Атракции


 
Колонизация, Кастро и Кабарета
Кажете "Оля!", когато се разминавате с някого
Кажете "Оля!", когато се разминавате с някого
Булевард - "Прадо"
Булевард - "Прадо"
Коктейлите на Ернесто
Коктейлите на Ернесто

Куба… Този остров, намиращ се само на 200 км от американския бряг на Флорида, може да бъде описан най-добре като капсула, затворила времето. Тропическият остров е населен от икономически бедни и все пак с богата душевност граждани. Изолирана от САЩ от 1963 г. с търговско ембарго, културното и икономическо развитие на Куба остава извън влиянието на огромната си, просперираща съседка.

Някога обезсърчаваща туристическа дестинация, сега хиляди хора годишно забягват поне за малко в Куба, за да усетят вкуса на този девствен остров. С все по-пълното глобализиране на пазарите, международните предприемачи насочват вниманието си към уединеното крайбрежие на Куба. Печата на капсулата на времето скоро може да се счупи. За да почувствате трепетната култура на този революционен остров, времето да заминете е сега.

Habana Vieja

Старата Хавана, сърцето на столицата, е едно от най-интригуващите за посещение места в страната. В Habana Vieja (което означава "старата Хавана" на местен език) можете да видите старовремски испански крепости, построени по времето на първоначалната колонизация на острова. Тук се е установил и самият Фидел Кастро. Разточително изглеждащи фасади на хотели се редуват с овехтели сгради, някога национализирани и разпределени на фамилни апартаменти. Пищни кабарета и огромни дискотеки процъфтяват през късната вечер. Но за да опознаят истинската Habana Vieja, пътешествениците трябва само да се разходят из гостоприемните улици на този "град в града".

Най-ефективният и приятен начин да опознаете Habana Vieja е разходката със собствените Ви два крака. Ще откриете паметници, ресторанти, музеи, старинни крепости и хотели, всичките на къси разстояния помежду си. А докато се разхождате ще почувствате и приятелската атмосфера на уличния живот на старата Хавана: хора, разговарящи пред входните си врати, перчещи се по главния булевард - "Прадо", чакащи на опашката за хранителни дажби, гледащи телевизия през витрините на магазините, или борещи се с жегата в бара на ъгъла. Този енергичен дух на града и жителите му произлиза от улиците и паркчетата. Тротоарите на всяка calle (улица) са пълни с хора, а много от самите улици са твърде тесни за да мине автомобил. Китайски велосипеди, японски и руски мотоциклети с кош, подобни на рикши таксита кръстосват тези вътрешни улички. Всеки, стоящ на пътя на някое от тях, ще чуе звънец или гръмко "псссст" (националния начин за привличане на вниманието) и трябва да отстъпи от пътя.

Ходейки из града, посетителите могат да очакват да получат оглеждащи погледи, които показват искрен интерес и любопитство. Намигнете, повдигнете вежди, усмихнете се или кажете "Оля!" - това са подходящи поздрави, когато се разминавате с някого. Буенос диас! ("Добро утро!") или Буенос тардес! ("Добър ден!") винаги ще бъдат оценени.

Градския център

Уместно наречен Parque Central, централния площад е кръстопътя на големите булеварди и интересните места тук. На западния край на площада се намира Gran Teatro. Входна такса от около $ 2 ще Ви въведе в бляскавата неокласическа зала и може дори да видите националния балет на Куба по време на репетиция.

Дневните дебати

По целия Parque Central има групички от хора, обсъждащи политиката или бейзбола, или играещи домино. Ако проявите интерес към разговора, ще получите покана да се присъедините. И трите теми се обсъждат свободно, но по-старите кубинци все още се колебаят да изказват отрицателни думи против правителството. По-младите граждани и тези на средна възраст изразяват своето мнение по-свободно, но често правят жест, показващ брада, вместо да споменават името на Фидел Кастро.

