна техника. - Още картечници

 

Исторически календар

14.08.2023, 07:38

На 14 август 1905 г. e роден Добри Бочев Доневски в с. Чифлик, Троянско. Завършва гимназия в Плевен. През 1926 г. постъпва в Авиационното училище на летище Божурище и през август 1927 г. взема успешно първи пилотски изпит. Присвоено му е званието “Пилот-авиатор на туристически самолет“. През 1928 г. е приет в авиаторския взвод на Военното училище. През 1931г. е произведен в чин подпоручик, летец- пилот. Служи като взводен командир на летище Казанлък.
През 1935 г. се обучава в инструкторски курс по безмоторно летене в Германия. Той е един от основателите на безмоторното летене в България.
През 1936 г. завършва Изтребителната школа „Имелман“, Германия, и лети на изтребител Хайнкел Хе-51. Назначен е за инструктор във Въздушното училище в Казанлък. През 1940 г. поручик Доневски е повишен в звание капитан.
Със заповед № 94/16.VII.1940 г. е назначен за командир на 672-ро изтребително ято към 6-и изтребителен полк в Карлово, а от февруари 1941 г. е командир на 2/6 орляк.
През март 1942 г. към 6-и изтребителен полк се създава Изтребителна школа. За неин командир е назначен капитан Добри Доневски. Школата разполага с 50 самолета от 9 типа, сред които и Месершмит-109Е. През 1942 г. Изтребителната школа се пребазира на летище Долна Митрополия, Плевенско.
След 9 септември 1944 г. Добри Доневски участва в първата фаза на Втората световна война.
През 1945 г. е произведен в звание подполковник и служи в Щаба на Въздушни войски. На 1 януари 1948 г. е уволнен като „царски“ офицер.
В своята летателна дейност Добри Доневски лети на 35 моторни и 9 типа безмоторни самолета. Служи във ВВ и ВВС от 1927 до 1948 г.
На 1 юли 1948 г. е назначен за преподавател по тактика във Военна академия „Г.С. Раковски“, където преподава до1953 г. Прехвърля се като преподавател в Държавната политехника (МЕИ), повишен е в звание полковник от запаса и работи до 1956 г. От 1968 до 1975 г. е началник- щаб на Плевенския авиоотряд на селскостопанската авиация. Умира на 17 октомври 2004 г. на 99 г.

 

 

До края на 2023 г. Украйна ще получи Luna NG, пише Bild

13.08.2023, 08:57

Германският вестник Bild публикува статия, в която се твърди, че отбранителният концерн Rheinmetall ще достави на Украйна разузнавателен дрон Luna NG до края на 2023 година.
Той е от ново поколение - Luna New Generation, като включва наземна контролна станция, няколко безпилотни летателни апарата и стартов катапулт. Според германския вестник Luna NG е с напълно нова дрон система, която превъзхожда предишния модел по ключови характеристики.
Новият модел може да извършва разузнавателни дейности, да осигуряват LTE мрежа, да прехваща сигнали и да заглушава комуникационни връзки.
Украйна вече получи няколко модела дронове от запасите на Бундесвера. Luna NG е модернизирана версия на Luna X-2000 - дрон, който е на въоръжение в Бундесвера от началото на XXI век.
Това е лек разузнавателен безпилотен летателен апарат от авиационен тип, способен да извършва непрекъснат полет в продължение на 12 часа на разстояние над 100 км. По информация на източниците на Bild в бъдеще ще бъде разработен още един  модел, който ще бъде използван с него да се пренасят оръжие.

 

На този ден през 1912 година за първи път български пилот лети в небето на България

13.08.2023, 08:07

На 13 август 1912 г. Симеон Петров става първият български пилот, който лети в небето на България с аероплан българска собственост. В следващите дни полети изпълняват Христо Топракчиев и Никифор Богданов.
Първопроходецът
Симеон Петров е роден на 1 септември 1888 г. в Русе. Завършва военно училище през 1907 г. и служи в 4-ти артилерийски полк в София.
През 1912 г. след конкурс поручик Петров заедно с Христо Топракчиев и Никифор Богданов са изпратени в школата за обучение на пилоти на Луи Блерио в Етамп край Париж. Потеглят с влак на 9 април.
По време на обучението си Петров предлага и придружен от Луи Блерио осъществява първия нощен полет в историята на Франция.
При един от последните си полети над летище Етамп Петров се издига на височина от 1400 м, когато двигателят на самолета му „Блерио XI” се поврежда и спира да работи.
Списание „Л'аеро” (L'Aero), орган на парижкия аероклуб, коментира: “Мосю Петров, без да губи присъствие на духа, започва да се спуска с планиране спирално надолу и благополучно слиза на земята. Това е единственият случай в авиацията, когато внезапното спиране на мотора не е последвано от катастрофа.” Във Франция по този повод излиза възпоменателна картичка с лика му.
Впоследствие Петров заедно с Топракчиев разработват методика за приземяване на самолети със спрял двигател, която е приета в програмата за обучение на пилоти в школата на Блерио.
Тримата български пилоти успяват да завършат курса само за 35 дни и след изпит пред специална комисия на френския аероклуб на 25 юли 1912 г. получават своите бревети. Те се нареждат сред първите хиляда пилоти в света – техните бревети са съответно с номера 949, 950 и 951.
Не случайно самият Луи Блерио се изказва за тях така ласкаво: „Гордея се, че имам такива добри ученици като българите Петров, Топракчиев, Богданов. Не познавам други по-смели, по-умни, по-дисциплинирани, по честни хора от тях. Те се учат на всичко.
На 7 август 1912 г. на гара София пристига първият самолет „Блерио-XI” с двигател „Гном” от 70 к.с. На 13 август Симеон Петров го изпробва във въздуха.
Симеон Петров описва полета си така: „13 август 1913 г. Първи чисто български полет. Излитам от летището край гарата. Идвам над София на 100 метра височина, летя над артилерийските казарми, където служех, Арсенала, над Лагера, над „Света Неделя”, отправям се към гарата, слизам на опразненото от публиката място...”
Софиянци веднага тръгват на спонтанна манифестация, като понасят Симеон Петров на ръце.
Единственият български самолет „Блерио XI” взема участие в Шуменските маневри, които са генерална репетиция за предстоящата война. Самолетът лети за атакуващата страна, но след първия разузнавателен полет се поврежда при кацане на импровизираното летище край Разград.
Балканска война
В началото на Балканската война България има шестима пилоти и трима механици, включени в състава на въздухоплавателното отделение.
Симеон Петров е спешно командирован в Русия за закупуване на още самолети. Изпълнил задачата си, Петров се връща в България към средата на октомври 1912 г.
По време на Балканската война изпълнява редица бойни полети. Той е първият пилот, който извършва нощно разузнаване над Одрин (7.11.1912 г.), отразено от френския вестник „Илюстрасион”.` Пръв в света изпълнява полет над противникова територия (13.3.1913 г.), като полага основите на стратегическото разузнаване.
Първа световна война и след това
През Първата световна война Петров е началник на 2-ро аеропланно отделение. Той конструира авиационните бомби тип „Чаталджа“, оказали се изключително успешна конструкция. Българското правителство откупува патента от капитан Петров за сериозната за тогава сума от 5200 лева. Впоследствие чертежите са отстъпени на Германия по силата на съюзния договор и бомбите са използвани от Централните сили до края на Първата световна война. Именно с тях е пометено съглашенското летище в Солун.
Симеон Петров е първият началник на аеропланното училище, на аеропланната работилница и е основател на летище „Божурище”. Лично е обучил много пилоти.
След Първата световна война Петров е уволнен от армията. За да се препитава, се занимава с каквото му попадне: става оксиженист, поправя автомобили, продава детски играчки. За известно време му потръгва внос на спортни стоки и най-вече на велосипеди. Водач е на българския колоездачен отбор на Олимпийските игри в Берлин през 1936 г.
През 1938 г. създава дружеството „СИМОНАВИЯ“ (от СИМеОН АВИАтора), което първоначално внася грамофонни плочи от френската фирма „Пате Фрер”, а по-късно организира производството им в България. Марката на плочите е „Орфей“. Дружеството записва повече от 5000 плочи, които са основа на репертоара на Радио София.
През 1947 г. дружеството „СИМОНАВИЯ“ е национализирано и е преименувано „Балкантон“. Самият Петров става работник-бобиньор в софийския Силнотоков завод.
Първият ни авиатор умира забравен от всички на неизвестна дата през 1950 г. в София.

 
 

Забравените герои на България

13.08.2023, 08:02

Навършват се 89 години от смъртта на генерал-лейтенант Георги Минчов Вазов.

Той е роден на 5 януари 1860 г. в Сопот, брат е на българския поет Иван Вазов. Учи в Априловската гимназия в Габрово (1874). След Освобождението постъпва на служба в Българската земска войска (20 август 1878). Завършва пехотното юнкерско училище в Одеса (1880). Като младши офицер-подпоручик 8 януари 1880г. е зачислен в 1- ва пехотна Софийска дружина (януари 1880), след това служи в 1- ва пехотна Пловдивска дружина на Източнорумелийската милиция. През 1883 г. постъпва в инженерното училище в Санкт-Петербург и през същата година изпълнява служба като поручик, а на следващата година (1884) продължава като слушател в младшия курс на Николаевската генералщабна академия. Поради събитията около Съединението се завръща в България. На 30 август 1885 г. е произведен в чин капитан и участва в Сръбско-българската война (1885) като доброволец в отряда на майор П.Стоянов. Сражава се при овладяването на Цариброд (12 ноември).
След войната предсрочно е произведен в чин майор и назначен за преподавател във военното училище (1886). Поради участие в детронацията на княз Александър I Батенберг (август 1886) напуска страната и емигрира в Русия. Завършва Николаевската военноинженерна академия (1888). Като военен инженер служи в Закаспийския военен окръг. На 18 май 1894 г. е произведен в чин подполковник.
В България се завръща през 1897 г. Постъпва в българската войска като офицер за особени поръчки при Военноинженерната инспекция, командва 2- ра пионерна дружина (1900-1904), а след това е началник на инженерните войски и Инспектор на инженерните войски (1904-1908). На 1 януари 1901 г. е произведен в чин полковник, а през 1906 г. е произведен в чин генерал-майор.
В навечерието на Балканската война (1912-1913) е началник на военните съобщения и етапи. На 9 ноември е назначен за Лозенградски военен губернатор. При обсадата на Одринската крепост е привлечен като специалист по воденето на крепостна война. Назначен е за началник на Източния сектор на войските, обкръжаващи крепостта. На неговия участък се нанася главният удар при общия щурм на Одринската крепост (12 срещу 13 март 1913). Тук българските части овладяват първите фортове- Айвазбаба, Айджйолу и др. След падането на Одрин генерал Вазов е назначен за началник на крепостта, а на 16 март поема цялото управление на новоосвободените земи в Тракия. През 1913 г. е с чин генерал-лейтенант.
През време на Междусъюзническата война (1913) е военен министър (от 28 юни до 23 август). След подписването на Букурещкия мирен договор си подава оставката и преминава в запаса.
През Първата световна война не е мобилизиран в армията. Отдава се на публицистична и обществена дейност. Умира на 13 август 1934 г. в София.
Награден е с военния орден „За храброст” III и IV ст.2 кл.; ордена „Св. Александър”II ст. с мечове отгоре; със същия орден V ст. без мечове; народния орден „За военна заслуга” III ст.

Вгледайте се в тази снимка, забележете как изглежда този офицер. Стегнат, изискан, със самочувствие, излъчващ интелигентност, гордо носещ своята прекрасна униформа, с монокъл, оставил парадната си шапка пред него и държащ елегантно великолепна сабя. Кой ли е той? Нашивките на униформата издават, че това е морски офицер. Може би това е някой аристократ от британската или френската флота, наследник на славни морски традиции? Не.
Това е българският капитан-лейтенант Кирил Минков, фотографиран като млад.
Всъщност той завинаги ще остане млад, но в дълбините на Черно море. Какво се е случило? Историята на този човек е въплъщение на израза, че „кръвта вода не става”.
Роден е във Видин в семейството на Кънчо Минков, виден поборник за свобода, осъден на смърт от османските власти, участник в легията на Георги Раковски и в бунтовната армия на Гарибалди в Италия. Докато е емигрант в Черна гора, преживява бурна любов и се оженва за черногорката Елисавета, която според доста изследователи е роднина на самия черногорски крал Никола Първи Петрович. Така на бял свят се появяват трима братя (Кънчо и Елисавета имат пет деца, но две почиват малки). Единият от тях – Никола, ще стане командир на артилерийски полк, другият – Атанас, ще е адвокат и голям видински общественик, а третият брат – Кирил Минков, ще посвети живота си на нещо ново и непознато на българите, на младия военен флот на България. Той завършва Военното училище в София, а след това морския кадетски корпус в Санкт Петербург и курс по минно дело в Кронщад. Явно се е обучил на ниво, защото именно той ще е човекът от торпедоносеца „Дръзки”, който по време на Балканската война ще произведе торпедния изстрел, пробил дупка от 10 кв.м в корпуса на гордостта на османския флот – бронепалубния крайцер „Хамидие”.
По време на Първата световна война лейтенант Минков вече е командир на Минната рота в Българския флот и изгражда минните заграждения, които пазят Варненския и Бургаския залив от огромния руски флот. По мрачна ирония на историята и съдбата Минков воюва храбро и умело срещу тези, с които е учил заедно в Петербург. Поставените под командването на Кирил Минков мини най-вероятно взривяват на подстъпите към Варна край нос Иланджик руския ескадрен миноносец „Лейтенант Пущин”. Така един и същи човек се оказва от главните действащи лица в двете най-големи български морски победи. Самият Минков загива трагично през есента на 1916 година в Батовския залив, когато с риск за живота си се опитва да разминира водите на Северното ни Черноморие. Заедно с него загиват още 7 моряка. Тялото му никога не е намерено.
Защо ви разказвам тази история? Първо, защото на 12 август е денят на Български Военноморски Сили/ Bulgarian Navy, а там са създадени стотици блестящи офицери и хиляди моряци. Истински мъже. Смели, умни, начетени и доста пренебрегнати в нашата история. Второ, заради самия Кирил Минков – роденият край тихия бял Дунав, а намерил покой в бурното ни Черно море. Само на 28 години. Олицетворение на думата „дълг”. Нека помним. (Снимките са благодарение на Военноморски музей-Варна)
FB, Росен Петров

 
 

 

Байдън претърпя поражение в Украйна и никакво чудо не може да му помогне

12.08.2023, 22:45

Контраофанзивата на ВСУ се проваля, както и стратегията на Байдън в Украйна, пише The Hill. Американският президент хвърля пари на вятъра, защото Киев определено няма да спечели. Според автора на статията е време Вашингтон да се замисли сериозно за мирното разрешаване на конфликта.
В контекста на продължителен военен конфликт в Украйна и безпрецедентни санкции на САЩ срещу Русия, Западът започна да се уморява от Украйна.
Мнозинството от американците в момента се противопоставят на одобряването на по-нататъшна военна и икономическа помощ на Киев от Конгреса, според ново проучване на CNN-SSRS........Прочети още

 

Класация: Българската армия - 59-а по сила в света

12.08.2023, 21:50

Българската армия заема 59-мо място в световната класация и 5-то място на Балканите. Най-мощната армия в света е на САЩ.
Всяка година сайтът Global Firepower (GFP) публикува класация на въоръжените сили - от най-силните до най-слабите, цитирана от dariknews.bg.
Оценката взема предвид фактори като количеството военно оборудване и личния състав на всяка държава, но също така иконимическото състояние, логистичните възможности и географските условия, наред с други.
Въз основа на изброените по-горе фактори се формира "индекс на мощта", като по-ниският резултат означава по-силна армия.
По този начин се формира крайната класация, като същевременно се дава възможност на по-малките, по-напреднали в технологично отношение нации да се конкурират с по-големите и по-слабо развити. Целта е безпристрастен поглед върху потенциалната конвенционална военна сила.
„България и Балканите“
Прегледът "Глобална огнева мощ 2023" разглежда общо 145 държави. В годишния преглед на отбранителната способност на балканските сили (2023 г.) са включени общо 11 страни, сред които България, Турция, Гърция, Румъния, Сърбия, Хърватия, Словения, Албания, Северна Македония, Босна и Херцеговина, и Косово. С изключение на последните две и Сърбия, всички посочени държави са членове на НАТО.
Анкара и Атина се намират съответно на първата и втората позиция с коефициенти 0.2016 и 0.4621.
Румънските въоръжени сили заемат третото място на Балканите с 0.7735.
България е поставена на 5-ата позиция (0.9757) сред балканските държави, след Сърбия (0.9571) и пред Хърватия (1.2141).
Словения (1.7261), Албания (1.84660), Северна Македония (2.1717), БиХ (3.0788) и Косово (3.2863), допълват класацията.
Страната ни отстъпва най-вече по отношение на военновъздушните сили от най-близките си конкуренти, но за сметка на това е оценена положително във финансовите категории „валутен резерв“ и „покупателна способност“.

 

Вдигат с 10% заплатите на българските военни

12.08.2023. 21:24

През 2024 година бюджетът за отбрана ще нарасне, каза днес пред журналисти във Варна министър Тодор Тагарев. По думите му бюджетът ще достигне два процента от брутния вътрешен продукт. Имайки предвид ситуацията със сигурността в Черно море, Военноморските сили ще получат известен приоритет, каза още министърът. Той допълни, че няма достатъчно наблюдения, за да даде цялостна оценка на дейността на военния флот, но вижда желание да се усъвършенстват способностите му и ще се работи в тази посока, предаде БТА.
Министърът коментира, че още през тази година е осигурено повишение на заплатите на военнослужещите с 10 процента, но за преодоляване на проблема с недостига на кадри в армията ще се търсят комплексни решения. Това увеличение на възнагражденията показва разбиране и от правителството, и от Народното събрание, че нуждите на армията са съществени и разрешаването на проблемите с комплектоването е много важно, каза Тагарев.
На въпрос за изпълнението на проекта за бойните самолети F-16, министърът посочи, че три такива „вече са на конвейера“. Той уточни, че планира през есента да посети САЩ, за да види на място строежа на машините. Министърът призова да се спрат спекулациите, че страната ни ще праща военнослужещи в Украйна. Не бива да се стряскат хората, няма нито такива намерения, нито някакви обсъждания, бе категоричен Тагарев.
Във Варна тази вечер министърът на отбраната бе гост на събранието-концерт, посветено на празника на Военноморските сили (ВМС) на Република България. Тържеството уважиха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши офицери, началникът на военния флот контраадмирал Кирил Михайлов, много граждани. Утре честванията по случай 144-ата годишнина от създаването на ВМС ще продължат с ритуал по присвояване на първо офицерско звание на випускниците от Военноморското училище в града.

 

Как се оценява огневата мощ на Русия след почти 18 месеца война?

12.08.2023, 19:51

Смята се, че около 200 хил. души са загинали след началото на руската война в Украйна. "Военният хазарт" на руския президент Владимир Путин не мина по план. Зашеметяващият неуспех на руския „блицкриг“ към Киев в първите дни и седмици на инвазията се оказа предвестник на дългосрочна борба по украинските бойни полета. Изискванията на широкомащабната, механизирана война от 21-ви век разкриха истината за уж модернизираните сили на Русия, като осветлиха корупцията и некомпетентността, които от години спъват военните на Москва.
Напук на всичко това Украйна оцеля. Киев успя да освободи около 50% от територията, завзета от силите на Кремъл от февруари 2022 г. насам, и е насочил погледа си към Крим и Донбас.
Въпреки проблемите, които решителните защитници на Украйна причиниха на руските нашественици обаче, войната на Путин продължава. Москва не показва намерение за отстъпление на фона на украинската контраофанзива, която не върви толкова бързо, колкото се надяваха западните партньори на Киев. Най-големият конфликт в Европа след Втората световна война се превърна във война на изтощение, пише Дейвид Бренън (на снимката) за "Нюзуик".........Прочети още

 

Всеки трети от Випуск 2023 на Морско училище е отличник

12.08.2023, 19:25

432-ма студенти получиха своите дипломи на церемония по завършването на Випуск 2023 на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. 344 бакалаври в осем специалности, от които 71 чужденци и 88 магистри, завършиха успешно своето обучение. 125 от завършващите през тази година студенти са с отличен успех, съобщават от учебното заведение.
Първенец на випуска на Морско училище за поредна година е дама. Това е Гергана Димитрова от специалност „Логистика“ – с общ успех „Отличен“, 5,98.
Министърът на туризма – Зарица Динкова, зам.-министърът на отбраната – ген.-лейтенант о.р. Атанас Запрянов, кметът на Варна – Иван Портних, областният управител – Андрияна Андреева, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, кметове на общини, генерали, офицери, ръководители и представители на фирми и организации, свързани с морския бизнес и IT индустрията, морски организации и сдружения, приятели на Училището и родители на випускниците присъстваха на промоцията на студентите от флотската Алма матер.
Първенецът на випуска – Гергана Димитрова, получи награди от министъра на отбраната, която връчи заместникът му, от министъра на туризма, от кмета, и от областния управител на Варна. Началникът на Морско училище – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, освен дипломата, ѝ връчи и традиционния златен пръстен с логото на ВВМУ, който получава всеки първенец.
Елизеу Беса – един от анголските студелизеу Беса – един от анголските студенти, които се обучаваха в Морско училище, стана първенец на специалност. Най-добрият по успех сред чужденците е също от Ангола – Педро Салмос. - (видео)
Източник: https://otbrana.com/

 

12 август – Ден на ВВС на Русия

12.08.2023, 09:20

Руските военновъздушни сили отбелязват днес 111 години от деня на създаването си, предаде ИТАР-ТАСС. - (видео)
На 12 август 1912 година излиза заповед на император Николай II за формирането на въздухоплавателна част към Главното управление на Генералния щаб на Русия.
Тази дата се счита за началото на създаването на руската военна авиация, определена с Указ на Президента на Руската Федерация № 549 от 31 май 2006 година. От 2015 година ВВС влизат в състава на новосъздадените Военно-космическите сили на РФ – Още за ВВС на Русия

 

На този ден през 1953 г. СССР извършва първия опит с водородна бомба

12.08.2023, 09:15

Водородна (термоядрена) бомба  е популярното име на експлозивно устройство, използващо принципа на термоядрения синтез (сливане на атомните ядра), при който се отделя огромно количество енергия. Тъй като термоядрения синтез изисква влагането на изключително количество енергия, устройството на водородната бомба включва като „детонатор“ „обикновена“ атомна бомба (т.е. такава, базирана на ядрен разпад).
Нейн създател е Андрей Дмитриевич Сахаров, който е включен в средата на 1948 г. в проекта за създаване на съветска атомна бомба, ръководен от Игор Курчатов. Първото съветско устройство от този вид е изпитано на 12 август 1953. - (видео)
През следващите години Сахаров участва в създаването на първите истински съветски водородни бомби (1955), както и на Цар бомба (1961), най-мощното устройство, взривявано в историята. Андрей Сахаров достига до идеята за реактор с контролиран ядрен синтез, която и днес е в основата на повечето изследвания в тази област. Заедно с Игор Там разработва теорията за затварянето на силно нагорещена плазма в тороидно магнитно поле, за да се контролира синтеза - тя е в основата на разработването на устройството токамак.
През 1968 г. Андрей Сахаров публикува статията манифест „Размисли за прогреса, мирното съществуване и интелектуалната свобода“, в която разглежда заплахата над човечеството от ядрена война, глад, екологически и демографски катастрофи, дехуманизацията на обществото, диктаторските тоталитарни режими. Публикуването на книгата и на Запад е повод да бъде отстранен от секретна работа; а след протеста му при влизането на съветските войски в Афганистан през януари 1980 г. той е лишен от всички държавни награди и е интерниран под домашен арест в гр. Горки. Завръща се в Москва през 1986 г. През 1975 г. получава Нобелова награда за мир. - Още ядрено оръжие

 

Забравените герои на България

12.08.2023, 09:11

Днес се навършват 88 години от смъртта на генерал-лейтенант Никифор Петров Никифоров.
Той е роден на 12 април 1858 г. в Ловеч. Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879) и офицерска стрелкова школа (1884). На 10 май 1879 г. е произведен в чин подпоручик, а на 30 август 1882 г. в подпоручик. Като младши офицер – подпоручик, е зачислен първоначално в 13- та пехотна Плевенска дружина, след това е в 1- ви пехотен Софийски полк (1881-1884), където достига до ротен и дружинен командир (септември 1885). Произведен е в чин капитан на 30 август 1885 г., преди Сръбско-българската война (1885) командва 6- ти пехотен Търновски полк. Участва в боевете при Драгоман, Цариброд и Пирот.
През 1887 г. е произведен в чин майор на 1 април, а четири години по-късно в чин подполковник – 2 август 1891 г.
След войната е командир на 7–ми пехотен Преславски, 9-ти пехотен Пловдивски и 10-ти Родопски полкове и началник на 4-та пеша бригада и 4-та Преславска дивизия. От 1890 до 1894 г. е Инспектор на пехотата във военното министерство и началник на отдел в същото (1896-1904). На 2 август 1895 г. е произведен в чин полковник, а на 15 септември 1900 г. в чин генерал-майор. За известен период е прикомандирован към Министерството на външните работи, където е изпратен за български дипломатически агент и пълномощен министър в Берлин (1904-1910).
На 16 май 1911 г. е назначен за военен министър, а на 2 август 1912 г. е произведен в чин ген.-лейтенант. На този пост той остава през цялото време на Балканската война (до 1 юни 1913). През това време допринася за подготовката на българската войска за предстоящата война с Турция. По негово настояване е приет „Закон за Военната академия”, издаден е указ за обща мобилизация на въоръжените сили в царството и Временен правилник за служба през време на военно положение. На 4 август 1913 г. излиза в запаса на армията. Умира на 12 август 1935 г. в София.
Награден е с военния орден „За храброст” IV ст.2 кл.; ордена „Св. Александър” II, III и IV ст.; народния орден „За военна заслуга” I ст. с военно отличие.

На 12 август 1860 година в с. Аджар (дн. Свежен), Карловско, е роден полковник Владимир Серафимов (1860 – 1934).
Завършва Военното училище в София (1883) и служи в пехотата. В Сръбско-българската война (1885) командва 5-а рота от 5-и пехотен дунавски полк и се отличава в боевете при Сливница и Пирот.
По време на Първата балканска война (1912 – 1913) командва 21-ви пехотен средногорски полк, с който освобождава Централните Родопи. Ръководи отбраната на връх Кавгаджик (дн. Средногорец) край с. Аламидере (дн. Полковник Серафимово) срещу настъплението на османските части (19 –21 октомври 1912).
Във Втората балканска война (1913) воюва при Криволак (19 – 21 юни 1913) и Калиманци (4 – 11 юли 1913).
През Първата световна война (1915 – 1918) е командир на 1-ва бригада от 8-а пехотна тунджанска дивизия (10-и пехотен родопски и 30-и пехотен шейновски полк). По време на Леринската настъпателна операция (17 – 27 август 1916) се сражава при Чеган и срещу силно укрепените неприятелски позиции по западния бряг на Островското езеро.
Награден е с военен орден „За храброст“ ІІІ и ІV степен.

 

12.8.1974 г.: Операция на ЦРУ вади от Тихия океан част от съветската ракетна подводница К-129

12.08.2023, 09:05

На 12 август 1974 г. в резултат на секретната операция на ЦРУ „Проект Азориан”, с помощта на специално конструирано за целта оборудване (кораб „Гломър Експлорър” и специален док с устройство за подводно захващане на корпуси), е извадена част от бака (предницата) на потъналата съветска подводницата К-129.
К-129 е съветска дизел-електрическа подводница от Тихоокеанския флот. Основно нейно въоръжение е ракетният комплекс Д-4 от 3 балистични ракети Р-21 (боен радиус 1400 км и мощност 1 мегатон) и 533-мм торпеда с обикновени или ядрени бойни глави.
Подводницата излиза на плаване от базата си в ранната утрин още по тъмно на 24 февруари и взема курс към Хавайските острови.
Потъва на 8 март 1968 г. в северната част на Тихия океан на около 1230 мили (2300 км.) южно от Камчатка на дълбочина около 5000 м. Загива целият екипаж от 96 души. Има поне четири версии за потъването, като се започне от техническа неизправност и се стигне до сблъскване с надводен съд или с подводница.
На 8 март К-129 не подава кратък радиосигнал за преминаване на контролен рубеж. След две седмици започва голяма операция по издирването й. В продължение на 70 дни 30-ина кораба от Тихоокеанския флот изследват маршрута на К-129 от Камчатка до Хаваите. Тя потъва в неизвестността.
Никога в СССР не е обявявано за изчезването на К-129, тя тихомълком е заличена от състава на ВМС. Държавното ръководство забравя за нея и за ядрените й ракети. Не забравя само ЦРУ...........Прочети още

 

Русия днес отдава почит на паметта на моряците от атомната подводница „Курск”

12.08.2023, 09:00

Русия днес почита паметта на моряците от атомната подводница К-141 „Курск” (проект 949А, шифър "Антей", обозначение от НАТО - "Оскар-II")., загинали преди 23 години, на 12 август 2000 г., в Баренцово море. Тази трагедия отне живота на 118 моряци от Северния флот на Русия, припомня ИТАР-ТАСС.
Траурни церемонии ще се състоят във всички флотове на руския ВМС, както и във военните окръзи.
На корабите и подводниците флаговете ще бъдат спуснати на половина, във флотските части и подразделения ще има минута мълчание в памет на екипажа на „Курск”. – Още за К-141

 

 

Великите авантюристи: Бернадот – победителят в Наполеоновите войни

11.08.2023, 22:43

Историята на света е изпъстрена с разкази за слава и величие, падение и гибел. Тези велики разкази се пишат от личности, надарени с дързост, хъс и амбиция, способни да рушат империи и да заличават цивилизации. Имената на неколцина сред тях са добре известни в цял свят, но освен хора като Кортес и Писаро, световната история пази спомена за още десетки велики откриватели, авантюристи и завоеватели, които пренаписват съдбите на цели региони.
Тяхната история е показателна за начинът, по който се развиват цивилизациите. Тя демонстрира неограничените възможности на човешкия дух и амбиция. Съдбата на тези личности ни помага да разберем епохата, в която са живели и в която са изковали своята легенда и ни дава възможност да потърсим героите на своята собствена епоха.......Прочети още

 
 

България и Полша подписаха за ремонт на 6 двигателя за МиГ-29

11.08.2023. 22:05

България и Полша официално подписаха договор, според който полска държавна фирма ще ремонтира 6 двигатели за български МиГ-29.
Това става ясно от официално съобщение на Министерство на отбраната. "С цел осигуряване на летателната годност на самолетите МиГ-29 до постигане на оперативни способности за носене на бойно дежурство с новата бойна платформа F-16 Block 70 Министерството на отбраната възложи изпълнението на обществена поръчка с предмет „Основен/капитално-възстановителен ремонт на двигатели РД-33, сер. 2 за самолети МиГ-29“ на полската държавна компания Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr 2 S.A.", пише в него.
Договорът беше подписан след проведена обществена поръчка и влязло в сила Решение на възложителя № 63/29.06.2023. Стойността на договора е 9 552 000,00 евро, без ДДС.
България получи втория двигател за МиГ-29 от Полша. Това съобщава Министерството на отбраната в своя официален профил в Туитър. https://twitter. com/BulgariaMod/status/1659478670166065153 По този начин Варшава спасява един български МиГ-29, на който ще може да бъде удължен срока на годност.
Предмет на ремонтно-възстановителните дейности ще бъдат 6 броя двигатели, като е предвидено за всеки двигател срокът на ремонт да не надхвърля 9 месеца от датата на предаване. Двигателите ще бъдат ремонтирани в ремонтната база на изпълнителя в Полша.
Изтребител МиГ-29 с монтирани двигатели от Полша е готов за летателна експлоатация. Това обявиха от Военновъздушните сили (ВВС) на страницата си във Фейсбук.
Първоначално ремонта трябваше да е с изпълнител "ТЕРЕМ – Холдинг" ЕАД, която е собственост на МО.  Подизпълнител пък трябваше да е украинският завод "Мотор" е подизпълнител. Офертата на ТЕРЕМ беше за близо 15,5 млн. лв. без мито и ДДС. "Терем" беше избрана, защото офертата ѝ е значително по-ниска от втората компания поканена да участва в търга. Това е полската държавна фирма Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr2 S.A. Най-ниската цена, която е била договорена с полската компания е 18.68 млн. лв. без мито и ДДС.
По-късно "Терем" се отказаха от сделката и полската фирма остана единствената, която може да изпълни поръчката.
САЩ няма как да ни предоставят F-16 като заместваща платформа на българските изтребители и усърдно препоръчват на България да продължи експлоатация на самолетите МиГ-29.
Само в Украйна, Русия и Беларус може да се търси ремонт с лиценз, а пък двигатели могат да дадат същите държави и Полша и Словакия. Братислава обяви, че дава всичко свързано с МиГ-29, на Украйна. Същото стори и Полша, но тя запази няколко бройки и вече ни предоставя два двигателя. Всичко това обаче се счита, че е недостатъчно за поддържане на самолетите до 2029-2030 г., когато се предполага, че ще могат да се използват за бойни дужерства закупените от България за около 5 млрд. лв. от САЩ 16 изтребители F-16. Първите 2 от тях трябва да пристигнат през 2025 г.

 
 

Румъния се готви да купи изтребители F-35 за $6,5 милиарда

11.08.2023, 21:00

Министерството на отбраната на Румъния възнамерява да получи одобрение от парламента на страната за закупуване на американски изтребители F-35 Lightning II, съобщава румънският тв канал Antena 3 Cable News Network.
Очаква се първата партида да включва 32 самолета, втората - още 16. Що се отнася до приблизителната стойност на програмата, тя се оценява на $6,5 милиарда.
"Ние правим първата стъпка към оборудването на румънските ВВС с най-ново поколение самолети, благодарение на което статутът на страната ни не само в архитектурата на сигурността на източния фланг на НАТО, но и в Черноморския регион ще бъдете подсилени", каза ръководителят на румънското министерство на отбраната Ангел Тилвер.
Тези планове на властите бяха предшествани от решение, взето още през април тази година на заседание на Висшия съвет по отбрана на Румъния.
По-рано министърът на отбраната обяви, че страната ще получи тези бойни самолети от пето поколение до 2032 г., но призна, че това ще стане възможно, ако писмото за съгласие, изпратено до Съединените щати, бъде подписано следващата година. В тази връзка, уточни министърът, обсъжданията по този въпрос в румънския законодателен орган ще се състоят тази есен, така че съответната сделка да бъде завършена през 2024 година.
По този начин, когато F-35 Lightning II влезе на въоръжение в страната, Румъния ще влезе в челната тройка на страните в Източна Европа (след Чехия и Полша), използвайки тези стелт пето поколение многофункционални изтребители- бомбардировачи, произведени от американската компания Lockheed Martin.
Румънските ВВС преминаха към самолети F-16 Fighting Falcon след изваждането от въоръжение на съветските леки свръхзвукови фронтови изтребители от трето поколение МиГ-21 в различни модификации. Към днешна дата ВВС на страната са въоръжени със 17 такива бойни единици, закупени от Португалия. Букурещ закупи и 32 норвежки самолета F-16 AM/BM, които все още очакват да влязат в страната.
Източник: https://money.bg/

 
 

ТЕРЕМ получава 1,213 млн. лв. от бюджета на МО

11.08.2023, 12:15

Според публикуваното в Държавен вестник Постановление на МС за изпълнение на държавния бюджет за 2023 г. на „ТЕРЕМ ХОЛДИНГ“ – ЕАД, София, се предоставят 1, 213 млн. лв. за финансиране на „дейностите по поддържане на военновременни мощности, усвояване на производство (ремонт) на отбранителни продукти и за изработване на контролни (тренировъчни) серии за производство (ремонт) на отбранителни продукти и на дейности по подготовка и изпълнение на разработените планове“. Тези средства се насочват от предвидените капиталови разходи в бюджета на МО.
„ТЕРЕМ ХОЛДИНГ“ – ЕАД  е държавна компания на Министерство на отбраната, специализирана в извършването на ремонт, модернизация и логистична поддръжка на авиационна техника, кораби и плавателни средства, автобронетанкова техника, стрелково, артилерийско, ракетно въоръжение и боеприпаси, радиолокационни средства и комуникационна техника.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

На 11 август 1995 г. 14 военнослужещи изгарят при катастрофа на околовръстния път на София

11.08.2023, 08:26

На 11 август си спомняме за 14-те военнослужещи, които изгарят в камион при катастрофа. На днешната дата преди 28 години 14 военни загиват и само редник Кръстьо Дунчев оцелява.

Виновните за трагедията с войниците от поделение 58 410  на Транспортни войски в София и до днес не са известни.

Противоречиви са версиите за обстоятелствата довели до катастрофата. Една от тях гласи, че сблъсъкът е станал след стрелба по камиона, а куршумите са били предназначени за движещия се по същия път Иво Карамански. Материалите по делото са засекретени.

По закон класифицираната информация се разсекретява след 30 години. На 7 септември 1996 г. в София е открит паметник на загиналите 14 военнослужещи......Прочети още

 
 

Германия ще разполага с втория по големина флот от хеликоптери в НАТО след покупката на 60 “Чинук”

11.08.2023, 08:22

Германия ще разполага с втория по големина флот от хеликоптери в НАТО с 60-те машини “Чинук”, които съобщи, че купува миналия месец, заяви началникът на германските военновъздушни сили Инго Герхарц, предаде Ройтерс.
Миналия месец Ройтерс съобщи, че Германия ще купи 60 хеликоптера “Чинук” от “Боинг” в пакет, който ще струва до 8 млрд. евро, включително необходимите инфраструктура за хеликоптерите.
“Ние ще бъдем втората по големина хеликоптерна нация в НАТО след САЩ”, заяви Герхарц, цитиран от медията Ер Ен Де.
Почти 50 хеликоптера “Чинук” ще бъдат разположени в Холцдорф/Шьоневалде в Източна Германия, където ще бъдат разположени допълнителни 1 000 войници, добави Герхарц.
“Базата Шьоневалде ще играе уникална ключова роля за военновъздушните сили, целия Бундесвер и сигурността на Германия”, каза той.
Източник: БТА

 
 

 

Европейското командване на САЩ и сръбската армия със съвместно учение

10.08.2023, 21:17

Европейското командване на САЩ (USEUCOM) провежда учение със сръбската армия, като фокусът на учението е търсене и спасяване с помощта на хеликоптери, предава БТА, позовавайки се на сръбското издание "Политика".
Учението в Сърбия продължава от 7 до 11 август, уточни Европейското командване на САЩ за "Гласът на Америка".
Този ангажимент е част от продължаващото сътрудничество на Сърбия с американските сили, което е специално посветено на трупането на професионален опит при действието и планирането на операции за търсене и спасяване с хеликоптер, което предвижда използване на модерна техника, намиране и евакуиране на хора от труднодостъпни терени при всякакви метеорологични условия, се посочва в писмения отговор на Военното командване на САЩ в Европа до Гласът на Америка.
В учението участват представители на военновъздушните сили на САЩ в Европа, членове на 31-во изтребително крило на 56-та спасителна ескадрила, чиято централа е в базата Авиано, Италия, и 119-та смесена хеликоптерна ескадрила от 98-ма авиационна бригада на сръбската армия.
Като част от това сътрудничество делегация на Европейското командване на САЩ е на официално посещение тази седмица на военновъздушните сили на сръбската армия, съобщиха по-рано от министерството на отбраната на Сърбия.
По време на посещението ще бъдат обсъдени ключови въпроси за безопасното и ефективно провеждане на търсене и спасяване в бойни условия и възможността за по-голямо сътрудничество между военновъздушните сили на Сърбия и САЩ в тази област.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Американските планове са много сериозна заплаха за България

10.08.2023, 20:56

България се превръща в инструмент за еднократно ползване за целите на американската стратегия в Черно море.

Ние вече участваме във войната - с територия, с марионетно правителство, с медии. Интервю на Калина Андролова с Боян Чуков, международен наблюдател........Прочети още

 

ВМС празнуват 144 години от своето създаване

10.08.2023, 20:36

На 9 август 2023 г. военнослужещите от военните формирования от състава на Военноморските сили, дислоцирани в гарнизон Бургас тържествено честваха 144 години от създаването на Военноморските сили на Република България.
Празника започна с  ритуал по полагане на венци и цветя пред Паметника на моряка в Приморски парк, град Бургас.
След това във Военноморска база – Бургас, в тържествена обстановка бяха наградени военнослужещи и цивилни служители отличили се със своя професионализъм и инициативност. Награди бяха връчени от командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, от името на областният управител на Бургаска област господин Пламен Янев, от името на кмета на община Бургас господин Димитър Николов, от командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков и командира на Военноморска база Бургас капитан I ранг Петър Петров. На тържеството присъстваха и заместник-кмета на община Созопол господин Румен Кисьов, кмета на град Черноморец господин Росен Деспов и кмета на село Атия господин Румен Димитров.
Атрактивен завършек на Празника бе концертът на Представителния духов оркестър на Военноморските сили с диригент капитан III ранг Мирослав Трифонов за гражданите и гостите на град Бургас в градинката до сградата на община Бургас.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

НВУ обяви допълнителен прием за курсанти

10.08.2023, 20:02

С предварителната и редовната кандидат-курсантска кампания Националният военен университет успя да реализира само 22% от утвърдения от министъра на отбраната план-прием за 384 курсанти за новата учебна година, съобщава БНР. Обявени са рекорден брой незаети места за 15-е военни специализации за факултетите във Велико Търново и Шумен. Най-много – 66, са местата в направление Мотопехотни и танкови войски. Следват 61 незаети бройки в Полева артилерия, 47 в Материални ресурси, придвижване и транспорт. По една са вакантните позиции за разузнавачи и инженерни войски.
Документи за участие в конкурсната кампания се приемат до 1 септември.
Подробна информация за допълнителния прием е публикувана на сайта на НВУ „Васил Левски“.
Източник: https://otbrana.com/

 

Нов български контингент се включи в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина

10.08.2023, 20:00

Под ръководството на комисия от Съвместното командване на силите, с председател полковник Антон Гачев - началник на отдел „Операции“ се проведе ротацията на българския военен контингент, участващ операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „АЛТЕА", в състава на  многонационалния батальон на  EUFOR в база Бутмир, съобщават от СКС.
Церемонията започна с посрещане на националното знаме на Република България и приемане на строя от националния командир на контингента – полковник Александър Алексиев.
Досегашният помощник-национален командир на контингента, той и командир на националния поддържащ елемент подполковник Момчил Димитров предаде националното знаме на новия помощник-национален командир подполковник Пламен Стефанов.
В обръщението си към военнослужещите, полковник Алексиев даде висока оценка и благодари на досегашния контингент. „Вие можете да се гордеете, че участвахте активно в операцията „АЛТЕА“, допринесохте за натрупването на безценен опит при изпълнение на мисията и достойно представихте Българската армия, въоръжените сили и страната ни. Благодаря за професионализма и отговорното отношение, бидейки посланици на България първа линия.“, подчерта той.
На новия контингент той пожела да вложат максимални усилия и енергия за достойно представяне, висок боен дух и професионализъм при изпълнение на функционалните задължение в района на мисията.
От името на командира на Съвместното командване на силите (СКС) генерал-майор Валери Цолов, председателят на комисията полковник Антон Гачев благодари за достойната служба на военнослужещите, участвали в състава на многонационалния батальон на операцията и пожела много успехи на новия контингент.
На церемонията присъства и коменданта на база „Бутмир“ подполковник Ласло Балог, който също благодари на българските военнослужещи за успешното участие в операцията.
Към настоящия момент въоръжените сили на Република България участват в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа“ с военнослужещи в щаба на операцията, механизирана рота, национален поддържащ елемент, логистична група и медицински пункт в състава на  многонационалния батальон на операцията.
Новият военен контингент е от състава на 61-ва механизирана бригада, с помощник-национален командир на контингента, той и командир на националния поддържащ елемент подполковник Пламен Стефанов и командир на механизираната рота капитан Александър Солаков.
Задачите на контингента са свързани с извършване на механизирани и пеши патрули, осигуряване защита на силите,контрол на придвижването и други,  с цел осигуряване на безопасна и сигурна среда на територията на Босна и Херцеговина.
Източник: https://otbrana.com/

 

Първи полет на Ка-52М

10.08.2023, 08:44

На тази дата през 2020 г., руското министерство на промишлеността и търговията обяви, че модернизиран боен вертолет, носещ означението Ка-52М, е изпълнил първи полет. Това е станало на летището на завода-производител ААК „Прогрес“ в Арсениев, в Далечния изток на Русия.
Основното подобрение в Ка-52М в сравнение с базовия вариант Ка-52, пуснат в серийно производство през 2009-2010 г. за армейската авиация на Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия, е новата прицелно-обзорна система с увеличена далечина на откриване и разпознаване на цели нощем и подобреното качество на изображението, а също и подобрена надеждност. Ще бъде подобрена системата за насочването на подвижната оръдейна установка с 30 mm оръдие 2А42, която получава цифрово управление за повишена точност на стрелбата. Също ще има нов радар за търсене на наземни цели и целеуказване, взаимодействащ с прицелно-обзорната система. Добавен е подсилен колесник и ново осветление (на кабината и външно), базирано на LED-технологии. Системата за управление на оръжието също има значителни подобрения, с възможност за използване на новата ракета с голяма далечина на полета, известна като „Изделие 305“, вече интегрирана на Ми-28НМ (с радиокомандно и инерциално насочване в крейсерския етап на полета и насочване от оператор по телевизионно изображение в крайния участък).
Още на 11 юни 2020 г. руската информационна агенция „Интерфакс“ съобщи за договор между руското военно министерство и компанията „Вертолёты России“ (в чиято структура са конструкторското бюро „Камов“ и завода-производител ААК „Прогрес“) от 2019 г. за производство и изпитания на два опитни образеца на Ка-52М, създадени на база на серийни машини. Това означава, че основните промени са по оборудването, като планера, носещата система и силовата установка остават непроменени или с малки промени – основно защото конструкцията се оказала много успешна. Договорът предвижда интегриране на нови бордни системи – навигационна, прицелна, системата за управление на огъня, комплекс за свръзка, а също така и добавяне на новата ракета „Изделие 305“. За увеличаване на бойния радиус се планира използване на допълнителни горивни резервоари със защита от взрив на горивните пари и теч на гориво при прострелване, които може да се подкачат на крилото заедно с въоръжение (сегашните допълнителни резервоари може да се ползват само при пребазиране, без да има разрешение за тяхното използване при полети с бойно използване).
Цената на работите по договора е 153,4 млн. рубли, което е малко повече от $2 млн. по днешния обменен курс. По изисквания на военните доработката на двата серийни вертолети в модернизирания вид е трябвало да завърши през декември 2020 г., след което да се изпълнят летателни и държавни съвместни изпитания, планирани за завършване в края на септември 2022 г.
През този август, по време на отбранителното изложение „Армия-2020“ в Кубинка до Москва, се очаква подписване на договор за доставка на 114 броя серийни вертолета Ка-52М. Това беше съобщено още през 2019 г. от руския заместник-министър на отбраната Алексей Криворучко. В този случай първите серийни Ка-52М ще може да се доставят на ВКС още към 2022 г. , а договорът ще приключи към 2027 г. - Още за К-52

 

Оръжието на Русия: „Утёс“

10.08.2023, 08:36

Голямокалибрената картечница НСВ-12,7 (с кодово обозначение по време на разработката „Утёс”) е разработена в периода 1969-1972 година от конструкторите Никитин, Соколов и Волков (с абревиатура НСВ) за да замени остарялата картечница ДШК. В пехотния вариант тя се транспортира от личния състав в разглобен вид – триножник, тяло и преносима цев. Обикновено е в комплект с две допълнителни цеви (за смяна в случай, че цевта прегрее).
„Утёс“ ("Стръмна скала") е предназначена за борба с лекобронирани наземни цели (бронетранспортьори), огневи точки и цели, намиращи се зад малки укрития, на далечина до 1000 метра, а също и за стрелба по струпвания на пехотата и транспорт на далечина до 1500 м и по ниско летящи въздушни цели на височина до 1500 м. При разработката изначално е била заложено на универсалността на новата картечница – тя може да бъде използвана като оръжие за поддръжка на пехотата с лекия пехотен триножник, като зенитна картечница от специални установки, а също и за въоръжаване на бронирана техника и малки кораби. Картечница е приета на въоръжение през 1972 година и масово се произвежда в СССР, освен това, нейни копия се изготвят в Югославия и България.
„Утёс“ получава бойното си кръщение в Афганистан. Картечницата се харесва на руските войници, а на муджахидините – напротив. Монтирането на оптически мерник на мощното оръжие позволява значително да се увеличи дистанцията на водене на бой. Като се отчита този фактор в планините атаката на позиция, оборудвана с „Утёс“, става смъртно опасна. За единствен недостатък на картечницата са смятани „козите скокове”, тоест значителния откат. За да се справят с него, войниците подпирали триножника с камъни или чували с пясък. НСВ разработват също и танковата картечница НСВТ и корабната картечна установка „Утес-М”. Основно е използвана нейната танкова модификация, като зенитно оръжие на танковете Т-72, Т-80, Т-90 и по-късните модификации Т-64. С нея са оборудвани и самоходни артилерийски установки и различни бронирани коли. Интересното е, че през 90-те години, с картечници НСВ са били въоръжени няколко хиляди бронетранспортьора Panssari-Sisu и бойни машини Sisu NA-110, произведени във Финландия за собствените и въоръжени сили и за войсковите подразделения от африканските страни, действащи под егидата на ООН. – Още за НСВ „Утёс“

 

Няколко атомни бомби са изгубени по света: Представляват ли опасност?