В съседство с Gran Teatro ще видите почетния Hotel Inglaterra, където през 1879 г. патрона на кубинската интелектуална революция, Хосе Мартин, привлече световното внимание със своята лекция, в подкрепа на независимостта. Скоро след това той е заточен в Испания. През 1905 г. по средата на Parque Central е построена бяла мраморна статуя на Мартин, която е първата от много статуи, издигнати в чест на този човек и неговите идеи.

Gran Teatro - отворен вторник - неделя от 10 - 18 ч. вход: около $ 2

Коктейли с Ернесто

Да посетите Хавана без да спрете в El Floridita е като да завършите училище без да сте чели Ърнест Хемингуей. Някога този бар бил просто един от многото, макар и любимо място на "Папа Хемингуей", където той се е застоявал през деня. Но когато през 1954 г. Хемингуей спечелил Нобелова награда, тумби любопитни туристи нахлули в El Floridita (също както и техните пари). Днес El Floridita е един от най-скъпите ресторанти на Хавана. Тук едно дайкири ще Ви освободи от $ 6, докато на където и да е другаде из града то ще Ви струва $ 1.5 - 2.

Атмосферата вътре е по-скоро комерсиално-американска, а не типична за Хавана. Снимки на Хемингуей, седнал на маса с Гари Купър и Ерол Флин, скулптурен бюст на писателя и един почетен стол на бара, пазен свободен в името на Папа. Но посещението си струва дори само заради кухнята. Резервираните бармани, облечени в червени блейзери, хладно ще приемат че Вие също искате обикновено дайкири. Предлагаме Ви да се доверите на вкуса на Папа Хемингуей, който е пиел дайкири с малко повече вкус - двоен ром, сок от грейпфрут и бял сок от марасчино. А после се преместете в някой по-малко туристически бар, като Cafe Paris, например.

Българо-кубинско приятелство

Предприемчиви жители се шляят из парка срещу El Floridita, молейки туристите за сапун, самобръсначка или просто за долар - неща които рядко се намират в кубинските магазини. Но подарените от вас сапун или самобръсначка, най-вероятно ще бъдат продадени на черния пазар. Ако наистина имате желание да помогнете, по-добре е да свържете с благотворителна организация.

El Floridita - ул. Obispo №557 дайкири: $ 6; ястия: $ 12 и нагоре

Изкуството срещу Оръжията

Най-старата сграда в Хавана е и най-старата колониална крепост в Новия свят - Castillo de la Real Fuerza (Замък на Кралската армия).

Построен през 1558 г., Castillo de la Real Fuerza все още използва своя дървен мост за входна врата и пази своите външни стени с железни оръдия. Въпреки, че крепостта е надживяла своето първоначално предназначение да пази тесния залив на Хавана, тя все още се използва активно. Оръдията са площадка за игра на децата, а залите на Castillo de la Real Fuerza са подслонили изкуство, вместо оръжия. В хладните стаи ще откриете обширна галерия на керамика, показваща произведенията на най-изкусните майстори на Куба. В Крепостта се откриват изложби на картини и музикални спектакли.

От главното ниво на форта, има само две къси стълбища до покрива. Погледнете към залива през крепостните бойници - това е гледка, която със сигурност е била запомнена от много войници на пост.

В подкрепа на изкуството

Когато влезнете през портите на Castillo de la Real Fuerza, огледайте за постери и съобщения, закачени на билетната каса. Те обикновено анонсират нови изложби или спектакли, които предстои да се състоят в крепостта. Те обикновено са вечер и са отворени за всички посетители. Това е фантастичен начин да се запознаете с непознато досега изкуство, но ще имате възможност и да се срещнете лично с артисти и художници и да се смесите с хаванското интелектуално общество.

Castillo de la Real Fuerza - ъгъла на O'Reilly и Oficios, отворен всеки ден 8,30 - 16,45 ч. вход: около $ 1.



Едуард Аврамов




{START_COUNTER}