10.08.2023, 08:32

В една зимна утрин по време на Студената война, на 17 януари 1966 г., около 10:30 сутринта, испански рибар, който лови скариди, наблюдава как бял пакет с деформирана форма пада от небето... и безшумно пада в Алборанско море. Имало нещо, което висяло под него, макар че той не можел да разбере какво е то. После пакета изчезва под вълните.
По същото време в близкото рибарско селище Паломарес местните жители погледнали към същото небе и станали свидетели на много различна сцена – две гигантски огнени топки, летящи към тях. За секунди сънната селска идилия била разбита. Сградите се разклатили, а части от тялото паднали на земята.........Прочети още

 

Забравените герои на България: Генералът от пехотата Георги Стоянов Тодоров

10.08.2023, 08:30

Навършват се 165 години от рождението на генерала от пехотата Георги Стоянов Тодоров, роден на 10 август 1858 г. в Болград, Бесарабия. Участва като доброволец в Руско-турската война (1877-1878). Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879). На 10 май 1879 г. е произведен в чин подпоручик. През 1882 г. постъпва в Генералщабната академия в Санкт-Петербург, но преди да довърши последния курс, се завръща в България заради събитията около Съединението. На 30 август 1882 година е произведен в чин поручик, а на 30 август 1885 г. е произведен в чин капитан. През Сръбско-българската война (1885) е командир на летящ отряд в района между Видин и Кула. Неговите действия (4 ноември) забавят настъпващите сръбски части към Видинската крепост.
След войната участва в детронацията на княз Александър I Батенберг (1885), заради което е уволнен от армията (септември 1886). Същата година е възстановен отново на служба. На 13 август 1887 г. е произведен в чин майор, на1 януари 1892 г. в чин подполковник, а на 1 януари 1896 г. в чин полковник. Служи като инспектор на класовете във военното училище, началник на гарнизона в Севлиево и командир на 20- ти пехотен Шуменски полк и 1/6 бригада. На 1 януари 1910 г. е произведен в чин генерал-майор и е началник на 7- ма пехотна Рилска дивизия.
През Балканската война (1912-1913) командва 7- ма пехотна Рилска дивизия при настъплението й към Солун. През януари 1913 г. отблъсква турците при Булаир. По време на Междусъюзническата война (1913) неговата дивизия се сражава при Калиманци (4-18 юли). След войната е инспектор на 2- ра военноинспекционна област. На 2 август 1915 г. е повишен в чин генерал-лейтенант.
През Първата световна война (1915-1918) е назначен за командващ 2- ра българска армия (октомври 1915- декември 1916), която настъпва в Македония и осуетява съединяването на дебаркиралите в Солун съглашенски войски със сръбската армия. През 1917 г. поема командването на 3- та българска армия (до декември 1917) на Добруджанския фронт. На 15 август 1917 г. е произведен в генерал от пехотата. В началото на 1918 г. е назначен за помощник-главнокомандващ действащата армия, на която длъжност го заварва краят на войната.
След мобилизацията е генерал-адютант на цар Борис III. През 1919 г. напуска армията и излиза в запаса. Умира на 16 ноември 1934 г . в София.
Награден е с военния орден „За храброст” II, III и IV ст.2 кл.; ордена „Св. Александър” I ст. с мечове по средата, IV и V ст. без мечове; народния орден „За военна заслуга” I ст. с брилянти и III ст. на военна лента; ордена „За заслуга” на обикновена лента. - Още за ген. Тодоров

 

10 август 1913 г. Букурещкият мирен договор

10.08.2023, 08:26

На 10 август 1913 г. е сключен Букурещкият мирен договор между Румъния, Сърбия, Черна гора и Гърция, от една страна, и България, от друга. С документа се слага край на Втората балканска война.
Под натиска на румънските войски, достигнали околностите на София, България е принудена да отстъпи Южна Добруджа на Румъния и да се откаже от претенциите си за Македония. Съгласно договора Сърбия получава Вардарския, а Гърция – Егейския дял на областта. За България остават Пиринският край и Западна Тракия. Тя отказва да приеме тези условия за окончателни и по време на Първата световна война се присъединява към Централните сили, за да потърси реванш от Сърбия.
След подписването на 17 май 1913 г. на Лондонския мирен договор отношенията в победилата коалиция се изострят.
Договорът слага край на войната, но не премахва военната обстановка на Балканите. Причината е възникналото напрежение между основните играчи в победилата коалиция.
Ако преди година България успява чрез дипломация да създаде действащ и успешен блок срещу Османската империя, то в месеците около подготовката на мирния договор в Лондон София изпада в международна изолация.
Според някои историци, заслепен от военните успехи цар Фердинанд заповядва на 16 юни 1913 г. армията ни да нападне доскорошните съюзници Гърция и Сърбия.
Той е нетърпелив да изчака арбитража на руския цар. Последствията са плачевни за България. На 27 юни 1913 г. Румъния обявява война на България и без почти никаква съпротива стига до Враца. При Белоградчик се среща със сръбската армия. Видин пада в обкръжение. Причината е, че основните български сили са хвърлени срещу гърците и сърбите.
На 5 юли правителството на Васил Радославов обявява, че е съгласно да отстъпи на Румъния Южна Добруджа, и иска примирие. В отговор румънският премиер Титу Майореску отправя покана към воюващите страни за мирни преговори в Букурещ. България откликва първа и изпраща свои представители в румънската столица на 13 юли. Три дни по-късно в Букурещ пристигат и делегациите на бившите български съюзници – Гърция, Сърбия и Черна гора.
Букурещката конференция започва на 17 юли. В това време военните действия продължават, защото Сърбия и Гърция настояват за уговаряне на мирните условия преди огънят да бъде прекратен. Успешният отпор на българите край Кресненския пролом обаче склонява Гърция на примирие (18 юли). На 21 юли е постигнато споразумение за новата граница между България и Румъния, но усилията на българските дипломати да спечелят румънска подкрепа срещу сърби и гърци остават безуспешни.
Българо-сръбските и българо-гръцките гранични въпроси са уредени до 24 юли. Първоначално Пашич предлага за граница река Струма. Това предложение не е прието, но българите са принудени да се откажат от Щип, Радовиш и Кочани, които владеят до войната. Венизелос поисква цялото егейско крайбрежие до село Макри (няколко километра западно от Дедеагач), но под натиска на останалите участници в конференцията намалява претенциите си. Русия и Австро-Унгария се намесват в полза на България в преговорите за Кавала, но Венизелос си издейства подкрепа от други две велики европейски сили – Франция и Германия. В крайна сметка българските делегати отстъпват Кавала под заплахата на Майореску, че румънските войски ще окупират София.

 

За президента в мирно и военно време, като върховен главнокомандващ

10.08.2023, 08:12

Президентът на републиката е върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България в мирно и във военно време. Пише го черно на бяло в Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ). Това е за тези, които пропускат „мирно време“.
Думата ми е за друго. От време на време през последните десетилетия се коментират взаимоотношенията между президента, министъра на отбраната, началника на отбраната и Въоръжените сили, като цяло. А те са регламентирани от законодателя и няма нищо извънредно.
Като отворим Конституцията в чл. 100 ще прочетем следното: „Президентът е върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България. Президентът назначава и освобождава висшия команден състав на Въоръжените сили и удостоява с висши военни звания по предложение на Министерския съвет. Президентът възглавява Консултативния съвет за национална сигурност, чийто статут се определя със закон. Президентът обявява обща или частична мобилизация по предложение на Министерския съвет в съответствие със закона. Президентът обявява положение на война при въоръжено нападение срещу страната или при необходимост от неотложно изпълнение на международни задължения, военно или друго извънредно положение, когато Народното събрание не заседава. В тези случаи то се свиква незабавно, за да се произнесе по решението.“ Така че няма нещо, което в тази сфера президентът да прави без предложение на Министерския съвет или решение на Народното събрание.
ЗОВСРБ навлиза в детайлите. Пак по предложение на Министерския съвет президентът  утвърждава стратегическите планове за действие на въоръжените сили; привежда въоръжените сили или част от тях в по-висока степен на бойна и оперативна готовност; обявява обща или частична мобилизация; назначава и освобождава висшия команден състав на въоръжените сили и  удостоява офицери с висши военни звания.
Какво се случва при военен конфликт или война? Забележете какво е регламентирал законодателят. Президеннът обявява положение на война при въоръжено нападение срещу страната или при  необходимост от неотложно изпълнение на международни задължения, при военно или  друго извънредно положение, когато Народното събрание не заседава, което в тези случаи се свиква незабавно, за да се произнесе по решението. В тази ситуация президентът координира външнополитическите усилия за участие в международните организации и структури за сигурност с цел прекратяване на военния конфликт или на войната. Той ръководи Върховното главно командване, издава актове за подготовката на  страната и въоръжените сили за война и за водене на военни действия. Привежда в изпълнение военновременните планове по предложение на  Министерския съвет. Въвежда ограничителен режим върху информацията, свързана с отбраната на страната. Внася предложение в Народното събрание за сключване на мир.
Тук още едно пояснение, относно ръководството на Върховното главно командване от президента. В закона е записано: „Върховното главно  командване включва министър-председателя, министъра на отбраната, министъра на  вътрешните работи, министъра на външните работи, министъра на транспорта,  информационните технологии и съобщенията, министъра на икономиката, министъра на  енергетиката, министъра на регионалното развитие и благоустройството, министъра на  финансите, началника на отбраната, председателя на Държавна агенция "Национална  сигурност" и други лица, определени от върховния главнокомандващ. Към Върховното главно командване се създава щаб, в който се включват длъжностни лица от Министерството на отбраната и от други структури, определени от върховния главнокомандващ. При обявяване на положение на война или на военно положение началникът на отбраната е главнокомандващ на въоръжените сили.“
Законът дава право на президента за изпълнение на правомощията си на  върховен главнокомандващ да издава укази и може да отправя обръщения и послания. Разпорежда, че указите на президента, с които се осъществяват функции по  отбраната на страната, се приподписват от министър-председателя. Същият този закон дава право на президента да изисква от министъра на отбраната, от началника на отбраната и от други държавни органи необходимата и пълна информация за осъществяване на функциите му като върховен главнокомандващ на въоръжените сили. Съгласно закона министърът на отбраната информира върховния главнокомандващ за заседанията  на Съвета по отбрана, а началникът на отбраната е подчинен на президента на републиката при  осъществяване на правомощията му на върховен главнокомандващ на въоръжените сили.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

“Нюзуик“: Тактиката на НАТО в Украйна се оказа напълно неефективна

09.08.2023, 22:08

Новите военни тактики, въвеждани във въоръжените сили на Украйна под егидата на НАТО, се провалят.
Според американското списание Newsweek въоръжените сили на Украйна изпитват трудности при прилагането на западните военни стратегии поради невъзможността да контролират въздушното пространство и острия недостиг на опитен личен състав.
„Стратегията на алианса никога не е била изпробвана истински в конфликт със силен противник“, се казва в публикацията.
Експертите подчертават, че стратегията на НАТО, въпреки потенциалната си ефективност на теория, среща сериозни трудности при опитите си да се адаптира към реалностите в Украйна.
Анализаторите посочват, че един от основните проблеми за въоръжените сили на Украйна е липсата на пълен контрол във въздуха, което значително ограничава възможностите им за успешно прилагане и използване на тактиката на западните държави.
Освен това в армията има остър недостиг на опитни и професионално подготвени кадри, което намалява ефективността на използването на новите методи за водене на бойните действия.
Източник: https://utro.bgvest.eu/

 

"Райнметал" подготвя още танкове "Леопард 1" за Украйна

09.08.2023, 21:55

Германският оръжеен производител "Райнметал" (Rheinmetall) подготвя още една партида бойни танкове "Леопард 1" за износ Украйна, съобщава бизнес всекидневникът "Ханделсблат", позовавайки се на източници от бранша, предаде ДПА.
За тази цел компанията е придобила 50 танка от по-стария тип от белгийската компания "ОИП ленд систъмс" (OIP Land Systems), съобщава вестникът.
Главният изпълнителен директор на "ОИП ленд систъмс" Фреди Верслуис заяви пред британския вестник "Гардиън", че е продал близо 50 танка на друга европейска страна, която не може да назове поради клауза за конфиденциалност. Той заяви също, че не може да разкрие цената.
Верслуис допълни, че може да се нужни до шест месеца, докато тези машини се появят на бойното поле в Украйна.
"Гардиън" припомня, че компанията на Верслуис е купила 50 танка "Леопард 1" по 37 000 евро всеки, които белгийското правителство изведе от експлоатация през 2014 г.
Случващото се показва затрудненото положение, пред което са изправени западните правителства, опитващи се да намерят оръжия за Украйна след повече от година интензивни военни действия. Оръжията, които са изхвърлили като остарели, сега са много търсени и често са собственост на частни компании.
"Фактът, че те напускат нашата компания, доказва, че сме поискали справедлива пазарна цена и някой е бил повече от щастлив да ги вземе", каза вчера Верслуис в публикация в "Линкдин", придружена от снимка на танкове до бутилка украинска водка, посочва "Гардиън".
"Ханделсблат" съобщава, че сега танковете ще бъдат преоборудвани за военните действия в Украйна в германските обекти на базираната в Дюселдорф "Райнметал".
Според изданието ще бъдат доставени около 30 от общо 50-те машини.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Русия увеличава силите си на запад, за да противодейства на заплахата от НАТО, обяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу

09.08.2023, 21:53

Русия ще увеличи своите сили по западните си граници след присъединяването на Финландия към ръководения от САЩ алианс НАТО, обяви днес руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу на заседание на колегията на министерството, предаде Ройтерс.
Според Шойгу Полша, която е член на НАТО, вече е обявила планове за укрепване на военните си и той очаква значителни сили и въоръжение на военния алианс да бъдат разположени във Финландия, чието включване в него почти е удвоило дължината на сухопътната му граница с Русия.
Шойгу нарече влизането на Финландия в НАТО и бъдещото присъединяване на Швеция "сериозен дестабилизиращ фактор".
Двете скандинавски държави се отказаха от неутралитета, който поколения наред поддържаха по време на Студената война, за да поискат членство в НАТО след нахлуването на Русия в Украйна в началото на миналата година, отбелязва Ройтерс.
Руският министър на отбраната каза, че Полша е обявила намерението си да изгради най-мощната армия на континента и се е превърнала в "главния инструмент на антируската политика на САЩ".
Шойгу отбеляза, че числеността на военните части на НАТО, идващи извън региона, които са разположени в Източна Европа, се е увеличил два и половина пъти от февруари миналата година насам и сега те са общо 30 000 души.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Регионално компонентно командване на Специалните сили е на етап политическо намерение

09.08.2023, 19:42

Във връзка с опити за изкривяване на фактите в публичното пространство относно Писмото за намерение за създаване на Регионално компонентно командване на Специалните сили, което министрите на отбраната на България и Румъния подписаха в рамките на срещата на високо равнище на НАТО във Вилнюс, Министерството на отбраната информира, че:
Изграждането на Регионално компонентно командване на Специалните сили е част от процесите на адаптиране на Алианса към променящата се среда на сигурност в Черноморския регион и е израз на споделеното общо разбиране за необходимостта от засилено сътрудничество. Домакинството на командването ще се осъществява на ротационен принцип в двете държави.
Писмото за намерение не е международен договор и в този смисъл не са приложими разпоредбите на Закона за международните договори на Република България. Същото е израз на политическо намерение да се работи в посока създаване на Компонентно командване и няма правно обвързващ характер. Предвижда се да бъде изготвен проект на Меморандум за разбирателство между българската и румънската страна относно създаването, функционирането и администрирането на командването, който да бъде сключен по реда на Закона за международните договори на Република България.
Източник: https://otbrana.com/

 

Румъния се отказа от сделка за военни кораби за 1,2 млрд. евро с френска фирма

09.08.2023, 13:47

Румънското министерство на отбраната съобщи във вторник, че е отменило дълго отлагана сделка за покупката на четири военни кораба от френската фирма Naval Group, след като компанията и по-малък партньор не са спазили крайния срок за подписване на договора, съобщава Ройтерс.
Naval Group спечели договора за построяването на четирите Gowind кораба за Румъния, както и за реновирането на два вече съществуващи фрегати за общата сума от 1,2 млрд. евро през 2019 г. в партньорство с румънската компания Santierul Naval Constanta.
Но сделката бе забавена първо от съдебни пречки, а след това и от невъзможността на двете компании да се разберат за растящите разходи.
Военноморските сили са най-слабо модернизираното звено на румънската армия. Членката на НАТО от 2004 г. увеличи разходите си за отбрана до 2,5% от брутния вътрешен продукт тази година в отговор на руската инвазия в Украйна.
Страната, която споделя 650 км граница с Украйна, има на своя територия балистична ракетна отбранителна система и от миналата година също и постоянна бойна група на НАТО, водена от Франция.
Източник: https://www.investor.bg/

 

103 години от Ньойският договор

09.08.2023, 09:16

На 9 август 1920 г. влиза в сила Ньойският мирен договор, наложен на България след поражението й в Първата световна война 1914 г. – 1918 г. Договорът е подписан на 27 ноември в парижкото предградие Ньой от министър-председателя Александър Стамболийски, от българска страна, а от страната на силите победителки – от ръководителите на техните делегации на Парижката мирна конференция 1919 г. – 1920 г.

Според договора на България са наложени тежки репарационни задължения, възлизащи на 2 250 000 златни франка, които следва да бъдат изплатени в срок от 37 години след влизането му в сила с 2 % лихва върху общата сума за първата и 5 % за следващите години. Освен това България е задължена да предаде на своите съседи (съюзници на съглашенските сили победителки) – Сръбско-хърватско-словенското кралство (от 1929 г. Югославия), Румъния и Гърция – значително количество добитък, както и 250 000 т. въглища.

Наред с това България губи Западна Тракия, която първоначално се предоставя за управление от самите западни съглашенски държави, които от своя страна през 1920 г. я предоставят на Гърция. От България се отнема Южна Добруджа, която повторно се включва в територията на Румъния, както и гр. Струмица и нейната околност, заедно с т. нар. Западни покрайнини (включващи земите на част от Царибродска, Босилеградска, Трънска и Кулска околия), които се предоставят на Югославия. По такъв начин страната е лишена от значителни свои територии, населени с компактно българско население.

По силата на Ньойския мирен договор на България е отнето правото да има своя наборна армия, като на нейно място й се разрешава рекрутирането на платена войска в размер само на 33 000 души войници и офицери, с които да охранява границите си и да пази вътрешния ред. Като неделима част от договора, по искане на Гърция, е приложена и т. нар. конвенция за доброволна размяна на малцинствата между двете съседни държави, която впоследствие е използвана от атинските управляващи среди за насилствено прогонване на българското население в Западна Тракия. Ньойският мирен договор съществува до началото на Втората световна война (1939 г. – 1945 г.).

 

9 август 1945 г: САЩ пускат втора атомна бомба

09,08,2023, 09:10

На 9 август 1945 САЩ пускат втората атомна бомба над Япония, която разрушава Нагасаки. Американски бомбардировач Б-29 носи на борда си атомна бомба с кодово име “Дебелака” (Fat Man). Планът за атаката е почти идентичен с този за Хирошима. Ядреното оръжие съдържа сърцевина от 6,4 кг плутоний-239, като експлодира на 469 метра над земната повърхност. Радиусът на пълното унищожение е 1,6 км. Убити са около 70 хиляди души мигновено, а ранените са около 60 хиляди.
Първоначално смъртоносното взривно устройство с плутоний трябваше да бъде хвърлено над град Кокура северно от Нагасаки, където се намира голям оръжеен завод. Но метеорологичните условия не били благоприятни и това принудило американския бомбардировач Б-29 да промени курса.
Три дни преди това първата атомна бомба, хвърлена над Хирошима и известна като "Малчугана" (Little Boy), отне живота на 140 000 души. Двете бомбардировки ускориха капитулацията на Япония и края на войната в Тихия океан.
През декември 1967 г. японското правителство тържествено се ангажира да не произвежда, притежава или да допуска на своя територия ядрени оръжия. Разрушените Хирошима и Нагасаки пък се стараят чрез церемонии и кампании срещу ядрените оръжия да съхранят спомена за двете катастрофи. - Още ЯО

 

Ден на воинската слава на Русия – победата край Хангут

09.08.2023, 09:05

9 август в Русия е Ден на воинската слава. В този ден през 1714 година руският флот под командването на Петър Първи победи шведите край нос Хангут. В онова сражение Русия доказа правото да се нарича велика морска държава. - (видео)
Това беше по времето на Северната война. Не познавалия поражение шведски флот господстваше на Балийско море, което бе сериозна пречка в развитието на икономическите връзки на Русия със Западна Европа. След разгромяването на армията на Карл XII на сушата, край Полтава, победата в морското сражение беше просто необходима на Русия, казва историкът Александър Боханов:
- През Балтика минаваха директните връзки с германските търговски центрове, с Холандия, с Англия. Шведите контролираха всичко и взимаха данък за възможността да излизаш в открито море. И в резултат руският износ ставаше невероятно скъп и неспособен да се конкурира.
Редовният руски флот на Балтика стана за Петър Първи приоритетна задача. Освен това, морето бе за него любима стихия.
През лятото на 1714 година руският флот в състав 99 галери и 17 платноходки излезе във Финския залив. Плоскодънните галери, съгласно замисъла на руския император, бяха най-сполучливото решение за минаване през тесните места на Хангутския полуостров. Там ги посрещнаха 16 линейни кораба и 5 фрегата на шведския флот. Петър успя да надхитри противника. Той се престори, че прехвърля част от галерите си към северната страна на Хангут. За целта той заповяда да се построи дървен път, дълъг 2,5 километра. Шведите се излъгаха и прехвърлиха част от флота си, в това число и най-големия си кораб „Елефант”, в северния залив. Скоро на морето се установи затишие, шведските платноходи не можаха да маневрират, и руските галери получиха явно предимство.
Състоя се решаващо сражение, в което Петър заложи на забравения към това време абордаж. Морският десант се катереше по шведските палуби и завързваше ръкопашен бой, като превземаха кораб след кораб. Сред тях беше и високият руски цар с шпага в ръцете. Край Гангут руснаците плениха 10 шведски кораба, в това число и главния - „Елефант”. Това беше една блестяща победа. След Хангутското сражение всички военни действия бяха пренесени на територията на Швеция, а през 1721 година бе сключен Нищадският мир – Северната война завърши с победа на Русия. Тази победа нареди Русия сред най-големите европейски страни. И без Балтийския флот това едва ли щеше да е възможно. - Още за БФ на Русия

 

На този ден през 1945 година Съветската армия започва операция в Манджурия

09.08.2023, 09:00

На 9 август 1945 г. започва Манджурската операция – стратегическа настъпателна операция на съветските войски в края на Втората световна война с цел разгром на японската Квантунска армия, освобождаване на северните провинции на Китай и Корея, ликвидиране на плацдарма за агресия на Япония на азиатския континент. Уместно е да се отбележи, че същият ден, 9 август, САЩ нанасят втория си ядрен удар по Нагасаки, но японското правителство не възнамерява да обяви капитулация. То разчита на Квантунската армия, окупирала огромна територия от Азия, която да позволи сключването на почтен мир с антихитлеристката коалиция. Именно разгромът на Квантунската армия разбива илюзиите на милитаристична Япония, че ще може да преговаря равноправно, а не да бъде заставена да капитулира напълно и безусловно.
Операцията започва с нанасяне на удари от авиацията по военни обекти в Харбин, Чанчун и Хирин (Цзилин), по райони за съсредоточение на войски, по центрове за свръзка и комуникации на противника в крайграничната зона.
Съветският Тихоокеански флот, навлизайки в Японско море, унищожава комуникациите между Япония и Манджурия и нанася с авиация и корабна артилерия ударите по военноморски бази в Юка, Расин и Сейсин.
Войските на Забайкалския фронт разгромяват противника на калганското, солунското и хайларското направление и на 18-19 август излизат на подстъпите към най-важните промишлени и административни центрове в Манджурия.
За да ускори пленяването на японската армия и да не позволи на противника възможност да се евакуира или да унищожи материални ценности, в края на август в Харбин, Хирин, Чанчун и Мукден са стоварени въздушни десанти.
На 19 август започва масовото предаване в плен на японските войски. Разгромът на Квантунската армия в Манджурия принуждава Япония да капитулира на 2 септември 1945 г. Това слага край на Втората световна война. - (видео)

 

Военноморските сили празнуват 144 години от своето създаване

09.08.2023, 08:47

На 7 август 2023 година от град Русе започнаха празненствата по случай 144-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България.
Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов проведе срещи с областния управител на Русенска област господин Данаил Ковачев, както и с господин Пенчо Милков, кмет на Община Русе.
Заедно с кмета на общината и областния управител, контраадмирал Михайлов поднесе цветя на паметната плоча на първия командващ на Дунавската флотилия, поставена на Флотската кула в града.
На „Паметника на моряка” се проведе военен ритуал по поднасяне на венци и цветя. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на военните моряци, отдали живота си за отечеството.
По-късно на площада пред ,,Доходно здание“, Представителният духов оркестър на Военноморските сили изнесе концерт за гражданите и гостите на града.
Във Военноморска база Варна в понеделник беше открита Спартакиадата по морски спортове, посветена на 144-та годишнина създаването на Военноморските сили.
В Спартакиадата участват сборен отбор на ВМС, три отбора от военните формирования на Флотилия бойни и спомагателни кораби, отбор на Военноморска база Варна, по един мъжки и женски отбор от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” и отбор от спортен клуб „Атом” от АЕЦ „Козлодуй”.
На тържественото откриване приветствие към участниците отправи  капитан I ранг Ваньо Мусински, началник на Щаба на ВМС, който пожела на отборите успех и вятър в платната.
Състезанията по дисциплините ветроходство, гребане, теглене на въже и хвърляне на хвъргало ще се проведат в периода от 7 до 10 август в акваторията на Варненския залив и във Военноморска база Варна.
През първия състезателен ден се проведоха гонки по гребане, както и надпреварите по теглене на въже и хвърляне на хвъргало.
Източник: https://otbrana.com/

 

 
 

Необходими cа адекватни социални програми за преустановяване на отлива на военнослужещи

08.08.2023, 21:28

Държавният глава Румен Радев проведе днес среща на „Дондуков“ 2 с министъра на отбраната Тодор Тагарев и с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, на която бяха обсъдени въпросите за предприемането на спешни мерки за кадровото обезпечаване на Българската армия и за неотклонни действия за ускоряване на нейната модернизация, съобщава прессекретариатът на президента.
Преустановяването на отлива на военнослужещи – подготвени офицери, сержанти и войници, както и привличането на хора с качества във Въоръжените сили и тяхното задържане, изискват адекватни социални програми и условия за тяхната пълноценна подготовка, подчерта президентът.
Усложнената среда на сигурност изисква отговорно отношение и своевременни действия на всички нива на държавата за гарантиране на националната сигурност чрез развитие на адекватни отбранителни способности и оперативна съвместимост на Въоръжените сили, посочи още президентът Румен Радев.
Източник: https://otbrana.com/

 

Началникът на украинското разузнаване и водена от него делегация са били на посещение в България

08.08.2023, 14:25

От Министерство на отбраната съобщиха, че началникът на Главно управление "Разузнаване" на украинското министерство на отбраната и водена от него делегация са били на официално посещение у нас.
По време на визитата си генерал-майор Кирило Буданов се е срещнал с министъра на отбраната Тодор Тагарев, както и с директора на Служба "Военно разузнаване" бригаден генерал Венелин Венев, уточняват от ведомството.
По време на разговорите са били обсъдени регионалната и международната сигурност, както и перспективите за развитие на обстановката и други теми от взаимен интерес.
Двете страни дадоха висока оценка на проведените срещи, се посочва още в съобщението.  Допълнително е била подчертана продуктивността на разговорите и е изразено задоволство от нивото на двустранното сътрудничество.

От българска страна е бил поставен и изяснен въпросът със сайта "Миротворец", допълват от министерството.
(Информацията е на БНР)

 

Япония и САЩ трябва да покажат решимостта си да бранят Тайван, заяви бивш японски премиер

08.08.2023, 08:36

Сложната ситуация в сферата на сигурността в Тайванския проток означава, че Япония, САЩ и други страни трябва да покажат решимостта си да се притекат на помощ на Тайван, ако бъде атакуван, заяви днес бившият японски премиер Таро Асо, цитиран от Ройтерс.
“Най-важното нещо сега е да се гарантира, че няма да избухне война в Тайванския проток”, каза Асо, който е заместник-председател на управляващата в Япония Либерално-демократическа партия, по време на своя реч в Тайпе.
Таро Асо е на тридневно посещение в Тайван, уточнява Ройтерс.
“Смятам, че сега е времето Япония, САЩ и други страни със сходно мислене да бъдат готови за сериозни действия по сдържане”, каза още бившият японски премиер.
Таро Асо изтъкна, че ясната демонстрация на решимост Тайван да бъде бранен е форма на сдържане. Той каза освен това, че е от ключово значение за Япония и за други страни да изпратят послание до Китай и до цялата международна общност.
Асо е най-високопоставеният японски политик, който посещава Тайван от 1972 г. насетне, отбелязва Ройтерс.
Източник: БТА

 

На този ден през 1588 година испанската „Непобедима армада” е разбита от англичаните

08.08.2023, 08:18

Испанската Велика армада (в буквален превод „Флот на щастието”) е най-големият до тогава в историята военен флот. Създаден е от крал Фелипе II в годините от 1586 до 1588 година с цел десантиране на британския остров и завладяването му.
Мотивите за изпращане на армадата са политически и религиозни: Католиците в Испания, а и в цяла Европа, ненавиждат кралица Елизабет, която преследва католиците в Англия, а и подкрепя холандските протестанти и бунта на Вилем Орански срещу Испания.
Армадата се състои от 134 испански кораба (40 линейни), включително от съставните на кралството Португалия и двете апенински кралства Неаполитанско и Сицилианско.
На корабите има повече от 32 хиляди души: 8766 моряци, 2088 гребци и 21 855 войници. По план към тях трябвало да се присъедини подготвен в Холандия дебаркационен корпус. На корабите има също около 300 свещеници, монаси и инквизитори, които имат за задача да разтурят Англиканската църква и да възстановят католицизма в Англия.
За командир е назначен способният адмирал Алваро де Басан Маркиз де Санта Крус, който през 1582 побеждава край Азорските острови обединения флот от френски, английски, холандски и португалски кораби. В навечерието на похода обаче той умира и на негово място е назначен сухопътният офицер Херцог Медина-Сидония, който никога дотогава не се качвал на кораб.
Англичаните противопоставят на „Непобедимата армада“ около 200 кораба, повечето от които са търговски и транспортни, но за сметка на това са по-маневрени и бързоходни. Английския флот е ръководен от бившия корсар сър Франсис Дрейк и лорд Хауърд. Сър Франсис Дрейк (р. 1540 г.-ум. 1596 г.) е английски вицеадмирал. Пиратствал край бреговете на Западна Африка (1567-1569 г.) и Америка (1570-1572 г., 1585-1586 г.). Извършва второто околосветско плаване след Фернандо Магелан (1577-1580 г.)
През май 1588 година „Непобедимата армада“ напуска Лисабон и се насочва към Ла Манша. На 29 юли с.г. огромният флот е при нос Лизърд на полуостров Корнуол. В три поредни сражения - при Плимут (на 31 юли), Портланд (на 2 август) и край остров Уайт (на 4 август) - английската артилерия нанася някакви поражения на испанския флот, който е принуден да остане в пристанището на Кале. През нощта на 7 август към 8 август англичаните атакуват армадата, използвайки брандери (специално пригодени за подпалване кораби пълни с барут и други взривни и запалителни вещества).
Въпреки че англичаните не успяват да постигнат сериозни успехи (не е потопен нито един испански кораб), добрата им тактика и разразилите се силни бури принуждават командващия „Непобедимата армада“ херцог Медина Сидония да се отправи на север покрай източния бряг на Албиона, да го заобиколи северно откъм Шотландия и да се завърне в Испания. Последвалите бури окончателно разгромяват испанския флот, който губи десетки потънали кораби. Онези испанци, които не са се удавили и достигат бреговете на Шотландия или Ирландия, са пленени от англичаните и шотландците.
В крайна сметка почти 2/3 от състава на Армадата е унищожена и през септември 1588 година в испанските пристанища се завръщат едва около 60 кораба с близо 10 хил. души. Испанската държава полага грижи за завърналите се хора, осигурява им пари и болнични грижи за ранените. Англичаните напротив дори не плащат дължимото на част от моряците си.
Победата над Непобедимата армада бележи началото на упадъка на Испанската империя за сметка на Холандската и Британската империи. Испания още дълго остава най-силната и могъща държава в Европа и света, но англо-шотландската победа над „Непобедимата армада" нанася сериозен удар върху престижа на Испания, която по това време владее и Португалия. (Двете през 1494 г. са си разделили света за колонизиране посредством папата.)
Англичаните се задоволяват с ликвидиране на заплахата и не развиват стратегически успеха. Едва през следващата година те изпращат Английската армада, която обаче е победена от испанците. Войната завършва през 1604, след смъртта на Фелипе ІІ и Елизабет І, с изгоден за Испания мирен договор.

 

На този ден преди 15 години Грузия напада Южна Осетия

08.08.2023, 08:10

Войната (08-12.08.2008 г) е резултат от противостоянието на две държави – империята на “доброто“ (САЩ) и империята на “злото“ (Русия). До голяма степен САЩ преследват политически цели, а именно – реализиране на програмата на предишната администрация за „разпространение на демокрацията" на Изток.
Ако анализираме военния компонент, то Пентагонът се интересува от оценката на ефективността на програмата за обучение на марионетните армии в постсъветското пространство GSSOP II (Бел.ред. План-програма на Въоръжените сили на САЩ за обучение на грузинските въоръжени сили. Преминава на два етапа – обща стойност около 90 млн. долара. В първия етап са обучени 3 батальона, във втория период 1 пехотна бригада.). Както и от реалната оценка на боеспособността на руската армия.
За ФСБ (Бел.ред. Федерална служба за сигурност) и ГРУ (Бел.ред. Главно разузнавателно управление) задачите са други – поддръжка при разгрома на грузинската армия, както и превземане на обекти, от които те се интересуват. ГРУ проявяват интерес към три военни обекти построени от американците в Грузия:
  - Радиолокационна станция в град Анаклия;
  - Център за радиоелектронно разузнаване около град Гори;
  - Радиолокационна станция на противовъздушната отбрана покрай Тбилиси.
Първите два обекта са превзети по време на войната, като самите станции са демонтирани и транспортирани в Русия. – Още за петдневната война

 

 

Турция премества производството на бойните дронове Bayraktar в друга държава

07.08.2023, 23:03

Военно-промишлената компания на Саудитска Арабия Saudi Arabian Military Industries Company (SAMI) и най-голямата турска компания за производство на дронове Baykar подписаха споразумение, предвиждащо локализиране на производството на бойни безпилотни самолети (дронове) Bayraktar Akinci в кралството. Това съобщи саудитската SAMI, пише ТАСС.
"Радваме се да обявим подписването с турската компания Baykar на стратегическо споразумение за локализиране на производството на безпилотни летателни апарати (дронове) Bayraktar Akinci и техните компоненти в Саудитска Арабия. Това споразумение ще засили нашата роля в подкрепа на националната отбранителна промишленост и ще разшири нашите възможности", се казва в изявлението на SAMI.
Припомня се, че на 17 юли турският президент Реджеп Ердоган посети Саудитска Арабия в рамките на тридневна обиколка в страните от Персийския залив. След посещението, Рияд и Анкара приеха план за действие, насочен към реализиране на проекти в областта на отбранителната промишленост, научните изследвания и технологиите.
Освен това, Министерството на отбраната на кралството подписа две споразумения с Baykar. По-късно от турската компания уточниха, че дроновете Bayraktar Akinci ще бъдат използвани от вонноморските и военновъздушните сили на Саудитска Арабия.
Само преди 10 дни стана известно, че Cayдитcĸa Apaбия е пpeдлoжила нa Typция дa изĸyпи 100% дял, т.e. изцялo, ĸoмпaниятa Вауkаr, ĸoятo пpoизвeждa бeзпилoтни лeтaтeлни aпapaти (дpoнoвe), вĸлючитeлнo шиpoĸo извecтнитe бoйни дpoнoвe Вауrаktаr. Въпросната инициaтивa e билa oпoвecтeнa пo вpeмe нa пoceщeниeтo в мoнapxиятa нa тypcĸия лидep Peджeп Epдoгaн нa 17 юли.
Tвъpдеше ce, чe (зaceгa) ĸoмпaниятa Вауkаr нe paзглeждa въпpoca зa пpoдaжбaтa нa пoвeчe oт 40% oт aĸциитe cи.
Πo вpeмe нa пoceщeниeтo нa Epдoгaн в Cayдитcĸa Apaбия, ĸoмпaниятa Вауkаr е пoдпиcaла cъc Cayдитcĸa Apaбия cпopaзyмeниe зa дocтaвĸa нa бoйни дpoнoвe нa oбщa cтoйнocт нaд 3 милиapдa дoлapa, ĸoeтo е нaй-гoлeмият eдиничeн eĸcпopтeн дoгoвop нa Typция в oблacттa нa вoeннo-пpoмишлeния ĸoмплeĸc.
В настоящото изявление на саудитската компания SAMI не се посочва, дали локализирането на производството на бойните дронове Bayraktar Akinci е свързано и с изкупуване на дял от турската компания и какъв.
Източник: https://money.bg/

 

Беларус започва военни учения на границата с Литва и Полша

07.08.2023, 21:33

Днес, 7 август, в Беларус започна командно-щабно учение с 6-та отделна гвардейска механизирана бригада на Гожския полигон и райони в Гродненска област, която граничи с границите на Полша и Литва. Това са съобщили от Министерството на отбраната на Беларус в Telegram, предаде Фокус.
Отбелязва се, че по време на обучението ще бъдат отработени въпроси за управление на частите по време на бойни действия.
"Днес започват командно-щабни учения с 6-та отделна гвардейска механизирана бригада. Учението ще се проведе на Гожския полигон и райони в Гродненска област.
По време на учението ще бъдат отработени въпросите за управление на подразделенията при водене на бойни действия.
При подготовката активно се използва опитът от специалната военна операция, а именно: широкото използване на безпилотни летателни апарати, тясно взаимодействие на танкови и мотострелкови части с части от други видове войски. По време на бойната подготовка ще бъдат отработени въпроси на тактическата медицина, включително евакуацията на условно ранени", се посочва в съобщението на беларуското ведомство. - (видео)
Източник: https://trud.bg/

 

Джефри Сакс: Вече не става дума, че Америка експлоатира света, а че Америка застрашава света

07.08.2023, 21:24

Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 трилиона, което е повече от достатъчно, за да се сложи край на крайната бедност. Моята страна  – САЩ – шокиращо, харчи повече от 40% от тази сума или повече от $1 трилион годишно.
Това е една сбъркана политическа система, която с удоволстиве гласува “за” военните разходи, но отказва да гласува “състрадателни” такива и това е толкова дълбоко вкоренено в нашата политическа система, че прави света колкото по-несправедлив, толкова по-опасен и толкова по-кризисен, отколкото можете да си представите.

Между другото не прави нищо и за американския народ. Вече не става дума, че Америка експлоатира света, а че Америка застрашава света......Прочети още

 

Военнослужещи от 61 Стрямска механизирана бригада почетоха Хаджи Димитър

07.08.2023, 09:37

На 5 август 2023 година военнослужещи от 61 Стрямска механизирана бригада – Карлово, от състава на Сухопътните войски, почетоха с ритуал по полагане на венци и цветя героичната гибел на видния български революционер Хаджи Димитър на гроба на Войводата в местността „Кадрафил” над с. Свежен, община Брезово, съобщават от формированието.
В знак на признателност и преклонение пред подвига на Войводата на ритуала присъстваха г-н Христо Енков – кмет на община Брезово, полковник Мирослав Костадинов - заместник-командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, д-р Емил Кабаиванов – кмет на община Карлово, професор доктор Пламен Павлов от Великотърновски университет "Св. Св. Кирил и Методий", жители на с. Свежен, родолюбиви организации и граждани.
Представители на Българската православна църква отслужиха заупокойна панихида на гроба на героя.
След поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите, с историческа възстановка на битката от старопланинския връх Бузлуджа, изпълнена от сдружение „Хайдути”, присъстващите се потопиха в съдбовните събития от последното сражение на Хаджи Димитър и неговите съратници.

 

Оръжието на Русия: БА-10

07.08.2023, 08:39

Един от най-добрите в своя клас бронирани автомобили през Втората световна война беше съветския брониран автомобил БА-10. На въоръжени в съветската армия той се появи още преди войната - 1938 година. А бойното си кръщение получи в боевете в Далечния изток - край река Халхин-Хол против японската армия, където показа много добри качества, в това число и в сблъсъците с японски танкове.
От първите дни на Великата отечествена война БА-10 участвали в боевете с германските войски. По време на лятната кампания на 1941 година средните бронирани автомобили се използвали много активно като често заедно със задачи по разузнаване, съобщения и бойна охрана, извършвали атаки заедно с пехотата и подкрепяли своите части непосредствено на бойното поле. Но това водело до неоправдано големи загуби. Въпреки това, при грамотно използване, съветските бронирани коли можели успешно да воюват с германските танкове.
Средните бронирани автомобили съветско производство се използвали не само в Червената армия, но и в други страни: понякога ги продавали в чужбина, но най-често те се оказвали там като трофеи. Започвайки от 1940 година в Монголия се доставяли и бронирани машини БА-10, но количеството на общите доставки на съветска бронирана техника за сега не е установено. Може да се предположи, че до 1945 година монголската армия получила не по-малко от 100 бронирани машини от този тип.
По време на Зимната война против Финландия, финландците пленили десет бронирани машини БА-10. След началото на т.н. Продължителна война (така във Финландия официално наричат бойните действия против СССР през 1941-1944 години) техния брой се увеличил - към 1 юли 1943 година във войските имало 24 машини от този вид. Като учебни два бронирани автомобила БА-10 се експлоатирали във финландската армия до 1959 година. През 1962 година една от бракуваните бронирани машини била реконструирана в самоходен кран и под обозначението ВА-10N се използвал в техническия център на танковите войски до 1978 година.
Части на германския Вермахт по време на първите боеве на територията на СССР завзели голямо количество средни бронирани машини съветско производство като много от тях били в пълна изправност. Съдейки по снимки, използването на трофеите започнало още по време на първите боеве. Във Вермахта БА-10 получили обозначението Panzerspahwagen BA 203 (r) и предимно се използвали като щабни или свързочни коли. – Още бронетехника

 

Гибелта на съветската подводница Л-24 в български води през декември 1942 г.

07.08.2023, 08:32

Съветският подводен минен заградител Л-24 излиза в осмия си пореден боен поход на 12 декември 1942 г. от базата в Поти към позиция № 50 (северното българско черноморско крайбрежие, пред носовете Калиакра и Шабла) със задача извършването на минни постановка от 20 противокорабни котвени контактни мини тип „ПЛТ” (Якорная подлодочная трубная мина) и последващо патрулиране в района с евентуално използване на торпедното и артилерийското въоръжение. Подводницата не се завръща в базата и на 11 януари 1943 г. Л-24 е отчислена от състава на Черноморския флот, а позиция № 50 е закрита заради минна опасност.
На 18 и 19 юли 2008 г. експедицията на „Black Sea Technical Diving” за локализиране и обследване на потъналите през Втората световна война край българското черноморско крайбрежие съветски подводници постигна поредния си успех. На 18 юли с помощта на локатор за страничен обзор обектът бе локализиран на дълбочина 59 метра в района на Шабла. На следващия ден се извърши водолазно спускане от общо шест водолаза: Владимир Явашев, Михаил Заимов, Росен Желязков, Желю Бурилков, Антон  Ангелов и Кирил Неделчев с дънно време между 20 и 35 минути.  Така беше извършено първото водолазно спускане до обекта. Беше поставен възпоменателен плакет с текст: „В памет на 57-членния екипаж на подводница Л-24, завинаги останали тук през декември 1942 г.”........Прочети още

 

Танкът Т-72 навърши 50 години

07.08.2023, 08:27

Днес, 7 август, се навършват точно 50 години (1973 г), откакто танкът Т-72 е бил приет на въоръжение в Съветската армия. - (видео)
Серийното производство на Т-72 започва във вагоностроителния завод в град Нижни Тагил, Русия.
Това е един от най-разпространените танкове на въоръжение днес, като много страни са разработили свои варианти на Т-72. Българската армия е разполагала със 160 танка T-72M/М1/М2.
Записан е в Книгата на рекордите на Гинес като най-масовият танк на съвременността. – Още за Т-72

 

Интеркосмос-България-1300 полетя на този ден през 1981 година

07.08.2023, 08:22

„Интеркосмос-България-1300“ или „Интеркосмос 22“ е първият български изкуствен спътник. Каталожният му номер е 1981-075A. Наименуван е по космическата програма „Интеркосмос“, в рамките на която е създаден и лети.
Построен е в България по разработка на Централната лаборатория за космически изследвания (БАН) на базата на платформата за сателити „Метеор“. Тежи 1500 кг. Разполага с 11 научни инструмента за изследвания и измервания на лъчения и заредени частици. Захранването се осъществява посредством 2 слънчеви панела, които генерират 2 kW мощност.
Апаратът е изстрелян в 13:35 часа на 7 август 1981 година в близко-полярна орбита 825 х 906 км с инклинация 81,2° от ракетата „Восток-2М“ от стартова площадка № 43/3 в Плесецк. Събитието е посветено на 1300-годишнината от основаването на българската държава.

 

На този ден в САЩ е учреден почетния знак за военни заслуги "Пурпурно сърце"

07.08.2023, 08:19

Генерал Джордж Вашингтон учредява отличието на 7 август 1782 година като знак за необикновена смелост и изключителна вярност при военна служба. Смята се, че той е дал само три такива награди.
Почетния знак е възстановен през 1932 г. в чест на 200-годишнината от рождението на Д. Вашингтон като медал за военнослужещите, получили бойни рани и увреждания по време на службата. Отличието се дава след като кандидатите да го получат подадат молба и доказателства за получените рани. До 1942 г. с такива медали са отличавани само военнослужещи в пехотата, а от 1942 г се дава и на военнослужещи във флота.
През първите 10 години с медала Пурпурно сърце са отличени 78 000 военни.

 
 

Преди 59 г. започват американските бомбардировки над Северен Виетнам

07.08.2023, 08:16

На 7 август 1964 г., пет дни след първия инцидент между американски разрушител и три северновиетнамски катера, двете камари на американския Конгрес приемат Тонкинската резолюция, с която одобряват и нанасянето на удари по територията на ДР Виетнам, без да бъде обявявана война.
Експерти по международно право обаче никога не изясниха коя дата да се смята за начало на американските бомбардировки. Ако се припомнят обстоятелствата, то на 2 август 1964 г. три северновиетнамски торпедни катера се опитват да изтласкат от свои териториални води ескадрения миноносец „Мадокс”, като при инцидента един катер е потопен, а един палубен щурмовик Ф-8 „Крусейдър” е повреден и каца аварийно в Дананг. Това обаче не излиза от рамките на въоръжен инцидент и той с нищо не предполага какво ще се случи през следващите години.
Операция ”Пронизваща стрела”
В отговор на инцидента в Тонкинския залив призидента Джонсън разпорежда да бъдат нанесени авиационни удари по бази на северокорейските торпедни катери и по нефтохранилища, за да бъдат лишени катерите от гориво. Операция „Пронизваща стрела” (Pierce Arrow) е проведена на 5 август и това е първият налет на американска авиация в Северен Виетнам.
Но дали е война? Палубните А-4 „Скайхок” и А-1 „Скайрейдър”, съпровождани от F-8, нанасят удари по военни обекти на Северен Виетнам: бомбардирана е базата на торпедните катери Хон Гей, потапяйки осем катера в района на остров Хон Ме; разрушено е нефтохранилището във Вин; попътно е атакувана базата на торпедни катери Бин Тхай. Изтребително прикритие са осигурявали F-4В „Фантом” от самолетоносача Constellation. Резултатите от атаките са фиксирани от палубните разузнавачи RF-8A и установяват унищожени до 90% от горивните запаси във Вин и 2/3 от северновиетнамските торпедни катери. По американски данни са изпълнени 64 бойни полета, при които са загубени два самолета. Единият пилот загива, а другият – Евърет Алварес попада в плен и става първият американски военопленник в Северен Виетнам за почти 10 г.
Операция „Пронизваща стрела” на свой ред не излиза извън рамките на единична наказателна акция на САЩ против Северен Виетнам.
Операция „Горящо копие”
Следващата американска операция „Горящо копие” (Flaming Dart) е проведена чак през февруари 1965 г. При нея за втори път е бомбардиран Северен Виетнам от началото на необявената война. По време и на тази операция е извършен само един нальот. Няколко дни след Тонкинския инцидент на 2 август в Югоизточна Азия започват да пристигат подразделения на ВВС. Пръв е авионосецът Ranger. Не след дълго в състава на групировката влиза и противолодъчният авионосец Kearsarge, като базираните на него S-2 Tracker гарантират сигурността на авионосната групировка от съветски и китайски подводници. В отговор виетнамското командване срочно изтегля от Китай своя 821-ви изтребителен авиополк. Самолетите прелитат в Ной Бай на 6 август и още същия ден два МиГ-17 са приведени в състояние на пълна бойна готовност. Първи в Тан Сон Нхут пристигат ERB-47H за радиоелектронно разузнаване, които разузнават цели в Северен Виетнам. Според разработения план 20 броя В-57 са прехвърлени в базата Биен Хоа край Сайгон и стават първите реактивни самолети, разположени на виетнамска територия. Фактически са нарушени Женевските споразумения, забраняващи използването на реактивни самолети в конфликтни райони на Югоизточна Азия, но за САЩ подобни ограничения никога не са били пречка. Особено след Тонкийската резолюция никой не им обръща внимание.
Службата на Б-57 във Виетнам от самото начало е белязана с неприятности. Още при пребазирането в Биен Хоа на земята се сблъскват първите два приземили се бомбардировача, които блокират пистата за кацане и принуждават останалите екипажи да се приземяват в Тан Сон Нхут.Там пък един от самолетите се врязва в земята по време на кацане и погребва двама членове на екипажа. Операция Flaming Dar идва закономерно през февруари 1965 г., предприета като възмездие в отговор на акциите на партизаните от НФОЮВ против американски военнослужещи в Южен Виетнам. Операцията преминава в два етапа, които трябва да внушат на Севера да прекрати бойните действия на Юг: Flaming Dart I е проведена на 7-8 февруари в отговор на извършените същата нощ нападения над вертолетната база в Кемп Холоуей и над щаба на южновиетнамския ІІ корпус в Плейку. Само първия ден за 30 мин. са хвърлени 30 тона бомби. В началото под удари попадат казармите в Довг Хой.
Първи бомбардират А-4 „Скайхок” от самолетоносача Hancock. Тук са насочени всички боеспособни южновиетнамски А-1, като начело лети за повдигане на бойния дух лично командващият бригаден генерал Нгуен Као Ки. Партизаните от Виетконг не остават длъжни и устройват диверсия в авиобазата Дананг. Нападението е отблъснато и само няколко самолета получават леки повреди.
Flaming Dart II е проведена на 11 февруари в отговор на взрива в хотел в Куи Нон, където са настанени американски военни съветници. По време на двата налета американската и южновиетнамската авиация нанасят удари по обекти в южната част на Северен Виетнам, където северовиетнамски войници се подготвят за изпращане на Юг.
Датата на първия удар на „Горящо копие” понякога се сочи като начало на регулярните бомбардировки над Северен Виетнам, което не съответства на действителността. Ударите се явяват изключително като акции на възмездие. Постоянните бомбардировки по операция „Тътен на гърма” започват едва на 2 март същата година. На 2 март започват бомбардировките по цялата територия на Северен Виетнам по операция Rolling Thunder. В първия ден на атаки са подложени обекти на 50 км. северно от демилитаризираната зона, постепенно ескалацията обхваща целия Виетнам.
И все пак коя дата трябва да се счита за начало на затъването на САЩ в тази война? Това е все едно след като човек е изпил сам бутилка уиски, да се определи кога е започнал да се опива.
Източник: https://blitz.bg, Ганчо Каменарски

 
 

 

Войните винаги са съпътствани от информационна мъгла и тази в Украйна не е изключение

06.08.2023. 23:18

Войните по света винаги са съпътствани от дезинформация, лошо представена информация или направо липсата на информация - страните често обявяват победи, за които няма начин да бъдат потвърдени, или си мълчат за загубите. Създава се информационна мъгла, която пречи на хората да се ориентират и войната в Украйна не е изключение, пише в анализ АР.
Най-мащабната война в Европа от десетилетия започна с дезинформация - руският президент Владимир Путин струпа стотици хиляди военни на границата с Русия, коментирайки, че те са на учение и ще се приберат по домовете си след края му. На 24 февруари 2022 година те обаче прекосиха границата на Украйна......Прочети още

 

Офицер спаси човешки живот

06.08.2023. 17:50

Днес в с. Орехово, обл.Смолян, полковник Тодор Грибачев – командир на 86 ГрСС от СКСО помогна за спасяването на един човешки живот! Спасеният е жител на с. Орехово и бил изчезнал повече от 24 часа и вече го търсели спасителни екипи.
Докато правел кроса си покрай местната река, полк. Грибачев чул слаби стенания долу в коритото. Когато отишъл да провери откъде идват, видял мъж, който бил изпаднал в хипотермия, а тялото му от кръста надолу било посиняло. Веднага се обадил на спасителните екипи и влязъл в реката да извади пострадалия. Докато пристигне линейка, военнослужещия оказал първа медицинска помощ, разтрил доколкото могъл замръзналото тяло и успял частично да върне кръвообращението в краката на мъжа. От Бърза помощ споделили, че ако един час по-късно е бил намерен, мъжът нямало да оцелее.
Специални благодарности на полковник Грибачев за неговата адекватна и бърза намеса, с която на един от най-светлите християнски празници Преображение господне, бе спасен един човешки живот!
През миналата година сред завършилите специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“ на Военна академия „Г. С. Раковски“, които получиха в МО дипломите си бе и полковник Тодор Грибачев. Припомняме, че като капитан през 2006 г. бе определен за „Офицер на годината“. Тогава той бе командир на рота в 68-ма бригада.

 

Руската военна униформа от времето на последния цар

06.08.2023, 12:51

Последният руски император Николай II бил още по-запален от предшествениците си по външните атрибути на военната служба: маневри, паради и военни униформи. Баща му Александър II не обичал показността и ценял простотата във всичко. По негово време мундирът на руския войник бил опростен. В миналото били изхвърлени пришитите плитки, елегантната гвардейска куртка и пищните пера.
Но император Николай смятал, че парадните елементи на униформата са необходима част от армейския живот на войниците и офицерите. Едва качил се на трона през 1894 г., той реформирал облеклото на кавалерията. Новата униформа на руските конници приличала повече на одеждите на техните далечни предшественици, които щурмували Париж през 1814 г. – прилепнали двуредни мундири с цветни обшивки на яката и маншета. Вместо обикновените кожени колани за сабята, въведени при предишното царуване, офицерите отново били оборудвани с бродирани парадни галуни.
Простата армейска униформа, въведена от Александър III, се запазила чак до Руско-японската война. Руските войници се сражавали срещу японците, облечени в бели ризи и фуражки, които били в различен цвят в зависимост от подразделението, но били покрити с бял плат. Офицерите имали бели куртки. Набиващата се на очи и добре различимата отдалече униформа правела руските войници удобни мишени за вражеските стрелци. Нещата стигнали дотам, че бойците по собствена инициатива пребоядисвали дрехите си. През 1904 г. било взето решение войнишките ризи и офицерските куртки да започнат да се шият от плат в цвят каки.
Поражението на Русия в Руско-японската война довело до нови промени в униформата. От една страна сраженията показали, че армейските дрехи трябва да се адаптират към новите бойни условия. Колкото и скъпи на войниците да били техните белоснежни ризи, а на офицерите – блестящите на слънцето еполети, те не бивало да попадат под прицела на снайперистите или картечарите. През 1907 г. цялата армия била облечена в униформи със защитен цвят. Фуражката с козирка окончателно с превърнала в основен вид шапка. Широките панталони, затъкнати в ботушите, напълно заменили тесните си предшественици, като само кавалеристите запазили своите сиви клинове с цветни елементи. Новите офицерски куртки били в цвят каки с пришити джобове на гърдите и метални копчета. Войнишките ризи също получили джобове, но копчетата им били от пресована кожа.
В същото време, за да повдигнат бойния дух на претърпялата поражение армия, тя получила нови парадни униформи. Всички военнослужещи били оборудвани с двуредни мундири с цветни кантове. Офицерите от много полкове получили златни обшивки по куртките, а генералите – специален орнамент във формата на дъбови листа. В някои подразделения върнали и отдавна забравените кивери, ушити по образец на тези, които руските войници носели през 1812 година. На бойците от Гренадерския полк било наредено да носят на дясното си рамо златен акселбант по образец от XVIII век с монограма на Екатерина II. Сребристите препаски, които офицерите носели около кръста си, напомняли на тези от времето на Суворов. Елементите на униформата от славното военно минало на Русия трябвало да повдигнат бойния дух на войската.
Разразилата се през 1914 г. Първа световна война не позволила на руските войници в пълна степен да оценят красотата на новата парадна униформа. Тя била запратена в ъгъла, тъй като на фронта от нея нямало никаква полза. Офицерите трябвало да носят мундири по войнишки образец. Всички ярки и блестящи елементи на униформите, копчетата и звездите по пагоните били боядисани в тъмни цветове, за да станат незабележими за вражеските стрелци. Оформените като плитки колани били заменени от кожени, които се кръстосвали на гърба и поддържали пояс с кобур за револвер и ножница за хладно оръжие.
Наред с ризите и мундирите започнали да се носят т. нар. „френчове“, чиято мода тръгнала от съюзническата британска армия. Недостигът на материал довел и до промяна на вида на униформите. На войската на Кавказкия фронт позволили да шие черкезки от домашно тъкано сиво сукно. Липсата на достатъчно кожа довела до масовата подмяна на обувките с партенки.
Предполагало се ,че парадната униформа на руската армия ще бъде облечена отново в столиците на победените вражески държави – Берлин и Виена. За предстоящия парад на победата дори били ушити специални дрехи. Филцова шапка, имитираща древноруски шлем, била създадена още в навечерието на войната за тържеството по случай юбилея на управляващата династия. Дългите шинели с пришити на гърдите един под друг каишки напомняли на кафтаните на руските стрелци.
Всичко това трябвало да символизира тържеството на славянския дух над неговия вечен враг – Германия. Само че войната се проточила и довела до революция, а ушитите униформи били наследени от Червената армия. И като червеноармейски униформи ги видял и запомнил целият свят. - Още униформи в РА

 

Руският "Удав" е с гаранционен срок 10 хиляди изстрела

06.08.2023, 12;47

Руският централен научно-изследователски институт за точно машиностроене (ЦНИИТОЧМАШ) започна серийното производство на самозарядния 9-mm пистолет "Удав", уникалните характеристики на който включват и бронебойни куршуми.
Сред патентованите технологии е и конструкцията на пълнителя, който показва броя на патроните. В допълнение, заглушителят се поставя със сменяем модул, а пистолетът стрела с два вида патрони - с повишена проникваща способност и намалена скорост на куршума.
Бронебойният патрон е способен да прониква в бронежилетки и каски с втори клас на защита на по-голямо разстояние от конкурентните огнестрелни оръжия.
Вторият тип куршум се движи с понижена скорост, което значително намалява нивото на звука и пламъка на изстрела при използване на заглушителя.
"Работата по пистолета "Удав", която започна през март 2014 г., след продължителни изпитания премина в етапа на серийното производство. Получена е поръчка за първата производствена партида", казва Алберт Баков, генерален директор на ЦНИИТОЧМАШ.
9-mm самозаряден пистолет има ефективна далечина на стрелбата до 100 m, способен е да пробива индивидуални предпазни средства от втори клас на разстояние до 75 m. Пистолетът може да работи в температурния диапазон от минус 50° С до плюс 50° С. Теглото с пълнителя (без патрони) е 780 g, дължината - 206 mm, височината - 145 mm. Обемът на пълнителя е 18 патрона 9x21 mm. Гаранционният срок на пистолета е 10 хиляди изстрела. - Още пистолети
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

На този ден през 1989 г. е проведена операция "Бегемот-2"

06.08.2023, 12:41

На 6 август 1991г. Северният флот на Русия провежда уникалната операция "Бегемот-2", която доказва, че балистичката ракетна подводница е способна да изстреля всичките си ракети почти наведнъж (с интервал от 5-7 секунди). От борда на подводница К-407 "Новомосковск" под командването на капитан втори ранг Сергей Егоров са изстреляни 16 ракети - целият боекомплект. Поради големият риск само доброволци са допуснати на подводната мисия.
Всички 16 ракети Р-29РМ са пуснати в рамките на 3 минути и 44 секунди, а с тях подводницата губи над 650 тона от теглото си. Първата и последната ракети удрят целта, докато останалите се самоунищожават. - (видео)
Операцията е възприета като възможен сценарий за ядрената война със САЩ и е проведена, за да се потвърди възможността за бърз подводен залп.
Две години по-рано, на същия ден, се провежда операция "Бегемот-1" от подводница К-84 "Екатерининбург", но завършва с неуспех поради изтичане на гориво, довело до пожар. - Още за "Бегемот-2"

 

78 години от атомната бомба над Хирошима

06.08.2023, 12:35

В утрото на 6 август 1945 г. американският бомбардировач B-29 „Енола Гей" хвърля над японския град Хирошима атомна бомба, наречена „Little Boy" (в превод - „малчуган"). Три дни по-късно е хвърлена втора атомна бомба - „Fat Man" („дебеланко"), с която е разрушен град Нагасаки.
За пръв път човечеството използва най-разрушителното оръжие – атомното. За пръв път имаме масово еднократно избиване на хора - в "индустриални количества".
Това става в самия край на Втората световна война. САЩ са изправени пред големия си враг в Тихоокеанския регион – императорска Япония. Имат и да си отмъщават заради унищожената им армада в Пърл Харбър през декември 1941 г, а и заради други поражения. - (видео)
Американските стратези решават, че ако се хвърлят в конвенционална схватка с врага, ще загинат стотици хиляди, може би милиони хора от двете страни. Тогава решават да прибегнат до новото оръжие – то ще вземе десетки хиляди жертви, но ще ускори края на войната и ще спести много повече жертви. Така Америка обяснява пред света защо е взела зловещото решение.
На 6 август 1945 г. сутринта бомбардировачът B-29 Enola Gay излита от военната авиобаза, разположена на остров Тиниан в западната част на Тихия океан. Полетът продължава около 6 часа. Около час преди бомбардировката японските радари за ранно предупреждение фиксират приближаването на няколко американски самолета, които се отправят към южна Япония.
Била обявена тревога, направено е радио обръщение в много градове, включително Хирошима. Сутринта операторът на радара в Хирошима определил, че броят на приближаващите се самолети е много малък, не повече от три, и въздушната тревога била отменена, а японците решават да не прехващат такова малко формирование, за да икономисват гориво и самолети. По радиото било предадено стандартно съобщение, че е разумно населението да се отправи към бомбоубежищата, "ако врага атакува, но това не се очаква".
В 08:15 часа местно време "Enola Gay" хвърля "Малчугана" в центъра на Хирошима. Бомбата се взривява на около 600 метра над повърхността, на място загиват около 70 000-80 000 души. Общият брой на жертвите достига 140 000 души – издъхнали впоследствие било от раните, било от уврежданията и усложнения вследствие на радиацията. Зоната на пълно разрушение е в радиус около 1,4 км в радиус. Пожарите, избухнали след взрива, засягат огромна площ. 90% от зданията са унищожени или силно повредени.
На 9 август 1945 г. американски стратегически бомбардировач B-29 "Суперфортрес" хвърля втората атомна бомба – този път над град Нагасаки. "Дебеланкото", както била кръстена, погубва между 60 000 и 80 000 японци – също цивилни, както и в Хирошима.
Историците не са единни по въпроса дали ядрените бомбардировки над Хирошима и Нагасаки са довели до бързия край на войната, принуждавайки Япония да капитулира и така да се предотврати даването на много повече жертви в сухопътни операции, планирани за по-късно през годината. - Още ЯО
**************
Жителите на Япония днес почетоха с минута мълчание памета на жертвите от атомната бомбардировка на Хирошима, извършена от САЩ преди 77 години. Паметна церемония за тази трагична дата се провежда в Парка на мира в центъра на града.
Минута мълчание беше обявена в цялата страна в 08:15 ч. Местно време (02:15 ч. българско време) - точно по време на експлозията на бомбата на 6 август 1945 г. Традиционно се брои с удари на камбана.
Бомбардировката в Хирошима е отнела живота на около 140 000 души.

 

Забравените герои на България

06.08.2023, 12:32

На 6 август 1858 г в Ески-Джумая (дн. Търговище) е роден Симеон Янков Янков.
Завършва Военното училище в София (1883) и военноинженерна академия в Русия. На 30 август 1883 г. е произведен в чин подпоручик, на 24 март 1886 г. – в чин поручик, 1 януари 1888 г. – в чин капитан, на 1 януари 1893 г. в чин майор, подполковник става на 1 януари 1898г., а през 1903 г. - полковник.
Като военен инженер служи в инженерните части като командир на 3-та пионерна дружина (1900) и изпълняващ длъжността Инспектор на инженерните войски (1909). На 1 януари 1910 г. е произведен в чин генерал-майор.
През Балканската война (1912-1913) заема длъжността Инспектор на инженерните войски. По време на Първата световна война (1915-1918) е началник на Варненския укрепен пункт, от 1917 г. завежда съобщенията в Македонската военноинспекционна област.
Годината и мястото на смъртта са неустановени.
Награден е с ордена „Св. Александър” II и V ст. с мечове; същия орден IV ст. без мечове; народния орден „За военна заслуга” III ст. на обикновена лента и ордена „За заслуга” на обикновена лента.

На 6 август 1859 година в Русе е роден полковник Панайот Дворянов (1859 – 1937).
Завършва Военното училище в София (1880). На 26 октомври 1885 г. е изпратен на служба във Видинската крепостна артилерия.
През Сръбско-българската война (1885) командва Сандровската и Русенската доброволчески чети. Организира отбраната на Белоградчик срещу 4 батальона от 14-ти резервен сръбски полк и се отличава в боя при с. Гайтанци, Видинско (15 ноември 1885), където командваните от него части разбиват противниковата артилерия. След войната служи в артилерията.
По време на Първата балканска война (1912 – 1913) командва 2-ро отделение от 5-и артилерийски нескорострелен полк.
Награден е с военен орден „За храброст“ ІV степен.
Умира на 17 февруари 1937 година в София.

 

 

Русия превъзхожда САЩ 10 към 1 в тактическите ядрени оръжия. Това няма значение

05.08.2023, 23:41

Рядко някой филм е отчитал духа на времето така перфектно като "Опенхаймер", историята на един човек и цялото човечество, превръщайки се в „смърт, разрушителят на светове“. Истинският живот изглежда адски склонен да имитира изкуство в наши дни.
Вината за глобалния скок на ядрените притесненея принадлежи главно, но не изключително, на руския президент Владимир Путин. Със сигурност ситуацията, породена от неговото нахлуване в Украйна и повтарящото се размахване на атомната сабя, също трябва да промени начина, по който САЩ мислят за собствената си стратегия за атомни оръжия. Но как точно?
През последните около 500 дни Путин унищожи всяка от нормите, разработени по време на Студената война, за да предотвратят надпревара в атомните оръжия и Армагедон. Първо, той наруши ядреното табу, като небрежно заплаши използването на такива дяволски оръжия. Второ, той подкопа консенсуса срещу разпространението на ядрени оръжия, като демонстрира, че отказванет от ядрени оръжия - както направи Украйна през 90-те години на миналия век - правят една нация уязвима за хора като него. Трето, той пречупи бариерата между лошите и добрите приложения на атомната енергия, като превърна украинската атомна електроцентрала "Запорожие", окупирана от неговите войски от миналия март, в потенциално оръжие за война.......Прочети още

 

Търсят военни оркестранти със стартови заплати от 1315 лв.

05.08.2023, 23:13

Чрез военното окръжие във Велико Търново се търсят кандидати за военни оркестранти. Със заповед на министъра на отбраната Тодор Тагарев са обявени две вакантни длъжности, а за набирането на кандидатите са ангажирани и общините във Великотърновска област. Музикантите подлежат на зачисление на военна служба като старшини. Позициите са за кларнетист и алт саксофонист. Обещават се и стартови заплати от 1315 лв.
Мераклиите ще се избират с конкурс, като освен музикалните им умения ще се преценява и физическата им годност. Сроковете за подаване на заявление във военните отчети по места е до 15.09.2023 г.
Източник: https://www.borbabg.com/

 

"Нюзуик": Никой няма право на свои собствени факти за Украйна

05.08.2023, 21:40

В есето си "За свободата" Джон Стюарт Мил обяснява колко е важно да се изслушват противоположни мнения с отворен ум. Той подчертава, че въпреки дълбоките си убеждения можем да сгрешим. По-вероятно е да сме отчасти прави и отчасти да грешим. Тогава, като правим постепенни корекции, можем да напреднем към по-добро разбиране. Накрая Мил изтъква, че дори да сме напълно прави, мненията ни ще се превърнат в застояла догма, ако не сме принудени да ги защитаваме.
Затова приветстваме коментарите на онези, които не са съгласни с нас относно ситуацията в Украйна. Нашите заключения може да са погрешни или само частично верни, а дори и да са напълно правилни, трябва да сме готови да ги защитим.

Въпреки това, както отбеляза бившият сенатор от Демократическата партия в Ню Йорк Даниел Патрик Мойнихан: "Имате право на своето мнение. Но нямате право на собствени факти.".......Прочети още

 

Програма за тържественото отбелязване на 144-та годишнина от създаването на ВМС

05.08.2023, 13:28

6 август 2023 г. – град Варна
07.00–15.00 ч. 83-ти Плувен маратон „Галата – Варна”,
организиран съвместно от Военноморските сили, Община Варна и спортен клуб „Черно море”.
(място: старт - Карантината до край – бреговата ивица североизточно от Буна № 102)
7 август 2023 г. - град Варна
08.50 – 09.10 ч. Тържествено откриване на Спартакиадата по морски спортове на Военноморските сили.
(място: на пирса пред Рейдовия пост във Военноморска база - Варна)
7 август 2023 г. - град Русе
19.00 – 19.30 ч. Военен ритуал по полагане на венци и цветя пред „Паметника на моряка“.
(място: „Паметник на моряка“, крайбрежна алея на град Русе)
20.00 – 20.30 ч. Празничен концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили за гражданите и гостите на град Русе.
(място: Доходно здание на град Русе)
8 август 2023 г. - град Варна
11.00 – 11.30 ч. Откриване на художествена изложба на мичман Миглена Шегенова.
(място: фоайе на Фестивален и конгресен център - Варна)
9 август 2023 г. - град Бургас
10.00 – 10.30 ч. Военен ритуал по полагане на венци и цветя пред „Паметника на моряка“ в град Бургас.
(място: „Паметник на моряка“ в Морската градина на град Бургас)
19.00 – 19.30 ч. Празничен концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили за жителите и гостите на град Бургас.
(място: площада пред Община Бургас)
10 август 2023 г. – град Варна
12.00 –12.30 ч. Закриване на Спартакиадата по морски спортове на Военноморските сили.
(място: Морска гара - Варна)
11 август 2023 г. - град Варна
14.00 – 15.00 ч. Обявяване на заповеди за награждаване на военнослужещи и цивилни служители по случай Празника на Военноморските
сили от областния управител на Област Варна, кмета на Община Варна и командира на Военноморските сили.
(място: Голям салон - Щаб на Военноморските сили)
19.00 – 19.30 ч. Откриване на фотоизложба „Военноморските сили на Република България – история, традиции и бъдеще“.
(място: площад „Независимост”- град Варна)
19.30 – 20.00 ч. Празничен концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили за жителите и гостите на град Варна.
(място: площад „Независимост”- град Варна)
12 август 2023 г. - град Варна и град Бургас
14.00 – 20.00 ч. Разглеждане от граждани и гости на град Варна на кораби и статичен показ на техника от състава на Военноморските
сили. (място: Морска гара - Варна)
14.00 – 20.00 ч. Разглеждане от граждани и гости на град Бургас на кораби от състава на Военноморските сили.
(място: Морска гара – Бургас)
18.00 – 19.30 ч. Тържествено събрание – концерт, посветено на Празника на Военноморските сили на Република България.
(място: Зала 1 на ФКЦ, град Варна)
13 август 2023 г. – град Варна и град Бургас
09.00 – 09.05 ч. Ритуал по тържествено вдигане на флаговете на корабите от състава на Военноморските сили на Република България.
(място: Морска гара - Варна)
09.15 – 10.30 ч. Военен ритуал по присвояване на първо офицерско звание на випускниците на ВВМУ„Н. Й. Вапцаров”.
(място: Морска гара - Варна)
10.30 – 18.00 ч. Разглеждане от граждани и гости на град Варна на кораби и статичен показ на техника от състава на Военноморските сили.
(място: Морска гара - Варна)
13.30 – 18.00 ч. Разглеждане от граждани и гости на град Бургас на кораби от състава на Военноморските сили.
(място: Морска гара – Бургас)
18.00 – 19.00 ч. Концерт на мъжки хор на моряците ветерани „Христо Манолов“ към Съюз на офицерите и сержантите от запаса и
резерва– Варна за гостите и гражданите на град Варна.
(място: сцена „Раковината“, град Варна)

 

Сухопътните войски на САЩ стават вторите сили от американската армия, които нямат утвърден от Сената ръководител

05.08.2023, 09:17

Сухопътните войски на САЩ стават вторите сили от американската армия, които нямат утвърден от Сената командващ, тъй като сенатор от Републиканската партия продължава да блокира номинациите, предаде Ройтерс.
Вчера началникът на щаба на сухопътните войски на САЩ генерал в оставка Джеймс Макконвил (на снимката) се отказа от командването.
За пръв път в историята американската армия ще има два вида въоръжени сили без утвърден командващ – сухопътните войски и морската пехота, съобщи Пентагонът.
Сенаторът републиканец Томи Тъбървил, който представлява Алабама, блокира придвижването на стотици военни кандидатури, заявявайки, че Пентагонът неправомерно използва държавно финансиране за покриване на пътни разходи за аборти на военнослужещи и зависими от тях лица.
След като миналата година Върховният съд на САЩ отмени знаковото решение по делото “Роу срещу Уейд” от 1973 г., с което се признава конституционното право на аборт, Пентагонът заяви, че ще покрие пътните разходи на военнослужещите, които искат да се подложат на въпросната процедура. Няколко щата се противопоставиха на това решение.
Източник: БТА

 
 

Исторически календар

05.08.2023, 09:03

На 5 август 1917 г. в Пирдоп е роден Георги Димитров Кацаров. През 1936 г. завършва средното си образование в Първа мъжка гимназия в София. Учи две години в правния факултет на Софийския университет. През 1938 г. постъпва във Военното на Негово Величество училище и през 1939 г. взема успешно първи пилотски изпит на самолет Фоке-Вулф-44 „ Врабче“. Същата година е изпратен на специализация в Германия, където преминава курс на обучение във висш пилотаж и инструментално летене.
На 16 юли 1941 г. е произведен в чин подпоручик. Лети на самолетите Юнкерс-52 на летище Телиш и на Дорниер-17 в 5-и бомбардировъчен полк на летище Пловдив. Командир на учебно ято в полка.
На 30 декември 1943 г. е назначен в 73-то ято за далечно разузнаване на летище Божурище. По-късно ятото е дислоцирано на летище Пловдив. След 9 септември 1944 г. служи на летище Враждебна.През първата фаза на Втората световна война участва активно в разузнавателни полети до Солун, Серес и Микре – Гърция, а в Македония – до Битоля, Прилеп, Скопие, Прищина и др.
Награден с ордени за „За храброст“ – IV степен 2-ри клас и IV степен 1-ви клас.
Летец- изпитател в ремонтната работилница на летище Пловдив. През пролетта на 1945 г. провежда курс на бомбардировачите Пе-2. На 30 юни 1948 г. е съкратен от Въздушни войски.

 
 

 

България ще бъде домакин на съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято – 2023“

04.08.2023, 20:47

За поредна година България ще бъде домакин на съвместната летателна подготовка „Тракийско лято – 2023“, която ще се проведе от 5 до 20 август 2023 г. в районите на авиобаза Безмер и летище Чешнегирово. Вече над 15 години съвместната подготовка допринася Военновъздушните сили и Силите за специални операции да придобият богат опит при реално взаимодействие в международна среда.
В „Тракийско лято“ ще участват сили и средства от Министерството на отбраната и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните операции и формирования от Военновъздушните сили на САЩ в Европа с три транспортни самолета С-130.
Цели на подготовката са усъвършенстване на процедурите във ВВС за всестранно логистично осигуряване и оказване на поддръжка като страна домакин, постигане на оперативна съвместимост, повишаване на теоретичната и тактико-специалната подготовка на подразделенията от зенитно-ракетни войски. По време на „Тракийско лято – 2023“ ще бъдат изпълнени превоз на войски и товари и стоварване на товари по парашутен способ, както и дневни и нощни парашутни скокове. Участниците ще проведат обучение за евакуация на пострадал при инцидент и авиомедицинска евакуация. Ще бъдат изпълнени съвместни задачи с наземно базираните средства за противовъздушна отбрана.
Предвижда се на 5 август да бъдат изпълнени полети за пребазиране на личния състав, който ще участва в „Тракийско лято – 2023“. Транспортните самолети С-130 на Военновъздушните сили на САЩ ще бъдат пребазирани в нашата страна на 7 август.
В рамките на съвместната подготовка в периода 8-17 август 2023 г. ще бъдат изпълнявани дневни и нощни полети със самолет „Spartan“ от състава на българските ВВС и със самолети С-130 на Военновъздушните сили на САЩ.

 

Румъния купува ударно дронове

04.08.2023, 20:43

Министерството на отбраната на Румъния обяви организирането на два търга за закупуване на дронове. Общата прогнозна стойност на договорите е над 22 милиона евро, предава Аджерпрес, цитирана от БТА.
Медията се позовава на платформата на националната компания в областта на отбраната Ромтехника, която организира търг за 22 системи Mini UAS клас I – неподвижно крило, като стойността на договора е 101 200 000 леи (40 480 000 лв.). Крайният срок за подаване на оферти е 14 септември. Продължителността на договора е три години.
Ромтехника организира и търг за закупуване на 11 Mini UAS клас I – мултикоптерни системи, като стойността на договора е 7 590 000 леи (3 036 000 лв). Крайният срок за подаване на оферти е 15 септември. Продължителността на договора е три години.
Източник: Mediapool.bg

 

Анализ на отбраната на Нова Зеландия призовава за повече средства за армията

04.08.2023, 20:30

Нова Зеландия трябва да отделя повече средства за армията си и да укрепва връзките си с държави от в Индо-Тихоокеанския регион, за да се справи с предизвикателствата поради съперничеството между великите сили и изменението на климата, заяви правителството в рамките на текущия преглед на отбраната, предаде Ройтерс.
При стартирането на първия в историята на страната национален преглед на сигурността министърът на отбраната Андрю Литъл заяви, че Нова Зеландия е изправена пред повече геостратегически предизвикателства, отколкото е имала в продължение на десетилетия.
Встъпителната стратегия за сигурност подчертава как възходът на Китай преобръща старите норми и поведение дори на 9000 км от Уелингтън.
“Един все по-могъщ Китай използва всички свои инструменти на власт по начини, които могат да поставят предизвикателства пред съществуващите международни правила и норми”, се казва в един от политическите документи.
Китайските държавно спонсорирани участници са използвали кибер уязвимости по начин, който подкопава сигурността на Нова Зеландия, се казва в друг документ, в който не се предоставят повече подробности.
Военните сили на Нова Зеландия обаче се нуждаели от повече инвестиции, оборудване и обучение, за да бъдат готови за въоръжени конфликти и операции за оказване на помощ при бедствия, се посочва в политически документ, публикуван заедно със стратегията. В рамките на допълнителен преглед ще бъде разгледано какви инвестиции са необходими.
Литъл изтъкна потенциалните рискове, породени от климата и конкуренцията между великите сили в регион, “който до неотдавна смятахме, че е защитен от своята отдалеченост”.
“Промените във вътрешната и международната среда на сигурност означават, че нашата реакция и готовност също трябва да се променят”, посочи Литъл. “Нуждаем се от стратегии и способности, за да реагираме.”
Широкообхватният преглед също така даде приоритет на задълбочаването на връзките в областта на отбраната с единствения съюзник на Нова Зеландия, Австралия, и по-тесни връзки с други партньори в региона, включително със САЩ, чието присъствие в Индо-Тихоокеанския регион е от “критично” значение за сигурността на Нова Зеландия.
Литъл заяви, че Нова Зеландия, която изразходва около 1 % от своя БВП за отбрана, трябва да направи големи инвестиции, за да посрещне тези предизвикателства и да отговори на очакванията на съседите и партньорите за повече усилия от своя страна.
Източник: bta.bg

 

Корпусът на „Храбри“ бе спуснат на вода

04.08.2023, 20:10

Първият от двата многофункционални модулни патрулни кораба, които се строят за Военноморските сили, беше снет от док днес, съобщават от МО. Четиринадесет месеца след залагането на кила корпусът на кораба „Храбри“ за първи път бе спуснат на вода пред корабостроителницата на „МТГ-Делфин“ във Варна.
Строежът на корабите се осъществява в рамките на проекта „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“, чието изпълнение започна през 2020 г. със сключването на договор между Министерството на отбраната на Република България и компанията „FR. LURSSEN WERFT GMBH&Co.KG“, впоследствие преименувана на „NVL B.V. & Co.KG“.
Първият кораб, чийто корпус днес беше спуснат на вода, трябва да бъде предаден на Военноморските сили до края на 2025 г., а вторият – през 2026 г.

 

Руските сили са отразили комбинирана атака на ВСУ срещу Крим и Новоросийск

04.08.2023, 08:10

През нощта Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са предприели опит за комбинирана атака срещу Кримския полуостров и военноморска база в пристанището на Новоросийск в Краснодарския край на Руската федерация. Общо 13 безпилотни летателни апарати (БпЛА) са били насочени срещу цели на територията на Крим, а два безпилотни катера са се опитали да проникнат в пристанището на Новоросийск. Всички въздушни и морски дронове са били унищожени, 10 БпЛА са свалени от противовъздушна отбрана, три са изведени от строя чрез системи за радиоелектронна борба, обобщават руските медии, сред които ТАСС, РИА Новости и вестник "Коммерсант“.
"Тази нощ бе осуетен опит на киевския режим да извърши терористична атака с безпилотни летателни апарати от авиационен тип срещу обекти на територията на Кримския полуостров. 10 БпЛА бяха унищожени от дежурните части за ПВО. Още 3 вражески дрона бяха изведени от строя със средства за радиоелектронна война“, се казва в съобщение от Министерството на отбраната на Руската федерация, цитирано от ТАСС.
Допълва се, че в резултат на осуетената атака на полуострова няма пострадали, няма и разрушения.
Губернаторът на Краснодарския край Вениамин Кондратиев потвърди информацията за опит за атака на базата. "Тази вечер и рано сутринта във водите на Новоросийск нашите военни отразиха атака на два надводни дрона. Няма пострадали и щети. Всички необходими специални служби работят на място“, написа той в канала си в Telegram.
Безпилотните катери са унищожени от руските кораби, охраняващи външния рейд на базата, поясниха от военното ведомство в Москва.
Спешните служби съобщиха, че експлозии са избухнали във водите на Новоросийск и село Мисхако в Краснодарския край.
"Коммерсант“ припомня, че морският терминал на Каспийския тръбопроводен консорциум (CPC) се намира в Новоросийск. Той не е пострадал в резултат на атаката, но е наложена временна забрана за движение на кораби в пристанището на Новоросийск.
Източник: https://www.focus-news.net/

 
 

Днес е 28-ата годишнина от началото на операция "Буря" на хърватската армия

04.08.2023, 07:53

На днешния ден преди 28 години започна заключителната военно-полицейска операция от Отечествената война "Буря", в която след четири години на окупация на разбунтувалите се сърби бяха освободени райони в Северна Далмация, Лика, Бановина и Кордун, съобщи хърватският сайт Индекс.
В операция "Буря" само за 84 часа хърватските военни и полицейски сили, в които имаше общо около 200 000 души, освободиха около 10 500 квадратни километра или почти една пета от държавата, което повлия на завършването на войната в Босна и Херцеговина и на мирната реинтеграция на крайдунавските райони и конституционно-правния ред на Хърватия, припомня БТА.
Хърватската армия и специалните полицейски части тръгнаха на 4 август 1995 г. в 5 часа в нападение по линията от Босанско Грахово на юг до Ясеновац на изток, на фронт, дълъг над 630 километра.
Най-голям успех в операцията бе постигнат в сутрешните часове на 5 август, когато членове на 4 и 7 гвардейска бригади на хърватската армия освободиха Книн, център на сръбския бунт, а точно по обед на крепостта в Книн се развя двадесетметрово хърватско знаме. Заради неговото стратегическо и символично значение денят на освобождаването на Книн в Хърватия е обявен за Ден на победата. В следващите дни хърватските сили превзеха държавната граница, осигуриха я и тръгнаха да претърсват освободените територии в северна Далмация, Лика, Бановина и Кордун.
На 7 август хърватският министър на отбраната Гойко Шушак в 18 часа обяви приключване на операция "Буря" в бившите секори Север и Юг.
С операция "Буря" хърватските сили дадоха възможност на армията на Босна и Херцеговина да разбие сръбската обсада на Бихач, с което бе предотвратена нова хуманитарна катастрофа и престъпление подобно на геноцида в Сребреница.
В операция "Буря" загиват 196 членове на хърватските въоръжени сили и най-малко 110 са са ранени, а загубите на противниковата страна са няколко пъти по-големи.
В периода след приключването на операция "Буря" са регистрирани престъпления за отмъщение и убийства от користолюбие на някои сърби и подпалване на изоставените къщи на хърватски граждани от сръбска националност. Според доклад на Хелзинкския комитет за човешки права по време и след операция " Буря" са убити 667 цивилни.
Отбелязването тази година на годишнината на операция "Буря" в Книн е по-специално заради очакваното идване на вицепремиера Борис Милошевич от Самостоятелната демократична сръбска партия, първото присъствие на официален представител на сръбското малцинство в Деня на победата. Реч в Книн ще произнесе генерал Анте Готовина, а президентът Зоран Миланович ще даде прием за военните командири в крепостта в Книн и ще награди с ордени проявили се със смелост военни командири от Отечествената война.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 
 

 

Германия не е склонна да изпраща крилати ракети на Украйна

03.06.2023, 20:26

Германският министър на отбраната Борис Писториус повтори становището на страната си, че тя не е склонна да изпраща крилати ракети на Украйна, но не изключи напълно възможността в бъдеще това все пак да се случи, предаде ДПА.
„Продължаваме да сме на мнение, че това сега не е водещ приоритет за нас“, каза той при посещение при военнослужещите от 23-та алпийска бригада на германската армия, която е базирана в град Бад Райхенал, Южна Германия.
Украйна призова Берлин да ѝ предостави крилати ракети „Таурус“, за да поразява военни цели дълбоко в руския тил. Германските официални лица изразиха колебание по въпроса, защото това въоръжение може да бъде използвано за нападения на руска територия.
Германската армия разполага в запасите си с около 600 крилати ракети. В днешното си изказване Писториус посочи, че съображенията на Берлин са „ясни“, и отбеляза, че и САЩ засега отказват да предоставят крилати ракети. Той добави, че германските ракети имат голям обсег.
През май Великобритания започна да предоставя на Украйна крилати ракети „Сторм Шадоу“. През юли френският президент Еманюел Макрон обяви намерение Париж да предприеме същата стъпка и да изпрати на Киев ракети с голям обсег СКАЛП (SCALP).
Писториус си остави вратичка Германия в бъдеще да преразгледа становището си за ракетите „Таурус“. „Все още не е дошло времето за подобно решение“, заяви той.
По думите му Германия е изиграла водеща роля при осигуряването на Украйна на средства за противовъздушна отбрана, обучение на военнослужещите ѝ и бронирана техника.
„Това е нашият първостепенен приоритет, нашата основна компетенция. Поради това засега не виждаме никаква спешна нужда от вземане на решение по другия въпрос“, каза Писториус.
Партиите в управляващата коалиция в Германия са разделени по темата дали да се изпращат крилати ракети. Маркус Фабер, експерт по отбранителна политика от либералната Свободна демократическа партия, се обяви в подкрепа на предоставянето на ракетите.
Източник: bta.bg

 

Румънското правителство сключи договор с американската компания Рейтиън за производство на ракети-прехващачи SkyCeptor в Румъния

03.08.2023, 20:18

Румънската компания Електромеканика Плоещ, филиал на Националната оръжейна компания Ромарм, подписа с американската компания Рейтиън писмо за намерение за започване на сътрудничество за производство в Румъния на ракети-прехващачи SkyCeptor, съобщава телевизия Диджи 24, позовавайки се на министерството на икономиката, предприемачеството и туризма.
Церемонията по подписването на документа се състоя в седалището на министерството в присъствието на министъра на икономиката Щефан-Раду Опря и експерти от институцията.
“Подписването на писмото за намерение идва като продължение на меморандума за разбирателство, подписан през 2022 г., чрез който Рейтиън и Електромеканика започнаха разговори за производството на ракети-прехващачи SkyCeptor в Румъния, и представлява процедурна стъпка за започване на сътрудничеството и определянето на рамките му”, се посочва в съобщението на министерството.
Според сайта на Рейтиън SkyCeptor е достъпен кинетичен прехващач за противоракетна отбрана срещу балистични и крилати ракети с голям обсег на действие, съвместим със стандартите на САЩ и НАТО. Това е ракета, която може да бъде интегрирана в системите Пейтриът.
В рамките на срещата министър Щефан-Раду Опря заяви, че румънската отбранителна индустрия има нужда от инвестиции и обмен на технологии и ноу-хау. Същевременно той подчерта, че подписването на писмото за намерение представлява още едно доказателство за функционирането на стратегическото партньорство със Съединените щати и добави, че Румъния е силно заинтересована от укрепване на двустранните отношения в редица области, се посочва още в съобщението.
Източник: bta.bg

 

В СКС наградиха завърнали се военнослужещи от мисията в Босна и Херцеговина

03.08.2023, 19:31

Заместник-командирът на Съвместното командване на силите (СКС) бригаден генерал Христо Ганецовски посрещна днес, завърналите се национален командир и щабни офицери от участие в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „АЛТЕА".
От името на министъра на отбраната бригаден генерал Ганецовски връчи нагръдни знаци за участие в мисия на всички военнослужещи, а от името на началника на отбраната награда «Плакет на щаба на отбраната» получи полковник Красимир Ценов – досегашен заместник-началник на щаба по поддръжката на операцията, той и национален командир на контингента.
За проявен висок професионализъм, отговорност и инициативност при изпълнение на функционалните си задължения, със заповед на командира на СКС бяха удостоени с предметни награди и грамоти подполковник Атанас Овчаров и старшина Петър Симеонов от СКС, подполковник Иван Тодоров от ВМА, майор Илиян Иванов, майор Иван Иванов и майор Андрей Станчев от Сухопътни войски.
От името на командира на СКС генерал-майор Валери Цолов, бригаден генерал Ганецовски благодари за достойната служба и успешното справяне с всички предизвикателства по време на мисията.
«С участието си в операцията, вие защитихте авторитета на Българската армия и спомогнахте света да бъде малко по-добър и сигурен. Натрупания опит и придобити знания в една международна среда е ценен капитал за бъдещата подготовка на военнослужещите от Българската армия. Желая ви здраве, бърза адаптация , късмет  и успехи в бъдещата ви дейност», каза в заключение бригаден генерал Ганецовски.
Ротацията на националните командири и щабните офицери от състава на националния военен контингент в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „АЛТЕА" беше извършена преди броени дни в база Бутмир – Сараево.
Офицерите изпълняваха функционалните си задължения в щаба на операцията в областта на планирането на логистичното и медицинско осигуряване, контрол на придвижването, подготовка и учения, охрана на силите и др.
Новият заместник-началник на щаба по поддръжката на операцията, той и национален командир на контингента е полковник Александър Алексиев от командването на Сухопътните войски, съобщават от СКС.
Източник: https://otbrana.com/

 

Специалните сили участваха в отбелязването на 120 години от Илинденско-Преображенското въстание

03.08.2023, 13:52

На 2 август 2023 година пловдивчани и гости на града присъстваха на тържествена церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на българите от Източна и Западна Тракия и Беломорска Македония в район "Южен".
Почетният строй, съставен от представително формирование от Специалните сили на Българската армия и комитет „Родолюбие“ бе приет от заместник-командира на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) полковник Иван Райков, съобщават от формированието.
Тържествено слово по повод годишнината беше изнесено от почетния председател на ВМРО Красимир Каракачанов. „Тези хора написаха с кръвта си една славна история и ни оставиха като наследство, за да не я забравяме. Трябва да уважаваме и да се поучаваме от нея“, каза бившият министър на отбраната.
На церемонията присъстваха още кметът на Пловдив Здравко Димитров, заместник-областният управител Атанас Ташков, заместник-кметът на транспорта Тодор Чонов, общински съветници, представители на политически партии, граждани и гости на града.
Източник: https://otbrana.com/

 

Украйна получи две самоходни гаубици "Зузана 2"

03.08.2023, 09:32

Словашката компания KONŠTRUKTA-Defence (част от словашкото държавно обединение DMD Group) на 1 август 2023 г., в централния си офис в Дубница над Вахом, предаде първите две самоходни гаубици Zuzana 2 с калибър 155 mm/52 на колесно шаси на Украинските въоръжени сили, съгласно договор от ноември 2022 г. за производство и доставка на 16 такива САУ за Украйна. Този контракт, съгласно съответното споразумение, е изцяло финансиран съвместно от правителствата на Германия, Дания и Норвегия и е в размер на 92 милиона евро.

 

Изпращаме до 16 военнослужещи в мисията на НАТО в Ирак

03.08.2023, 09:20

Разрешава се участието на до 16 военнослужещи от Националния мобилен модул по комуникационно-информационни системи на НАТО в Мисията на Алианса в Ирак
Министерският съвет прие решение, с което разрешава участието на до 16 военнослужещи от състава на Националния мобилен модул по комуникационно-информационни системи на НАТО в Мисията на НАТО в Ирак (NМI) за период до 6 месеца след 01.11.2023 г.
Ръководството на Министерството на отбраната счита успешното постигане на целите на NМI за ключов фактор в трайното възстановяване на Ирак и в цялостния процес за постигане на сигурност в региона.
Комуникационно-информационните специалисти от националния мобилен модул ще осъществяват комуникационната и информационна поддръжка на щаба на мисията в Ирак.
******
Одобрен е проект на Изявление за намерение за присъединяване към техническо споразумение относно мерките по усилена бдителност на НАТО в България
Министерският съвет прие Решение, с което одобри проекта на Изявление за намерение (SOI) на Министерството на отбрана на Република Турция за присъединяване към Техническо споразумение между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Италианската република относно мерките по усилена бдителност на НАТО (eVA) в България и предоставянето на поддръжка от страната-домакин (НNS) и други отговорности.
С горепосоченото Изявление, Министерството на отбрана на Република Турция изразява съгласието си да спазва разпоредбите на Техническото споразумение между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Италианската република относно изпълнението на усилените мерки за бдителност на НАТО (еVА) в България, като допринасяща страна (CN) за осигуряване на поддръжка от страната домакин и други отговорности.
С решението на Министерския съвет Република България потвърждава поетите ангажименти за оказване на поддръжка от страната домакин на сили на НАТО, участващи в изпълнението на мерките за усилена бдителност на НАТО ( еVА) в България.
Към многонационалната бойна група на НАТО на територията на България с рамкова държава Италия вече са се присъединили други държави членки на Алианса като Албания, Гърция, Република Северна Македония, Черна гора и САЩ.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

ВВС на Гърция получи десети модернизиран изтребител F-16 Viper

03.08.2023, 08:36

Гръцките военновъздушни сили получиха в сряда своя десети модернизиран изтребител F-16 Viper, както обявиха Lockheed Martin и Гръцката аерокосмическа индустрия.
До 2027 г. ВВС на Гърция ще получат общо 84 модернизирани изтребителя. Стойността на програмата за модернизация се оценява на $1,5 млрд., уточнява "Та Неа".
F-16, разработени през 70-те години на миналия век, са основният двигател на гръцките военновъздушни сили. Първата партида от 40 самолета е закупена през 1989 г., а през годините са придобити още 130. Последното обновяване ще доведе 83-те самолета до варианта Block 72, който е най-модерната версия на F-16 на въоръжение в Европа.
Понастоящем Гърция разполага с комбинация от F-16 в конфигурации Block 30, Block 50, Block 52+ и Block 52+ Advanced. Поради това Гърция няма да има затруднения да поеме модернизацията на тези самолети от гледна точка на експлоатацията и поддръжката.
Според Lockheed Martin, след като е служил на 28 клиенти по целия свят, F-16 продължава да се доказва като най-успешния, доказал се в битките многоцелеви изтребител в света. Понастоящем F-16V, опция както за новопроизведените F-16, така и за модернизираните F-16, е най-новият и най-усъвършенстван F-16 на пазара. Конфигурацията F-16V включва множество подобрения, предназначени да запазят F-16 в челните редици на авиацията.
F-16V осигурява усъвършенствани бойни способности в мащабируем и достъпен пакет. Ядрото на конфигурацията F-16V е радарът APG-83 AESA, модерна подсистема на авиониката, базирана на търговска платформа (COTS), широкоформатен дисплей с висока разделителна способност; и високоскоростна шина за данни с голям обем.
Оперативните възможности са подобрени чрез връзка за предаване на данни за театъра на военните действия Link-16, усъвършенствана целеуказателна капсула Sniper, модерни оръжия, прецизна GPS навигация и автоматична система за избягване на сблъсък с наземни цели (Auto GCAS). - Още ВВС на Гърция
Източник: https://news.bg/

 

Акварел на лейтенант Уилям Маркам от Варна от времето на Кримската война

03.08.2023, 07:50

В лагера на английската Лека дивизия (Light Division) във Варна (30 май - 5 юни 1854 г.) по време на Кримската война (1853-1856 г.) лейтенант Уилям Маркам рисува акварела „Varna Bay & Camp from the hills to the north” (Варненският залив и лагерът от хълмовете на север), който сега помещава в колекциите на Националния музей на британската армия в Лондон (National Army Museum - London).
Акварелът представя поглед към Варненската крепост и Варненския залив от височините на Франгенското плато. В далечината - Варненският залив, пълен с кораби, и английския лагер от бели конусовидни палатки на запад от Варненската крепост. На преден план лейтенант Маркам е представил капитан Едуард Форман, себе си и своя кон Мънки......Прочети още

 

Генерал Теодоси Даскалов – внукът на Бачо Киро е най-награждавания български генерал, убит след 9 септември

03.08.2023, 07:45

Смъртта е занимание самотно, казал някога Рей Бредбъри и най-вероятно е прав. Понякога смъртта може да бъде геройство, трагедия и най-различни чувства и емоции.
Няма как да пропуснем обидените читатели, които изживяха трагедията, когато говорихме за Никола Вапцаров. За съжаление трябва да правим една тънка разлика относно личността и поета. Преди да продължим е редно да напомним, че Сталин също е писал поезия, Хитлер е бил художник.
Един човек не се съди само по творчеството си, но и по делата, защото в противен случай трябва спокойно да оправдаваме и всички останали. Делата са един от основните елементи, с които един човек може да бъде запомнен.
Днешният герой не се помни. Макар и да идва от един изключително стар възрожденски род, най-вероятно никога не сте чували това име. Теодоси Даскалов е един от светлите примери на българския офицер. В неговата биография ще открием, че е един от най-дълго действащите министри на войната в историята на България.........Прочети още

 

 

Молдова получи военно оборудване като подарък от САЩ

02.08.2023, 22:54

Съединените американски щати дариха вчера вечерта партида военно оборудване на Националната армия на Република Молдова. Дипломатическата мисия на САЩ в Кишинев и Министерството на отбраната на Молдова направиха днес това изявление, цитирано от молдовската новинарска агенция МОЛДПРЕС.
Според молдовското министерство на отбраната дарението на военно оборудване е направено от САЩ в контекста на модернизацията на армия и повишаването на отбранителните способности на Република Молдова.
Посолството на САЩ в Кишинев заяви, че “през последните 31 години правителството на САЩ, чрез Европейското военно командване на САЩ, е отпуснало над 123 милиона долара за военна помощ, обучение и образование на военните, и над 36 милиона долара за хуманитарна помощ, по молба на сегашното правителство на Молдова и предишни правителства”.
“Споразумението за тези доставки за Република Молдова беше сключено през 2019 г. и е само един от многото начини, по които Съединените щати се гордеят, че работят с молдовските власти за по-проспериращо, демократично и сигурно бъдеще за всички граждани”, се казва в съобщението.
Дарението от военно оборудване е доставено в Кишинев по въздух.
Източник: bta.bg

 

Русия започна в Балтийско море учението “Океански щит-2023”

02.08.2023, 22:40

Руските военни започнаха учението “Океански щит-2023” в Балтийско море, съобщиха от руското министерство на отбраната, предаде ТАСС.
“Военноморското учение “Океански щит-2023″ се провежда от днес в Балтийско море под ръководството на главнокомандващия на ВМС адмирал Николай Евменов. По време на учението се планира да се провери готовността на военноморските сили за защита на националните интереси на Руската федерация в оперативно важен район и съгласуваността на работата на щабовете от различни нива за управление на силите (войските)”, заявиха от министерството.
Освен това се предполага, че ще бъде отработена защитата на морските комуникации, транспортирането на войски и военни товари и защитата на морския бряг.
“В учението участват над 30 военни кораба и катери, 20 спомагателни кораба, 30 самолета на военноморската авиация и на руските въздушно-космически сили, около 6000 военнослужещи”, допълват от министерството на отбраната.
Източник: bta.bg

 

Днес в Русия отбелязват 93 години от създаването на Въздушнодесантните войски

02.08.2023, 20:38

Днес Русия отбелязва 93-та годишнина на Въздушнодесантните войски (ВДВ). За рожден ден на руските ВДВ се смята датата 2 август 1930 г, когато на ученията на ВВС на Московски военен окръг край Воронеж за първи път е извършен парашутен десант на подразделение от 12 души за изпълнение на тактическа задача. Този експеримент позволява на военните теоретици да видят перспективата на парашутно-десантните части, техните огромни възможности, свързани с бързото обхващане на противника от въздуха.
За официален празник на ВДВ 2 август е определен с указ на руския президент №549 от 31 май 2006 г. Това е паметен ден, призован да спомогне за възраждането и развитието на родните воински традиции, повишаването на престижа на военната служба. Той е установен в знак на признание на заслугите на военните специалисти в разрешаването на задачите по гарантирането на отбраната и сигурността на държавата. - (видео)
В Русия ВДВ са военният елит – най-добре подготвените и боеспособни части. Тези войски имат статус на мобилен резерв на Върховния главнокомандващ на Руската федерация. Военното командване винаги е отделяло на десантчиците специално внимание. На служба във ВДВ се изпращат само най-добрите донаборници. Елитността на ВДВ се подчертава и от девиза им – „Никой освен нас“ („Никто, кроме нас!“).
Днес ВДВ са основата на неотдавна създадените сили за бързо реагиране. Въпреки големината на Русия, ВДВ са способни оперативно, за не повече от денонощие, да създават и увеличават мобилни групировки, действащи по застрашени направления. В състава на руските въздушнодесантни войски влизат над 10 парашутно-десантни и десантно-щурмови съединения и части. - Още за ВДВ

 

Германският министър на отбраната призова за ускорено обработване на молбите на кандидатите за военна служба

02.08.2023, 20:31

Германският министър на отбраната Борис Писториус призова днес за по-бърз процес на разглеждане на молбите за обучение или служба във въоръжените сили, предаде ДПА.
Освен това трябва да се положат повече усилия за привличане на жени и хора с мигрантски произход в армията, заяви Писториус по време на посещение в кариерния център на Бундесвера в Щутгарт.
Броят на кандидатите за служба в германските въоръжени сили продължава да намалява, отбелязва ДПА.
Досега през тази година кандидатите са били със 7% по-малко, отколкото през същия период на миналата година, каза германският министър на отбраната. Въпреки това той очаква обръщане на тенденцията, като заяви, че молбите за получаване на съвет за евентуална кариера в Бундесвера са се увеличили с 16 %.
Писториус посочи също така високия процент на отпадане от обучението – 30 %.
“Това има много общо с очакванията, с управлението на очакванията, може би с погрешни схващания, а в отделни случаи – и с прекомерни изисквания”, каза той.
Писториус призова за по-реалистичен образ на Бундесвера в рекламните кампании, които да не показват службата в армията като участие в екшъна “Мисията невъзможна”.
В момента жените съставляват малко под 10% от военните, без да се включват работещите в медицинските служби.
Хората с миграционен произход също са недостатъчно представени “по различни причини”, посочи Писториус.
Понастоящем Бундесверът разполага с около 183 000 мъже и жени в униформа.
Германските въоръжени сили искат да наемат 203 000 войници до 2031 г., но Писториус постави под въпрос тази поставена по-отдавна цел. - Още за ВС на Германия
Източник: bta.bg

 

Променят допълнителните възнаграждения в служба „Военно разузнаване“

02.08.2023, 12:28

Министерството на отбраната е разработило и предоставило за обществено обсъждане проект за изменение и допълнение  на Наредбата за условията, размера и  реда за изплащане на допълнителни възнаграждения на военнослужещите и цивилните служители в Служба „Военно разузнаване“. Целта е еднакво третиране на заплащанията при изпълнение на служебни задължения при специфични условия с военнослужещите и цивилните служители от министерството, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.
Военните действия, водещи се в близост до Република България на територията на Украйна и поддържането на постоянна бойна готовност на Българската армия, водят до необходимост от приемането на текстове, които да уредят допълнителното възнаграждение на военнослужещите от Служба „Военна разузнаване“ за участие във военни учения и мероприятия в полеви условия, е един от мотивите в проекта. Ако е налице непрекъсната продължителност повече от 24 часа на учението или съответното мероприятие, извън пунктовете за постоянна дислокация, допълнителното възнаграждение е 0,90 лв. на час. Наред с това се актуализират допълнителните възнаграждения за работа при височинни условия, за живот и работа в отдалечени райони, за носене на дежурство, за всеки проплаван час и др. Смята се, че с промените ще бъдат стимулирани служителите да повишат ефективността на своята дейност и ще допринесат за по-високо качество в дейността на Служба „Военно разузнаване“.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Оръжейните производители в Централна Европа страдат от недостиг на работна ръка, докато бизнесът им расте

02.08.2023, 12:00

Производителите на оръжия и муниции в Централна Европа търсят всякакви начини да привлекат нови служители, за да отговорят на засиленото търсене, разказва Ройтерс. Те строят апартаменти за новите си работници и предлагат безплатна храна на някои служители.
Изправени пред ограничен трудов пазар, оръжейните компании в Чехия и Полша стартираха разнообразни програми, за да привлекат служители, след като войната в Украйна засили неимоверно търсенето на продукцията им.
Чешкият производител на муниции и снаряди Ес Те Ве (STV Group), например, договори с местните власти в Поличка, 200 км югоизточно от Прага, където се намира най-големият завод на компанията, да построи апартаменти за новите си служители, съобщи за Ройтерс президентът й Давид Хац. Пенсионираните работници пък могат да се хранят безплатно в стола и да споделят опита си с новоназначените, които работят на поточните линии и произвеждат оръжие от съветската епоха за Украйна.
Иржи Хинек, президент и изпълнителен директор на Асоциацията на отбранителната промишленост в Чехия (DSIA), смята, че недостигът на работна ръка може да доведе до изнасяне на продукцията от Централна Европа. По думите му чешките компании могат да увеличат производството си с 20 на сто, ако имат достатъчно работници и материали.
Асоциацията, в която членуват над 160 компании, посочва, че над 90 процента от продукцията се изнася. Според Хинек 40 на сто от този обем отива в Украйна.
Чешкият производител на експлозиви "Експлозия" (Explosia), за когото работят около 600 души, а приходите му за миналата година достигат рекордните 1,2 милиарда крони (55 милиона долара), увеличава сътрудничеството с местните университети, за да се справи с недостига на работна ръка. Компанията произвежда добре известния по цял свят пластичен експлозив "Семтекс".
Полската военно-технологична компания "Ве Бе груп" (WB Group) от миналата година започна да назначава все повече жени на поточните си линии. Компанията с 2000 служители и приходи от 603 милиона злоти (150 милиона долара) за миналата година произвежда безпилотни дронове и ракетни системи.
Централна Европа играе особено важна роля във военното снабдяване на Украйна. От 29-те държави, които изпращат оръжие в страната, повече от 20 на сто от обемите се падат на Чехия и Полша, по данни на стокхолмския Международен института за изследване на мира (SIPRI).
Чешките власти твърдят, че за първите 12 месеца на войната са изпратили в Украйна оръжие за 40 милиарда крони (1,84 милиарда долара), сред което 89 танка, 226 бронирани машини, 38 самоходни оръдия, противовъздушна отбрана, хеликоптери, ракети и др. - Още ВПК
Източник: https://www.bta.bg/

 

Исторически календар

02.08.2023, 08:02

На 2 август 1887 г. е роден Димитър Георгиев Сакеларов. Завършва Военната гимназия и Военното училище. Обучава се в Сапьорното въздухоплавателно училище във Франция, а по-късно и в Школата на Луи Блерио за авиатор. Преди началото на Първата балканска война през 1912 г. получава бревет за пилот на моноплан.
По време на войната лети като наблюдател с пилотите Ернст Бюри – швейцарец, и Пьотр Евсюков – руснак. При формирането на 2-ро аеропланно отделение поема командването му.
След войната служи в Аеропланното отделение. През юли 1916 г. е назначен за началник на аеропланна команда в Ксанти, а малко по-късно е началник на аеропланното депо.
До 1944 г. работи в мина, търгува с калай, след това в различни области на техниката. Умира на 8 октомври 1953 г.

 

57 години от първия полет на прототипа на Су-17

02.08.2023, 07:57

Преди точно 57 години, на 2 август 1966 г., става факт първия полет на С-22И – прототип на изтребителя-бомбардировач Су-17.
Прототипът е пилотиран от легендарния летец-изпитател Владимир Илюшин. Полетът се осъществява от летището в Жуковский, край Москва. Първоначалният план е за бърз полет по кръга на летището, защото в района има ниска облачност, но по настояване на Илюшин летателната програма за първия тестов полет е променена в последния момент.
Първият полет продължава 32 минути, като са тествани основните системи на С-22И, включително и променливата геометрия на крилото. Илюшин е доволен от видяното. Следващият полет е проведен на 5 август. Така и тръгва изпитателната програма на новия изтребител-бомбардировач.
Работата по бъдещия Су-17 стартира в самото начало на 60-те години на миналия век. Основната идея е да се подобри наличния еднодвигателен свръхзвуков изтребител-бомбардировач със стреловидно крило Су-7Б. Главните проблеми на конструкцията са два – възможност за ефективна бойна работа само през деня и в прости метеорологични условия и твърде висока скорост на излитане и кацане, което води до използване на големи полоси.
В конструкторското бюро на „Сухой” е решено Су-7Б да получи ново крило с изменяема геометрия. С цел изпитание на новата схема е преработен сериен Су-7БМ, който получава новото крило. Прототипът става известен, като С-22И.
Изпитанията с машината вървят в периода 1966 – 1967 г., като е потвърдено, че летателните характеристики са значително подобрени. Пада скоростта на излитане и кацане, с използване на спирачен парашут може да се оперира от полоса с дължина до 700 m, далечината на полет е повишена с около 10%.
През декември 1967 г. „Сухой” получава задачата да подготви самолета за серийно производство. Все пак към конструкцията има още желания, което води до създаването на предсерийния самолет С-32. Той съхранява  голямото си сходството със С-22И, но е удължен с 0,8 m, получава гаргрот и ново остъкление на пилотската кабина.
Първият С-32 полита на 1 юли 1969 г. Серийното производство стартира малко по-късно, а първите С-32 постъпват в бойните части през май 1971 г. вече под индекса Су-17.
Су-17 преминава през няколко различни модификации. Базовият самолет се строи сравнително кратко. През 1972 г. в производство влиза подобрения Су-17М, който се задвижва от реактивен двигател АЛ-21Ф-3. За експорт моделът е известен, като Су-20. Су-17М2 получава нова авионика и се сглобява от 1974 до 1977 г. Експортните машини имат индекса Су-22. Су-17М3 (Су-22М за експорт) има допълнотелно подобрена авионика и се строи от 1977 до 1981 г. Финалният вариант е Су-17М4 (Су-22М4 за износ) и той се произвежда от 1981 г. Паралелно с това има и двуместни учебно-бойни варианти.
Производството на различните варианти на Су-17 продължава до 1990 г. Общо са сглобени 2867 броя.
Су-22 служи и в България. Между 1984 и 1988 г. са доставени общо 18 броя Су-22М4 и три Су-22УМ3К. Първоначално те служат в 26-ти разузнавателен авиополк Толбухин (днес Добрич), който през 1994 г. е преструктуриран в 26-та разузнавателна авиобаза. Със закриването на базата, през пролетта на 2001 г. последните български Су-22 са изпратени в авиобаза Безмер. Те служат там три години, като последният полет на Су-22М4 става факт през април 2004 г., а на следващия месец типа е изваден от щата на базата. - Още за Су-17
Източник: https://aero-bg.com

 

Потсдамската конференция

02.08.2023, 07:52

На 2 август 1945 г. в Потсдам завършва работата си последната международна конференция на страните победителки във Втората световна война. Потсдамската конференция на ръководителите на СССР, САЩ и Великобритания започва на 17 юли 1945 г. В нея участват Чърчил (заменен от Клемент Атли), Хари Труман и Сталин. Решено е мирните договори със сателитите да се подготвят от Съвета на министрите на външните работи (СМВнР) на СССР, САЩ, Великобритания, Франция и Китай, а мирните договори да се подпишат само с признати демократични правителства.
Решават се най-важните международни въпроси, възникнали след Втората световна война. Вземат се решения за демилитаризация, денацификация и за демократично преустройство на Германия, победена във Втора световна война. Съгласувани са въпросите за Контролния съвет като висш орган на властта на съюзните държави по време на окупацията на Германия, за репарациите, за западните граници на Полша, за предаване на Кьонигсберг (Калининград) с околната територия на СССР и др. Германия губи 25 % от териториите си.

 

59 години от Първия Тонкийски инцидент, послужил на САЩ като претекст за Виетнамската война

02.08.2023, 07:47

На 2 август 1964 г. след обед се случва Първият Тонкийски инцидент, при който ескадреният миноносец „Мадокс” (Maddox) при поддръжка на авиацията отразява атаката на три северновиетнамски торпедни катера, докато най-вероятно той самият се намира в териториалните води на Северен Виетнам. Членове на екипажа после са дали показания, че от кораба им се виждали плажовете на Хайфон. На 4 август „Мадокс” отново докладва за нападение.
Предпоставки
През 1954 г. Виетнам е временно разделен на две части от Женевските споразумения, приключили колониалната война на Франция в Индокитай. Насрочените за следващата година избори и евентуалното мирно обединяване на страната се провалят. От 1957 г. комунистическите партизани в Южен Виетнам започват въоръжена борба против проамериканското правителство на Нго Дин Зием. Две години по-късно ръководството на Северен Виетнам решава да окаже военна помощ на въстаниците.
Съединените щати обаче старателно пазят своите протежета в Сайгон да не продължат „ефекта на доминото”. През 1964 г. ВМС на САЩ провеждат край бреговете на Северен Виетнам операция De Soto. В рамките на тази операция в началото на август тази задача я изпълнява „Мадокс”, извършващ радиотехническо разузнаване.
Инцидентите
Според официалната версия на САЩ катерите са направили опит да навлязат в тактическата зона за изстрелване на торпедата. В отговор "Мадокс" изстрелва над 280 бр. 5-инчови (127 мм) снаряди, а противникът отговаря на огъня с картечна стрелба.
След като виетнамците се изтеглят, техните три катера са атакувани от 4 американски палубни изтребители Ф-8 (F-8 Crusader) с оръдия и ракети „Зуни”, които правят тренировъчни полети около също намиращия се в Тонкийския залив самолетоносач "Тикондерога" (Ticonderoga). Катерите откриват ответен огън и повреждат един „крусейдър”, който извършва принудително кацане в Дананг.
Катерите получават повреди, а вероятно един е потопен. Оставалите Ф-8Е атакуват катерите и потопяват един.
Фактът за морския бой от 2 август се потвърждава от множество американски изследователи, както и от виетнамска страна. САЩ не драматизират инцидента, но изпращат в района разрушителя „Търнър Джой" (Turner Joy).
През 1995 г. се срещат военните министри по време на Тонкийския инцидент Робърт Макнамара и Во Нгуен Зиап. Зиап потвърждава факта за морския бой на 2 август и категорично отхвърля възможността за стълкновение на 4 август.
Вечерта на 4 август районът на Тонкийския залив е връхлетян от тропическа буря. Към 21:30 часа радарът на „Мадокс” засича приближаващи от север бързоходни обекти, а акустикът улавя шум от торпеда. По това време командващият двата ескадрени миноносци Джон Герик вече е получил по разузнавателни канали информация за възможно нападение на северновиетнамски катери. Ескадрените миноносци веднага изпълняват противоторпедни маньоври и откриват огън на поражение.
От „Тикондерога” излитат на помощ палубни щурмовики и изтребители А-4 и F-8E. Те обаче не откриват наоколо никакви кораби.
Още по време на Виетнамската война в САЩ е повдиган въпросът, че нападение на 4 август от северновиетнамски катери не е имало. Парадоксално е, че пръв се усъмнява капитан Джон Герик и още на следващия ден той съобщава на командването на ВМС: „Цялата акция е твърде съмнителна, освен явното намерение на противника отначало да ни устрои засада.”
Практически всички съвременни изследователи в някаква степен признават, че атаки на 4 август е нямало. Показанията на радарите може да са предизвикани от смущения следствие на бурята, а докладите на хидроакустика може да са по причина на неговата недостатъчна опитност и на характерните шумове, възникващи при бойното маневриране на корабите.
В това време първите съобщения за предполагаемо нападение над американски кораби в Тонкийския залив вече пристигат във Вашингтон. Ситуацията е неясна, информацията продължава да постъпва. Президентът Линдън Джонсън, с отчитане на нападението на 2 август, не подлага на съмнение второто нападение.
Джонсън разпорежда още на следващия ден да бъдат нанесени авиационни удари по бази на северокорейските торпедни катери и по нефтохранилища, за да бъдат лишени катерите от гориво. Операция „Пронизваща стрела” (Pierce Arrow) е проведена на 5 август и това е първият налет на американска авиация в Северен Виетнам.
Значителни противоречия има относно това дали президентът Джонсън е знаел, че е нямало втора атака. Съществуват свидетелства, че на него още на 5 август му е известна съмнителността на станалото вечерта. В края на 2005 г. Агенцията за национална сигурност разсекретява документи, засягащи инцидента в Тонкийския залив. Сред тях е и статия на историка на Агенцията Робърт Хъниок, в която той прави извод, че АНС съзнателно представя на американското ръководство изопачени отчети за събитията на 4 август.
Според Гордън Голдщайн, Линдън Джонсън е бил под натиска на военните да разпали един невъзможен за спечелване конфликт.
Последствия
Конгресът на САЩ, поставен пред факта за двете агресивни нападения на ВМС на Северен Виетнам против американски кораби в международни води, на 7 август приема така наречената „Тонкийска резолюция”. Тя упълномощава Джонсън да предприеме мерки за пресичане на по-нататъшни нападения, а също така му разрешава да предприеме всички стъпки, включително използване на въоръжените сили на САЩ, за защита свободата на страните от Югоизточна Азия. Тази резолюция става правна основа за начало на пълномащабно участие на САЩ в бойни действия без формално обявяване на война.
Тонкийската резолюция (Southeast Asia Resolution, Public Law 88-408, Закон 88-408) е съвместна резолюция на двете камари на Конгреса на САЩ. Само двама от сенаторите-демократи се противопоставят в Сената и гласуват против резолюцията - Уейн Морз и Ърнест Грюнинг. Сенатор Грюнинг възразява срещу "...изпращането на нашите американски момчета да се бият във война, в която нямаме никаква работа, която е предначертана със заблуда и която постоянно се ескалира".
Администрацията на президента Джонсън обаче се нуждае от резолюцията, за да започне бързо ескалацията на американското военно участие в Южен Виетнам и започване на война срещу Северен Виетнам. С осигурените 416 гласа в Конгреса и 98 в Сената се дава зелена светлина за начало на военни действия.
САЩ затъват във "Виетнамското тресавище", от което окончателно се измъкват чак през 1975 г. с цената на 58 238 убити, 128 000 ранени, 14 000 изчезнали по време на битка. Хиляди американски ветерани от войната изпитват трудности да се интегрират отново в американското общество и много от тях следствие на получените психически травми се самоубиват, като дори се сочи числото от 50 000 от 1975 г. насам.
Виетнамската война е най-тежкото поражение на външната политика на САЩ в цялата тяхна история.

 

 

Скот Ритър: Контраофанзивата на Украйна зацикли, САЩ подготвят Киев за преговори

01.08.2023, 21:50

Съединените щати направиха всичко възможно, за да помогнат на Украйна, но дори подкрепата на Запада не спаси контраофанзивата на ВСУ от провал, каза бившият офицер от разузнаването на Корпуса на морската пехота на САЩ Скот Ритър в интервю за YouTube канала Judging Freedom. Сега Володимир Зеленски ще трябва да се примири и "да се простира според чергата си", коментира Ритър.
Бившият разузнавач коментира представения от коодинатора по националната сигурност на Белия дом Джон Кърби мирен план на Зеленски от десет точки. Кърби говори със запъване: "Ние… работим с него — тоест помагаме на правителството да го приложи... Ние сме убедени, ... че за да работи дипломацията, трябва да започнете отнякъде... Необходима е някаква основа, например справедлив свят, както се изрази Зеленски"......Прочети още

 

Възможна доставка на американски плаващи бронетранспортьори AAV7 на Румъния

01.08.2023, 21:40

На 27 юли 2023 г. Агенцията за отбранително сътрудничество на Министерството на отбраната на САЩ (Defense Security Cooperation Agency - DSCA) изпрати известие до Конгреса на САЩ за планирана възможна продажба на Румъния по програмата за външни военни продажби (Foreign Military Sales - FMS) на 21 верижни амфибийни бронетранспортьора AAV7 и машини, базирани на негова база. Тази продажба е одобрена от Държавния департамент на САЩ. Общата стойност на предложената доставка се оценява на 120,5 милиона долара, включително и стандартно оборудване и пакети за обучение и техническа поддръжка.

 

Руски ракети заплашват Румъния

01.08.2023, 20:54

Румънският министър на отбраната, Анджел Тълвар, обяви, че руските бойни кораби изстрелват ракети, които целят места, намиращи се много близо до Румъния. Това изказване бе направено по време на церемония по повод 50-годишнината от създаването на Първа бригада Ракети земя-въздух "Ген. Николае Даскалеску" и бе предадено от медийната агенция Аджерпрес.
Министърът подчерта важността на Румъния като част от силния военно-политически алианс в света и как този статут предоставя "най-важните" гаранции за сигурността в цялата ѝ история. Той направи сравнение с драматичния опит на Украйна и подчерта, че отбраната започва от вкъщи.
Тълвар също сподели за програмите за модернизация в областта на противовъздушната отбрана, включително оборудването на Румънските военновъздушни сили с ракетни системи земя-въздух "Пейтриът", което допринася за сигурността на въздушното пространство на страната. Той разкри и за други важни програми в тази област, като например програмата SHORAD-VSHORAD (противовъздушна отбрана с малък и много малък обсег), както и други инвестиции в техника и технология от последно поколение. Тези усилия имат за цел да осигурят на Румъния ниво на отбрана, което е необходимо, особено в контекста на сигурността в региона.
Източник: https://fakti.bg/

 

FT: САЩ са се договорили с България и Южна Корея за доставки на боеприпаси за Украйна

01.08.2023, 20:08

САЩ са подписали споразумение с България и Южна Корея за доставка на 155-милиметрови снаряди за Украйна, в ход са преговори и с Япония, съобщава британският вестник The Financial Times.
В статията се отбелязва, че САЩ се стремят да увеличат доставките на изключително важните за Украйна 155-милиметрови боеприпаси, които се използват по цялата фронтова линия. Усилията включват доставки от международни съюзници в краткосрочен план. Вашингтон също така очаква да увеличи собственото си производство през следващите две години.
САЩ вече са сключили споразумения с България и Южна Корея за доставка на снаряди за Украйна, разкриват официални лица, и преговарят с Япония за същото, отбелязват от редакцията.
Официални представители на САЩ твърдят, че Украйна изстрелва до 8000 артилерийски снаряда на ден.
Изданието отбелязва, че през последните няколко месеца официални лица в САЩ са били наясно с високия процент на използване на боеприпаси и възможните прекъсвания на доставките. Затова от началото на контранастъплението на Украйна усилията в посока допълнителни доставки са били засилени.
В същото време The Financial Times добавя, че американската армия изгражда още производствени линии. По-специално се преоборудва предприятие в Онтарио (Канада) и се изгражда нова поточна линия в Тексас. Военни източници твърдят, че САЩ могат да създадат нови съоръжения в Арканзас, Айова и Канзас за товарене, сглобяване и пакетиране на 155-милиметрови снаряди.
Източник: focus-news.net

 

Работят по проект за възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотни полкове

01.08.2023, 16:23

В Областната администрация на област София е постъпило писмо от главния архитект на Столична община арх. Здравко Здравков с приложение "Задание за изработване на проект за възстановяване на Мемориала на загиналите от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк при Първа Софийска пехотна дивизия в Балканската война – 1912-1913 г., Междусъюзническата война - 1913 г. и Първата световна война – 1914-1918 г.“ По този повод днес под ръководството на областния управител г-жа Вяра Тодева се проведе среща с членовете на Областната комисия „Военни паметници“. От нея и от представителя на МО главен експерт Радослав Симеонов бе посочено, че, според Закона за военните паметници, комисията дава становище по проекти за военен паметници, а не по задания. При наличие на проект за възстановяване на мемориала, комисията ще го обсъди, ще приеме становище  и едва тогава, както регламентира законът, ще го изпрати на министъра на отбраната.
Паметникът е издигнат в София през 1934 г. по повод 50-а годишнина от формирането на Първи и Шести пехотен полк и като знак за признание към героизма на полковете от Желязната дивизия. Той е пазил имената на над 3 000 български войници и офицери, дали живота си за свободата и независимостта на България, загинали по бойните полета през Първата световна война, Междусъюзническата и Балканската война.
Експертен съвет обсъжда в края на юни т.г. подробностите по изготвянето на техническо задание за възстановяване на военния паметник в столичния район „Триадица“. Заданието бе с предмет „Възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен Софийски полк и Шести пехотен Търновски полк при Първа Софийска пехотна дивизия в Балканската война 1912-1913 г., Междусъюзническата война 1913 г. и Първата световна война 1914-1918 г.“
В тогавашната среща взеха участие кметът на „Триадица“ Димитър Божилов, главният архитект на района Владимир Владов и ачалникът на архитектурния отдел на района арх. Вангел Михалев. „Разисквани бяха редица въпроси относно възстановяването на военния паметник, измежду които пространствените решения, към които се стреми общината, изискванията към бъдещите участници в конкурса, както и възможните намеси в парковата среда“, посочват от районната администрация. От там уточняват, че основно предизвикателство се явява отсъствието на сградите на казармите, по чиито калканни стени са били разположени и обособени мемориалните плочи, както и изместената паркова ос на градинското пространство от ул. „Христо Белчев“ към линията на НДК и водните естакади. „Предложенията на района бяха в насока максимално придържане към първоначалната визия на паметника, както и за задължително съобразяване с наличната пластика на лъва и съхранените графики на детайли от паметника – венци, жертвеници, колони, капители и стар български правопис при изписване на надписи и имената на загиналите за свободата и независимостта на нашата държава“, допълват от районната администрация.
(Б.р. Законът регламентира, че военен паметник е недвижимо материално свидетелство в памет и прослава на военнослужещи от въоръжените сили, взели участие във война, водена от българската държава, на загиналите български военнослужещи при участие в операции и мисии извън територията на страната и при изпълнение на служебния им дълг в мирно време при защита на населението, на българските граничари, загинали при охрана или отбрана на държавната граница, както и на участниците в Българското опълчение по време на Руско-турската освободителна война и на участниците в Македоно-одринското опълчение. Военни паметници са и военните гробища, гробници, костници и мавзолеи.)
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Нови звания и назначения за военнослужещи от 12-та авиационна база

01.08.2023, 12:28

Днес в 12-та авиационна база в гр. Долна Митрополия се проведе общ строй, на който бяха обявени заповеди за назначаване на длъжности и повишаване във военно звание на военнослужещи от състава на авиобазата, съобщават от формированието.
Със заповед на министъра на отбраната в звание „майор“ е повишен и назначен на длъжност „Командир на авиационна ескадрила” капитан Красимир Цолов от състава на 12-та авиационна база. Той е от „Випуск 2023 – Васил Левски“ на Военна академия „Г.С. Раковски”, завършил редовна форма на обучение специализация „Военновъздушни сили”.
В звание „майор“ е повишен капитан Калоян Даков и назначен на длъжност „Началник на служба Личен състав“.
Нови пагони за повишаване в звание „капитан“ получиха старши лейтенантите Марио Караиванов, Милен Колев, Александър Христов и Николай Николов.
В звание „старши лейтенант“ са повишени лейтенантите Марти Иванов, Денис Маринов, Николай Петров и Румен Симеонов.
Старши сержант Бисер Обретенов е повишен в звание „старшина“.
Младши сержант Мирослав Иванов е повишен в звание „сержант“.
Първо сержантско звание „младши сержант“ се присвоява на редник 3-ти клас Красимир Йорданов.
Представени бяха лейтенантите от 72-ри Випуск „Васил Левски“ 2023 на ВВВУ „Георги Бенковски“, които избраха да започнат своя професионален път в 12-та авиационна база. Преди няколко дни те получиха своите дипломи и офицерски пагони. Завършилите специализация „летец-пилот” влязоха в състава на Авиационната ескадрила. Три са младите попълнения в инженерно-техническия състав, които са разпределени в ЕОПАТ, ЕПОВР и служба „Летателна, аварийно-спасителна и тренажорна подготовка“.
Със заповед на командира на Военновъздушните сили, бяха наградени военнослужещи от състава на авиобазата. За проявен професионализъм, постигнати високи резултати и отлично представяне при организирането, осигуряването и провеждане на ТУБС „Шабла 2023“, плакет и грамота получиха майор Ивайло Гинчев, старшина Валентин Ганчев, старши сержант Христо Христов и редник 3-ти клас Йордан Димитров.
Заместник-командирът на 12-та авиационна база – полковник Ивайло Ангелов поздрави военнослужещите за повишенията и заслужените отличия. Приветства с „добре дошли“ младите офицери от „Випуск 2023”. Пожела им здраве, успешна реализация, много сили и енергия за изпълнение на поставените задачи.
Източник: https://otbrana.com/

 

На този ден

01.08.2023, 08:26

На 1 август 1858 година във Видин е роден генерал-лейтенант Пантелей Ценов (1858 – 1926). Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879) и служи в 5-а плевенска батарея (1879 – 1883), Главното артилерийско управление (1884) и 2-ри артилерийски полк (1884 – 1887).
През Сръбско-българската война (1885) командва 1-ва батарея от 2-ри артилерийски полк, с която се сражава при Пирот. След войната е командир на 2-ри (1887 – 1889), 5-и (1889 – 1894) и 4-ти артилерийски полк (1894 – 1904). В началото на 1904 г. поема командването на Планинската артилерийска бригада, а от 1 януари 1906 г. е началник на крепостната артилерия и инспектор на въоръжението. На 1 януари 1910 г. заема длъжността инспектор на артилерията.
През Балканските войни (1912 – 1913) командва артилерията на Действащата армия и участва в съставянето на плана за атаката на Одринската крепост. На 15 октомври 1913 г. се уволнява от армията по собствено желание.
По време на Първата световна война (1915 – 1918) е мобилизиран и назначен за началник на 1-ва софийска дивизионна област и началник на Софийския гарнизон. След демобилизацията (1918) преминава в запаса. Награден е с военен орден „За храброст“ ІІІ степен 2 клас.

 

"Здравейте, господа войници!"

01.08.2023, 08:23

- Здравейте, господа войници!
- Здраве желаем, господин президент!
Един господин поздравява други господа.
Етимологичните речници поясняват, че "господин" произлиза от "господар" и че "господ" означава власт, властител. След Великата френска революция възприетото "гражданин" става синоним на гражданско и класово равноправие. Отзвук на демократичен повей са и исканията на разбунтувалите се руски войници по фронтовете на Първата световна война господа офицерите да се обръщат към тях на "Вие". Едно от първите решения на Временното правителство след Февруарската революция в Русия е да отмени всякакви звания и обръщения, основани на класово различие, като "сиятелство", "превъзходителство" и прочее, установени от Табела на званията още от времето на Петър I. Временното правителство приема обръщението "другари" (товарищи) между военнослужещите. Това обръщение битува сред казаците от Запорожката сеч още от XVII-XVIII век. С тази дума се е обръщал към своите войници великият руски пълководец Александър Суворов. Това е обръщение към другарите в боя, но то не изтрива различията и отговорностите между командира и войника. Пак Суворов казва: "Дружбата и службата са две паралелни линии, които никога не се пресичат"........ Прочети още

 

1 август 1943: Най-голямата победа за българската военна авиация

01.08.2023, 08:17

На 1 август 1943 г. се провежда първият масиран удар на американската авиация при провеждане на операцията „Приливна вълна“ със задача нанасяне на удари по нефтените рафинерии в района на Плоещ – Румъния.
От състава на 9-а въздушна армия, базирана на летищния възел Бенгази в Либия, излитат 179 тежки бомбардировача B-24Д „Либерейтър“. Маршрут на полета е Бенгази – остров Корфу – Преспанското езеро – Скопие – Крайова – Плоещ на височина 4000 м.
В 12.30 ч. навлизат в българското въздушно пространство, западно от линията Сливница – Арчар. За отразяване на предполагаем удар по столицата София от 1/6 орляк във Враждебна и Божурище излитат 10 Aвиа Б -534 „Доган“, от 3/6 орляк на летище Карлово 10 Месершмит-109Г-2. Късният сигнал на излитане не позволява на пилотите да настигнат и атакуват либърейтърите.
Ударът по Плоещ е нанесен от 1400 м до 15.00 ч. В резултат от въздушните боеве с немските и румънските летци и силната противовъздушна отбрана американската авиация губи 54 тежки бомбардировача, различни повреди получават 58.
За действие по завръщащите се бомбардировачи в 15.00 ч. от Враждебна и Божурище излитат 11 самолета Aвиа Б-534 „Доган“ и 4 Месершмит-109Г-2. Летците от ятото във Враждебна водят въздушен бой с противника от Враца до Кюстендил, но със слабото си въоръжение не успяват да свалят противников самолет.
Четворката Месершмит-109Г-2 на поручик Стоян Стоянов води въздушни боеве в района от връх Ком до Цариброд. Поручик Стоян Стоянов с фронтална атака постига първата си победа и сваля един тежък бомбардировач B-24Д „Либерейтър“ и един поврежда. Поручик Христо Кръстев и подпоручик Петър Бочев свалят по един бомбардировач, а подпоручик Иван Бонев сваля един и поврежда още един тежък бомбардировач.
Така завършва първият боен ден на българската изтребителна авиация във Втората световна война.

 

На този ден преди 79 г. Армия Крайова вдига Варшавското въстание

01.08.2023, 08:15

На 1 август 1944 г. започва Варшавското въстание - въоръжен опит на полската Армия Крайова да освободи Варшава от немска окупация в края на Втората световна война, докато Съветската армия наближава Варшава. То започва като част от общонационално въстание, наречено „Операция Буря”, и продължава до 2 октомври (общо 63 дни). Навечерието на въстанието
Първоначалните планове на Армия Крайова (АК) за общонационално въстание, което да се свърже с британските сили, са променени още в края на 1943 г., когато става ясно, че Червената армия първа ще изтласка германците от Полша.
Въпреки съществуващите съмнения за военната рационалност на едно голямо въстание, планирането му продължава.........Прочети още

 

Германия обявява война на Русия

01.08.2023, 08:10

Днес се навършват 109 години от един възлов момент в началото на Първата световна война - на 1-ви август 1914-та година германският райх обявява война на царска Русия. Следващите дни започват бойните действия срещу Франция, с навлизането на германските войски в неутрална Белгия. Само дни след като Австро-Унгария обявява война на Сърбия, заради атентата в Сараево, в сила влизат съществуващите съюзи - в Русия е обявена мобилизация в подкрепа на Белград, а Германия застава на страната на Виена. Кайзер Вилхелм Втори заявява в обръщение към германския народ:
"Противниците завидяха на нашия успех и нарушиха мира. Те искат да стоим със скръстени ръце, докато се въоръжават срещу нас. Сега вече ще решава мечът. На оръжие. Всяко колебание, всяко съмнение би било предателство към отечеството".
Повече от четири години над 60 милиона войници от пет континента се сражават по фронтовете на Голямата война, която коренно промени политическата карта на Европа и света. Разпадат се четири империи, раждат се нови държави, като Полша, Чехословакия, балтийските страни, Украйна, която тогава получава Крим.
Десетилетия наред Първата световна война беше незаслужено пренебрегвана при отбелязването на годишнини, свързани с бойната слава на българската армия.

 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}